Rivstart för ny vårdcentral

NYHET Publicerad

VÅRD OCH OMSORG När vårdcentralen Koppardalen slog upp sina portar i mitten av januari stod hundratals Avestabor i kö. Idag har drygt 800 patienter listat sig hos den privata vårdcentralen. "Det var en positiv överraskning, men det är nu arbetet börjar", säger Helene Schoultz, verksamhetschef för Koppardalen.

"Jag satte ned foten och sa till mina kollegor; nu struntar vi i det här och öppnar eget", säger Helene Schoultz (i mitten), verksamhetschef för Koppardalen.

Den 23 januari tidigare i år slog vårdcentralen Koppardalen upp portarna till den första privata vårdcentralen i Avesta och intresset var stort. Det var hundratals patienter som köade för att lista sig hos Koppardalen. Nu, en knapp månad sedan starten, har vårdcentralen fått drygt 800 patienter listade hos sig.

– Härligt! Det var en positiv överraskning, det har varit mycket slit för att komma igång, säger Helene Schoultz, verksamhetschef för Koppardalen.

Men Koppardalen nöjer sig inte med det. Nu handlar arbetet om att knyta till sig ännu fler patienter. Vägen till framgång stavas småskalighet, fasta läkare och distriktssköterskor, och ett starkt fokus på kunden, anser Helene Schoultz.

Idén till Koppardalen väcktes när landstinget Dalarna bestämde sig för att kommunens fyra offentliga vårdcentraler skulle slås ihop till en enda stor vårdcentral. Tanken var att den skulle bli Sveriges största vårdcentral. Men en sådan storskalighet rimmade illa med Helene Schoultz tankar kring kvalitet och mångfald.

– Jag satte ned foten och sa till mina kollegor; nu struntar vi i det här och öppnar eget, säger hon.

Sagt och gjort. Hon tog med sig tre av de bästa läkarna och sex distriktssköterskor och öppnade vårdcentralen Koppardalen.

– Tanken är att våra doktorer ska känna igen våra patienter och ha en bättre förståelse för deras behov än den offentliga stora inrättningen. Målet är att vårdcentralen inte ska kännas som ett sjukhus, men ändå vara funktionellt, säger hon.

Mediestormen kring Carema är inget som direkt påverkar Koppardalens sätt att hantera verksamheten, anser Helene Schoultz.

– Det är tråkigt med Carema, men ingen av oss blir rik på att driva den här vårdcentralen. Istället handlar det om att få verksamheten att gå runt och erbjuda kvalitativ service. Det är småskaligheten och närheten till våra patienter som driver oss, säger hon.

Daniel Mellwing

Nyheter

NYHET Publicerad:

Vårdföretagarna sågar välfärdsfond

VÄLFÄRD Vårdföretagarna är vass i sin kritik till Vänsterpartiets förslag att införa en välfärdsfond. "Det är naivt att tro att personalkooperativ ska ersätta de privata investeringarna i välfärden", säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Medborgarskyddet i välfärden måste stärkas

VÄLFÄRD Konsumentskyddet är väl utvecklat inom de flesta produkt- och tjänsteområden. Däremot är medborgarnas skydd inom välfärden svagt.
NYHET Publicerad:

Idékläckare tar hjälpprylar till större marknad

VÄLFÄRDSFÖRETAG Hjälpmedelsföretaget Varsam har brutit ny mark utanför offentlig sektor. Trots hård motvind från leverantörer och landsting har de startat tre butiker. ”Vårt syfte är inte att var en konkurrent utan ett komplement till sjukvården", säger Eva Novak, vd för Varsam.
NYHET Publicerad:

Konkurrens främjar värde i välfärden

KOMMENTAR Medborgarna vill ha valfrihet i välfärden. För valfrihet behövs alternativ. Grundidén i den svenska modellen är densamma, det vill säga skattefinansierad välfärd för alla. Tillströmningen av företagsamma människor till välfärden har dock inneburit nytänkande och bättre styrning av verksamheterna. Detta främjar värde i välfärden, anser Mikael Witterblad, ansvarig för välfärdspolitik. 
NYHET Publicerad:

Kommunen sänkte kvalitén

VÄLFÄRD Efter kritik mot Carema Care tog Habo kommun över demensboendet Kärrsgården hösten 2013. Resultatet blev ännu sämre omsorg, berättar en anonym källa för Jönköpingsposten.
NYHET Publicerad:

Elever vill behålla valfrihet inom skolan

UTBILDNING Möjligheten att välja skola är mycket viktig för ungdomar i Sverige, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern. Under seminariet då undersökningen presenterades diskuterade Grön Ungdom och Moderata Ungdomsförbundet valfrihet men också kvaliteten i utbildningen.
NYHET Publicerad:

Miljöpartiets otydlighet hotar valfriheten

FRISKOLOR Miljöpartiets oklara besked om friskolor hotar valfriheten inom skolan. Det konstaterar Carola Lemne, vid ett besök hos friskolan Östra skolan i Malmö. ”Det är olyckligt att ett parti som tidigare vårdat och utvecklat friskolereformen nu förefaller överge den, säger hon.
NYHET Publicerad:

