Rivstart för ny vårdcentral

NYHET Publicerad

VÅRD OCH OMSORG När vårdcentralen Koppardalen slog upp sina portar i mitten av januari stod hundratals Avestabor i kö. Idag har drygt 800 patienter listat sig hos den privata vårdcentralen. "Det var en positiv överraskning, men det är nu arbetet börjar", säger Helene Schoultz, verksamhetschef för Koppardalen.

"Jag satte ned foten och sa till mina kollegor; nu struntar vi i det här och öppnar eget", säger Helene Schoultz (i mitten), verksamhetschef för Koppardalen.

Den 23 januari tidigare i år slog vårdcentralen Koppardalen upp portarna till den första privata vårdcentralen i Avesta och intresset var stort. Det var hundratals patienter som köade för att lista sig hos Koppardalen. Nu, en knapp månad sedan starten, har vårdcentralen fått drygt 800 patienter listade hos sig.

– Härligt! Det var en positiv överraskning, det har varit mycket slit för att komma igång, säger Helene Schoultz, verksamhetschef för Koppardalen.

Men Koppardalen nöjer sig inte med det. Nu handlar arbetet om att knyta till sig ännu fler patienter. Vägen till framgång stavas småskalighet, fasta läkare och distriktssköterskor, och ett starkt fokus på kunden, anser Helene Schoultz.

Idén till Koppardalen väcktes när landstinget Dalarna bestämde sig för att kommunens fyra offentliga vårdcentraler skulle slås ihop till en enda stor vårdcentral. Tanken var att den skulle bli Sveriges största vårdcentral. Men en sådan storskalighet rimmade illa med Helene Schoultz tankar kring kvalitet och mångfald.

– Jag satte ned foten och sa till mina kollegor; nu struntar vi i det här och öppnar eget, säger hon.

Sagt och gjort. Hon tog med sig tre av de bästa läkarna och sex distriktssköterskor och öppnade vårdcentralen Koppardalen.

– Tanken är att våra doktorer ska känna igen våra patienter och ha en bättre förståelse för deras behov än den offentliga stora inrättningen. Målet är att vårdcentralen inte ska kännas som ett sjukhus, men ändå vara funktionellt, säger hon.

Mediestormen kring Carema är inget som direkt påverkar Koppardalens sätt att hantera verksamheten, anser Helene Schoultz.

– Det är tråkigt med Carema, men ingen av oss blir rik på att driva den här vårdcentralen. Istället handlar det om att få verksamheten att gå runt och erbjuda kvalitativ service. Det är småskaligheten och närheten till våra patienter som driver oss, säger hon.

Daniel Mellwing

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Privata aktörer driver kunskap och kvalitet

VÅRD När Christina Unge startade Rockesholm alkoholbehandlingshem för snart 30 år sedan var privata vårdföretag ovanliga. Nu har de länge varit föregångare för nya effektiva behandlingsmetoder. Hon drivs av att varje dag få lära sig något nytt men oroas av hotet om vinstregler.
NYHET Publicerad:

”Lyft fram duktiga lärare”

FRISKOLA Efter tio år i finansbranschen gjorde Niklas Pålsson ett lappkast i karriären och utbildade sig till lärare. Idag driver han Tibble Gymnasium och Täby Friskola i Täby som satsar hårt på kompetensutveckling och att lyfta fram duktiga lärare. Det har förändrat skolans kultur i grunden.
NYHET Publicerad:

"Vinstutredning hotar valfrihet och välfärd"

VÄLFÄRDEN Regeringen och Vänsterpartiet har beslutat att utreda hur vinstuttag i välfärden ska stoppas. "Det häller en hink kallt vatten över alla som i företag jobbar för en bättre välfärd", säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Virtuell cykel stimulerar minnet

INNOVATION På Högdalens äldreboende cyklar de boende sig fram till gamla minnen. Med hjälp av en virtuell miljö tar upplevelsecykeln de äldre till platser de tidigare varit på, vilket ger stimulans, miljöombyte och minnesträning, enligt Karin Carling, aktivitetsansvarig på boendet.
NYHET Publicerad:

Hitech-toan ger äldre högre integritet

ÄLDREOMSORG En toalett som med en enkel knapptryckning tvättar och torkar de nedre regionerna efter besöket. Det blir snart verklighet för alla på de nya äldreboenden som Kavat Vård bygger. "Det är fantastiskt för den enskilde att kunna sköta det själv, och samtidigt ger det personalen en bättre arbetsmiljö", säger Kent Edström på Kavat Vård. 
NYHET Publicerad:

Robertsfors stoppar populär hemtjänst

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får inte förlängt kontrakt med Robertsfors kommun, enligt ett beslut i kommunstyrelsen. Det innebär att företaget får lägga ned sin hemtjänst till sommaren.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag hotas av nedläggning

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får högt betyg av de äldre. Ändå vill kommunen inte förlänga avtalet och hänvisar till rutinbrister, som Vårdsolen försökt hitta lösningar på tillsammans med Robertsfors kommun. ”I själva verket ligger politiska skäl bakom”, säger Anna Isberg, grundare till Vårdsolen.
NYHET Publicerad:

Logisk uppgörelse i betygsfrågan

KOMMENTAR I veckan träffade regeringen och alliansen en uppgörelse i betygsfrågan. Det blir tillåtet på försök i upp till 100 skolor att införa betyg från fjärde klass. Politiskt innebär uppgörelsen att regeringen slipper ett förnedrande nederlag i riksdagen, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Sansat men för byråkratiskt om ägarprövning

KOMMENTAR Ägarprövningsutredningens förslag om ägar- och ledningsprövning av tillståndspliktiga företag i välfärden är intressanta. De kan fylla en viktig funktion för att få bort kortsiktiga lycksökare från branscherna, kommenterar Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver både privat och offentlig välfärd

VÄLFÄRD Förbud för vissa organisations- eller verksamhetsformer löser inte problemen i välfärdssektorn. Uppmuntra istället ideella, privata och offentliga aktörer att verka sida vid sida. Det kommer att höja kvaliteten och minska fixeringen vid att offentligt och privat står emot varandra. Det skriver två forskare i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Förskolan som går på export till Nordirland

VÄLFÄRD Verbala stigar är redo för expansion och om allt går enligt plan kommer företaget att öppna en ny förskola i Belfast i Nordirland. Först tänkte grundarna Camilla Lindgren och Tuula Torro starta ytterligare en förskola i Stockholm, men debatten om vinstregleringar inom välfärden fick dem att söka sig utomlands i stället.
NYHET Publicerad:

Högre kvalitet i privat äldreomsorg

VÄLFÄRD Kvaliteten på de privata äldreboendena i Sverige är högre än på än de kommunala boendena, visar en ny undersökning av Socialstyrelsen. Dessutom visar granskningen att privata äldreboenden inte har avsevärt lägre bemanning.
NYHET Publicerad:

Vilken bransch drabbas av nästa blixtattack?

KOMMENTAR Regeringen och Vänsterpartiet vill få igenom ett förslag om att slopa lagen om valfrihet i primärvården. Förslaget är den första delen i den plan som överenskommelsen om vinst i välfärden leder till – att montera ner valfriheten och kväva privata alternativ, skriver Anders Morin, välfärdspolitiskt ansvarig.
NYHET Publicerad:

Förskolan som svetsar samman kulturer

VÄLFÄRD Med sina tre förskolor är företaget Kunskapskryssaren idag Österåkers största privata arbetsgivare. Öppenhet och en mångkulturell inriktning har bidragit till populariteten, och företagets vd Larry Åberg vill att förskola och skola ska samarbeta mer för att bättre förstå helheten.
NYHET Publicerad:

”Nu lägger vi investeringarna på is”

VÄLFÄRDSFÖRETAG Nu kommer de första följderna av regeringens förslag om begränsningar i vinstuttaget i omsorgsföretag. Ett flertal skolföretag tackar nej till möjligheten att öppna förskolor eller lägger beslutade expansioner och investeringar på is.
NYHET Publicerad:

Friskolor tar ekonomiskt ansvar

KOMMENTAR Friskolesektorns "övervinster" är en myt, visar Svenskt Näringsliv i en ny rapport. ”Resultaten visar istället att friskolornas lönsamhet är väsentligt lägre än i tjänstesektorn som helhet, att friskolesektorn betalar en rimlig andel av sitt överskott i skatt och att nivån på aktieutdelningen till ägarna är lägre än för jämförbara branscher”, skriver Anders Morin och Claes Norberg.
NYHET Publicerad:

Förbud mot vinster i välfärden kan bryta mot lagen

VÄLFÄRDSTJÄNSTER Vänsterpartiet har gått till val på det enkla beskedet att vinster i välfärden ska förbjudas. Men att omsätta ett sådant förbud i verkligheten kan visa sig vara allt annat än enkelt och det kan mycket väl bryta mot internationell lag.
NYHET Publicerad:

Åtta av tio svenskar vill ha valfrihet i vården

WEBB-TV Åtta av tio svenskar anser att valfriheten är viktig i vård och omsorg. Dessutom har den skapat en uppsjö av alternativ för medborgarna, också det något som uppskattas. Det visade sig när Svenskt Näringsliv ställde frågan på stan.
NYHET Publicerad:

Dags att hitta ut ur välfärdslabyrinten

KOMMENTAR Tonläget i välfärdsdebatten är bitvis högt. Diskussionen kretsar kring skandaler och övervinster. Undersökningar visar att privata företag levererar god kvalitet. Samtidigt vet vi att ersättningen är densamma som till kommuner och landsting och att marginalerna ofta är små, skriver Mikael Witterblad, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Fritt vårdval ger helhetssyn på patienten

VÄLFÄRDSFÖRETAGANDE När Västra Götalandsregionen inför fritt vårdval för rehabilitering gynnar det både patienter och vårdgivare. För Achima Care innebär det att vårdcentralerna i Uddevalla och Trollhättan kan erbjuda sjukgymnastik och arbetsterapi under samma tak, och ta hand om hela patienten.