Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Höjd ungdomsskatt tvingar Senzum till Spanien

UNGDOMSRABATT Senzum öppnar kontor i Spanien och anställer tio personer. En förklaring är regeringens höjning av arbetsgivaravgifter för unga. ”Det förs en politik i Sverige där arbetsgivaravgiften höjs och det måste vi som företag ta hänsyn till”, säger Henrik Tegelström, vd.
NYHET Publicerad:

Människor, människor, människor

KRÖNIKA I min roll som tf regionchef i Östergötland får jag frågan vilka stora utmaningar jag ser för länet. Då travesterar jag ofta mäklarnas svar på vad som avgör priset för en bostad. Ni vet; läget, läget, läget. Östergötlands stora utmaning är människor, människor, människor. Det skriver Ulla Lönn, tf regionchef på Svenskt Näringsliv i Linköping i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagszafari med Ung Företagsamhet i Östergötland och Svenskt Näringsliv

FÖRETAGSZAFARI Ung Företagsamhet i Östergötland har tillsammans med Svenskt Näringsliv arrangerat aktiviteten Företagszafari för tredje året i rad. Bussen med deltagare rullade iväg från Linköping på morgonen och tog deltagarna med på en Företagszafari i regionen.
NYHET Publicerad:

Akut läge för Östgötaföretagen som är beroende av stabila elleveranser

ENERGI Om kärnkraften skulle stängas ner runt år 2020 skulle det bli svårt att garantera stabila elleveranser. Följden av det här kan bli högre elpriser vilket får konsekvenser för många Östgötska företag. Mer än hälften av de företagen i Östergötland anser att el till konkurrenskraftiga priser har avgörande eller ganska stor betydelse för företagens konkurrenskraft. Upp mot hälften anger också att det inte finns möjlighet att kompensera sig för ökande kostnader.
NYHET Publicerad:

Hur ser företagen i Östergötland på framtiden?

KONJUKTUR Den frågan besvaras i Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport för fjärde kvartalet 2015. Svenskt Näringslivs företagarpanel får möjlighet att besvara frågor om hur de förutspår företagets produktion/försäljningsvolym, investeringar och antalet anställda de kommande sex månaderna.
NYHET Publicerad:

"Välj efter intresse men gör ett medvetet val"

GYMNASIEVAL 2016 Den 20:e januari fram till den 15:e februari är det dags att välja gymnasieinriktning. Johan Olsson, utbildningsexpert på Svenskt Näringsliv, har koll på vad som är viktigt att tänka på och hur man ska bära sig åt för att göra det bästa möjliga valet till gymnasiet!
NYHET Publicerad:

Fler vardagsjobb för fler i arbete

DEBATT Den nuvarande regeringen har som målsättning att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Ett välkommet mål som innebär att fler ska få möjlighet att komma i arbete. Jobben skapar dock inte av sig själva. Det är Sveriges företag, alla jobbskapare, som är de som kan få fler i arbete. Därför krävs det att rätt saker görs för att underlätta för företagen.
NYHET Publicerad:

Linköpings Universitet sänker tröskeln till entreprenörskapet

ENTREPRENÖRSKAP Universitetslektor Charlotte Norrman tröttnade på oinspirerade redovisningar i klassrumsmiljö. Genom sina tidigare erfarenheter inom näringslivet kom idén om att redovisningarna i hennes entreprenörskapskurser på Linköpings universitet skulle ske i form av en minimässa. ”Lärande ska vara lustdrivande, och det blir det när det är på riktigt”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Nya frågor i årets enkät

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätundersökning om kommunernas företagsklimat har skickats ut till 71 000 företagare. En av de nya frågorna som ställs är vilka åtgärder som är viktigast för ett bra företagsklimat.”Enkäten behövs för att sätta press på kommunerna och lyfta begreppet företagsklimat och vad det innebär”, säger Olle Larsson, entreprenör och ägare av Wenngarn fastighetsförädling i Sigtuna.
NYHET Publicerad:

En praktiktid som givit mersmak

PRAKTIKANTKRÖNIKA "Likt alla jobbskapare som ser möjligheter där andra ser hinder, vågar satsa på något de inte gjort tidigare och som är problemlösare ut i fingerspetsarna kommer jag aldrig sluta vara nyfiken på nya saker och våga satsa på mina drömmar". Det skriver vår praktikant Josefine Stephani när hon summerar sin tid hos oss på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

"Om företagsamma människor inte finns där du bor, vad blir kvar då?"

