Handledaren avgörande för bra praktik

NYHET Publicerad

PRAO OCH PRAKTIK Prao och praktik kan inte ersättas av till exempel studiebesök i företag, anser Johan Talenti, vd för Silentium AB. Själv gjorde han en gång i tiden prao på Skogaholms bröd.
- Jag lärde mig basala grejer, som att umgås med äldre, passa tider och förstå samband.

Johan Talenti, Silentium AB

– Näringslivet har ett stort ansvar för att bli mycket mera aktivt när det gäller att ta emot praktikanter och praoelever, säger Johan Talenti, Silentium AB.

Att packa bröd kunde bli lite enformigt, men tack vare en engagerad handledare lärde han sig mycket.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll var man befinner sig om man har en bra handledare. Jag fick lära mig att se helheten; att här kommer mjölet in och längre fram står kunden som ska köpa sin Skogaholmslimpa. I logistikkedjan är alla beroende av varandra.

Hälften av de anställda på Silentium AB är under 25 år. Många är studenter, som jobbar tillfälligt. Rekrytering pågår ständigt.

– Ju mer baskunskaper och sociala färdigheter de har med sig, desto kortare bli startsträckan hos oss, säger Johan Talenti. Det kan handla om att förstå att det är viktigt att komma i tid till jobbet och att ställa in kaffekoppen i diskmaskinen. Och prao och praktik kan vara ett sätt att ge sådana kunskaper.

Delat ansvar, inget ansvar

Silentium tar emot prao-elever och praktikanter när skolorna hör av sig. Men Johan Talenti tycker att det blir för sällan.

– Det är inte ofta skolorna ringer och det förstår jag inte.

Han tycker att det är rimligt att skolorna tar kontakt om det vill ha plats för sina elever. Att tala om delat ansvar tycker han skapar gränsdragningsproblem.

– I vår verksamhet betyder delat ansvar att ingen tar ansvar.

Samtidigt är det viktigt att företagen tar emot om skolorna knackar på dörren. Det handlar också om att ta ansvar. Om inte annat för den egna verksamheten.

– Det är det finurliga med marknadsekonomin. Om man inte hanterar frågor, blir de problem på längre sikt, säger han. Problemet kan då vara att inte lyckas med sin rekrytering.

Ändå är det omvittnat att skolor kan ha svårt att hitta prao- och praktikplatser. Johan Talenti tror att ett skäl i så fall kan bero på att företagen saknar rutiner för hur detta kan gå till.

– Det är inte ett naturligt inslag i verksamheten.

När Svenskt Näringslivs nya verktyg I Praktiken lanserades i Stockholm nyligen, skedde det i Silentiums lokaler i Stockholm. Och Johan Talenti tror att I praktiken kan bidra till att prao och praktik fungerar på ett bättre sätt.

– Det är bra att den hjälpen nu kommer, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Elever löser näringslivets ekvationer

SAMVERKAN Åttondeklassarna i Fäladsgårdens skola tog ett rejält kliv närmare näringslivet när de fick möta lokala företag och lösa deras matteproblem. ”Många elever fick en aha-upplevelse över hur stor betydelse matematik har i många yrken", säger Marianne Carlsén, matematik, NO och teknik-lärare på skolan.
NYHET Publicerad:

”Ju mer lärare vet om näringslivet desto bättre”

SAMVERKAN För att underlätta för lärare att koppla sin undervisning till yrkeslivet och stötta eleverna inför framtida yrkesval jobbar 11 dalakommuner tillsammans för att öka samverkan skola-näringsliv. Ett sätt är att erbjuda gymnasielärare studiebesök på lokala företag.
NYHET Publicerad:

Prisad transportutbildning vill ha ännu mer samverkan

SAMVERKAN Viskadalsskolan är ett föredöme när det gäller att öka kompetensen hos blivande lastbilsförare. Det menade juryn som belönat skolan med ett nyinstiftat pris. "Företagen vi samarbetar med har stor del i våra framgångar", säger en lärare på skolan.
NYHET Publicerad:

"Skolsamarbete sätt för oss att ta ansvar"

UTMÄRKELSE För Speed Group handlar företagets samarbete med skolan om att säkra framtida arbetskraft men också om att ta ett samhällsansvar. ”Vi vill bygga en hållbar framtid där det är viktigt att ta vår del av ansvaret och få människor i sysselsättning”, säger vd:n Catrin Wirfalk.
NYHET Publicerad:

Anställda i IT-företag bjuder på sitt kunnande i Kodstugan

SAMVERKAN Den ideella organisationen Kodcentrum öppnade nyligen en Kodstuga i Skellefteå. Det blev starten för ett ideellt engagemang hos företag Tieto. Medarbetarna ställer upp som volontärer i arbetet på att intressera de unga för programmering.
NYHET Publicerad:

Samverkan rustar dem för karriär i motorbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Motorbranschens företag har ett gemensamt problem: det är alldeles för svårt att få tag på fordonsutbildade. "Vi har ett stort behov av fler bilmekaniker. Vi skulle gärna anställa fem till direkt", säger Fia Fröding, verkstadschef på Rejmes i Örebro. Ett nytt samarbete kan bli lösningen på rekryteringsproblemet.
NYHET Publicerad:

Nytt samverkansavtal mellan Saab och Försvarshögskolan

SAMVERKAN Teknik, men också mjuka värden som omvärldsbevakning, ledarskap och krishantering. Det är några av de delar som ingår i ett nytt ramavtal mellan Saab och Försvarshögskolan. Det är också första gången som Försvarshögskolan startar samverkan med näringslivet.
NYHET Publicerad:

Total uppslutning kring vikten av prao

PRAO Under senare tid har skolor avskaffat sin praoverksam i både syd- och mellansverige. Svensk Näringsliv, som är uttalat för verksamheten, bjöd igår in till samtal om framtiden för prao. Samtliga nyckelaktörer var eniga om den stora vikten av att prao får leva vidare. Arbetsmiljöverket och Skolverket lovade dra sitt strå till stacken.
NYHET Publicerad:

Näringslivskontakter på schemat tar priset

UTMÄRKELSEN 2015 Bra samarbete mellan skola och näringsliv ger eleverna inblick i yrkeslivet för att kunna välja rätt väg för framtiden. Sjumilaskolan i Göteborg har prisats för sitt systematiska samarbete med arbetslivet som genomsyrar hela verksamheten.
NYHET Publicerad:

Lång tradition av samverkan med grundskola

SAMVERKAN Hultfreds kommun har för första gången delat ut priset till Årets SSA-företag i kommunen. Bergs Timber AB i Mörlunda prisas för sitt sätt att samarbeta med grundskolan. ”Det har blivit en tradition och till glädje även för oss”, säger platschef Roger Eckerstig.
NYHET Publicerad:

Nytt skolmaterial från Ekonomifakta

EKONOMIFAKTA För 150 år sedan var Sverige ett av världens fattigaste länder. Idag lever vi i snitt 20 år längre och producerar 20 gånger mer, men vi arbetar bara hälften så mycket. I skriften Det har blivit bättre förklarar vi hur det hänger ihop. Hur Sverige blev rikt.
NYHET Publicerad:

Mentor från näringslivet stöd i framtida val

SAMVERKAN Sista året på gymnasiet erbjuds eleverna på Procivitas i Malmö en mentor från näringslivet. Det ger dem chansen att få bolla sina tankar om framtida val och hjälp med värdefulla kontakter. Mentorerna får ta del av de ungas energi och tankar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Mötesplats ska hjälpa studenter till entreprenörskap

ENTREPRENÖRSKAP Nyöppnade Launchpad är en fysisk mötesplats för Chalmers-studenter som vill starta företag parallellt med studierna. ”Vi vill sänka tröskeln för studenter att bli entreprenörer”, säger initiativtagaren Sebastian Sandberg.
NYHET Publicerad:

Företag skuggas av lärare i lärorikt projekt

SAMVERKAN Nu är det dags för en ny omgång av Komptensbytardagen – ett projekt som initierats i Östergötland av Svenskt Näringsliv Linlköping – för att öka samverkan mellan näringsliv och skola. Målet är att 150 lärare under en heldag i höst ska besöka var sitt företag.
NYHET Publicerad:

Tekniksprånget framgångsrik sluss till tekniska utbildningar

TEKNIK Tekniksprånget har funnits i drygt två år och finns idag på 120 orter runt om i landet. 230 arbetsgivare har insett värdet i att ta in unga praktikanter i verksamheten. ”Det har blivit ett sätt att visa upp sig för regionens ungdomar”, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig.
NYHET Publicerad:

Förebilder lockar fler tjejer till teknikprogrammet

TEKNIK I SKOLAN På tre år har Alströmergymnasiet i Alingsås lyckats öka antalet tjejer på teknikprogrammet. Var tredje elev bland årets ettor är en tjej. ”Våra teknikdagar för högstadietjejer är en viktig förklaring till framgången”, säger Jarl Silander, lärare och programansvarig på skolan.
NYHET Publicerad:

Mentorskapet ger lärdomar som gynnar företaget

MENTORSKAP För tio år sedan startade mentorprogrammet vid Högskolan i Skövde. Nyligen inleddes årets program med närmare 180 adepter och mentorer. ”För företagen är det viktigt att se möjligheterna i att möta framtidens medarbetare”, säger Patrik Kåhre, koncern vd på Autokaross koncernen och mentor sedan 4 år.
NYHET Publicerad:

Mentorskap i medvind lockar allt fler studenter

MENTORSKAP För tio år sedan startade mentorprogrammet vid Högskolan i Skövde med blygsamma tio par. I veckan inleddes årets program med närmare 180 adepter och mentorer. Åter igen ska arbetslivserfarenhet och yrkeskunnande möta nyfikenhet, entusiasm och teoretisk kunskap.
NYHET Publicerad:

Nytt samverkanspris till Nordea

SAMVERKAN För första gången delar Mittuniversitetet ut ett samverkanspris till ett företag eller organisation som aktivt samverkar med universitetets studenter och forskare. I år tilldelas Nordea ”Årets samverkanspris”.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg bäst i klassen på attityder till företagande

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT  I Åtvidaberg står dörrarna mellan skolan och företagen på vid gavel. Från förskolan och upp till gymnasiet genomförs olika projekt, vilket har lett till ett ovanligt gott samarbete mellan skolorna och lokala företag. ”Vi är nyfikna på varandras verksamheter”, säger Kerstin Ahlgren, rektor för kommunens gymnasieskola.