"Vi måste ta striden för att hålla märket"

NYHET Publicerad

AVTAL 2012 Såväl stora som små byggföretag ser en avmattning av bygginvesteringarna. För dem är det industrins lönenorm som gäller, 2,6 procent i löneökningar på ett år. "Det viktigaste är att man tar striden för att hålla märket", säger Patric Sjögren, vd på Byggsjögren i Halmstad.

Inom byggindustrin är det bråda dagar. Det så kallade Tjänstemannavtalet löper ut redan i slutet av januari och en månad senare ska förhandlingarna med Byggnads helst vara avklarade.

Byggsjögren är ett familjeföretag i Halmstad som har märkt av avmattningen på marknaden. Det är inget jättedriv på marknaden, som vd:n Patric Sjögren uttrycker det.

Byggsjögren både bygger och förvaltar hus och har idag 60 anställda på byggsidan.

– Med tanke på hur det ser ut i landet och i Europa tycker jag att man ska vara återhållsam. Det är viktigare nu än någonsin, säger Patric Sjögren.

Enligt Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturbedömning ökade de totala bygginvesteringarna med 9 procent under 2011 och förväntas bli oförändrade i år. Det är främst den konjunkturkänsliga bostadssektorn som berörs, vilket i sin tur påverkar utvecklingen i hela branschen.

Byggkätten Peab har en bra orderstock för det närmsta året, men ser samtidigt tecken på en svagare konjunktur.

– När jag pratar med chefer inom Peabkoncernen ser man helt klart en avmattning på några ställen, framförallt när det gäller bostäder, säger Urban Alm, förhandlingschef på Peab.

Patric Sjögren hänvisar till kostnadsutvecklingen inom byggsektorn. Med små marginaler blir varje kostnadsökning kännbar.

– Konkurrensen om jobben är stor och kostnaderna ökar idag fortare än vi kan höja priserna, säger han.

Superavtal
Det som är speciellt med förhandlingarna med Byggnads detta år är att det bara är löner och ersättningar som ska diskuteras. Det så kallade Superavtalet, som sträcker sig fram till 2013, omfattar övriga frågor. Trots det förde Byggnads fram krav på att reglera arbetsmiljöfrågor och förändringar i anställningsskyddet när fack och arbetsgivare utväxlade krav i december.

Arbetsmiljö är ingen kollektivavtalsfråga, anser Urban Alm. Redan idag finns ett väl fungerande regelverk som rör arbetsmiljön. Till exempel driver Sveriges Byggindustrier projektet Nationellt Kunskapscentrum tillsammans med Byggnads och parterna har även en partsgemensam skyddsombudsutbildning.

Urban Alm tror mycket på att parterna ska utgå från det befintliga regelverket och se till att det efterlevs. Det är viktigt att fokusera på attityder hos chefer och medarbetare.

– Viktigast under avtalsrörelsen är att vi följer det märke som är satt av industrin. Då tycker jag att de fackliga parterna tar ett samhällsekonomiskt ansvar. Sedan vill vi också diskutera arbetsmiljöfrågor, men det ska vi göra i andra former, säger Urban Alm.

– Med tanke på den hårda internationella konkurrensen är det viktigt att märket hålls. Det är beklämmande att se att Byggnads och Seko inte rättar sig efter det.

 

Läs mer

  • Detta är märket »

    De internationellt konkurrensutsatta företagen ska vara först med att träffa nya kollektivavtal om löner och andra villkor. Det kallas att "sätta märket".

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Den höjda arbetsgivaravgiften straffar vår framtid

GÄSTKRÖNIKA Tänker med några rader återge min syn på den höjda arbetsavgiften för unga. Mitt namn är Heléne Stålbom och driver sedan år 2000 Stålboms Konditori tillsammans med min make Micael. Stålboms Konditori ligger i Falkenberg och är idag ett företag med 58 år på nacken.
NYHET Publicerad:

”Jag kan göra dig till verkstadsgolvets Zlatan”

VINST En av de viktigaste frågorna i svensk politik är jobben. Hur ska fler människor komma i arbete? Trots det finns inte näringslivsfrågorna högst på agendan, utan snarare förs idag en företagsfientlig politik. – Jag hade gärna anställt flera stycken redan idag, men för tillfället är det inte bra förutsättningar att anställa, säger Roger Weman, Vd Motorhalland.
NYHET Publicerad:

”Vi vill se mer hållbara företag och affärsmodeller i Halland”

POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Under hösten publicerar Svenskt Näringsliv en ny artikelserie där de politiska ungdomsförbunden berättar om vad de vill göra för att öka företagsamheten i Halland. Denna gång har vi talat med Marcus Dufwa, distriktsordförande i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, SSU, i Hallands län.
NYHET Publicerad:

Om hållbart företagande och socialt ansvar

GÄSTKRÖNIKA Jag värnar för hållbarhet när det kommer till företagande. Jag tror att det är jätteviktigt att man tar ett ansvar för samhället man verkar i och inte bara driver företaget i lönsamhetsaspekter – ett hållbart företagande kan också ge de effekterna – men att ge tillbaka till samhället.
NYHET Publicerad:

Genmäle från Halmstad kommun

GENMÄLE Svenskt Näringsliv publicerade i oktober en artikel om ett renoveringsarbete på Hotell Continental i Halmstad. Byggnadsnämnden i Halmstad har bett att få ett genmäle.
NYHET Publicerad:

Vet du vad du betalar i skatt?

