Malmö

Jörgen Kocksgatan 1B

Box 186

20121 Malmö

Tel: 040-35 25 00

Första steget till ditt drömjobb

GÄSTKRÖNIKA "Alla jobb är bättre än inget jobb! Jag startade som obetald praktikant men det ledde till mitt mål om ett fast jobb.” Det skriver Victoria Bergstrand i Malmö i en gästkrönika.

Eva Frisk
Gör affärer med näringslivet Landskrona
Läs Eva Frisks kommentar »
Carola Netterlid
Jobbigt svenskt mästerskap i Malmö
Läs Carola Netterlids kommentar »
Rolf Elmér
Det här är konkurrenskraft!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
Lyft debatten från bakgränderna
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
(S)tå upp för den svenska modellen!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Begränsa inte företagens möjligheter att anställa"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Välj valfriheten!"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Eva Frisk
"Vänsterpartiet vilseför väljarna"
Läs Eva Frisks kommentar »
Rolf Elmér
"Valfriheten är här för att stanna"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Skånes konkurrensfördelar kräver ett öppet och aktivt europasamarbete"
Läs Rolf Elmérs kommentar »

Ny skattehöjning oroar företagare i Skåne

SKATTER Regeringen vill införa en kilometerskatt på lastbilstransporter. Utredningens preliminära förslag skapar stor oro bland företagen i Skåne. Många av förtagen känner inte ens till att utredningen existerar, visar en färsk undersökning genomförd i Svenskt Näringslivs företagarpanel.

En femåring med över fyrtio års erfarenhet

INNOVATION Företaget GAIA i Helsingborg har lösningen för att minska påverkan från en av offentlig sektors värsta miljöbovar: plasten. GAIA startades 2011, men bär på historia som kan spåras tillbaka ända till 1970-talet. Ta del av en skånsk innovationsresa som spänner över fyrtio år.

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.

Företagare vågar inte framföra kritik

FÖRETAGSKLIMAT Företagare i Skåne tvekar att lämna klagomål till sin kommun eftersom det kan påverka deras verksamhet negativt. Det visar svaren i vår enkätundersökning om företagsklimatet. "Bara tanken om man ska våga framföra kritik eller inte är oacceptabel" säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.

Energismart svensk industripark förebild inom EU

UTMÄRKELSE När EU målar upp bilden av hur företag i framtiden måste jobba med energieffektivitet finns det ett svenskt företag som redan är där. Kemira Kemi driver en industripark i Helsingborg, som med smart samordning och återvinning, genererar mer energi än den använder. Nu är företaget i final i EU Sustainable Energy Awards.

Fler jobb i Skåne med förbättrat företagsklimat

På tisdag den 24 maj presenteras resultaten av företagsklimatets utveckling i Skånes 33 kommuner. Men hur påverkar egentligen företagsklimatet arbetslösheten och tillväxten i regionen och i kommunerna? I en färsk studie genomförd av nationalekonomen Fabian Wallén får vi svaret.

Privat vårdföretag i en utmanande värld

FÖRETAGSBESÖK Det är inte problemfritt att driva en privat vårdcentral i Skåne, något som Näsets Läkargrupp har fått erfara. ”Det är svårt att satsa och planera framåt” säger Ingela Loth.

Jobbkö från Malmö till Göteborg

DEBATT Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Malmö, så skulle den sträcka sig ända till Göteborg.

"Att driva företag är att blomma"

FÖRETAGSAMHET Hemlängtan till Skåne och gården i Stora Råby tillsammans med viljan att se entreprenörer få växa med sina idéer fick Håkan Pålsson att återvända till sina rötter. Här har han utvecklat en unik ”business community” som uppskattas av både större och mindre företag.

Hallå där, Ludvig Hambraeus

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya studentmedarbetare – välkommen till oss, Ludvig Hambraeus! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre, läs hans presentation här!

Nyhetscafé med annat perspektiv

FÖRETAGSAMHET För drygt två år sedan flydde journalisten Ali Alabdallah ett krigshärjat Syrien för att komma till Sverige. Nu vill han sprida sina kunskaper till nyanlända.

I stället för att höja skatten

VÄLFÄRD ”Det handlar om att få ut mer välfärd ur varje skattekrona”. Det sa Anders Morin, Svenskt Näringsliv, och hänvisade till de stora skillnaderna i kostnaden för välfärden mellan Skånes olika kommuner. Det framkommer i en rapport som han presenterade i Malmö.

Nätverk – både hopp och hinder

FÖRETAGSAMHET ”Med myndigheterna och tillstånden gick allt bra, men att avtala kontrakt med de stora företagen kändes som snudd på omöjligt. Vi saknade kontakter och referenser”. Det säger Irena Kondi som flyttade sitt framgångsrika företag från Italien till Sverige. Att starta  verksamheten på nytt visade sig vara något av ett Moment 22.

Skånska hopp tävlar i Malmö

YRKES-SM Den 11–13 maj öppnar Malmömässan dörrarna för Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar. Joakim Carlsson och Niklas Sandelius är några av de 25 skånska ungdomar som är laddade att slåss om SM-titlarna inom sina yrken. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Uppladdningen har bara börjat – vinnarna får representera Sverige i EM och VM.

Sökte jobb på Linkedin – nu utvisas han

INTEGRATION Bangladesharen Syed Latif fick jobb i Sverige genom en platsannons på Linkedin, en av världens största webbtjänster för rekrytering och jobbsökande. Men nu utvisar Migrationsverket Syed Latif, eftersom de menar att hans jobb inte utannonserades på rätt sätt.

Avskyr Sverige internationella företagare?

GÄSTKRÖNIKA ”Fram till 2013 bodde jag i mitt hemland Jordanien. Där drev jag eget företag, ett konsultföretag specialiserat på affärsutveckling och projektledning. Jag arbetade med kunder på den Arabiska halvön men kriget i Syrien påverkade allt och alla.” Det skriver Fairooz Tamini från Malmö i en gästkrönika om hur det var att flytta till Sverige som företagare.

Branschen som ungdomarna glömt bort

FÖRETAGSBESÖK ”Vårt största problem handlar om rekrytering. Vi söker sju stycken nya medarbetare men Arbetsförmedlingen hittar inte några som matchar våra kompetenskrav. Vi måste aktivt kontakta dem varje vecka för att det ska hända någonting. Företagare är de som skapar arbetstillfällen och Arbetsförmedlingen borde vilja samarbeta med oss.” Det säger Anders Karlsson, produktionschef på Naturstenskompaniet.

En byggboom kräver en anställningsboom

FÖRETAGSAMHET ”Visst är det strålande om det kommer att byggas mer i Sverige. Men det är samtidigt frustrerande. Vi måste också ha tillräckligt med kompetent personal för att klara av det.” Det säger Olle Schönström, vd för S-Schakt i Hörby.

Risk för nattfrost trots vårsol

FÖRETAGARPANEL När de skånska företagarna ger sin syn på kommande produktion/försäljning, investeringar och antalet anställda inför framtiden är det en dystrare bild än vad som ges i de flesta andra län. En tillbakablick visar också att de förhoppningar som fanns i höstas inte har infriats.