Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Daniel Mellwing

Nyheter

NYHET Publicerad:

Stort intresse för Inspirationsdagen

INSPIRATION Runt 150 personer från 90 kommuner samlades på Arlanda under tisdagen. Alla med ambitionen att skapa ett ännu bättre företagsklimat – och för att ta del av och dela med sig av varandras erfarenheter.
NYHET Publicerad:

Alarmerande lågt betyg på upphandlingar

UNDERSÖKNING Företagarna ger rekordhögt betyg på kommunernas företagsklimat - men rekordlågt betyg på upphandlingar. Det visar en fördjupningsundersökning som Demoskop genomförde veckorna innan valet på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rättvik fick rätt om livsmedelstillsyn

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik har utmanat Livsmedelsverket genom att anpassa systemet för livsmedelstillsyn efter företagen. Kommunen har exempelvis valt att istället för att fakturera en fast avgift i början av varje år – så fakturerar kommunen efter turistsäsong, och bara om tillsyn faktiskt sker, baserat på den tid besöket tar.
NYHET Publicerad:

Så gör du bättre upphandling

UPPHANDLING Att göra en upphandling är inte alltid helt enkelt. Svenskt Näringslivs expert Birgitta Laurent ger därför tio tips om hur du blir en bättre upphandlare.
NYHET Publicerad:

Företagaruppror mot folkhögskola

KONKURRENS Folkhögskolan i Vindelns kommun som finansieras av offentliga medel är i blåsväder efter att ha blivit anmäld av flera företagare till Konkurrensverket. Skolans konferensverksamhet har tvingat Mikael Holmlund, som driver Vindelns camping, att lägga ned sin planerade konferenssatsning. ”Prismässigt är det omöjligt att konkurrera”, säger han.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag om företagsklimat

INBJUDAN Den 6 oktober anordnar vi årets stora Inspirationsdag om företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nytänk gav snabbare bygglovsprocess

HALLÅ DÄR... Ann-Charlotte Wedelsbäck, bygglovschef på Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.
NYHET Publicerad:

"Det är viktigt att vara synlig för företagen"

HALLÅ DÄR... Anna Hamberg, näringslivschef i Sollentuna.
NYHET Publicerad:

”Textilnischen sätter oss på kartan”

SAMVERKAN Inte bara universitet, näringsliv och offentlig sektor. Borås adderar dessutom idrott och kultur, ideella krafter,  i sin satsning på en bättre stad. Allt under epitetet Textilstaden. Företagsklimatets positiva utveckling visar att det fungerar.
NYHET Publicerad:

Investeringsboom i Luleå

TILLVÄXT Femstjärniga hotell, fullsatta finkrogar och investeringar i mångmiljardklassen. Nej, vi pratar inte om Stockholm. Vi pratar om Luleå.
"Det är stort tryck här uppe och allt grundar sig i hårt, proaktivt arbete", säger Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nya regler för upphandling ökar korruptionen 

UPPHANDLING Den 1 juli höjs direktupphandlingsgränsen från dagens cirka 270 000 kronor till 505 800 kronor för upphandlingar som sker enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Vi bad Birgitta Laurent, upphandlingsexpert på Svenskt Näringsliv, förklara vad det innebär.
NYHET Publicerad:

I Ale anställde företagen näringslivschefen

FÖRETAGSKLIMAT Från plats 163 till plats 61. Ale kommun dansar fram på Svenskt Näringslivs ranking med över hundra placeringar i år. Skälet? Ett ökat engagemang från näringslivet och en politisk ledning med ett tydligt mål: ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Attityden bromsar företagsklimatet i Kiruna

WEBB-TV I Kiruna ligger stadshuset mitt i stan, öppet för alla. Men det hjälper inte, avståndet mellan förvaltning och företag är tydligt och drar ner Kiruna till botten i Svenskt Näringslivs ranking. "Det är attityden till oss som spökar", säger en företagare.
NYHET Publicerad:

Tre Stockholmskommuner toppar rankingen

FÖRETAGSKLIMAT I årets ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner är det återigen Solna som tar guldplaceringen. Ny tvåa blir Sollentuna följt av Upplands Väsby.
NYHET Publicerad:

Raketfart för Oxelösund

FÖRETAGSKLIMAT Årets raket är Oxelösund. På bara ett år lyckas de förflytta sig från bottenskiktets 264:e plats till 134! "Vi har börjat prata med företagen och förstått hur viktiga de är. Dialogen har fördjupats under året och med den kommer förståelsen för varandra", säger kommunstyrelsens ordförande Catharina Fredriksson (S).
NYHET Publicerad:

”Synliggör strategi och handling”

FÖRETAGSKLIMAT Storuman har lyft ordentligt den senaste mandatperioden. Monica Falkner, som driver Storumans Tryckeri & Reklam med filial i Umeå, tror att det beror på att kommunledningen och kommunalrådet har börjat synas mer ute bland företagen. "De gör fler företagsbesök än tidigare och engagerar sig mer".
NYHET Publicerad:

Solna i topp för sjunde året i rad

FÖRETAGSKLIMAT Återigen är det Solna som toppar Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner. Receptet som satt kommunen i topp sju år i rad är lyhördhet med näringslivet – och samarbete. "Vi försöker skapa förutsättningar för att fler ska vilja, våga och kunna starta företag", säger näringslivschefen Åsa Bergström.
NYHET Publicerad:

Så tycker företagaren: Solna har ett väldigt vänligt företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Som ny företagare är det otroligt viktigt att bli sedd och få bekräftelse på att någon tror på det man gör", säger Hasti Asadi, 24, vd Deo Doc.
NYHET Publicerad:

EU viktigt för företagen

EU 2013 exporterade svenska företag varor och tjänster för ett sammanlagt värde av 1 100 miljarder kronor, varav den största delen gick till andra EU länder. Medlemskapet i EU har gett svenska företag en friare marknad och större tillgång till arbetskraft men det finns fortfarande både utmaningar och utvecklingspotential.
NYHET Publicerad:

Pigge Werkelin tvingas skrota villavagnar

FÖRETAGSKLIMAT I över tio år försökte Gotlandsprofilen Pigge Werkelin skapa en toppmodern camping i närheten av Visby. Nu tvingas han efter en lång juridisk process montera ned anläggningen. ”Det ser ut som kriget har dragit fram här”, säger han.