Falun

Ölandsgatan 6

Box 1958

791 19 Falun

Tel: 023-580 00

Dystra förväntningar på framtiden

KONJUNKTUR Det är en dyster bild som företagen i Dalarna målar upp gällande konjunkturen det kommande halvåret. Förväntningarna på både produktion- och försäljningsvolym samt investeringar ligger långt under Sverigesnittet. Och andelen företag som tror att de kommer att vara färre anställda om sex månader är högre än de som tror att andelen anställda kommer att öka. Det framgår av svaren från Dalarnas företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Camilla Carlgren Berg
Förstår inte politikerna?
Läs kommentaren »
Jobba för att leva eller leva för att jobba?
Läs kommentaren »
"Varför är företagandet lite fult i Sverige?"
Läs kommentaren »

Ett bra företagsklimat ska bli ännu bättre

FÖRETAGSKLIMAT I Svenskt Näringslivs ranking i september förra året kom Vansbro på plats 94 bland landets 290 kommuner. I företagarnas sammanfattande omdöme om företagsklimatet för ett par veckor sedan fick kommunen det näst högsta betyget i Dalarna. Men Vansbro siktar ännu högre och arbetar målmedvetet för att förbättra sitt företagsklimat ytterligare.

Dalauppror mot sjukskatten

SOCIALFÖRSÄKRING En debattartikel har sällan fler än ett fåtal underskrifter. Men när Dalaföretagen valde att skriva om medfinansieringen inom sjukpenningen blev gensvaret desto större. 53 företagare valde att skriva under. "Jag har aldrig förut varit med om att en fråga har berört så mycket", säger Teresa Bergkvist, regionchef i Falun.

Anette upplever ökat förtroende för välfärdsföretagare

VÄLFÄRD "Äntligen verkar man inse att det inte är ägarformen som är det viktiga när det gäller välfärdsverksamhet, utan snarare den kvalitet och service man blir erbjuden. Varför är det annars så tyst kring Reepalus och Shekarabis utredning om vinster i välfärden? Vi vet att kvalitet och service är det som avgör om vi ska överleva som företag och vi upplever att kommunerna alltmer ser oss som en resurs", säger Anette Kallin, vd för Omvårdnad i Skönvik AB.

Bitterljuv vinst för friskolor i Falun

FRISKOLAN Falu kommun har fått smäll på fingrarna av Förvaltningsrätten. För lågt räknad skolpeng mellan 2010 och 2014 gör att de fristående gymnasieskolorna får dela på nästan 33 miljoner kronor. ”Det är skönt att det äntligen kommer ett beslut, det här är ju ett tillskott som skulle ha funnits från början”, säger Lena Westman, vd på Hagströmska gymnasiet.