Ny sjukförsäkring lockar storpublik

NYHET Publicerad

NYA REGLER Det blev fullsatt när drygt 220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag som handlade om den nya sjukförsäkringen. Arrangörerna, Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen, hade bjudit in Försäkringskassan och en företags- och rehabiliteringsläkare för att förklara vad som är nytt från och med den 1 juli.

220 företagare från Linköpingstrakten samlades till en innehållsrik eftermiddag kring den nya sjukförsäkringen.

– Ni företagare är, förutom den anställde som drabbas av sjukdom, viktigast i rehabkedjan.

Så inledde Torbjörn Rudström sitt anförande på Collegium. Detta efter att Malin Nilsson, från Teknikföretagen gett publiken siffror på ohälsoläget i Östergötland och Birgitta Svärd och Inger Dahlsköld från Försäkringskassan hade informerat om huvuddragen i den nya sjukskrivningsprocessen.

Torbjörn Rudström menade att det kraftigt ökade tempot i rehabiliteringskedjan som förändringen innebär är bra, det hjälper till att leda individen tillbaka ut i arbetslivet så snart det är möjligt. Han påpekade också att det som arbetsgivare gäller att vara förberedd när de som varit långtidssjukskrivna kommer tillbaka och knackar på dörren, nu när reglerna har ändrats.

– Det är mycket viktigt att ni som arbetsgivare är aktiva och verkligen utnyttjar tiden klokt för att möjliggöra för den sjukskrivne att komma tillbaka snabbt. En angelägen detalj är att ärendet hamnar hos närmsta chef som känner den det gäller. Och tänk på att långa sjukskrivningar börjar med korta, menade Torbjörn Rudström.

Han uppmanade också företagarna att ta ett pedagogiskt ansvar när det gäller att förändra attityderna till sjukskrivning. Att bjuda in vårdcentralen, Försäkringskassan och företagsläkaren till arbetsplatsen för information och dialog kan vara ett av flera sätt.

Helena Edman från Teknikföretagen berättade bland annat om innebörden av den nya ledighetslagen som gäller från 1 oktober som ska underlätta för den sjukskrivne att testa ett nytt jobb utan att bli av med sjukpenningen.

När Annika Mörn berättat om kollektivavtalade sjukförsäkringar så satte frågestunden igång och Ulla Lönn från Svenskt Näringsliv och Annika Arpfors från Teknikföretagen fick gott om motion när de gick runt med mikrofonerna i den stora publiken.

Text: Karin ChristofferssonFler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ljusning i företagsklimatet i Östergötland

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Östergötland är allt nöjdare med företagsklimatet i sina kommuner. I nio av länets 13 kommuner är företagen mer nöjda än vid förra mätningen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Så kan det bli 10 000 nya jobb i Sörmland

KOMMENTAR Socialdemokraternas  vallöfte var att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Ett ambitiöst mål som nu är regeringspolitik.
NYHET Publicerad:

Både ris och ros och för klimatet i Valdemarsvik

FÖRETAGSKLIMAT Efter en promenad i ösregnet var det skönt för deltagarna i Svenskt Näringslivs arrangemang i Valdemarsvik att fortsätta samtalen om företagsklimat över en kopp kaffe inomhus. Med en infrastruktur som får låga betyg och ett pris som kallas ”årets tjänsteman” fanns det både ris och ros att prata om.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsörjning bland samtalsämnena i Valdemarsvik

FÖRETAGSKLIMAT Vädermässigt visade Valdemarsvik inte upp sin bästa sida då Svenskt Näringsliv hade bjudit in till dialog mellan ortens företagare och politiker. Regnet fullkomligt öste ner när de entusiastiska deltagarna, i mindre grupper, stegade i väg på den planerade promenaden utmed Valdemarsviken.
NYHET Publicerad:

"Underskatta inte jobb som tillhandahåller service som alla vill ha"

GÄSTKRÖNIKA Jag köpte min första krog när jag nyss fyllt 22 år och har drivit företag sen dess. Vårt bidrag till samhället är utöver skatteintäkter att rädda andras livspussel samt att erbjuda möjligheten till guldkant på tillvaron, skriver Lovisa Wåhlander, delägare i Tapas Bar och Restaurang i Linköping.
NYHET Publicerad:

Han ger barn på segregerade skolor hopp genom idrotten

JOBBSKAPARPODDEN Östergötlands mest företagsamma människa vill att alla barn och unga, oavsett social tillhörighet, ska våga hoppas på en ljus framtid. Lyssna på Admir Lukacevic och hur hans sociala företag Idrott utan gränser bidragit till både bättre skolresultat och högre självkänsla i segregerade bostadsområden. 
NYHET Publicerad:

Kan roboten ta ditt jobb?

ARBETSMARKNAD Vartannat yrke blir obsolet om 20 år enligt en ny rapport från Stefan Fölster, chef på reforminstitutet. ”Klarar Sverige utmaningen?” var huvudfrågan då Fölster bjöds in till Erichs Communications frukostseminarium i Norrköping. Robotar klarar av allt mer komplexa uppgifter, 2 % av de befintliga jobben automatiseras bort varje år. Fölsters föreläsning innehöll en rad illustrativa exempel som speglade denna utveckling på ett sätt som var tillika faschierande och lite skrämmande för den som vill behålla jobbet.
NYHET Publicerad:

Återhämtning i ekonomin

KONJUNKTUREN Hushålls konsumtion har under senare år varit ensamt draglok för svensk ekonomi. Nu sker tillväxten på bredare front när företagens investeringar ökar i fler branscher och omvärldens efterfrågan stärker exporten. I Svenskt Näringslivs nya konjunkturrapport beräknas tillväxten bli drygt 3 procent såväl 2015 som 2016.
NYHET Publicerad:

Norrköping ska nå topp 20

FÖRETAGSKLIMAT Norrköpings kommun siktar högt – från plats 189 idag, till topp 20 år 2020 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Kommunledning, näringslivskontor och tjänstemän står enade bakom satsningen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen peppar tekniklärare och studenter

TEKNIK I SKOLAN Teknikspanarnas kommunikatör besöker nu grundskolor och lärarhögskolor för att inspirera tekniklärare och lärarstudenter. "Jag håller i en workshop i teknikens tecken. De får lära sig om teknikindustrin, roligt lektionsmaterial för teknikundervisningen och varför tekniklärare är så viktiga för Sverige", säger Emma Sabel på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Det svåra är inte att starta ett företag – det är att driva det

GÄSTKRÖNIKA Jag jobbar med att fånga upp och motivera ungdomar att gå från att vilja starta, till att faktiskt driva företag. Debatten om att den enda vägen för unga är en anställning gör mig både besviken och motiverad. Vad är det som säger att en anställning är det enda alternativet? Jag vill jag visa på att företagande är ett lika givet alternativ. Det skriver Alexander Zahari, VD på Young Capital AB.
NYHET Publicerad:

Drömmen om att driva hotell

GÄSTKRÖNIKA Jag började jobba på ett hotell en gång i tiden, och i dag är jag chef för tre Scandichotell i Linköping. Det har varit en lång resa. Det är med glädje jag berättar om mina tankar om vår bransch och om hur det är att driva hotell. Det jag har lärt mig under åren är att oavsett var man har jobbat som hotelldirektör måste man engagera sig i näringslivsfrågor. Det skriver Roshan Malalatunga, Hotelldirektör för tre Scandic-hotell i  Linköping.
NYHET Publicerad:

Det finns en enorm potential i de mindre företagen

GÄSTKRÖNIKA Svenska nystartade företag ligger i absoluta världstoppen när det gäller överlevnadsgrad. Men vi måste vara mycket mer alerta i att ge företagen de förutsättningar de förtjänar. Det krävs en nationell samsyn mellan politik, näringsliv och arbetstagare för att skapa de allra bästa förutsättningarna. Det skriver Ronny Mårtensson, vd för Åtvidabergs Sparbank.
NYHET Publicerad:

Så vänder Mjölby negativ utveckling

FÖRETAGSKLIMAT "Vi tar vårt försämrade resultat i Svenskt Näringslivs ranking på stort allvar och har påbörjat arbetet med att vända utvecklingen och har ambitionen att så småningom nå toppen" säger kommunstyrelsens ordförande i Mjölby, socialdemokraten Cecilia Vilhelmsson
NYHET Publicerad:

Ta inte bort incitamenten för att anställa unga

GÄSTKRÖNIKA Efter att i många år varit verksam som egen företagare i hemservice- och restaurangbranschen samt även ett assistansbolag har jag synpunkter på att regeringen vill ta bort ungdomsrabatten. Att ta bort rabatten kommer att öka ungdomsarbetslösheten ytterligare, vilket är katastrof för de unga som drabbas men även för företagen som för högre kostnader. Det skriver Astrid Brissman Tf VD på Städarna i Linköping AB.
NYHET Publicerad:

”Självklart vill jag fortsätta med företagande”

UNG FÖRETAGSAMHET Ett Skypesamtal och en briljant företagsidé är kläckt. PirumParum UF från Kunskapsgymnasiet i Norrköping var ett utav närmare 160 företag som deltog i Ung Företagsamhets årliga regionsmässa. PirumParum UF tillverkar must och marmelad från bland annat fallfrukt från trädgårdar i Norrköping och ekologisk frukt från butiker som annars skall kastas. Alice Pettersson, Lisa Hellgren, Ebba Bauer Zetterblom och Emelie Ahlén berättar om sin resa under UF-året.
NYHET Publicerad:

Varsel tecken på att Sverige halkar efter

KOMMENTAR Ericssons besked att varsla 2 200 anställda är en påminnelse om de tuffa villkoren i den globala ekonomin. Företagen förändras, förnyas och utvecklas. Det måste politiken också göra annars riskerar Sverige att hamna på efterkälken. Hittills har det dock varit tunnsått med skarpa förslag från regeringen.
NYHET Publicerad:

Stiltje i den östgötska företagsamheten

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre östgötar väljer att engagera sig i företagande. För tredje året i rad minskar nyföretagsamheten i länet. Detta gäller särskilt bland den yngre befolkningen. Där har Östergötland nu Sveriges lägsta nyföretagsamhet bland unga. Företagsamheten i sin helhet i Östergötland ligger still på 10 procent av befolkningen  16-74 år sedan 2011.
NYHET Publicerad:

Kindas nya kommunalråd vill utveckla företagskontakterna

FÖRETAGSKLIMAT "Vi måste utveckla kontakterna med näringslivet, förbättra servicen och möta önskemål och krav från företagen. Då kommer vi också att kunna klättra i Svenskt Näringslivs ranking" säger Hans Måhagen, ny på posten som kommunstyrelsen ordförande i Kinda kommun.
NYHET Publicerad:

Jobbskaparen Carina beklagar att ungdomsrabatten försvinner

JOBBSKAPARE Carina Eriksson är en jobbskapare av stora mått. På hennes lönelista finns 320 personer. 70 procent av dem är mellan 18 och 26 år. Men när ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften försvinner hotas 30-40 av dessa jobb.