Lyft när privata Carema tog över äldreboenden

NYHET Publicerad

VALFRIHET I ÄLDREVÅRDEN I maj 2008 tog Carema Äldreomsorg över två kommunala äldreboenden i Falun, Norshöjden som funnits sedan mitten av 90-talet och Korsnäsgården som startade så tidigt som 1966. Efter en viss oro bland anställda och kunder den första tiden är entusiasmen nu påtaglig. För kunderna, alltså de boende, har valfriheten ökat.

Anna Wikberg och Helene Sundgren ser nästan bara fördelar med att Norshöjden och Korsnäsgården nu drivs i privat regi.

- Vi har rätt att välja vilken mjölk vi vill köpa i butiken. Då måste man väl också kunna välja sitt boende, även när man blir äldre, säger Anna Wikberg, verksamhetschef på Norshöjden med 48 kunder och 52 anställda.

Hon nämner att Norshöjden försöker profilera sig med ett så kallat aktivitetskoncept. Vad detta innehåller varierar och styrs av kundernas önskemål. För närvarande finns ett utbud bestående av exempelvis gymnastik, dans, musik och en syjunta.

De personalenkäter som genomförts talar sitt tydliga språk. De allra flesta tycker att arbetssituationen totalt sett blivit bättre sedan den privata utföraren kommit in i bilden.

- Många pratar om fördelarna med ökat ansvar och ökade befogenheter. De har fått större delaktighet i jobbet och trivs bättre av den anledningen, förklarar Helene Sundgren, som är verksamhetschef på Korsnäsgården med 33 kunder och 35 medarbetare.

För att få övergången från det kommunala till det privata så smidig och odramatisk som möjligt erbjöds samtliga medarbetare ett års tjänstledighet från Falu kommun för att prova den nya arbetsgivaren. Alternativet var att börja på någon annan tjänst inom kommunen. I runda tal två tredjedelar av medarbetarna från den kommunala tiden arbetar idag på något av Caremas två äldreboenden i Falun.

- Jag försöker driva Norshöjden som om det vore mitt företag och har fullt ansvar för att allting fungerar ekonomiskt och kvalitetsmässigt, förklarar Anna Wikberg.

Men finns det då inga nackdelar att lyfta fram?

- Det skulle i så fall vara att det är långt till våra kolleger. Den här regionen inom Carema Care omfattar ett jätteområde från Västerås upp till Haparanda med sammanlagt 12 enheter, berättar Helene Sundgren.

Av de sammanlagt elva äldreboendena i Falu kommun drivs tre nu av privata företag.

- Jag hoppas att den privata andelen blir större. Fördelarna är så tydliga, men med ett politiskt maktskifte i kommunen i höst funderar jag på om den här utvecklingen bryts eller om den kommer att ske i långsammare takt, säger Helene Sundgren.

Carema Care ger stöd, service, vård och omsorg till äldre människor samt till personer med funktionsnedsättning, missbruksproblem eller psykiska sjukdomar. Verksamheten bedrivs på uppdrag av kommuner runt hela landet och även i Norge. Carema Care har cirka 10 000 anställda.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förstår inte politikerna?

GÄSTKRÖNIKA "Jag vill fortsätta driva företag och bidra till vår gemensamma välfärd genom att skapa fler jobb när jag har möjlighet. Men jag kan faktiskt uppriktigt säga att jag förlorar en del av motivationen när jag ser att jag inte backas upp av våra folkvalda politiker." Skriver Camilla Carlgren Berg, Paloma in Sweden AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Smolk i bägaren när man tänker på företagarens skyddsnät

GÄSTKRÖNIKA "Solen skiner, sonen sover, kaffet ryker. Jag är pappaledig, vilket jag sedan över ett halvår tillbaka är ett par dagar i veckan. Att vara helt pappaledig, på 100 %, det skulle jag förstås inte kunna vara. Att stänga av mobilen går inte, att inte kolla mailen åtminstone ett par gånger per idag är riskabelt. Vad jag ibland kunde önska att vi pratade lite mer om, är företagarnas, och särskilt småföretagarnas, vardag. En vardag där reglerna kring sociala skyddsnät i bästa fall är luddiga, i värsta fall helt saknas." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagsklimatet i Dalarna behöver hålla världsklass

