"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förtroendet är noll för livsmedelsinspektionen

REGELKRÅNGEL "Vårt förtroende för Leksands kommuns livsmedelsinspektion är noll. Miljöavdelningen borde föra en dialog med oss istället för att komma med fullständigt orealistiska krav som saknar verklighetsanknytning", säger Jesper Ehlis, styrelseordförande i Tällbergsgården. Nu får han hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Succé för LOV i Skövde

LOV Stärkt kvalitet både i privat och kommunal hemtjänst, högre status för personalen, nya tjänster och en stor medvetenhet bland de äldre att de kan att välja utförare. Införandet av LOV i Skövde har varit riktigt framgångsrik och idag utförs mer än en femtedel av hemtjänsten i privat regi.
NYHET Publicerad:

Theresa vill se fler och starkare företag

FÖRETAGSKLIMAT "Politiker, tjänstemän och allmänhet måste se hur duktiga och driftiga företagare ger skatteintäkter till kommunen", säger Theresa Flatmo, ung och nybliven politiker i Bräcke. Hon gav sig in i kommunpolitiken med övertygelsen om att fler måste se vinsten med att en kommun som Bräcke har många företag.
NYHET Publicerad:

Hög tid för förändring

FÖRETAGSKLIMAT En av de kommuner som ligger längst ned i rankingen av Lokalt Företagsklimat, är Lysekils kommun. Under en längre tid har det funnits ett missnöje bland företagen hur kommunen hanterar och förhåller sig till företagarna i kommunen. – Det behövs ett bättre samarbete inom kommunen med en förändrad attityd. Det är dags att bygga upp ett förtroende igen mellan företagare, politiker och tjänstemän, säger Maria Christensson, Röe Gård.
NYHET Publicerad:

”Tillsammans kan vi skapa Sveriges företagarvänligaste kommun.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har ett gott företagsklimat i Härrydas kommun. Det betyder dock inte att vi ska sluta sträva efter förbättringar. Vi måste satsa på att bli bäst!” Det säger Robert Säll, Vd och ägare av Råda Säteri och ordförande i Härryda företagarförening.
NYHET Publicerad:

Enigt Simrishamn reser sig

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi blev överraskade. Att vi hamnar så långt ner i rankingen är oacceptabelt. Men nu vidtar vi en rad åtgärder”, säger Karl Erik Olsson (S), Anders Johnsson (M), och näringslivsutvecklare Lars Persson i Simrishamn. Simrishamn har en mycket hög andel företagsamma människor enligt rapporten Företagsamheten 2015, men de företagsamma verkade inte nöjda med företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Damberg talar på inspirationsdag

MÖTE Den 20 januari är det dags för Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat. På plats finns näringsminister Mikael Damberg och flera intressanta samtalsdeltagare.”Genom att samla kommunala företrädare från hela landet vill vi sprida de bästa idéerna och inspirera till ett fortsatt förbättringsarbete i kommunerna", säger Christer Östlund, ansvarig för Företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sollentuna ska ha Sveriges bästa företagsklimat

HALLÅ DÄR Henrik Thunes är nytillträdd ordföranden för Sollentunas kommunstyrelse. Vi har träffat honom och pratat företagsklimat. "Jag vill att Sollentuna ska ha Sveriges bästa företagsklimat! Vi ska granska vad Solna gör och göra det ännu bättre" säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Bättre offentliga upphandlingar med dialog

UPPHANDLING En tredjedel av en genomsnittlig kommuns budget gäller offentliga upphandlingar. Med andra ord en stor potentiell marknad. Många företagare väljer ändå att avstå eftersom de tycker att upphandlingar är krångliga och tar för lång tid att hålla på med. För att bättra på kunskapen och samtala om hur offentlig upphandling kan förbättras anordnade Svenskt Näringsliv ett seminarium i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företag tar initiativ i Ale

FÖRETAGSKLIMAT Ale kommun klättrade från plats 61 till 43 på Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking. Med ett initiativ från 24 företag, tillsammans med Näringslivsrådet, tar man nu sikte mot den absoluta toppen.
NYHET Publicerad:

