Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företag skuggas av lärare i lärorikt projekt

KOMPETENSBYTARDAGEN Nu är det dags för en ny omgång av Kompetensbytardagen – ett unikt projekt som initierats i Östergötland för att öka samverkan mellan näringsliv och skola. Målet är att 150 lärare under en heldag i höst ska besöka var sitt företag. Anmälan är öppen för intresserade företag och lärare!
NYHET Publicerad:

Lyssna på dem som faktiskt skapar jobben

HÖSTKRÖNIKA Tre av fyra företagare menar att regeringens skattehöjningar minskar möjligheten att anställa fler medarbetare- det visar en ny studie bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Östergötland och övriga Sverige.
NYHET Publicerad:

Tack för alla nomineringar

MEST FÖRETAGSAMMA 2015 Stort tack för alla nomineringar till Östergötlands mest företagsamma människa! Nu börjar juryns arbete med att ta fram de fem finalisterna och de har fler nomineringar än tidigare att jobba med. Den 9 november presenteras finalisterna och då börjar även röstningen där du kan vara med och rösta fram Östergötlands mest företagsamma människa 2015!
NYHET Publicerad:

1 dag kvar - Nominera nu!

ÅRET MEST FÖRETAGSAMMA ”Det blir ju som en drog i längden. Har man väl börjat jobba hårt och visat att man klarar av det så kommer erbjudanden kors-och-tvärs-ifrån. Allt ifrån att sitta med i styrelser som idéspruta till att krogägare ringer och frågar om man är sugen på att köpa deras krog.” Sebastian Andersson, Årets mest företagsamma människa 2014 Sjuhärad.
NYHET Publicerad:

Upphandling – en engagerande fråga

UPPHANDLING För många av våra medlemsföretag är offentlig upphandling en viktig del av verksamheten. Att alla företag – stora som små – ska kunna ta del av de upphandlingar som kommunen bjuder ut är en självklarhet. Regelkrångel och ouppnåeliga krav sätter lätt käppar i hjulet för många företag – så kan vi inte ha det.
NYHET Publicerad:

7 dagar kvar - Nominera nu!

ÅRET MEST FÖRETAGSAMMA ”Ju mer idéer man har desto mer skapar man. Och ju mer vi skapar desto större behov har vi av fler händer som hjälper oss att göra det vi ska. Att utveckla människor är det roligaste som finns!” Christian Hallberg, Årets mest företagsamma människa 2014 Kronoberg
NYHET Publicerad:

Känner du Årets mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Din kollega, bror, granne eller bästa vän - kanske känner du en kandidat till Årets mest företagsamma människa 2015? Svenskt Näringsliv vill genom tävlingen lyfta fram företagsamma människor som, med sin vilja att förverkliga sina idéer, skapar jobb. Vi har pratat med förra årets vinnare i Östergötland, Admir Lukacevic, VD och grundare av Idrott Utan Gränser.
NYHET Publicerad:

Åtvidaberg bäst i klassen på attityder till företagande

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT  I Åtvidaberg står dörrarna mellan skolan och företagen på vid gavel. Från förskolan och upp till gymnasiet genomförs olika projekt, vilket har lett till ett ovanligt gott samarbete mellan skolorna och lokala företag. ”Vi är nyfikna på varandras verksamheter”, säger Kerstin Ahlgren, rektor för kommunens gymnasieskola.
NYHET Publicerad:

Sänkt Rut-avdrag hotar hel bransch

SKATTER Regeringens besked att sänka Rut-avdraget vid årsskiftet kommer bara att leda till neddragningar, uppsägningar och ökat svartarbete, enligt företagen. ”Jag hör själv olika saker från våra kunder. En del har i panik redan nu sagt upp vår städhjälp för att de inte tror att de kommer att ha råd framöver”, säger Åsa Storm, vd för städ- och hemtjänstföretaget Stormtrivs.
NYHET Publicerad:

Dialog är centralt för att Sverige ska lyckas

HALLÅ DÄR Christoffer Bernsköld, ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland som nyligen följde med följde med Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen på företagsbesök hos Väderstad AB.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Östergötlands mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Östergötlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Varför lyckas man i Ödeshög?