INKOMSTSKATT Skatten är den enskilt största utgiften för nästan alla hushåll i Sverige. Större än bostadslånet, bilen eller mat och el. Ändå underskattar nästan alla svenskar, hela 94 procent, hur mycket de faktiskt betalar i skatt.
NYHET Publicerad:

Hallands mest företagsamma människa 2015 – var med och avgör!

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Erik, Anna, Daniel, Besmir & Ville och Matilda & Linus är några av vår regions mest företagsamma människor. Människor som skapar jobb för fler än sig själva, vågar satsa, inspirerar andra och tar konsekvenserna om det inte går som det ska. Nu vill vi att du är med och avgör vem som ska stå som vinnare. Läs om dem, inspireras och rösta. Vill du lägga till en motivering till din röst är du med och tävlar om en smartklocka! Senast den 29 november behöver vi din röst!
NYHET Publicerad:

Matilda och Linus Nilsson – finalister Hallands mest företagsamma människa 2015

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Matilda och Linus Nilsson, Grundare/Ägare, Öahus AB - Unga företagare som snabbt skapat en äventyrlig och välbesökt destination på Kungsbygget
NYHET Publicerad:

Erik Blomberg – finalist Hallands mest företagsamma människa 2015

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Erik Blomberg, VD, Eleiko Group AB - Engagerad friviktsleverantör som siktar högt och fortsätter att växa globalt
NYHET Publicerad:

Anna Clingston – finalist Hallands mest företagsamma människa 2015

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Anna Clingston, Ägare, Pontos Grundskola - Flerdubblar verksamheten år efter år och ökar valfriheten i en utsatt bransch
NYHET Publicerad:

Besmir Balaj och Ville Ilola – finalister Hallands mest företagsamma människa 2015

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Besmir Balaj och Ville Ilola, Grundare, Lilla Napoli - Sätter Falkenberg på pizzakartan i jakt på den perfekta neapolitanska surdegspizzan
NYHET Publicerad:

Daniel Carlsson – finalist Hallands mest företagsamma människa 2015

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Daniel Carlsson, VD, Ästad Vingård - Kreativ och driven inspiratör som utvecklar sin gård mitt i den halländska myllan
NYHET Publicerad:

Grön Ungdom tror på UF

POLITISKA UNGDOMSFÖRBUND Under hösten publicerar Svenskt Näringsliv en ny artikelserie där de politiska ungdomsförbunden berättar om vad de vill göra för att öka företagsamheten i Halland. Vi tar pulsen på Hana Johansson, en av två språkrör i Grön Ungdom Halland.
NYHET Publicerad:

Sant och falskt om företagande i välfärden

VÄLFÄRD Företagande i välfärden har länge varit en het potatis i debatten. Felaktigt har verksamhet i privat regi beskyllts för sämre kvalitet och arbetsvillkor än i kommunala motsvarigheter. Detta eftersom företag normalt gör vinster.
NYHET Publicerad:

Vi är på väg in i en ny avtalsrörelse

AVTAL 2016 Under en intensiv period på tre månader ska villkoren på den svenska arbetsmarknaden förhandlas och förhoppningsvis utvecklas. Till skillnad från många andra länder lagstiftar inte Sverige om sina villkor vilket gör att kollektivavtalen och hur de utformas blir ännu viktigare här.
NYHET Publicerad:

Engagemang behövs för bygdens sågverk

GÄSTKRÖNIKA Engagemang är den enskilt viktigaste framgångsfaktorn till en levande landsbygd. Den behövs i alla led; hos företagsledare och medarbetare, hos invånare i kommunen och hos politiker och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Höjda kostnader att anställa ungdomar slår mot jobben

ARBETSGIVARAVGIFTEN Företagen är jobbmotorn i Sverige. Om näringslivets utvecklingskraft ska frigöras och fler jobb skapas krävs det gynnsamma och breda förutsättningar för att företag ska kunna växa och anställa. Flera politiska förslag går nu åt fel håll. Ett tydligt exempel är de höjda kostnaderna för att anställa ungdomar under 26 år.
NYHET Publicerad:

Knyt skola och jobb tätare

SME-KOMMITTÉ Kontakten mellan jobb och skola måste förbättras. Annars riskerar bland annat industrin att förlora en generation av ungdomar. Det anser Halmstadföretagaren Thomas Jansson. Han är medlem av Svenskt Näringslivs rådgivande organ SME-kommittén. Där lyfter han frågor om arbetsmarknad och kompetens högre på agendan.
NYHET Publicerad:

Utgångna takplattor missgynnade hotell

FÖRETAGANDE Skifferplattorna på Hotel Continentals tak skulle ersättas med nya. Byggnadsnämnden i Halmstad krävde att exakt samma ljusa nyans skulle användas, trots att de inte gick att få tag på. Takläggningen lades i malpåse och ställningarna stod kvar i åtta månader. Det är ohållbart och gick ut över våra gäster, säger Jeanette Nerman som är delägare på hotellet. Kommunen anser inte att det gick till så.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Jacobsson!

REGIONKONTOR Vår nya praktikant för hösten är Simon Jacobsson och han är varmt välkommen till oss på regionkontoret i Halmstad. Vi bad Simon svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.