"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning hett ämne under Företagsklimatsdagar

FÖRETAGSKLIMAT Sveriges kommunpolitiker och företagare samlades under två dagar för att diskutera hur man förbättrar det lokala företagsklimatet under kommande mandatperiod och föra en dialog kring samverkan, upphandling och mycket mer.
NYHET Publicerad:

Företagens idealkommun på 1 minut

WEBB-TV Kort film om hur en idealisk kommun fungerar enligt företagen. Bra attityd och rak dialog är ett av flera verktyg som efterfrågas av företagsamma invånare för att kunna växa och skapa jobb och skatteintäkter till välfärden.
NYHET Publicerad:

Fyra kommuner – fyra tips för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik, Ale, Laholm och Oxelösund. Fyra kommuner – fyra sätt att arbeta på för ett bättre företagsklimat. Samtliga lyfte fram konkreta åtgärder under Företagsklimatsdagarna. Här är kommunernas bästa tips.
NYHET Publicerad:

Satsa på Yrkesvux och höj status på yrkesutbildningarna

YRKESUTBILDNING Bättre matchning och mer fokus på yrkesutbildningar. Det var inte bara budskapet från flera av talarna under Företagsklimatsdagarna, det var även flera av åhörarnas åsikter.
NYHET Publicerad:

Välbesökta företagsklimatsdagar

FÖRETAGSKLIMAT Årets Företagsklimatsdagar lockade storpublik. "En sjättedel av Sveriges kommuner har förstått hur viktigt företagsklimatet är– och vill förbättra det. Det är en oerhört positiv signal", sade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Företagare vill ha snabb och tydlig service

FÖRETAGSKLIMAT ”Lunds kommun har mycket att lära av Sjöbo kommun vad gäller det lokala företagsklimatet”. Det säger Erik Hermelin baserat på sin erfarenhet som ägare av Dalby Hill och Åsums Gård, som finns i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Rak dialog i idealkommun

WEBB-TV Bra attityd och rak dialog är ett av flera verktyg som efterfrågas av företagsamma invånare för att kunna växa och skapa jobb och skatteintäkter till välfärden.  I filmen Företagens idealkommun berättar företagare vad de tycker utgör grunden för ett bra företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Johan avstår upphandlingar

UPPHANDLINGAR Johan Lundh, Office IT-Partner i Örebro, har tröttnat på hur kommunen hanterar upphandlingar inom hans bransch. Nu väljer han att avstå kommande upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet högprioriterad fråga för Gävle kommun

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet ligger Gävle på plats 235 bland landets 290 kommuner. Likartade placeringar har man haft år efter år. "Eftersom Svenskt Näringslivs ranking visar att det finns företag som är missnöjda med företagsklimatet i Gävle måste vi förstås göra mer och göra bättre", säger Ahmed Amin, som vid årsskiftet tillträdde som ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle,
NYHET Publicerad:

Hon tvingades lägga ned sin skola – nu får hon rätt

BYGGLOV Precis före skolstart i höstas tvingades Palmlunds Skolor lägga ned sin skola i Bjuv. Detta efter att Byggnadsnämnden oväntat sade nej till ett tidsbegränsat bygglov. Nu ger länsstyrelsen friskolan rätt. ”Det känns så onödigt. Det var så många som drabbades. Anställda och elever”, säger Christina Wahlgren Ek som drev skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsenkät ger fakta när insatser diskuteras

FÖRETAGSKLIMAT Nu är årets enkät utskickad till 67 000 företagare i Sverige. "Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Företagsklimatsdag

INBJUDAN Vi vill gärna bjuda in dig till en dag av inspiration och diskussion om arbetsmarknad, kompetensförsörjning, service och upphandling.
NYHET Publicerad:

Hässleholms livsmedelsupphandling öppnar upp för småföretag

UPPHANDLING Ekologiskt, bättre djurhållning och kvalitet är viktiga frågor på kommunernas agendor vid livsmedelsupphandlingar. Hässleholms kommun har hittat en innovativ lösning på sin upphandling för att öppna upp för mindre företag genom sin ”80/20-regel”.
NYHET Publicerad:

Ny handbok för ett bättre lokalt företagsklimat

HALLÅ DÄR... Carolina Brånby, ansvarig för Företagsklimat. I dagarna får alla kommunpolitiker handboken om företagsklimat. Berätta om boken!
NYHET Publicerad:

Höganäs lägger in högre växel

FÖRETAGSKLIMAT Höganäs har antagit ny vision från 2015 där några av strategierna är att förenkla för företagen samt utveckla dialogen. Ett ordentligt avstamp gjordes vid premiären för fullmäktiges besök hos företag under en dag.
NYHET Publicerad:

Gästkrönika: Falun skrider till handling kring upphandling

KRÖNIKA "Som näringslivschef träffar jag regelbundet företagare som uttrycker erfarenheter av att vara företagare i vår kommun. När jag går igenom de negativa erfarenheterna eller de delar där vi har utvecklingspotential är just upphandling ett tema som återkommer", skriver Linda Norén, näringslivschef Falu kommun,  i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Företagsklimatsdag

INBJUDAN Vi vill gärna bjuda in dig till en dag av inspiration och diskussion om arbetsmarknad, kompetensförsörjning, service och upphandling.
NYHET Publicerad:

YH-utbildning vässar upphandlare

UPPHANDLING Varje år upphandlar det offentliga för 600-800 miljarder i Sverige. Samtidigt ger företagarna rekordlågt betyg på upphandlingar. Det är ofta kompetensen hos kommunen som ifrågasätts. Det har Nordic Business Institute uppmärksammat och skapat en utbildning kring.
NYHET Publicerad:

Samhällsbyggare i Norrlands inland

PRIVAT SATSNING I vår invigs norra Sveriges största konferens- och hotellanläggningar, Frösö Park Hotel och Frösö Convention Center. Bakom satsningen står Norrlandspojkarna Lars-Göran ”Lasse” Bäckvall och Marcus Lundberg.
NYHET Publicerad:

Kvinnor dominerar företagande inom vården

VÄLFÄRD Allt fler kvinnor driver företag inom vård och omsorg. Kristina Bardh, vd för Kosmo, har följt utvecklingen på nära håll i 22 år .”Jag tror de allra flesta drivs av att skapa en verksamhet där beslutsvägarna är korta och kvalitén står i centrum”, säger hon.