Lyft när privata Carema tog över äldreboenden

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREVÅRDEN I maj 2008 tog Carema Äldreomsorg över två kommunala äldreboenden i Falun, Norshöjden som funnits sedan mitten av 90-talet och Korsnäsgården som startade så tidigt som 1966. Efter en viss oro bland anställda och kunder den första tiden är entusiasmen nu påtaglig. För kunderna, alltså de boende, har valfriheten ökat.

Anna Wikberg och Helene Sundgren ser nästan bara fördelar med att Norshöjden och Korsnäsgården nu drivs i privat regi.

- Vi har rätt att välja vilken mjölk vi vill köpa i butiken. Då måste man väl också kunna välja sitt boende, även när man blir äldre, säger Anna Wikberg, verksamhetschef på Norshöjden med 48 kunder och 52 anställda.

Hon nämner att Norshöjden försöker profilera sig med ett så kallat aktivitetskoncept. Vad detta innehåller varierar och styrs av kundernas önskemål. För närvarande finns ett utbud bestående av exempelvis gymnastik, dans, musik och en syjunta.

De personalenkäter som genomförts talar sitt tydliga språk. De allra flesta tycker att arbetssituationen totalt sett blivit bättre sedan den privata utföraren kommit in i bilden.

- Många pratar om fördelarna med ökat ansvar och ökade befogenheter. De har fått större delaktighet i jobbet och trivs bättre av den anledningen, förklarar Helene Sundgren, som är verksamhetschef på Korsnäsgården med 33 kunder och 35 medarbetare.

För att få övergången från det kommunala till det privata så smidig och odramatisk som möjligt erbjöds samtliga medarbetare ett års tjänstledighet från Falu kommun för att prova den nya arbetsgivaren. Alternativet var att börja på någon annan tjänst inom kommunen. I runda tal två tredjedelar av medarbetarna från den kommunala tiden arbetar idag på något av Caremas två äldreboenden i Falun.

- Jag försöker driva Norshöjden som om det vore mitt företag och har fullt ansvar för att allting fungerar ekonomiskt och kvalitetsmässigt, förklarar Anna Wikberg.

Men finns det då inga nackdelar att lyfta fram?

- Det skulle i så fall vara att det är långt till våra kolleger. Den här regionen inom Carema Care omfattar ett jätteområde från Västerås upp till Haparanda med sammanlagt 12 enheter, berättar Helene Sundgren.

Av de sammanlagt elva äldreboendena i Falu kommun drivs tre nu av privata företag.

- Jag hoppas att den privata andelen blir större. Fördelarna är så tydliga, men med ett politiskt maktskifte i kommunen i höst funderar jag på om den här utvecklingen bryts eller om den kommer att ske i långsammare takt, säger Helene Sundgren.

Carema Care ger stöd, service, vård och omsorg till äldre människor samt till personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller psykiska sjukdomar. Verksamheten bedrivs på uppdrag av kommuner runt hela landet och även i Norge. Carema Care har cirka 10 000 anställda.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet utvecklar både individen och samhället

ENTREPRENÖRSKAP "Rent generellt är företagandet något som behöver stärkas i Dalarna", anser Evelina Bark-Nordin regionchef för Ung Företagsamhet. En djupare kunskap i företagande bland länets ungdomar kan underlätta för detta. När kunskap om företagande ökar blir också steget lättare att ta, oavsett om man startar en ny eller om man vill ta över en redan existerande verksamhet.
NYHET Publicerad:

En satsning som har burit frukt

UNG FÖRETAGSAMHET Korgombudets satsning har burit frukt i både bokstavlig och bildlig mening. De fyra tjejerna har gjort det till sin affärsidé att leverera fruktkorgar till företag och privatpersoner. Med gott resultat – de kammade hem priset i två prestigefulla kategorier på UF-mässan i Falun.
NYHET Publicerad:

Rättvis lönesättning kräver modiga chefer

LÖNEBILDNING Det måste löna sig att vara värdefull för ett företag, menar Pia Kadfalk som är HR-chef på Mora of Sweden. Sedan 12 år tillbaka har de arbetat strategiskt med lönesättning som ett verktyg för att behålla sin personal och öka produktiviteten.
NYHET Publicerad:

