Handledaren avgörande för bra praktik

NYHET Publicerad

PRAO OCH PRAKTIK Prao och praktik kan inte ersättas av till exempel studiebesök i företag, anser Johan Talenti, vd för Silentium AB. Själv gjorde han en gång i tiden prao på Skogaholms bröd.
- Jag lärde mig basala grejer, som att umgås med äldre, passa tider och förstå samband.

Johan Talenti, Silentium AB

– Näringslivet har ett stort ansvar för att bli mycket mera aktivt när det gäller att ta emot praktikanter och praoelever, säger Johan Talenti, Silentium AB.

Att packa bröd kunde bli lite enformigt, men tack vare en engagerad handledare lärde han sig mycket.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll var man befinner sig om man har en bra handledare. Jag fick lära mig att se helheten; att här kommer mjölet in och längre fram står kunden som ska köpa sin Skogaholmslimpa. I logistikkedjan är alla beroende av varandra.

Hälften av de anställda på Silentium AB är under 25 år. Många är studenter, som jobbar tillfälligt. Rekrytering pågår ständigt.

– Ju mer baskunskaper och sociala färdigheter de har med sig, desto kortare bli startsträckan hos oss, säger Johan Talenti. Det kan handla om att förstå att det är viktigt att komma i tid till jobbet och att ställa in kaffekoppen i diskmaskinen. Och prao och praktik kan vara ett sätt att ge sådana kunskaper.

Delat ansvar, inget ansvar

Silentium tar emot prao-elever och praktikanter när skolorna hör av sig. Men Johan Talenti tycker att det blir för sällan.

– Det är inte ofta skolorna ringer och det förstår jag inte.

Han tycker att det är rimligt att skolorna tar kontakt om det vill ha plats för sina elever. Att tala om delat ansvar tycker han skapar gränsdragningsproblem.

– I vår verksamhet betyder delat ansvar att ingen tar ansvar.

Samtidigt är det viktigt att företagen tar emot om skolorna knackar på dörren. Det handlar också om att ta ansvar. Om inte annat för den egna verksamheten.

– Det är det finurliga med marknadsekonomin. Om man inte hanterar frågor, blir de problem på längre sikt, säger han. Problemet kan då vara att inte lyckas med sin rekrytering.

Ändå är det omvittnat att skolor kan ha svårt att hitta prao- och praktikplatser. Johan Talenti tror att ett skäl i så fall kan bero på att företagen saknar rutiner för hur detta kan gå till.

– Det är inte ett naturligt inslag i verksamheten.

När Svenskt Näringslivs nya verktyg I Praktiken lanserades i Stockholm nyligen, skedde det i Silentiums lokaler i Stockholm. Och Johan Talenti tror att I praktiken kan bidra till att prao och praktik fungerar på ett bättre sätt.

– Det är bra att den hjälpen nu kommer, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nationell satsning ska vidga ungas syn på arbetsmarknaden

SAMVERKAN ”En nyckel till att minska ungdomsarbetslösheten är att unga får en större medvetenhet kring var jobben faktiskt finns”, säger Per-Arne Gulbrandsen, vd för Adecco Sverige. Därför går företaget in och stödjer den nationella lanseringen av konceptet.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen peppar tekniklärare och studenter

TEKNIK I SKOLAN Teknikspanarnas kommunikatör besöker nu grundskolor och lärarhögskolor för att inspirera tekniklärare och lärarstudenter. "Jag håller i en workshop i teknikens tecken. De får lära sig om teknikindustrin, roligt lektionsmaterial för teknikundervisningen och varför tekniklärare är så viktiga för Sverige", säger Emma Sabel på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Anrika Gymnasie-SM avgjort

VISITA Nyligen korades vinnarna i Gymnasie-SM, den nationella tävlingen för Sveriges gymnasieskolor. Unga talanger fick chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, servering och kock. Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3, på Hotell och Turism- och Restaurang och Livsmedelsprogrammet.
NYHET Publicerad:

Kraftsamling för traktens ungdomar

TEKNIKCOLLEGE Industrin i Hagfors och Munkfors satsar stort på dagens skolungdomar. Tillsammans har traktens företag fattat ett beslut om att ytterligare förstärka de två utbildningsalternativ, Teknikprogrammet respektive det Industritekniska programmet, som ingår i Teknikcollege Hagfors och erbjuds vid Älvstranden Bildningscentrum.
NYHET Publicerad:

Filminspelning pågår

TEKNIK Skolprojektet Problemlösarna får ett rejält ansiktslyft i vår. Teknikföretagen spelar nu in filmer med ingenjörer på femton olika företag. Detta för att ge högstadieelever runt om i landet roliga uppdrag att jobba med på tekniklektionerna. "Med ingenjörsförebilder och verkliga frågeställningar från teknikföretag blir teknikundervisningen mer relevant", säger Emma Sabel, projektledare på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Robyn ska inspirera fler tjejer att välja teknik

TEKNIK En dag där unga tjejer får möjlighet att kombinera teknik och kreativitet. Och upptäcka att teknik är allt annat än programmering och skiftnycklar. Det är målsättningen med Tekla, en teknikfestival som vänder sig till unga tjejer.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik samverkan kan ge europeiskt pris