FÖRETAGSKLIMAT I årets ranking i företagsklimat, så blir Ödeshögs kommun årets klättrare, med en förbättring på 43 steg. Vad är det som gör att just de lyckas? Och varför är raset så stort i Mjölby? Under tisdagen träffades företagare från Motala, Mjölby, Linköping och Ödeshög för att prata om varför ett bra klimat är så viktigt – och vad är ett bra klimat?
NYHET Publicerad:

Attityder avgörande för företagsklimatet i Östergötland

FÖRETAGSKLIMAT Åtta av Östergötlands tretton kommuner klättrar i Svenskt Näringslivs nya företagsklimatsranking. Ödeshög är årets klättrare i Östergötland och kommunen klättrar hela 42 placeringar upp till plats 53. Finspång och Mjölby är de kommuner som tappar mest i rankingen.
NYHET Publicerad:

Hur är det med företagsklimatet Östergötland?

FÖRETAGSKLIMAT På tisdag är det dags: kommunerna får veta hur företagarna rankar det lokala företagsklimatet. Vad hoppas näringslivscheferna på? Vad har företagarna sagt?
NYHET Publicerad:

Från banktjänstemän till egna företagare

ENTREPRENÖRSKAP Har du någon gång funderat över hur det skulle kännas att byta karriär och testa på något nytt? Kristofer Jofalk och John Wedberg, som sommaren 2014 ställde sig just den frågan, gjorde slag i saken och sadlade om till egna företagare. Inom ett år hade de blivit ägare till Korroterm i Linghem.
NYHET Publicerad:

Friskolan är ett starkt varumärke för bygden

FRISKOLA Tryserums friskola startade 1994 sedan den kommunala skolan lagts ner. Drygt tio framgångsrika år senare har skolan utnämnts till Årets Företagare i Valdemarsvik 2015. Skolans betydelse för det lokala näringslivet lyfts särskilt fram.
NYHET Publicerad:

Var finns bästa företagsklimatet?

RANKING Varje år presenterar vi en ranking av företagsklimatet i alla kommuner uppbyggd av resultatet från företagarenkäter och officiell statistik. Syftet är att lyfta fram var i Sverige det är bäst att starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

Vardagsjobb kan motverka utanförskap

KOMMENTAR I Sverige producerar vi varor och tjänster som ligger högt i värdekedjan. De jobben kräver erfarenhet och hög utbildning. De är viktiga jobb som vi ska värna. Men i jämförelse med andra europeiska länder har Sverige en låg andel enkla jobb. Med regeringens mål om EUs lägsta arbetslöshet år 2020, som förutsätter ytterligare 400 000 jobb, måste vi öppna upp för jobb i hela värdekedjan. Det skriver Ulla Lönn, tf regionchef på Svenskt Näringsliv i Linköping.
NYHET Publicerad:

Unga får chansen

VÄLFÄRDSFÖRETAG Människor i hennes omgivning sade: ”Du kommer inte komma någonstans – du slutför ju aldrig saker”. Men hon slutförde till slut sin gymnasieutbildning, sökte jobb – och fick det. Idag arbetar Linda Österholm som personlig assistent på Inspirera Assistens, ett företag i Söderköping. Ett av de många företag som erbjuder jobb för unga och som satsar på att ge utvecklingsmöjligheter för sina anställda
NYHET Publicerad:

Hallå där Josefine

PRAKTIKANT Välkommen Josefine Stephani, ny praktikant på Svenskt Näringslivs Linköpingskontor. Josefine studerar pol.kand på Linköpings universitet och har precis påbörjat sin femte termin och kommer i höst tillbringa sin tid på Näringslivets Hus.