Här finns hela kommunrankingen

NYHET Publicerad

RANKINGEN Solna toppar Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Rankingen baseras främst på företagarnas betyg men också på statistiska faktorer.

Carolina Brånby

Carolina Brånby, ansvarig för arbetet med företagsklimat.

– Solna är bra på mycket, det ger dem förstaplatsen i årets ranking, säger Carolina Brånby, ansvarig för Svenskt Näringslivs arbete med företagsklimat.

– Kommunledningen har en företagsnära organisation. Ett viktigt beslut var att låta samma förvaltningschef ansvara för näringslivs-, arbetsmarknads- och utbildningsförvaltningarna. Det underlättar företagens kompetensförsörjning.

Tvåa på rankinglistan är Vellinge som i hård konkurrens byter plats med förra årets tvåa, Trosa. Vellinge har bland annat blivit bättre på kompetensförsörjning samt på tele- och IT-nät.

Trean Trosa lägger stor kraft på att vara en bra kommun för både företag och medborgare.

– I år förbättrar Trosa sin position när det gäller skolans attityder till företagande. Det borgar för att kommunen även i fortsättningen kommer att vara en av toppkommunerna vad gäller företagsklimat.

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från totalt 31 200 företagare från hela landet. Det gör rankingen unik.

– Företagens egna bedömningar av företagsklimatet väger självklart tyngst i vår ranking, säger Carolina Brånby.

Rankingplaceringarna påverkas också av statistiska faktorer från SCB och UC AB. De rör bland annat andelen sysselsatta, andelen företagare och andelen nyföretagsamma människor.

Hela rankinglistan och mycket annat om företagsklimat finns på Svenskt Näringslivs hemsida www.svensktnaringsliv.se/foretagsklimat och på faktasajten www.foretagsklimat.se.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hudiksvall fortsätter backa

FÖRETAGSKLIMAT Hudiksvall fortsätter att backa i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu tappar man 25 placeringar i jämförelse med mätningen förra året och stannar på plats 261 bland landets 290 kommuner. Så sent som 2013 låg Hudiksvall på plats 113
NYHET Publicerad:

”Vi drar åt samma håll”

FÖRETAGSKLIMAT Ronneby tar inte bara några försiktiga steg framåt utan ett rejält kliv rakt upp i toppen och har nu länets bästa företagsklimat. Ronneby tillhör därmed en av de sex nya länsettorna i Sverige.
NYHET Publicerad:

Solna vinnare igen

FÖRETAGSKLIMAT Solna har Sveriges bästa företagsklimat för nionde året i rad i Svenskt Näringslivs ranking! Det är företagen i Solna som ger staden höga omdömen på flera parametrar när de ska svara på hur de upplever kommunens företagsklimat. Det var en tacksam och glad Pehr Granfalk, kommunstyrelseordförande i Solna som tog emot beskedet.
NYHET Publicerad:

Bästa Heby

FÖRETAGSKLIMAT Efter att ha försämrats undan för undan i fem-sex år skjuter nu förtagarnas sammanfattande betyg på företagsklimatet i Heby kommun i höjden. Så här positiva omdömen har kommunen aldrig fått tidigare. "Det är roligt att företagarnas sammanfattande betyg på företagsklimatet blivit högre. Vi försöker hela tiden genomföra förbättringar som näringslivet efterfrågar och gör vad vi kan för att jobba nära företagen", säger Marie Wilén, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Heby kommun. Trots det kom resultatet som en fantastiskt positiv överraskning. Heby är uppsalaregionens raket och steg med 103 placeringar från plats 204 till plats 101!
NYHET Publicerad:

Öppna dörrens politik har lyft Ljusnarsberg

FÖRETAGSKLIMAT "Öppenhet och enkelhet är hemligheten bakom vår klättring på Svenskt Näringslivs ranking. Vi krånglar inte till det så mycket. Min dörr står alltid öppen. Det är bara för företagare att komma vägen förbi", säger Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Ljusnarsberg sedan snart 15 år tillbaka.
NYHET Publicerad:

Storstäder backar i näringslivsranking

FÖRETAGSKLIMAT Av landets 15 kommuner med över 100 000 invånare är det endast tre som förbättrar sig i årets ranking av det lokala företagsklimatet. Elva kommuner får en lägre placering jämfört med förra året. "Det är allvarligt att de största kommunerna inte lyckas prestera bättre. Företag i hela Sverige är beroende av ett gott företagsklimat i storstäderna", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rekordlyft för Vännäs

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs är den kommun som klättrar snabbast i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunföreträdare och företagare ser en ökad dialog som främsta framgångsfaktorn. ”Viljan att lyssna och att försöka vara en bra kommun har verkligen ökat”, säger åkeriägaren Stefan Johansson.
NYHET Publicerad:

Ny strategi tog Nacka till toppen

FÖRETAGSKLIMAT Nacka är ny i toppen i Svenskt Näringslivs ranking av kommuners företagsklimat. Det är nio år sedan man nådde prispallen senast. ”Jag är inte förvånad över att det går bra för Nacka, jag tycker att kommunen är föredömlig i sin kontakt med oss”, säger företagaren Marita Andersson.
NYHET Publicerad:

Äntligen når Kalmar sitt mål

FÖRETAGSKLIMAT Att vara bland de 100 bästa kommunerna i företagsklimat är ett mål Kalmar har haft länge. I år klättrar man upp till plats 83 i Svenskt Näringslivs ranking. ”Tydliga mål och långsiktigt arbete är framgångsreceptet", säger Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Malmös företagsklimat rasar

FÖRETAGSKLIMAT ”Det går inte att konkurrera med Malmö stad när de subventionerar sina verksamheter kraftigt. Jag tycker att man tränger undan den privata näringsverksamheten och att den osunda konkurrensen växer på ett oroande sätt”, säger Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.
NYHET Publicerad:

14 800 för ett serveringstillstånd – om du verkar i fel kommun

REGELKRÅNGEL Handläggningstider mellan en och tolv veckor, och avgifter mellan 1200 kronor och 14 800 kronor för serveringstillstånd. Vilket det blir, beror på i vilken kommun krogverksamheten finns. Det visar en undersökning gjord av Näringslivets regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Lantmäteriets krångel stoppar industrietableringar

TILLVÄXT Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner med Timrås Ewa Lindstrand i spetsen skrivit ett protestbrev mot att det hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Så ska Östra Göinge förbättra företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Östra Göinge ligger långt ner i Svenskt Näringslivs ranking över kommuners företagsklimat. Men det ska det bli ändring på med hjälp av ett tuffare förbättringsarbete i kommunen. ”Rankingen motiverar kommunerna att göra företagsklimatet bättre”, säger Rolf Lundmark, vd på Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

”Det här var att gå för långt”

REGELKRÅNGEL Kommunens inspektörer gick för långt när de gav Skogslyckans kursgård en anmärkning för att kalla brödet hembakat när det inte bakas hemma i köket. Det anser kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin. Nu startar Orsa ett arbete för att närma sig näringslivet och bättre förstå företagens villkor.
NYHET Publicerad:

Umeå säger nej till fackliga kontrollanter

UPPHANDLING Med vässade argument mötte Svenskt Näringsliv och dess medlemmar Umeås ledande politiker för att diskutera vita jobb-modellen. Resultatet – löfte om att hitta en Umeåmodell utan att blanda in facket i uppföljningar av upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Upphandlingsregler kväver de små och gynnar jättarna

UPPHANDLING "Upphandlingsreglerna måste ändras radikalt om företag i mindre kommuner ska kunna överleva i vår bransch. Ofta väljer man att avstå en upphandling eftersom man är osäker på om veckor av hårt anbudsarbete kommer att ge något tillbaka", säger Katharina Lindh som driver företaget Printeliten i Falun och Borlänge.
NYHET Publicerad:

”Vi är aldrig bättre än när vi är som sämst”

FÖRETAGSKLIMAT Att höja kommunens lägstanivå när det gäller service och kommunikation med de lokala företagen är något vi måste göra, vi är helt enkelt aldrig bättre än när vi är som sämst, sa Parisa Liljestrand kommunstyrelsen ordförande i Vallentuna när hon skulle sammanfatta sina intryck från vandringen.
NYHET Publicerad:

Hofors har bästa betyget någonsin inför årets ranking

FÖRETAGSKLIMAT Tjänstemäns attityder till företagande har blivit bättre, likaså kommunens service och tillämpning av lagar och regler. I år ger företagen Hofors företagsklimat sitt bästa betyg någonsin. ”Jag hoppas att det kommer att synas i kommande ranking”, säger Marie-Louise Dangardt (s), kommunstyrelsens ordförande i Hofors.
NYHET Publicerad:

S-löften i handlingsprogram

FÖRETAGSKLIMAT En kartläggning av osund konkurrens och privata aktörer ska få bygga och förvalta äldreboenden. Kommunalrådet Lorents Burman (S) gav två löften om det nya kommunala handlingsprogram för bättre företagsklimat som Skellefteå kommun ska ta i höst, när Svenskt Näringslivs senaste enkätundersökning presenterades.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Lars Persson

FÖRETAGSKLIMAT I augusti tillträdde Lars Persson som ny näringslivschef i Eslövs kommun. Han har redan många idéer om hur han tillsammans med sina kollegor i kommunhuset ska skapa ett bättre företagsklimat i kommunen. "Själv tror jag väldigt mycket på personliga möten genom exempelvis företagsbesök, dialogmöten och näringslivsträffar. Ett bra företagsklimat är inte ett arbete för bara en person. Det krävs samarbete och att många stödjer arbetet", säger Lars Persson.