Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonNyheter

NYHET Publicerad:

Framtidsmötet i Eskilstuna – skola och vård på agendan

FRAMTIDSMÖTE ”Då ringer jag dig på måndag!” Det var avskedshälsningen från en av företagarna till en av de politiker som den 11 april samlats för att delta i det regionala framtidsmötet i Sörmland – den sista dagen för de möten som Svenskt Näringsliv hållit ifrån norr till söder under mars och april.
NYHET Publicerad:

Heta Stolen - Viktiga svar inför valet

VAL 2014 Under en eftermiddag i april lät vi företagare grilla Linköpings toppolitiker med frågor som för dem är viktiga inför valet. Upphandling, skolan och hur det ska bli enklare att anställa var tre områden som diskuterades.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Magnus Dahlin!

UNG FÖRETAGSAMHET På Svenskt Näringslivs regionala framtidsmöte i Linköping den 21 mars träffades företagare och politiker för att diskutera företagens framtida möjligheter och utmaningar. Företagarna på plats fick chansen att diskutera sina hjärtefrågor inför de två valen i år.
NYHET Publicerad:

Upphandling gjordes inte om trots bakläxa

WEBB-TV När Östgötatrafiken upphandlade en central för beställningar av sjukresor och färdtjänst fick inte företaget Samres vara med. Orsaken: Samres centraler ligger inte i Östergötland. Förvaltningsrätten underkände lokaliseringskravet, ändå gjordes inte upphandlingen om. ”Det är allvarligt”, säger Björn Falk, vd Samres.
NYHET Publicerad:

Hallå där Marie Morell!

VALFRIHET OCH KONKURRENS Under Svenskt Näringslivs framtidsmöte i Linköping den 21 mars träffades ett sjuttiotal politiker och företagare för att diskutera näringslivets möjligheter och hinder i Östergötland i framtiden. Marie Morell (M) var en av flera politiker som var där.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Bengt Cete (MP)

FRAMTIDSMÖTE Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Linköping den 21 mars lockade många deltagare. Norrköpings kommunalråd Bengt Cete (MP) var en av de politiker som kommit till Flygvapenmuseum för att diskutera företagens villkor och lära sig mer.
NYHET Publicerad:

Linus efterlyser utbildning för bättre företagsklimat

PULSEN PÅ UNGDOMSFÖRBUND - Naturligtvis behöver Sverige ett bra företagsklimat som gynnar befintliga företag och ger utrymme för nya att växa fram. Utbildning är ett viktigt område, säger Linus Emmoth, nyvald distriktsordförande i Östergötland för SSU.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Johan Andersson (S)

FRAMTIDSMÖTE Johan Andersson, riksdagspolitiker för Socialdemokraterna var en av deltagarna på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte den 21 mars i Linköping. Under en förmiddag samlades företagare och politiker för att samtala om företagens villkor och förutsättningar i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Hallå där Anna-Maria Jakobsson

FRAMTIDSMÖTE Svenskt Näringslivs Framtidsmöte den 21 mars var en chans för företagare och politiker att träffas och diskutera de möjligheter och hinder företag möter i sin vardag. En het potatis, som Anna-Maria Jakobsson kom för att diskutera, var företag i välfärden.
NYHET Publicerad:

Vad tar du med dig från framtidsmötet?

FRAMTIDSMÖTE Under framtidsmötet i Linköping den 21 mars träffades politiker och företagare för att lära känna varandra, lyssna och diskutera hur jobben ska bli fler och hur vi får fler svenskar att vilja satsa på företagande, var frågor som engagerade. Men självklart dök fler frågor upp under dagen.
NYHET Publicerad:

"Oppositionen drar undan mattan för jobben"

PULSEN PÅ UNGDOMSFÖRBUND "Oppositionen skjuter bollen utanför målet och drar undan mattan för jobben och företagsamheten, särskilt för unga och kvinnor", säger Jessica Häggroth, distriktsordförande i Moderata Ungdomsförbundet i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Fortsatt svårt för företagen att rekrytera

REKRYTERINGSENKÄT 2014 Företagen i Östergötland och Södermanland upplever fortsatta problem med att rekrytera medarbetare. Den största anledningen anses vara att den tillgängliga arbetskraften saknar relevant yrkeserfarenhet, visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät från 2014.
NYHET Publicerad:

Fler jobb viktigaste frågan på Framtidsmöte

FRAMTIDSMÖTE Den 21 mars var det dags. En rad förväntansfulla personer strömmade till Flygvapenmuseum i Linköping för att delta i ett av Svenskt Näringslivs regionala Framtidsmöten. I skaran fanns företagare och politiker från olika delar av Östergötland.
NYHET Publicerad:

Sofi tror på fler jobb genom UF och lägre arbetsgivaravgift

PULSEN PÅ UNGDOMSFÖRBUND Att ge alla på gymnasiet möjlighet att driva företag inom Ung Företagsamhet, att erbjuda fler praktikplatser och att behålla den lägre arbetsgivaravgiften för de yngsta på arbetsmarknaden. Sofi Tyllström i Vingåker tror att det är några vägar att gå för att minska ungdomsarbetslösheten.
NYHET Publicerad:

Är reformtempot för trögt?

REFORMAGENDA För att företagen i Sverige ska få de bästa förutsättningarna att verka i krävs det att vi har ett högt reformtempo. För att hjälpa politikerna på traven kommer Svenskt Näringsliv med konkreta förslag på reformer som vi anser nödvändiga för företagens fortsatta tillväxt och Sveriges konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Fler ungdomsjobb om LAS och arbetsgivaravgiften slopas

PULSEN PÅ UNGDOMSFÖRBUND - Om det blir billigare och lättare för företagen att anställa minskar ungdomsarbetslösheten. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga har fått fler i arbete, men här finns mer att göra. Avgiften borde sänkas ytterligare och helst avskaffas. Det menar Fredrik Nyqvist, som är nyvald ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Gunvor G Ericson!

VAL 2014 Nu har turen kommit till Gunvor G Ericson (MP), riksdagsledamot Södermanlands län att ger sina svar på viktiga företagarfrågor inför valåret 2014.
NYHET Publicerad:

Hallå där Emma Brandt!

NÄRINGSLIVSPLANER Emma Brandt är författare till rapportserien ”Har ni en plan?”. Rapporten behandlar huruvida näringslivskontoren i kommunerna i Jönköpings, Kalmar, Kronobergs, Södermanlands och Östergötlands län arbetar med en verksamhetsplan.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Lotta Finstorp!

VAL 2014 Hur tänker några av länets riksdagspolitiker inför det stundande valet? Vi vill gärna veta. Läs vad Lotta Finstorp (M), riksdagsledamot anser om företagsklimatet och företagarnas förutsättningar och villkor.
NYHET Publicerad:

Vilka tar taktpinnen?

EU 2014 är supervalåret. Innan vi når den 14:e september och det är dags för allmänna val, står ännu ett viktigt val framför oss – inget mindre än Europaparlamentsvalet. Det är dags att vi belyser det goda arbete EU bedriver för att göra Sveriges företag konkurrenskraftiga på den globala marknaden.