Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Daniel Mellwing

Nyheter

NYHET Publicerad:

EU viktigt för företagen

EU 2013 exporterade svenska företag varor och tjänster för ett sammanlagt värde av 1 100 miljarder kronor, varav den största delen gick till andra EU länder. Medlemskapet i EU har gett svenska företag en friare marknad och större tillgång till arbetskraft men det finns fortfarande både utmaningar och utvecklingspotential.
NYHET Publicerad:

Pigge Werkelin tvingas skrota villavagnar

FÖRETAGSKLIMAT I över tio år försökte Gotlandsprofilen Pigge Werkelin skapa en toppmodern camping i närheten av Visby. Nu tvingas han efter en lång juridisk process montera ned anläggningen. ”Det ser ut som kriget har dragit fram här”, säger han.
NYHET Publicerad:

Politiker och företagare i samtal

WEBB-TV På Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Stockholm i går träffades politiker och företagare från hela landet för att diskutera hur företagens villkor ska förbättras. Ett 50-tal riksdagspolitiker deltog i rundbordssamtalen.
NYHET Publicerad:

”Kommunens service måste vara i framkant”

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Hur får och upprätthåller en kommun ett bra företagsklimat? För att få svar på detta bjöds de kommuner med bäst företagsklimat in för att dela med sig och inspireras av varandra.
NYHET Publicerad:

IT-branschen mest positiva – transportföretagen ger tummen ner

I Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sverige har 31 000 företagare fått ge betyg på sin hemkommun. Det visar sig att det finns stor variation i svaren beroende på i vilken bransch företagarna är verksamma.
NYHET Publicerad:

Bygglov inom tio veckor – så här gör du

Bygglov blir lätt en segdragen process som bidrar till irritationsmoment. Men det behöver inte vara så. Här får du 5 tips för snabbare bygglovshantering.
NYHET Publicerad:

”Vi vet hur företagen fungerar”

HANDLÄGGNINGSTIDER Bygglov blir ingen långbänk i Mjölby kommun. Här hanteras ärenden snabbt och enkelt – för enklare ärenden finns en garanti på att svar ska finnas inom 24 timmar. Nyckeln är en nära dialog med de sökande. 
NYHET Publicerad:

Samarbete ger snabbare bygglovshantering

HANDLÄGGNINGSTIDER Helsingborg har satsat fullt ut på att effektivisera bygglovshanteringen. Och man tvekar inte att låta företagen hjälpa till att snabba på processerna. "Vi har gjort ett jätteryck, både vad gäller effektivitet och bemötande", säger Ann-Charlotte Wedelsbäck, bygglovschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.
NYHET Publicerad:

Regelkrånglet rasar vidare

FÖRETAGSKLIMAT Byråkrati och krångel präglar näringslivet i Sverige. Det visar en undersökning som Världsbanken gjort och där Sverige nu har en föga hedrande 61:a plats i Europa, ett ras på 22 placeringar.
NYHET Publicerad:

Världsbanken risar svensk arbetsmarknad

NY RAPPORT Sveriges företagsklimat halkar efter alltmer jämfört med de länder i världen som har bäst företagsklimat. Det konstateras i en ny rapport från Världsbanken, där Sverige uppmanas till fortsatta reformer. ”Vi kan inte slå oss till ro. När andra blir bättre så måste vi också förbättra oss”, säger Urban Bäckström.
NYHET Publicerad:

Global entreprenör med lokalt engagemang

REGIONAL PROFIL Gerald Engström slår sig aldrig till ro. Hans företag verkar i över 100 länder, i 45 finns egna bolag. På hemmaplan vill han slå samman småkommuner till en stor.
NYHET Publicerad:

"Vi ska aldrig mer ligga sist"

FÖRETAGSKLIMAT Sollefteå har parkerat på de sista platserna i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet de senaste åren. Men nu börjar något hända. Vad som krävdes var att företagen själva tog ett initiativ. Då hakade kommunen på.
NYHET Publicerad:

Västeråsföretagare stoppas efter 15 år

FÖRETAGSKLIMAT I 15 år har André Axelsson anordnat aktiviteter i ett populärt friluftsområde, Björnö, i Västerås. Men nu stryper kommunen hans möjligheter med motiveringen att det blir för trångt på ön. "Kommunen slår undan fötterna på min verksamhet", säger André Axelsson.
NYHET Publicerad:

Värmdö inför bygglov över disk

BYGGLOV Värmdö utlovar bygglovsärenden "rakt över disk". Tanken är att privatpersoner och företagare som lämnar in en bygglovsansökan på morgonen ska kunna få svar på eftermiddagen redan samma dag.
NYHET Publicerad:

Matgubben - succé tack vare LOV

KONKURRENS LOV, lagen om valfrihet, kan användas på flera sätt. Till exempel genom att ge äldre möjlighet att välja mellan flera olika maträtter från olika leverantörer. I Östersund har Matgubben blivit en succé. "Fyra år senare är fortfarande ensamma om konceptet i Sverige. Det är förvånande", säger Janne Hägglöf, vd för Matgubben.
NYHET Publicerad:

Östersund satsar på LOV

KONKURRENS Östersund har insett fördelarna med LOV. I april 2010 klubbades beslutet igenom där servicetjänster samt portionsmat blev en del av valfrihetssystemet. Från och med 1 januari i år ska även hemsjukvård ingå i LOV. "Vi satsar på fem olika tjänster inom hemvården, med extra insatser för att öppna upp för mindre företag", säger Christina Taraldsson, handläggare på vård- och omsorgsförvaltningen.
NYHET Publicerad:

Alltför få är företagsamma

FÖRETAGSKLIMAT Vi ser en svag ökning av andelen företagsamma människor i Sverige, främst tack vare att färre företag läggs ner. En positiv trend är att kvinnors företagsamhet fortsätter att öka. Det visar en färsk mätning av företagsamheten i landet.
NYHET Publicerad:

Nu lyfter företagen Sollefteå

FÖRETAGSKLIMAT Det kostar att ligga på topp. Vänder man på begreppet lönar det sig att ligga i botten. Med gemensamma krafter har företagsklimatet fått ett lyft i Sollefteå.
NYHET Publicerad:

Försämrat företagsklimat tredje året i rad

NYA ENKÄTSVAR Företagsklimatet har kört fast i flertalet av landets kommuner. Politikerna tycker att företagsklimatet är bra, företagarna ser det bara som godtagbart. Det visar enkätsvaren från 30 800 företag och 7 700 politiker som svarat på frågor om företagsklimatet. Resultatet från enkäten publiceras idag på www.foretagsklimat.se.
NYHET Publicerad:

Nya enkätsvar på ny hemsida

INTERNET När de nya enkätsvaren nu släpps passar vi på att lansera en ny version av vår hemsida. Förhoppningen är att göra det lättare för dig att hitta den information du är ute efter.