Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet öppnar dörren till näringslivet

UTBILDNING "Dörren mellan oss och näringslivet står på vid gavel. Det är en självklarhet om Åtvidaberg ska klara omställningen från brukssamhälle till en kommun med ett modernt näringsliv. Ung Företagsamhet är en av grundstenarna i arbetet" säger Kerstin Ahlgren, som är en av rektorerna vid Bildningscentrum Facetten, gymnasieskolan i Åtvidaberg.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jacob Moroz

PRAKTIK Vi hälsar vår praktikant Jacob Moroz varmt välkommen till oss på regionkontoret i Linköping. Jacob har studerat politices kandidatprogrammet på Linköpings Universitet och nu fortsatt sina studier på masterprogrammet i statsvetenskap och kommer under våren finnas heltid hos oss på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kompetensbytardagen – företagsbesök för lärare

KOMPETENSBYTARDAGEN Kompetensbytardagen har hjälpt till med att skapa kontaktytor mellan skola – näringsliv vilket i sin tur öppnar möjligheten för framtida samverkan i form av dialog, besök och möten. Detta berättade deltagarna om då de träffades i tisdags, för att dela sina erfarenheter med andra intresserade.
NYHET Publicerad:

Likheter som överraskar

KOMPTENSBYTARDAGEN Heléne Allard, personalansvarig på Åhlin & Ekeroth och Annika Lindh, lärare från Alléskolan arbetar båda med människor. De möter båda ibland personer som inte är motiverade. Och de ser en utmaning i att hjälpa dem med att hitta sin vilja och drivkraft men på helt skilda arbetsplatser.
NYHET Publicerad:

Är du den vi söker?

GÄSTKRÖNIKA Jag älskar livet som företagare! Jag formligen avgudar det. Att styra min egen tid, ta mina egna beslut, utmanas, utvecklas. Våga. Företagarlivet är den bästa skola jag någonsin har gått. Det skriver Lina Skandevall som drivit kommunikationsbyrån Skandevall media i tio år.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Företagsklimatsdag

INBJUDAN Vi vill gärna bjuda in dig till en dag av inspiration och diskussion om arbetsmarknad, kompetensförsörjning, service och upphandling.
NYHET Publicerad:

Ring klocka ring!

KRÖNIKA Det behövs en väckarklocka i svensk politik. En klocka som ringer och påminner om vad som är verkligt viktigt. Viktigt för företagen och därmed viktigt för Sverige. Nu har vi genomlidit tre månader av politiskt kaos med oklara besked och politikergrenen ”kast med liten paj”. Det har handlat oerhört lite om sakfrågor och oerhört mycket om det politiska spelet.
NYHET Publicerad:

Grattis Deborah Rosman

VINNARE I måndags den 16/12 avslöjades och firades vinnaren av Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Södermanland 2014”. Vann gjorde Deborah Rosman och hennes företag Skärgårdsvåfflan i Oxelösund.  Deborah fick flest röster av de fem nominerade och röstades fram som vinnare av allmänheten.
NYHET Publicerad:

Grattis Admir Lukacevic

VINNARE Igår avslöjades och firades vinnaren av Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Östergötland 2014”. Vann gjorde Admir Lukacevic och hans företag Idrott utan gränser AB.  Admir fick flest röster av de fem nominerade och röstades fram som vinnare av allmänheten.
NYHET Publicerad:

Kabeltillverkaren som aldrig mer vill ha fler än tio anställda

JOBBSKAPARPODDEN Peter Jonsson har gjort "kabelhärvor" sedan 70-talet då han drog igång PJ Industrikablage i Katrineholm. Han berättar om hårt dag-och-natt-slit med visionen om en trevlig miljö med familjekänsla. Som mest hade han 30 anställda med 11 olika nationaliteter. Men svåra personalärenden och tröga processer med facket gjorde att skaparkraften avtog tidigt. Det var också då han bestämde sig: ”inte mer än 10 anställda”.
NYHET Publicerad:

Vilja och drivkraft är en förutsättning

KOMPETENSBYTARDAGEN "Nu har jag sökt elektriker i över ett år. Men inte hittat någon. Och ändå går det arbetslösa i Norrköping. Hur går det ihop?" säger Mathias Nilsson på Miljösäck i Norrköping. För honom är frågan om komptensförsörjningen akut. Här spelar skolan en viktig roll – att utbilda rätt – och det är en av anledningarna till att han tar emot lärarbesök.
NYHET Publicerad:

Ny hemsida hjälper studenter ut på arbetsmarknaden

SAMVERKAN Hallå där, Göran Tevell, ansvarig för Studentuppdrag, en sajt lanserad av Linköpings universitet som kopplar samman arbetsgivare med studenter.
NYHET Publicerad:

"Hade jag varit kvar inom Landstinget hade jag ju slutat för tio år sedan"

JOBBSKAPARPODDEN Det här avsnittet av Jobbskaparpodden ger oss en imponerande lektion i att ta ansvar för helheten, släppa tröga strukturer och fokusera på människors vårdbehov. 73-åriga Ann-Margreth Wirén berättar om sin jobbresa, den som började med "skavsår" inom Landstinget och fortsätter än idag med Specialistläkarna som hon drivit i snart 20 år. Om hon ska sluta? Nix. Om hon ser sig som en privat aktör? Icke.
NYHET Publicerad:

Tuff skoltid triggade igång restaurangbyggare

JOBBSKAPARPODDEN Johannes Soner är inte kock men har med sina fyra restauranger satt Linköping på matkartan. I det här avsnittet av Jobbskaparpodden delar Linköpingsprofilen med sig av sin livsresa in i restaurangvärlden. Många inom skolvärlden trodde inte på honom.   – Även på managementskolan i Österrike fick jag höra av föreståndaren att jag aldrig skulle fixa det här. Han gav mig två veckor och jag tänkte: "gubbjävel, jag ska visa dig".
NYHET Publicerad:

Ersättningssystem som främjar kvalitet och effektivitet i primärvården

RAPPORT Valfriheten i primärvården har debatterats flitigt men mycket av kritiken har egentligen inte handlat om vårdvalen i sig utan om att ersättningsmodeller inte i tillräcklig utsträckning har styrt mot de resultat man önskat sig. Svenskt Näringsliv har i dagarna släpp ny rapport på ämnet som syftar till att besvara frågan: ”Hur bör dagens ersättningssystem inom primärvården vidareutvecklas för att bättre främja kvalitet och effektivitet?”
NYHET Publicerad:

”Det borde vara obligatoriskt för lärare att besöka företag”

KOMPETENSBYTARDAGEN Gymnasieläraren Henrik Åberg och Henrik Sjö, vd på JohSjö Industri  är överens om att samverkan mellan skola och näringsliv är viktigt. "Alla lärare borde gå på företagsbesök minst två gånger per år", säger Henrik Åberg, gymnasielärare på Ebersteinska gymnasieskolan.
NYHET Publicerad:

”Hur ser man på förluster inom välfärden?”

VÄLFÄRD Varför pratar vi om vinster i välfärden när det är förlusterna som är det största problemet? Om enbart offentlig vård kvarstår hur ska man då klara tillgänglighetskravet? Om offentlig verksamhet går med förlust tas detta av våra skattepengar. Hur tänker man komma till rätta med det? Petra Bernin är verksamhetschef på Geria Vårdcentral i Söderköping. För henne är det klart att privata aktörer bidrar till att öka både tillgänglighet och kvalitet inom vårdsektorn.
NYHET Publicerad:

"Jag fick djävulshorn av allt motstånd de första fem åren"

JOBBSKAPARPODDEN I det här avsnittet av podcasten med personliga samtal om jobbskapandet får vi lyssna på Petra Hammarstedt, VD på Linköpingsbaserade företaget Qlean Scandinavia. Resan att få "världen" att tro på rengöring med superrent vatten började 2001. "När vi insåg att vi kommer stå utan inkomst till en början var vi tvungna att sälja möbler, bil och allt vi hade och ägde för att få ihop till aktiebolaget", säger Petra Hammarstedt.
NYHET Publicerad:

”Jag är stolt över att skapa jobb”

VÄLFÄRD Det säger Helena Dyrén som 2006 slog slag i saken och köpte en lokal, renoverade upp den och drog igång Förskolan Växthuset i Strängnäs. Förskolan har blivit attraktiv och de har idag långa köer för att få plats. Dock ser det ut som att framtida expanderingsplaner behöver läggas på is. De förslag från regeringen som nu kommit på tal gör framtiden osäker för förskolan.
NYHET Publicerad:

Entreprenören är orädd och före sin tid

ÖSTERGÖTLANDS MEST FÖRETAGSAMMA - En företagsam person, en entreprenör, är totalt orädd och ligger oftast i utvecklingens framkant i sin bransch. Bekymret kan vara att idén är alldeles utmärkt, men att marknaden fortfarande inte är mogen och att entreprenören därför måste våga vänta. Det säger Henrik Hovlind på godisföretaget Karamello i Linköping och finalist i Svenskt Näringslivs tävling Östergötlands mest företagsamma människa 2014 tillsammans med kompanjonen Mikael Huljebrandt.