”Mina välmående barn är vinst i välfärden för mig”

VÄLFÄRD "Jag skulle vilja att Jonas Sjöstedt kom till mina barns skola så att jag kunde visa honom vad vinster i välfärden innebär. För mig innebär det att mina tre barn har fått en lugn och trygg pedagogisk miljö där lärare och övrig personal trivs. Är det detta som Jonas Sjöstedt vill förbjuda?" Det säger Åsa Svensson som är förälder till tre barn på Olympicaskolan i Hedemora.
NYHET Publicerad:

”Sverige skulle tjäna på större lönespridning”

LÖNEBILDNING Hur ska vi använda lönesättning som ett strategiskt sätt att öka produktiviteten och lönsamheten i våra företag? Det var huvudämnet när Edel Karlsson Håål, lönepolitisk expert vid Svenskt Näringsliv, höll i seminariet ”Strategisk lönesättning en investering för ditt företag”.
NYHET Publicerad:

Visst är det här vinster i välfärden 

FREDAGSKRÖNIKAN "När jag för 16 år sedan kom på tanken att starta en fristående grundskola kunde jag inte tänka mig att bli anklagad för att skada den svenska välfärden. Jag hade en vision och en pedagogisk idé. Att jag sedan skulle falla offer för politiska ledare som svartmålar alla slag av privata initiativ kunde jag inte tänka mig", skriver Lillemor Gunnarsson, Olympica Skolan, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten i Dalarna når ny toppnivå

NYRAPPORT Andelen företagsamma i Dalarna ökar det visar Svenskt Näringslivs undersökning om företagsamheten. Sammantaget är 11,3 procent av befolkningen företagsamma. Länets företagsamhet har därmed aldrig tidigare varit högre. Samma sak gäller för länets företagsamma kvinnor.
NYHET Publicerad:

Daphne och Pauwel satsade på en framtid som företagare i Orsa

ENTREPRENÖRSKAP Pauwel van Zonneveld ansvarade för bemanningen på ett jätterederi i Rotterdam och var ständigt på resande fot någonstans i världen. Hans hustru Daphne arbetade som optiker. Sommaren 2008 köpte de Kungshaga Hotell i Orsa.
NYHET Publicerad:

Hur ska regeldjungeln kunna skapa fler jobb?

GÄSTKRÖNIKA "Jag har drivit företaget Optileks i Rättvik sedan 1978 och varit ägare sedan 1992. Vi gör glasögonglas av alla slag, tillverkade med den allra nyaste tekniken, som vi levererar både i Sverige och Europa. Numera är jag pensionär och har därför tid att reflektera över min tid som företagare och kan med lite perspektiv på tillvaron se de utmaningar som dagens företagare står inför – bland annat min son, som nu driver företaget vidare". Skriver Åke Jansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

LAS har inte åldrats med värdighet

GÄSTKRÖNIKA "Det är drygt 41 år sedan jag föddes. Jag är ungefär lika gammal som Lagen om anställningsskydd (LAS). Då och då blir jag påmind om min ålder och hur åren har format mig som människa. Oftast tycker jag att mina samlade erfarenheter och upplevelser har förändrat mig till det bättre. Mitt årsbarn, LAS, har däremot knappats förändrats en dag sedan den tillkom." Så börjar Anna-Karin Tyskhagen i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektören berömmer Rättviks företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Vi har en väldigt bra dialog med kommunen och jag tror att de flesta företagare har ungefär samma uppfattning. Det är inte så byråkratiskt. Kommunen försöker verkligen göra vardagen enklare för oss", säger Elisabeth Willner Perez på Hotell Lerdalshöjden i Rättvik.
NYHET Publicerad:

Samverkan viktigt för infrastrukturutveckling

INFRASTRUKTUR Samverkan och samarbete är nyckeln för att åstadkomma stora förändringar på infrastrukturområdet. Clifford Modig och Mats Bergkvist var två företagare som deltog under Infrastrukturdagen och som såg stora fördelar med samverkansmodellen för att driva igenom sina frågor. "Dalarna och Gävleborg har mycket att lära", säger de.
NYHET Publicerad:

Rättvik siktar ännu högre

FÖRETAGSKLIMAT "Rättvik har marscherat bra i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet, men vi nöjer oss inte med det här resultatet. Vi arbetar målmedvetet vidare och har stakat ut vägen för att förbättra företagsklimatet ytterligare. Senast 2017 ska Rättvik finnas bland de 50 bästa på rankinglistan", säger kommunstyrelsens ordförande Annette Riesbeck (C). 
NYHET Publicerad:

Lyssna och lär av varandra

FÖRETAGSKLIMAT "Kommuner kan lära sig mycket av varandra i arbetet med att skapa ett bättre företagsklimat. Därför har det varit spännande att lyssna på andras erfarenheter", förklarade Annette Riesbeck (C), kommunstyrelsens ordförande i Rättvik och en av dem från Dalarnas kommuner som deltog i Företagsklimatdagen i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Osäkert år för oss krögare och våra anställda

GÄSTKRÖNIKA Att vara företagare i restaurangbranschen har varit en känslomässig bergochdalbana under det senaste året. Turbulensen som uppstod efter valet har gjort att vi även fortsättningsvis har fått hålla andan inför kommande politiska förändringar. Det skriver Ingemar Eberstål  som driver Banken Bar & Brasserie AB och Banken Två rum & Kök i sin krönika
NYHET Publicerad:

Sömnlös av olika orsaker

GÄSTKRÖNIKA Jag är sedan 2008 företagare i välfärden. Jag driver och utvecklar en en fri-förskola i Falun, tillsammans med goda pedagoger och medarbetare. Vi har cirka 30 personer på lönelistan. Några av dessa är visstidsanställda, unga människor i sina första anställningar. De politiska förslag som hotar att komma tillbaka i vårpropositionen håller mig som företagare vaken om nätterna.
NYHET Publicerad:

Oppigårds Bryggeri är min hembygds hjältar

ENTREPRENÖRSKAP ”Med glimten i ögat och med ett målmedvetet och strukturerat fokus har Oppigårds byggt företaget från grunden och på ett enastående sätt bidragit till återuppbyggnad av byn, återskapat arbetstillfällen och framtid till en ånyo blomstrande Dalabygd”. Så löd nomineringstexten till en av Dalarnas mest företagsamma. Vi besökte Ann-Christine Hedström som skrev nomineringstexten för att höra vad hon tycker att Oppigårds Bryggeri betyder för henne och hennes hemort.
NYHET Publicerad:

Tonen hårdnar mot jobbskaparna

KRÖNIKA Årets första månad börjar närma sig sitt slut. Sakta börjar vi få perspektiv på den politiska kris som avslutade 2014. Men bilden klarnar ändå inte. Hur tomma är egentligen ladorna? Vem har sträckt ut handen till vem? Vilka skatter ska höjas och vilka ska sänkas?
NYHET Publicerad:

Fackligt krav skadar integriteten för samhällets svagaste

GÄSTKRÖNIKA Vår bransch har varit i den politiska skottgluggen sedan vi började se dagens ljus för runt 20 år sedan. Ofta har vi fått framstå i dålig dager av politiker som vill frånta oss möjligheten att driva våra verksamheter. I några få fall har kritiken mot företagare inom välfärden varit berättigad. Men i de allra flesta fallen har kritiken varit orättvis och rent ogrundad. Det skriver Roberth Klarqvist, vd Libra Assistans AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Ingen magi att vara företagsam

GÄSTKRÖNIKA Jag vann nyligen titeln Dalarnas mest företagsamma människa i en tävling som arrangeras av Svenskt Näringsliv. Förutom att det känns väldigt roligt att en professionell jury har valt ut mig till en av fem finalister och att sedan 1 800 människor har röstat, där en majoritet ville se mig som vinnare bland dessa duktiga entreprenörer, så känns denna titel extra hedrande för mig.