Falun

Ölandsgatan 6

Box 1958

791 19 Falun

Tel: 023-580 00

Kilometerskatten skrämmer industrin ur Sverige

KILOMETERSKATT "Vi arbetar hårt för att göra våra tillverkning så miljövänlig som möjligt. Men när vi förlorar våra kunder till Sydostasien och Kina så går tillverkningen i stället till fabriker som ofta inte bryr sig om miljön överhuvudtaget. Kilometerskatten riskerar alltså att få en miljöförstörande effekt i stället för tvärtom", säger David Pagels, vd på Dellner Couplers i Falun.

Camilla Carlgren Berg
Förstår inte politikerna?
Läs kommentaren »
Jobba för att leva eller leva för att jobba?
Läs kommentaren »
"Varför är företagandet lite fult i Sverige?"
Läs kommentaren »

Strid om hembakat äventyrar framtiden för nytt företag

MYNDIGHETSUTÖVNING "Det låter lite märkligt, men jag befinner mig på resande fot och vet inget om det konkreta fallet", säger Mikael Thalin, centerpartist och kommunstyrelsens ordförande i Orsa, om miljökontorets anmärkning mot att Skogslyckans kursgård använder orden hembakat och hemlagat på skylten utanför restaurangen.

Stolthet över företagsklimatet alltför sällsynt

SOMMARKRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin sommarkrönika.

Det här med att ta ansvar

SOMMARKRÖNIKA På en arbetsmarknad där allt större ansvar läggs på arbetsgivaren, oavsett om det är möjligt att ta detta ansvar eller ej, så kan man fråga sig vad som hände med det personliga ansvaret? Ett omfattande arbetsgivaransvar i all ära men det kan inte betyda att medarbetarna, kollegorna och varje enskild människa blir av med sitt ansvar. Det skriver Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Tillväxtfasen är spännande men väldigt riskfylld

SJUKSKATT Att hitta rätt person för rätt position är absolut avgörande samtidigt som risktagandet med högre lönekostnader gör företaget extra känsligt för om det inte blir som planerat. "Om man vill växa som företagare måste man också vara beredd att ta risker, säger Johan Mattsson", vd för Svenska Krämfabriken. Men just riskerna med företagandet är något som han tycker att människor i allmänhet och politiker i synnerhet borde få större kunskap om.