Karlstad

Drottninggatan 21

652 25 Karlstad

Tel: 054-14 27 70

Vi skapar välfärd varje dag

GILLA #FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Vi ställer ett par snabba frågor till Lena Bergström, en sann entreprenör som driver företaget LSB Konsult, om företagsamhet.

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Urban Svanberg
Stärkt konkurrenskraft ger fler jobb
Läs Urban Svanbergs kommentar »
Sant och falskt om företagande i välfärden
Läs Urban Svanbergs kommentar »
Kraftigt ökade kostnader att anställa hotar ungdomsjobben
Läs Urban Svanbergs kommentar »

Våga testa din företagsamhet!

MITT FÖRSTA JOBB Var att plocka jordgubbar för en handlare under en sommar. Ganska snabbt började jag och min syster utveckla idén om att sälja jordgubbarna själva. Sagt och gjort. Våra föräldrar har alltid stöttat oss, hjälpt till och låtit oss testa vår egen företagsamhet. Under sina fyra semesterveckor körde de oss till jordgubbslandet kl. 06.00, varje morgon. Jag lärde mig massor där och är väldigt tacksam för det jobbet. Att komma från skolan och gå ut i yrkeslivet är ett uppvaknande och skönt att få komma ut och verkligen testa på, göra och lära.

Bara fördelar med sommarjobbare

SOMMARJOBB ICA Maxi Karlstad anställer mellan 20-30 sommarjobbare varje år, för många av dem är det ett första steg in på arbetsmarknaden. ”Vi är en populär bransch att börja sitt arbetsliv inom, det är vi både glada och stolta över – vi vill att det fortsätter vara så.”, säger Christer Johansson, ägare ICA Maxi Karlstad.

Silvermedalj till Värmland i Yrkes-SM

YRKES-SM I maj gick stapeln av för Yrkes-SM 2016 i Skåne. En av Värmlands representanter var Martin Adolfsson från Arvika. En delad andra plats innebar silvermedalj i yrkestävlingen VVS-montör.

”Ökad medfinansiering är inget bra alls”

SJUKFRÅNVARO AB Munkforssågar i Värmland tillverkar bandsågblad till livsmedelsindustrin och exporterar sina produkter till hela världen. Idag har företaget 56 anställda. Pernilla Melén, VD på företaget, förklarar att man på arbetsplatsen har minimala problem med sjukfrånvaron.

Sjukskatten är ohållbar

SJUKSKATT Regeringen vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen, med mål att stoppa den ökande sjukfrånvaron. ”Det här är en ekvation som inte kommer gå ihop för små- och medelstora företag, har regeringen verkligen funderat igenom förslaget?”, säger Åsa Wikberg, VD Diner 45.

Regeringen lägger sten på börda

SJUKSKATT Regeringen vill införa en så kallad medfinansiering inom sjukförsäkringen, med mål att stoppa den ökande sjukfrånvaron. ”Jag är otroligt besviken över förslaget som Annika Strandhäll och regeringen kommer med. Utgångspunkten måste väl ändå vara att frambringa bränsle för att små- och medelstora företag, med syfte att skapa fler jobb.”, säger Christer Fransson, VD Sommarvik AB.

Baktala inte enkla jobb

GÄSTKRÖNIKA Två olika områden har diskuterats i näringslivet det senaste året. Det första är utvecklingen i världens näst största ekonomi – Kina. Den rekordstora skuldsättningen i Kina och obalansen på den kinesiska fastighetsmarknaden är två orosmoln. Konsekvensen har blivit en ny ström av tillverkning som letar sig ”hemåt” från Kina till Europa.

Vad tycker de värmländska företagen om företagsklimatet?

FÖRETAGSKLIMAT Nytt avsnitt i Nya Wermlands Tidningen Webb-TV serie ”Arbetsliv Värmland”. Programmet handlar om jämställda löner, SM i Ung Företagsamhet och det lokala företagsklimatet. Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv, berättar om Svenskt Näringslivs enkätsläpp där 1500 företag i Värmland har svarat.

Hårt arbete bakom Munkfors revansch

ENKÄT När Svenskt Näringsliv släpper svaren från årets stora enkätundersökning om företagsklimatet förbättrar Munkfors sina betyg. ”Hemligheten bakom framgången är kommunens intresse för oss företagare”, säger Pernilla Melén, vd för Munkforssågar.

Backsourcing är Sveriges stora chans

ARBETSMARKNAD ”Sverige får svårt att utvecklas, vara oberoende eller klara välfärden utan en fungerande industri.” Det säger Erik Stenfors, Vd och koncernchef för börsbolaget HANZA.  ”Därför ska vi ta tillvara den unika möjligheten som nu finns att återindustrialisera Sverige”.

Karlstad, en destination olika andra

GÄSTKRÖNIKA Handeln i centrum har inte haft en jättebra utveckling på senaste tiden men trenden håller på att vända. Det satsas på stadskärnan i Karlstad idag – något vi ser framemot. Knappt en ledig butikslokal i centrum och planer på en ny galleria mitt i staden vittnar om att det går framåt. Konkurrensen är dock hård både från externa köpcentren och e-handeln och det gäller att hänga med i utvecklingen.

Det viktiga är att man gör något!

MITT FÖRSTA JOBB Var som cykelbud för en blomsterbutik i Sala och jag var 13 år gammal. Vi kallade det att ”skubba” och jag jobbade varannan vecka, under tre somrar. När jag ”skubbat” klart började jag istället jobba som butiksbiträde på Intersport i Sala under helger och lov – där jag bland annat fick stränga tennisracketar.

Möte med en entreprenör

SAMVERKAN Som egenföretagare och mor till två unga företagare tvekade Ingla Edhlund aldrig på frågan om att engagera sig i samverkan mellan grundskola och näringsliv. En del av Svenskt Näringslivs projekt ”Ung i framtiden”.

Elevens eller föräldrarnas gymnasieval?

SKOLA När niondeklassarna nu har valt gymnasieutbildning är det bara sex procent av föräldrarna som råder dem att läsa ett yrkesprogram, visar en undersökning. Motiveringen är att yrkesprogram begränsar valen för eleverna. – Det tyder på okunskap, och yrkesprogrammen leder många gånger direkt till jobb och ger en bra lön, säger Johan Olsson, Svenskt Näringsliv.

Nya vägar för rekrytering

KOMPETENS Nytt avsnitt i Nya Wermlands Tidningen Webb-TV serie ”Arbetsliv Värmland”. Programmet handlar om arbetsmiljö, kompetens och vi får följa med på en näringslivsresa till Branäs. Deltar i programmet gör bla. Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Värmlands hopp i Yrkes-SM

YRKESUTBILDNING Den 11 – 13 maj är det yrkes-SM i Skåne. Yrkesskickliga ungdomar får mäta sina förmågor inom ett flertal yrken. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. En av värmlänningarna som tävlar är Martin Adolfsson, 20 år från Karlstad.

Medfinansiering slår mot jobb och företag

FÖRETAGARPANELEN Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. 79 procent av företagarna i Värmlands län uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.

Kritik mot myndighetsinformation

ARBETSMILJÖ Företagare är missnöjda med synen på arbetsgivare och menar att det påverkar regelverk och myndigheters kommunikation. – Våra medlemsföretag är helt beroende av sina medarbetare men det finns en del som glömmer det, säger Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland.

Värmlandsföretag har svårt att rekrytera

REKRYTERINGSENKÄTEN Flera företag i Värmland uppger att de har haft svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. - Det är framförallt brist på personer med yrkeserfarenhet och bristande attraktivitet för vissa utbildningar som förklarar rekryteringssvårigheterna, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Med företagens glasögon

Att många söker sig ut på nätet för att få tag i information är känt sedan länge. Men hur väl tar kommunen tillvara på möjligheten att informera via sina hemsidor? En ny undersökning av Svenskt Näringsliv visar att värmländska kommuner är duktiga på att informera, men det finns också kommuner som är mindre bra.

8 000 möten i Värmland

#FÖRETAGSAMHET Nytt avsnitt i Nya Wermlands Tidningen Webb-TV serie ”Arbetsliv Värmland”. I programmet får vi följa med när ca 100 företagare och politiker samtalar om företagsklimatet i Värmland under en Walk&Talk. Urban Svanberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland, berättar om initiativet Gilla #Företagsamhet och om de 8 000 möten som ägde rum runt om i länet under mars månad.

Fackets orimliga krav på besöksnäringen

AVTAL 16 Avtalsrörelsen är igång, kollektivavtalen ska omförhandlas och totalt ska tre miljoner anställda få nya avtal. Resultatet kommer vara avgörande för att vi ska klara av att stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler arbetstillfällen i Sverige. Peter Forslund, regionchef Visita Väst, ser stora utmaningar gällande lönekostnaderna för sina medlemmar.

100° Karlstad

Urban Svanberg Svenskt Näringsliv intervjuas av Jenny Strömstedt om företagens betydelse och tillväxt.

Slutspurt i avtalsrörelsen

AVTAL 16 Det är intensiva dagar som pågår under avtalsrörelsen, inte minst för Teknikföretagen. Den tuffa internationella konkurrensen märks allt tydligare och det är inte bara de stora exportföretagen som utsätts för prispress utan även små och medelstora företag. Lena Andersson, Rådgivare Teknikföretagen Region Mitt, ger en nulägesanalys.

En ekvation som inte går ihop

AVTAL 16 Det varnades för en brokig avtalsrörelse i förväg. Sedan LO-samordningen sprack tycks fack och arbetsgivare stå långt ifrån varandra och med olika förväntningar på vad avtalsrörelsen ska leda till. - Vi har stora utmaningar i denna avtalsrörelse och det skiljer sig en del från tidigare förhandlingar. För att våra medlemmar ska kunna vara konkurrenskraftiga och skapa tillväxt krävs flexibilitet. Facken påstår att det finns utrymme för stora lönepåslag något som få företag känner igen sig i, säger Anders Lenhoff, regionchef Almega Väst.