Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i två av tre kommuner

FÖRETAGSKLIMAT I 187 kommuner av 290 får företagsklimatet ett bättre betyg av företagen än i föregående mätning. Det visar de nya enkätsvar som Svenskt Näringsliv publicerar på www.foretagsklimat.se. Samtidigt sjunker betyget på det nationella företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Nära samarbete bakom höga betyg

FÖRETAGSKLIMAT Markaryd får högst betyg av alla kommuner i fem delfrågor. "Det här är frukten av ett långsiktigt arbete tillsammans med näringslivet", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Germundsson (KD).
NYHET Publicerad:

Mark och lokaler viktigt för företagens expansion

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkät innehåller en ny fråga: tillgång till mark och lokaler. Vi lät Björn Wellhagen, näringslivspolitiskchef på Sveriges Byggindustrier, förklara varför frågan är viktig.
NYHET Publicerad:

Dialog under vandring ska lyfta Köpings företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att vandra tillsammans är ett utmärkt sätt att lära känna varandra lite bättre. Jag tror också att en gemensam skogspromenad kan ta död på en del av de fördomar som vi politiker har om företagare och som företagare nog har om politiker", förklarade Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping.
NYHET Publicerad:

Jokkmokk välkomnar etableringar

FÖRETAGSKLIMAT Etableringsmognaden är viljan och förmågan att ta emot och ta hand om företag som vill etablera sig på orten. - Jag tror att framtiden är ljus för Jokkmokk, att de värden Jokkmokk står för är värden som kommer att skapa en hel del jobb framöver, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) och hänvisar till  den natur, kultur och historia som Jokkmokk rymmer.
NYHET Publicerad:

Engagerat samtalsklimat i Kristianstad

FÖRETAGSKLIMAT ”En bra dialog skapar bättre förståelse för varandras vardag. Det behövs för att företagsklimatet ska kunna bli bättre”. Det säger Heinz Abrahamsson, Kristianstads Industriservice, efter att han vandrat med politiker i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

Vingåker walkabout med politiker och företagare!

FÖRETAGSKLIMAT "Det blev en aha-upplevelse att få träffa entreprenören och entusiasten Hans Johansson och lyssna på hans idéer om en kooperativ boendeform. Jag tar med mig intressanta uppslag härifrån. Det har varit en givande förmiddag" sa Anneli Bengtsson, kommunstyrelsens ordförande i Vingåker. 
NYHET Publicerad:

Finnvedens nedläggning fick Vansbro att lyfta

FÖRETAGSKLIMAT Finnvedens nedläggning i Vansbro för 10 år sedan blev på kort sikt en tuff smäll för Vansbro. 135 personer stod utan jobb i Dalarnas minsta kommun. Ett antal underleverantörer tappade viktiga uppdrag och tvingades till personalminskningar. Men idag ser det riktigt positivt ut för Vansbro, säger Oskar Lundgren näringslivschef i Vansbro.
NYHET Publicerad:

Härjedalen satsar mot det bästa företagsklimatet i länet

FÖRETAGSKLIMAT Härjedalskontraktet är början på klättringen mot målet, att ha det bästa företagsklimatet i länet. Under många år har Härjedalens kommun hamnat långt ner på Svenskt Näringslivs ranking över kommunernas näringslivsklimat. Förra året hamnade kommunen på plats 273 av 291.
NYHET Publicerad:

102 kommuner med konkreta mål

FÖRETAGSKLIMAT Mer än en tredjedel av Sveriges kommuner har fattat ett beslut. De vill förbättra sitt företagsklimat och höja sin placering på Svenskt Näringslivs ranking. 
NYHET Publicerad:

Norrköping ska nå topp 20

FÖRETAGSKLIMAT Norrköpings kommun siktar högt – från plats 189 idag, till topp 20 år 2020 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Kommunledning, näringslivskontor och tjänstemän står enade bakom satsningen.
NYHET Publicerad:

Eskilstuna satsar på befintliga företag

FÖRETAGSKLIMAT Från plats 237 till 180. Nu avancerar Eskilstuna på rankingen. "Kommunen har medvetet gjort en satsning på befintliga företag", säger Jens Carlberg, vd för familjeföretaget Södergrens Metallindustri.
NYHET Publicerad:

”Svaren blir en väckarklocka för många”

FÖRETAGSKLIMAT Den 26 maj släpps enkätsvaren från Svenskt Näringslivs årliga undersökning om det lokala företagsklimatet.”För min kommun blir det en väckarklocka, ett tydligt bevis på att något måste göras", säger Jeanette Bohman, ägare till Skivarps Gästgivaregård i Skurup kommun.
NYHET Publicerad:

Efter bottensiffror: ”Vi behöver jobba hårdare”

FÖRETAGSKLIMAT Rapporten Företagsamheten fick stor spridning i hela landet och i flera kommuner uttrycktes oro över siffrorna. Av länets kommuner visar Fagersta den allra lägsta siffran - här är endast 6,7 procent av befolkningen företagsamma.
NYHET Publicerad:

"Kommunen ska vara en aktiv part i det regionala tillväxtarbetet"

HALLÅ DÄR POLITIKER Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsamheten i landet, som visar antalet företagsamma personer i respektive län, är för oss i Örebro län en dyster läsning. Vi har nämligen Sveriges näst svagaste företagsamhet. Bäst i länet är dock Lekeberg där 15,3 procent av befolkningen är företagsam. Vi har ställt några frågor till Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelseordförande i Lekeberg, om hur hon ser företagsklimatet i kommunen, hur vill hon arbeta för att förbättra den?
NYHET Publicerad:

Ny kalldusch för Malmös företagsklimat

KONKURRENS ”Kommunen ska inte gå in och sparka undan fötterna på privata aktörer som bidrar till folkhälsa och arbetstillfällen.” Det är Magnus Wilhelmssons, vd Nordic Welness, kommentar på att Malmö stad med nya Hylliebadet direkt konkurrerar med företagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och bredband fick Orsa att backa

FÖRETAGSKLIMAT Försämrade kontakter mellan skolan och företagen ser Lars Ohlsson som en förklaring till att Orsa backat kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking 2014 av det lokala företagsklimatet. En bredbandsutbyggnad som gått i stå tror han kan vara en annan orsak. Men på båda punkterna menar Lars Ohlsson att förbättringar är i sikte.
NYHET Publicerad:

Nätverkande för företagsamhet i Gnesta

FÖRETAGSKLIMAT Företagsamheten blomstrar i Gnesta. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport Företagsamheten 2015, där Gnesta och Trosa delar förstaplatsen i Södermanlands län. När det gäller andelen företagsamma kvinnor liksom företagsamma unga är Gnesta länets allra bästa kommun.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef ska göra Landskrona attraktivt

FÖRETAGSKLIMAT "Under alla år jag bott i Landskrona har jag känt att det är en stad med otrolig potential och med oförtjänt dåligt rykte. Det vill jag förändra", säger Anna Classon, Landskronas nya tillväxt- och näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Så vänder Mjölby negativ utveckling

FÖRETAGSKLIMAT "Vi tar vårt försämrade resultat i Svenskt Näringslivs ranking på stort allvar och har påbörjat arbetet med att vända utvecklingen och har ambitionen att så småningom nå toppen" säger kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, socialdemokraten Cecilia Vilhelmsson