Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sorsele storsatsar på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT I Sorsele styr Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Samtliga partier är överens om att företagandet är nyckeln till Sorseles framtid. "Vi har verkligen förstått hur viktigt företagandet är för kommunens utveckling och har börjat arbeta mer strategiskt med de här frågorna", säger Kjell Öjeryd (v), kommunalråd i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Vandring i Arvika

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen genomfördes en vandring i Arvika kommun. Företagare, politiker och tjänstemän träffades för att diskutera utmaningar som kommunen står inför under en promenad. Aktiviteten anordnas för att ge deltagarna ett tillfälle att diskutera hur man tillsammans kan arbeta för att förbättra företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Vi behöver mer tilltro och flexibilitet

GÄSTKRÖNIKA Kommunpolitiker och myndighetstjänstemän har allt att vinna på en förbättrad attityd gentemot oss företagare. För oss som driver företag kan det göra en stor skillnad som märks i den dagliga verksamheten.
NYHET Publicerad:

Ny snabbväg till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet har blivit lite av en bibel för landets kommuner. Nu tar Svenskt Näringsliv nästa steg och går in mer aktivt för att stötta kommunerna i sitt arbete att omfamna näringslivet.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet upp på bordet

FÖRETAGSKLIMAT Enkätresultaten och den stundande företagsklimatrankingen, kommunernas förbättringsarbete och framgångsrecept för ett gynnsamt lokalt företagsklimat. Det var några av ämnena som diskuterades när näringslivscheferna i Södermanlands kommuner under onsdagen träffade Björn Lindgren, Svenskt Näringslivs regionchef för Södermanland.
NYHET Publicerad:

Drömmar fixar inte företagsklimatet

KRÖNIKA En maratonlöpare jobbar länge med skaffa sig grundkondition, träna smart, vara taktisk, hushålla med krafterna och använda dem på rätt sätt. Det bör man lära av i kommunhusen i Norrbotten om man vill bygga upp ett bättre företagsklimat. Det är blod, svett och tårar som gäller och tyvärr ser vi för lite av den glöd som krävs i Norrbotten. Skriver Bo Östman, tidigare politisk redaktör på Norrbottens-Kuriren, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hotades av nedläggning – klarade sig i sista minuten

BYRÅKRATI I våras var SFI-skolan AlphaCE ytterst nära att tvingas lägga ner. De hade hamnat i en rävsax när Malmö stad hävdade att skolans lärare trots år av utbildning inte hade rätt behörighet. Viten hotade. Efter en blixtinsats räddades skolan i sista stund.
NYHET Publicerad:

Kontakter lönar sig – i de flesta fall

FÖRETAGARENKÄT Företagare som haft kontakt med kommunen är mer positiva till den kommunala verksamheten än de som inte haft någon kontakt. Det visar den senaste mätningen av det lokala företagsklimatet, som även visar att två av tre företagare haft kontakt med kommunen det senaste året.
NYHET Publicerad:

Många vill bli årets klättrare

KOMMUNRANKING Den 15 september släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Alla kommuner rankas utifrån var det är lättast att starta och driva företag. 93 kommuner har tagit arbetet med företagsklimatet längre genom att sätta tydliga mål. Om en månad vet vi om de når dem.
NYHET Publicerad:

Företagare lovordar Bergslagskommun

FÖRETAGARENKÄT Hallstahammar får högst enkätbetyg av kommunerna i Västmanland. I Svenskt Näringslivs undersökning får kommunen ett sammanfattande omdöme på 3,94, jämfört med rikssnittet på 3,37 på den sexgradiga skalan. Företagaren Ann Nilsson märker av skillnaden. För tio år sedan hade hon inte svarat på samma sätt. ”Det är korta beslutsvägar, det är aldrig några problem att få tag på personerna på kommunen".
NYHET Publicerad:

Nyföretagandet i Norrbotten

GÄSTKRÖNIKA "I nuläget står länet och stora delar av landet inför det faktum att nyföretagandet minskar, trots alla ambitioner och vackra ord om behovet av fler och livskraftiga företag. Ett faktum som hotar både vår välfärd och tillväxt." Det skriver Majvor Müller, ordförande Nyföretagarcentrum Nord i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Upphandla på kvalitet, inte bara på pris

KONKURRENS Billigast är inte alltid bäst. Att enbart vikta på pris i en upphandling kan innebära att oseriösa aktörer tar sig in på marknaden och slår ut de auktoriserade och seriösa bemanningsföretagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och företagen förstår varandra allt bättre

UTBILDNING - Skolan och företagen förstår varandras vardag mycket bättre idag. Skolan har börjat ta reda på vilka utbildningar näringslivet verkligen behöver. Samtidigt beskriver företagen på ett tydligare sätt vilka kompetensområden som måste täckas in. För de flesta lärare har det blivit naturligt att tänka i nya banor. På lite sikt får allt detta säkert positiva återverkningar på företagsklimatet, säger Birgitta Larsson.
NYHET Publicerad:

”Vi har potential för 10 i topp”

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har företag som kan utvecklas och växa här och vi ska möjliggöra för dem. Inget är omöjligt!” Det säger Christel Jönsson, ny kommundirektör i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

Sluta smeta med resurserna

GÄSTKRÖNIKA Den årliga mätningen av företagsklimatet i landet publicerades tidigare i vår. Östersunds kommun är varken sämre eller bättre än föregående år. Det samlande betyget är 3,2, vilket betyder nätt och jämt godkänt. Jag menar att det krävs ett krafttag för att förbättra företagsklimatet. För att ta nästa steg krävs både mod och handlingskraft, skriver Kerstin Arnemo.
NYHET Publicerad:

Viktigt att Norrköping inte ser sig som ett offer

FÖRETAGSKLIMAT -Det finns mycket i Norrköping som pekar i rätt riktning, men vi måste komma bort från det offerperspektiv som ibland fortfarande präglar hur vi ser på oss själva. Det är en offerroll som inte alls är motiverad och som är skadlig för näringslivet, säger Anders Fogelberg, vd på Fitesa Sweden AB.
NYHET Publicerad:

Vandring för företagsamheten i Överkalix

FÖRETAGSKLIMAT Inte kunde ett ihållande regn stoppa Överkalix företagare och kommunens ledande politiker när de träffades för en gemensam kommunvandring. Med kommunalråden Sara Karlsson och Mickael Larsson i spetsen promenerade och samtalades det friskt under två timmar kring Överkalix företag och framtid.
NYHET Publicerad:

En dag för bättre samverkan skola-näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING God samverkan mellan skola och näringsliv är avgörande för att säkra kompetensförsörjningen hos svenska företag. Därför anordnas varje år en näringslivsdag där rektorer, skolledare och studie- och yrkesvägledare bjuds in att möta det lokala näringslivet. – Det här är en av våra absolut viktigaste frågor, säger Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nya stordåd ska lyfta Norrköping till topp 20

FÖRETAGSKLIMAT År 2020 ska Norrköping finnas bland de 20 bästa på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är det tydliga mål som kommunledningen satt. I den senaste rankingen, i maj förra året, placerade sig Norrköping på plats 189 bland landets 290 kommuner
NYHET Publicerad:

Matchning skola och jobb avgörande

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många företagare står idag inför betydande utmaningar gällande rekrytering av rätt kompetens. Vikten av att i vuxen ålder kunna skola om sig genom matchad utbildning mot jobb är en mycket viktig pusselbit som blir viktigare och viktigare för hela samhället.  Mia Liljestrand, Svenskt Näringslivs expert på yrkesutbildning höll i trådarna när Ånge och Bräcke kommun träffades för ett möte där politiker, tjänstemän, företag och medlemsorganisationer från Svenskt Näringsliv deltog på plats.