Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonNyheter

NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Johan Friberg tar matchen

SVERIGE TAR MATCHEN Image System Nordic, liksom de flesta företag, verkar i en miljö med hård konkurrens från andra företag. Det ögonblick då deras kunder fattar beslutet att välja dem eller någon av deras konkurrenter är helt avgörande för dem. Men det är också sanningens minut för dig och många andra. När Image Systems Nordic AB lyckas på marknaden skapar de resurser till den välfärd som kommer oss alla till del. De bidrar till välstånd framför allt genom de varor och tjänster de erbjuder. Men de bidrar också till vår gemensamma trygghet och välfärd. När de är framgångsrika uppstår en positiv spiral.
NYHET Publicerad:

Att driva bolag är en uppoffring

GÄSTKRÖNIKA 20 och 21 år gamla och skönt oförstörda tog vi beslutet att gå hela vägen för att bli egenföretagare. Med små livsomkostnader, lite erfarenhet och en släng av ungdomlig naivitet började vi bygga vårt första bolag. Framgångsreceptet har legat i hårt arbete, outtömlig energi och en stor vilja att lära nya saker. Det skriver Dan Lainio, VDoch grundare Cleaning Services.
NYHET Publicerad:

Vinst för utveckling av välfärden

GÄSTKRÖNIKA Frågan om vinster i företag och privata aktörer i välfärdsbranscher fortsätter att bita sig fast i valrörelsens slutskede. Oppositionspartierna vill i varierande utsträckning begränsa vinstsyftande företag inom vård och skola. Även vissa av regeringens ministrar vill ställa krav på ägandeformer. Gemensamt är att det är vinsten de oroar sig för. Det skriver Patrick Krassén, policyanalytiker för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Barn till låginkomsttagare tjänar mest på det fria skolvalet

RAPPORT Genom åren har det tagits fram rapporter kring hur nittiotalets skolvalsreform bland annat påverkat elevernas skolresultat. I en ny rapport som IFAU publicerade i augusti har de tittat mer specifikt på hur elever med olika familjebakgrund påverkats av den omtalade reformen.
NYHET Publicerad:

Emmastina laddar för Europas jobbigaste mästerskap

YRKESLANDSLAGET EuroSkills är de europeiska mästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar upp till 25 år. Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. En av deltagarna i år är Emmastina Dannered från Motala. I helgen deltog hon i Yrkeslandslagets lagträff på Lastberget utanför Stockholm för teambuilding, för att vässa tävlingsinstinkten inför EM-tävlingarna i Lille.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbet! - Sveriges största mötesplats om arbetsmiljö

MÄSSA Den 22 – 23 oktober 2014 är det dag igen. Då förvandlas Stockholmsmässan till Sveriges största mötesplats för alla som är engagerade i arbetsmiljöfrågor. Kom och inspireras av över 100 seminarier, utställning, forskning, praktik, åsikter och insikter! Svenskt Näringsliv är en av arrangörena bakom Gilla Jobbet tillsammans med AFA Försäkring, Prevent och Suntarbetsliv, fackförbund och arbetsgivarorganisationer inom kommun- och landstingssektorn.
NYHET Publicerad:

Det börjar bubbla i företagarleden…

VAL 2014 Beroende på valutgången i september kommer ev. en del förutsättningar ändras och för många företagare. För de flesta finns en del orosmoln. John Sheiakh, VD på Svea Legosmide AB  & Sörmlands Maskinservice AB, är en av dem som hört av sig till oss inför valet och alla politiska vallöften. Vad kommer påverka hans verksamhet mest?
NYHET Publicerad:

Yuri vill att fler blir företagare

UNGA POLITIKER - Det svenska samhället bygger på att alla ska hitta en anställning. Vi förväntar oss att bli anställda och tänker inte på alternativet att bli företagare. Ett första steg mot en förändring är att införa entreprenörskap som ett tillvalsämne i skolan och på sikt kanske göra det obligatoriskt, säger Yuri Silva.
NYHET Publicerad:

Maria vill göra det lättare för unga att starta eget

UNGA POLITIKER - För många ungdomar är ett eget företag ett alternativ till en anställning, men det måste bli lättare att vara företagare. Då tror jag att fler väljer den vägen, säger Maria Külen. Hon är 21 år, är språkrör för Grön Ungdom i Norrköping och har en alldeles färsk kandidatexamen i miljövetenskap från Linköpings Universitet.
NYHET Publicerad:

Hallå där Wallburga Habsburg Douglas (M)

VAL 2014 Walburga Habsburg Douglas (M), riksdagsledamot Södermanlands län, ger sina svar på viktiga företagarfrågor inför valåret 2014.
NYHET Publicerad:

Hallå där Hans Ekström (S)

VAL 2014 Hans Ekström (S), riksdagsledamot Södermanlands län, ger sina svar på viktiga företagarfrågor inför valåret 2014.
NYHET Publicerad:

Hallå där Fredrik Åström

VAL 2014 Fredrik Åström, vd Kulturgastronomen AB och verksam i restaurangbranchen, villka företagarfrågor är viktiga för hans verksamhetinför valet i september?
NYHET Publicerad:

Fler företag och renässans för föreningslivet ska lyfta Flen

FRAMTIDSSPANING Jan-Erik Larsson, kommunstyrelsens ordförande sedan förra sommaren, tror att Flen har förutsättningar att 2035 vara en välmående kommun. Men vägen dit är lång. Fler företag och en renässans för föreningslivet ser han som ett par av de drivkrafter som ska få Flen att lyfta.
NYHET Publicerad:

Hallå där Malin Bodén!

VAL 2014 Valet i september kommer med största sannolikhet handla om jobben och som vi alla vet är det företagen som skapar jobben! Turen har nu kommit till Malin Bodén, Ekonomichef /- Centric Service AB, ger sina svar på viktiga företagarfrågor inför valåret 2014, vad är viktigt för att hennes förtag ska kunna växa och anställa?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Andreas Norlén (M)!

VAL 2014 Det är snart val och vi hoppas att företagsklimatet står högt upp på politikernas agenda! Hur resonerar några av länets riksdagspolitiker inför höstens val? Vi har intervjuat Andreas Norlén (M), riksdagsledamot från Östergötlands län, angående företagsklimatet och företagarnas villkor.
NYHET Publicerad:

Ägna en fikarast åt säkerheten på företaget

SÄKERHET - Ägna en fikarast åt säkerheten på företaget nu inför sommaren och semestern. Det är en god investering och ett bra sätt att få igång diskussionerna och involvera alla medarbetare, säger Tommy Svensson, som är säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv och har mångårig erfarenhet av säkerhetsarbete.
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

Hallå där Jens Carlberg!

VAL 2014 Hör ytterligare en företagarröst om valets viktigaste frågor. Jens Carlberg, vd Södergrens Br. Metallindustri AB , ger sina svar på vad han anser ha störst betydelse för företagsamheten och vad han vill politiker skall fokusera på inför valet 2014.
NYHET Publicerad:

Jobba jämställt!

KRÖNIKA Vad ska du göra i höst? Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Därför vill jag rikta mig särskilt till dig som är ung i denna sommarkrönika.