SAMVERKAN Ett bra samarbete mellan yrkesutbildare och arbetsgivare är avgörande för både elever, arbetsliv och skola. I Uppsala län har yrkesutbildningsprogrammet vid IT-Gymnasiet utsetts till bästa utbildare 2014. Projektet "From VET to WOW" har utsett vinnare i fyra europeiska länder, Polen, Holland, Spanien och Sverige och går nu vidare i nästa fas.
NYHET Publicerad:

Next Up ger hopp om jämnare könsfördelning

SAMVERKAN I veckan avgjordes Next Up Väst på Universeum i Göteborg, där laget från Smedingeskolan 8C och 8D i Kungsbacka, tog hem segern och en prischeck på 25 000 kronor till klasserna. Utmärkande för all lag som tävlat och vunnit i alla tre regioner – Väst, Stockholm och Umeå – är att de till övervägande del bestått av tjejer.
NYHET Publicerad:

Rektor på länsresa vill knyta nya kontakter

SAMVERKAN Under våren och hösten ger sig Högskolan i Gävles rektor Maj-Britt Johansson ut på resa. ”Jag vill se vad vi kan bidra med för att gynna länets utveckling”, säger hon. Det första besöken var nyligen i Hofors och Nordanstigs kommuner med näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samverkan ger transportelever rivstart i yrkeslivet

SAMVERKAN Skolan ger de teoretiska och i viss mån praktiska kunskaperna. Företagen bygger på med möjligheten att öva och fördjupa kunskaperna. Det ger eleverna vid fordonsprogrammet en rivstart i yrket och möjligheten att snabbt komma in i företagets vardag.
NYHET Publicerad:

"Vi måste bli bättre på att marknadsföra matematiken"

SAMVERKAN Svenska elevers kunskaper i matematik försämras stadigt, visar undersökningar. Men det är en utveckling som kan vändas. En viktig pusselbit är att lärarna får förutsättningar att förkovra sig och utveckla sin kompetens, anser Brummers & Partners. Det är anledningen till att företaget finansierar Kleindagarna.
NYHET Publicerad:

Succé för nya Teknikspanarna

TEKNIK Nära 2000 mellanstadielärare har registrerat sig för Teknikspanarnas nya material sedan lanseringen i november. "Vi beräknar att över 50 000 elever kommer att arbeta med Teknikspanarna i år, vilket är fantastiskt roligt", säger Tobias Eriksson på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Fast handslag mellan ABB och fem högskolor

SAMVERKAN Ett fast grepp om samverkan. Det är tanken bakom de avtal som ABB tecknat med fem universitet och högskolor. Ett bitvis unikt dokument som satsar på tydliga aktivitetsplaner och årliga uppföljningar.
NYHET Publicerad:

Samarbete med näringslivet kan öka lärares status

SAMVERKAN Ökad samverkan mellan näringslivet och lärarutbildningarna kan göra läraryrket mer attraktivt, anser Västsvenska Handelskammaren. Vd:n Johan Trouvé efterlyser en flexibilitet, som innebär att lärare kan växla mellan skolan och näringslivet under sin karriär.
NYHET Publicerad:

Vill inspirera fler kvinnor att satsa på IT-karriär

SAMVERKAN Anna Henningsson från Umeå är en av tre finalister i Sverigetävlingen Årets IT-tjej. Vinnaren koras av Microsoft och blir ambassadör för landets it-tjejer under ett år.
NYHET Publicerad:

Datatjejerna som företagen gärna träffar

SAMVERKAN När datatjejer från Umeå universitet åker på rikskonferens vill företagen gärna vara med och hitta framtidens talanger. Google, Spotify, Microsoft, IKEA och Ericsson är några av företagen på plats.
NYHET Publicerad:

Sajt för spännande karriärvägar inom handel

YRKESVAL Nya karriarihandeln.se har nu lanserats. Sajten finns för att inspirera och stötta gymnasieelever i deras yrkesval genom att synliggöra de spännande karriärvägar som finns inom handeln.
NYHET Publicerad:

Samverkan nyckel till förbättringar i skolan

KVALITET Snart är det dags för Sveriges 15-åringar att göra sina val till gymnasieskolan. Då är det avgörande att ge en tydlig signal om att många av gymnasiets yrkesprogram är utmärkta inkörsportar till arbetslivet – inte antyda motsatsen, skriver Tobias Krantz och Johan Olsson, Svenskt Näringsliv i Dagens Samhälle Debatt.
NYHET Publicerad:

Visma erbjuder skolor gratis webbaserade program

SAMVERKAN Visma satsar ytterligare på studerande. Nu kan landets skolor utbilda i webbaserade program för bokföring och näthandel helt gratis. Skola och näringsliv behöver samverka för elevernas bästa, resonerar företaget.
NYHET Publicerad:

Nya tag för jobbsatsning för unga

ARBETSMARKNAD Både arbetsgivarförbund och fackförbund är positiva till YA-jobb, men resultatet efter reformens första år är skralt. En ny rapport betonar vikten av att fler branscher ingår avtal om yrkesintroduktion, bättre spridning av goda exempel och att även företag utan kollektivavtal ges möjligheter att få ekonomiskt stöd för YA-jobb.