Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonNyheter

NYHET Publicerad:

Framgång kräver förmåga till ständig förändring

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Telekomkrisen i början av 2000-talet slog stenhårt mot Rimaster AB i Rimforsa med telekomjätten Ericsson som dominerande kund på den tiden. Men förmågan till ständig förändring räddade Rimaster och blev dessutom inledningen till en kraftfull expansion. "Den stora framgångsfaktorn har varit och är att vi hela tiden är beredda att förändra oss. Samma tänkande kan tillämpas i hela samhället", säger Jan-Olof Andersson, Rimasters koncernchef.
NYHET Publicerad:

Lärlingssystem i världsklass - så gör tyskarna

LÄRLINGSSYSTEM Hur får man Europas lägsta ungdomsarbetslöshet? I Tyskland ligger man bra till och många pekar på det tyska lärlingssystemet som en avgörande faktor. Systemet bygger dock på en över hundraårig tradition som gör det svårt för ett land som Sverige att kopiera det rakt av. Lärlingssystemet är mer än bara en utbildningsfråga och vill vi i Sverige dra samma nytta utav fler i lärlingsutbildning krävs ett helhetsgrepp anpassat till svenska förutsättningar.
NYHET Publicerad:

7 tips på hur ditt företag ökar säkerheten

SÄKERHET På Svenskt Näringslivs seminarium i Norrköping talade Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel om säkerhetsrisker för svenska företag, och hur man kan göra för att skydda sig. Varje år sker sex miljoner stölder, och speciellt utsatt är handeln. Men inte bara stölder, även snatteri, inbrott, ID-kapningar, rån och internbrott är vanligt att företag får lägga mycket tid och möda på att hantera. Varje år kostar dessa brott 10 miljarder kronor för svensk handel. Av alla stöldbrott är det endast 0.7 promille som leder till åtal. "Sverige är ett fantastiskt land att vara kriminell i", berättar Geijer.
NYHET Publicerad:

”Konfiskation av egendom”

VÄLFÄRDSFÖRETAG Regeringens uppgörelse med Vänsterpartiet om vinstbegränsningar i välfärden oroar välfärdsföretagaren Solveig Sunnebo. "Mycket påminner om löntagarfonderna på 80-talet. I båda fallen handlar det om konfiskation av egendom som företagare byggt upp", säger hon.
NYHET Publicerad:

Florister på pallen i yrkes-EM

YRKES-EM Floristen Therese Nordh, 19, från Skärblacka i Östergötland visade prov på kontrollerade gröna fingrar under Euro Skills i Lille. Tillsammans med Elin Persson, räckte hennes blomstervana till en andra plats och en fin glänsande silvermedalj. "Vi kämpade och gjorde vårt bästa, även fast att det var tufft", säger hon. 
NYHET Publicerad:

Ett välkomnande Sverige

ÖPPENHET Sverige är bra men kan bli bättre. Gör sällskap med Michael Treschow, Carola Lemne, Jacob Wallenberg och många andra och ta ställning för ett öppet och välkomnande Sverige.
NYHET Publicerad:

Elektromontage tror på produktion i Söderköping

FÖRETAGSBESÖK För Roberth Karlsson på Elektromontage är det självklart att behålla produktionen i Söderköping. Ännu mer övertygad är han sedan företaget under ett och ett halvt års tid gått igenom Produktionslyftet, det nationella program som Teknikföretagen och IF Metall initierade 2006.
NYHET Publicerad:

Tradition och förnyelse på Stegeborgs Egendom

FÖRETAGSBESÖK Tradition och förnyelse är begrepp som väl sammanfattar verksamheten på Stegeborgs Egendom några mil från Söderköping. Slottsruinen och den prägel som inte minst Gustav Vasa har satt på Stegeborg ska samsas med ett modernt företagande med spännande utvecklingsplaner, planer som ibland stöter på patrull i form av negativa attityder bland kommunala handläggare och av hot om höjd arbetsgivaravgift för unga och höjd restaurangmoms.
NYHET Publicerad:

Vinstförslag grumlar företagares drivkraft

VÄLFÄRD Förslaget om skärpta vinstregler för välfärdsföretagen får Sören Eriksson, vd Björkö Assistans, att fundera över företagets framtid. ”De tar bort en viktig drivkraft, jag funderar på att sälja mitt företag och gå i pension tidigare”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ett mer medvetet studieval för en bättre matchad arbetsmarknad

RAPPORT Företag i många branscher skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland unga och nyutbildade är hög, hur går det ihop? Problematiken berörs i rapporten ”Det ogrundade valet: En rapport om utbildningssystemets roll i missmatchen”, där det omedvetna studievalet läggs fram som en potentiell orsak till missmatchen.
NYHET Publicerad:

Var fanns jobbskaparna i regeringsförklaringen?

SVERIGES NYA REGERING Vår nya statsminister, Stefan Löfven, har just avgett sin regeringsförklaring. Det som sägs och det som inte sägs här ger en fingervisning om hur den kommande budgeten kommer att se ut. Stefan Löfven vill stärka välfärden på olika sätt men nämnde inte dem som finansierar den, jobbskaparna.
NYHET Publicerad:

Nominera din kandidat till mest företagsamma människa 2014 nu!

NOMINERA NU Nomineringarna trillar in till årets omgång av Södermanlands och Östergötlands mest företagsamma människa 2014. Men vi är helt säkra på att det finns fler! Kanske är det du själv som tagit ett extra företagsamt kliv, någon i din närhet eller en person du inte alls känner – någon som vågat dra igång en ny verksamhet, anställt eller utvecklat sitt företag.
NYHET Publicerad:

Suras vd efterlyser mer utbildning i Söderköping

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT "Ett problem är att de flesta bara ser Söderköping som en förort till Norrköping. Jag önskar mig att kommunen satsar mer på utbildning. Det är förstås bra för företagen och blir ett argument för nya företagsetableringar och lockar familjer att flytta hit", säger Tommy Andersson, vd på magnettillverkaren Sura Magnets AB i Söderköping.
NYHET Publicerad:

Södermanlands och Östergötlands mest företagsamma människa 2014

DAGS ATT NOMINERA Jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar, som vågar anställa, utveckla, styra om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska.
Nu riktar vi ljuset mot Södermanland och Östergötlands mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

”Det är inom näringslivet som pengar till välfärden skapas”

SVERIGE TAR MATCHEN AB Sofielunds Fastigheter i Flen och Malmköping har med sina 3 anställda bidragit med omkring 570 000 i skatt! Det räcker till 18542 skolluncher. När AB Sofielunds Fastigheter i Flen och Malmköping lyckas på marknaden skapar de resurser till den välfärd som kommer oss alla till del. De bidrar till välstånd framför allt genom de varor och tjänster de erbjuder. Men de bidrar också till vår gemensamma trygghet och välfärd. När de är framgångsrika uppstår en positiv spiral. VD Rolf Lydahl berättar här mer om sitt företag och varför han skrev under Sverige tar matchen.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Johan Friberg tar matchen

SVERIGE TAR MATCHEN Image System Nordic, liksom de flesta företag, verkar i en miljö med hård konkurrens från andra företag. Det ögonblick då deras kunder fattar beslutet att välja dem eller någon av deras konkurrenter är helt avgörande för dem. Men det är också sanningens minut för dig och många andra. När Image Systems Nordic AB lyckas på marknaden skapar de resurser till den välfärd som kommer oss alla till del. De bidrar till välstånd framför allt genom de varor och tjänster de erbjuder. Men de bidrar också till vår gemensamma trygghet och välfärd. När de är framgångsrika uppstår en positiv spiral.
NYHET Publicerad:

Att driva bolag är en uppoffring

GÄSTKRÖNIKA 20 och 21 år gamla och skönt oförstörda tog vi beslutet att gå hela vägen för att bli egenföretagare. Med små livsomkostnader, lite erfarenhet och en släng av ungdomlig naivitet började vi bygga vårt första bolag. Framgångsreceptet har legat i hårt arbete, outtömlig energi och en stor vilja att lära nya saker. Det skriver Dan Lainio, VDoch grundare Cleaning Services.
NYHET Publicerad:

Vinst för utveckling av välfärden

GÄSTKRÖNIKA Frågan om vinster i företag och privata aktörer i välfärdsbranscher fortsätter att bita sig fast i valrörelsens slutskede. Oppositionspartierna vill i varierande utsträckning begränsa vinstsyftande företag inom vård och skola. Även vissa av regeringens ministrar vill ställa krav på ägandeformer. Gemensamt är att det är vinsten de oroar sig för. Det skriver Patrick Krassén, policyanalytiker för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Barn till låginkomsttagare tjänar mest på det fria skolvalet

RAPPORT Genom åren har det tagits fram rapporter kring hur nittiotalets skolvalsreform bland annat påverkat elevernas skolresultat. I en ny rapport som IFAU publicerade i augusti har de tittat mer specifikt på hur elever med olika familjebakgrund påverkats av den omtalade reformen.