Lyft när privata Carema tog över äldreboenden

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREVÅRDEN I maj 2008 tog Carema Äldreomsorg över två kommunala äldreboenden i Falun, Norshöjden som funnits sedan mitten av 90-talet och Korsnäsgården som startade så tidigt som 1966. Efter en viss oro bland anställda och kunder den första tiden är entusiasmen nu påtaglig. För kunderna, alltså de boende, har valfriheten ökat.

Anna Wikberg och Helene Sundgren ser nästan bara fördelar med att Norshöjden och Korsnäsgården nu drivs i privat regi.

- Vi har rätt att välja vilken mjölk vi vill köpa i butiken. Då måste man väl också kunna välja sitt boende, även när man blir äldre, säger Anna Wikberg, verksamhetschef på Norshöjden med 48 kunder och 52 anställda.

Hon nämner att Norshöjden försöker profilera sig med ett så kallat aktivitetskoncept. Vad detta innehåller varierar och styrs av kundernas önskemål. För närvarande finns ett utbud bestående av exempelvis gymnastik, dans, musik och en syjunta.

De personalenkäter som genomförts talar sitt tydliga språk. De allra flesta tycker att arbetssituationen totalt sett blivit bättre sedan den privata utföraren kommit in i bilden.

- Många pratar om fördelarna med ökat ansvar och ökade befogenheter. De har fått större delaktighet i jobbet och trivs bättre av den anledningen, förklarar Helene Sundgren, som är verksamhetschef på Korsnäsgården med 33 kunder och 35 medarbetare.

För att få övergången från det kommunala till det privata så smidig och odramatisk som möjligt erbjöds samtliga medarbetare ett års tjänstledighet från Falu kommun för att prova den nya arbetsgivaren. Alternativet var att börja på någon annan tjänst inom kommunen. I runda tal två tredjedelar av medarbetarna från den kommunala tiden arbetar idag på något av Caremas två äldreboenden i Falun.

- Jag försöker driva Norshöjden som om det vore mitt företag och har fullt ansvar för att allting fungerar ekonomiskt och kvalitetsmässigt, förklarar Anna Wikberg.

Men finns det då inga nackdelar att lyfta fram?

- Det skulle i så fall vara att det är långt till våra kolleger. Den här regionen inom Carema Care omfattar ett jätteområde från Västerås upp till Haparanda med sammanlagt 12 enheter, berättar Helene Sundgren.

Av de sammanlagt elva äldreboendena i Falu kommun drivs tre nu av privata företag.

- Jag hoppas att den privata andelen blir större. Fördelarna är så tydliga, men med ett politiskt maktskifte i kommunen i höst funderar jag på om den här utvecklingen bryts eller om den kommer att ske i långsammare takt, säger Helene Sundgren.

Carema Care ger stöd, service, vård och omsorg till äldre människor samt till personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller psykiska sjukdomar. Verksamheten bedrivs på uppdrag av kommuner runt hela landet och även i Norge. Carema Care har cirka 10 000 anställda.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jobba för att leva eller leva för att jobba?

GÄSTKRÖNIKA "Nu är hälsoväxlingen på tapeten och regeringen vill att företagen är med och delar på kostnaderna vid långtidssjukskrivningar. Som så många andra förslag från politiskt håll tycker jag man adresserar symtomen, och inte problemet i sig." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation, i sin senaste krönika.
NYHET Publicerad:

OJ-Gruppen säkrar jobb i Vansbro

TILLVÄXT OJ-Gruppen, med sina fem dotterbolag i Vansbro kommun, har under sina drygt 35 år visat att högteknologin har goda förutsättningar att växa även på landsbygden. Den senaste milstolpen i koncernens historia passerades i början av året då ett av företagen, Svetslego AB, förvärvade 100 procent av Samhalls mekaniska verksamhet i Vansbro. Och Owe Westerberg, vd för OJ-Gruppen, känner positiva vibbar för teknikbranschen även inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Att anställa är att AGAs en smula

