Från egen korvvagn till Årets Servicehandlare 2012

NYHET Publicerad

FÖRETAGSAM Ghassan Ghaziri är bara 26 år. Men trots sina unga år har han gjort en enastående karriär och energiskt sålt bilar och lokalproducerad glass. Allt började med ett par bingolotter.

Ghassan Ghaziri

Två bingolotter. Det tyckte idrottsklubben i Falkenberg att varje medlem kunde sälja för att ge ett tillskott till föreningskassan. Den unge och nyblivne medlemmen Ghassan Ghaziri nappade direkt.

– Det var nervöst för jag visste inte då hur man säljer. Så jag sålde dem till pappa, berättar han och skrattar.

Nästa vecka skulle han sälja fem lotter. Men hans pappa köpte bara två, manade sin son att repa mod och ta kontakt med folk för att sälja de resterande tre. Detta blev startskottet för en rekordsnabb säljkarriär. Ghassan, bara 26 år gammal, har i dagarna belönats med priset Årets Servicehandlare. Priset delades i år ut för första gången av branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast Food.

– Jag är stolt och mycket glad över denna fina utmärkelse.

Ghassan tyckte om att sälja Bingolotter och snart sålde han 100 i veckan. Eftersom han fick sju kronor för varje såld lott började detta bli lönsamt för den unge entreprenören. När han var 15 år ville han ha ett sommarjobb, men det jobb han sökte som säljare vid en korvvagn på torget i Falkenberg kunde han inte få. Det krävdes körkort vilket han inte hade. Men det hindrade inte Ghassan.

– Då önskade jag mig korvvagnen på torget i födelsedagspresent. När kompisarna önskade sig en moppe så ville jag hellre ha en egen vagn och sälja korv.

Föräldrarna tyckte att det var en lite märklig önskan, men Ghassan fick sin vagn. Men att ta steget fullt ut som företagare kunde han inte. Han var ju bara femton.

– Mina föräldrar hjälpte mig och ställde upp som borgenärer.

Den initiativrike Ghassan lät inte nöja sig med korvförsäljning. Under soliga dagar fanns ju en chans att sälja glass på Skrea strand och han öppnade där en glasskiosk, som han fortfarande driver. Under gymnasietiden gick han på handelsprogrammet. Han lät sin entreprenöriella ådra styra examensarbetet, ordnade en bilmässa på skolområdet och fick lokala bilhandlare att ställa upp med fordon. Det blev så lyckat att en av bilhandlarna anställde honom som säljare direkt efter studenten.

Men att vara anställd var inget för Ghassan. Han ville vara sin egen och sökte olika vägar. När han besökte Ullared som representant för en fast food-kedja ledde det till att han istället öppnade en egen matservering på den handelstäta orten. Idag har hans företag fyra anställda.

Den till synes spikraka företagarvägen har dock kantats av bekymmer. Han fick inte starta eget-bidrag eftersom han var för ung, vilket Ghassan är helt oförstående till och någon brände ner hans glasskiosk för en tid sedan. Stödet från föräldrarna, från Per Stenström på SIA Glass och Boris Lennerhov på Gekås, är ovärderligt för honom och hela hans unga företagargärning präglas av en obeveklig vilja.

– Jag älskar att sälja och att få träffa nya människor!

Namn: Ghassan Ghaziri
Bor: Falkenberg
Ålder: 26 år
Familj: Föräldrar och syskon
Intressen: Spela tennis och umgås med familjen
Vad skulle underlätta för dig som företagare? Sänk arbetsgivaravgifterna för mindre företag. Varför ska ett större och mindre företag beskattas lika?

Love Janson

Nyheter

NYHET Publicerad:

Brister i skolan påverkar näringslivet

UTBILDNING Skolan lyckas inte rusta eleverna för yrkeslivet. Det säger 50 procent företag i Hallands län. Det behövs ett bättre samarbete mellan näringsliv och skola. När företagen inte hittar kompetenta medarbetare försämras företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

En höjd restaurangmoms kan komma att kosta mer än vad det smakar

RESTAURANGMOMSEN Regeringens sänkning av restaurangmomsen från 25 % till 12 % som genomfördes 2012 var en reform som först och främst lovade nya jobb. Nu vet vi att reformen lyckades och att sysselsättningen i restaurangbranschen har ökat med 10 000, där 4 000 av dessa jobb är en direkt följd av den sänkta momsen.
NYHET Publicerad:

Han fann sommarjobbet på Facebook

SOMMARJOBB Vi möter Jakob på Ica Kvantum på Kungsmässan i Kungsbacka. Där han har jobbat sen i november men det är först nu under sommaren som han har jobbat så gott som heltid.
NYHET Publicerad:

Det bästa med sommarjobb? Att man har ett!