Kommunen får underkänt av handlare i Motala

FÖRETAGSKLIMAT Att vara en handlare i centrum är en fördel för vissa butiker. Men i Motala är det tvärtom. Tillgängligheten försämras och butiker går i konkurs eller flyttar. Mats Gunnarsson, vd för Motala Nya Cykelaffär, tampas med att, från att gå med plus, till negativa siffror och en kommun som inte är öppen för dialog.
NYHET Publicerad:

Så ska Härryda placera sig bland topp tre i Sverige

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv släppte årets företagsklimatsranking den 25 september. Härryda hamnade på plats 14 av 290 kommuner i landet. Man har visserligen tappat fem placeringar, men har under en längre tid placerat sig i toppen. Vi har frågat kommunalråd Per Vorberg (M) om framgångsreceptet till ett bra företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Industriföretag söker unga med ljus och lykta

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Recotech i Arboga har medvind. Företaget söker nytt folk med ljus och lykta. Men det är svårt att hitta kompetensen och vd Bo Martin Tell är orolig. ”Dagens unga tror inte på tillverkningsindustrin", säger han. Men i en ny rapport visar industrin framfötterna. Bland andra Almega, IF Metall och Teknikföretagen lyfter fram en dynamisk expansion med yrken som ställer krav på kreativitet, designkunnande och innovation.
NYHET Publicerad:

Söderköping vill bli en bättre kommun

FÖRETAGSKLIMAT Från plats 94 till 207. Sedan år 2008 har Söderköping rasat på rankingen. Nu ska trenden brytas. Bland annat har ett konkret tiopunktsprogram utformats tillsammans med företag och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Förändrad attityd lyfte Kil

FÖRETAGSKLIMAT Att utveckla en mer genomtänkt dialog med företagen och arbeta internt med ett fokuserat förbättrings- och effektiviseringsarbete. Det har fått Kil att ta ett jättekliv till plats 90.
NYHET Publicerad:

Vårgårda vill bli bäst i Sverige

FÖRETAGSKLIMAT I september släpptes Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking. Vi har talat med Vårgårdas kommunalråd Bengt Hilmersson (C) om hur det kommer sig att kommunen under flera år haft konstanta placeringar i rankingen och utvecklats väl. I årets ranking placerar sig kommunen på plats 11, en förbättring med två placeringar.
NYHET Publicerad:

Glad men inte nöjd med Ovanåkers plats 193

FÖRETAGSKLIMAT "Vi är glada över det lilla, men det går knappast att vara nöjd med plats 193 i Svenskt Näringslivs ranking", säger Gunnar Skoglund, näringslivschef i Ovanåkers kommun. En bra dialog med företagen ser han som en förutsättning för att ytterligare förbättra företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Upphandling – lägst betyg någonsin av företagarna

LOU Upphandlingar är ett ämne som väcker frustration och engagemang. Allt från krångliga upphandlingar, bristande dialog och dålig uppföljning. – Fler inom offentlig verksamhet borde ha en dialog med leverantörer både före och efter en upphandling, inte bara för att lära sig mer om marknaden utan också för att kravställandet ska bli så bra som möjligt, säger Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsexpert Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tillväxt skapas av alla gemensamt

FÖRETAGSKLIMAT Företagen skapar tillväxt och arbetstillfällen och alla samlade skatteintäkter är basen för investeringar i vår gemensamma välfärd. En av kommunens uppgifter är att skapa förutsättningar för tillväxt och det gäller samtliga verksamheter och alla medarbetare, det menar Östersunds kommuns nya tillväxtchef Per Johansson.
NYHET Publicerad:

Gnosjö fortsatt starkt i företagsranking

FÖRETAGSKLIMAT Gnosjö har klättrat 5 platser sedan förra årets ranking av det lokala företagsklimatet och hamnar i år på en 22:a plats i Sverige. I Jönköpings län hamnar man på en tredjeplats efter Habo och Mullsjö. Trots det ser kommunpolitikerna förbättringsmöjligheter.