"Botkyrka har endast plats för fina företag"

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Botkyrka vill att fler företag etablerar sig i kommunen och det startar faktiskt en hel del nya företag. Men alla företag är inte välkomna, anser Bosse Palmquist, som driver entreprenadfirman TBS i Tullinge, Botkyrka. "Vi företagare med blåställ och entreprenadmaskiner har fel profil för kommunen", säger han.

TBS AB har drivit företag i Botkyrka kommun i snart 23 år. De har fem anställda, som alla bor och spenderar sina pengar i kommunen. Men under våren 2011 fick företaget beskedet att de inte längre var välkomna i kommunen.

– Vi fick beskedet att vi skulle vara borta från marken som vi arrenderar från kommunen senast den 30 november 2011, säger Bosse Palmquist, vd på TBS.

Innan uppsägningen arrenderade TBS och ett antal andra företag tomter i Römossen i Tullinge av kommunen. Men detta var endast i väntan på att kommunen skulle hitta en bättre lösning för företagen, berättar Bosse Palmquist.

– Hur en uppsägning kan vara en bättre lösning har jag svårt att se. Flera av oss försökte köpa tomter i Skyttbrink av kommunen, men fick svaret att vi hade fel profil på företaget.

Uppsägningen gällde även sju andra företag, bland annat ett asfaltsläggarföretag och ett åkeriföretag, som under lång tid har drivit företag i kommunen. Totalt handlar det om 45 arbetstillfällen som nu försvinner från Botkyrka. Kommunens officiella förklaring är att det ska byggas en förbifartsled genom området (Römossen) där företagen verkar. Men det är bara halva sanningen anser Bosse Palmquist.

– Förbifart Tullinge har blivit uppskjutet. Det kommer inte att byggas någon förbifartsled här än på ett par år. Det framgår tydligt av Transportverkets hemsida. Dessutom är sträckningen av denna förbifart ännu inte bestämd. De företag som arrenderar mark av Huddinge kommun inom samma område har därför inte blivit uppsagda, säger han.

Hans teori är att alla företag inte är välkomna i Botkyrka eftersom företagen inte ens får vara kvar i Römossen i väntan på att förbifartsleden eventuellt ska börja byggas. Vid ett möte på kommunen uttryckte Peter Nyberg (S), ordförande för samhällsbyggnadsförvaltningen, att det inte är kommunens sak att hjälpa till att skaffa mark, berättar Bosse Palmquist.

– Han sa att vi skulle kolla med Haninge kommun istället. Indirekt sa han att vår typ av företag inte är välkomna i Botkyrka.

Peter Nyberg svarar på kritiken.

– Inget företag är finare än något annat, men kommunen kan inte göra allt. Jag nämnde därför möjligheten för företagen att höra med privata markägare och andra kommuner. Företagen var väl medvetna om att lösningen i Römossen endast var temporär. Vi ligger på Trafikverket och hoppas att de börjar bygga förbifartsleden under 2012, och då behöver vi tomten till andra verksamheter och projekt, säger han.

Under mötet på kommunen framgick även att Römossen skulle stadsplaneras för medicinforskning och liknande verksamheter.

– Vi borde vara attraktiva för kommunen, vi drar in skatt och anställer lokalt. Men det är uppenbart att marken i kommunen är planerad för ”finare” verksamheter. Att bli bortprioriterad på det här sättet lämnar en sur smak i munnen, säger han.

Botkyrka ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunen hamnade på plats 170 av 290 kommuner på 2011 års ranking.

Flera företagare i Botkyrka har fått samma svala bemötande när de har frågat kommunen om lediga markytor eller nya lokaler. Tillväxtföretaget DK Sanering, med 20 anställda, behövde nya lokaler för att kunna expandera och kontaktade kommunen. Men Botkyrka kommun uppmanade företaget att söka sig till Haninge istället.

Bosse Palmquist understryker att många företagare i kommunen är besvikna och söker sig till andra kommuner där de tas emot med öppna armar.

– Att driva företag i Botkyrka är en kamp i uppförsbacke. Vi är i full färd med att flytta vår verksamhet bort från kommunen, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Upphandling – lägst betyg någonsin av företagarna

LOU Upphandlingar är ett ämne som väcker frustration och engagemang. Allt från krångliga upphandlingar, bristande dialog och dålig uppföljning. – Fler inom offentlig verksamhet borde ha en dialog med leverantörer både före och efter en upphandling, inte bara för att lära sig mer om marknaden utan också för att kravställandet ska bli så bra som möjligt, säger Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsexpert Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tillväxt skapas av alla gemensamt

FÖRETAGSKLIMAT Företagen skapar tillväxt och arbetstillfällen och alla samlade skatteintäkter är basen för investeringar i vår gemensamma välfärd. En av kommunens uppgifter är att skapa förutsättningar för tillväxt och det gäller samtliga verksamheter och alla medarbetare, det menar Östersunds kommuns nya tillväxtchef Per Johansson.
NYHET Publicerad:

Gnosjö fortsatt starkt i företagsranking

FÖRETAGSKLIMAT Gnosjö har klättrat 5 platser sedan förra årets ranking av det lokala företagsklimatet och hamnar i år på en 22:a plats i Sverige. I Jönköpings län hamnar man på en tredjeplats efter Habo och Mullsjö. Trots det ser kommunpolitikerna förbättringsmöjligheter.
NYHET Publicerad:

Topp 100 är målet för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Vindeln klättrar 34 placeringar till plats 205 av 290 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. Det konstaterades när företagare och politiker samlades i Vindeln för att samtala om årets ranking. Och målsättningen för framtiden är fastställd. "Så snart som möjligt hoppas jag att vi når plats 100. Det är målet", kommenterar Mathias Haglund (S) kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet kräver ständigt arbete