GÄSTKRÖNIKA "Arbetsgivaravgift förkortas AGA – slump eller inte? Lek med ord, förstås, men nog gör det ont i plånboken att anställa – och tillsammans med riskerna man tar vid eventuella sjukskrivningar skulle jag säga att det är en stor anledning till varför så många drar sig för att ta in sin första medarbetare." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bitterljuv vinst för friskolor i Falun

FRISKOLAN Falu kommun har fått smäll på fingrarna av Förvaltningsrätten. För lågt räknad skolpeng mellan 2010 och 2014 gör att de fristående gymnasieskolorna får dela på nästan 33 miljoner kronor. ”Det är skönt att det äntligen kommer ett beslut, det här är ju ett tillskott som skulle ha funnits från början”, säger Lena Westman, vd på Hagströmska gymnasiet.
NYHET Publicerad:

Företagen i Dalarna har svårast i landet att hitta medarbetare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hela 65 procent av företagen i Dalarna tycker att det är mycket eller ganska svårt att klara sin rekrytering. Det framgår av den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem bromsar Dalarnas företag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv talar sitt tydliga språk – för företagen i Dalarna är det tuffast i landet att hitta medarbetare, vart tredje företag har tvingats tacka nej till en order på grund av personalbrist och drygt fyra av fem tycker att den kompetens som medarbetarna behöver för att göra ett bra jobb förändrats under de senaste fem åren. 
NYHET Publicerad:

Ibland vinner man, ibland lär man

GÄSTKRÖNIKA "Jag startade ett bemanningsföretag när jag gick på gymnasiet, med F-skatt och allt. Det lyfte aldrig, och jag lärde mig hur pappersexercisen kring företagande fungerar". Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin andra krönika.
NYHET Publicerad:

Medfinansiering kan försvåra för människor med sjukdomshistorik

DEBATT Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. En stor majoritet av företagarna i Dalarna uppger att de kommer bli mer försiktiga med att rekrytera medarbetare med ohälsohistorik om regeringen gör verklighet av sitt förslag.
NYHET Publicerad:

Regeringens sjukförslag får tummen ner av företagen

MEDFINANSIERING Företagen i Dalarna gör tummen ner för så kallad medfinansiering i sjukförsäkringen. Mikael Widmark på Scandinavian WeldTech AB ser förslaget som ”fullständigt huvudlöst”. Marcus Weilund på Mockfjärds Fönsterentreprenad AB befarar att företagens utveckling kan bromsas och att det drabbar jobben.
NYHET Publicerad:

Trots utmaningar ser LC-Tec möjligheter med ny kamerateknik

DRIVKRAFT Jesper Osterman ser möjligheter med den nya kamerateknik som hans företag LC-Tec bland annat arbetar med. Men det finns också utmaningar för hans bransch, framförallt i form av den hårdnande konkurrensen från låglöneländerna. Och hotet blev inte mindre efter senaste avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

Jag - en entreprenör?

GÄSTKRÖNIKA "Jag är 30 år gammal, driver en av Dalarnas största kommunikationsbyråer, bygger ett revolutionerande affärssystem vid sidan och anlitas ganska flitigt som föreläsare och talare kring marknadsföring och digital trendspaning. En del kallar mig entreprenör. Men är jag det?" Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bassel och Shamoun från Syrien berikar arbetsdagarna i Skedvi

GÄSTKRÖNIKA "Ett och ett halvt år. Så länge har jag tjatat på Arbetsförmedlingen och flera coachföretag om vikten av att dela ut sysslor och sammanhang till våra nyanlända. Svaren från Af och coachföretagen har först varit ”Ja! Bra! Halleluja!”. Därefter antingen tystnad eller ”Vi har ingen som passar in i er kravspec”. Ööhh…? Kravspec? Mitt enda krav har varit att det måste vara en person som rent praktiskt på något sätt kan ta sig till Stora Skedvi, och att personen i fråga vill komma till oss. Och tro mig, det är riktigt många som passar in i den kravspecifikationen." Det skriver Malin Floridan, Skedvi Bröd i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Familjeföretagare lutar sig mot smal produktion

