"En attack på företagande"

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD - Det är djupt beklagligt att LO väljer en reglerings- och förbudslinje som hindrar företagande och som riskerar att leda till att viktiga jobb försvinner samtidigt som valfriheten minskar för oss alla. Över 10 000 privata företag, 100 000 anställda och hundratusentals människor kan komma att beröras av det som LO nu föreslår. Måtte det inte få genomföras! Det säger idag Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i en kommentar.

"Det är ett gammalmodigt LO som vill hindra företagsamma människor att verka inom välfärden", säger Urban Bäckström.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Urban Bäckström menar att LO gör en attack på företagandet, vilket inte kan accepteras.

– Det speglar en syn på marknadsekonomin som borde höra till ett förgånget 1970-tal. Jag hade sett fram emot förbättrade relationer med LO för att i konstruktiv anda tillsammans påverka samhällsutvecklingen i rätt riktning. Dagens attack på företagandet tycks visa att LO vill välja en helt annan och för vårt land farlig väg, säger han.

Under de senaste 20 åren har svenskarnas valmöjligheter ökat. För tjugo år sedan anvisades elever till skolan närmast bostaden och den som behövde träffa en läkare tilldelades ett sjukhus eller en vårdcentral av landstinget.

– Idag är finansieringen gemensam via skatten men valfriheten för medborgarna väsentligt större. Hundratusentals människor använder varje dag frivilligt privata alternativ inom vården, skolan och omsorgen. Detta har skapat nya företag och gjort det möjligt för fler att bli företagare eller byta arbetsgivare som medarbetare.

Urban Bäckström menar att LO slår undan benen på denna svenska modell som kombinerat offentlig finansiering med valfrihet för medborgarna. Det kommer att hindra utveckling och förnyelse inom välfärden.

– Det är ett gammalmodigt LO som vill hindra företagsamma människor att verka inom välfärden. Det Sverige behöver är fler företagsamma människor med engagemang och mod att förnya och utveckla välfärdstjänsterna, säger han.

 

Läs hela rapporten

Entreprenör i välfärden »

Nyheter

NYHET Publicerad:

Unika vågar vara lite crazy

DAGLIG VERKSAMHET Med duktiga och engagerade proffs inom musik, dans och teater har Unikas dagliga verksamhet blivit en succé. Här får brukare med funktionsnedsättningar vara med hela vägen från idé till färdig musikal.
NYHET Publicerad:

”Vore bra med ännu större valfrihet”

VÅRD- OCH OMSORG Än så länge har det varit ganska tyst om den idéburna vård- och omsorgssektorn, men det vill Martin Ärnlöv, vd på Bräcke diakoni, ändra på. Den står för ett tredje alternativ inom välfärden som ligger närmare det privata än det offentliga, men utan de krav som ställs på en kommersiell verksamhet.
NYHET Publicerad:

"Varför kan inte samhället erkänna min insats?"

VAL 2014 Välfärdsföretagaren Mats Brolin går till hårt angrepp mot dem som förordar vinststopp eller vinstbegränsningar inom välfärden. ”De säger en sak till mig, en annan sak när de fiskar röster. Det tycker jag är populistiskt, oansvarigt”, säger han.
NYHET Publicerad:

Forskningsrapporter ger stöd för mångfald och konkurrens inom välfärden

KOMMENTAR Debatten kring välfärden är intensiv nu i valrörelsens slutskede. Många har åsikter kring hur välfärden ska organiseras och hur man ska se på företagande i välfärden. Men vad säger forskningen? Vi har här sammanfattat några av den senaste tidens viktigaste forskningsrapporter effekter av mångfald och konkurrens.
NYHET Publicerad:

Friskola räddningen när kommunala skolan inte räckte till

KONKURRENS När det blev ont om platser på de kommunala skolorna i Täby kyrkby i norra Stockholm klev friskoleföretaget Inspira in på scenen. På rekordtid byggdes en skola upp. Föräldrarna som satt sina barn på skolan är lättade över att äntligen få ett alternativ i området.
NYHET Publicerad:

Bra lärare viktigare än fler lärare för att höja skolresultaten

RAPPORT De länder som presterar bra enligt PISA-mätningen har ofta större klasser än Sverige och högre topplöner för de bästa lärarna. Dessutom leder konkurrens mellan olika skolor till bättre utbildningseffekter. Det är några av slutsatserna i en ny rapport på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Högre kvalitet på privat äldreboende

