Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyföretagandet i Norrbotten

GÄSTKRÖNIKA "I nuläget står länet och stora delar av landet inför det faktum att nyföretagandet minskar, trots alla ambitioner och vackra ord om behovet av fler och livskraftiga företag. Ett faktum som hotar både vår välfärd och tillväxt." Det skriver Majvor Müller, ordförande Nyföretagarcentrum Nord i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Upphandla på kvalitet, inte bara på pris

KONKURRENS Billigast är inte alltid bäst. Att enbart vikta på pris i en upphandling kan innebära att oseriösa aktörer tar sig in på marknaden och slår ut de auktoriserade och seriösa bemanningsföretagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och företagen förstår varandra allt bättre

UTBILDNING -Skolan och företagen förstår varandras vardag mycket bättre idag. Skolan har börjat ta reda på vilka utbildningar näringslivet verkligen behöver. Samtidigt beskriver företagen på ett tydligare sätt vilka kompetensområden som måste täckas in. För de flesta lärare har det blivit naturligt att tänka i nya banor. På lite sikt får allt detta säkert positiva återverkningar på företagsklimatet, säger Birgitta Larsson.
NYHET Publicerad:

”Vi har potential för 10 i topp”

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har företag som kan utvecklas och växa här och vi ska möjliggöra för dem. Inget är omöjligt!” Det säger Christel Jönsson, ny kommundirektör i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

Sluta smeta med resurserna

GÄSTKRÖNIKA Den årliga mätningen av företagsklimatet i landet publicerades tidigare i vår. Östersunds kommun är varken sämre eller bättre än föregående år. Det samlande betyget är 3,2, vilket betyder nätt och jämt godkänt. Jag menar att det krävs ett krafttag för att förbättra företagsklimatet. För att ta nästa steg krävs både mod och handlingskraft, skriver Kerstin Arnemo.
NYHET Publicerad:

Viktigt att Norrköping inte ser sig som ett offer

FÖRETAGSKLIMAT -Det finns mycket i Norrköping som pekar i rätt riktning, men vi måste komma bort från det offerperspektiv som ibland fortfarande präglar hur vi ser på oss själva. Det är en offerroll som inte alls är motiverad och som är skadlig för näringslivet, säger Anders Fogelberg, vd på Fitesa Sweden AB.
NYHET Publicerad:

Vandring för företagsamheten i Överkalix

FÖRETAGSKLIMAT Inte kunde ett ihållande regn stoppa Överkalix företagare och kommunens ledande politiker när de träffades för en gemensam kommunvandring. Med kommunalråden Sara Karlsson och Mickael Larsson i spetsen promenerade och samtalades det friskt under två timmar kring Överkalix företag och framtid.
NYHET Publicerad:

En dag för bättre samverkan skola-näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING God samverkan mellan skola och näringsliv är avgörande för att säkra kompetensförsörjningen hos svenska företag. Därför anordnas varje år en näringslivsdag där rektorer, skolledare och studie- och yrkesvägledare bjuds in att möta det lokala näringslivet. – Det här är en av våra absolut viktigaste frågor, säger Anna Gillek Dahlström, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nya stordåd ska lyfta Norrköping till topp 20

FÖRETAGSKLIMAT År 2020 ska Norrköping finnas bland de 20 bästa på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. Det är det tydliga mål som kommunledningen satt. I den senaste rankingen, i maj förra året, placerade sig Norrköping på plats 189 bland landets 290 kommuner
NYHET Publicerad:

Matchning skola och jobb avgörande

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Många företagare står idag inför betydande utmaningar gällande rekrytering av rätt kompetens. Vikten av att i vuxen ålder kunna skola om sig genom matchad utbildning mot jobb är en mycket viktig pusselbit som blir viktigare och viktigare för hela samhället.  Mia Liljestrand, Svenskt Näringslivs expert på yrkesutbildning höll i trådarna när Ånge och Bräcke kommun träffades för ett möte där politiker, tjänstemän, företag och medlemsorganisationer från Svenskt Näringsliv deltog på plats.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad när Uddevalla behåller LOV

VÄLFÄRD Uddevalla har velat skrota lagen om valfrihetssystem. Nu står det klart att systemet blir kvar. Ett av företagen som kämpat för att behålla valfriheten inom hemtjänsten är Tesia. Valfriheten gör att de äldre säger till om något är fel och hur de vill ha insatser utförda, som få vågade när kommunen var enda alternativet, enligt Eva-Lee Thörnkvist, vd på Tesia. 
NYHET Publicerad:

Mullsjöföretagare har lätt att hitta kompetenta medarbetare

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Mullsjö har lättast att hitta rätt kompetens. Det visar årets enkätundersökning om företagsklimatet.  En förklaring är en bra kontakt mellan kommun och företag. ”Det nystartade Näringslivsbolaget har tydlig kommunikation om hur man ska bemöta företag.”, säger Mats Arvidsson, Damella AB.
NYHET Publicerad:

Så ska upphandling bli bättre

FÖRETAGSKLIMAT Hallå där…Ellen Hausel Heldahl, som leder projektet ”Bättre offentlig marknad”, ett gemensamt projekt mellan Svenskt Näringsliv, Transportgruppen, Almega, Sveriges Byggindustrier och Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Nytt kommunalråd lyfter Smedjebackens företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Smedjebacken är på väg åt rätt håll. En tydlig indikation är de lokala företagarnas sammanfattande betyg i Svenskt Näringslivs enkät för en kort tid sedan. Smedjebacken kan glädja sig åt en kraftig ökning från underkända 2,5 i den förra mätningen till godkända 3,1 nu.
NYHET Publicerad:

Rekordlågt betyg för kommunala upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Upphandling får det lägsta betyget någonsin av både företagare och politiker i årets enkätundersökning. Birgitta Laurent, Svenskt Näringslivs expert på upphandling, påpekar att den bristande kompetensen hos kommunens upphandlare/beställare måste höjas på lokal, regional och nationell nivå.
NYHET Publicerad:

Lastbil lämnade företräde för barnfamilj – fick böter

REGELTILLÄMPNING Kontrollerna av tunga transporter saknar sans och vett, anser flera företagare. När en av Bengt Söderstens chaufförer flyttade sin timmerbil några meter under en lagstadgad rast fick han 3000 kronor i böter. ”Ingen kan gå fri”, säger Bengt Södersten.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i två av tre kommuner

FÖRETAGSKLIMAT I 187 kommuner av 290 får företagsklimatet ett bättre betyg av företagen än i föregående mätning. Det visar de nya enkätsvar som Svenskt Näringsliv publicerar på www.foretagsklimat.se. Samtidigt sjunker betyget på det nationella företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Nära samarbete bakom höga betyg

FÖRETAGSKLIMAT Markaryd får högst betyg av alla kommuner i fem delfrågor. "Det här är frukten av ett långsiktigt arbete tillsammans med näringslivet", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD).
NYHET Publicerad:

Mark och lokaler viktigt för företagens expansion

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkät innehåller en ny fråga: tillgång till mark och lokaler. Vi lät Björn Wellhagen, näringslivspolitiskchef på Sveriges Byggindustrier, förklara varför frågan är viktig.
NYHET Publicerad:

Dialog under vandring ska lyfta Köpings företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att vandra tillsammans är ett utmärkt sätt att lära känna varandra lite bättre. Jag tror också att en gemensam skogspromenad kan ta död på en del av de fördomar som vi politiker har om företagare och som företagare nog har om politiker", förklarade Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping.