Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Vi satt i en självgående traktor och pratade samtidigt som vi sådde sju hektar havre”

KOMPETENSBYTARDAGEN Stora maskiner, landsbygd och naturskön miljö var bara några utav de intryck som studie- och yrkesvägledaren Louise Ingegerdsdotter från Kungsgårds gymnasium och De Geer gymnasiet fick under sitt besök hos Christoffer Anderson, VD på Hushållningssällskapet i Östergötland.
NYHET Publicerad:

Färre chanser till sommarjobbserfarenhet

FÖRETAGBESÖK "Nu när arbetsgivaravgifterna för unga höjts så måste vi skära ner bemanningen med två sommarjobbare. Det kommer att bli en bra sommar för våra gäster, men det är två personer mindre som får sommarjobbserfarenhet", säger Veronica Eriksson, VD på Rimforsa Strand Kurs & Konferens.
NYHET Publicerad:

"Som litet företag drabbas vi hårt"

Intervju om nytt förslag gällande socialförsäkringen med Orhan Asmarson från Melins Café & Bistro.
NYHET Publicerad:

"Vi kommer bli mer försiktiga att anställa"

Interjuv om nytt förslag gällande socialförsäkringen med Linda Bergkvist från Hälsofreak.
NYHET Publicerad:

Stor oro för sjukförslag

SJUKSKATT Regeringens har lagt fram ett förslag att arbetsgivare nu även ska medfinansiera långtidssjukskrivningar. Enligt förslaget, som kallas "Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning", ska arbetsgivarna även stå för 25 procent av kostnaden för sjukskrivningar som är längre än 90 dagar. Vad tycker företagen om detta?
NYHET Publicerad:

Alfredssons transport kör för en bättre miljö

FÖRETAGSBESÖK Transportbranschen i Sverige står inför tuffa utmaningar. Kostnadstrycket kommer både från europeiska konkurrenter med andra kostnadsstrukturer, och från storkunderna, speditörer med volymer som pressar åkarna. Alfredssons transport i Norrköpings svar? Miljoner investerade i miljövänliga transporter.
NYHET Publicerad:

Människosynen genomsyrar hela ledarskapet

KOMPETENSBYTARDAGEN Kompetensbytardagen – företagsbesök för lärare och SYV - har nu startat i Katrineholm. Först ut med att genomföra sitt besök var läraren Roland Zielinski som besökte Din hemvård & Service. Att Roland just ville besöka detta företag berodde på att han sett hur kommunen skött sin verksamhet på dessa områden och han var nyfiken på hur en privat aktör kunde lösa det. 
NYHET Publicerad:

Nu bubblar det av liv i Centralbryggeriet

ATT VÅGA FÖRETAGSAMHET Det var länge sedan som det fanns ett lokalt bryggeri i Linköping. För två år sedan ändrades det när Viktor Hansen tillsammans med två delägare startade Centralbryggeriet. Från en trygg miljö tog Viktor steget mot entreprenörskapet och idén om att sätta Linköping på ölkartan. Idag drivs han av den utvecklingspotential som finns i företaget och möjligheten att forma verksamheten som han vill.
NYHET Publicerad:

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.
NYHET Publicerad:

Säsongsberoende industri i Finspång

FÖRETAGSBESÖK "Vi har en markant låg- och högsäsong och vi skulle inte klara oss utan visstidsanställning och bemanningsföretagens tjänster. Vi skulle behöva anställa och avskeda folk på löpande bräde",säger Konstantinos ”Tino” Gournambassis, vd på KL Industri i Finspång.
NYHET Publicerad:

Oron växer bland företagen

KOMMENTAR Enligt förslaget, som kallas "Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning", ska arbetsgivarna även stå för 25 procent av kostnaden för sjukskrivningar som är längre än 90 dagar – ett förslag som får flera företagare att reagera kraftigt.
NYHET Publicerad:

Budgeten straffar dem som skapar jobb

VÅRBUDGETEN "Det saknas en uthållig jobbpolitik som tar tag i Sveriges strukturella problem. Istället straffas de som skapar jobben". Det säger Jonas Frycklund, tf chefekonom på Svenskt Näringsliv, i en kommentar till regeringens vårbudget.
NYHET Publicerad:

Vad behöver vi göra för att attrahera de unga?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Det är för få ungdomar som väljer att utbilda sig för, och arbeta inom, industrin. För få läser yrkesprogram och för få tycker om teknikämnet. Företagen vill ha - och behöver ha kompetent arbetskraft för att överleva. Ungdomar behöver lära sig mer om olika yrken och de vill ha ett jobb. Skolan vill ha kontakt med företagen. Men hur gör vi?
NYHET Publicerad:

Industrins märke måste bli tak

DEBATT Industrins parter har nu satt riktmärket för hur stora kostnadsökningarna får bli i årets avtalsrörelse. Flera fackförbund inom LO har med Byggnads i spetsen dock lagt omfattande varsel om stridsåtgärder för att försöka driva igenom krav som spräcker märket och utmanar den svenska modellen.
NYHET Publicerad:

Vad är den viktigaste framtidsfråga för dig?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad deras viktigaste framtidsfråga är.
NYHET Publicerad:

Hemvändare med glasklar vision för Reijmyre

ENTREPRENÖRSKAP Då Reijmyre Glasbruk försattes i konkurs sommaren 2015 bestämde Ulf Rosén sig för att försöka gå mot trenden, och återvände till sin hemby. Han köpte tillbaka glasbruket med kompanjonerna Arnfinn Röste och Norska Glasbruket Magnor. Idag arbetar 16 personer på glasbruket som inkluderar produktion och fabriksförsäljning.
NYHET Publicerad:

Vad skulle ditt företag behöva för att anställa en person till?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad de behöver för att anställa en person till.
NYHET Publicerad:

Vad skulle ditt företag behöva för att växa?

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågade ett antal jobbskapare i Östergötland vad de behöver för att växa.
NYHET Publicerad:

Teknikutveckling och digitalisering förändrar jobben

KOMMENTAR Ny teknik och digitalisering förändrar nu jobb och kompetenskrav i snabb takt. I ett av fyra företag har kompetenskraven förändrats i hög utsträckning eller helt och hållet under de senaste fem åren. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät med svar från mer än 6 000 företag, varav 265 företag i Östergötlands län
NYHET Publicerad:

Ändra bilden av industrin

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Östergötland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb. Sist ut är Martin Siggesjö på företaget MINEC produktion AB.