PROFILEN Anna Karin Tyskhagen leder företaget som tillverkar ledstänger. Framgångsfaktorer är hårt arbete, duktiga medarbetare, ett långsiktigt mål och en förstående kommun. Dåliga erfarenheter får henne att engagera sig i frågan om anställningsvillkor.
NYHET Publicerad:

"Varför är företagandet lite fult i Sverige?"

GÄSTKRÖNIKA Ibland blir jag mer frustrerad än vanligt... De flesta verkar tro att alla företagare tjänar äckligt mycket pengar. För det mesta låter jag det passera, men jisses vad jag ibland skulle vilja skrika att det ju är precis tvärt om! Det skriver Malin Floridan, som driver Skedvi Bröd och Visthusboden i sin krönika på temat entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

Goda diskussioner med växtkraft i fokus

GILLA #FÖRETAGSAMHET Måndagen den 21 mars hade jag förmånen att träffa ett urval av Dalarnas företagare i konferensanläggningen Haganäs mellan Falun och Borlänge för att diskutera tillväxtfrågor tillsammans med några av länets politiker. Dagen var ett samarrangemang mellan Svenskt Näringsliv, LRF och Företagarna och gick under parollen ”Gilla Företagsamhet”.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Slipsgossar från Sture P, gör er icke besvär

GÄSTKRÖNIKA "Innan Skedvi Bröd blev verklighet klurade jag och Anders mycket på hur i hela friden vi skulle få råd att bygga upp bageriet. Vi hade knappt tjänat en enda krona på våra tidigare verksamheter och hade absolut inget kapital att leka med. Vi blev tidigt kontaktade av ett par slipsgossar från Stureplan, som klart och tydligt deklamerade att ett delat ledarskap inte var att tänka på när vi skulle pitcha i den stora staden för att locka investerare…" Det skriver Malin Floridan i sin tredje krönika på temat entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

Växtkraften hyllades med solroskoppar i Falu centrum

GILLA #FÖRETAGSAMHET Lördagen var en dag i företagsamhetens tecken i Falu centrum. Ett tjugotal butiker ville vara med och hylla företagsamma människor genom att dela ut koppar med solrosfrön till besökare i de lördagsöppna butikerna. Många av butiksägarna ville gärna berätta om sin vardag och vad som skulle kunna göras för att ge dem bättre förutsättningar som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik företagskultur som bottnar i det lokala

GÄSTKRÖNIKA "Många av Dalarnas framgångsrika företag, liksom flera av länets stora evenemang, har vuxit ur en stark förankring till hembygden. En känd företagsledare berättade för mig att detta engagemang bara kan skapas genom att man växer upp och fostras under ett helt liv inom några 100 meter från det egna företaget, vilket man tagit över från förfäderna och lånar tillfälligt från sina barn". Det skriver Torbjörn Wallin, företagare från Älvdalen i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Mina anställda är unika personligheter som gör mig lycklig"

GÄSTKRÖNIKA Någon sa en gång att ”om en bra ledare säger hoppa, så hoppar medarbetarna utan att ifrågasätta”. Mina medarbetare hoppar i princip utan att jag behöver säga någonting alls. De klarar allt – från att göra vem som helst röd om öronen med deras långt ifrån rumsrena humor till att ta hand om prinsparet på allra bästa sätt. Man bara måste älska dem!" Det skriver Malin Floridan i sin krönika, multientreprenören med bland annat företagen Skedvi Bröd och Visthusboden och tillika vinnare av årets mest företagsamma i Dalarna 2015 tillsammans med kompanjonen Anders Åkerberg.