Karlstad

Drottninggatan 21

652 25 Karlstad

Tel: 054-14 27 70

Karlstads prestigebygge i upphandlingsskandal

UPPHANDLING Under flera år har Karlstads kommun stöttat det förlusttyngda konferenscenter Karlstad CCC med miljonbelopp. De medger misstagen men fortsätter att gynna prestigebygget. ”Det är för jävligt rent ut sagt”, säger Peter Eriksson som driver Nöjesfabriken. En oberoende granskning visar att kommunens metoder är olagliga.

"Det måste bli enklare för företagen att exportera"

SOMMARKRÖNIKA För drygt ett år sedan presenterade regeringen sin exportstrategi för att stärka företagens export- och internationaliseringsmöjligheter. Med 22 olika insatser ska denna strategi fokusera på att effektivisera det statliga handels- och investeringsfrämjandet. Om det och Svenska företags förutsättningar för export skriver Eva Häussling, expert på handel & investeringsfrämjande, på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Regeringen slopar sjukskatten

SJUKSKATT Igår meddelade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll att regeringen drar tillbaka förslaget om en sjukskatt. ”Det är en lättnad för oss företagare att sjukskatten inte kommer genomföras eftersom det hade kunnat leda till stora problem för oss små- och medelstora företag”, säger Åsa Wikberg, VD Diner 45.

Dags att förändra konfliktreglerna

SOMMARKRÖNIKA Regelverket som styr när och hur det är tillåtet att ta till stridsåtgärder på arbetsmarknaden, de så kallade konfliktreglerna, nämns allt oftare i samhällsdebatten. Sverige har mer tillåtande konfliktregler än de flesta andra länder. Politiker börjar få upp ögonen för att detta försämrar företagens konkurrenskraft och hur arbetsmarknaden fungerar. Det skriver Kjell Frykhammar, projektledare i arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

"Det finns en skev bild av oss företagare"

FÖRETAGSKLIMAT Mathias Palmer jobbade inom försvaret i Stockholm när hans pappa Åke hörde av sig med en idé. 2002 flyttade Mathias hem för att driva familjeföretaget tillsammans med Åke och 2003 tillverkade sin första digitala reklamtavla i Karlstad. ”Mitt jobb inom försvaret var det häftigaste jobbet jag haft men att vara egen företagare är det roligaste”, säger Mathias.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

”Jag älskar att anställa ungdomar”

SOMMARJOBB När Patrik Hjelte var 17 år tog han sitt första steg in i arbetslivet – han hade fått sommarjobb på McDonalds i Karlstad. Det han inte visste då var att han 25 år senare skulle äga den och ytterligare 10 McDonalds-restauranger.

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Ser vi ljuset i upphandlingstunneln?

GÄSTKRÖNIKA Konkurrens är bra men då måste alla konkurrera på samma villkor. Som det ser ut idag svarar inte ens små företag på offentliga upphandlingar för att de inte mäktar med all administration som det innebär. Så kan vi inte ha det!

Sverige behöver fortsätta reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKA Sveriges vanliga kapitalskatt på 30 procent är nästan dubbelt så hög omvärldens genomsnitt kring 17 procent och våra marginalskatter på upp till 57 procent är högre än något annat land i världen. Med snabba åtgärder på bland annat dessa områden finns god potential för företagande, investeringar och jobb att växa starkare. Det skriver Johan Fall, ansvarig för analys av skattepolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Att våga gå från två till tre

FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Vi frågar Pernilla Keino, grundare och VD City Trafikskola i Karlstad, om vad det innebär att vara en företagare idag.

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKA Jag hör alltför ofta av fackliga företrädare, politiker och andra debattörer att företagen ”saknar incitament” för att få tillbaka sjukskrivna medarbetare i arbete. Att förse företagen med sådana incitament ser nämnda aktörer som sin stora uppgift. Och det ska ske i form av mer regleringar och sanktioner eller genom att lägga ett än större ekonomiskt ansvar på företagen för de anställdas sjukfrånvaro.

Unga är viktiga för oss och vi för dem

GÄSTKRÖNIKA Våra säsongsmedarbetare är jätteviktiga. Det är dem som till största del möter gästerna – i liften, i restaurangen, i skiduthyrningen, i backen. Det är dem som ger gästerna en high five när de klarar att åka liften första gången själv, det är dem som gör upplevelsen hos oss fantastisk och det är dem som gör att gästerna vill komma tillbaka till oss.

Stolthet över företagsklimatet sällsynt

KRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin krönika.

Reformerna gjorde det möjligt

FÖRETAGSAMHET Redan som 10-åring bestämde sig Gunilla Andersson för att göra skillnad för de äldre. Idag driver hon Awilja Management AB, som gått från en till 24 anställda på tre år. ”Ibland funderar man på om man verkligen ska vara företagare. Vi måste få tid och bra förutsättningar för att få jobba upp företaget – det verkar inte finnas den förståelse”, säger Gunilla Andersson, ägare och VD.

