Handledaren avgörande för bra praktik

NYHET Publicerad

PRAO OCH PRAKTIK Prao och praktik kan inte ersättas av till exempel studiebesök i företag, anser Johan Talenti, vd för Silentium AB. Själv gjorde han en gång i tiden prao på Skogaholms bröd.
- Jag lärde mig basala grejer, som att umgås med äldre, passa tider och förstå samband.

Johan Talenti, Silentium AB

– Näringslivet har ett stort ansvar för att bli mycket mera aktivt när det gäller att ta emot praktikanter och praoelever, säger Johan Talenti, Silentium AB.

Att packa bröd kunde bli lite enformigt, men tack vare en engagerad handledare lärde han sig mycket.

– Jag tror inte att det spelar så stor roll var man befinner sig om man har en bra handledare. Jag fick lära mig att se helheten; att här kommer mjölet in och längre fram står kunden som ska köpa sin Skogaholmslimpa. I logistikkedjan är alla beroende av varandra.

Hälften av de anställda på Silentium AB är under 25 år. Många är studenter, som jobbar tillfälligt. Rekrytering pågår ständigt.

– Ju mer baskunskaper och sociala färdigheter de har med sig, desto kortare bli startsträckan hos oss, säger Johan Talenti. Det kan handla om att förstå att det är viktigt att komma i tid till jobbet och att ställa in kaffekoppen i diskmaskinen. Och prao och praktik kan vara ett sätt att ge sådana kunskaper.

Delat ansvar, inget ansvar

Silentium tar emot prao-elever och praktikanter när skolorna hör av sig. Men Johan Talenti tycker att det blir för sällan.

– Det är inte ofta skolorna ringer och det förstår jag inte.

Han tycker att det är rimligt att skolorna tar kontakt om det vill ha plats för sina elever. Att tala om delat ansvar tycker han skapar gränsdragningsproblem.

– I vår verksamhet betyder delat ansvar att ingen tar ansvar.

Samtidigt är det viktigt att företagen tar emot om skolorna knackar på dörren. Det handlar också om att ta ansvar. Om inte annat för den egna verksamheten.

– Det är det finurliga med marknadsekonomin. Om man inte hanterar frågor, blir de problem på längre sikt, säger han. Problemet kan då vara att inte lyckas med sin rekrytering.

Ändå är det omvittnat att skolor kan ha svårt att hitta prao- och praktikplatser. Johan Talenti tror att ett skäl i så fall kan bero på att företagen saknar rutiner för hur detta kan gå till.

– Det är inte ett naturligt inslag i verksamheten.

När Svenskt Näringslivs nya verktyg I Praktiken lanserades i Stockholm nyligen, skedde det i Silentiums lokaler i Stockholm. Och Johan Talenti tror att I praktiken kan bidra till att prao och praktik fungerar på ett bättre sätt.

– Det är bra att den hjälpen nu kommer, säger han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Talanger kräver skola i världsklass

ALMEDALSVECKAN Ge duktiga rektorer och lärare högre lön, återupprätta skolans status, avkräv ansvar när det går dåligt och förbättra samverkan med näringslivet. Det var några förslag som framfördes under seminariet om den svenska skolan.
NYHET Publicerad:

Fadderverksamhet ger valkompetenta elever i Göteborg

SAMVERKAN Företaget följer en klass genom hela högstadiet. Under tre år får både företag och elever möjlighet att bjuda på sina egna kunskaper. Det bitvis unika sättet att arbeta ger eleverna på Brunnsboskolan bättre grund inför valet till gymnasiet.
NYHET Publicerad:

Stipendium till 50 tekniklärare

TEKNIK Teknikföretagen har delat ut 500 000 kronor i stipendier. I slutet av maj mottog 50 skolor över hela landet 10 000 kronor vardera i syfte att stärka teknikundervisningen på mellanstadiet.
NYHET Publicerad:

Ännu vassare uppdrag till högstadieelever

TEKNIK Teknikföretagens skolprojekt Problemlösarna får nu ett ansiktslyft. 14 nya ingenjörsuppdrag från Teknikföretagens medlemsföretag ska ge högstadieungdomar en fördjupad bild av ingenjörsyrket. "Problemlösarna är ett roligt och intressant projekt med dubbla vinnare", säger Veronika Luxemburg vid ABB Robotics.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege koncept som verkligen fungerar

KOMPETENS Teknikcollege innebär att företag kan påverka utbildningar så att de matchar deras kompetensbehov. I dag finns 26 certifierade regioner med över 2000 samverkansföretag och 150 utbildningsanordnare engagerade inom konceptet. Styrkan är samverkan mellan skola och näringsliv, menar Teknikföretagens vd Åke Svensson.
NYHET Publicerad:

"Branschskolor vore en välkommen lösning"

KOMPETENS "Idén om särskilda branschskolor finns med i den pågående Yrkesprogramsutredningen. Det vore en välkommen lösning som kan bidra till att klara energibranschens stora rekryteringsbehov." Det säger Anna Wärmé, ansvarig för branschrekryteringsfrågor på Svensk Energi.
NYHET Publicerad:

Dagsfärska kunskaper på fordonsprogrammet

SAMVERKAN Lärare som vidareutbildas tillsammans med branschen. Det är nu verklighet på Tullängsskolan i Örebro. Det ger eleverna de senaste kunskaperna och ett direkt tillträde till branschen efter utbildningen.
NYHET Publicerad:

Samverkan inte svårare än att våga ta kontakt

SAMVERKAN – Var inte rädd att ta kontakt med företagare. Det flesta är intresserade av att samarbeta med skolan, säger läraren Johan Brodén, Astradskolan i Ljungby. Hittills har inget sagt nej till honom.
NYHET Publicerad:

Lokala näringslivets behov styr ny IT-utbildning

KOMPETENS Ett extra gymnasieår startas i Umeå av NTI-Gymnasiet för att möta IT-branschens behov av fler medarbetare. Vitec, Dohi, Hi5, Zordix, Mict och Integpro är exempel på företag skolan samarbetar med.
NYHET Publicerad:

Läxhjälpen kraftfull insats av näringslivet

SAMVERKAN En konkret insats som angriper ett av Sveriges största problem idag; bristen på integration och att allt fler unga inte klarar skolan och hamnar utanför samhället. Dessutom helt finansierad av näringslivet. Det är en insats som både ger studieresultat och öppnar dörrarna till arbetslivet.
NYHET Publicerad:

Unga ska lockas till spännande framtid inom teknik

TEKNIK Nu slår sig Sverige och Norge samman för att möta behovet av framtida kompetens inom teknik och naturvetenskap. ”Vi behöver ständigt arbeta för att väcka teknikintresset hos barn och unga”, säger Fredrik Fryklund, informationschef på GKN Aerospace i Trollhättan, ett av de engagerade företagen.
NYHET Publicerad:

Ge rektor mandat att agera som ledare

LEDARSKAP Starkt ledarskap, disciplin och ständiga prov var viktiga ingredienser när Dame Sally Coates lyckades vända en av Londons mest problemtyngda skolor till ett föredöme. Hon var en av flera framstående deltagare under ett seminarium om ledarskapet i skolan som hölls i Näringslivets hus.
NYHET Publicerad:

Sveriges bästa lärare i entreprenörskap

UTMÄRKELSE Sveriges bästa lärare i entreprenörskap heter Rickard Nilsson och arbetar vid Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå. Han fick Svenskt Näringslivs och Lärarnas Riksförbunds gemensamma pris som har delats ut för första gången.
NYHET Publicerad:

Nya yrkeskunskaper i racingfart landet runt

SAMVERKAN Å ena sidan en lockande inblick i racingvärlden, å andra sidan nya specialistkunskaper som utvecklar utbildningen. Landets fordonselever får båda delarna när fyra företag turnerar landet runt med ett utbildningspaket.
NYHET Publicerad:

Stort grattis till vinnarna av Finn upp

TEKNIK Årets vinnare av Finn upp är korade. Fantastiska uppfinningar har valts ut bland närmare 2000 bidrag från unga elever, som är mellan 13-16 år. I måndags fick alla pristagare ta emot prischeckar på en prisceremoni i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Sofia tog SM-guld i plåtslageri

YRKESUTBILDMIMG Sofia Sörliden, Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, är Sveriges bästa unga plåtslagare och andra tjejen någonsin att ta guld i SM för unga plåtslagare. Finalen avgjordes på branschens skola i Katrineholm i slutet av 24 april.
NYHET Publicerad:

Dubbel vinst när företagen erbjuder sommarjobb

HÖGSKOLAN En möjlighet att direkt, redan efter ett års studier komma ut i verkligheten hos företagen. Högskolan i Skövde anordnar sedan något år sommarjobb för studenterna på ingenjörsprogrammet. Det har gett stort gensvar hos både studenterna och företagen.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege utvecklar nationell handledarutbildning

TEKNIKCOLLEGE Under våren 2015 utvecklar Teknikcollege en nationell handledarutbildning för industrin, helt framtagen för samverkande företag inom Teknikcollegeregionerna. Teknikcollege vill utbilda anställningsbara studerande och en stor del i det är att de får rätt stöd av sina handledare ute på företagen.
NYHET Publicerad:

Teknikcollege vinner terräng

UTBILDNING Teknikcollege är ett av de bästa redskapen för att stärka samverkan mellan skolan och företagen. Dessutom höjer det statusen på de tekniska utbildningarna. Det visar två olika undersökningar.
NYHET Publicerad:

Lernia lanserar initiativet Hej Arbetsliv!

SAMVERKAN Lernia har lång erfarenhet av att utbilda, rekrytera och matcha människor ut i arbete. Nu startar Lernia Hej Arbetsliv!, ett initiativ som ska rusta unga vuxna inför arbetslivet.