Handledaren avgörande för bra praktik

NYHET Publicerad

PRAO OCH PRAKTIK Prao och praktik kan inte ersättas av till exempel studiebesök i företag, anser Johan Talenti, vd för Silentium AB. Själv gjorde han en gång i tiden prao på Skogaholms bröd.
- Jag lärde mig basala grejer, som att umgås med äldre, passa tider och förstå samband.

Johan Talenti, Silentium AB

– Näringslivet har ett stort ansvar för att bli mycket mera aktivt när det gäller att ta emot praktikanter och praoelever, säger Johan Talenti, Silentium AB.

Att packa bröd kunde bli lite enformigt, men tack vare en engagerad handledare lärde han sig mycket.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll var man befinner sig om man har en bra handledare. Jag fick lära mig att se helheten; att här kommer mjölet in och längre fram står kunden som ska köpa sin Skogaholmslimpa. I logistikkedjan är alla beroende av varandra.

Hälften av de anställda på Silentium AB är under 25 år. Många är studenter, som jobbar tillfälligt. Rekrytering pågår ständigt.

– Ju mer baskunskaper och sociala färdigheter de har med sig, desto kortare bli startsträckan hos oss, säger Johan Talenti. Det kan handla om att förstå att det är viktigt att komma i tid till jobbet och att ställa in kaffekoppen i diskmaskinen. Och prao och praktik kan vara ett sätt att ge sådana kunskaper.

Delat ansvar, inget ansvar

Silentium tar emot prao-elever och praktikanter när skolorna hör av sig. Men Johan Talenti tycker att det blir för sällan.

– Det är inte ofta skolorna ringer och det förstår jag inte.

Han tycker att det är rimligt att skolorna tar kontakt om det vill ha plats för sina elever. Att tala om delat ansvar tycker han skapar gränsdragningsproblem.

– I vår verksamhet betyder delat ansvar att ingen tar ansvar.

Samtidigt är det viktigt att företagen tar emot om skolorna knackar på dörren. Det handlar också om att ta ansvar. Om inte annat för den egna verksamheten.

– Det är det finurliga med marknadsekonomin. Om man inte hanterar frågor, blir de problem på längre sikt, säger han. Problemet kan då vara att inte lyckas med sin rekrytering.

Ändå är det omvittnat att skolor kan ha svårt att hitta prao- och praktikplatser. Johan Talenti tror att ett skäl i så fall kan bero på att företagen saknar rutiner för hur detta kan gå till.

– Det är inte ett naturligt inslag i verksamheten.

När Svenskt Näringslivs nya verktyg I Praktiken lanserades i Stockholm nyligen, skedde det i Silentiums lokaler i Stockholm. Och Johan Talenti tror att I praktiken kan bidra till att prao och praktik fungerar på ett bättre sätt.

– Det är bra att den hjälpen nu kommer, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Mötesplats ska hjälpa studenter till entreprenörskap

ENTREPRENÖRSKAP Nyöppnade Launchpad är en fysisk mötesplats för Chalmers-studenter som vill starta företag parallellt med studierna. ”Vi vill sänka tröskeln för studenter att bli entreprenörer”, säger initiativtagaren Sebastian Sandberg.
NYHET Publicerad:

Företag skuggas av lärare i lärorikt projekt

SAMVERKAN Nu är det dags för en ny omgång av Komptensbytardagen – ett projekt som initierats i Östergötland av Svenskt Näringsliv Linlköping – för att öka samverkan mellan näringsliv och skola. Målet är att 150 lärare under en heldag i höst ska besöka var sitt företag.
NYHET Publicerad:

Tekniksprånget framgångsrik sluss till tekniska utbildningar

TEKNIK Tekniksprånget har funnits i drygt två år och finns idag på 120 orter runt om i landet. 230 arbetsgivare har insett värdet i att ta in unga praktikanter i verksamheten. ”Det har blivit ett sätt att visa upp sig för regionens ungdomar”, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig.
NYHET Publicerad:

Förebilder lockar fler tjejer till teknikprogrammet

TEKNIK I SKOLAN På tre år har Alströmergymnasiet i Alingsås lyckats öka antalet tjejer på teknikprogrammet. Var tredje elev bland årets ettor är en tjej. ”Våra teknikdagar för högstadietjejer är en viktig förklaring till framgången”, säger Jarl Silander, lärare och programansvarig på skolan.
NYHET Publicerad:

Mentorskapet ger lärdomar som gynnar företaget

MENTORSKAP För tio år sedan startade mentorprogrammet vid Högskolan i Skövde. Nyligen inleddes årets program med närmare 180 adepter och mentorer. ”För företagen är det viktigt att se möjligheterna i att möta framtidens medarbetare”, säger Patrik Kåhre, koncern vd på Autokaross koncernen och mentor sedan 4 år.
NYHET Publicerad:

