"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kurvan ska vända upp i Trosa

FÖRETAGSKLIMAT Politiker, tjänstemän och företagare i Trosa vill vända den nedåtgående kurva som företagsklimatet tagit under senare tid. Nya aktiviteter ska hjälpa kommunen bli mer offensiv. Trosas näringsliv ska leva året runt, inte enbart sex veckor på sommaren när semesterfirare intar den lilla skärgårdsstaden. Det bestämde kommunens företagare på ett första möte om hur de stärker företagsklimatet och skapar tillväxt.
NYHET Publicerad:

Framtiden skapas av anställda

FÖRETAGSAMHET Från möbelsnickeri till modern badrumsdesign med rötterna i Halland. Idag, med sina ca 90 anställda, är de en stor arbetsgivare i Halmstad. – En av utmaningarna vi står inför idag är att hitta nyckelpersoner för framtiden. Lägre trösklar in på arbetsmarknaden skulle underlätta investeringar i nya medarbetare, säger Anders Hofstedt, Vd Hafa Badrum.
NYHET Publicerad:

Här finns framtidens jobb

SAMVERKAN Det är alldeles för få elever som idag söker till gymnasieskolans yrkesprogram. Program där det finns lysande framtidsutsikter och där de allra flesta får jobb direkt efter avslutade studier. Samverkan mellan skola och näringsliv är viktigt för att ge våra unga förutsättningar för att göra ett bra utbildningsval inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Inte till vilket pris som helst

UPPHANDLING ”Samtidigt som vi hela tiden får höra att branschen måste rensas upp bedriver offentlig sektor upphandlingar som öppnar upp för oseriösa företag på marknaden”, säger Lotta Nygren, VD ServicePartner.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem bromsar Dalarnas företag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv talar sitt tydliga språk – för företagen i Dalarna är det tuffast i landet att hitta medarbetare, vart tredje företag har tvingats tacka nej till en order på grund av personalbrist och drygt fyra av fem tycker att den kompetens som medarbetarna behöver för att göra ett bra jobb förändrats under de senaste fem åren. 
NYHET Publicerad:

(S) vill tvångskommunalisera

LOV I Jönköping har förändringar föreslagits i kommunens valfrihetssystem. Idag tilldelas den äldre alltid kommunens hemtjänst om inget aktivt val görs. Det nya förslaget innebär att den som inte gör ett aktivt val av hemtjänstutförare i fortsättningen ska tilldelas en aktör enligt en turordningslista.
NYHET Publicerad:

Bräcke ska bli mer företagsvänligt – beslut i kommunfullmäktige

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Bräcke kommun ska bli bättre. Tillsammans med företagen ska kommunen jobba fram konkreta åtgärder för ett bättre företagsklimat, det har kommunfullmäktige beslutat. Det är centerpolitikerna Theresa Flatmo och Per-Erik Erikssons motion som nyligen klubbades igenom av kommunfullmäktige.
NYHET Publicerad:

Gemensamt bolag hjälpte Mullsjö bli lösningsfokuserat

FÖRETAGSKLIMAT För att få ett bättre företagsklimat startade Mullsjö kommun ett bolag tillsammans med ortens företagare. ”Vårt samarbete är mer lösningsfokuserat nu och det gör att vi blir kreativa”, säger Andreas Almquist på Ryfors Konfektyr.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem hämmar Jönköpings tillväxt

REKRYTERING Sex av tio företag i Jönköpings län tycker det är svårt att rekrytera medarbetare. "Bekymret med att rekrytera fler ingenjörer är i särklass den största utmaningen och främsta hindret för oss att växa i den takt vi skulle vilja", säger Charlotte Hedenborn, vd på Reach Consulting, ett konsultbolag inriktat på systemutveckling och maskinteknik.
NYHET Publicerad:

”Jag vill ha en företagsbibel”

BYRÅKRATI För Ida Henrysson, företagare och franchisetagare Subway Karlskrona, handlade det om att förverkliga sin idé och dröm om att driva eget. Ett val där hon mötts av byråkratikaos och snåriga regelverk som skapar frustration.
NYHET Publicerad:

En byggboom kräver en anställningsboom

FÖRETAGSAMHET ”Visst är det strålande om det kommer att byggas mer i Sverige. Men det är samtidigt frustrerande. Vi måste också ha tillräckligt med kompetent personal för att klara av det.” Det säger Olle Schönström, vd för S-Schakt i Hörby.
NYHET Publicerad:

Vad behöver vi göra för att attrahera de unga?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det är för få ungdomar som väljer att utbilda sig för, och arbeta inom, industrin. För få läser yrkesprogram och för få tycker om teknikämnet. Företagen vill ha - och behöver ha kompetent arbetskraft för att överleva. Ungdomar behöver lära sig mer om olika yrken och de vill ha ett jobb. Skolan vill ha kontakt med företagen. Men hur gör vi?
NYHET Publicerad:

Bromma läggs ner - när Arlanda är utbyggd

INFRASTRUKTUR En utredning föreslår att Bromma flygplats kan läggas ner när kontraktet med Stockholms Stad går ut 2038. Svenskt Näringsliv välkomnar utredningen men om man, som samordnaren gör, anser att Bromma inte har någon framtid efter 2038 måste regeringen skyndsamt ta tag i frågan om Arlandas behov av kraftigt ökad kapacitet.
NYHET Publicerad:

Vi spelar en viktig roll

FÖRETAGSAMHET Ghassan Ghaziri var 14 år och fick inget sommarjobb. Då bestämde han sig för att starta eget – alla andra köpte en moped, Ghassan köpte en korvkiosk. Idag driver han framgångsrika SiaLandet i Ullared. Han uppmanar gärna andra till att våga starta företag. ”Fler företagare behövs, de är viktiga för samhället”.
NYHET Publicerad:

Kommunen som tröttnat på att vara sämst

FÖRETAGSKLIMAT I början av 2015 bestämde sig värmländska Eda för att lämna bottenplaceringen i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Det blev ett turbulent år där några få eldsjälar försökt vända utvecklingen i kommunen. Tidningen Entreprenör fick chansen att vara med i processen och dokumentera såväl framsteg som bakslag.
NYHET Publicerad:

Företagare på fyra kommuners olika villkor

GÄSTKRÖNIKA "Jag är en välfärdsföretagare som driver förskoleverksamheter i fyra kommuner: Nyköping, Örebro, Nacka och Huddinge. Trots att uppdraget är detsamma är förutsättningarna påtagligt olika från kommun till kommun, beträffande såväl ekonomiska frågor som bemötande och attityder." Så inleder Solveig Sunnebo, vd för Förskoleteamet Helianthus sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Nya näringslivschefen vill göra kommunen till en serviceorganisation

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunen måste bli ännu mer av en serviceorganisation för företagen. Det ska vara lätt att ha med oss att göra", säger Johan Tunhult, Gävles nya näringslivschef. Han menar att ett bra företagsklimat bygger på ett nära samarbete mellan kommunen och företagen.
NYHET Publicerad:

"Vi är alla näringslivsutvecklare"

FÖRETAGSKLIMAT Karlskrona kommun vässar profilen och kavlar upp ärmarna för ett intensifierat näringslivsarbete. Med breddad dialog, aktiviteter och riktade åtgärder ska företagsklimatet förbättras och lyftas från jumboplaceringen.
NYHET Publicerad:

Politiken skapar motvind

GILLA #FÖRETAGSAMHET Nio av tio jobb i Sverige skapas av företagsamma människor som driver små eller medelstora företag. De finns över hela landet och i alla branscher. Med bättre förutsättningar skulle fler jobb skapas. Under en Walk & Talk i Alingsås samtalade företagare med några av regionens politiker om företagens förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Sveriges YH-tätaste län

KOMPETENS Kompetensförsörjningen inom tillverkningsindustrin är ett jätteproblem, det slår Teknikföretagens rådgivare Mikael Ohlson fast vid. Det finns gott om jobb men det är få sökande som har relevant kompetens.