Handledaren avgörande för bra praktik

NYHET Publicerad

PRAO OCH PRAKTIK Prao och praktik kan inte ersättas av till exempel studiebesök i företag, anser Johan Talenti, vd för Silentium AB. Själv gjorde han en gång i tiden prao på Skogaholms bröd.
- Jag lärde mig basala grejer, som att umgås med äldre, passa tider och förstå samband.

Johan Talenti, Silentium AB

– Näringslivet har ett stort ansvar för att bli mycket mera aktivt när det gäller att ta emot praktikanter och praoelever, säger Johan Talenti, Silentium AB.

Att packa bröd kunde bli lite enformigt, men tack vare en engagerad handledare lärde han sig mycket.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll var man befinner sig om man har en bra handledare. Jag fick lära mig att se helheten; att här kommer mjölet in och längre fram står kunden som ska köpa sin Skogaholmslimpa. I logistikkedjan är alla beroende av varandra.

Hälften av de anställda på Silentium AB är under 25 år. Många är studenter, som jobbar tillfälligt. Rekrytering pågår ständigt.

– Ju mer baskunskaper och sociala färdigheter de har med sig, desto kortare bli startsträckan hos oss, säger Johan Talenti. Det kan handla om att förstå att det är viktigt att komma i tid till jobbet och att ställa in kaffekoppen i diskmaskinen. Och prao och praktik kan vara ett sätt att ge sådana kunskaper.

Delat ansvar, inget ansvar

Silentium tar emot prao-elever och praktikanter när skolorna hör av sig. Men Johan Talenti tycker att det blir för sällan.

– Det är inte ofta skolorna ringer och det förstår jag inte.

Han tycker att det är rimligt att skolorna tar kontakt om det vill ha plats för sina elever. Att tala om delat ansvar tycker han skapar gränsdragningsproblem.

– I vår verksamhet betyder delat ansvar att ingen tar ansvar.

Samtidigt är det viktigt att företagen tar emot om skolorna knackar på dörren. Det handlar också om att ta ansvar. Om inte annat för den egna verksamheten.

– Det är det finurliga med marknadsekonomin. Om man inte hanterar frågor, blir de problem på längre sikt, säger han. Problemet kan då vara att inte lyckas med sin rekrytering.

Ändå är det omvittnat att skolor kan ha svårt att hitta prao- och praktikplatser. Johan Talenti tror att ett skäl i så fall kan bero på att företagen saknar rutiner för hur detta kan gå till.

– Det är inte ett naturligt inslag i verksamheten.

När Svenskt Näringslivs nya verktyg I Praktiken lanserades i Stockholm nyligen, skedde det i Silentiums lokaler i Stockholm. Och Johan Talenti tror att I praktiken kan bidra till att prao och praktik fungerar på ett bättre sätt.

– Det är bra att den hjälpen nu kommer, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Läxhjälpen kraftfull insats av näringslivet

SAMVERKAN En konkret insats som angriper ett av Sveriges största problem idag; bristen på integration och att allt fler unga inte klarar skolan och hamnar utanför samhället. Dessutom helt finansierad av näringslivet. Det är en insats som både ger studieresultat och öppnar dörrarna till arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Unga ska lockas till spännande framtid inom teknik

TEKNIK Nu slår sig Sverige och Norge samman för att möta behovet av framtida kompetens inom teknik och naturvetenskap. ”Vi behöver ständigt arbeta för att väcka teknikintresset hos barn och unga”, säger Fredrik Fryklund, informationschef på GKN Aerospace i Trollhättan, ett av de engagerade företagen.
NYHET Publicerad:

Ge rektor mandat att agera som ledare

LEDARSKAP Starkt ledarskap, disciplin och ständiga prov var viktiga ingredienser när Dame Sally Coates lyckades vända en av Londons mest problemtyngda skolor till ett föredöme. Hon var en av flera framstående deltagare under ett seminarium om ledarskapet i skolan som hölls i Näringslivets hus.
NYHET Publicerad:

Sveriges bästa lärare i entreprenörskap

UTMÄRKELSE Sveriges bästa lärare i entreprenörskap heter Rickard Nilsson och arbetar vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå. Han fick Svenskt Näringslivs och Lärarnas Riksförbunds gemensamma pris som har delats ut för första gången.
NYHET Publicerad:

Nya yrkeskunskaper i racingfart landet runt

SAMVERKAN Å ena sidan en lockande inblick i racingvärlden, å andra sidan nya specialistkunskaper som utvecklar utbildningen. Landets fordonselever får båda delarna när fyra företag turnerar landet runt med ett utbildningspaket.
NYHET Publicerad:

Stort grattis till vinnarna av Finn upp

TEKNIK Årets vinnare av Finn upp är korade. Fantastiska uppfinningar har valts ut bland närmare 2000 bidrag från unga elever, som är mellan 13-16 år. I måndags fick alla pristagare ta emot prischeckar på en prisceremoni i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Sofia tog SM-guld i plåtslageri

YRKESUTBILDMIMG Sofia Sörliden, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, är Sveriges bästa unga plåtslagare och andra tjejen någonsin att ta guld i SM för unga plåtslagare. Finalen avgjordes på branschens skola i Katrineholm i slutet av 24 april.
NYHET Publicerad:

Dubbel vinst när företagen erbjuder sommarjobb

HÖGSKOLAN En möjlighet att direkt, redan efter ett års studier komma ut i verkligheten hos företagen. Högskolan i Skövde anordnar sedan något år sommarjobb för studenterna på ingenjörsprogrammet. Det har gett stort gensvar hos både studenterna och företagen.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege utvecklar nationell handledarutbildning

TEKNIKCOLLEGE Under våren 2015 utvecklar Teknikcollege en nationell handledarutbildning för industrin, helt framtagen för samverkande företag inom Teknikcollegeregionerna. Teknikcollege vill utbilda anställningsbara studerande och en stor del i det är att de får rätt stöd av sina handledare ute på företagen.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege vinner terräng

UTBILDNING Teknikcollege är ett av de bästa redskapen för att stärka samverkan mellan skolan och företagen. Dessutom höjer det statusen på de tekniska utbildningarna. Det visar två olika undersökningar.
NYHET Publicerad:

Lernia lanserar initiativet Hej Arbetsliv!

SAMVERKAN Lernia har lång erfarenhet av att utbilda, rekrytera och matcha människor ut i arbete. Nu startar Lernia Hej Arbetsliv!, ett initiativ som ska rusta unga vuxna inför arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Nationell satsning ska vidga ungas syn på arbetsmarknaden

SAMVERKAN ”En nyckel till att minska ungdomsarbetslösheten är att unga får en större medvetenhet kring var jobben faktiskt finns”, säger Per-Arne Gulbrandsen, vd för Adecco Sverige. Därför går företaget in och stödjer den nationella satsningen Arbetsmarknadskunskap.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen peppar tekniklärare och studenter

TEKNIK I SKOLAN Teknikspanarnas kommunikatör besöker nu grundskolor och lärarhögskolor för att inspirera tekniklärare och lärarstudenter. "Jag håller i en workshop i teknikens tecken. De får lära sig om teknikindustrin, roligt lektionsmaterial för teknikundervisningen och varför tekniklärare är så viktiga för Sverige", säger Emma Sabel på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Anrika Gymnasie-SM avgjort

VISITA Nyligen korades vinnarna i Gymnasie-SM, den nationella tävlingen för Sveriges gymnasieskolor. Unga talanger fick chansen att visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, servering och kock. Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3, på Hotell och Turism- och Restaurang och Livsmedelsprogrammet.
NYHET Publicerad:

Kraftsamling för traktens ungdomar

TEKNIKCOLLEGE Industrin i Hagfors och Munkfors satsar stort på dagens skolungdomar. Tillsammans har traktens företag fattat ett beslut om att ytterligare förstärka de två utbildningsalternativ, Teknikprogrammet respektive det Industritekniska programmet, som ingår i Teknikcollege Hagfors och erbjuds vid Älvstranden Bildningscentrum.
NYHET Publicerad:

Filminspelning pågår

TEKNIK Skolprojektet Problemlösarna får ett rejält ansiktslyft i vår. Teknikföretagen spelar nu in filmer med ingenjörer på femton olika företag. Detta för att ge högstadieelever runt om i landet roliga uppdrag att jobba med på tekniklektionerna. "Med ingenjörsförebilder och verkliga frågeställningar från teknikföretag blir teknikundervisningen mer relevant", säger Emma Sabel, projektledare på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Robyn ska inspirera fler tjejer att välja teknik

TEKNIK En dag där unga tjejer får möjlighet att kombinera teknik och kreativitet. Och upptäcka att teknik är allt annat än programmering och skiftnycklar. Det är målsättningen med Tekla, en teknikfestival som vänder sig till unga tjejer.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik samverkan kan ge europeiskt pris

SAMVERKAN Ett bra samarbete mellan yrkesutbildare och arbetsgivare är avgörande för både elever, arbetsliv och skola. I Uppsala län har yrkesutbildningsprogrammet vid IT-Gymnasiet utsetts till bästa utbildare 2014. Projektet "From VET to WOW" har utsett vinnare i fyra europeiska länder, Polen, Holland, Spanien och Sverige och går nu vidare i nästa fas.
NYHET Publicerad:

Next Up ger hopp om jämnare könsfördelning

SAMVERKAN I veckan avgjordes Next Up Väst på Universeum i Göteborg, där laget från Smedingeskolan 8C och 8D i Kungsbacka, tog hem segern och en prischeck på 25 000 kronor till klasserna. Utmärkande för all lag som tävlat och vunnit i alla tre regioner – Väst, Stockholm och Umeå – är att de till övervägande del bestått av tjejer.
NYHET Publicerad:

Rektor på länsresa vill knyta nya kontakter

SAMVERKAN Under våren och hösten ger sig Högskolan i Gävles rektor Maj-Britt Johansson ut på resa. ”Jag vill se vad vi kan bidra med för att gynna länets utveckling”, säger hon. Det första besöken var nyligen i Hofors och Nordanstigs kommuner med näringsliv.