Malmö

Jörgen Kocksgatan 1B

Box 186

20121 Malmö

Tel: 040-35 25 00

Dags att nominera!

UTMÄRKELSE Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Skånes mest företagsamma människa 2016.

Skyll inte avskaffad prao på andra

DEBATT I många skånska kommuner avvecklas praon, praktisk arbetslivsorientering, för elever. Det är helt fel väg att gå, skriver Rolf Elmér i en debattartikel och uppmanar kommunpolitiker att ta ett större ansvar.

Rolf Elmér
Skånska företag säger nej till kvotering!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Eva Frisk
Gör affärer med näringslivet Landskrona
Läs Eva Frisks kommentar »
Carola Netterlid
Jobbigt svenskt mästerskap i Malmö
Läs Carola Netterlids kommentar »
Rolf Elmér
Det här är konkurrenskraft!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
Lyft debatten från bakgränderna
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
(S)tå upp för den svenska modellen!
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Begränsa inte företagens möjligheter att anställa"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Rolf Elmér
"Välj valfriheten!"
Läs Rolf Elmérs kommentar »
Eva Frisk
"Vänsterpartiet vilseför väljarna"
Läs Eva Frisks kommentar »
Rolf Elmér
"Valfriheten är här för att stanna"
Läs Rolf Elmérs kommentar »

Malmös företagsklimat rasar

FÖRETAGSKLIMAT ”Det går inte att konkurrera med Malmö stad när de subventionerar sina verksamheter kraftigt. Jag tycker att man tränger undan den privata näringsverksamheten och att den osunda konkurrensen växer på ett oroande sätt”, säger Anders Eneberg, chef för nöjespalatset Slagthuset i Malmö.

Hallå där, Erik Hultgren

NY MEDARBETARE Vi hälsar Erik Hultgren välkommen till oss! Han kommer att vikariera som biträdande regionchef fram till årsskiftet 2017/2018. Här presenterar han sig.

Skånska företag säger nej till kvotering!

KOMMENTAR Nära 94 procent av företagare i Skåne vill inte ha någon form av kvotering i sitt eget bolag. De flesta motsätter sig starkt att politiker tar sig rätten att bestämma vem de ska rekrytera.

Enkla modeller ger fler jobb

ENKLA JOBB Med en modell som Tysklands ”minijobb” skulle Carl-Fredrik Malmgren direkt kunna anställa två personer till i sitt företag Fremlab. ”Det skulle ge mig möjlighet att investera mer i företaget och växa”, säger han.

Samhällsbyggare med lokalt engagemang

FÖRETAGSBESÖK Peab är ett av Nordens ledande bygg- och anläggningsföretag med koncernkontor i skånska Förslöv där de funnits sedan starten 1959. Då startade grundarna Mats och Erik Paulsson med att köra avfall åt bönderna på Bjärehalvön.

”Varje erfarenhet leder till nytt jobb”

GÄSTKRÖNIKA "Så var det dags att gå vidare från mitt första jobb. Osökt kommer tankarna om hur det egentligen är att vara ung på arbetsmarknaden i dag, tankar jag delar med så många andra." Det skriver Susanna Jertel i en krönika.

Vinstförbud ger sämre välfärd

DEBATT Vinstreglering inom välfärdsbranschen är ett angrepp på hela företagsamheten, skriver Carola Lemne och Rolf Elmér i en debattartikel.

Hallå där, Lars Persson

FÖRETAGSKLIMAT I augusti tillträdde Lars Persson som ny näringslivschef i Eslövs kommun. Han har redan många idéer om hur han tillsammans med sina kollegor i kommunhuset ska skapa ett bättre företagsklimat i kommunen. "Själv tror jag väldigt mycket på personliga möten genom exempelvis företagsbesök, dialogmöten och näringslivsträffar. Ett bra företagsklimat är inte ett arbete för bara en person. Det krävs samarbete och att många stödjer arbetet", säger Lars Persson.

Snart sinar korna

GÄSTKRÖNIKA "Vi företagare måste mana till sans vad gäller skatter och avgifter som regering och kommuner fattar beslut om. Vi är nu kassakor som mjölkas snabbt och säkert på sista dropparna. Är det sättet vi ska bygga Sverige på?”. Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivargård, i en gästkrönika.

Sjukskatten i papperskorgen

SJUKSKRIVNING Regeringen drar tillbaka förslaget om sjukskatt efter massiv kritik från näringslivet. ”Fantastiskt, man har faktiskt lyssnat vilket är mycket glädjande”, säger företagaren Ulrik Wehtje.

”Vid första jobbet är erfarenheten det viktiga”

GÄSTKRÖNIKA "När jag fick ett mail från teknikbutiken skulle jag snart ta studenten, och ångesten inför att snart stå arbetslös och utan studieplats hade precis börjat närma sig." Det skriver André Frisk i sin gästkrönika.

Din bästa tid är nu

GÄSTKRÖNIKA ”Att ha ett jobb är så mycket mer än vad som syns på ytan. Det är inte arbetsuppgifterna eller vad jag tjänar i timmen som är avgörande faktorn. En av de viktigaste sakerna med ett arbete är faktiskt jobbet i sig, oavsett vad det är.” Det skriver Ludvig Hambraeus, studentmedarbetare, i en krönika.

Kvalitet till hundra procent

Ett demensboende drivet i privat regi landade på förstaplatsen i Äldreguiden 2015 för Hässleholm. Hundra procent "mycket eller ganska nöjda" äldre, det har bara Backebo Vård & Omsorg i Hörja.

Ny skattehöjning oroar företagare i Skåne

SKATTER Regeringen vill införa en kilometerskatt på lastbilstransporter. Utredningens preliminära förslag skapar stor oro bland företagen i Skåne. Många av förtagen känner inte ens till att utredningen existerar, visar en färsk undersökning genomförd i Svenskt Näringslivs företagarpanel.

En femåring med över fyrtio års erfarenhet

INNOVATION Företaget GAIA i Helsingborg har lösningen för att minska påverkan från en av offentlig sektors värsta miljöbovar: plasten. GAIA startades 2011, men bär på historia som kan spåras tillbaka ända till 1970-talet. Ta del av en skånsk innovationsresa som spänner över fyrtio år.

Hallå där, Charlotte Hafström

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya studentmedarbetare Charlotte Hafström! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.

Företagare vågar inte framföra kritik

FÖRETAGSKLIMAT Företagare i Skåne tvekar att lämna klagomål till sin kommun eftersom det kan påverka deras verksamhet negativt. Det visar svaren i vår enkätundersökning om företagsklimatet. "Bara tanken om man ska våga framföra kritik eller inte är oacceptabel" säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.