Lyft när privata Carema tog över äldreboenden

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREVÅRDEN I maj 2008 tog Carema Äldreomsorg över två kommunala äldreboenden i Falun, Norshöjden som funnits sedan mitten av 90-talet och Korsnäsgården som startade så tidigt som 1966. Efter en viss oro bland anställda och kunder den första tiden är entusiasmen nu påtaglig. För kunderna, alltså de boende, har valfriheten ökat.

Anna Wikberg och Helene Sundgren ser nästan bara fördelar med att Norshöjden och Korsnäsgården nu drivs i privat regi.

- Vi har rätt att välja vilken mjölk vi vill köpa i butiken. Då måste man väl också kunna välja sitt boende, även när man blir äldre, säger Anna Wikberg, verksamhetschef på Norshöjden med 48 kunder och 52 anställda.

Hon nämner att Norshöjden försöker profilera sig med ett så kallat aktivitetskoncept. Vad detta innehåller varierar och styrs av kundernas önskemål. För närvarande finns ett utbud bestående av exempelvis gymnastik, dans, musik och en syjunta.

De personalenkäter som genomförts talar sitt tydliga språk. De allra flesta tycker att arbetssituationen totalt sett blivit bättre sedan den privata utföraren kommit in i bilden.

- Många pratar om fördelarna med ökat ansvar och ökade befogenheter. De har fått större delaktighet i jobbet och trivs bättre av den anledningen, förklarar Helene Sundgren, som är verksamhetschef på Korsnäsgården med 33 kunder och 35 medarbetare.

För att få övergången från det kommunala till det privata så smidig och odramatisk som möjligt erbjöds samtliga medarbetare ett års tjänstledighet från Falu kommun för att prova den nya arbetsgivaren. Alternativet var att börja på någon annan tjänst inom kommunen. I runda tal två tredjedelar av medarbetarna från den kommunala tiden arbetar idag på något av Caremas två äldreboenden i Falun.

- Jag försöker driva Norshöjden som om det vore mitt företag och har fullt ansvar för att allting fungerar ekonomiskt och kvalitetsmässigt, förklarar Anna Wikberg.

Men finns det då inga nackdelar att lyfta fram?

- Det skulle i så fall vara att det är långt till våra kolleger. Den här regionen inom Carema Care omfattar ett jätteområde från Västerås upp till Haparanda med sammanlagt 12 enheter, berättar Helene Sundgren.

Av de sammanlagt elva äldreboendena i Falu kommun drivs tre nu av privata företag.

- Jag hoppas att den privata andelen blir större. Fördelarna är så tydliga, men med ett politiskt maktskifte i kommunen i höst funderar jag på om den här utvecklingen bryts eller om den kommer att ske i långsammare takt, säger Helene Sundgren.

Carema Care ger stöd, service, vård och omsorg till äldre människor samt till personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller psykiska sjukdomar. Verksamheten bedrivs på uppdrag av kommuner runt hela landet och även i Norge. Carema Care har cirka 10 000 anställda.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Leken i första rummet

ENTREPRENÖRSKAP Har du tänkt på hur viktigt Leksands sommarland är för Dalarna? Vi får tillgång till en av Sveriges bästa upplevelseparker med lek, äventyr och vackra vyer. Dessutom så skapar familjen Nobelius, genom att våga satsa på sina drömmar, heltidsjobb åt 20 personer och sommarjobb åt 300 ungdomar. Inte nog med det…..det genererar 6,4 miljoner i skatteintäkter på ett år, vilket motsvarar 60 gymnasieplatser. Inte illa!
NYHET Publicerad:

Anders hittade en lucka i flyttbranschen

JOBBSKAPARPODDEN Efter tio år som krögare var det dags att gå vidare! Anders Mats bestämde sig för att möblera om i flytt- och städbranschen. Idag finns Montrab både i Falun och Borlänge och har 38 anställda, många av dem har inte haft fast anställning tidigare. I det här avsnittet av Jobbskaparpodden berättar jobbskaparen Anders Mats varför personalen är det viktigaste som finns. Lyssna!
NYHET Publicerad:

Turordningsreglerna tog nästan kål på oss

GÄSTKRÖNIKA Pär Olsson tillhör fjärde generationens ägare och är vd på familjeföretaget Melkers AB i Falun som tillverkar en av landets mest välkända produkter – Falukorven. För några år sedan stod företaget inför stora utmaningar och brottades med dåliga resultat. De ville förhandla med fackförbundet om undantag i turordningsreglerna – men det tog tvärstopp.
NYHET Publicerad:

Jobb åt oerfarna ungdomar i fokus på Arbetsmarknadsdagen

SKOLA & NÄRINGSLIV Det måste bli lättare att få ungdomar med begränsade erfarenheter i jobb. Det rådde det stor enighet om bland deltagarna på Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadsdag i Falun för studie- och yrkesvägledare från alla delar av Dalarna.
NYHET Publicerad:

RÖSTA NU!

RÖSTA Finalisterna är utsedda!
Var med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Per-Erik ser tillbaka med stolthet på företagarlivet

DRIVKRAFT Per-Erik Kjellberg har drivit Belab Ventilation AB i Borlänge sedan 1986. Då hade bolaget sex anställda. I år sålde han företaget till Bravidakoncernen och hade då drivit upp bolaget till omkring fyrtio anställda och med två ytterligare företagsförvärv i ryggen.
NYHET Publicerad:

Höga löneökningar får verkstadsföretag gå på sparlåga

AVTAL 16 Tuff konkurrens tvingar verkstadsföretaget Bergkvist Svets&Mek att dumpa priserna. Därmed urholkas utrymmet för höga lönelyft. Vd Tom Teneberg vill ha ett lönesystem som uppmuntrar individuella prestationer.
NYHET Publicerad:

”Vi kommer att fördubbla vår personalstyrka – igen”

TILLVÄXT Dalelven AB har sina första tre år fördubblat sin personalstyrka från elva till drygt 24 personer. Men de är inte nöjda ännu. De siktar på att göra nästan ännu en fördubbling inom några år. Men det finns smolk i bägaren inför framtiden. Den rödgröna regeringens höjning av arbetsgivaravgiften för ungdomar kan bromsa utvecklingen om det vill sig illa. Det säger Allan Salåker vd för Dalelven AB.
NYHET Publicerad:

Företagande på mindre orter kräver utveckling och rejäla spelregler

GÄSTKRÖNIKA "Vi lever i en tid av snabba förändringar. Innovation och utveckling är det som gäller för att kunna bibehålla en framtida konkurrenskraft och kunna lämna över vår region till framtida generationer i ett konkurrensdugligt skick. Men det är här jag blir orolig, för de drivkrafter "Lagen om offentlig upphandling (LOU)" skapar." Skriver Mats Aspemo, vd för DalaFrakt i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Motgång vändes till framgång

DRIVKRAFT Thomas Nielsen driver, tillsammans med sin fru Therese, Hotell Fridhemsgatan, ett hotell han beskriver som ”det minsta hotellet i Mora med den högsta beläggningen”. Hotellet har 26 rum och fyra heltidsanställda. Efter ett antal kämpiga år har den långsiktiga kurvan pekat stabilt uppåt.
NYHET Publicerad:

Kortsiktiga miljöbeslut irriterar bussbolag

GÄSTKRÖNIKA "Morfar Filip Hedman grundade företaget 1941 och vi är några i familjen som valt att fortsätta på samma spår. Verksamheten har förändrats mycket sedan företaget startade, då som taxirörelse i liten skala. Idag står busstrafiken och avtalen med Dala Trafik för huvuddelen av vår verksamhet, även om taxirörelse och beställningstrafik fortfarande är en betydande del." Skriver Mattias Dahlström, VD Hedmans Buss och Taxi i sin krönika
NYHET Publicerad:

Långsiktigt tänkande gav framgång för Håkan

TILLVÄXT Håkan Jansson startade Bergslagens Golvservice redan 1991 har drivit det helt i eget ägande sedan 1997. Tack vare initiativkraft och tålamod har personalstyrkan vuxit med en nyanställd per år sedan dess. I dag jobbar cirka 30 anställda i företaget.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen väckte Dalaföretagarnas intresse

ARBETSGIVARDAG I veckan anordnade vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna en omfattande eftermiddag vigd åt er arbetsgivare. Vår ambition var att ge er en eftermiddag med nyttig information och ny kunskap tillsammans med inspiration och gott sällskap.
NYHET Publicerad:

På lördag smäller det

KRÖNIKA "På lördag smäller det. Då är det dags för årets upplaga av Lidingöloppet. Men vad har det här med företagsklimat att göra? Jo, det är som att företagare springer Lidingöloppet. De startar med visioner, ambitioner och fulla av energi. De ser möjligheter och inget hinder känns oöverkomligt". Skriver Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Så vässar knivtillverkaren de anställdas motivation

LÖNESÄTTNING På Mora of Sweden har de anställda möjlighet att påverka sin egen löneutveckling. Detta genom en individuell lönemodell som baseras på prestation. Tanken är att på så sätt attrahera, och behålla, kompetenta medarbetare i en tid av hård global konkurrens. 
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Dalarnas mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Dalarnas mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Faluföretaget som skapat jobb sedan 1967

TUMMEN UPP I snart femtio år har Plåt-Lars AB i Falun uppfört byggnader och renoverat kyrktak och kupoler i hela landet, med utgångspunkt i Falun. I dag är det Patrik Källander som äger och driver företaget och koncernen som inrymmer hela fem välmående och växande företag.
NYHET Publicerad:

UF:s Teknikstipendium går i år till Dalarna

UTMÄRKELSE Ung Företagsamhets Teknikstipendium från Ljungbergsfonden går i år till Dalarna. Vid en ceremoni under Ljungbergsdagen i Bergslagssalongen på Stora Enso i Falun får Gustav Eriksson, Emil Grund Stålvinge, Erik Perers och Isak Thorin ta emot stipendiet.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Hedemora bättre men fortsatt inte bra

RANKING Hedemora gör en liten förbättring i Svenskt Näringslivs ranking och stiger från plats 272 förra året till 252 nu. Men kommunen ligger fortfarande farligt nära botten.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälens företagsklimat blir sakta men säkert bättre

RANKING Malung-Sälen klättrar sakta men säkert i Svenskt Näringslivs ranking. För tredje året i rad förbättrar man sin position och ligger nu på plats 184, 13 placeringar högre än 2014.