Orimliga väntetider skadar vårdföretaget

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Vårdföretaget Misa måste alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen när de ska anställa en chef eller skaffa nya lokaler. Men Socialstyrelsens långa handläggningstider hämmar verksamheten. "Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år", säger Stefan Lahti, vd på Misa.

När företag inom daglig verksamhet ska anställa en verksamhetschef, starta en ny enhet eller skaffa nya lokaler måste de alltid söka tillstånd hos Socialstyrelsen. Myndighetens handläggningstider drar ofta ut på tiden och hindrar företagen från att starta eller växa.

– Vi tvingas alltid vänta minst ett halvår innan vi får besked, ibland dröjer det mer än ett år, säger Stefan Lahti, vd på vårdföretaget Misa.

Socialstyrelsens sega ärendehantering innebär att det kostar Misa mellan 800 000 – 1,2 miljoner kronor att anställa en verksamhetschef, och den kostnaden innefattar enbart perioden innan personen har fått tillstånd att börja arbeta.

– Vi måste ju anställa personen innan vi får söka tillstånd. Under tiden som de utreder ärendet tvingas vi betala lön, även om personen inte kan arbeta. Det har hänt att vi har fått avslag efter ett år och alltså tvingats betala ut en årslön helt i onödan, säger han.

Ett annat fall var när företaget skulle ersätta en person som skulle gå på mammaledighet och sökte tillstånd hos Socialstyrelsen.

– Innan vi fick svar från Socialstyrelsen hade personen hunnit komma tillbaka från sin mammaledighet. När de väl svarade ville de att vi skulle komplettera med ytterligare uppgifter. Vi tvingas betala för verksamhetschefer och lokaler som vi inte kan använda, medan de ska vända på ett papper, säger han.

Men myndigheten har inga specifikationer över vilka personer som de anser lämpliga som chefer. Företaget måste helt enkelt anställa chefer på chans och hoppas att Socialstyrelsen senare godkänner tillstånden, anser han.

– Det är godtyckligt vad och vilka de godkänner, det beror på vilken handläggare som utreder. Det enda krav som finns dokumenterat är att chefen ska vara lämplig och helst ha två till fem års erfarenhet. Man får inga förhandsbesked och de svarar aldrig på frågor.

De utdragna ansökningstiderna gör att det är svårt för nya och mindre företag att etablera sig på marknaden. Man kan inte tala om någon konkurrens, anser Stefan Lahti.

– Du behöver mellan 50-100 miljoner kronor för att kunna starta, det är bara de större företagen som klarar det. Konsekvensen blir att man ersätter ett kommunalt monopol med ett privat monopol.

Stefan Lahti har tillsammans med flera andra privata aktörer försökt få till en dialog med Socialstyrelsen, men utan resultat.

– Efter tio månaders tjat fick vi äntligen komma och besöka dem. Men de svarade inte på några frågor utan sade bara att de lyssnade och tog till sig. Men det har inte märkts någon förbättring överhuvudtaget, snarare tvärtom, säger han.

Stefan Lahti kommer fortsätta att ligga på Socialstyrelsen, men har insett att han inte kommer längre den vägen.

– Nu måste vi börja ligga på departementen. För det är bråttom om det inte ska gå åt pipan med allt, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kurvan ska vända upp i Trosa

FÖRETAGSKLIMAT Politiker, tjänstemän och företagare i Trosa vill vända den nedåtgående kurva som företagsklimatet tagit under senare tid. Nya aktiviteter ska hjälpa kommunen bli mer offensiv. Trosas näringsliv ska leva året runt, inte enbart sex veckor på sommaren när semesterfirare intar den lilla skärgårdsstaden. Det bestämde kommunens företagare på ett första möte om hur de stärker företagsklimatet och skapar tillväxt.
NYHET Publicerad:

Framtiden skapas av anställda

FÖRETAGSAMHET Från möbelsnickeri till modern badrumsdesign med rötterna i Halland. Idag, med sina ca 90 anställda, är de en stor arbetsgivare i Halmstad. – En av utmaningarna vi står inför idag är att hitta nyckelpersoner för framtiden. Lägre trösklar in på arbetsmarknaden skulle underlätta investeringar i nya medarbetare, säger Anders Hofstedt, Vd Hafa Badrum.
NYHET Publicerad:

Här finns framtidens jobb

SAMVERKAN Det är alldeles för få elever som idag söker till gymnasieskolans yrkesprogram. Program där det finns lysande framtidsutsikter och där de allra flesta får jobb direkt efter avslutade studier. Samverkan mellan skola och näringsliv är viktigt för att ge våra unga förutsättningar för att göra ett bra utbildningsval inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Inte till vilket pris som helst

UPPHANDLING ”Samtidigt som vi hela tiden får höra att branschen måste rensas upp bedriver offentlig sektor upphandlingar som öppnar upp för oseriösa företag på marknaden”, säger Lotta Nygren, VD ServicePartner.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem bromsar Dalarnas företag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv talar sitt tydliga språk – för företagen i Dalarna är det tuffast i landet att hitta medarbetare, vart tredje företag har tvingats tacka nej till en order på grund av personalbrist och drygt fyra av fem tycker att den kompetens som medarbetarna behöver för att göra ett bra jobb förändrats under de senaste fem åren. 
NYHET Publicerad:

(S) vill tvångskommunalisera

LOV I Jönköping har förändringar föreslagits i kommunens valfrihetssystem. Idag tilldelas den äldre alltid kommunens hemtjänst om inget aktivt val görs. Det nya förslaget innebär att den som inte gör ett aktivt val av hemtjänstutförare i fortsättningen ska tilldelas en aktör enligt en turordningslista.
NYHET Publicerad:

Bräcke ska bli mer företagsvänligt – beslut i kommunfullmäktige

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Bräcke kommun ska bli bättre. Tillsammans med företagen ska kommunen jobba fram konkreta åtgärder för ett bättre företagsklimat, det har kommunfullmäktige beslutat. Det är centerpolitikerna Theresa Flatmo och Per-Erik Erikssons motion som nyligen klubbades igenom av kommunfullmäktige.
NYHET Publicerad:

Gemensamt bolag hjälpte Mullsjö bli lösningsfokuserat

FÖRETAGSKLIMAT För att få ett bättre företagsklimat startade Mullsjö kommun ett bolag tillsammans med ortens företagare. ”Vårt samarbete är mer lösningsfokuserat nu och det gör att vi blir kreativa”, säger Andreas Almquist på Ryfors Konfektyr.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem hämmar Jönköpings tillväxt

REKRYTERING Sex av tio företag i Jönköpings län tycker det är svårt att rekrytera medarbetare. "Bekymret med att rekrytera fler ingenjörer är i särklass den största utmaningen och främsta hindret för oss att växa i den takt vi skulle vilja", säger Charlotte Hedenborn, vd på Reach Consulting, ett konsultbolag inriktat på systemutveckling och maskinteknik.
NYHET Publicerad:

”Jag vill ha en företagsbibel”

BYRÅKRATI För Ida Henrysson, företagare och franchisetagare Subway Karlskrona, handlade det om att förverkliga sin idé och dröm om att driva eget. Ett val där hon mötts av byråkratikaos och snåriga regelverk som skapar frustration.
NYHET Publicerad:

En byggboom kräver en anställningsboom

FÖRETAGSAMHET ”Visst är det strålande om det kommer att byggas mer i Sverige. Men det är samtidigt frustrerande. Vi måste också ha tillräckligt med kompetent personal för att klara av det.” Det säger Olle Schönström, vd för S-Schakt i Hörby.
NYHET Publicerad:

Vad behöver vi göra för att attrahera de unga?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det är för få ungdomar som väljer att utbilda sig för, och arbeta inom, industrin. För få läser yrkesprogram och för få tycker om teknikämnet. Företagen vill ha - och behöver ha kompetent arbetskraft för att överleva. Ungdomar behöver lära sig mer om olika yrken och de vill ha ett jobb. Skolan vill ha kontakt med företagen. Men hur gör vi?
NYHET Publicerad:

Bromma läggs ner - när Arlanda är utbyggd

INFRASTRUKTUR En utredning föreslår att Bromma flygplats kan läggas ner när kontraktet med Stockholms Stad går ut 2038. Svenskt Näringsliv välkomnar utredningen men om man, som samordnaren gör, anser att Bromma inte har någon framtid efter 2038 måste regeringen skyndsamt ta tag i frågan om Arlandas behov av kraftigt ökad kapacitet.
NYHET Publicerad:

Vi spelar en viktig roll

FÖRETAGSAMHET Ghassan Ghaziri var 14 år och fick inget sommarjobb. Då bestämde han sig för att starta eget – alla andra köpte en moped, Ghassan köpte en korvkiosk. Idag driver han framgångsrika SiaLandet i Ullared. Han uppmanar gärna andra till att våga starta företag. ”Fler företagare behövs, de är viktiga för samhället”.
NYHET Publicerad:

Kommunen som tröttnat på att vara sämst

FÖRETAGSKLIMAT I början av 2015 bestämde sig värmländska Eda för att lämna bottenplaceringen i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Det blev ett turbulent år där några få eldsjälar försökt vända utvecklingen i kommunen. Tidningen Entreprenör fick chansen att vara med i processen och dokumentera såväl framsteg som bakslag.
NYHET Publicerad:

Företagare på fyra kommuners olika villkor

GÄSTKRÖNIKA "Jag är en välfärdsföretagare som driver förskoleverksamheter i fyra kommuner: Nyköping, Örebro, Nacka och Huddinge. Trots att uppdraget är detsamma är förutsättningarna påtagligt olika från kommun till kommun, beträffande såväl ekonomiska frågor som bemötande och attityder." Så inleder Solveig Sunnebo, vd för Förskoleteamet Helianthus sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Nya näringslivschefen vill göra kommunen till en serviceorganisation

FÖRETAGSKLIMAT "Kommunen måste bli ännu mer av en serviceorganisation för företagen. Det ska vara lätt att ha med oss att göra", säger Johan Tunhult, Gävles nya näringslivschef. Han menar att ett bra företagsklimat bygger på ett nära samarbete mellan kommunen och företagen.
NYHET Publicerad:

"Vi är alla näringslivsutvecklare"

FÖRETAGSKLIMAT Karlskrona kommun vässar profilen och kavlar upp ärmarna för ett intensifierat näringslivsarbete. Med breddad dialog, aktiviteter och riktade åtgärder ska företagsklimatet förbättras och lyftas från jumboplaceringen.
NYHET Publicerad:

Politiken skapar motvind

GILLA #FÖRETAGSAMHET Nio av tio jobb i Sverige skapas av företagsamma människor som driver små eller medelstora företag. De finns över hela landet och i alla branscher. Med bättre förutsättningar skulle fler jobb skapas. Under en Walk & Talk i Alingsås samtalade företagare med några av regionens politiker om företagens förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Sveriges YH-tätaste län

KOMPETENS Kompetensförsörjningen inom tillverkningsindustrin är ett jätteproblem, det slår Teknikföretagens rådgivare Mikael Ohlson fast vid. Det finns gott om jobb men det är få sökande som har relevant kompetens.