JOBBSKAPARPODDEN Vad kan man lära sig av företagsamma människor? Varför måste fler inse deras betydelse? Och vad är egentligen jobbskapandet i grunden ett resultat av? I det här nyårsavsnittet av Jobbskaparpodden är det ombytta roller: producenten Gustav Skogens intervjuar programledaren Sussi Yildiz Dag.
NYHET Publicerad:

Diskussionen om vinster i välfärden ett orosmoment

ÖNSKELISTAN Det nya året är på väg och vi hoppas att 2016 blir ett år i företagsamhetens tecken. Vi har frågat några företagsamma människor vad de önskar sig inför 2016. Näst på tur att ge sin önskning är Anna Hjort på inspirera Omsorg Sverige AB i Söderköping.
NYHET Publicerad:

Mindre aktörer måste få en chans vid upphandlingar

ÖNSKELISTAN Det nya året är på väg och vi hoppas att 2016 blir ett år i företagsamhetens tecken. Vi har frågat några företagsamma människor vad de önskar sig inför 2016. Först ut är Per Johansson på Fäldts grävmaskiner i Motala.
NYHET Publicerad:

2016 – året då vi behöver tänka om och tänka nytt!

JULKRÖNIKA Året vi nu lämnar bakom oss har gjort avtryck på många sätt. Få skulle säga att den rekordstora invandringen inte tillhör en av våra stora utmaningar att hantera just nu. Och för att kunna hantera en situation där vi på kort tid blir många fler som ska in på arbetsmarknaden behöver vi göra upp med några gamla sanningar, skriver Ulla Lönn, Svenskt Näringsliv, i sin julkrönika.
NYHET Publicerad:

”Det var ganska tyst, nästan tystare än det är i skolan”

KOMPETENSBYTARDAGEN Det började med en säkerhetsgenomgång och en presentation av företaget Sulzer innan dagen satte fart på riktigt. En dag där läraren Martin Lohm fick möjlighet att se hela produktionslinjen och träffa många olika yrkesroller. Han fick med sig många tankar och idéer som han kommer att ha användning av i sin undervisning. Dessutom finns det redan planer på fortsatt samverkan.
NYHET Publicerad:

Friheten som företagare är Petras drivkraft

JOBBSKAPARE Hon är kvinnan som gick från att vilja bli advokat till att jobba på särskola för att sedan starta eget företag med sin man. Genom sitt revolutionerande sätt att använda sig av ultrarent vatten har hon byggt upp företaget Qlean Scandinavia. Möt Petra Hammarstedt, en företagsam ledare med medarbetaren i fokus.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten firades

FÖRETAGSAMHET Politiker, företagare och lärare. Över 80 personer samlades på Flygvapenmuseet i Linköping den 3 december för att fira företagsamheten i Östergötland. Eftermiddagen innehöll allt från utnämningen av Östergötlands mest företagsamma människa, information om Kompetensbytardagen som är ett samverkansprojekt mellan skola och näringsliv och kreativitetsföreläsaren Teo Härén som inspirerade till att tänka nytt och kreativt.
NYHET Publicerad:

Anita red hem segern som Östergötlands mest företagsamma människa

VINNARE Nu är det avgjort! Ridskolan Skogslotten drog vinstlotten och en glad Anita Jonsson tog emot utmärkelsen Årets mest företagsamma människa 2015 i Östergötland
NYHET Publicerad:

”Oansvarigt att inte ha ett livscykeltänk i upphandlingar”

FORSKNING Upphandlingar utan livscykeltänk skapar onödiga kostnader som hade kunnat undvikas. Om entreprenören får mer frihet i val av material och utförande kan kreativiteten flöda och resultaten förbättras. Det menar Sofia Lingegård, teknisk doktor och adjungerad lektor på Linköpings Universitet.
NYHET Publicerad:

Knacka på – ett sätt att söka jobb?

KOMPETENSBYTARDAGEN Söker ungdomar verkligen jobb på rätt sätt? Vad behöver man för kompetens? Hur gör skolan för att motivera eleverna? Samtalet mellan läraren Simon Hellman och VD Roger Andersen var intensivt och byggde på ömsesidig nyfikenhet då de träffades under Kompetensbytardagen.