Från egen korvvagn till Årets Servicehandlare 2012

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAM Ghassan Ghaziri är bara 26 år. Men trots sina unga år har han gjort en enastående karriär och energiskt sålt bilar och lokalproducerad glass. Allt började med ett par bingolotter.

Ghassan Ghaziri

Två bingolotter. Det tyckte idrottsklubben i Falkenberg att varje medlem kunde sälja för att ge ett tillskott till föreningskassan. Den unge och nyblivne medlemmen Ghassan Ghaziri nappade direkt.

– Det var nervöst för jag visste inte då hur man säljer. Så jag sålde dem till pappa, berättar han och skrattar.

Nästa vecka skulle han sälja fem lotter. Men hans pappa köpte bara två, manade sin son att repa mod och ta kontakt med folk för att sälja de resterande tre. Detta blev startskottet för en rekordsnabb säljkarriär. Ghassan, bara 26 år gammal, har i dagarna belönats med priset Årets Servicehandlare. Priset delades i år ut för första gången av branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food.

– Jag är stolt och mycket glad över denna fina utmärkelse.

Ghassan tyckte om att sälja Bingolotter och snart sålde han 100 i veckan. Eftersom han fick sju kronor för varje såld lott började detta bli lönsamt för den unge entreprenören. När han var 15 år ville han ha ett sommarjobb, men det jobb han sökte som säljare vid en korvvagn på torget i Falkenberg kunde han inte få. Det krävdes körkort vilket han inte hade. Men det hindrade inte Ghassan.

– Då önskade jag mig korvvagnen på torget i födelsedagspresent. När kompisarna önskade sig en moppe så ville jag hellre ha en egen vagn och sälja korv.

Föräldrarna tyckte att det var en lite märklig önskan, men Ghassan fick sin vagn. Men att ta steget fullt ut som företagare kunde han inte. Han var ju bara femton.

– Mina föräldrar hjälpte mig och ställde upp som borgenärer.

Den initiativrike Ghassan lät inte nöja sig med korvförsäljning. Under soliga dagar fanns ju en chans att sälja glass på Skrea strand och han öppnade där en glasskiosk, som han fortfarande driver. Under gymnasietiden gick han på handelsprogrammet. Han lät sin entreprenöriella ådra styra examensarbetet, ordnade en bilmässa på skolområdet och fick lokala bilhandlare att ställa upp med fordon. Det blev så lyckat att en av bilhandlarna anställde honom som säljare direkt efter studenten.

Men att vara anställd var inget för Ghassan. Han ville vara sin egen och sökte olika vägar. När han besökte Ullared som representant för en fast food-kedja ledde det till att han istället öppnade en egen matservering på den handelstäta orten. Idag har hans företag fyra anställda.

Den till synes spikraka företagarvägen har dock kantats av bekymmer. Han fick inte starta eget-bidrag eftersom han var för ung, vilket Ghassan är helt oförstående till och någon brände ner hans glasskiosk för en tid sedan. Stödet från föräldrarna, från Per Stenström på SIA Glass och Boris Lennerhov på Gekås, är ovärderligt för honom och hela hans unga företagargärning präglas av en obeveklig vilja.

– Jag älskar att sälja och att få träffa nya människor!

Namn: Ghassan Ghaziri
Bor: Falkenberg
Ålder: 26 år
Familj: Föräldrar och syskon
Intressen: Spela tennis och umgås med familjen
Vad skulle underlätta för dig som företagare? Sänk arbetsgivaravgifterna för mindre företag. Varför ska ett större och mindre företag beskattas lika?

Love Janson

Nyheter

NYHET Publicerad:

Politiker bjöds på ett pärlband av lösningar på Framtidsmötet i Halland

NÄRINGSLIV Det halländska Framtidsmötet i april blev som ett smörgåsbord för politikerna. Företagare bjöd på kreativa och smarta förslag hur näringslivets villkor kan förbättras och stärkas. Dessa idéer var ett resultat av de gruppdiskussioner som fördes under dagen.
NYHET Publicerad:

Team 16 - företagarna som ger röst åt det halländska näringslivet

16 halländska företagare träffas på eget initiativ hos varandra. Tanken är att samtala kring de mest aktuella näringslivsfrågorna och ventilera dem tillsammans med politiker och tjänstemän. Det är Team 16, ett bollblank för hur det halländska näringslivet kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Avfallsanläggning på 350 miljoner sätter konkurrensen ur spel för entreprenör

350 miljoner kronor kan slösas bort om Halmstads kommun väljer att bygga en avfallsanläggning som kommunen själva hävdar inte behövs. Om den byggs betyder det att konkurrensen sätts ur spel, säger Per Nilsson, Kuskatorpet, på det möte som Team 16 hade i mars.
NYHET Publicerad:

Lars Adaktusson talade varmt för inre marknad

EUS INRE MARKNAD En fungerande inre marknad inom EU blir allt viktigare. Den påverkar inte bara näringslivet utan också så väldigt många andra områden. Inte minst behöver tjänstedirektivet komma att fungera. Det var något av EU-kandidaten Lars Adaktussons (KD) budskap när han träffade företag och allmänhet i Halland den 3 mars. 
NYHET Publicerad:

Företagare engagerar sig för fler jobb till ungdomar

Att få ut ungdomar i arbete är det just nu allra viktigaste. Det säger Tommy Zryd, företagare i Halmstad och en av 80-talet deltagare vid Ästad Forum, där Hallandsregionens utmaningar diskuterades av företrädare för näringslivet, kommunerna, regionen och rikspolitiken. Och Linda Andersson, företagare i Laholm, värnar om den sänkta restaurang-momsen och arbetsgivareavgiften för unga för att kunna skapa fler jobb.
NYHET Publicerad:

Halland en av Sveriges mest företagsamma regioner

FÖRETAGSAMHET Fler människor blir företagsamma i Halland.
NYHET Publicerad:

Bredband och ungdom i arbete på önskelistan vid Ästad Forum

Det stora behovet av utbyggt bredband i Halland, fler praktikplatser och ökade möjligheter för små företag att vara med i offentlig upphandling av t ex livsmedel stod högt på önskelistan när företagare, politiker och tjänstemän vid Ästad Forum diskuterade regionens utveckling.
NYHET Publicerad:

Tveksamhet håller tillbaka konjunkturen i Halland

KONJUNKTUR På stället marsch. Företagarna i länet är tveksamma och tror inte på någon snabb återhämtning under detta halvår. Det visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som presenterades den 6 februari i Halmstad.
NYHET Publicerad:

Ästad Forum en kraftsamling för utvecklingen av Halland

Hallandsregionen står inför ett antal utmaningar. Och för att lyckas krävs bred samverkan. Vid Ästad Forum samlades företrädare för näringslivet (små och stora företag), kommunerna, regionen och rikspolitiken för att över alla gränser hitta framgångsvägar.
NYHET Publicerad:

Skola och bussföretagare vinner på att slå ihop sina påsar

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bussförare är ett framtidsjobb och det kommer att saknas 7000 förare. Trots det hinner ungdomar att välja ett annat yrke på grund av den höga åldersgränsen för att ta busskörkort. Tack vare nya regler mildras problemet. Magnus Elofsson, vd för KE's Bussar i Fjärås, samarbetar med Lindälvsgymnasiet i Kungsbacka för att säkra återväxten av bussförare.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att lyssna på företagarna"

TEAM 16 Lunchdiskussioner och frågemöten stod på agendan när företagargruppen Team 16 från Halland besökte riksdagen i januari. Politiker från olika partier fick svara på frågor om bland annat RUT, ROT och godtyckliga tjänstemannabeslut.
NYHET Publicerad:

Hur ser företagsklimatet i Halland ut?

LOKALTFÖRETAGSKLIMAT Nästan 1000 företagare i Halland har nu satt betyg på företagsklimatet i sina respektive kommuner i den enkätundersökning som Svenskt Näringsliv årligen gör. Företagen svarar på frågor om bland annat kommunen service till företagen, konkurrens från kommunala verksamheter och attityder till företagande. För Halland som helhet ser det relativt bra ut i jämförelse med resten av riket men det finns en hel del att jobba med.
NYHET Publicerad:

Hur står det till med företagsklimatet i Halland?

FÖRETAGSKLIMAT På måndag släpps enkätresultaten
NYHET Publicerad:

Markbrist försvårar företagsflytt och nya jobb

Fredrik Henriksson, vd på Henrikssons stenhuggeri, kan tänka sig att flytta företaget bort från Kungsbacka centrum. Men kommunen kan inte presentera några bra alternativ på industrimark och satsningen, som skulle ge fler jobb, läggs i malpåse.
NYHET Publicerad:

Körkort förenklar upphandlingar tipsar företagare

Med ett intyg, ett slags körkort, som visar att leverantören är seriös kan mer krut läggas på offerten än på upphandlingen. Det tipsar företagare i Team 16 om på årets sista möte i Laholm.
NYHET Publicerad:

I regnet och blåsten vi förstår att det mot hallands-jul lackar..

GOD JUL Ett nytt år är på ingång och vi 2013 tackar En spännande tid med förändringar vid dörren står För du vet väl att nästa år är ett supervalår Men vad är det då som vi tycker behöver göras som angår?
NYHET Publicerad:

Tjejen i spånhögen årets mest företagsamma

VINNARE HALLAND Hon säger att hon är född i en spånhög. Anneli Andelén, vd för familjeföretaget Maa Såg är Hallands mest företagsamma i år. Hon knep flest röster av de fem finalister som vaskats fram ur ett trettiotal nominerade halländska företagare.
NYHET Publicerad:

Krögare varnar för dubbla bakslag om skatter höjs

Höjd restaurangmoms och arbetsgivaravgift för ungdomar slår mot besöksnäringen. Det blir dubbla bakslag mot branschen som får konsekvenser menar krögaren Mikael Wallin i Halmstad. Hur man lockar fler besökare till Halland stod i centrum för ännu ett möte med Team 16.
NYHET Publicerad:

Från tuff start till Gasellföretag för BilMånsson

Orosmolnen hopade sig när Clas O Månsson beslöt sig för att bli Fordhandlare i Halmstad. Det var ödesåret 2008. Men tack vare hårt arbete lyckades han vända utvecklingen för företaget som nu i höst utsetts till Gasellföretag. En framgång som bidrar med 184 735 skolluncher, ett resultat av den skatt man betalar.
NYHET Publicerad:

Rösta på Hallands mest företagsamma!

TÄVLING Hallands mest företagsamma människa 2013 är en person som skapar jobb och möjligheter för fler.