Lyft när privata Carema tog över äldreboenden

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREVÅRDEN I maj 2008 tog Carema Äldreomsorg över två kommunala äldreboenden i Falun, Norshöjden som funnits sedan mitten av 90-talet och Korsnäsgården som startade så tidigt som 1966. Efter en viss oro bland anställda och kunder den första tiden är entusiasmen nu påtaglig. För kunderna, alltså de boende, har valfriheten ökat.

Anna Wikberg och Helene Sundgren ser nästan bara fördelar med att Norshöjden och Korsnäsgården nu drivs i privat regi.

- Vi har rätt att välja vilken mjölk vi vill köpa i butiken. Då måste man väl också kunna välja sitt boende, även när man blir äldre, säger Anna Wikberg, verksamhetschef på Norshöjden med 48 kunder och 52 anställda.

Hon nämner att Norshöjden försöker profilera sig med ett så kallat aktivitetskoncept. Vad detta innehåller varierar och styrs av kundernas önskemål. För närvarande finns ett utbud bestående av exempelvis gymnastik, dans, musik och en syjunta.

De personalenkäter som genomförts talar sitt tydliga språk. De allra flesta tycker att arbetssituationen totalt sett blivit bättre sedan den privata utföraren kommit in i bilden.

- Många pratar om fördelarna med ökat ansvar och ökade befogenheter. De har fått större delaktighet i jobbet och trivs bättre av den anledningen, förklarar Helene Sundgren, som är verksamhetschef på Korsnäsgården med 33 kunder och 35 medarbetare.

För att få övergången från det kommunala till det privata så smidig och odramatisk som möjligt erbjöds samtliga medarbetare ett års tjänstledighet från Falu kommun för att prova den nya arbetsgivaren. Alternativet var att börja på någon annan tjänst inom kommunen. I runda tal två tredjedelar av medarbetarna från den kommunala tiden arbetar idag på något av Caremas två äldreboenden i Falun.

- Jag försöker driva Norshöjden som om det vore mitt företag och har fullt ansvar för att allting fungerar ekonomiskt och kvalitetsmässigt, förklarar Anna Wikberg.

Men finns det då inga nackdelar att lyfta fram?

- Det skulle i så fall vara att det är långt till våra kolleger. Den här regionen inom Carema Care omfattar ett jätteområde från Västerås upp till Haparanda med sammanlagt 12 enheter, berättar Helene Sundgren.

Av de sammanlagt elva äldreboendena i Falu kommun drivs tre nu av privata företag.

- Jag hoppas att den privata andelen blir större. Fördelarna är så tydliga, men med ett politiskt maktskifte i kommunen i höst funderar jag på om den här utvecklingen bryts eller om den kommer att ske i långsammare takt, säger Helene Sundgren.

Carema Care ger stöd, service, vård och omsorg till äldre människor samt till personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller psykiska sjukdomar. Verksamheten bedrivs på uppdrag av kommuner runt hela landet och även i Norge. Carema Care har cirka 10 000 anställda.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tack vare samverkansbolag kan mindre företag överleva

GÄSTKRÖNIKA "Morfar Filip Hedman grundade företaget 1941 och vi är några i familjen som valt att fortsätta på samma spår. Verksamheten har förändrats mycket sedan företaget startade, då som taxirörelse i liten skala. Idag står busstrafiken och avtalen med Dala Trafik för huvuddelen av vår verksamhet, även om taxirörelse och beställningstrafik fortfarande är en betydande del." Skriver Mattias Dahlström, VD Hedmans Buss och Taxi i sin krönika
NYHET Publicerad:

Långsiktigt tänkande gav framgång för Håkan

TILLVÄXT Håkan Jansson startade Bergslagens Golvservice redan 1991 har drivit det helt i eget ägande sedan 1997. Tack vare initiativkraft och tålamod har personalstyrkan vuxit med en nyanställd per år sedan dess. I dag jobbar cirka 30 anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen väckte Dalaföretagarnas intresse

ARBETSGIVARDAG I veckan anordnade vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna en omfattande eftermiddag vigd åt er arbetsgivare. Vår ambition var att ge er en eftermiddag med nyttig information och ny kunskap tillsammans med inspiration och gott sällskap.
NYHET Publicerad:

På lördag smäller det

KRÖNIKA "På lördag smäller det. Då är det dags för årets upplaga av Lidingöloppet. Men vad har det här med företagsklimat att göra? Jo, det är som att företagare springer Lidingöloppet. De startar med visioner, ambitioner och fulla av energi. De ser möjligheter och inget hinder känns oöverkomligt". Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Dalarnas mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Dalarnas mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Faluföretaget som skapat jobb sedan 1967

