Vad kan din personal om lönen?

NYHET Publicerad

SKATTER För många är storleken på lönen och hur den utvecklas en viktig fråga. Ofta kommer den upp när det är dags för lönediskussioner eller vid avtalsförhandlingar. Tyvärr pratar man sällan om den totala kostnaden för arbetsgivaren, utan mer om procent och kanske om kronor och ören.

Tar vi ett exempel där du tjänar 20 000 kronor i månaden får du troligen ut ca 15 600 kronor, det skiljer ju lite åt beroende på var du bor. Naturligtvis tror man då att skatten blir ungefär 4 500 kronor, inklusive jobbskatteavdraget. Det blir den inte, långt ifrån. När vi inkluderar arbetsgivaravgifter och löneskatt, som arbetsgivaren måste betala, hamnar den totala skatten istället på 10 500 kronor. Då väldigt få arbetsgivare tar med denna information på lönebeskeden är det inte många anställda som vet om vad den verkliga skatten på lönen är. En arbetsgivare betalar alltså drygt 26 000 kronor för denne persons arbetsinsats per månad.

Om vi istället utgår från en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och den anställde får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad.

Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent.

För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s k marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor.

Tyvärr är det många som inte känner till det här. För att öka kunskapen och stimulera till samtal om skatt på lön, både den som syns och den som inte syns, har Ekonomifakta tagit fram en plansch som illustrerar detta. Du hittar planschen här. Sprid den gärna i din omgivning.

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vem får din röst?

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Kalmar län är nu klara. Alla är personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Finalist - Elisabet Strid-Ege

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Elisabet Strid-Ege, verksamhetschef Egehem HVB AB, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Katarina Jeansson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Katarina Jeansson, ägare/VD Dillbergs Bok och Kontor, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Magnus Bremefors

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Magnus Bremefors, delägare/VD Ölands Choklad, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Anders Hansson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Anders Hansson, ägare Mr & Mrs Hansson, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Vem blir Årets mest företagsamma människa i Kalmar län? Rösta!

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Kalmar län är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Här nedan finns länkar till mer information om dem. Glöm inte att rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Finalist - David Modig

UTMÄRKELSE Läs om finalisten David Modig, ägare/VD Modig Machine Tool, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Rekrytering – ett pussel där bitarna måste vara olika

KOMPETENS Just i detta fall var det gnistan och viljan i ögonen! Lena Ovesson från Spring Systems i Torsås mötte en viss förvåning i salen när hon berättade om hur företaget valt att anställa en före detta kock som operatör i tillverkningen.
NYHET Publicerad:

Universitet och företag i FoU-samverkan

FÖRETAGSUTVECKLING Maskinteknik i Oskarshamn AB har goda erfarenheter av att driva flera utvecklingsprojekt tillsammans med studenter och forskare vid Linnéuniversitetet (LNU) och andra högskolor. Samarbetet har skett under flera år och på olika nivåer. Erfarenheterna kommer nu också andra företag till del.
NYHET Publicerad:

Oroande ökning av sjukfrånvaron

REHABILITERING Något som är mycket speciellt för Sverige är kurvan över sjuktalen i den arbetande befolkningen som uppvisar en rejäl berg- och dalbana över tid. Anledningen till de stora upp- och nedgångarna tycks ofta bero på politiska beslut och regelförändringar, än på verkliga förändringar i folkhälsan.
NYHET Publicerad:

Atlas Copco tar ledningen med ny löneprocess

LÖNEKRITERIER Ny vd och ett ambitiöst visionsarbete blev startskottet för en ny löneprocess på Atlas Copco Construction Tools i Kalmar. HR-chefen Ursula Jarl är övertygad om att löneprocessen är en viktig del i att bli vad hon kallar ”Den ledande fabriken”.
NYHET Publicerad:

Lång tradition av samverkan med grundskola

SAMVERKAN Hultfreds kommun har för första gången delat ut priset till Årets SSA-företag i kommunen. Bergs Timber AB i Mörlunda prisas för sitt sätt att samarbeta med grundskolan. ”Det har blivit en tradition och till glädje även för oss”, säger platschef Roger Eckerstig.
NYHET Publicerad:

Skifta ägare i företaget

FRAMTIDEN Kalmar och Kronobergs län har de äldsta företagarna i landet. För dem är det inte lika enkelt att gå i pension, som för anställda. Planera generationsskiftet i god tid, oavsett om den ska följas av egna barn, anställda eller externa köpare. Det är en av slutsatser som företagare fick ta del av under ett seminarierna anordnat av Svenskt Näringsliv i Kalmar och Västervik.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

FÖRETAGSAMMA Stort tack för alla nomineringar till Kalmar läns mest företagsamma människa! Nu börjar juryns arbete med att ta fram de fem finalisterna. Den 9 november presenteras finalisterna och då börjar även röstningen där du kan vara med och rösta fram Kalmar läns mest företagsamma människa 2015!
NYHET Publicerad:

Toppkommuner lär av varandra

FÖRETAGSKLIMAT Markaryd och Mönsterås är i topp när företagen får tycka till om det lokala företagsklimatet. Vad gör dem så framgångsrika? Vad kan de lära av varandra? Det var temat när kommunerna träffades en eftermiddag på Svenskt Näringsliv i Växjö.
NYHET Publicerad:

Energi och dialog

VD-BESÖK Kompetensförsörjning, infrastruktur och avtalsrörelsen var några av de frågor som stod på agendan när Svenskt Näringslivs vd, Carola Lemne, var på besök i Kalmar.
NYHET Publicerad:

Kalorier och diagram

FÖRETAGSKLIMAT Nu har premiären för Smålandslunchen i Kalmar län genomförts. Cirka 20 företagare, politiker och tjänstemän hade samlats på Emågården i Högsby för att lyssna, lära och samtala.
NYHET Publicerad:

Ungdomars intresse styr

UNGDOMSBAROMETERN Dagens ungdomar är mera kräsna än gårdagens, men det är en missuppfattning att tro att de inte är beredda att börja med enklare jobb, om de ser en möjlighet till framtida avancemang och utveckling. Det konstaterade Ulrik Simonsson, vd på analysföretaget Ungdomsbarometern, när han mötte företagare i Kalmar via Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Mönsterås har Kalmar läns bästa företagsklimat

RANKING Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner har släppts. I Kalmar län är det Mönsterås kommun som har det bästa företagsklimatet 2015. 9 av länets 12 kommuner klättrar i årets ranking och Kalmar är det län som genomsnittligt förbättrat sig mest från förra året.
NYHET Publicerad:

Var finns bästa företagsklimatet?

RANKING Varje år presenterar vi en ranking av företagsklimatet i alla kommuner uppbyggd av resultatet från företagarenkäter och officiell statistik. Syftet är att lyfta fram var i Sverige det är bäst att starta och driva företag.