SOMMARJOBB I centrala Kungsbacka ligger Granngården som erbjuder ett brett sortiment inom djur och trädgård. Vi träffar Nathalie Wilkensson, 19 år, en solig dag i juli för att höra vad hon tycker om sitt sommarjobb som butikssäljare. – Jag har ridning som hobby så jag tycker det här området passar mig och det är väldigt kul, säger Nathalie Wilkensson.
NYHET Publicerad:

Dubbelstöten skapar oro på Lögnäs Gård

DUBBELSTÖTEN Lögnäs Gård ligger strax utanför Laholm, där jag och min man – sjunde generationen på gården – bedriver hotell-, spa- och konferensverksamhet. Till gården hör också bland annat restaurang och hyreslägenheter, samtidigt som vi fortfarande bedriver lantbruk i moderniserad form. Lanthotell Lögnäs Gård är numera det största hotellet i kommunen, och vi breddar vår verksamhet hela tiden – näst i tur är att utöka våra konferenssalar.
NYHET Publicerad:

Näringspolitiskt frukostmöte i Halmstad

NÄRINGSLIV Den 27 juni träffades företagare och riksdagspolitikern Jennie Nilsson (S), näringspolitisk talesperson, på Halmstads stadsbibliotek för att samtala om företagsfrågor i regionen. Tillsammans med representanter från Svenskt Näringsliv och Ung Företagsamhet diskuterades bland annat jordbruk, offentlig upphandling och regelkrångel.
NYHET Publicerad:

Sverige är inte konsekvent gällande EU´s direktiv och lagar

OSUND KONKURRENS Nilssons Special Vehicles i Laholm är ett ledande specialbilsföretag med Europa som hemmamarknad. 50 procent av bilarna går på export och att affärerna flyter på lättare i och med EU intygar VD Karl Justh. Mindre administration, men också lättare att producera då det i och med EU numera finns gemensamma regler för vilka krav till exempel en ambulans har.
NYHET Publicerad:

Fortsatt trögt för företagen i Hallands län

KONJUNKTUR Återhämtningen bland företagen i Hallands län fortsätter, men det går långsamt. Förväntningarna på det kommande halvårets produktion ligger fortfarande under det historiska genomsnittet. Tillväxten hämmas bland annat av underliggande problem på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Att ge elever praktik självklart för verkstadsföretagaren Mikael Carlsson

UTBILDNING Man måste ställa upp och hjälpa ungdomar. Det säger Mikael Carlsson, vd på Eica i Trönninge, som ger gymnasieelever en verkstadsnära praktik i samarbete med Osbecksgymnasiet i Laholm. Jag känner att jag gör en insats, säger han.
NYHET Publicerad:

Två av fem lediga jobb blir aldrig tillsatta i Halland

REKRYTERING Arbetssökande i kö trots att jobben finns. Två av fem rekryteringsförsök misslyckas i Halland. Den främsta orsaken är bristen på yrkeserfarenhet. Svenskt Näringslivs Rekryteringsenkät visar en dyster bild av den halländska arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Kristina Yngwe (C) vill förenkla regelverken

EU VALET Intervjuerna med kandidater till Europaparlamentet fortsätter här med Kristina Yngwe från Centern.
NYHET Publicerad:

Inre marknaden avgörande för TAIGA

Vi har träffat Ann Rydholm, vd på Rydholm, för att bättre förstå EU:s betydelse för företag som arbetar på en nischmarknad. "Jag ser EUs inre marknad som helt avgörande för TAIGAs fortsatta utveckling", säger hon.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver ta arbetslinjen till EU”

EU VALET Så här ser Cecilia Tenfjord-Toftby (M) på företagar- och näringslivsfrågor i EU!
NYHET Publicerad:

Malin Björk (V): Laval-domen måste rivas upp

EU VALET Så här ser Malin Björk (V) på företagar- och näringslivsfrågor i EU!
NYHET Publicerad:

Varför är det viktigt med ett bra företagsklimat?

FÖRETAGSKLIMAT Nu har vi släppt 2014 års företagsklimatsranking av Sveriges 290 kommuner och det är härligt att se att alla kommuner i Halland placerar sig bland de 120 bästa.
NYHET Publicerad:

Årets rankingsresultat i Halland

RANKING Laholm toppar återigen rankingen av företagsklimat i Halland. Falkenberg behåller en andraplats och Hylte blir för andra året i rad årets klättrare i regionen. Halmstad gör framsteg. Företagen där visar att de börjar känna av det arbetet som görs för företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Bodil Ceballos (MP) lovar att jobba för regelförenkling

EU VALET Så här ser Bodil Ceballos (MP) på företagar- och näringslivsfrågor i EU!
NYHET Publicerad:

Hallandsföretagare beroende av handel med EU

EU  30 216 personer i Halland arbetar i företag som exporterar och 60 procent av exporten går till EU. Det visar en rapport som SCB tagit fram på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Gazmends smörgåsfabrik serverar hungriga i Västsverige

FÖRETAGANDE När Gazmend Halili blev arbetslös lade han ihop kunskap om mackor och sallader med behovet hos köpsugna kunder. Han startade en smörgåsfabrik som på kort tid växt till en framgångsrik koncern med 45 anställda. Men en brand hotade att ödelägga allt.