FÖRETAGSKLIMAT Dalarna behöver tillväxt och nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker och tjänstemän på alla nivåer. Men så är det inte. "Det finns positiva betyg, erfarenheter och exempel att utgå från inom länet. Genom att samarbeta och ställa höga förväntningar på sig själva och varandra kan Dalarnas politiker och tjänstemän genomföra massor", säger Teresa Bergkvist, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Dalauppror mot sjukskatten

SOCIALFÖRSÄKRING En debattartikel har sällan fler än ett fåtal underskrifter. Men när Dalaföretagen valde att skriva om medfinansieringen inom sjukpenningen blev gensvaret desto större. 53 företagare valde att skriva under.
NYHET Publicerad:

Öppet brev till Roza Güclü Hedin

GÄSTKRÖNIKA Hej Roza! Vi har träffats på någon näringslivsdag i Falun vill jag minnas. Olyckligt nog har vi inte hunnit träffas därefter. Du är alltid välkommen på studiebesök till DalaFrakt. Anledningen till att jag skriver till dig nu är det förslag som dykt upp kring finansiering av sjukfrånvaro där företagaren ska stå för 25 procent bortom visst antal dagar.
NYHET Publicerad:

Olika problem kräver olika lösningar

GÄSTKRÖNIKA "Om någon frågade mig för sex år sedan vilka stora hinder och problem jag upplevde som företagare, så handlade mitt svar nästan alltid om regelkrångel, informationsbrist, hinder för anställning och den allmänna synen på företagare och företagande. Får jag frågan idag, så handlar mycket om kompetensförsörjning, LOU och organisatoriska utmaningar. Vad min poäng är? Världens förändras. Företag förändras. Utmaningarna och kickarna likaså." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Anette upplever ökat förtroende för välfärdsföretagare

VÄLFÄRD "Äntligen verkar man inse att det inte är ägarformen som är det viktiga när det gäller välfärdsverksamhet, utan snarare den kvalitet och service man blir erbjuden. Varför är det annars så tyst kring Reepalus och Shekarabis utredning om vinster i välfärden? Vi vet att kvalitet och service är det som avgör om vi ska överleva som företag och vi upplever att kommunerna alltmer ser oss som en resurs", säger Anette Kallin, vd för Omvårdnad i Skönvik AB.
NYHET Publicerad:

"Sjung om studentens lyckliga dar..."

GÄSTKRÖNIKA "Det var en fin bit som Prins Gustaf fick till där i mitten av 1800-talet. Men kanske är en mer relevant sång Ebba Gröns "Vad Skall Du Bli"? Snart är sommaren här, och tusentals unga vuxna går ut gymnasiet eller högskolan, många utan en aning om vad de ska göra härnäst." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Jobba för att leva eller leva för att jobba?

GÄSTKRÖNIKA "Nu är hälsoväxlingen på tapeten och regeringen vill att företagen är med och delar på kostnaderna vid långtidssjukskrivningar. Som så många andra förslag från politiskt håll tycker jag man adresserar symtomen, och inte problemet i sig." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation, i sin senaste krönika.
NYHET Publicerad:

OJ-Gruppen säkrar jobb i Vansbro

TILLVÄXT OJ-Gruppen, med sina fem dotterbolag i Vansbro kommun, har under sina drygt 35 år visat att högteknologin har goda förutsättningar att växa även på landsbygden. Den senaste milstolpen i koncernens historia passerades i början av året då ett av företagen, Svetslego AB, förvärvade 100 procent av Samhalls mekaniska verksamhet i Vansbro. Och Owe Westerberg, vd för OJ-Gruppen, känner positiva vibbar för teknikbranschen även inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Att anställa är att AGAs en smula

