Luleå

Storgatan 9, 1 tr

Storgatan 9

972 38 Luleå

Tel: 0920-679 70

Norrbotten tuffar på

KONJUNKTUR Förra kvartalets positiva förväntningar infrias och den optimistiska tron på framtiden håller i sig inför de kommande sex månaderna. Det säger företagen i Norrbotten vid den senaste undersökningen av Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Jan-Olov Nordström 2
Se tillväxten för vad den är
Läs Jan-Olov Nordströms kommentar »
Jan-Olov Nordström
Backa hela vägen Borg!
Läs Jan-Olov Nordströms kommentar »
Jan-Olov Nordström
Brott drabbar nio av tio företagare
Läs kommentaren »
Jan-Olov Nordström
Ung och anställningsbar!
Läs kommentaren »

Km-skatt kommer kosta 10 miljoner, tio procent av omsättningen

KILOMETERSKATT ”Vi får en ökad kostnad på 10 miljoner med en kilometerskatt på 24 kronor milen! Hur långt är man beredda att gå egentligen för att få in pengar till staten?” Det undrar Kjell Lindqvist, verkställande direktör och ägare till BurLink Transport AB i Piteå. Företaget omsätter knappt 100 miljoner och har cirka 90 anställda. Det betyder att den hotande kilometerskatten skulle motsvara tio procent av omsättningen!

Tre hot i Norrland av kilometerskatten

KILOMETERSKATTEN Norrländska företag kommer att drabbas värst av en kilometerskatt. Det tror Fredrik Persson, vd för BDX Företagen i Luleå. "Om vi drabbas av en kilometerskatt på 24 kronor milen för tunga fordon hotar en enorm utslagning av åkerier. Inte minst i Norrland".

Små företag hotas om globala it-jättar får en gräddfil

GÄSTKRÖNIKA Goliat vinner över David med regeringens nya skattesänkningar för högenergiförbrukande serverhallar. De stora företagen har mycket att hämta, under tiden som de mindre och mer innovativa och energisnåla företagen står som förlorare. Finansminister Magdalena Andersson (S) glömmer den inhemska konkurrensen med sin omvända Robin Hood-skatt. Det skriver Anders Berglund, vd för Fortlax i Piteå, i en gästkrönika.

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.