"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dialog under vandring ska lyfta Köpings företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att vandra tillsammans är ett utmärkt sätt att lära känna varandra lite bättre. Jag tror också att en gemensam skogspromenad kan ta död på en del av de fördomar som vi politiker har om företagare och som företagare nog har om politiker", förklarade Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk välkomnar etableringar

FÖRETAGSKLIMAT Etableringsmognaden är viljan och förmågan att ta emot och ta hand om företag som vill etablera sig på orten. - Jag tror att framtiden är ljus för Jokkmokk, att de värden Jokkmokk står för är värden som kommer att skapa en hel del jobb framöver, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) och hänvisar till  den natur, kultur och historia som Jokkmokk rymmer.
NYHET Publicerad:

Engagerat samtalsklimat i Kristianstad

FÖRETAGSKLIMAT ”En bra dialog skapar bättre förståelse för varandras vardag. Det behövs för att företagsklimatet ska kunna bli bättre”. Det säger Heinz Abrahamsson, Kristianstads Industriservice, efter att han vandrat med politiker i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

Vingåker walkabout med politiker och företagare!

FÖRETAGSKLIMAT "Det blev en aha-upplevelse att få träffa entreprenören och entusiasten Hans Johansson och lyssna på hans idéer om en kooperativ boendeform. Jag tar med mig intressanta uppslag härifrån. Det har varit en givande förmiddag" sa Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker. 
NYHET Publicerad:

Finnvedens nedläggning fick Vansbro att lyfta

FÖRETAGSKLIMAT Finnvedens nedläggning i Vansbro för 10 år sedan blev på kort sikt en tuff smäll för Vansbro. 135 personer stod utan jobb i Dalarnas minsta kommun. Ett antal underleverantörer tappade viktiga uppdrag och tvingades till personalminskningar. Men idag ser det riktigt positivt ut för Vansbro, säger Oskar Lundgren näringslivschef i Vansbro.
NYHET Publicerad:

Härjedalen satsar mot det bästa företagsklimatet i länet

FÖRETAGSKLIMAT Härjedalskontraktet är början på klättringen mot målet, att ha det bästa företagsklimatet i länet. Under många år har Härjedalens kommun hamnat långt ner på Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas näringslivsklimat. Förra året hamnade kommunen på plats 273 av 291.
NYHET Publicerad:

102 kommuner med konkreta mål

FÖRETAGSKLIMAT Mer än en tredjedel av Sveriges kommuner har fattat ett beslut. De vill förbättra sitt företagsklimat och höja sin placering på Svenskt Näringslivs ranking. 
NYHET Publicerad:

Norrköping ska nå topp 20

FÖRETAGSKLIMAT Norrköpings kommun siktar högt – från plats 189 idag, till topp 20 år 2020 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Kommunledning, näringslivskontor och tjänstemän står enade bakom satsningen.
NYHET Publicerad:

Eskilstuna satsar på befintliga företag

FÖRETAGSKLIMAT Från plats 237 till 180. Nu avancerar Eskilstuna på rankingen. "Kommunen har medvetet gjort en satsning på befintliga företag", säger Jens Carlberg, vd för familjeföretaget Södergrens Metallindustri.
NYHET Publicerad:

”Svaren blir en väckarklocka för många”

FÖRETAGSKLIMAT Den 26 maj släpps enkätsvaren från Svenskt Näringslivs årliga undersökning om det lokala företagsklimatet.”För min kommun blir det en väckarklocka, ett tydligt bevis på att något måste göras", säger Jeanette Bohman, ägare till Skivarps Gästgivaregård i Skurup kommun.
NYHET Publicerad:

Efter bottensiffror: ”Vi behöver jobba hårdare”

FÖRETAGSKLIMAT Rapporten Företagsamheten fick stor spridning i hela landet och i flera kommuner uttrycktes oro över siffrorna. Av länets kommuner visar Fagersta den allra lägsta siffran - här är endast 6,7 procent av befolkningen företagsamma.
NYHET Publicerad:

"Kommunen ska vara en aktiv part i det regionala tillväxtarbetet"

HALLÅ DÄR POLITIKER Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsamheten i landet, som visar antalet företagsamma personer i respektive län, är för oss i Örebro län en dyster läsning. Vi har nämligen Sveriges näst svagaste företagsamhet. Bäst i länet är dock Lekeberg där 15,3 procent av befolkningen är företagsam. Vi har ställt några frågor till Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelseordförande i Lekeberg, om hur hon ser företagsklimatet i kommunen, hur vill hon arbeta för att förbättra den?
NYHET Publicerad:

Ny kalldusch för Malmös företagsklimat

KONKURRENS ”Kommunen ska inte gå in och sparka undan fötterna på privata aktörer som bidrar till folkhälsa och arbetstillfällen.” Det är Magnus Wilhelmssons, vd Nordic Welness, kommentar på att Malmö stad med nya Hylliebadet direkt konkurrerar med företagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och bredband fick Orsa att backa

FÖRETAGSKLIMAT Försämrade kontakter mellan skolan och företagen ser Lars Ohlsson som en förklaring till att Orsa backat kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking 2014 av det lokala företagsklimatet. En bredbandsutbyggnad som gått i stå tror han kan vara en annan orsak. Men på båda punkterna menar Lars Ohlsson att förbättringar är i sikte.
NYHET Publicerad:

Nätverkande för företagsamhet i Gnesta

FÖRETAGSKLIMAT Företagsamheten blomstrar i Gnesta. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport Företagsamheten 2015, där Gnesta och Trosa delar förstaplatsen i Södermanlands län. När det gäller andelen företagsamma kvinnor liksom företagsamma unga är Gnesta länets allra bästa kommun.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef ska göra Landskrona attraktivt

FÖRETAGSKLIMAT "Under alla år jag bott i Landskrona har jag känt att det är en stad med otrolig potential och med oförtjänt dåligt rykte. Det vill jag förändra", säger Anna Classon, Landskronas nya tillväxt- och näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Så vänder Mjölby negativ utveckling

FÖRETAGSKLIMAT "Vi tar vårt försämrade resultat i Svenskt Näringslivs ranking på stort allvar och har påbörjat arbetet med att vända utvecklingen och har ambitionen att så småningom nå toppen" säger kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, socialdemokraten Cecilia Vilhelmsson
NYHET Publicerad:

Systemairs vd till angrepp mot hemkommunen

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg har en dominerande industri, världskoncernen Systemair. Under flera år har dess grundare Gerald Engström försökt få politiker och tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat. Nu har han tröttnat. ”Jag uppfattar det som om de bara vill jävlas med mig. De vill visa sin makt”, säger han och hotar med att byta bostadsort.
NYHET Publicerad:

”Kommunen måste bli tydligare”

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Företagaren Marnix Bijl uppmanar kommunen att bli tydligare i sin kommunikation.
NYHET Publicerad:

Kvinnors företagsamhet slår rekord

RAPPORT Kvinnors engagemang i företagande ökar och slår rekord i 18 län. Oroande är att närmare 18 procent av alla företagsamma är äldre än 64 år, visar rapporten Företagsamheten 2015. "Förutsättningarna för kvinnor har förbättrats. När marknaden öppnas upp inom bland annat vård och omsorg har fler kvinnor kunnat driva företag", säger Carolina Brånby, ansvarig för företagsklimat.