Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ljusdals bredd gör näringslivet starkt

FÖRETAGSKLIMAT "Ljusdal har ett starkt näringsliv med mer variation i strukturen än i traditionella landsbygdskommuner. Den här bredden gör att vi inte märker så mycket av lågkonjunkturer", säger Stefan Wennerstrand, som är vd för NärLjus, Ljusdals kommuns näringspolitiska stiftelse.
NYHET Publicerad:

Förtroendet är noll för livsmedelsinspektionen

REGELKRÅNGEL "Vårt förtroende för Leksands kommuns livsmedelsinspektion är noll. Miljöavdelningen borde föra en dialog med oss istället för att komma med fullständigt orealistiska krav som saknar verklighetsanknytning", säger Jesper Ehlis, styrelseordförande i Tällbergsgården. Nu får han hjälp av föreningen Tillväxt och Tillsyn.
NYHET Publicerad:

Succé för LOV i Skövde

LOV Stärkt kvalitet både i privat och kommunal hemtjänst, högre status för personalen, nya tjänster och en stor medvetenhet bland de äldre att de kan att välja utförare. Införandet av LOV i Skövde har varit riktigt framgångsrik och idag utförs mer än en femtedel av hemtjänsten i privat regi.
NYHET Publicerad:

Theresa vill se fler och starkare företag

FÖRETAGSKLIMAT "Politiker, tjänstemän och allmänhet måste se hur duktiga och driftiga företagare ger skatteintäkter till kommunen", säger Theresa Flatmo, ung och nybliven politiker i Bräcke. Hon gav sig in i kommunpolitiken med övertygelsen om att fler måste se vinsten med att en kommun som Bräcke har många företag.
NYHET Publicerad:

Hög tid för förändring

FÖRETAGSKLIMAT En av de kommuner som ligger längst ned i rankingen av Lokalt Företagsklimat, är Lysekils kommun. Under en längre tid har det funnits ett missnöje bland företagen hur kommunen hanterar och förhåller sig till företagarna i kommunen. – Det behövs ett bättre samarbete inom kommunen med en förändrad attityd. Det är dags att bygga upp ett förtroende igen mellan företagare, politiker och tjänstemän, säger Maria Christensson, Röe Gård.
NYHET Publicerad:

”Tillsammans kan vi skapa Sveriges företagarvänligaste kommun.”

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har ett gott företagsklimat i Härrydas kommun. Det betyder dock inte att vi ska sluta sträva efter förbättringar. Vi måste satsa på att bli bäst!” Det säger Robert Säll, Vd och ägare av Råda Säteri och ordförande i Härryda företagarförening.
NYHET Publicerad:

Enigt Simrishamn reser sig

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi blev överraskade. Att vi hamnar så långt ner i rankingen är oacceptabelt. Men nu vidtar vi en rad åtgärder”, säger Karl Erik Olsson (S), Anders Johnsson (M), och näringslivsutvecklare Lars Persson i Simrishamn. Simrishamn har en mycket hög andel företagsamma människor enligt rapporten Företagsamheten 2015, men de företagsamma verkade inte nöjda med företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Damberg talar på inspirationsdag

MÖTE Den 20 januari är det dags för Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett förbättrat företagsklimat. På plats finns näringsminister Mikael Damberg och flera intressanta samtalsdeltagare.”Genom att samla kommunala företrädare från hela landet vill vi sprida de bästa idéerna och inspirera till ett fortsatt förbättringsarbete i kommunerna", säger Christer Östlund, ansvarig för Företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sollentuna ska ha Sveriges bästa företagsklimat

HALLÅ DÄR Henrik Thunes är nytillträdd ordföranden för Sollentunas kommunstyrelse. Vi har träffat honom och pratat företagsklimat. "Jag vill att Sollentuna ska ha Sveriges bästa företagsklimat! Vi ska granska vad Solna gör och göra det ännu bättre" säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Bättre offentliga upphandlingar med dialog

UPPHANDLING En tredjedel av en genomsnittlig kommuns budget gäller offentliga upphandlingar. Med andra ord en stor potentiell marknad. Många företagare väljer ändå att avstå eftersom de tycker att upphandlingar är krångliga och tar för lång tid att hålla på med. För att bättra på kunskapen och samtala om hur offentlig upphandling kan förbättras anordnade Svenskt Näringsliv ett seminarium i Östersund.
NYHET Publicerad:

