NYHET14 september 2016

”Det här var att gå för långt”

Kommunens inspektörer gick för långt när de gav Skogslyckans kursgård en anmärkning för att kalla brödet hembakat när det inte bakas hemma i köket. Det anser kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin. Nu startar Orsa ett arbete för att närma sig näringslivet och bättre förstå företagens villkor.

Foto: Kola Productions

När livsmedelsinspektörerna i Orsa nyligen gjorde en oannonserad inspektion på Skogslyckans kursgård och café slutade det med en anmärkning i protokollet.

Ann-Louise Danielsson som driver caféet fick veta det hon bakar i caféets kök och marknadsför som ”hembakat” inte får kallas så om det inte bakats hemma i hennes eget kök. Hon är mycket kritisk till anmärkningen och hävdar att alla kunder förstår var bakningen sker.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael Thalin instämmer i att inspektörerna varit väl nitiska den här gången.

– Jag håller med om att det här var att gå för långt. Vi sätter igång ett arbete nu för att jobba igenom vår myndighetsutövning och närma oss näringslivet i de här frågorna, säger han.

Samtidigt betonar han att tjänstemännen som utför myndighetsutövningen är fristående. De är ute på fältet och jobbar utifrån lagstiftningen, och politikerna kan inte gå in och styra på detaljnivå.

Nyckeln enligt Mikael Thalin är att nå samsyn. Näringslivet måste förstå myndighetsutövarens uppgift och den myndighetsutövande personen måste förstå företagaren och företagens villkor.

– Naturligtvis ska vi följa lagen men samtidigt måste vi inom kommunen ha förståelse för hur viktigt det är att näringslivet känner att de har vårt stöd.

Det är en balansgång som handlar om att föra en ständig dialog, konstaterar han.

– Det är inte en fråga om rätt och fel utan om ett förhållningssätt. Att förstå varandras verklighet, att respektera varandra.

Vad anser du att livsmedelsinspektörerna ska ha för attityd vid sina besök?

– Det är såklart viktigt att de ser företagarens ansvar att leverera bra livsmedel. Men de ska också gå dit med bilden av att företagaren också bidrar till utvecklingen i samhället och ser till att vi får in skatteintäkter till exempel. Livsmedelsinspektörerna måste ha ett brett perspektiv och kunna se helheten, utan för den förlora fokus på sin uppgift.

Kan du lova att det här inte händer igen?

– Nej det kan jag inte. Men jag kan lova att vi kommer att jobba frenetiskt för att myndighetsutövningen och näringslivet tillsammans ska komma framåt i de här frågorna i Orsa.

Arbetsgivarfrågorregler
Skriven avKarin Myrén
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist