Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonNyheter

NYHET Publicerad:

Entreprenören är orädd och före sin tid

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA - En företagsam person, en entreprenör, är totalt orädd och ligger oftast i utvecklingens framkant i sin bransch. Bekymret kan vara att idén är alldeles utmärkt, men att marknaden fortfarande inte är mogen och att entreprenören därför måste våga vänta. Det säger Henrik Hovlind på godisföretaget Karamello i Linköping och finalist i Svenskt Näringslivs tävling Östergötlands mest företagsamma människa 2014 tillsammans med kompanjonen Mikael Huljebrandt.  
NYHET Publicerad:

Stor glädje att slita i det egna företaget

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA - Det finns en stor glädje i att slita i det egna företagen. Det är fantastiskt roligt, men man måste vara inställd på att det kommer motgångar ibland och då gäller det att aldrig ge upp, säger Magnus Franzén på Mixum AB i Motala och en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Östergötlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Hyllningar och kritik väntar entreprenören

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA Ellinor Eineren har den tuffa vägen lärt sig att den som är företagsam inte ständigt uppvaktas med fång av röda rosor eller möts av jublande hyllningskörer. Entreprenören måste också vara beredd på att bli ifrågasatt. Hon är vd på Agricam i Linköping och en av finalisterna i Svenskt Näringslivs kraftmätning mellan entreprenörer – Östergötlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Den som är företagsam fastnar inte i problem

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA - Den som är företagsam gillar att tänka ut lösningar och fastnar inte i problem. Sedan måste man förstås tycka om det man gör. Annars går det inte att lyckas, säger Gunilla Rundqvist, till en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Östergötlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Företagsamma personer visar mod och omtanke

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA För Admir Lukacevic på Idrott Utan Gränser Sverige AB är mod, omtanke och handlingskraft egenskaper som kännetecknar en företagsam person, en duktig entreprenör. Han är en av de fem finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Östergötlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Ny podcast om människorna som skapar jobb

JOBBSKAPARPODDEN En jobbskapare pratar inte om jobb. En jobbskapare är en modig och driftig människa som startar och bygger upp företag. Företag som kan och vill växa och som sen behöver anställa fler människor. Den nya podcasten Jobbskaparpodden består av personliga samtal med just de människorna, de som vågat ta steget och ansvaret att anställa fler än sig själva. –Jobben varken ramlar ner från himlen eller trollas fram av politiker. Vi behöver alla bli lite bättre på att se att jobb faktiskt skapas av vanliga människors idéer och engagemang, säger Sussi Yildiz Dag, projektledare för Jobbskaparpodden.
NYHET Publicerad:

Dan Lainio: "Därför valde jag företagandet före en akademisk karriär"

JOBBSKAPARPODDEN När visste han att företagandet var rätt väg att välja? Vad tyckte omgivningen? Och hur kändes det att inte följa den utstakade akademikerbanan? I det här avsnittet av Jobbskaparpodden berättar den 23-årige bolagsbyggaren Dan Lainio om hur gymnasieföretaget gav mersmak och varför han vill hjälpa städbranschens små aktörer att växa in i en större kostym. – Visionen för oss är att bli en bra nagel i ögat på de stora aktörerna. Och det ska nog inte ta allt för lång tid.
NYHET Publicerad:

Ömsesidig nyfikenhet grund för givande besök

KOMPETENSBYTARDAGEN – Många elever tror att då de är färdiga med skolan så kan de sluta att lära sig nytt. Att det bara är inom skolans värld som det krävs. Idag har jag tydligt sett att det är en viktig del även i arbetslivet. Det ska jag föra vidare till mina elever, säger Anette Hörström Johansson, gymnasielärare på Bildningscentrum Facetten som just besökt företaget Fergas.
NYHET Publicerad:

Att vara företagsam kräver mod och initiativkraft

SÖDERMANLANDS MEST FÖRETAGSAMMA Carola Östlund på Naturförskolan Vikingen i Strängnäs är en av de fem finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Sörmlands mest företagsamma människa 2014. Mod och initiativkraft är några av de egenskaper som hon tycker utmärker den som är företagsam.
NYHET Publicerad:

Lyssna inte för mycket på omgivningens varningar

SÖDERMALANDS MEST FÖRETAGSAMMA - Du ska inte lyssna för mycket på varningarna från din omgivning. Tror du själv på din affärsidé måste du våga ta steget och satsa på ett eget företag, men det kräver naturligtvis ordentliga förberedelser och en noggrann planering, säger Deborah Rosman. Deborah Rosman är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Sörmlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Ungdomlig naivitet och hårt arbete ger framgång

SÖDERMALANDS MEST FÖRETAGSAMMA 23-åringen Dan Lainio på Cleaning Services AB i Eskilstuna är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Sörmlands mest företagsamma människa 2014. I hans framgångsrecept är ungdomlig naivitet, hårt arbete och en vilja att ständigt skaffa sig nya erfarenheter några av ingredienserna.
NYHET Publicerad:

Kul att driva företag men tänk på allt jobb

SÖDERMANLANDS MEST FÖRETAGSAMMA Sedan augusti 2012 driver Mika Niemi Vrena Grönt AB i Vrena utanför Nyköping. Han är glad att han tog steget från anställd till företagare, men vill samtidigt påminna den som lockas av att bli sin egen om det jobb som det ofta innebär. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Sörmlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Att vara företagsam är att våga satsa

SÖDERMANLANDS MEST FÖRETAGSAMMA - En företagsam person är någon som vågar satsa för att göra verklighet av sina idéer. Ibland kan det nog också vara ett släktdrag. Min pappa är företagare, min mamma är det, min bror, min mormor, min morfar, mina farbröder och min moster. Det är syrran som är det svarta fåret, skrattar Christofer Lindblad. Han är vd och ägare till Excelsior Transport AB i Strängnäs och av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Sörmlands mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Östergötlandsmest företagsamma människa 2014

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Admir, Henrik & Mikael, Ellinor, Gunilla och Magnus – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Östegötlands mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Södemanlands mest företagsamma människa 2014 - Var med och avgör – rösta nu!

SÖDERMANLANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Christofer, Dan, Mika, Carola och Deborah – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Södermanlands mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Minskad optimism bland företagen i Östergötland

KONJUNKTUR Företagen i Östergötlands län är idag något mindre optimistiska om framtida produktion, investeringar och anställningar än vad de var för ett halvår sedan. Det framkommer Svenskt Näringslivs företagarpanel för 3 kvartalet 2014.
NYHET Publicerad:

Företagen i Södermanland tror på färre anställda

KONJUNKTUR Företagen i Södermanlands län är idag mindre optimistiska om framtiden än för sex månader sedan. Framför allt är företagen nu betydligt mer pessimistiska vad gäller investeringar och antalet anställda. De företag som tror på färre antal anställda om sex månader är idag fler än de som tror att antalet anställda ökar. Det är första gången sedan 2009 som företagen ser så negativt på framtiden. Det framkommer i Svenskt Näringslivs företagarpanel för 3 kvartalet 2014.
NYHET Publicerad:

Framgång kräver förmåga till ständig förändring

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Telekomkrisen i början av 2000-talet slog stenhårt mot Rimaster AB i Rimforsa med telekomjätten Ericsson som dominerande kund på den tiden. Men förmågan till ständig förändring räddade Rimaster och blev dessutom inledningen till en kraftfull expansion. "Den stora framgångsfaktorn har varit och är att vi hela tiden är beredda att förändra oss. Samma tänkande kan tillämpas i hela samhället", säger Jan-Olof Andersson, Rimasters koncernchef.
NYHET Publicerad:

Lärlingssystem i världsklass - så gör tyskarna

LÄRLINGSSYSTEM Hur får man Europas lägsta ungdomsarbetslöshet? I Tyskland ligger man bra till och många pekar på det tyska lärlingssystemet som en avgörande faktor. Systemet bygger dock på en över hundraårig tradition som gör det svårt för ett land som Sverige att kopiera det rakt av. Lärlingssystemet är mer än bara en utbildningsfråga och vill vi i Sverige dra samma nytta utav fler i lärlingsutbildning krävs ett helhetsgrepp anpassat till svenska förutsättningar.
NYHET Publicerad:

7 tips på hur ditt företag ökar säkerheten

SÄKERHET På Svenskt Näringslivs seminarium i Norrköping talade Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel om säkerhetsrisker för svenska företag, och hur man kan göra för att skydda sig. Varje år sker sex miljoner stölder, och speciellt utsatt är handeln. Men inte bara stölder, även snatteri, inbrott, ID-kapningar, rån och internbrott är vanligt att företag får lägga mycket tid och möda på att hantera. Varje år kostar dessa brott 10 miljarder kronor för svensk handel. Av alla stöldbrott är det endast 0.7 promille som leder till åtal. "Sverige är ett fantastiskt land att vara kriminell i", berättar Geijer.