"En attack på företagande"

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD - Det är djupt beklagligt att LO väljer en reglerings- och förbudslinje som hindrar företagande och som riskerar att leda till att viktiga jobb försvinner samtidigt som valfriheten minskar för oss alla. Över 10 000 privata företag, 100 000 anställda och hundratusentals människor kan komma att beröras av det som LO nu föreslår. Måtte det inte få genomföras! Det säger idag Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i en kommentar.

"Det är ett gammalmodigt LO som vill hindra företagsamma människor att verka inom välfärden", säger Urban Bäckström.

Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Urban Bäckström menar att LO gör en attack på företagandet, vilket inte kan accepteras.

– Det speglar en syn på marknadsekonomin som borde höra till ett förgånget 1970-tal. Jag hade sett fram emot förbättrade relationer med LO för att i konstruktiv anda tillsammans påverka samhällsutvecklingen i rätt riktning. Dagens attack på företagandet tycks visa att LO vill välja en helt annan och för vårt land farlig väg, säger han.

Under de senaste 20 åren har svenskarnas valmöjligheter ökat. För tjugo år sedan anvisades elever till skolan närmast bostaden och den som behövde träffa en läkare tilldelades ett sjukhus eller en vårdcentral av landstinget.

– Idag är finansieringen gemensam via skatten men valfriheten för medborgarna väsentligt större. Hundratusentals människor använder varje dag frivilligt privata alternativ inom vården, skolan och omsorgen. Detta har skapat nya företag och gjort det möjligt för fler att bli företagare eller byta arbetsgivare som medarbetare.

Urban Bäckström menar att LO slår undan benen på denna svenska modell som kombinerat offentlig finansiering med valfrihet för medborgarna. Det kommer att hindra utveckling och förnyelse inom välfärden.

– Det är ett gammalmodigt LO som vill hindra företagsamma människor att verka inom välfärden. Det Sverige behöver är fler företagsamma människor med engagemang och mod att förnya och utveckla välfärdstjänsterna, säger han.

 

Läs hela rapporten

Entreprenör i välfärden »

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Privata sjukvårdsförsäkringar avlastar skattefinansierad vård

KOMMENTAR Forskaren John Lapidus skriver på DN Debatt 10 april att det krävs en stopplag mot privata sjukvårdsförsäkringar. Lapidus krav är av principiella skäl avskräckande. Dessutom bortser Lapidus helt från den samhällsnytta som privata sjukvårdsförsäkringar medför och argumentationen brister i saklighet, säger Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor.
NYHET Publicerad:

Västernorrland först med begränsat vinstuttag

VÄLFÄRD Västernorrland har som första landsting beslutat att begränsa vinstuttaget för privata vårdgivare. Beslutet möter hård kritik från både företagare och opposition.
NYHET Publicerad:

"Tänker jag för mycket på det så kommer tårarna"

VALFRIHET Härnösands kommun har beslutat att riva upp avtalet med hälften av sina hemtjänstutförare, däribland det privata företaget Rik hemtjänst. ”Tänker jag för mycket på det så kommer tårarna för jag tycker att det är bedrövligt”, säger brukaren Sonja Hjelm.
NYHET Publicerad:

"Kommunala vetot grundskott mot mindre friskolor"

SKOLA Nu står det klart att regeringen vill utreda ett kommunalt veto vid friskoleetableringar. En rundringning visar att friskolorna är oroliga för att det blir tvärstopp för nyetableringar. "Det här är ett grundskott mot nya små aktörer på skolmarknaden", säger Christer Andersson, vd för Campeon gymnasieskola.
NYHET Publicerad:

Regleringsiver slår tillbaka mot välfärden

REGELKRÅNGEL Regeringen diskuterar flera nya och långtgående krav inom den privata välfärdssektorn. ”Vi välkomnar att ägare och ledningen synas i sömmarna. Det görs inom skolan hela tiden. Men vi ska inte reglerna vinsterna. Det är ju samhället som tjänar på att vi är effektiva och ökar produktiviteten”, sade Helena Bonnevie, vd på Akers Friskola, under ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kommunalt veto hårt slag mot friskolor

SKOLA Regeringen och Vänsterpartiet vill ge kommunerna vetorätt vid etablering av nya friskolor, något som skulle leda till stora skillnader mellan olika kommuner beroende på politiskt styre. ”Vi hade aldrig fått starta med ett kommunalt veto”, säger Ulrica Bennesved, verksamhetschef på Älghults friskola.
NYHET Publicerad:

Stort ras i antal friskoleansökningar

SKOLA Antalet ansökningar till Skolinspektionen om att starta friskola har minskat de senaste åren. Preliminära siffror för 2015 visar att trenden fortsatt nedåt. ”Det politiska läget påverkar såklart”, säger Fredrika Fredmark, som fram till och med januari var tillförordnad vd på Friskolornas Riksförbund.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare rasar mot regeringens vinstutspel

