"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Kommunen ska vara en aktiv part i det regionala tillväxtarbetet"

HALLÅ DÄR POLITIKER Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsamheten i landet, som visar antalet företagsamma personer i respektive län, är för oss i Örebro län en dyster läsning. Vi har nämligen Sveriges näst svagaste företagsamhet. Bäst i länet är dock Lekeberg där 15,3 procent av befolkningen är företagsam. Vi har ställt några frågor till Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelseordförande i Lekeberg, om hur hon ser företagsklimatet i kommunen, hur vill hon arbeta för att förbättra den?
NYHET Publicerad:

Ny kalldusch för Malmös företagsklimat

KONKURRENS ”Kommunen ska inte gå in och sparka undan fötterna på privata aktörer som bidrar till folkhälsa och arbetstillfällen.” Det är Magnus Wilhelmssons, vd Nordic Welness, kommentar på att Malmö stad med nya Hylliebadet direkt konkurrerar med företagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och bredband fick Orsa att backa

FÖRETAGSKLIMAT Försämrade kontakter mellan skolan och företagen ser Lars Ohlsson som en förklaring till att Orsa backat kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking 2014 av det lokala företagsklimatet. En bredbandsutbyggnad som gått i stå tror han kan vara en annan orsak. Men på båda punkterna menar Lars Ohlsson att förbättringar är i sikte.
NYHET Publicerad:

Nätverkande för företagsamhet i Gnesta

FÖRETAGSKLIMAT Företagsamheten blomstrar i Gnesta. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport Företagsamheten 2015, där Gnesta och Trosa delar förstaplatsen i Södermanlands län. När det gäller andelen företagsamma kvinnor liksom företagsamma unga är Gnesta länets allra bästa kommun.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef ska göra Landskrona attraktivt

FÖRETAGSKLIMAT "Under alla år jag bott i Landskrona har jag känt att det är en stad med otrolig potential och med oförtjänt dåligt rykte. Det vill jag förändra", säger Anna Classon, Landskronas nya tillväxt- och näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Så vänder Mjölby negativ utveckling

FÖRETAGSKLIMAT "Vi tar vårt försämrade resultat i Svenskt Näringslivs ranking på stort allvar och har påbörjat arbetet med att vända utvecklingen och har ambitionen att så småningom nå toppen" säger kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, socialdemokraten Cecilia Vilhelmsson
NYHET Publicerad:

Systemairs vd till angrepp mot hemkommunen

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg har en dominerande industri, världskoncernen Systemair. Under flera år har dess grundare Gerald Engström försökt få politiker och tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat. Nu har han tröttnat. ”Jag uppfattar det som om de bara vill jävlas med mig. De vill visa sin makt”, säger han och hotar med att byta bostadsort.
NYHET Publicerad:

”Kommunen måste bli tydligare”

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Företagaren Marnix Bijl uppmanar kommunen att bli tydligare i sin kommunikation.
NYHET Publicerad:

Kvinnors företagsamhet slår rekord

RAPPORT Kvinnors engagemang i företagande ökar och slår rekord i 18 län. Oroande är att närmare 18 procent av alla företagsamma är äldre än 64 år, visar rapporten Företagsamheten 2015. "Förutsättningarna för kvinnor har förbättrats. När marknaden öppnas upp inom bland annat vård och omsorg har fler kvinnor kunnat driva företag", säger Carolina Brånby, ansvarig för företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten backar

RAPPORT Nyföretagsamheten backar för tredje året i rad. Siffran är den lägsta på åtta år.  "På några års sikt kan vi se stora problem om inte nyföretagsamheten ökar rejält. Vi behöver fler personer som engagerar sig i företagande om Sverige ska klara hård konkurrens, hög sysselsättning och ha den bästa välfärden, säger Carolina Brånby, ansvarig för företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning hett ämne

FÖRETAGSKLIMAT Sveriges kommunpolitiker och företagare samlades under två dagar för att diskutera hur man förbättrar det lokala företagsklimatet och föra en dialog kring bland annat samverkan och upphandling.
NYHET Publicerad:

Företagens idealkommun på 1 minut

WEBB-TV Kort film om hur en idealisk kommun fungerar enligt företagen. Bra attityd och rak dialog är ett av flera verktyg som efterfrågas av företagsamma invånare för att kunna växa och skapa jobb och skatteintäkter till välfärden.
NYHET Publicerad:

Fyra kommuner – fyra tips för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik, Ale, Laholm och Oxelösund. Fyra kommuner – fyra sätt att arbeta på för ett bättre företagsklimat. Samtliga lyfte fram konkreta åtgärder under Företagsklimatsdagarna. Här är kommunernas bästa tips.
NYHET Publicerad:

Satsa på Yrkesvux och höj status på yrkesutbildningarna

YRKESUTBILDNING Bättre matchning och mer fokus på yrkesutbildningar. Det var inte bara budskapet från flera av talarna under Företagsklimatsdagarna, det var även flera av åhörarnas åsikter.
NYHET Publicerad:

Välbesökta företagsklimatsdagar

FÖRETAGSKLIMAT Årets Företagsklimatsdagar lockade storpublik. "En sjättedel av Sveriges kommuner har förstått hur viktigt företagsklimatet är– och vill förbättra det. Det är en oerhört positiv signal", sade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Företagare vill ha snabb och tydlig service

FÖRETAGSKLIMAT ”Lunds kommun har mycket att lära av Sjöbo kommun vad gäller det lokala företagsklimatet”. Det säger Erik Hermelin baserat på sin erfarenhet som ägare av Dalby Hill och Åsums Gård, som finns i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Rak dialog i idealkommun

WEBB-TV Bra attityd och rak dialog är ett av flera verktyg som efterfrågas av företagsamma invånare för att kunna växa och skapa jobb och skatteintäkter till välfärden.  I filmen Företagens idealkommun berättar företagare vad de tycker utgör grunden för ett bra företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Johan avstår upphandlingar

UPPHANDLINGAR Johan Lundh, Office IT-Partner i Örebro, har tröttnat på hur kommunen hanterar upphandlingar inom hans bransch. Nu väljer han att avstå kommande upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet högprioriterad fråga för Gävle kommun

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet ligger Gävle på plats 235 bland landets 290 kommuner. Likartade placeringar har man haft år efter år. "Eftersom Svenskt Näringslivs ranking visar att det finns företag som är missnöjda med företagsklimatet i Gävle måste vi förstås göra mer och göra bättre", säger Ahmed Amin, som vid årsskiftet tillträdde som ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle,
NYHET Publicerad:

Hon tvingades lägga ned sin skola – nu får hon rätt

BYGGLOV Precis före skolstart i höstas tvingades Palmlunds Skolor lägga ned sin skola i Bjuv. Detta efter att Byggnadsnämnden oväntat sade nej till ett tidsbegränsat bygglov. Nu ger länsstyrelsen friskolan rätt. ”Det känns så onödigt. Det var så många som drabbades. Anställda och elever”, säger Christina Wahlgren Ek som drev skolan.