Välfärdens resurser är rekordhöga

KOMMENTAR Majoriteten av svenskarna tror att mer resurser spenderades på välfärden förr i tiden. Svenskt Näringsliv och Sveriges Kommuner och Landsting hävdar motsatsen i två nya rapporter. Vård, skola och omsorg har aldrig fått så mycket pengar som nu är budskapet.
NYHET Publicerad:

Bubbel och spa får äldre att må bra

VALFRIHET När företaget Kavat Vård nyligen öppnade ett boende med spa-profil fylldes platserna snabbt. Aktiviteter som bubbelbad, massage och skönhetsvård får de äldre att må bra, konstaterar verksamhetschefen Anne Lundmark. "Blodtrycket sjunker och att koppla av i vatten gör att man blir väldigt lugn", säger hon.
NYHET Publicerad:

Närhet skapar engagemang på äldreboende

VÄLFÄRD Personal som bryr sig är grundbulten i vårdkoncernen Kosmo. Om den äldre inte möts av engagemang och känslan av att vara en viktig person blir det aldrig riktigt bra, anser grundaren Kristina Bardh.
NYHET Publicerad:

Upphandling gjordes inte om trots bakläxa

WEBB-TV När Östgötatrafiken upphandlade en central för beställningar av sjukresor och färdtjänst fick inte företaget Samres vara med. Orsaken: Samres centraler ligger inte i Östergötland. Förvaltningsrätten underkände lokaliseringskravet, ändå gjordes inte upphandlingen om. ”Det är allvarligt”, säger Björn Falk, vd Samres.
NYHET Publicerad:

Förskolebussen tar barnen ut på äventyr

VÄLFÄRD En tur på fjället, ett besök på ambulanscentralen eller en rundtur på någon förälders jobb. Bussen på Åre mobila förskola tar barnen ut på olika äventyr i natur och samhälle. Grundaren Kent Störzel vill ge barnen en lycklig barndom med upplevelser, upptäckter och mycket glädje.
NYHET Publicerad:

It-entreprenör bytte bana och lyfte tandvården

VÄLFÄRD Efter att ha jobbat i it-branschen hela sitt liv bestämde sig Ibbe Gnem för att sadla om till vården. Sedan snart fem år driver han och Jan Lindqvist Distriktstandvården med 12 kliniker i Stockholm.
NYHET Publicerad:

S-förslag riskerar urholka kvalitén i välfärden

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill beskära möjligheten för privata välfärdsföretag att driva verksamhet. Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor, är orolig för att branschens förnyelsearbete blir lidande.
NYHET Publicerad:

Tuff start för Luleås första friskola

GRUNDSKOLA Nya Läroverket i Luleå växer så det knakar. Små klasser och stort elevinflytande är grunden och kön till skolan är lång. Samtidigt har det inte varit helt lätt att vara den första friskolan i Luleå. Förhållandet till kommunen är fortfarande kluvet men det blir bättre, enligt vd:n Magnus Selberg.
NYHET Publicerad:

”Riskkapital inget att vara rädd för”

BYGGER FÖR FRAMTIDEN För omsorgsföretaget Team Olivia var det en fullträff att ta in riskkapitalbolaget Procuritas som ägare. Det har lyft företaget till en ny nivå med snabbare tillväxt och större professionalism men med bibehållen entreprenörsanda. Vinsten för kunderna är högre kvalitet och ett större utbud av tjänster.
NYHET Publicerad:

Guide för upphandling ska höja kvaliteten

VÄLFÄRD En ny guide för upphandlingar framtagen av Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna och Sveriges Kommuner och Landsting ska göra det enklare att säkra en hög kvalitet i äldreomsorgen. "Mätbara krav på resultat, inte bara krav på struktur och processer, höjer kvaliteten", säger Anders Morin, välfärdspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Så stärks medborgarnas skydd i välfärden

REFORMAGENDAN I många branscher är konsumentskyddet väl utvecklat, men inom välfärden finns stora brister. I en ny rapport föreslår Svenskt Näringsliv en rad ändringar som ska stärka medborgarnas skydd.
NYHET Publicerad:

Kommunal förskola kostade skjortan

WEBB-TV När Uppsala kommun byggde en förskola för 75 barn landade prislappen på 40 miljoner kronor. Samtidigt byggde företaget Kids2Home en jämförbar förskola i samma kommun, som kostade hälften så mycket. "Vår förskola är inte speciellt billig, det är deras som har blivit alldeles för dyr", säger Per Upman, vd på Kids2Home.
NYHET Publicerad:

"Privata utförare drar kvalitetståget framåt"

VÄLFÄRD Samarbeten mellan företag i välfärden höjer kvaliteten och ger vårdtagarna större trygghet. Det hävdar Vilbert Soleymanian, vd på hemtjänstföretaget Basic Care Unit som sedan två år samarbetar med Wasa vårdcentral. "Privata utförare är loket som drar kvalitetståget framåt inom vård och omsorg", säger han.