Stoppa dubbelbeskattningen

NYHET Publicerad

DUBBELBESKATTNING Problemen med dubbelbeskattning av moms på appar och andra elektroniska tjänster måste lösas nu. Det kräver Svenskt Näringsliv och en rad tunga branschorganisationer i ett öppet brev till Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Problemet är akut för många företag som nu överväger att flytta verksamheten utomlands. Det är dags att Skatteverket tillämpar grundläggande rättsprinciper och undviker dubbelbeskattning.

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Dålig konkurrenskraft för Sveriges kapitalskatter

KOMMENTAR Sveriges kapitalskattesats är hög i internationell jämförelse. Det visar en färsk undersökning. Den svenska kapitalskatten behöver sänkas generellt för att bli internationellt konkurrenskraftig, skriver Krister Andersson, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Sjukskatten hindrar företagare nyanställa

SJUKSKATTEN Regeringen vill att arbetsgivarna ska vara med och betala för de ökande sjukskrivningskostnaderna. Helt fel väg att gå, det blir ytterligare ett hinder för de som redan har svårt att komma in på arbetsmarknaden, skriver en företagare.
NYHET Publicerad:

Sluta slå på den som ligger – satsa på en företagaragenda!

KOMMENTAR Den 13 april lägger regeringen fram vårbudgeten, i en tid när bekymrade bedömningar håller på att byta ut den ökade framtidstron som företagarna tidigare känt. "Det är förvånande att regeringen väljer att skicka så många negativa signaler till landets befintliga och presumtiva företagare", skriver Krister Andersson, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Företagare rasar mot S-förslag om löntagarägda bolag

ENTREPRENÖRSKAP Protesterna mot Stockholmssocialdemokraternas förslag att skapa en gräddfil för löntagarägda företag ökar. ”Det är en farlig väg att gå”, säger Christina Wahlström, barnmorskan som grundade Sveriges första privata mördravårdsföretag Mama Mia.
NYHET Publicerad:

Skatter hämmar tillväxtföretag

SEMINARIUM Tillväxtföretag tampas med flera utmaningar: finansiering, skatter och vad som räknas som risk. Utan eget kapital skulle många affärsidéer inte genomföras. Det framkom under ett seminarium anordnat av Ratio.
NYHET Publicerad:

Lagändring krävs för att få fler flyktingboenden

SKATTER En förlegad momsregel gör att företag som upplåter sina lokaler till asylboenden kan åka på en riktig skattesmäll. Skatteverket har lyckats lösa ett fåtal situationer, men problemet kvarstår enligt skatteexpert Anna Sandberg Nilsson. ”Momsfrågan drabbar människor på flykt som får sämre boenden. Det måste till en lagändring”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sverige förlorar på nya internationella skatteregler

SKATTER Sedan årsskiftet gäller många nya skatteregler för bolag som är verksamma i andra länder. Stora länder som drivit fram förändringarna gynnas på bekostnad av mindre länder som Sverige, skriver Krister Andersson, chef för skatteavdelningen.
NYHET Publicerad:

Nytänkande bättre än gamla skatter

DEBATT Sverige står inför en rad tuffa utmaningar på både kort och lång sikt. Vi kan klara dem – om vi förmår att tänka nytt och reformera. Men tyvärr märks inte mycket nytänkande inom politiken. Det skriver ordförande Jens Spendrup på Di Debatt.
NYHET Publicerad:

Så funkar momsen för flyktingboenden

KOMMENTAREN Avdragsförbudet för stadigvarande bostad är en förlegad momsregel som måste slopas. Regeln strider mot momssystemets grundläggande principer och försvårar för flyktingboenden, äldreomsorg, nyföretagande i hemmet och mikroproduktion av solenergi. Momsexpert Anna Sandberg Nilsson har fått många frågor om regeln, här besvarar hon de vanligaste.
NYHET Publicerad:

Fortfarande inget momsbesked för flyktingboenden

SKATTER En förlegad momsregel kan göra att företag som upplåter lokaler för flyktingboenden åker på en riktig momssmäll. Frågan är akut men Skatteverkets besked om huruvida företagen ska få göra momsavdrag dröjer. ”Våra medlemmar måste få veta vilka skatteförutsättningar som gäller”, säger branschorganisationen Visitas vd Eva Östling.
NYHET Publicerad:

