Lyft när privata Carema tog över äldreboenden

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREVÅRDEN I maj 2008 tog Carema Äldreomsorg över två kommunala äldreboenden i Falun, Norshöjden som funnits sedan mitten av 90-talet och Korsnäsgården som startade så tidigt som 1966. Efter en viss oro bland anställda och kunder den första tiden är entusiasmen nu påtaglig. För kunderna, alltså de boende, har valfriheten ökat.

Anna Wikberg och Helene Sundgren ser nästan bara fördelar med att Norshöjden och Korsnäsgården nu drivs i privat regi.

- Vi har rätt att välja vilken mjölk vi vill köpa i butiken. Då måste man väl också kunna välja sitt boende, även när man blir äldre, säger Anna Wikberg, verksamhetschef på Norshöjden med 48 kunder och 52 anställda.

Hon nämner att Norshöjden försöker profilera sig med ett så kallat aktivitetskoncept. Vad detta innehåller varierar och styrs av kundernas önskemål. För närvarande finns ett utbud bestående av exempelvis gymnastik, dans, musik och en syjunta.

De personalenkäter som genomförts talar sitt tydliga språk. De allra flesta tycker att arbetssituationen totalt sett blivit bättre sedan den privata utföraren kommit in i bilden.

- Många pratar om fördelarna med ökat ansvar och ökade befogenheter. De har fått större delaktighet i jobbet och trivs bättre av den anledningen, förklarar Helene Sundgren, som är verksamhetschef på Korsnäsgården med 33 kunder och 35 medarbetare.

För att få övergången från det kommunala till det privata så smidig och odramatisk som möjligt erbjöds samtliga medarbetare ett års tjänstledighet från Falu kommun för att prova den nya arbetsgivaren. Alternativet var att börja på någon annan tjänst inom kommunen. I runda tal två tredjedelar av medarbetarna från den kommunala tiden arbetar idag på något av Caremas två äldreboenden i Falun.

- Jag försöker driva Norshöjden som om det vore mitt företag och har fullt ansvar för att allting fungerar ekonomiskt och kvalitetsmässigt, förklarar Anna Wikberg.

Men finns det då inga nackdelar att lyfta fram?

- Det skulle i så fall vara att det är långt till våra kolleger. Den här regionen inom Carema Care omfattar ett jätteområde från Västerås upp till Haparanda med sammanlagt 12 enheter, berättar Helene Sundgren.

Av de sammanlagt elva äldreboendena i Falu kommun drivs tre nu av privata företag.

- Jag hoppas att den privata andelen blir större. Fördelarna är så tydliga, men med ett politiskt maktskifte i kommunen i höst funderar jag på om den här utvecklingen bryts eller om den kommer att ske i långsammare takt, säger Helene Sundgren.

Carema Care ger stöd, service, vård och omsorg till äldre människor samt till personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller psykiska sjukdomar. Verksamheten bedrivs på uppdrag av kommuner runt hela landet och även i Norge. Carema Care har cirka 10 000 anställda.

Sören Karlsson

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Återhämtningen i näringslivet svagare

KONJUNKTUR Återhämtningen i svensk ekonomi går fortsatt trögt och även den kommande tillväxten ser ut att bli svagare än förväntat. Företagens prognoser är att utvecklingen av såväl produktion och investeringar som antal anställda blir svagare än normalt under det kommande halvåret.
NYHET Publicerad:

Skattereformering behövs men inte en stor skattereform

DEBATT Allt fler tycker att skatten på arbete är för hög och att en stor skattereform behövs. Tyvärr är det ofta underförstått att skatten på företagande och sparande skulle kunna höjas istället. Men skatten på arbete kan inte rakt av jämföras med nivån på kapitalinkomstskatten.
NYHET Publicerad:

Näringslivet och kommunen på gång i Falun

FÖRETAGSKLIMAT En aktivitet som skapar förtroendefulla kontakter mellan näringslivet och kommunen, där företagare känner sig lyssnade på och där politiker och tjänstemän får en ovärderlig inblick i företagarnas verklighet. Så beskriver Falu kommuns näringslivschef Linda Norén konceptet ”Gå för företagsamheten”, en modell som de har lånat av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Grattis Anders – Dalarnas mest företagsamme!

MEST FÖRETAGSAMMA På onsdagen den 3 december 2014 var det åter dags för den årliga prisutdelningen av Svenskt Näringslivs tävling Dalarnas mest företagsamma människa. I år var det Anders Mats, med företaget Montrab, som tog hem priset på Näringslivets Hus i Falun.
NYHET Publicerad:

Gästkrönika: Falun skrider till handling kring upphandling

KRÖNIKA "Som näringslivschef träffar jag regelbundet företagare som uttrycker erfarenheter av att vara företagare i vår kommun. När jag går igenom de negativa erfarenheterna eller de delar där vi har utvecklingspotential är just upphandling ett tema som återkommer", skriver Linda Norén, näringslivschef Falu kommun,  i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vi vill ha ett välkomnande Sverige

ÖPPENHET Sverige är bra men kan bli bättre. Gör sällskap med Susanne Moffat, Carola Lemne, Mats Elfsberg, Jonas Grenfeldt, Jonas Persson, Christina Arnesson och många andra och ta ställning för ett öppet och välkomnande Sverige!
NYHET Publicerad:

Krögares momskamp fick olustigt efterspel

SKATTER Under valrörelsen vågade den erfarne krögaren Ingemar Eberstål höja rösten för att visa hur Socialdemokraternas aviserade momshöjning skulle slå. Istället för att diskutera sakfrågan reagerade flera kunder med att bojkotta restaurangen.
NYHET Publicerad:

Olympicaskolan tar ställning

FRISKOLAN På Olympicaskolan i Hedemora ska det inte förekomma någon främlingsfientlighet eller mobbning bland barnen. Det är en tydlig strategi som med åren har blivit skolans profil. En harmonisk miljö där barnen trivs gör det till en populär skola med gott rykte.
NYHET Publicerad:

Efterfrågan styr anställningar

DEBATT Företag är vana vid att kunder kommer och går i en ojämn ström. Det vore förstås enklare om affärerna var jämt utspridda över dagen, veckan och året. Men verkligheten ser inte ut så. En färsk undersökning visar att flera förslag som nu förekommer i den politiska debatten allvarligt kan påverka företagens möjligheter att anställa om de genomförs.
NYHET Publicerad:

Var med och avgör – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Anders Mats, Hannah Risander, Jonas Persson, Sylvia och Björn Falkeström, Veli-Matti Heikkinen – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Dalarnas mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Veli-Matti söker alltid nya utmaningar

FINALIST "Jag är glad men långt ifrån nöjd. Vi kan omsätta miljarder och dit är vi på väg", säger Veli-Matti Heikkinen, grundare av både Mockfjärds Fönster och Rustabo. Samtidigt är det inte pengarna som i första hand driver honom. Resan är viktigare än målet och att människor i hans närhet trivs och har roligt under den resan är allra viktigast.
NYHET Publicerad:

”Jag vill skriva historia – det är mitt högsta mål”

FINALIST Hannah Risander är 31 år och har redan hunnit driva fler företag än vad många gör under sin livstid. Hon har varit verksam i eventbranschen, kommunikationsbranschen och sedan ett par år tillbaka även i hotell- och besöksnäringen. Och där tänker hon stanna resten av sin karriär säger hon.
NYHET Publicerad:

Turistföretagaren med högtflygande planer

FINALIST "Det blir ringar på vattnet när man hela tiden jagar möjligheter", säger Jonas Persson som förutom att han äger och driver Tandådalens Värdshus också har startat ett städföretag och är initiativtagare till Sälen Trysil Airport.
NYHET Publicerad:

Jag har bara mina medarbetare att tacka

FINALIST Anders Mats,  vd och ägare av Montrab AB, är en av finalisterna till utmärkelsen Dalarnas mest företagsamma människa. "Att jag har hamnat i ett sådant ärofullt sammanhang beror beror nog mest på mina medarbetare", säger han.
NYHET Publicerad:

Från svartvinbärsvin till vinnande öl

FINALIST Oppigårds ölsorter har snabbt nått stor popularitet och tre av sorterna finns representerade på samtliga Systembolag i Sverige. Vad är det som har lett till framgången? Frågar man Björn så vill han gärna tona ner sin egen insats.
NYHET Publicerad:

Återhämtning - Var god dröj!

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport, ”Det ekonomiska läget november 2014” som bland annat bygger på signaler från ca 8500 företag runt om i landet, indikerar att konjunkturåterhämtning går långsamt. För Dalarna visar svaren från företagarpanelen att företagens prognoser för såväl produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning är svagare än tidigare.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjningen en nyckelfråga i Dalarna

BRANSCHINFORMATION För näringslivet i Dalarna är kompetensförsörjning en nyckelfråga för att kunna utvecklas. Drygt fem av tio företag tycker att det är svårt att rekrytera, oavsett utbildningsnivå. Det var ett av budskapen som Dalarnas studie- och yrkesvägledare fick med sig när Svenskt Näringsliv anordnade en arbetsmarkandsdag i Falun.
NYHET Publicerad:

Företagsamma människor märks – men alla syns inte

KRÖNIKA Varje företagsam människa är en vinnare – och runt företagsamma människor skapas ännu fler vinnare. Det skriver Teresa Bergkvist, regionchef Svenskt Näringsliv, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Totalt nominerades 60 företagsamma människor i Dalarna. Ett delikat uppdrag för juryn som består av Rickard Lyko, vd för Lyko Hair i Vansbro tillika förra årets vinnare, Mats Elfsberg, vd för Sepson AB, Barbro Trum, vd för Trum Management AB, Evelina Bark Nordin, regionchef för Ung Företagsamhet Dalarna, Sara Telde, ledarskribent vid Dalarnas Tidning och Göran Carlsson, regionchef för Region Dalarna.
NYHET Publicerad:

”Konfiskation av egendom”

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om vinstbegränsningar i välfärden oroar välfärdsföretagaren Solveig Sunnebo. "Mycket påminner om löntagarfonderna på 80-talet. I båda fallen handlar det om konfiskation av egendom som företagare byggt upp", säger hon.