Falun

Ölandsgatan 6

Box 1958

791 19 Falun

Tel: 023-580 00

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Camilla Carlgren Berg
Förstår inte politikerna?
Läs kommentaren »
Jobba för att leva eller leva för att jobba?
Läs kommentaren »
"Varför är företagandet lite fult i Sverige?"
Läs kommentaren »

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Dystra förväntningar på framtiden

KONJUNKTUR Det är en dyster bild som företagen i Dalarna målar upp gällande konjunkturen det kommande halvåret. Förväntningarna på både produktion- och försäljningsvolym samt investeringar ligger långt under Sverigesnittet. Och andelen företag som tror att de kommer att vara färre anställda om sex månader är högre än de som tror att andelen anställda kommer att öka. Det framgår av svaren från Dalarnas företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Ett bra företagsklimat ska bli ännu bättre

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking i september förra året kom Vansbro på plats 94 bland landets 290 kommuner. I företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet för ett par veckor sedan fick kommunen det näst högsta betyget i Dalarna. Men Vansbro siktar ännu högre och arbetar målmedvetet för att förbättra sitt företagsklimat ytterligare.

Dalauppror mot sjukskatten

SOCIALFÖRSÄKRING En debattartikel har sällan fler än ett fåtal underskrifter. Men när Dalaföretagen valde att skriva om medfinansieringen inom sjukpenningen blev gensvaret desto större. 53 företagare valde att skriva under. "Jag har aldrig förut varit med om att en fråga har berört så mycket", säger Teresa Bergkvist, regionchef i Falun.