"Vi måste ta striden för att hålla märket"

NYHET Publicerad

AVTAL 2012 Såväl stora som små byggföretag ser en avmattning av bygginvesteringarna. För dem är det industrins lönenorm som gäller, 2,6 procent i löneökningar på ett år. "Det viktigaste är att man tar striden för att hålla märket", säger Patric Sjögren, vd på Byggsjögren i Halmstad.

Inom byggindustrin är det bråda dagar. Det så kallade Tjänstemannavtalet löper ut redan i slutet av januari och en månad senare ska förhandlingarna med Byggnads helst vara avklarade.

Byggsjögren är ett familjeföretag i Halmstad som har märkt av avmattningen på marknaden. Det är inget jättedriv på marknaden, som vd:n Patric Sjögren uttrycker det.

Byggsjögren både bygger och förvaltar hus och har idag 60 anställda på byggsidan.

– Med tanke på hur det ser ut i landet och i Europa tycker jag att man ska vara återhållsam. Det är viktigare nu än någonsin, säger Patric Sjögren.

Enligt Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturbedömning ökade de totala bygginvesteringarna med 9 procent under 2011 och förväntas bli oförändrade i år. Det är främst den konjunkturkänsliga bostadssektorn som berörs, vilket i sin tur påverkar utvecklingen i hela branschen.

Byggkätten Peab har en bra orderstock för det närmsta året, men ser samtidigt tecken på en svagare konjunktur.

– När jag pratar med chefer inom Peabkoncernen ser man helt klart en avmattning på några ställen, framförallt när det gäller bostäder, säger Urban Alm, förhandlingschef på Peab.

Patric Sjögren hänvisar till kostnadsutvecklingen inom byggsektorn. Med små marginaler blir varje kostnadsökning kännbar.

– Konkurrensen om jobben är stor och kostnaderna ökar idag fortare än vi kan höja priserna, säger han.

Superavtal
Det som är speciellt med förhandlingarna med Byggnads detta år är att det bara är löner och ersättningar som ska diskuteras. Det så kallade Superavtalet, som sträcker sig fram till 2013, omfattar övriga frågor. Trots det förde Byggnads fram krav på att reglera arbetsmiljöfrågor och förändringar i anställningsskyddet när fack och arbetsgivare utväxlade krav i december.

Arbetsmiljö är ingen kollektivavtalsfråga, anser Urban Alm. Redan idag finns ett väl fungerande regelverk som rör arbetsmiljön. Till exempel driver Sveriges Byggindustrier projektet Nationellt Kunskapscentrum tillsammans med Byggnads och parterna har även en partsgemensam skyddsombudsutbildning.

Urban Alm tror mycket på att parterna ska utgå från det befintliga regelverket och se till att det efterlevs. Det är viktigt att fokusera på attityder hos chefer och medarbetare.

– Viktigast under avtalsrörelsen är att vi följer det märke som är satt av industrin. Då tycker jag att de fackliga parterna tar ett samhällsekonomiskt ansvar. Sedan vill vi också diskutera arbetsmiljöfrågor, men det ska vi göra i andra former, säger Urban Alm.

– Med tanke på den hårda internationella konkurrensen är det viktigt att märket hålls. Det är beklämmande att se att Byggnads och Seko inte rättar sig efter det.

 

Läs mer

  • Detta är märket »

    De internationellt konkurrensutsatta företagen ska vara först med att träffa nya kollektivavtal om löner och andra villkor. Det kallas att "sätta märket".

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stelbenta myndighetskrav skapar frustration

GÄSTKRÖNIKA Jag har funderat många gånger kring varför jag blev företagare och varför jag har lyckats driva ett hotell i 23 år. Vad är det som driver mig? Kan det vara så att jag är en galen entreprenör? Ja, förmodligen är det så. Men trots drivkraften finns det också frustration.
NYHET Publicerad:

Vi ses i Halland!

REGIONKONTOR Med spänning och förväntan – och med nya mål i sikte – tar jag idag över ansvarsrollen för Halland. Från och med idag har jag fått möjligheten att lära känna ”mitt” Halland bättre än någonsin. Och jag har även fått möjligheten att kunna bidra med nya erfarenheter och perspektiv i samtal med, och mellan, företagare och politiker.
NYHET Publicerad:

Kulanko har stakat färdigt…

REGIONKONTOR Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner visade att delfaktorn ”skolans attityder” till företagande, alltså samverkan mellan skola och näringsliv, är bristfällig i många kommuner. Med bakgrund av detta startar Svenskt Näringsliv Väst upp projektet ”Ung för en bättre framtid”.
NYHET Publicerad:

Halmstads klättring och det nya tronskiftet

FÖRETAGSKLIMAT Den 15 september släppte Svenskt Näringsliv rankingen för företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I Halland har Laholm under en längre tid haft det bästa företagsklimatet enligt företagare. Tisdagens rankingsläpp bjöd på både en stor klättring på rankingen för Halmstad men också på ett tronskifte där Falkenberg numera kan tillskriva sig bästa företagsklimatet i Halland.
NYHET Publicerad:

