Handledaren avgörande för bra praktik

NYHET Publicerad

PRAO OCH PRAKTIK Prao och praktik kan inte ersättas av till exempel studiebesök i företag, anser Johan Talenti, vd för Silentium AB. Själv gjorde han en gång i tiden prao på Skogaholms bröd.
- Jag lärde mig basala grejer, som att umgås med äldre, passa tider och förstå samband.

Johan Talenti, Silentium AB

– Näringslivet har ett stort ansvar för att bli mycket mera aktivt när det gäller att ta emot praktikanter och praoelever, säger Johan Talenti, Silentium AB.

Att packa bröd kunde bli lite enformigt, men tack vare en engagerad handledare lärde han sig mycket.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll var man befinner sig om man har en bra handledare. Jag fick lära mig att se helheten; att här kommer mjölet in och längre fram står kunden som ska köpa sin Skogaholmslimpa. I logistikkedjan är alla beroende av varandra.

Hälften av de anställda på Silentium AB är under 25 år. Många är studenter, som jobbar tillfälligt. Rekrytering pågår ständigt.

– Ju mer baskunskaper och sociala färdigheter de har med sig, desto kortare bli startsträckan hos oss, säger Johan Talenti. Det kan handla om att förstå att det är viktigt att komma i tid till jobbet och att ställa in kaffekoppen i diskmaskinen. Och prao och praktik kan vara ett sätt att ge sådana kunskaper.

Delat ansvar, inget ansvar

Silentium tar emot prao-elever och praktikanter när skolorna hör av sig. Men Johan Talenti tycker att det blir för sällan.

– Det är inte ofta skolorna ringer och det förstår jag inte.

Han tycker att det är rimligt att skolorna tar kontakt om det vill ha plats för sina elever. Att tala om delat ansvar tycker han skapar gränsdragningsproblem.

– I vår verksamhet betyder delat ansvar att ingen tar ansvar.

Samtidigt är det viktigt att företagen tar emot om skolorna knackar på dörren. Det handlar också om att ta ansvar. Om inte annat för den egna verksamheten.

– Det är det finurliga med marknadsekonomin. Om man inte hanterar frågor, blir de problem på längre sikt, säger han. Problemet kan då vara att inte lyckas med sin rekrytering.

Ändå är det omvittnat att skolor kan ha svårt att hitta prao- och praktikplatser. Johan Talenti tror att ett skäl i så fall kan bero på att företagen saknar rutiner för hur detta kan gå till.

– Det är inte ett naturligt inslag i verksamheten.

När Svenskt Näringslivs nya verktyg I Praktiken lanserades i Stockholm nyligen, skedde det i Silentiums lokaler i Stockholm. Och Johan Talenti tror att I praktiken kan bidra till att prao och praktik fungerar på ett bättre sätt.

– Det är bra att den hjälpen nu kommer, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kompetensbytardagen ledde till upp emot 150 möten

SAMVERKAN Projektet Kompetensbytardagen avslutades nyligen efter att ha pågått under två års tid. Den vände sig lärare och studie- och yrkesvägledare (SYV). Skolpersonal skuggade någon form av chef i ett företag under en dag. Upplägget var flexibelt, och det uppskattades, säger projektledare Karin Holmqvist. Hon delar med sig av erfarenheter och lärdomar.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.
NYHET Publicerad:

Förstklassig skola värd att uppmärksamma

KOMPETENS Hälften av gymnasieskolorna runt om i landet som erbjuder yrkesutbildning inom VVS har gjort sig förtjänta av utmärkelsen ”Förstklassig skola”. ”Vi är väldigt stolta över vår kvalitetssäkringsmodell som skapar god dialog mellan bransch och skola”, säger Charlotte Fryklund, verksamhetschef VVS-Branschens Yrkesnämnd.
NYHET Publicerad:

Vill bryta isen mellan skola och näringsliv

SAMVERKAN Ung Företagsamhet och Svenskt Näringslivs regionkontor i Jönköping  har påbörjat ett nytt projekt tillsammans med engagerade företagare och skolledare. Det går ut på att ge eleverna en bild av vad man har för möjligheter inom och efter skolan. ”Ungdomarna måste förstå varför de lär sig det de gör i skolan”, säger Anna Arlbrandt, en av de engagerade företagarna.
NYHET Publicerad:

Världsledande på teknik ska inspirera gymnasieelever

TEKNIK Nu satsar The Right Livelihood Award på ett samarbete med Teknikcollege. Tanken är att ge de studerande på gymnasiet möjlighet att skriva sitt gymnasiearbete om pristagarna och deras prisbelönta insatser. Och visst kommer teknik att prägla valet att ämne och de vinnande bidragen.
NYHET Publicerad:

Företagen kan höja yrkesprogrammens status

KOMPETENS Elever väljer ogärna gymnasieskolans yrkesprogram. Samtidigt efterfrågar företagen deras kompetens. Utvecklingen kan bara vändas med att utbildningarna blir attraktiva och håller hög kvalitet. Där kan företagen spelar stor roll. ”Lärarna måste dessutom vara engagerade och uppdaterade”, understryker Emmastina (t v), medaljör under Yrkes-SM.
NYHET Publicerad:

Breddar väg för utlandsfödda ingenjörer

KOMPETENS En stor mängd utlandsfödda ingenjörer som söker jobb, i kombination med ett stort kompetensbehov i branschen fick Kunskapsskolan, NCC och Arbetsförmedlingen att kroka arm. Tillsammans har de startat NCC Nystart, en skräddarsydd utbildning som ska få in fler utlandsfödda i arbete. ”Kunskapsskolan brinner, liksom vi, för att göra en insats för integrering och mångfald”, säger Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga unga problemlösare

TEKNIK Sverige är i stort behov av utbildade ingenjörer. Glädjande nog finns flera framtida ingenjörstalanger på landets högstadieskolor. "Vi har haft rekordhögt deltagande i tävlingen Årets Problemlösare denna termin", säger Emma Sabel på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

"Samverkan avgörande för kompetensförsörjningen"

HALLÅ DÄR Sara Nylén, HR-chef på Fortnox. Ni vann Stora IT-kompetenspriset! Hur känns det?
NYHET Publicerad:

De ska försvara Sveriges färger under Yrkes-EM

YRKESTÄVLINGAR Yrkes-SM är över för den här gången. Sveriges bästa unga yrkesutövare har kämpat under närmare tre dagar inför 22 000 besökare för att vinna medalj och därmed möjligheten att få en plats i Yrkeslandslaget.
NYHET Publicerad:

Halv miljon i teknikstipendier

TEKNIK För tredje året i rad delar Teknikföretagen ut en halv miljon kronor i stipendier. 50 skolor över hela landet mottar 10 000 kronor vardera i syfte att utveckla teknikundervisningen på mellanstadiet. "Vi fick in flera hundra ansökningar som visar på ett stort engagemang hos tekniklärarna i landet", berättar Emma Sabel, projektledare vid Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Yrkeslivets bredd måste nå fram till dagens unga

SYV 10-15 yrken. Ungefär så många kan svenska elever räkna upp, visar undersökningar. Men enbart på Kinnarps-fabriken i Kinnarp finns det över 170 olika yrken. Detta var en av överraskningarna när åttondeklassarna på Kyrkerörsskolan tillbringade en dag i fabriken.
NYHET Publicerad:

Öppnar ögonen för floran av yrken redan i femman

SYV Det ska börjas i tid. Därför arrangerades en yrkesvisning för femteklassare i Kramfors nyligen. ”Elever kan inte bli intresserade av yrken som de inte ens vet existerar”, säger studie- och yrkesvägledaren Eliin Nordlander.
NYHET Publicerad:

Skolan och företagen delar på nytt tekniklabb

TEKNIK Ena dagen är skoleleverna där, nästa dag företagen. Det nya, helt moderna, tekniklabbet i Östhammar är ett samverkansprojekt öppet för både skolan och företagen.
NYHET Publicerad:

SKF stöttar projekt som gör matte spännande

MATEMATIK Matte behöver inte vara det tristaste ämnet i skolan. Däremot behöver Sverige fler elever som gillar matte. Nu går SKF in och stöttar projektet Mathivation som arbetar med att ändra attityden till ämnet matematik.
NYHET Publicerad:

Ny skolsatsning ska ge fler duktiga maskinförare

KOMPETENS Behovet av välutbildade maskinförare är stort och kommer bli ännu större framöver. För att komma tillrätta med problemet har Maskinentreprenörerna inlett ett samarbete med kommuner över hela landet. ”På det sättet kan vi fokusera på det som respektive part är bäst på”, säger Hampe Mobärg, vd Maskinentreprenörerna.
NYHET Publicerad:

Datorer viktigare än godis i IT-branschen

KOMPETENS Den skriande bristen på kompetens i IT-branschen fick konsultföretaget Consid att tänka till strax före påsk. Istället för att skicka ut stora mängder dyrt godis till kunder och leverantörer valde de ett helt annat spår – nya datorer till Läxhjälpen. ”Vi måste dra vårt strå till stacken för att fixa branschens utvecklingsproblem”, säger Peter Hellgren, vd.
NYHET Publicerad:

Chansen att tävla ökade fokus på lektionerna

EUROSKILLS Under våren kommer Teknikcollege att intervjua ett antal av de studerande som i år kommer att tävla i Yrkes-SM och senare även i Euroskills (EM). Först ut är Sofie Hedman, som läser det industritekniska programmet på Strömbackaskolan i Piteå, som inte anat att en programmet skulle vara så kul.
NYHET Publicerad:

Västeråselever vann nationell hållbarhetstävling

TÄVLING I stenhård konkurrens med elever från hela Sverige har elever från Grillska gymnasiet i Västerås vunnit hållbarhetstävlingen The Battery Challenge. Förstaplatsen ger eleverna 35 000 kronor till sin klasskassa.
NYHET Publicerad:

Ny handledning inför besök på EuroSkills

EUROSKILLS I mars lanserades en lärarhandledning för besök på EuroSkills som GR Skola Arbetsliv tagit fram på uppdrag av Skolverket och Worldskills Sweden. Handledningen riktar sig främst till lärare och studie- och yrkesvägledare som arbetar med elever i årskurs 7-9.