VÄLFÄRDEN Upprördheten är stor efter regeringens förnyade attack mot landets välfärdsföretagare, visar en rundringning. ”Ur avundsjuka och okunskap föds myter och elaka rykten”, säger läkaren Charlotte Barouma, som grundat och driver vårdcentralen Wästerläkarna i Göteborg.
NYHET Publicerad:

"Mångfalden i vården går mot svältdöden"

VÄLFÄRDEN ”Om förslagen blir verklighet går mångfalden i vården mot svältdöden.” Det säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

"Vinstutredning hotar valfrihet och välfärd"

VÄLFÄRDEN Regeringen och Vänsterpartiet har beslutat att utreda hur vinstuttag i välfärden ska stoppas. "Det häller en hink kallt vatten över alla som i företag jobbar för en bättre välfärd", säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hitech-toan ger äldre högre integritet

DIGITALISERING En toalett som med en enkel knapptryckning tvättar och torkar de nedre regionerna efter besöket. Det blir snart verklighet för alla på de nya äldreboenden som Kavat Vård bygger. "Det är fantastiskt för den enskilde att kunna sköta det själv, och samtidigt ger det personalen en bättre arbetsmiljö", säger Kent Edström på Kavat Vård. 
NYHET Publicerad:

Förskolestart trots politisk motvind

KONKURRENS Debatten om vinstbegränsningar i välfärdsföretagen har inte stoppat Anna Almlöf och Maria-Pia Karlsson från att starta Solberga förskola. ”Vi kanske är galna, men vi tror så mycket på vårt koncept”, säger Maria-Pia Karlsson, vd på Solberga förskolor.
NYHET Publicerad:

Fulspel stoppar friskola

SKOLA Yvonne Kjellbergs och Annika Hanssons planer på att starta friskola i Järna stoppas än en gång av Södertälje kommun. Trots att de fått ja i förvaltningsrätten.
NYHET Publicerad:

"Inget stöd för att utesluta privata ägare i välfärden"

VÄLFÄRD Det finns inga belägg för att riskkapitalister inom välfärdssektorn är kortsiktigare än börsbolag. Inte heller att privata alternativ inom välfärden är sämre än de i offentlig regi. Det visar två underlag till Ägarprövningsutredningen. Men underlagen kommer att utelämnas i utredningens slutbetänkande.
NYHET Publicerad:

”Vi måste ge det bästa av oss varje dag”

VÅRD OCH OMSORG Ständig utveckling och att våga prova nya vägar är framgångsreceptet för Team J-son i Jönköping. Med egna medel har verksamheten växt under många år och kan idag erbjuda en helhetslösning inom vård och omsorg för barn och unga.
NYHET Publicerad:

Regeringen drar tillbaka förslag om slopat vårdval

VÄLFÄRD Lagrådet dömde ut regeringens förslag om att landstingen ska få möjlighet att slopa det obligatoriska vårdvalet i primärvården. Beredningen av lagförslaget strider mot regeringsformen och kan därför inte ligga till grund för lagstiftning, konstaterade Lagrådet. Detta har nu fått regeringen att dra tillbaka propositionen.
NYHET Publicerad:

”Driva företag bästa sättet att påverka”

VÅRD OCH OMSORG Dagen innan Ruth Berglund skulle fylla 60 år tog hon över äldreboendet Rådmansgatan på Frösön. Nu knappt sex år senare utökar hon med ett till. Men om hon vetat om regeringens förslag till vinstreglering när avtalet skrevs på hade det inte blivit av. Hon kallar det en modern häxprocess.
NYHET Publicerad:

Vinstförslag dråpslag för populär vårdcentral

VÄLFÄRD Regeringens vinstutspel gör att bankerna inte ger krediter till välfärdsföretag. Det har satt populära Wästerläkarna i en rävsax. Vårdcentralen kan inte bygga ut för att de inte får lån och får samtidigt inte säga nej till nya patienter. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström skjuter över ansvaret på bankerna.
NYHET Publicerad:

Svårbegriplig invändning mot fritt vårdval

KOMMENTAR Det kommunala självstyret är en bra princip. Men den ska användas till just sådana beslut som bäst avgörs av lokala och regionala politiker. Dit hör inte beslutet om vilken vårdcentral vi ska gå till när vi blir sjuka, skriver Anders Morin, välfärdspolitiskt ansvarig.
NYHET Publicerad:

Missriktad kritik mot vårdvalet

KOMMENTAR Riksrevisionen riktar hård kritik mot det obligatoriska vårdvalet i en ny rapport. Svenskt Näringsliv anser att kritiken är missriktad. Bristerna handlar snarare om landstingens styrning än vårdvalet i sig, anser Mikael Witterblad, ansvarig för välfärdspolitik.