Rivstart för ny vårdcentral

NYHET Publicerad

VÅRD OCH OMSORG När vårdcentralen Koppardalen slog upp sina portar i mitten av januari stod hundratals Avestabor i kö. Idag har drygt 800 patienter listat sig hos den privata vårdcentralen. "Det var en positiv överraskning, men det är nu arbetet börjar", säger Helene Schoultz, verksamhetschef för Koppardalen.

"Jag satte ned foten och sa till mina kollegor; nu struntar vi i det här och öppnar eget", säger Helene Schoultz (i mitten), verksamhetschef för Koppardalen.

Den 23 januari tidigare i år slog vårdcentralen Koppardalen upp portarna till den första privata vårdcentralen i Avesta och intresset var stort. Det var hundratals patienter som köade för att lista sig hos Koppardalen. Nu, en knapp månad sedan starten, har vårdcentralen fått drygt 800 patienter listade hos sig.

– Härligt! Det var en positiv överraskning, det har varit mycket slit för att komma igång, säger Helene Schoultz, verksamhetschef för Koppardalen.

Men Koppardalen nöjer sig inte med det. Nu handlar arbetet om att knyta till sig ännu fler patienter. Vägen till framgång stavas småskalighet, fasta läkare och distriktssköterskor, och ett starkt fokus på kunden, anser Helene Schoultz.

Idén till Koppardalen väcktes när landstinget Dalarna bestämde sig för att kommunens fyra offentliga vårdcentraler skulle slås ihop till en enda stor vårdcentral. Tanken var att den skulle bli Sveriges största vårdcentral. Men en sådan storskalighet rimmade illa med Helene Schoultz tankar kring kvalitet och mångfald.

– Jag satte ned foten och sa till mina kollegor; nu struntar vi i det här och öppnar eget, säger hon.

Sagt och gjort. Hon tog med sig tre av de bästa läkarna och sex distriktssköterskor och öppnade vårdcentralen Koppardalen.

– Tanken är att våra doktorer ska känna igen våra patienter och ha en bättre förståelse för deras behov än den offentliga stora inrättningen. Målet är att vårdcentralen inte ska kännas som ett sjukhus, men ändå vara funktionellt, säger hon.

Mediestormen kring Carema är inget som direkt påverkar Koppardalens sätt att hantera verksamheten, anser Helene Schoultz.

– Det är tråkigt med Carema, men ingen av oss blir rik på att driva den här vårdcentralen. Istället handlar det om att få verksamheten att gå runt och erbjuda kvalitativ service. Det är småskaligheten och närheten till våra patienter som driver oss, säger hon.

Daniel Mellwing

Nyheter

NYHET Publicerad:

Upphandling gjordes inte om trots bakläxa

WEBB-TV När Östgötatrafiken upphandlade en central för beställningar av sjukresor och färdtjänst fick inte företaget Samres vara med. Orsaken: Samres centraler ligger inte i Östergötland. Förvaltningsrätten underkände lokaliseringskravet, ändå gjordes inte upphandlingen om. ”Det är allvarligt”, säger Björn Falk, vd Samres.
NYHET Publicerad:

Förskolebussen tar barnen ut på äventyr

VÄLFÄRD En tur på fjället, ett besök på ambulanscentralen eller en rundtur på någon förälders jobb. Bussen på Åre mobila förskola tar barnen ut på olika äventyr i natur och samhälle. Grundaren Kent Störzel vill ge barnen en lycklig barndom med upplevelser, upptäckter och mycket glädje.
NYHET Publicerad:

It-entreprenör bytte bana och lyfte tandvården

VÄLFÄRD Efter att ha jobbat i it-branschen hela sitt liv bestämde sig Ibbe Gnem för att sadla om till vården. Sedan snart fem år driver han och Jan Lindqvist Distriktstandvården med 12 kliniker i Stockholm.
NYHET Publicerad:

S-förslag riskerar urholka kvalitén i välfärden

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill beskära möjligheten för privata välfärdsföretag att driva verksamhet. Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor, är orolig för att branschens förnyelsearbete blir lidande.
NYHET Publicerad:

Tuff start för Luleås första friskola

GRUNDSKOLA Nya Läroverket i Luleå växer så det knakar. Små klasser och stort elevinflytande är grunden och kön till skolan är lång. Samtidigt har det inte varit helt lätt att vara den första friskolan i Luleå. Förhållandet till kommunen är fortfarande kluvet men det blir bättre, enligt vd:n Magnus Selberg.
NYHET Publicerad:

”Riskkapital inget att vara rädd för”

BYGGER FÖR FRAMTIDEN För omsorgsföretaget Team Olivia var det en fullträff att ta in riskkapitalbolaget Procuritas som ägare. Det har lyft företaget till en ny nivå med snabbare tillväxt och större professionalism men med bibehållen entreprenörsanda. Vinsten för kunderna är högre kvalitet och ett större utbud av tjänster.
NYHET Publicerad:

Guide för upphandling ska höja kvaliteten

VÄLFÄRD En ny guide för upphandlingar framtagen av Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna och Sveriges Kommuner och Landsting ska göra det enklare att säkra en hög kvalitet i äldreomsorgen. "Mätbara krav på resultat, inte bara krav på struktur och processer, höjer kvaliteten", säger Anders Morin, välfärdspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Så stärks medborgarnas skydd i välfärden

REFORMAGENDAN I många branscher är konsumentskyddet väl utvecklat, men inom välfärden finns stora brister. I en ny rapport föreslår Svenskt Näringsliv en rad ändringar som ska stärka medborgarnas skydd.
NYHET Publicerad:

Kommunal förskola kostade skjortan

WEBB-TV När Uppsala kommun byggde en förskola för 75 barn landade prislappen på 40 miljoner kronor. Samtidigt byggde företaget Kids2Home en jämförbar förskola i samma kommun, som kostade hälften så mycket. "Vår förskola är inte speciellt billig, det är deras som har blivit alldeles för dyr", säger Per Upman, vd på Kids2Home.
NYHET Publicerad:

"Privata utförare drar kvalitetståget framåt"

VÄLFÄRD Samarbeten mellan företag i välfärden höjer kvaliteten och ger vårdtagarna större trygghet. Det hävdar Vilbert Soleymanian, vd på hemtjänstföretaget Basic Care Unit som sedan två år samarbetar med Wasa vårdcentral. "Privata utförare är loket som drar kvalitetståget framåt inom vård och omsorg", säger han.
NYHET Publicerad:

Glada Hudikgymnasiet ska bli världens bästa skola

VÄLFÄRD Tydliga mål, systematiskt kvalitetsarbete och en positiv kultur ligger bakom Glada Hudikgymnasiets framgångar. Oavsett bransch krävs det även hårt arbete för att driva en verksamhet med hög kvalitet och goda resultat, enligt skolans vd Anita Westerberg.
NYHET Publicerad:

"LO vill fortfarande strypa förutsättningarna"

VÄLFÄRDEN LO föreslår att arbetsmarknadens parter ska förhandla om välfärdsföretagande och vinstfrågan. Beskedet från arbetsgivarna är att det är naivt att tro att företagarna är beredda att förhandla om inskränkningar i näringsfriheten.
NYHET Publicerad:

Valfrihetsutredning når inte ända fram

UTREDNING Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius ger ris och ros till LOV-utredningen. Ambitionen att öka valfriheten är bra, samtidigt säkras inte likabehandlingen av utförare, menar han.
NYHET Publicerad:

Tydliga mål säkrar kvaliteten

KVALITET Rejäla satsningar på personalen, ett nära ledarskap och styrning mot tydliga visioner. Det är framgångsreceptet för privata förskolekedjan Måbra Förskolor.
NYHET Publicerad:

Ogenomtänkt förslag om meddelarskydd

VÄLFÄRDEN Meddelarskyddsutredningen har lämnat ett förslag om meddelarskydd för anställda i offentligt finansierade privata företag som bedriver vård, skola eller omsorg. "Svenskt Näringsliv är emot en sådan lag", säger Lars Gellner, arbetsrättsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Vi väljer inte elever som ska gå här på skolan"

UTBILDNING Det krävdes tillbyggnader på skolan och vidareutbildning av personalen. Men idag är det ingen på friskolan Nova Montessori som ångrar beslutet att ta emot en synskadad elev. Tvärtom har det gett nya erfarenheter och förstärkt sammanhållningen på skolan.
NYHET Publicerad:

Vårdelever får jobb i vården under studierna

VÄLFÄRD Vården skriker efter resurser samtidigt som vårdstudenterna vill ha extrajobb. Det har nystartade företaget Viva tagit fasta på. Efter en veckas omsorgsutbildning har studenterna fått grunden för jobb inom vård och hemtjänst.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretag laddar för 40-talisterna

VÄLFÄRD Det norska omsorgsföretaget Norlandia Care växer i Sverige. Genom att driva både förskolor, äldreboenden och patienthotell drar verksamheterna nytta av varandras kompetens och inspireras till nytänkande, enligt Sverige-vd:n Kerstin Stålskog.
NYHET Publicerad:

"Jag vet hur man tacklar motgångar"

HALLÅ DÄR... ... Christina Wahlström, som grundat den privata mödravårdscentralen Mama Mia och precis fått entreprenörsutmärkelsen "SEB A Perfect Entrepreneur".
NYHET Publicerad:

Politiskt mod och vilja en förutsättning för LOV

VALFRIHET Sju av tio svenskar vill ha valfrihet inom vård och omsorg. Trots det dominerar de offentliga utförarna stort och framför allt varierar graden av valfrihet beroende på var i landet man bor. I Tierp har politikerna byggt upp en marknad för att locka LOV-företagare.