NY FORSKNING En ny unik forskningsstudie från Östersund har jämfört två identiska äldreboenden. Det ena drivs av kommunen och det andra i privat regi. Studien visar att det privat drivna äldreboendet håller högre kvalitet till en lägre kostnad, trots lägre bemannning, betonar Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Begränsad vinst i välfärden hindrar utveckling

VÄLFÄRD Att tvinga bolag inom välfärden till vinstbegränsning ger negativa konsekvenser på en rad områden, visar en rapport från revisionskonsulten KPMG.  Risken är stor att det leder till att flera välfärdsföretag försvinner.
NYHET Publicerad:

"Ideologiskt enögt av Sjöstedt"

VÄLFÄRD ”Man borde inte bli överraskad, men man tar sig ändå för pannan. Det är så ideologiskt enögt och samma gamla halvsanningar som presenteras”. Så kommenterar Carola Lemne Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedts förslag att sätta stopp för vinster inom välfärden.
NYHET Publicerad:

Färre hemtjänstföretag hjälper inte äldre

WEBB TV Carin Jämtins (S) förslag att minska antalet hemtjänstföretag i Stockholm möter stort motstånd. Det är inte genom att minska valfriheten som man hjälper de äldre att hitta rätt, förklarar Erik Dahlberg och Hilde Knapasjö vars hemtjänstföretag har specialiserat sig på äldre med minnesproblematik.
NYHET Publicerad:

”Mötet lärare-elever avgör kvaliteten”

SKOLA Växjö Fria Gymnasium är ett av fyra gymnasier i landet som var helt utan anmärkning vid Skolinspektionens granskning. Nyckeln är kompetenta och engagerade lärare, och att skapa förutsättningar för bra möten mellan elever och lärare, enligt Claes Bromander, grundare och vd.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Fler privata vårdgivare kapar vårdköer

KONKURRENS Privata vårdgivare har en positiv effekt på vården genom att öka tillgängligheten, kapa köerna och bidra till en effektivare användning av vårdens resurser. Det visar en ny rapport från Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Elever vill behålla valfrihet inom skolan

UTBILDNING Möjligheten att välja skola är mycket viktig för ungdomar i Sverige, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern. Under seminariet då undersökningen presenterades diskuterade Grön Ungdom och Moderata Ungdomsförbundet valfrihet men också kvaliteten i utbildningen.
NYHET Publicerad:

Äldre slåss för sin hemtjänst

KONKURRENS I Jönköping har hemtjänsten blivit en het potatis sedan ett socialdemokratiskt kommunalråd i en debattartikel gjort klart att hon vill slopa valfriheten för de äldre. ”Det är åt helskotta rent utsagt. Jag hoppas att det inte går igenom”, säger pensionären Sewe Lundgren som själv har valt företaget Stormtrivs.
NYHET Publicerad:

De tar hand om unga dementa

VÄLFÄRDSFÖRETAGARE Nya målgrupper och uppdragsgivare räddade Backebo Vård & Omsorg efter en dramatisk start. Föreståndare Christa Olsson, och verksamhetschef Birthe Björkenstock noterar att demens ökar snabbt i samhället, både bland äldre och yngre, och därmed ökar behovet av företagets tjänster.
NYHET Publicerad:

Förskolan med nya idéer

SPRÅKINLÄRNING Kan barn lära sig engelska redan från ett års ålder? Det är Lena Karman som driver förskoleföretaget Klurifax övertygad om. För två år sedan skapade hon konceptet Smenglish som är ett sätt att lära barn engelska för barn redan i förskolan.
NYHET Publicerad:

Bubbel och spa får äldre att må bra

VALFRIHET När företaget Kavat Vård nyligen öppnade ett boende med spa-profil fylldes platserna snabbt. Aktiviteter som bubbelbad, massage och skönhetsvård får de äldre att må bra, konstaterar verksamhetschefen Anne Lundmark. "Blodtrycket sjunker och att koppla av i vatten gör att man blir väldigt lugn", säger hon.
NYHET Publicerad:

Närhet skapar engagemang på äldreboende

VÄLFÄRD Personal som bryr sig är grundbulten i vårdkoncernen Kosmo. Om den äldre inte möts av engagemang och känslan av att vara en viktig person blir det aldrig riktigt bra, anser grundaren Kristina Bardh.
NYHET Publicerad:

Ökat regelkrångel slår ut små aktörer

REGLER När Maria Jacky, vd och rektor på Lingua Montessori, startade en egen förskola för sju år sedan var allt mycket enklare. Med fler regler och högre krav kring finansiering och lokaler är det tufft för mindre aktörer inom välfärden idag. Det äventyrar mångfalden, anser hon.