Vad kan din personal om lönen?

NYHET Publicerad

SKATTER För många är storleken på lönen och hur den utvecklas en viktig fråga. Ofta kommer den upp när det är dags för lönediskussioner eller vid avtalsförhandlingar. Tyvärr pratar man sällan om den totala kostnaden för arbetsgivaren, utan mer om procent och kanske om kronor och ören.

Tar vi ett exempel där du tjänar 20 000 kronor i månaden får du troligen ut ca 15 600 kronor, det skiljer ju lite åt beroende på var du bor. Naturligtvis tror man då att skatten blir ungefär 4 500 kronor, inklusive jobbskatteavdraget. Det blir den inte, långt ifrån. När vi inkluderar arbetsgivaravgifter och löneskatt, som arbetsgivaren måste betala, hamnar den totala skatten istället på 10 500 kronor. Då väldigt få arbetsgivare tar med denna information på lönebeskeden är det inte många anställda som vet om vad den verkliga skatten på lönen är. En arbetsgivare betalar alltså drygt 26 000 kronor för denne persons arbetsinsats per månad.

Om vi istället utgår från en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och den anställde får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad.

Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent.

För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s k marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor.

Tyvärr är det många som inte känner till det här. För att öka kunskapen och stimulera till samtal om skatt på lön, både den som syns och den som inte syns, har Ekonomifakta tagit fram en plansch som illustrerar detta. Du hittar planschen här. Sprid den gärna i din omgivning.

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Elpriserna slår mot kunder och konsumenter

ENERGI Om all kärnkraft skulle stänga redan runt år 2020 skulle det bli mycket svårt att garantera stabila och trygga elleveranser i Sverige, särskilt under vinterhalvåret, och ett medel som då skulle kunna tas till är roterande bortkoppling av olika delar av landet.
NYHET Publicerad:

Viktigt att lyssna in signalerna

ARBETSRÄTT En handelsresande i transporter med fokus på att göra nytta för de olika medlemmar som finns inom organisationen. Det är vardagen för Johan Ericson som är rådgivare och förhandlare på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen i Småland/Blekinge.
NYHET Publicerad:

Ny regionchef för Ung Företagsamhet i Kalmar län

UNG FÖRETAGSAMHET Anna Hofvergård ny regionchef för Ung Företagsamhet i Kalmar län. Uppvuxen i Gnosjö i en riktig entreprenörfamilj och brinner för entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

Modigs företagshistoria

FÖRETAGSAMHET Familjeföretaget Modig Machine Tools är inte bara framvuxet ur en känsla för teknik, utan med småländsk envetenhet och framåtanda, under snart 100 år skulle vi annars inte flyga över Atlanten i kabiner som hålls samman av spant tillverkade i Virserummaskiner.
NYHET Publicerad:

Här mäts tjugo meter med en marginal på tre tusendels millimeter

FÖRETAGSAMHET Den som möter David Modig känner snart att han tycker om sitt jobb. Att nå framgång är nog bra, att exportera till tillväxtländer jorden runt likaså. Men roligast är att skapa nya möjligheter, foga samman en maskin som verkligen producerar stommen till en flygplansvinge med precision på tre tusendels millimeter över en tjugometerssträcka.
NYHET Publicerad:

Kommuner: Sluta slösa pengar - Ställ relevanta krav!

UPPHANDLING Vi vet att väl fungerande konkurrens är viktigt för att man ska kunna göra bra affärer och för att utvecklingen av bättre varor och tjänster ska fortgå. Tyvärr fungerar konkurrensen på den offentliga marknaden alldeles för dåligt. Det görs tusentals offentliga upphandlingar runt om i landet varje år. Många företag borde vara intresserade av att göra affärer med offentlig sektor.
NYHET Publicerad:

"Om företagsamma människor inte finns där du bor, vad blir kvar då?"

JOBBSKAPARPODDEN Vad kan man lära sig av företagsamma människor? Varför måste fler inse deras betydelse? Och vad är egentligen jobbskapandet i grunden ett resultat av? I det här nyårsavsnittet av Jobbskaparpodden är det ombytta roller: producenten Gustav Skogens intervjuar programledaren Sussi Yildiz Dag.
NYHET Publicerad:

– Att investeringarna förmodligen kommer att öka är en bra signal kring utveckling och framtidstro.

FÖRETAGARPANELEN Kalmar län ligger något högre i utvecklingen än rikssnittet.
NYHET Publicerad:

4-4-2 när företagen berättar om läget

FÖRETAGARPANEL 4-4-2 kan vara ett spelsystem i fotboll men kan också spegla resultatet av den senaste enkäten i vår Företagarpanel i Kalmar län.
NYHET Publicerad:

En Modig vinnare!

VINNARE Nu är vinnaren i Årets mest företagsamma människa i Kalmar län 2015 utsedd. Vinnaren heter David Modig och driver Modig Machine Tool i Virserum. Bland de cirka 2 800 röster dog han det längsta strået och fick en statyett, blommor, diplom och varma applåder från publiken på Brofästet i Kalmar, när priset delades ut.
NYHET Publicerad:

Är allt värdelöst i Oskarshamn?

DIALOG Nej, absolut inte. Ibland när diskussionen om det lokala företagsklimatet i Oskarshamn kommer upp på tapeten kan man få en känsla av att situationen är eländig och miserabel. På ett möte där företagare, politiker och tjänstemän träffades bevisades motsatsen.
NYHET Publicerad:

Utmaningar i miljö och bemötande

MILJÖFRÅGOR Går det att lösa de globala miljöutmaningarna utan tillväxt? Går det att sköta tillsyn och kontroll på ett sätt så att företagen förstår vad som menas?
NYHET Publicerad:

Rekrytering, en viktig investering

REKRYTERING Det är en utmaning för företag att söka och hitta rätt person och en viktig investering för ett företag. I ett seminarium i Kalmar gav Sara Williamsson och Magnus Carlhielm från Experis, tips och tankar kring rekrytering.
NYHET Publicerad:

Vem får din röst?

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Kalmar län är nu klara. Alla är personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Finalist - Elisabet Strid-Ege

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Elisabet Strid-Ege, verksamhetschef Egehem HVB AB, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Katarina Jeansson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Katarina Jeansson, ägare/VD Dillbergs Bok och Kontor, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Magnus Bremefors

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Magnus Bremefors, delägare/VD Ölands Choklad, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Anders Hansson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Anders Hansson, ägare Mr & Mrs Hansson, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - David Modig

UTMÄRKELSE Läs om finalisten David Modig, ägare/VD Modig Machine Tool, här! Vem blir Kalmar läns mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Rekrytering – ett pussel där bitarna måste vara olika

KOMPETENS Just i detta fall var det gnistan och viljan i ögonen! Lena Ovesson från Spring Systems i Torsås mötte en viss förvåning i salen när hon berättade om hur företaget valt att anställa en före detta kock som operatör i tillverkningen.