Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Kommunen ska vara en aktiv part i det regionala tillväxtarbetet"

HALLÅ DÄR POLITIKER Svenskt Näringslivs årliga mätning av företagsamheten i landet, som visar antalet företagsamma personer i respektive län, är för oss i Örebro län en dyster läsning. Vi har nämligen Sveriges näst svagaste företagsamhet. Bäst i länet är dock Lekeberg där 15,3 procent av befolkningen är företagsam. Vi har ställt några frågor till Wendla Thorstensson (C), kommunstyrelseordförande i Lekeberg, om hur hon ser företagsklimatet i kommunen, hur vill hon arbeta för att förbättra den?
NYHET Publicerad:

Ny kalldusch för Malmös företagsklimat

KONKURRENS ”Kommunen ska inte gå in och sparka undan fötterna på privata aktörer som bidrar till folkhälsa och arbetstillfällen.” Det är Magnus Wilhelmssons, vd Nordic Welness, kommentar på att Malmö stad med nya Hylliebadet direkt konkurrerar med företagen.
NYHET Publicerad:

Skolan och bredband fick Orsa att backa

FÖRETAGSKLIMAT Försämrade kontakter mellan skolan och företagen ser Lars Ohlsson som en förklaring till att Orsa backat kraftigt i Svenskt Näringslivs ranking 2014 av det lokala företagsklimatet. En bredbandsutbyggnad som gått i stå tror han kan vara en annan orsak. Men på båda punkterna menar Lars Ohlsson att förbättringar är i sikte.
NYHET Publicerad:

Nätverkande för företagsamhet i Gnesta

FÖRETAGSKLIMAT Företagsamheten blomstrar i Gnesta. Det visar Svenskt Näringslivs nya rapport Företagsamheten 2015, där Gnesta och Trosa delar förstaplatsen i Södermanlands län. När det gäller andelen företagsamma kvinnor liksom företagsamma unga är Gnesta länets allra bästa kommun.
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef ska göra Landskrona attraktivt

FÖRETAGSKLIMAT "Under alla år jag bott i Landskrona har jag känt att det är en stad med otrolig potential och med oförtjänt dåligt rykte. Det vill jag förändra", säger Anna Classon, Landskronas nya tillväxt- och näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Så vänder Mjölby negativ utveckling

FÖRETAGSKLIMAT "Vi tar vårt försämrade resultat i Svenskt Näringslivs ranking på stort allvar och har påbörjat arbetet med att vända utvecklingen och har ambitionen att så småningom nå toppen" säger kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, socialdemokraten Cecilia Vilhelmsson
NYHET Publicerad:

Systemairs vd till angrepp mot hemkommunen

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg har en dominerande industri, världskoncernen Systemair. Under flera år har dess grundare Gerald Engström försökt få politiker och tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat. Nu har han tröttnat. ”Jag uppfattar det som om de bara vill jävlas med mig. De vill visa sin makt”, säger han och hotar med att byta bostadsort.
NYHET Publicerad:

”Kommunen måste bli tydligare”

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg ligger långt ned på Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Företagaren Marnix Bijl uppmanar kommunen att bli tydligare i sin kommunikation.
NYHET Publicerad:

Kvinnors företagsamhet slår rekord

RAPPORT Kvinnors engagemang i företagande ökar och slår rekord i 18 län. Oroande är att närmare 18 procent av alla företagsamma är äldre än 64 år, visar rapporten Företagsamheten 2015. "Förutsättningarna för kvinnor har förbättrats. När marknaden öppnas upp inom bland annat vård och omsorg har fler kvinnor kunnat driva företag", säger Carolina Brånby, ansvarig för företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamheten backar

RAPPORT Nyföretagsamheten backar för tredje året i rad. Siffran är den lägsta på åtta år.  "På några års sikt kan vi se stora problem om inte nyföretagsamheten ökar rejält. Vi behöver fler personer som engagerar sig i företagande om Sverige ska klara hård konkurrens, hög sysselsättning och ha den bästa välfärden, säger Carolina Brånby, ansvarig för företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning hett ämne

FÖRETAGSKLIMAT Sveriges kommunpolitiker och företagare samlades under två dagar för att diskutera hur man förbättrar det lokala företagsklimatet och föra en dialog kring bland annat samverkan och upphandling.
NYHET Publicerad:

Företagens idealkommun på 1 minut

WEBB-TV Kort film om hur en idealisk kommun fungerar enligt företagen. Bra attityd och rak dialog är ett av flera verktyg som efterfrågas av företagsamma invånare för att kunna växa och skapa jobb och skatteintäkter till välfärden.
NYHET Publicerad:

Fyra kommuner – fyra tips för ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik, Ale, Laholm och Oxelösund. Fyra kommuner – fyra sätt att arbeta på för ett bättre företagsklimat. Samtliga lyfte fram konkreta åtgärder under Företagsklimatsdagarna. Här är kommunernas bästa tips.
NYHET Publicerad:

Satsa på Yrkesvux och höj status på yrkesutbildningarna

YRKESUTBILDNING Bättre matchning och mer fokus på yrkesutbildningar. Det var inte bara budskapet från flera av talarna under Företagsklimatsdagarna, det var även flera av åhörarnas åsikter.
NYHET Publicerad:

Välbesökta företagsklimatsdagar

FÖRETAGSKLIMAT Årets Företagsklimatsdagar lockade storpublik. "En sjättedel av Sveriges kommuner har förstått hur viktigt företagsklimatet är– och vill förbättra det. Det är en oerhört positiv signal", sade Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Företagare vill ha snabb och tydlig service

FÖRETAGSKLIMAT ”Lunds kommun har mycket att lära av Sjöbo kommun vad gäller det lokala företagsklimatet”. Det säger Erik Hermelin baserat på sin erfarenhet som ägare av Dalby Hill och Åsums Gård, som finns i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

Rak dialog i idealkommun

WEBB-TV Bra attityd och rak dialog är ett av flera verktyg som efterfrågas av företagsamma invånare för att kunna växa och skapa jobb och skatteintäkter till välfärden.  I filmen Företagens idealkommun berättar företagare vad de tycker utgör grunden för ett bra företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Johan avstår upphandlingar

UPPHANDLINGAR Johan Lundh, Office IT-Partner i Örebro, har tröttnat på hur kommunen hanterar upphandlingar inom hans bransch. Nu väljer han att avstå kommande upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet högprioriterad fråga för Gävle kommun

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet ligger Gävle på plats 235 bland landets 290 kommuner. Likartade placeringar har man haft år efter år. "Eftersom Svenskt Näringslivs ranking visar att det finns företag som är missnöjda med företagsklimatet i Gävle måste vi förstås göra mer och göra bättre", säger Ahmed Amin, som vid årsskiftet tillträdde som ordförande i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden i Gävle,
NYHET Publicerad:

Hon tvingades lägga ned sin skola – nu får hon rätt

BYGGLOV Precis före skolstart i höstas tvingades Palmlunds Skolor lägga ned sin skola i Bjuv. Detta efter att Byggnadsnämnden oväntat sade nej till ett tidsbegränsat bygglov. Nu ger länsstyrelsen friskolan rätt. ”Det känns så onödigt. Det var så många som drabbades. Anställda och elever”, säger Christina Wahlgren Ek som drev skolan.