Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Möte Markaryd Mönsterås

FÖRETAGSKLIMAT Markaryd och Mönsterås är i topp när företagen får tycka till om det lokala företagsklimatet. Vad gör dem så framgångsrika? Vad kan de lära av varandra? Det var temat när kommunerna träffades en eftermiddag på Svenskt Näringsliv i Växjö.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg bäst i klassen på attityder till företagande

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT  I Åtvidaberg står dörrarna mellan skolan och företagen på vid gavel. Från förskolan och upp till gymnasiet genomförs olika projekt, vilket har lett till ett ovanligt gott samarbete mellan skolorna och lokala företag. ”Vi är nyfikna på varandras verksamheter”, säger Kerstin Ahlgren, rektor för kommunens gymnasieskola.
NYHET Publicerad:

Mötesboom förbättrade företagsklimatet i Arboga

HALLÅ DÄR Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga. Ni har nått er högsta placering hittills i rankingen, och klättrar hela 54 placeringar. Vad har ni vidtagit för konkreta åtgärder det senaste året för att förbättra företagsklimatet?
NYHET Publicerad:

Mullsjö näst bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Årets ranking av det lokala företagsklimatet är offentliggjord. Mullsjö kommun hamnar på andra plats i Jönköpings län och på plats 18 i riket. Kommunstyrelsen ordförande Linda Danielsson (S) är stolt över resultatet. "Speciellt glädjande är att vi har en mycket god dialog mellan skola och näringsliv. Jag tror att det är en av anledningarna till vårt höga betyg", säger hon.
NYHET Publicerad:

Ojusta metoder knäcker hennes friskola

SKOLA Kommunens tjänstemän har tillstyrkt ansökan, bygglovet är på plats och föräldrarna köar. Men på torsdag tänker den politiska ledningen i Nora  stoppa etableringen av förskolan i kommunen. "Det finns inget fristående alternativ i Nora", säger Maria-Pia Carlsson, Solberga Förskolor, som är förtvivlad över kommunens agerande.
NYHET Publicerad:

Snabbare få bygglov

RANKING "Ärenden måste kunna hanteras smidigt. Det är det företagen främst önskar när vi är ute och pratar med dem". Det säger Hans Lindberg, kommunalråd (S) i Umeå, som är nöjd över kommunens högsta placering någonsin i klimatmätningen. Umeå är nu på plats 89, för första gången en tvåsiffrig placering.
NYHET Publicerad:

Effektivare förvaltning får Boden att lyfta

RANKINGEN I år lyfter Boden. De tar sig från plats 274 till 161 och är därmed en av årets tre klättrare. ”Kommunen har blivit mer lyhörd och värderar oss privata utförare högt", säger Mattias Bergqvist på hemtjänstföretaget Din Hemservice.
NYHET Publicerad:

Solna bäst på företagsklimat

RANKINGEN Solna toppar för åttonde året i rad Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i kommunerna. På andra plats kommer Sollentuna följt av Vellinge.
NYHET Publicerad:

Mariestad årets raket i kommunrankingen

RANKINGEN Från plats 226 till 91. Mariestad har en tydlig politisk vilja och en ambitiös målsättning med företagsklimatet. Genom att arbeta med delmål, ökat fokus på industrin och fler företagsbesök är kommunen inne på rätt spår. "Det ska vara enkelt att vara företagare", säger Jonas Johansson, platschef på Nimbus.
NYHET Publicerad:

Hel tidning bara om företagsklimatet

NY TIDNING I tidningen Företagsklimat 2015 finns inspiration för dig som vill jobba för ett bättre företagsklimat i din kommun.
NYHET Publicerad:

Här är kommunerna som vågar

RANKINGEN Att utgå från rankingen har blivit en naturlig del av många kommuners arbete. Hela 93 kommuner har modet att satsa på en tydlig målbild med sitt företagsklimat. Nordmaling och Kävlinge är två kommuner som når sina mål i år. Strängnäs är på god väg. Kommunen låter företagen följa med i processen – digitalt.
NYHET Publicerad:

Sorsele storsatsar på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT I Sorsele styr Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Samtliga partier är överens om att företagandet är nyckeln till Sorseles framtid. "Vi har verkligen förstått hur viktigt företagandet är för kommunens utveckling och har börjat arbeta mer strategiskt med de här frågorna", säger Kjell Öjeryd (v), kommunalråd i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Vandring i Arvika

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen genomfördes en vandring i Arvika kommun. Företagare, politiker och tjänstemän träffades för att diskutera utmaningar som kommunen står inför under en promenad. Aktiviteten anordnas för att ge deltagarna ett tillfälle att diskutera hur man tillsammans kan arbeta för att förbättra företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Vi behöver mer tilltro och flexibilitet

GÄSTKRÖNIKA Kommunpolitiker och myndighetstjänstemän har allt att vinna på en förbättrad attityd gentemot oss företagare. För oss som driver företag kan det göra en stor skillnad som märks i den dagliga verksamheten.
NYHET Publicerad:

Ny snabbväg till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet har blivit lite av en bibel för landets kommuner. Nu tar Svenskt Näringsliv nästa steg och går in mer aktivt för att stötta kommunerna i sitt arbete att omfamna näringslivet.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet upp på bordet

FÖRETAGSKLIMAT Enkätresultaten och den stundande företagsklimatrankingen, kommunernas förbättringsarbete och framgångsrecept för ett gynnsamt lokalt företagsklimat. Det var några av ämnena som diskuterades när näringslivscheferna i Södermanlands kommuner under onsdagen träffade Björn Lindgren, Svenskt Näringslivs regionchef för Södermanland.
NYHET Publicerad:

Drömmar fixar inte företagsklimatet

KRÖNIKA En maratonlöpare jobbar länge med skaffa sig grundkondition, träna smart, vara taktisk, hushålla med krafterna och använda dem på rätt sätt. Det bör man lära av i kommunhusen i Norrbotten om man vill bygga upp ett bättre företagsklimat. Det är blod, svett och tårar som gäller och tyvärr ser vi för lite av den glöd som krävs i Norrbotten. Skriver Bo Östman, tidigare politisk redaktör på Norrbottens-Kuriren, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hotades av nedläggning – klarade sig i sista minuten

BYRÅKRATI I våras var SFI-skolan AlphaCE ytterst nära att tvingas lägga ner. De hade hamnat i en rävsax när Malmö stad hävdade att skolans lärare trots år av utbildning inte hade rätt behörighet. Viten hotade. Efter en blixtinsats räddades skolan i sista stund.
NYHET Publicerad:

Kontakter lönar sig – i de flesta fall

FÖRETAGARENKÄT Företagare som haft kontakt med kommunen är mer positiva till den kommunala verksamheten än de som inte haft någon kontakt. Det visar den senaste mätningen av det lokala företagsklimatet, som även visar att två av tre företagare haft kontakt med kommunen det senaste året.
NYHET Publicerad:

Många vill bli årets klättrare

KOMMUNRANKING Den 15 september släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Alla kommuner rankas utifrån var det är lättast att starta och driva företag. 93 kommuner har tagit arbetet med företagsklimatet längre genom att sätta tydliga mål. Om en månad vet vi om de når dem.