Företag tar initiativ i Ale

FÖRETAGSKLIMAT Ale kommun klättrade från plats 61 till 43 på Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking. Med ett initiativ från 24 företag, tillsammans med Näringslivsrådet, tar man nu sikte mot den absoluta toppen.
NYHET Publicerad:

Kommunen får underkänt av handlare i Motala

FÖRETAGSKLIMAT Att vara en handlare i centrum är en fördel för vissa butiker. Men i Motala är det tvärtom. Tillgängligheten försämras och butiker går i konkurs eller flyttar. Mats Gunnarsson, vd för Motala Nya Cykelaffär, tampas med att, från att gå med plus, till negativa siffror och en kommun som inte är öppen för dialog.
NYHET Publicerad:

Så ska Härryda placera sig bland topp tre i Sverige

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv släppte årets företagsklimatsranking den 25 september. Härryda hamnade på plats 14 av 290 kommuner i landet. Man har visserligen tappat fem placeringar, men har under en längre tid placerat sig i toppen. Vi har frågat kommunalråd Per Vorberg (M) om framgångsreceptet till ett bra företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Industriföretag söker unga med ljus och lykta

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Recotech i Arboga har medvind. Företaget söker nytt folk med ljus och lykta. Men det är svårt att hitta kompetensen och vd Bo Martin Tell är orolig. ”Dagens unga tror inte på tillverkningsindustrin", säger han. Men i en ny rapport visar industrin framfötterna. Bland andra Almega, IF Metall och Teknikföretagen lyfter fram en dynamisk expansion med yrken som ställer krav på kreativitet, designkunnande och innovation.
NYHET Publicerad:

Söderköping vill bli en bättre kommun

FÖRETAGSKLIMAT Från plats 94 till 207. Sedan år 2008 har Söderköping rasat på rankingen. Nu ska trenden brytas. Bland annat har ett konkret tiopunktsprogram utformats tillsammans med företag och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Förändrad attityd lyfte Kil

FÖRETAGSKLIMAT Att utveckla en mer genomtänkt dialog med företagen och arbeta internt med ett fokuserat förbättrings- och effektiviseringsarbete. Det har fått Kil att ta ett jättekliv till plats 90.
NYHET Publicerad:

Vårgårda vill bli bäst i Sverige

FÖRETAGSKLIMAT I september släpptes Svenskt Näringslivs företagsklimatsranking. Vi har talat med Vårgårdas kommunalråd Bengt Hilmersson (C) om hur det kommer sig att kommunen under flera år haft konstanta placeringar i rankingen och utvecklats väl. I årets ranking placerar sig kommunen på plats 11, en förbättring med två placeringar.
NYHET Publicerad:

Glad men inte nöjd med Ovanåkers plats 193

FÖRETAGSKLIMAT "Vi är glada över det lilla, men det går knappast att vara nöjd med plats 193 i Svenskt Näringslivs ranking", säger Gunnar Skoglund, näringslivschef i Ovanåkers kommun. En bra dialog med företagen ser han som en förutsättning för att ytterligare förbättra företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Upphandling – lägst betyg någonsin av företagarna

LOU Upphandlingar är ett ämne som väcker frustration och engagemang. Allt från krångliga upphandlingar, bristande dialog och dålig uppföljning. – Fler inom offentlig verksamhet borde ha en dialog med leverantörer både före och efter en upphandling, inte bara för att lära sig mer om marknaden utan också för att kravställandet ska bli så bra som möjligt, säger Ellen Hausel Heldahl, upphandlingsexpert Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tillväxt skapas av alla gemensamt

FÖRETAGSKLIMAT Företagen skapar tillväxt och arbetstillfällen och alla samlade skatteintäkter är basen för investeringar i vår gemensamma välfärd. En av kommunens uppgifter är att skapa förutsättningar för tillväxt och det gäller samtliga verksamheter och alla medarbetare, det menar Östersunds kommuns nya tillväxtchef Per Johansson.