Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Knacka på – ett sätt att söka jobb?

KOMPETENSBYTARDAGEN Söker ungdomar verkligen jobb på rätt sätt? Vad behöver man för kompetens? Hur gör skolan för att motivera eleverna? Samtalet mellan läraren Simon Hellman och VD Roger Andersen var intensivt och byggde på ömsesidig nyfikenhet då de träffades under Kompetensbytardagen.
NYHET Publicerad:

Vad är sant och falskt om företagande i välfärden?

KOMMENTAR Anna-Maria Jacobsson säger i en artikel på vår hemsida – att kommunerna inte klarar välfärden utan privata aktörer. Trots att ”alla” vet det, är Företagande i välfärden en het potatis i debatten. Felaktigt har verksamhet i privat regi beskyllts för sämre kvalitet och arbetsvillkor än i kommunala motsvarigheter.
NYHET Publicerad:

Kommunerna klarar inte välfärden utan privata aktörer

VÄLFÄRD -Kommunerna klarar inte välfärdsutmaningarna utan oss och andra privata aktörer. Våra drygt 11 000 experter på omsorg har stora uppgifter framför sig och det finns med all rätt en stolthet bland dem, säger Anna-Maria Jakobsson, affärsutvecklare på koncernnivå inom Ambea AB.
NYHET Publicerad:

Modiga entreprenörer lyfter Sverige

ENTREPRENÖRSKAP Under vecka 45 pågick flera evenemang för att inspirera entreprenörer och innovatörer. Vi besökte under en eftermiddag mässan "Mitt företag" och fick inblick i entreprenörers verklighet. Hur vågar man satsa? Kan vem som helst lyckas? Att våga tänka utanför boxen kräver driv och mod.
NYHET Publicerad:

Johannes skapar ett mer smakfullt Linköping

VEM ÄR HAN? "Jag involverar gärna all min personal för att höja kvaliteten. Om alla blir bättre än jag på ett område kan jag istället fokusera på annat"  säger Johannes Soner i Linköping, en av Östergötlands fem finalister i tävlingen Årets mest företagsamma människa 2015. Utan att vara kock driver han sex framgångsrika restauranger, en sjunde är på gång.
NYHET Publicerad:

Christina gör Skänninge till mötesplats igen

VEM ÄR HON? "Min övertygelse är att alla kan göra något och få ett jobb där man kan växa" säger Christina Landoff i Skänninge, en av Östergötlands fem finalister i tävlingen Årets mest företagsamma människa 2015. Hon är personalvetaren som tog över Skänninge Stadshotell och gick "all in".
NYHET Publicerad:

Fredrik förändrar IT-branschens tänk globalt

VEM ÄR HAN? "Jag vill få andra att utvecklas och förverkliga sig själva, människor som får göra det trivs ofta väldigt bra", säger Fredrik Sjöstedt i Linköping, en av Östergötlands fem finalister i tävlingen Årets mest företagsamma människa 2015. Han startade IT-bolaget ELITS Global Group för att bli den förbättring branschen behövde!
NYHET Publicerad:

Anita driver ridskolan med ständig växtvärk

VEM ÄR HON? "Jag omger mig dagligen av härliga människor i alla åldrar som ger mig ytterligare energi och att se deras glädje är ett kvitto på att jag har lyckats" säger Anita Jonsson i Norrköping, en av Östergötlands fem finalister i tävlingen Årets mest företagsamma människa 2015. Med sin kärlek till djuren har hon skapat en ridskola som ständigt växer.
NYHET Publicerad:

Christopher tar Motalas industrikompetens ut till Europa

VEM ÄR HAN? "De bolag jag startat upp har alla kommit till för att jag velat ta vara på synergier, möjligheter och bra människor" säger Cristopher Jarl i Motala, en av Östergötlands fem finalister i tävlingen Årets mest företagsamma människa 2015. Med sitt växande bolag JGruppen står han bakom systemen på flera flygplatser och postterminaler i Europa.
NYHET Publicerad:

Rösta fram årets mest företagsamma människa i Östergötland!