TUMMEN UPP I snart femtio år har Plåt-Lars AB i Falun uppfört byggnader och renoverat kyrktak och kupoler i hela landet, med utgångspunkt i Falun. I dag är det Patrik Källander som äger och driver företaget och koncernen som inrymmer hela fem välmående och växande företag.
NYHET Publicerad:

UF:s Teknikstipendium går i år till Dalarna

UTMÄRKELSE Ung Företagsamhets Teknikstipendium från Ljungbergsfonden går i år till Dalarna. Vid en ceremoni under Ljungbergsdagen i Bergslagssalongen på Stora Enso i Falun får Gustav Eriksson, Emil Grund Stålvinge, Erik Perers och Isak Thorin ta emot stipendiet.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Hedemora bättre men fortsatt inte bra

RANKING Hedemora gör en liten förbättring i Svenskt Näringslivs ranking och stiger från plats 272 förra året till 252 nu. Men kommunen ligger fortfarande farligt nära botten.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälens företagsklimat blir sakta men säkert bättre

RANKING Malung-Sälen klättrar sakta men säkert i Svenskt Näringslivs ranking. För tredje året i rad förbättrar man sin position och ligger nu på plats 184, 13 placeringar högre än 2014.
NYHET Publicerad:

Borlänge tar ett litet steg mot bättre företagsklimat

RANKING Borlänge tar ett litet steg mot ett bättre företagsklimat i Svenskt Näringslivs nya ranking och går från fjolårsplaceringen 139 till plats 131. Som bäst – det var 2010 – nådde Borlänge plats 74 bland landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Grattis Rättvik – årets mest företagsvänliga kommun!

RANKING Återigen toppar Rättvik listan över företagsvänliga kommuner i Dalarna, visar Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala näringslivsklimatet i landets kommuner. Från förra årets andraplats klättar nu Rättvik ytterligare en placering och kniper förstaplatsen av Vansbro. Teresa Bergkvist från Svenskt Näringsliv uppvaktade med tårta den 15 september tillsammans med företagare från kommunen.
NYHET Publicerad:

Tillväxt och Tillsyns betydelse för ett förbättrat företagsklimat

GÄSTKRÖNIKA I tio år har jag arbetat med näringslivsutveckling, i den lilla kommunen Rättvik, mitt i Dalarna. Vi har med blandat resultat testat alla möjliga metoder för att få ett bättre företagsklimat, genom åren. Vi har provat ”en dörr in”, arrangerat företagarfrukostar, företagardagar, gjort företagsbesök, affärsrådgivningar, ordnat föreläsningar och alltid försökt bjuda på oss själva när vi möter företagare, på kontoret eller på stan.
NYHET Publicerad:

Rättvik har Dalarnas bästa företagsklimat

RANKING Idag, den 15 september, släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rättvik klättrar 2 platser, placerar sig på plats 81 och har därmed det bästa företagsklimatet i Dalarna 2015.
NYHET Publicerad:

Jag vill ställa om till förnybar energi – men får inte

GÄSTKRÖNIKA "Jag arbetar i en fantastisk del av Sverige, Dalafjällen, där jag äger och driver vintersportanläggningen Kläppen Ski Resort. Hit lockas många turister, inte bara från Sverige, utan från hela Europa. Det gör att vår del av Dalarna har en av länets allra största konkurrensfördelar, nämligen den allt viktigare besöksnäringen". Det skriver Per Eriksson, vd för Kläppen Ski Resort AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs vd diskuterade näringspolitik med företagare i Dalarna

FÖRETAGARMÖTE En lång rad näringspolitiska frågor belystes och diskuterades när Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne träffade företagare från Dalarna vid en lunch på regionkontoret i Falun. - Jag har fått många viktiga inspel att ta med mig, sammanfattade Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Carola Lemne besökte jobbskapare i Falun

FÖRETAGSBESÖK Med sina 120 medarbetare i Falun är HomeMaid en mycket viktig jobbskapare, en av de allra största på den privata sidan. Mycket kretsar just nu kring osäkerheten inför vad som ska hända med RUT-avdraget.
NYHET Publicerad:

Explosion av svart marknad om RUT försvinner 

EN JOBBSKAPARES TANKAR Susanne Moffat på Home Maid vill skapa ytterligare 50-talet jobb i Falun med omnejd. Men med rådande politiskt läge är hon orolig för att inte kunna fortsätta anställda i den takt hon vill. Oron för RUT-avdragets vara eller inte vara är stor.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Långsiktighet - lösningen för både företagare och politiker

EN JOBBSKAPARES TANKAR På Montrab jobbar 20-talet medarbetare inom flytt, städ, förvaring och montering. Vd och ägare Anders Mats tydliga tillväxtplan går bra, men det finns också utmaningar i att skapa nya arbetstillfällen.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.