GÄSTKRÖNIKA "Arbetsgivaravgift förkortas AGA – slump eller inte? Lek med ord, förstås, men nog gör det ont i plånboken att anställa – och tillsammans med riskerna man tar vid eventuella sjukskrivningar skulle jag säga att det är en stor anledning till varför så många drar sig för att ta in sin första medarbetare." Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bitterljuv vinst för friskolor i Falun

FRISKOLAN Falu kommun har fått smäll på fingrarna av Förvaltningsrätten. För lågt räknad skolpeng mellan 2010 och 2014 gör att de fristående gymnasieskolorna får dela på nästan 33 miljoner kronor. ”Det är skönt att det äntligen kommer ett beslut, det här är ju ett tillskott som skulle ha funnits från början”, säger Lena Westman, vd på Hagströmska gymnasiet.
NYHET Publicerad:

Företagen i Dalarna har svårast i landet att hitta medarbetare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Hela 65 procent av företagen i Dalarna tycker att det är mycket eller ganska svårt att klara sin rekrytering. Det framgår av den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Rekryteringsproblem bromsar Dalarnas företag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Den nya Rekryteringsenkäten från Svenskt Näringsliv talar sitt tydliga språk – för företagen i Dalarna är det tuffast i landet att hitta medarbetare, vart tredje företag har tvingats tacka nej till en order på grund av personalbrist och drygt fyra av fem tycker att den kompetens som medarbetarna behöver för att göra ett bra jobb förändrats under de senaste fem åren. 
NYHET Publicerad:

Ibland vinner man, ibland lär man

GÄSTKRÖNIKA "Jag startade ett bemanningsföretag när jag gick på gymnasiet, med F-skatt och allt. Det lyfte aldrig, och jag lärde mig hur pappersexercisen kring företagande fungerar". Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin andra krönika.
NYHET Publicerad:

Medfinansiering kan försvåra för människor med sjukdomshistorik

DEBATT Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. En stor majoritet av företagarna i Dalarna uppger att de kommer bli mer försiktiga med att rekrytera medarbetare med ohälsohistorik om regeringen gör verklighet av sitt förslag.
NYHET Publicerad:

Regeringens sjukförslag får tummen ner av företagen

MEDFINANSIERING Företagen i Dalarna gör tummen ner för så kallad medfinansiering i sjukförsäkringen. Mikael Widmark på Scandinavian WeldTech AB ser förslaget som ”fullständigt huvudlöst”. Marcus Weilund på Mockfjärds Fönsterentreprenad AB befarar att företagens utveckling kan bromsas och att det drabbar jobben.
NYHET Publicerad:

Trots utmaningar ser LC-Tec möjligheter med ny kamerateknik

DRIVKRAFT Jesper Osterman ser möjligheter med den nya kamerateknik som hans företag LC-Tec bland annat arbetar med. Men det finns också utmaningar för hans bransch, framförallt i form av den hårdnande konkurrensen från låglöneländerna. Och hotet blev inte mindre efter senaste avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

Jag - en entreprenör?

GÄSTKRÖNIKA "Jag är 30 år gammal, driver en av Dalarnas största kommunikationsbyråer, bygger ett revolutionerande affärssystem vid sidan och anlitas ganska flitigt som föreläsare och talare kring marknadsföring och digital trendspaning. En del kallar mig entreprenör. Men är jag det?" Skriver Jonas Grenfeldt, Panang Kommunikation AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bassel och Shamoun från Syrien berikar arbetsdagarna i Skedvi

GÄSTKRÖNIKA "Ett och ett halvt år. Så länge har jag tjatat på Arbetsförmedlingen och flera coachföretag om vikten av att dela ut sysslor och sammanhang till våra nyanlända. Svaren från Af och coachföretagen har först varit ”Ja! Bra! Halleluja!”. Därefter antingen tystnad eller ”Vi har ingen som passar in i er kravspec”. Ööhh…? Kravspec? Mitt enda krav har varit att det måste vara en person som rent praktiskt på något sätt kan ta sig till Stora Skedvi, och att personen i fråga vill komma till oss. Och tro mig, det är riktigt många som passar in i den kravspecifikationen." Det skriver Malin Floridan, Skedvi Bröd i sin krönika.