Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Johan avstår upphandlingar

UPPHANDLINGAR Johan Lundh, Office IT-Partner i Örebro, har tröttnat på hur kommunen hanterar upphandlingar inom hans bransch. Nu väljer han att avstå kommande upphandlingar.
NYHET Publicerad:

Hon tvingades lägga ned sin skola - nu får hon rätt

BYGGLOV Precis före skolstart i höstas tvingades Palmlunds Skolor lägga ned sin skola i Bjuv. Detta efter att Byggnadsnämnden oväntat sade nej till ett tidsbegränsat bygglov. Nu ger länsstyrelsen friskolan rätt. ”Det känns så onödigt. Det var så många som drabbades. Anställda och elever”, säger Christina Wahlgren Ek som drev skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsenkät ger fakta när insatser diskuteras

FÖRETAGSKLIMAT Nu är årets enkät utskickad till 67 000 företagare i Sverige. "Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Företagsklimatsdag

INBJUDAN Vi vill gärna bjuda in dig till en dag av inspiration och diskussion om arbetsmarknad, kompetensförsörjning, service och upphandling.
NYHET Publicerad:

Hässleholms livsmedelsupphandling öppnar upp för småföretag

UPPHANDLING Ekologiskt, bättre djurhållning och kvalitet är viktiga frågor på kommunernas agendor vid livsmedelsupphandlingar. Hässleholms kommun har hittat en innovativ lösning på sin upphandling för att öppna upp för mindre företag genom sin ”80/20-regel”.
NYHET Publicerad:

Ny handbok för ett bättre lokalt företagsklimat

HALLÅ DÄR... Carolina Brånby, ansvarig för Företagsklimat. I dagarna får alla kommunpolitiker handboken om företagsklimat. Berätta om boken!
NYHET Publicerad:

Höganäs lägger in högre växel

FÖRETAGSKLIMAT Höganäs har antagit ny vision från 2015 där några av strategierna är att förenkla för företagen samt utveckla dialogen. Ett ordentligt avstamp gjordes vid premiären för fullmäktiges besök hos företag under en dag.
NYHET Publicerad:

Gästkrönika: Falun skrider till handling kring upphandling

KRÖNIKA "Som näringslivschef träffar jag regelbundet företagare som uttrycker erfarenheter av att vara företagare i vår kommun. När jag går igenom de negativa erfarenheterna eller de delar där vi har utvecklingspotential är just upphandling ett tema som återkommer", skriver Linda Norén, näringslivschef Falu kommun,  i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Företagsklimatsdag

INBJUDAN Vi vill gärna bjuda in dig till en dag av inspiration och diskussion om arbetsmarknad, kompetensförsörjning, service och upphandling.
NYHET Publicerad:

YH-utbildning vässar upphandlare

UPPHANDLING Varje år upphandlar det offentliga för 600-800 miljarder i Sverige. Samtidigt ger företagarna rekordlågt betyg på upphandlingar. Det är ofta kompetensen hos kommunen som ifrågasätts. Det har Nordic Business Institute uppmärksammat och skapat en utbildning kring.
NYHET Publicerad:

Samhällsbyggare i Norrlands inland

PRIVAT SATSNING I vår invigs norra Sveriges största konferens- och hotellanläggningar, Frösö Park Hotel och Frösö Convention Center. Bakom satsningen står Norrlandspojkarna Lars-Göran ”Lasse” Bäckvall och Marcus Lundberg.
NYHET Publicerad:

Kvinnor dominerar företagande inom vården

VÄLFÄRD Allt fler kvinnor driver företag inom vård och omsorg. Kristina Bardh, vd för Kosmo, har följt utvecklingen på nära håll i 22 år .”Jag tror de allra flesta drivs av att skapa en verksamhet där beslutsvägarna är korta och kvalitén står i centrum”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Samarbete och ny attityd ska lyfta Gävles företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs senaste ranking av det lokala företagsklimatet stannade Gävle på plats 235 bland landets 290 kommuner. "Här hjälper inga bortförklaringar. Gävle måste bli mycket bättre", betonar Andreas Näsman, näringslivschef i kommunen.
NYHET Publicerad:

Stort intresse för Inspirationsdagen

INSPIRATION Runt 150 personer från 90 kommuner samlades på Arlanda under tisdagen. Alla med ambitionen att skapa ett ännu bättre företagsklimat – och för att ta del av och dela med sig av varandras erfarenheter.
NYHET Publicerad:

Alarmerande lågt betyg på upphandlingar

UNDERSÖKNING Företagarna ger rekordhögt betyg på kommunernas företagsklimat - men rekordlågt betyg på upphandlingar. Det visar en fördjupningsundersökning som Demoskop genomförde veckorna innan valet på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rättvik fick rätt om livsmedelstillsyn

FÖRETAGSKLIMAT Rättvik har utmanat Livsmedelsverket genom att anpassa systemet för livsmedelstillsyn efter företagen. Kommunen har exempelvis valt att istället för att fakturera en fast avgift i början av varje år – så fakturerar kommunen efter turistsäsong, och bara om tillsyn faktiskt sker, baserat på den tid besöket tar.
NYHET Publicerad:

Så gör du bättre upphandling

UPPHANDLING Att göra en upphandling är inte alltid helt enkelt. Svenskt Näringslivs expert Birgitta Laurent ger därför tio tips om hur du blir en bättre upphandlare.
NYHET Publicerad:

Företagaruppror mot folkhögskola

KONKURRENS Folkhögskolan i Vindelns kommun som finansieras av offentliga medel är i blåsväder efter att ha blivit anmäld av flera företagare till Konkurrensverket. Skolans konferensverksamhet har tvingat Mikael Holmlund, som driver Vindelns camping, att lägga ned sin planerade konferenssatsning. ”Prismässigt är det omöjligt att konkurrera”, säger han.
NYHET Publicerad:

Inspirationsdag om företagsklimat

INBJUDAN Den 6 oktober anordnar vi årets stora Inspirationsdag om företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Nytänk gav snabbare bygglovsprocess

HALLÅ DÄR... Ann-Charlotte Wedelsbäck, bygglovschef på Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.