"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Drömmar fixar inte företagsklimatet

KRÖNIKA En maratonlöpare jobbar länge med skaffa sig grundkondition, träna smart, vara taktisk, hushålla med krafterna och använda dem på rätt sätt. Det bör man lära av i kommunhusen i Norrbotten om man vill bygga upp ett bättre företagsklimat. Det är blod, svett och tårar som gäller och tyvärr ser vi för lite av den glöd som krävs i Norrbotten. Skriver Bo Östman, tidigare politisk redaktör på Norrbottens-Kuriren, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hotades av nedläggning – klarade sig i sista minuten

BYRÅKRATI I våras var SFI-skolan AlphaCE ytterst nära att tvingas lägga ner. De hade hamnat i en rävsax när Malmö stad hävdade att skolans lärare trots år av utbildning inte hade rätt behörighet. Viten hotade. Efter en blixtinsats räddades skolan i sista stund.
NYHET Publicerad:

Kontakter lönar sig – i de flesta fall

FÖRETAGARENKÄT Företagare som haft kontakt med kommunen är mer positiva till den kommunala verksamheten än de som inte haft någon kontakt. Det visar den senaste mätningen av det lokala företagsklimatet, som även visar att två av tre företagare haft kontakt med kommunen det senaste året.
NYHET Publicerad:

Många vill bli årets klättrare

KOMMUNRANKING Den 15 september släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Alla kommuner rankas utifrån var det är lättast att starta och driva företag. 93 kommuner har tagit arbetet med företagsklimatet längre genom att sätta tydliga mål. Om en månad vet vi om de når dem.
NYHET Publicerad:

Företagare lovordar Bergslagskommun

FÖRETAGARENKÄT Hallstahammar får högst enkätbetyg av kommunerna i Västmanland. I Svenskt Näringslivs undersökning får kommunen ett sammanfattande omdöme på 3,94, jämfört med rikssnittet på 3,37 på den sexgradiga skalan. Företagaren Ann Nilsson märker av skillnaden. För tio år sedan hade hon inte svarat på samma sätt. ”Det är korta beslutsvägar, det är aldrig några problem att få tag på personerna på kommunen".
NYHET Publicerad:

Nyföretagandet i Norrbotten

GÄSTKRÖNIKA "I nuläget står länet och stora delar av landet inför det faktum att nyföretagandet minskar, trots alla ambitioner och vackra ord om behovet av fler och livskraftiga företag. Ett faktum som hotar både vår välfärd och tillväxt." Det skriver Majvor Müller, ordförande Nyföretagarcentrum Nord i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Upphandla på kvalitet, inte bara på pris

KONKURRENS Billigast är inte alltid bäst. Att enbart vikta på pris i en upphandling kan innebära att oseriösa aktörer tar sig in på marknaden och slår ut de auktoriserade och seriösa bemanningsföretagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och företagen förstår varandra allt bättre

UTBILDNING - Skolan och företagen förstår varandras vardag mycket bättre idag. Skolan har börjat ta reda på vilka utbildningar näringslivet verkligen behöver. Samtidigt beskriver företagen på ett tydligare sätt vilka kompetensområden som måste täckas in. För de flesta lärare har det blivit naturligt att tänka i nya banor. På lite sikt får allt detta säkert positiva återverkningar på företagsklimatet, säger Birgitta Larsson.
NYHET Publicerad:

”Vi har potential för 10 i topp”

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har företag som kan utvecklas och växa här och vi ska möjliggöra för dem. Inget är omöjligt!” Det säger Christel Jönsson, ny kommundirektör i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

Sluta smeta med resurserna

GÄSTKRÖNIKA Den årliga mätningen av företagsklimatet i landet publicerades tidigare i vår. Östersunds kommun är varken sämre eller bättre än föregående år. Det samlande betyget är 3,2, vilket betyder nätt och jämt godkänt. Jag menar att det krävs ett krafttag för att förbättra företagsklimatet. För att ta nästa steg krävs både mod och handlingskraft, skriver Kerstin Arnemo.
NYHET Publicerad:

Viktigt att Norrköping inte ser sig som ett offer

FÖRETAGSKLIMAT -Det finns mycket i Norrköping som pekar i rätt riktning, men vi måste komma bort från det offerperspektiv som ibland fortfarande präglar hur vi ser på oss själva. Det är en offerroll som inte alls är motiverad och som är skadlig för näringslivet, säger Anders Fogelberg, vd på Fitesa Sweden AB.
NYHET Publicerad:

Vandring för företagsamheten i Överkalix

FÖRETAGSKLIMAT Inte kunde ett ihållande regn stoppa Överkalix företagare och kommunens ledande politiker när de träffades för en gemensam kommunvandring. Med kommunalråden Sara Karlsson och Mickael Larsson i spetsen promenerade och samtalades det friskt under två timmar kring Överkalix företag och framtid.
NYHET Publicerad:

En dag för bättre samverkan skola-näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING God samverkan mellan skola och näringsliv är avgörande för att säkra kompetensförsörjningen hos svenska företag. Därför anordnas varje år en näringslivsdag där rektorer, skolledare och studie- och yrkesvägledare bjuds in att möta det lokala näringslivet. – Det här är en av våra absolut viktigaste frågor, säger Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nya stordåd ska lyfta Norrköping till topp 20

FÖRETAGSKLIMAT År 2020 ska Norrköping finnas bland de 20 bästa på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är det tydliga mål som kommunledningen satt. I den senaste rankingen, i maj förra året, placerade sig Norrköping på plats 189 bland landets 290 kommuner
NYHET Publicerad:

Matchning skola och jobb avgörande

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många företagare står idag inför betydande utmaningar gällande rekrytering av rätt kompetens. Vikten av att i vuxen ålder kunna skola om sig genom matchad utbildning mot jobb är en mycket viktig pusselbit som blir viktigare och viktigare för hela samhället.  Mia Liljestrand, Svenskt Näringslivs expert på yrkesutbildning höll i trådarna när Ånge och Bräcke kommun träffades för ett möte där politiker, tjänstemän, företag och medlemsorganisationer från Svenskt Näringsliv deltog på plats.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad när Uddevalla behåller LOV

VÄLFÄRD Uddevalla har velat skrota lagen om valfrihetssystem. Nu står det klart att systemet blir kvar. Ett av företagen som kämpat för att behålla valfriheten inom hemtjänsten är Tesia. Valfriheten gör att de äldre säger till om något är fel och hur de vill ha insatser utförda, som få vågade när kommunen var enda alternativet, enligt Eva-Lee Thörnkvist, vd på Tesia. 
NYHET Publicerad:

Mullsjöföretagare har lätt att hitta kompetenta medarbetare

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Mullsjö har lättast att hitta rätt kompetens. Det visar årets enkätundersökning om företagsklimatet.  En förklaring är en bra kontakt mellan kommun och företag. ”Det nystartade Näringslivsbolaget har tydlig kommunikation om hur man ska bemöta företag.”, säger Mats Arvidsson, Damella AB.
NYHET Publicerad:

Så ska upphandling bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där…Ellen Hausel Heldahl, som leder projektet ”Bättre offentlig marknad”, ett gemensamt projekt mellan Svenskt Näringsliv, Transportgruppen, Almega, Sveriges Byggindustrier och Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunalråd lyfter Smedjebackens företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Smedjebacken är på väg åt rätt håll. En tydlig indikation är de lokala företagarnas sammanfattande betyg i Svenskt Näringslivs enkät för en kort tid sedan. Smedjebacken kan glädja sig åt en kraftig ökning från underkända 2,5 i den förra mätningen till godkända 3,1 nu.
NYHET Publicerad:

Rekordlågt betyg för kommunala upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Upphandling får det lägsta betyget någonsin av både företagare och politiker i årets enkätundersökning. Birgitta Laurent, Svenskt Näringslivs expert på upphandling, påpekar att den bristande kompetensen hos kommunens upphandlare/beställare måste höjas på lokal, regional och nationell nivå.