Mentorskap i medvind lockar allt fler studenter

MENTORSKAP För tio år sedan startade mentorprogrammet vid Högskolan i Skövde med blygsamma tio par. I veckan inleddes årets program med närmare 180 adepter och mentorer. Åter igen ska arbetslivserfarenhet och yrkeskunnande möta nyfikenhet, entusiasm och teoretisk kunskap.
NYHET Publicerad:

Nytt samverkanspris till Nordea

SAMVERKAN För första gången delar Mittuniversitetet ut ett samverkanspris till ett företag eller organisation som aktivt samverkar med universitetets studenter och forskare. I år tilldelas Nordea ”Årets samverkanspris”.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg bäst i klassen på attityder till företagande

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT  I Åtvidaberg står dörrarna mellan skolan och företagen på vid gavel. Från förskolan och upp till gymnasiet genomförs olika projekt, vilket har lett till ett ovanligt gott samarbete mellan skolorna och lokala företag. ”Vi är nyfikna på varandras verksamheter”, säger Kerstin Ahlgren, rektor för kommunens gymnasieskola.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege visar upp sig

TEKNIK 8 oktober arrangerar Teknikcollege en nationell kampanjdag som syftar till att visa upp vilka satsningar som görs runt om i Teknikcollege Sverige för att skapa en matchning mellan utbildningssystemet och de kompetensförsörjningsbehov som Sveriges industriföretag har.
NYHET Publicerad:

Teknikcenter på Tekniska ska hjälpa skolan

TEKNIK Nya ”science centret” Megamind på Tekniska Muséet i Stockholm är tänkt att hjälpa skolan att öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap. Från förskola till gymnasienivå.
NYHET Publicerad:

"Stor vilja att generationsväxla företagen"

HALLÅ DÄR... Mattias Nordqvist, professor i Företagsekonomi vid Jönköping International Business School. Ni räknas som ett av de 25 bästa lärosätena i världen när det gäller forskning om familjeföretagande. Hur har ni lyckats ta er in i de sammanhangen?
NYHET Publicerad:

Teknikcollege gör alla till vinnare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING I slutet av augusti var det dags för industrisamtal med regeringen. Industrirådet och Almega bjöds in till att träffa närings- arbetsmarknads- och utbildningsdepartementet för att diskutera industrins utmaningar kring kompetensförsörjning. Teknikcollege fick stort utrymme på agendan.
NYHET Publicerad:

Klas förklarar nationalekonomi för gymnasieelever

EKONOMIFAKTA Varför uppstår bostadsköer? Är arbetslöshet alltid ett problem? Kan ekonomisk tillväxt vara bra för miljön? I fem korta filmer riktade till gymnasiet förklarar ekonomen Klas Eklund hur samhällsekonomin fungerar.
NYHET Publicerad:

Halmstad tar tag i ungas oro inför arbetslivet

SAMVERKAN Skolan och arbetslivet hänger inte ihop. Det tycker allt fler unga i Halmstad och det skapar en oro, visar en ny Elevbarometer. Och det är skolans attityd till lärande och arbetsliv som måste förändras, bland annat med hjälp av Made by Halmstad. Det är en satsning som vill skapa en brygga mellan skolan och arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs populära praktikmaterial uppdaterat

SKOLMATERIAL I Praktiken består av tre delar; för företag, skola och elev. Det ger praktiskt stöd före, under och efter prao eller praktik. Nu har vi fyllt på lagret med nya uppdaterade häften.
NYHET Publicerad:

Skogskollo avstamp för karriär i skogsbranschen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Skogsbranschen vill locka till sig fler kvinnor. Och en strategi är att satsa tidigt. Därför har ännu en gång Skogskollo arrangerats i Västerbotten och Västernorrland. 25 nyfikna och entusiastiska flickor fick möta kvinnliga förebilder verksamma i branschen.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege utbildar kompetenta handledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING En utvecklingsgrupp inom Teknikcollege har sedan hösten 2014 arbetat med att utveckla en nationell handledarutbildning. Den vänder sig till samtliga samverkansföretag inom Teknikcollege. Nu har det äntligen blivit dags att implementera utbildningen.
NYHET Publicerad:

Svenska medaljer vid yrkes-VM

KOMPETENS Tre medaljer och en mängd topplaceringar. Sveriges yrkeslandslag gjorde bra ifrån sig under VM i brasilianska São Paulo.
NYHET Publicerad:

Yrkeselever värderas högt av Pepabs vd

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att ta emot yrkeselever i företaget är ett utmärkt sätt att hitta framtida medarbetare och att marknadsföra sig, anser Pepabs vd Stig-Olof Elmelind. Men det finns fler viktiga skäl: ”Jag vill vara en god medborgare och hjälpa till att utveckla bygden”.
NYHET Publicerad:

Talanger kräver skola i världsklass

ALMEDALSVECKAN Ge duktiga rektorer och lärare högre lön, återupprätta skolans status, avkräv ansvar när det går dåligt och förbättra samverkan med näringslivet. Det var några förslag som framfördes under seminariet om den svenska skolan.