GÄSTKRÖNIKA Jag minns det som igår. Vi träffades nere på kommunhuset; en handfull företagare inom olika branscher och tjänstemän från kommunen; stadsarkitekten, gatuchefen, stadsträdgårdsmästaren och några till. Diskussionerna var kreativa, visionära och ändå fast förankrade i verkligheten: Hur skulle Enköping kunna utvecklas för att bli den allra bästa av städer? Det skriver Elisabeth Moglia, Elisabeths Ost & Delikatesser AB, i dagens gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Möte Markaryd Mönsterås

FÖRETAGSKLIMAT Markaryd och Mönsterås är i topp när företagen får tycka till om det lokala företagsklimatet. Vad gör dem så framgångsrika? Vad kan de lära av varandra? Det var temat när kommunerna träffades en eftermiddag på Svenskt Näringsliv i Växjö.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg bäst i klassen på attityder till företagande

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT  I Åtvidaberg står dörrarna mellan skolan och företagen på vid gavel. Från förskolan och upp till gymnasiet genomförs olika projekt, vilket har lett till ett ovanligt gott samarbete mellan skolorna och lokala företag. ”Vi är nyfikna på varandras verksamheter”, säger Kerstin Ahlgren, rektor för kommunens gymnasieskola.
NYHET Publicerad:

Mötesboom förbättrade företagsklimatet i Arboga

HALLÅ DÄR Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga. Ni har nått er högsta placering hittills i rankingen, och klättrar hela 54 placeringar. Vad har ni vidtagit för konkreta åtgärder det senaste året för att förbättra företagsklimatet?
NYHET Publicerad:

Mullsjö näst bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Årets ranking av det lokala företagsklimatet är offentliggjord. Mullsjö kommun hamnar på andra plats i Jönköpings län och på plats 18 i riket. Kommunstyrelsen ordförande Linda Danielsson (S) är stolt över resultatet. "Speciellt glädjande är att vi har en mycket god dialog mellan skola och näringsliv. Jag tror att det är en av anledningarna till vårt höga betyg", säger hon.
NYHET Publicerad:

Ojusta metoder knäcker hennes friskola

SKOLA Kommunens tjänstemän har tillstyrkt ansökan, bygglovet är på plats och föräldrarna köar. Men på torsdag tänker den politiska ledningen i Nora  stoppa etableringen av förskolan i kommunen. "Det finns inget fristående alternativ i Nora", säger Maria-Pia Carlsson, Solberga Förskolor, som är förtvivlad över kommunens agerande.
NYHET Publicerad:

Snabbare få bygglov

RANKING "Ärenden måste kunna hanteras smidigt. Det är det företagen främst önskar när vi är ute och pratar med dem". Det säger Hans Lindberg, kommunalråd (S) i Umeå, som är nöjd över kommunens högsta placering någonsin i klimatmätningen. Umeå är nu på plats 89, för första gången en tvåsiffrig placering.
NYHET Publicerad:

Effektivare förvaltning får Boden att lyfta

RANKINGEN I år lyfter Boden. De tar sig från plats 274 till 161 och är därmed en av årets tre klättrare. ”Kommunen har blivit mer lyhörd och värderar oss privata utförare högt", säger Mattias Bergqvist på hemtjänstföretaget Din Hemservice.
NYHET Publicerad:

Solna bäst på företagsklimat

RANKINGEN Solna toppar för åttonde året i rad Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i kommunerna. På andra plats kommer Sollentuna följt av Vellinge.
NYHET Publicerad:

Mariestad årets raket i kommunrankingen

RANKINGEN Från plats 226 till 91. Mariestad har en tydlig politisk vilja och en ambitiös målsättning med företagsklimatet. Genom att arbeta med delmål, ökat fokus på industrin och fler företagsbesök är kommunen inne på rätt spår. "Det ska vara enkelt att vara företagare", säger Jonas Johansson, platschef på Nimbus.
NYHET Publicerad:

Hel tidning bara om företagsklimatet

NY TIDNING I tidningen Företagsklimat 2015 finns inspiration för dig som vill jobba för ett bättre företagsklimat i din kommun.
NYHET Publicerad:

Här är kommunerna som vågar

RANKINGEN Att utgå från rankingen har blivit en naturlig del av många kommuners arbete. Hela 93 kommuner har modet att satsa på en tydlig målbild med sitt företagsklimat. Nordmaling och Kävlinge är två kommuner som når sina mål i år. Strängnäs är på god väg. Kommunen låter företagen följa med i processen – digitalt.
NYHET Publicerad:

Sorsele storsatsar på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT I Sorsele styr Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Samtliga partier är överens om att företagandet är nyckeln till Sorseles framtid. "Vi har verkligen förstått hur viktigt företagandet är för kommunens utveckling och har börjat arbeta mer strategiskt med de här frågorna", säger Kjell Öjeryd (v), kommunalråd i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Vandring i Arvika

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen genomfördes en vandring i Arvika kommun. Företagare, politiker och tjänstemän träffades för att diskutera utmaningar som kommunen står inför under en promenad. Aktiviteten anordnas för att ge deltagarna ett tillfälle att diskutera hur man tillsammans kan arbeta för att förbättra företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Vi behöver mer tilltro och flexibilitet

GÄSTKRÖNIKA Kommunpolitiker och myndighetstjänstemän har allt att vinna på en förbättrad attityd gentemot oss företagare. För oss som driver företag kan det göra en stor skillnad som märks i den dagliga verksamheten.
NYHET Publicerad:

Ny snabbväg till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet har blivit lite av en bibel för landets kommuner. Nu tar Svenskt Näringsliv nästa steg och går in mer aktivt för att stötta kommunerna i sitt arbete att omfamna näringslivet.