Jobb till flyktingar och småföretagare i Svennes tankar

FÖRETAGANDE Han ser konsekvenser för småföretagare när politiska ord blir till handling. Högre kostnader som leder till färre jobb och mindre utveckling för företaget. Men också de möjligheter som enkla jobb kan ge, framför allt integrationen av nyanlända. Allt tar han upp i SME-kommittén och vill på sikt göra livet drägligare för småföretagaren.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Hallands mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Hallands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Ta bort arbetsgivaravgiften helt för unga

GÄSTKRÖNIKA Lögnäs Gård ligger strax utanför Laholm, där bedriver vi hotell-, spa- och konferensverksamhet. Till gården hör också restaurang och hyreslägenheter, och vi bedriver fortfarande lantbruk i form av kvighotell (hotell för fyrbenta). Lanthotell Lögnäs Gård är numera det största hotellet i kommunen och vi breddar vår verksamhet hela tiden.
NYHET Publicerad:

Erbjuder Hallands kommuner rätt mötesplatser?

FÖRETAGSKLIMAT Falkenbergs kommun har det bästa företagsklimatet i Halland, det finns tydligt uppsatta mål i Falkenbergs näringslivsprogram, dessutom tydliga punkter om hur man ska nå de målen. Frågor rörande kommunens service till företag och kommunpolitikers attityder är tydliga framgångsfaktorer enligt rankingen.
NYHET Publicerad:

Falkenberg bäst i Halland

FÖRETAGSKLIMAT I Halland är Falkenberg den bästa kommunen i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. "Dialogen med kommunpolitiker har utvecklats till det bättre, kommunikationen med tjänstemännen kan förbättras", säger Teddy, Tomal AB.
NYHET Publicerad:

Pytt-lunch med företagare och kommunrepresentanter

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Enkätresultat för det lokala företagsklimatet, attityder/uppfattningar om företagsklimatet och skapandet av en enhetlig självbild över vad som är ett bra företagsklimat. Det var några av det frågor som diskuterades under höstens första Pytt-lunch på Varbergs Kurort.
NYHET Publicerad:

Joakim Rask gläds när UF-företagare vågar och växer

UNG FÖRETAGSAMHET För en UF-företagare är entreprenörskap något helt nytt. Då lotsar Joakim Rask på Osbecksgymnasiet eleverna genom de möjligheter som det egna företagandet ger. Tillsammans med Laholms kommun och företagare får eleverna både kunskap och nätverk. De vågar och växer som människor, säger Joakim.
NYHET Publicerad:

”Kommunikation är en nyckelfunktion i ett modernt samhälle”

HALMSTAD ÅR 2035 Tåget från Köpenhamn har precis anlänt och perrongen är full av resenärer med sikte på jobb eller semester. Ett utbyggt järnvägsnät med dagliga och snabba förbindelser till och från Stockholm, Oslo, Göteborg, Skåne och Danmark har ökat Halmstads attraktionskraft som arbets- boende och semesterort. Sträckan Jönköping-Malmö går med höghastighetståg via Halmstad och Helsingborg. Det utbyggda järnvägsnätet erbjuder dessutom goda förbindelser till kontinenten. Näringslivet, kanske främst besöksnäringen, jublar.
NYHET Publicerad:

Slutgnällt - nu blir vi professionella istället!

GÄSTKRÖNIKA Konkurrensen från andra länder är värre än någonsin. Ingen kompetens finns att anställa. Och alltid är det för mycket att göra. Brukar något av det där komma ur din mun? Det kommer ur min. Kanske är det så att företagare gnäller för mycket.
NYHET Publicerad:

Mat och miljö högt i kurs när företagare samtalar med Per

SME Svensk märkning av livsmedel, miljö och hur det är att vara arbetsgivare är några områden som företagare gärna diskuterar med Per Stenström på SIA Glass. Han är representant i SME-kommittén för Livsmedelsföretagen och för företagarnas hjärtefrågor högre upp på agendan.
NYHET Publicerad:

Tillstånd i restaurangbranschen är godtyckliga

GÄSTKRÖNIKA Att driva företag i restaurangbranschen innebär många tillstånd och mycket avgifter, till exempel kommunala tillstånd som rör miljö eller hälsa eller tillstånd för att sälja alkohol. Det är ingenting vi själva kan styra, så självklart följer vi reglerna och betalar våra avgifter.
NYHET Publicerad:

Bonuslön braksuccé på macken

LÖNESÄTTNING Efter 37 år i branschen har Sven-Olof Gudmundsson utvecklat ett eget bonuslönesystem som han infört på sin Statoilmack i Halmstad. Att ge medarbetarna mycket ansvar och möjlighet till bonuslön har blivit en stor framgång. "Systemet har gett mig gånger två tillbaka i pengar också", säger han.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

Han omvandlar råmark till fastigheter som gör samhällsnytta

JOBBSKAPARPODDEN En del idéer är galnare än andra. Men för Håkan Johansson, årets mest företagsamma människa i Hallands län, är inga fastighetsprojekt omöjliga. I Jobbskaparpodden berättar han om en otålig person som lärt sig att vara uthållig: man måste klara av att tro på sin idé länge!
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.