Momsregler stoppar flyktingboenden

KOMMENTAR Företag som hyr ut boende till flyktingar riskerar att åka på en skattesmäll. Boven är en föråldrad momsregel. I kölvattnet följer längre väntetider för flyktingar, företag som går i konkurs och myndigheter som inte klarar av sitt uppdrag. I ett brev till finansminister Magdalena Andersson uppmanar företrädare för Företagarna, Fastighetsägarna Sverige och Svenskt Näringsliv att regeln tas bort, snarast.
NYHET Publicerad:

”Alla bor faktiskt inte på Södermalm”

FLYGSKATT Regeringens utredning om att införa en ny skatt på flygresor oroar många företag. Särskilt hårt skulle det slå mot företag i delar av landet där långväga resor till möten och affärskontakter är vardag. ”För oss i Norrbotten och Luleå vore det en fullständig katastrof”, säger Anders Hermanson på företaget BnearIT.
NYHET Publicerad:

Momssmäll hotar flyktingboenden

SKATTER Bristen på boplatser för nyanlända flyktingar och ensamkommande barn är akut. Varenda tillgängligt vandrarhem, hotell och kursgård tas i bruk och många företag vill hjälpa till med att upplåta lokaler. Men en förlegad momsregel kan göra att hjälpsamma företag åker på en riktig momssmäll. ”Skatteverket och domstolar har tappat kompassen. Regeln måste tas bort nu!”, säger momsexpert Anna Sandberg Nilsson.
NYHET Publicerad:

Ny flygskatt oroar företagare i norr

FLYGSKATT Regeringen vill införa en skatt på flygresor. Det oroar företagen, visar en färsk undersökning genomförd av TNS Sifo i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Skattehöjningar oroar företagare

ENKÄT Regeringens skattehöjningar kommer att minska möjligheten att anställa fler medarbetare. Det anger tre av fyra företag i en ny studie bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. 
NYHET Publicerad:

Underskattade skatter ett demokratiproblem

SKATTER Svenska folkets kännedom om skatternas omfattning är ofta dålig, inte minst bland unga. Under ett seminarium konstaterades att underskattandet är ett demokratiproblem och att mer transparens krävs. "Det är en demokratisk rättighet att veta innehållet i välfärden och kostnaderna för att finansiera den", sa Anna-Karin Hatt, vd på Almega.
NYHET Publicerad:

Slopad ungdomsrabatt tvingar honom till konkurs

ARBETSGIVARAVGIFT Höjningen av arbetsgivaravgiften för unga blev spiken i kistan för telemarketingföretaget Reffekt. En vecka efter att höjningen genomförts lämnade ägaren Micael Jönsson in en ansökan om konkurs. 35 personer under 25 år förlorar sitt jobb.
NYHET Publicerad:

Företag brottas med obegriplig moms

SKATTER Är moms en konsumtionsskatt eller en företagsskatt? Vad vill man beskatta och vad är det som faktiskt beskattas? Att hantera momsen är både krångligt och kostsamt för företagen. Det framkom under ett seminarium arrangerat av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Framtidens bolagsskatt hett diskussionsämne

SKATTER Nyligen samlades 175 ledande internationella experter från akademi, näringsliv och regeringar för att diskutera framtidens beskattning av internationella företag. Bakgrunden är den omfattande debatt om hur och var internationellt verksamma företag ska betala skatt. Företag kritiseras för att utnyttja skattesystemen, men samtidigt inför länder olika nya skatteregler för att locka till sig investeringar.
NYHET Publicerad:

Förenkla momsredovisningen för en halv miljon företag

SKATT Svenskt Näringsliv vill införa en rak kontantmetod vid momsredovisningen. Synpunkter har framförts att förslagets spärregel inte är förenlig med EU-rätten. I en undersökning dras slutsatsen att spärregeln bör utformas som en presumtionsregel, en spärregel som kan frångås om det inte är fråga om bedrägeri eller missbruk.