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Sommar och tid för eftertanke - eller?

SOMMARKRÖNIKA Kanske finns det lite tid för eftertanke i sommar? Även våra politiker får lite tid för eftertanke, efter Almedalen, kan jag här ge några tips på saker som kan löna sig att fundera ett extra varv på.

Vi skapar välfärd varje dag

GILLA #FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Vi ställer ett par snabba frågor till Lena Bergström, en sann entreprenör som driver företaget LSB Konsult, om företagsamhet.

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Våga testa din företagsamhet!

MITT FÖRSTA JOBB Var att plocka jordgubbar för en handlare under en sommar. Ganska snabbt började jag och min syster utveckla idén om att sälja jordgubbarna själva. Sagt och gjort. Våra föräldrar har alltid stöttat oss, hjälpt till och låtit oss testa vår egen företagsamhet. Under sina fyra semesterveckor körde de oss till jordgubbslandet kl. 06.00, varje morgon. Jag lärde mig massor där och är väldigt tacksam för det jobbet. Att komma från skolan och gå ut i yrkeslivet är ett uppvaknande och skönt att få komma ut och verkligen testa på, göra och lära.

Sommarjobbet som öppnar dörrar

SOMMARJOBB ICA Maxi Karlstad anställer mellan 20-30 sommarjobbare varje år, för många av dem är det ett första steg in på arbetsmarknaden. ”Vi är en populär bransch att börja sitt arbetsliv inom, det är vi både glada och stolta över – vi vill att det fortsätter vara så”, säger Christer Johansson, ägare ICA Maxi Karlstad.

Silvermedalj till Värmland i Yrkes-SM

YRKES-SM I maj gick stapeln av för Yrkes-SM 2016 i Skåne. En av Värmlands representanter var Martin Adolfsson från Arvika. En delad andra plats innebar silvermedalj i yrkestävlingen VVS-montör.

”Ökad medfinansiering är inget bra alls”

SJUKFRÅNVARO AB Munkforssågar i Värmland tillverkar bandsågblad till livsmedelsindustrin och exporterar sina produkter till hela världen. Idag har företaget 56 anställda. Pernilla Melén, VD på företaget, förklarar att man på arbetsplatsen har minimala problem med sjukfrånvaron.

Sjukskatten är ohållbar

SJUKSKATT Regeringen vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen, med mål att stoppa den ökande sjukfrånvaron. ”Det här är en ekvation som inte kommer gå ihop för små- och medelstora företag, har regeringen verkligen funderat igenom förslaget?”, säger Åsa Wikberg, VD Diner 45.

Regeringen lägger sten på börda

SJUKSKATT Regeringen vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen, med mål att stoppa den ökande sjukfrånvaron. ”Jag är otroligt besviken över förslaget som Annika Strandhäll och regeringen kommer med. Utgångspunkten måste väl ändå vara att frambringa bränsle för att små- och medelstora företag, med syfte att skapa fler jobb.”, säger Christer Fransson, VD Sommarvik AB.

Baktala inte enkla jobb

GÄSTKRÖNIKA Två olika områden har diskuterats i näringslivet det senaste året. Det första är utvecklingen i världens näst största ekonomi – Kina. Den rekordstora skuldsättningen i Kina och obalansen på den kinesiska fastighetsmarknaden är två orosmoln. Konsekvensen har blivit en ny ström av tillverkning som letar sig ”hemåt” från Kina till Europa.

Vad tycker de värmländska företagen om företagsklimatet?

FÖRETAGSKLIMAT Nytt avsnitt i Nya Wermlands Tidningen Webb-TV serie ”Arbetsliv Värmland”. Programmet handlar om jämställda löner, SM i Ung Företagsamhet och det lokala företagsklimatet. Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv, berättar om Svenskt Näringslivs enkätsläpp där 1500 företag i Värmland har svarat.

Hårt arbete bakom Munkfors revansch

ENKÄT När Svenskt Näringsliv släpper svaren från årets stora enkätundersökning om företagsklimatet förbättrar Munkfors sina betyg. ”Hemligheten bakom framgången är kommunens intresse för oss företagare”, säger Pernilla Melén, vd för Munkforssågar.

Backsourcing är Sveriges stora chans

ARBETSMARKNAD ”Sverige får svårt att utvecklas, vara oberoende eller klara välfärden utan en fungerande industri.” Det säger Erik Stenfors, Vd och koncernchef för börsbolaget HANZA.  ”Därför ska vi ta tillvara den unika möjligheten som nu finns att återindustrialisera Sverige”.

Karlstad, en destination olika andra

GÄSTKRÖNIKA Handeln i centrum har inte haft en jättebra utveckling på senaste tiden men trenden håller på att vända. Det satsas på stadskärnan i Karlstad idag – något vi ser framemot. Knappt en ledig butikslokal i centrum och planer på en ny galleria mitt i staden vittnar om att det går framåt. Konkurrensen är dock hård både från externa köpcentren och e-handeln och det gäller att hänga med i utvecklingen.