FINALISTER Johannes, Christina, Fredrik, Anita och Christopher är några av vår regions mest företagsamma människor. Vi tycker alla är värdiga vinnare men nu är det du som avgör! Rösta senast den 29 november och var med och vinn en Apple Watch!
NYHET Publicerad:

Unga företagare får bästa affärsläge i Linköping

UF Linköping var först i landet med att skapa en inkubator för handelsföretagare. Nu öppnas Handels Hus för unga företagare på Östergötlands gymnasier.
NYHET Publicerad:

Rakt in i verkligheten

KOMPETENSBYTARDAGEN Diskussionerna var livliga. På morgonen hade de fått besked om att en upphandling måste göras om, och de måste agera direkt. Peter Hammers, lärare på Katedralskolan, Linköping, var med då Jacob Norling, VD och grundare av NGL Teknik, diskuterade problemen med sin kollega Christian Björkman.
NYHET Publicerad:

Kommunen får underkänt av handlare i Motala

FÖRETAGSKLIMAT Att vara en handlare i centrum är en fördel för vissa butiker. Men i Motala är det tvärtom. Tillgängligheten försämras och butiker går i konkurs eller flyttar. Mats Gunnarsson, vd för Motala Nya Cykelaffär, tampas med att, från att gå med plus, till negativa siffror och en kommun som inte är öppen för dialog.
NYHET Publicerad:

En kopp kaffe och ett samtal - det är inte svårare än så

KOMMENTAR Det lokala företagsklimatet i Motala är bland de sämre i Sverige. De senaste sju åren har Motala som bäste placerat sig på plats 202 i Sverige, vilket är synd med tanke på de möjligheter som finns på orten.
NYHET Publicerad:

Beröm för bra jobb måste vara mer än att slippa skäll

SEMINARIUM -Får vi inget skäll har vi gjort ett bra jobb. En del anställda tvingas nöja sig med den formen av beröm, men medarbetare behöver bli bekräftade på riktigt. Bekräftelse är en hörnpelare i allt ledarskap. Det förklarade Lars Svorse från utbildnings- och konsultbolaget Lovak på Svenskt Näringslivs seminarium i Motala om ledarskap för varaktig framgång.
NYHET Publicerad:

Verkligheten ser inte alltid ut som teorin

KOMPETENSBYTARDAGEN Många gånger vet vi inte alls vad som försiggår bakom ett företags väggar. Ibland tror vi att vi vet. Men har väldigt fel. Ett sätt att få en inblick i företagen runt oss, om du jobbar inom skolan, är att vara med i Kompetensbytardagen - den dag då lärare besöker ett företag under en dag.
NYHET Publicerad:

”Jag har fått strama åt för att slippa smällen”

JOBBSKAPARE På Café Chocolat i Linköping finns ett tydligt ”före” och ”efter” regeringens beslut att ta bort den lägre arbetsgivaravgiften för unga. Ägaren Jacquline Seropian Stenfelt har fått slita hårt för att det inte ska påverka verksamheten. Men det är tufft.  
NYHET Publicerad:

Söderköping vill bli en bättre kommun

FÖRETAGSKLIMAT Från plats 94 till 207. Sedan år 2008 har Söderköping rasat på rankingen. Nu ska trenden brytas. Bland annat har ett konkret tiopunktsprogram utformats tillsammans med företag och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Styrelsen är företagets strategiska dreamteam

SEMINARIUM En sammansättning människor som skapar dynamik, sätter företagets behov i fokus och tar sikte på framtiden. Så kan man definiera styrelsens roll i bolaget.
NYHET Publicerad:

Juryn arbetar fram fem finalister

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA 2015 "Och ni kan tro att det är fantastiskt att få ta del av alla dessa nomineringar. Man blir berörd och imponerad. Inte nog med att deras engagemang bidrar till att jobb skapas åt fler, många företagsamma människor har ofta så många andra strängar på sin lyra." skriver Ulla Lönn, tf regionchef, om juryns roliga men tuffa arbete att ta fram de fem finalisterna.