"Vi måste ta striden för att hålla märket"

NYHET Publicerad

AVTAL 2012 Såväl stora som små byggföretag ser en avmattning av bygginvesteringarna. För dem är det industrins lönenorm som gäller, 2,6 procent i löneökningar på ett år. "Det viktigaste är att man tar striden för att hålla märket", säger Patric Sjögren, vd på Byggsjögren i Halmstad.

Inom byggindustrin är det bråda dagar. Det så kallade Tjänstemannavtalet löper ut redan i slutet av januari och en månad senare ska förhandlingarna med Byggnads helst vara avklarade.

Byggsjögren är ett familjeföretag i Halmstad som har märkt av avmattningen på marknaden. Det är inget jättedriv på marknaden, som vd:n Patric Sjögren uttrycker det.

Byggsjögren både bygger och förvaltar hus och har idag 60 anställda på byggsidan.

– Med tanke på hur det ser ut i landet och i Europa tycker jag att man ska vara återhållsam. Det är viktigare nu än någonsin, säger Patric Sjögren.

Enligt Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturbedömning ökade de totala bygginvesteringarna med 9 procent under 2011 och förväntas bli oförändrade i år. Det är främst den konjunkturkänsliga bostadssektorn som berörs, vilket i sin tur påverkar utvecklingen i hela branschen.

Byggkätten Peab har en bra orderstock för det närmsta året, men ser samtidigt tecken på en svagare konjunktur.

– När jag pratar med chefer inom Peabkoncernen ser man helt klart en avmattning på några ställen, framförallt när det gäller bostäder, säger Urban Alm, förhandlingschef på Peab.

Patric Sjögren hänvisar till kostnadsutvecklingen inom byggsektorn. Med små marginaler blir varje kostnadsökning kännbar.

– Konkurrensen om jobben är stor och kostnaderna ökar idag fortare än vi kan höja priserna, säger han.

Superavtal
Det som är speciellt med förhandlingarna med Byggnads detta år är att det bara är löner och ersättningar som ska diskuteras. Det så kallade Superavtalet, som sträcker sig fram till 2013, omfattar övriga frågor. Trots det förde Byggnads fram krav på att reglera arbetsmiljöfrågor och förändringar i anställningsskyddet när fack och arbetsgivare utväxlade krav i december.

Arbetsmiljö är ingen kollektivavtalsfråga, anser Urban Alm. Redan idag finns ett väl fungerande regelverk som rör arbetsmiljön. Till exempel driver Sveriges Byggindustrier projektet Nationellt Kunskapscentrum tillsammans med Byggnads och parterna har även en partsgemensam skyddsombudsutbildning.

Urban Alm tror mycket på att parterna ska utgå från det befintliga regelverket och se till att det efterlevs. Det är viktigt att fokusera på attityder hos chefer och medarbetare.

– Viktigast under avtalsrörelsen är att vi följer det märke som är satt av industrin. Då tycker jag att de fackliga parterna tar ett samhällsekonomiskt ansvar. Sedan vill vi också diskutera arbetsmiljöfrågor, men det ska vi göra i andra former, säger Urban Alm.

– Med tanke på den hårda internationella konkurrensen är det viktigt att märket hålls. Det är beklämmande att se att Byggnads och Seko inte rättar sig efter det.

 

Läs mer

  • Detta är märket »

    De internationellt konkurrensutsatta företagen ska vara först med att träffa nya kollektivavtal om löner och andra villkor. Det kallas att "sätta märket".

Nyheter

NYHET Publicerad:

Det gäller att skapa, inte skada jobben

VALANALYS Det är svårt att konstatera att de rödgröna vann valet, snarare var det Alliansen som förlorade. Varför gick valet som det gick? Det var utgångspunkten för dagens nästintill fullsatta samarrangemang som Svenskt Näringsliv anordnade i Falkenberg. Jonatan Hedin, ansvarig för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv, höll i anförandet.
NYHET Publicerad:

Falkenberg Strandbad bidrar med en halv miljon skolluncher

SVERIGE TAR MATCHEN 15 miljoner skattekronor betalar Falkenberg Strandbad in i år som omsätts i välfärden till skolluncher, polisjobb eller utbildningsplatser. Med hjälp av sajten Sverige tar matchen blir det tydligt hur skatten bidrar till vår gemensamma välfärd, säger hotellchef Henric Persson.
NYHET Publicerad:

Hemlandets delikatesser till landsmän nyckeln bakom Eldsberga Charks framgång

FÖRETAGANDE Charkföretagaren Sime Trosic har sjösatt en smart idé. Varför inte sälja hemlandets delikatesser till invandrare i deras nya länder i Europa? Tanken slog så väl ut att han utsågs till Årets nybyggare i Halland i år. Nu väntar hela den europeiska marknaden på Sime.
NYHET Publicerad:

Hallands mest företagsamma människa 2014

HALLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2014 Jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar, som vågar anställa, utveckla, styra om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska.
NYHET Publicerad:

Nya svavelregler vid årsskiftet slår mot transportbranschen

FÖRETAGSAMHET Svaveldirektivet träder i kraft vid årsskiftet. Det kan föra med sig ökade kostnader som drabbar den svenska transportnäringen. Det menar Mats Eriksson som är vd på Skandiatransport i Halmstad.
NYHET Publicerad:

Kraftigt ökade kostnader att anställa hotar ungdomsjobben

UNGDOMSJOBB I dagarna bildar Stefan Löfven (S) en ny regering. En uttalad målsättning är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Men trots att fler ungdomsjobb är en nyckel för att nå dit vill regeringen kraftigt höja kostnaden för att anställa just ungdomar. Detta i ett läge där ca 2 015 ungdomar mellan 18-24 år är inskrivna som arbetssökande på arbetsförmedlingarna i Hallands län.
NYHET Publicerad:

Osäkert valresultat gynnar inte företag som ska rekrytera

VALET 2014 Det minst sagt osäkra tillståndet i landet gynnar inte företagen när de ska anställa. Niklas Korshag och Louise Lejestrand berättar om de följder som det politiska läget får när de ska rekrytera fler medarbetare.
NYHET Publicerad:

Trots att långsiktighet är viktigast för fastighetsbolaget Aranäs, önskas snabba kommunala beslut

FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Jonas Håkansson, VD på fastighetsbolaget Aranäs för att stämma av läget för näringslivet i Kungsbacka. Sedan två år faller kommunen i Svenskt Näringslivs kommunranking­, hur kan det komma sig? Vad fungerar bra från Aranäs horisont och vad kan bli bättre?
NYHET Publicerad:

Hallands mest företagsamma människor 2014

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA 2014 Jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar, som vågar anställa, utveckla, styra om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska.
NYHET Publicerad:

Företagare i Halland väntar otåligt på besked efter valet

VALET 2014 En osäkerhet breder ut sig över Halland där valresultatet lagt en blöt filt över företagsamheten. Företagarna Nils Gordh och Daniel Larsson väntar på besked i viktiga frågor. Svar som lär dröja.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

RUT gynnar välfärden

RUT-AVDRAGET Det är allt tydligare att oron är stor bland företagare över vad som kommer hända efter valet i höst. Det ska beslutas om många viktiga frågor som kan komma att få omfattande konsekvenser för oss som driver företag.
NYHET Publicerad:

Slopat LAS-undantag slår mot småföretagen

ARBETSMARKNAD Många av landets småföretagare är bestörta efter Ylva Johanssons (S) besked att Socialdemokraterna vill slopa undantaget från turordningsreglerna.
NYHET Publicerad:

Brister i skolan påverkar näringslivet

UTBILDNING Skolan lyckas inte rusta eleverna för yrkeslivet. Det säger 50 procent företag i Hallands län. Det behövs ett bättre samarbete mellan näringsliv och skola. När företagen inte hittar kompetenta medarbetare försämras företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

En höjd restaurangmoms kan komma att kosta mer än vad det smakar

RESTAURANGMOMSEN Regeringens sänkning av restaurangmomsen från 25 % till 12 % som genomfördes 2012 var en reform som först och främst lovade nya jobb. Nu vet vi att reformen lyckades och att sysselsättningen i restaurangbranschen har ökat med 10 000, där 4 000 av dessa jobb är en direkt följd av den sänkta momsen.
NYHET Publicerad:

Han fann sommarjobbet på Facebook

SOMMARJOBB Vi möter Jakob på Ica Kvantum på Kungsmässan i Kungsbacka. Där han har jobbat sen i november men det är först nu under sommaren som han har jobbat så gott som heltid.
NYHET Publicerad:

Det bästa med sommarjobb? Att man har ett!

SOMMARJOBB I centrala Kungsbacka ligger Granngården som erbjuder ett brett sortiment inom djur och trädgård. Vi träffar Nathalie Wilkensson, 19 år, en solig dag i juli för att höra vad hon tycker om sitt sommarjobb som butikssäljare. – Jag har ridning som hobby så jag tycker det här området passar mig och det är väldigt kul, säger Nathalie Wilkensson.
NYHET Publicerad:

Dubbelstöten skapar oro på Lögnäs Gård

DUBBELSTÖTEN Lögnäs Gård ligger strax utanför Laholm, där jag och min man – sjunde generationen på gården – bedriver hotell-, spa- och konferensverksamhet. Till gården hör också bland annat restaurang och hyreslägenheter, samtidigt som vi fortfarande bedriver lantbruk i moderniserad form. Lanthotell Lögnäs Gård är numera det största hotellet i kommunen, och vi breddar vår verksamhet hela tiden – näst i tur är att utöka våra konferenssalar.
NYHET Publicerad:

Näringspolitiskt frukostmöte i Halmstad

NÄRINGSLIV Den 27 juni träffades företagare och riksdagspolitikern Jennie Nilsson (S), näringspolitisk talesperson, på Halmstads stadsbibliotek för att samtala om företagsfrågor i regionen. Tillsammans med representanter från Svenskt Näringsliv och Ung Företagsamhet diskuterades bland annat jordbruk, offentlig upphandling och regelkrångel.