"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Motarbetade privat förskola – nu får Nora bakläxa

FÖRETAGSKLIMAT Solberga förskolor har fört en lång kamp för att få starta en fristående förskola i Nora. Trots att de uppfyller alla krav har de fått nej av kommunen. Men nu får kommunen bakläxa i en färsk dom från förvaltningsrätten. Domen är viktig för hela Friskolesverige, menar Maria-Pia Karlsson, Solberga förskolor.
NYHET Publicerad:

”Hur ser egentligen Göteborgs stad på företagande och jobb?”

FÖRETAGSKLIMAT Magnus Albrektson driver Park Lane på Avenyn i Göteborg. En kväll i maj fick de besök från Miljöförvaltningen som kontrollerade ljudnivåerna. Tillsynsavgiften, totalt på 15600 kr, grundade sig på bland annat på 1470 kr i timtaxa fördelat på 8,5h. Magnus undrar nu hur Göteborg Stad egentligen ser på företagande och vikten av att skapa jobb. ”Hur är det meningen att småföretagare ska klara av att betala sådana avgifter? Hur går det för den lilla teatern eller kvarterskrogen?”, undrar Magnus.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat i många kommuner

ENKÄT Företagens betyg på kommunernas arbete med att förbättra företagsklimatet sjunker. Det visar årets stora enkätundersökning om företagsklimatet. ”Sverige behöver många nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker på alla nivåer”, säger Christer Östlund, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Bäst i landet på företagsservice

ENKÄT Service är vårt vapen. Så löd en slogan som Posten hade förr. Den skulle Mönsterås kommun kunna ta över när man nu ökar ytterligare i nöjdhet när företagen bedömer Kommunens service till företagen. Företagen i Mönsterås ger nämligen servicen landets högsta betyg." Det är inte utan att man blir lite stolt över att just min kommun är bäst", säger Kenth Rydhage, vd på ABC-Karossen i Mönsterås.
NYHET Publicerad:

Hårt arbete bakom Munkfors revansch

ENKÄT När Svenskt Näringsliv släpper svaren från årets stora enkätundersökning om företagsklimatet förbättrar Munkfors sina betyg. ”Hemligheten bakom framgången är kommunens intresse för oss företagare”, säger Pernilla Melén, vd för Munkforssågar.
NYHET Publicerad:

Framtidstron stiger hos Nordmalings företagare

ENKÄT För andra året i rad får Nordmaling en tydligt positiv signal från företagen i kommunen om att företagsklimatet blir bättre. ”Fantastiskt och häftigt! Företagen är så otroligt viktiga för kommunen, de skapar jobben, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

"Ett unikt underlag till dialog"

KOMMENTAR Vår enkätundersökning ger ett unikt underlag för en dialog mellan kommunledningar och företagens representanter om hur förutsättningarna för att starta och driva företag kan förbättras i landets kommuner.
NYHET Publicerad:

Fler jobb med förbättrat företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Kommuner med förbättrat företagsklimat har en starkare jobbtillväxt i det privata näringslivet jämfört med kommuner som inte lyckas skapa ett bra företagsklimat. Det visar en undersökning gjord av nationalekonomen Fabian Wallen.
NYHET Publicerad:

Bra start för arbetssökande hos Goodstart

ARBETSMARKNAD ”Det finns företag som skriker efter kompetens och det finns människor som skriker efter arbete. Ändå så brister det i kompetensförsörjningen. Det beror på ett dåligt fungerande system”, säger Johan Sundholm, vd på Goodstart, ett företag som arbetar med att hjälpa människor till arbete.
NYHET Publicerad:

Josef utbildar egen arbetskraft när skolan misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Orderingången gör att Texor i Lycksele bygger ut sin fabrik. Men bristen på CNC-operatörer är stor och blir större när gymnasieutbildning lagts ner. "Utbildningsväsendet möter inte efterfrågan på arbetsmarknaden", menar Josef Alenius, vd på Texor.
NYHET Publicerad:

Anette upplever ökat förtroende för välfärdsföretagare

VÄLFÄRD "Äntligen verkar man inse att det inte är ägarformen som är det viktiga när det gäller välfärdsverksamhet, utan snarare den kvalitet och service man blir erbjuden. Varför är det annars så tyst kring Reepalus och Shekarabis utredning om vinster i välfärden? Vi vet att kvalitet och service är det som avgör om vi ska överleva som företag och vi upplever att kommunerna alltmer ser oss som en resurs", säger Anette Kallin, vd för Omvårdnad i Skönvik AB.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri snuvar företag på uppdrag

KONKURRENS Politikerna i Landskrona vill starta ett kommunalt tvätteri för att råda bot på den höga arbetslösheten i regionen. Helt fel väg att gå, menar företagen i branschen. "Om den volymen istället hade handlats upp bland oss företag hade vi definitivt kunnat anställa nya medarbetare och alltså skapat nya arbetstillfällen", säger Claes Olofsson, försäljningschef på tvätteriföretaget CWS-boco Sweden.
NYHET Publicerad:

Visa att du finns

UPPHANDLING Samtalet i Kalmar om offentlig upphandling utvecklades till en engagerad dialog mellan företagare och inköpare från kommunen och landstinget. De flesta av det dryga sextiotalet deltagarna hade själva tidigare lämnat in anbud. Arrangörernas konstaterande, att den offentliga sektorn är en viktig lokal affärspartner bekräftades till fullo.
NYHET Publicerad:

Möte med en entreprenör

SAMVERKAN Halmstad bokhandel vann hösten 2015 hederspris för samverkan skolan-näringsliv. Så när Thomas Hagman, VD Halmstad Bokhandel AB, fick frågan om att ta emot besök av åk 6-7 elever från Söndrumsskolan i Halmstad, tvekade han inte en sekund. För Thomas och företaget är samverkan med skolan en chans att visa upp sin bransch och inspirera morgondagens arbetstagare – eller entreprenörer.
NYHET Publicerad:

Kurvan ska vända upp i Trosa

FÖRETAGSKLIMAT Politiker, tjänstemän och företagare i Trosa vill vända den nedåtgående kurva som företagsklimatet tagit under senare tid. Nya aktiviteter ska hjälpa kommunen bli mer offensiv. Trosas näringsliv ska leva året runt, inte enbart sex veckor på sommaren när semesterfirare intar den lilla skärgårdsstaden. Det bestämde kommunens företagare på ett första möte om hur de stärker företagsklimatet och skapar tillväxt.
NYHET Publicerad:

Framtiden skapas av anställda

FÖRETAGSAMHET Från möbelsnickeri till modern badrumsdesign med rötterna i Halland. Idag, med sina ca 90 anställda, är de en stor arbetsgivare i Halmstad. – En av utmaningarna vi står inför idag är att hitta nyckelpersoner för framtiden. Lägre trösklar in på arbetsmarknaden skulle underlätta investeringar i nya medarbetare, säger Anders Hofstedt, Vd Hafa Badrum.
NYHET Publicerad:

Här finns framtidens jobb

SAMVERKAN Det är alldeles för få elever som idag söker till gymnasieskolans yrkesprogram. Program där det finns lysande framtidsutsikter och där de allra flesta får jobb direkt efter avslutade studier. Samverkan mellan skola och näringsliv är viktigt för att ge våra unga förutsättningar för att göra ett bra utbildningsval inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Inte till vilket pris som helst

UPPHANDLING ”Samtidigt som vi hela tiden får höra att branschen måste rensas upp bedriver offentlig sektor upphandlingar som öppnar upp för oseriösa företag på marknaden”, säger Lotta Nygren, VD ServicePartner.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem bromsar Dalarnas företag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv talar sitt tydliga språk – för företagen i Dalarna är det tuffast i landet att hitta medarbetare, vart tredje företag har tvingats tacka nej till en order på grund av personalbrist och drygt fyra av fem tycker att den kompetens som medarbetarna behöver för att göra ett bra jobb förändrats under de senaste fem åren. 
NYHET Publicerad:

(S) vill tvångskommunalisera

LOV I Jönköping har förändringar föreslagits i kommunens valfrihetssystem. Idag tilldelas den äldre alltid kommunens hemtjänst om inget aktivt val görs. Det nya förslaget innebär att den som inte gör ett aktivt val av hemtjänstutförare i fortsättningen ska tilldelas en aktör enligt en turordningslista.