Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tuffa utmaningar och krokben

JOBBSKAPARE Ska Sverige få bukt med arbetslösheten måste man hitta människor som är beredda och vill starta eget och som vill anställa. Att höja arbetsgivaravgiften är en katastrof som sätter direkt krokben för en gynnsam företagsutveckling”. Det säger Åke Duvander, tidigare ägare till Conditori Duvander i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

Unga floristers framtid i fara

ARBETSMARKNAD Om fem till tio år kommer det att vara ont om florister i landet. Då måste utbildningsanordnare vara på hugget och möta behov och efterfrågan i samverkan med branschen. Monica Mårtensson är lärare på hantverksprogrammet med floristinriktning vid Milnergymnasiet i Kristianstad. Hon ser tydligt hur trenden för floristyrket har svängt och att det redan nu finns en starkare efterfrågan på florister.
NYHET Publicerad:

Vems ärenden går facket?

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver och är delägare i ett mindre företag i Eslöv med livsmedelsindustrin som kunder. Vi har tio engagerade medarbetare med högt i tak. Privat är jag engagerad i kommunpolitiken i min hemkommun, Staffanstorp. Som företagare tror jag att jag kan tillföra en dimension som oftast saknas i debatten, företagare är tyvärr oftast inte politiskt representerade i våra folkvalda församlingar." Det skriver Björn Magnusson, vd HTW AB i Eslöv, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Flykting med visioner

FÖRETAGSAMHET ”Ni kommer att få se mig som migrationsminister”. Det säger Alireza Ahmadi som har bott i Sverige sedan 2013 då han kom hit som ett ensamkommande flyktingbarn. Han har en gjort en stark resa i livet och målet är klart.
NYHET Publicerad:

De vågar satsa på drömyrket

FÖRETAGSAMHET Först utbildning och några år i yrket, sedan vill Jonna Borglin och Olivia Ferm satsa på egna företag som bagare och konditorer. De är medvetna om den tuffa bransch de har valt men ser möjligheterna och räds inte för utmaningen.
NYHET Publicerad:

Här får eleverna jobb direkt

KOMPETENS "Det råder brist på utbildade bagare och konditorer och det är så klart något som gynnar de elever som om några år kommer ut på arbetsmarknaden och söker jobb.” Det säger Kajsa Nilsson, lärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

”Ingen tid att förlora”

MILJÖ Många miljöfilmer målar upp en dyster framtid men vi vill inte göra en sådan film. Det finns lösningar om vi bara kan förändra oss och tänka nytt, säger Nicklas Skår, expert i miljörätt, Svenskt Näringsliv. Och näringslivet är en del av dessa lösningar.
NYHET Publicerad:

Skånska Jayway prisat

FÖRETAGSAMHET Förra året instiftade Øresunddirekt priset ”Øresunddirekt Business Award” för företag som lyckats ta sina verksamheter över sundet. Den 12 november gick årets ceremoni av stapeln på Luftkastellet i Malmö i samband med Øresund Business Meeting. Vinnare av årets pris och prissumman 100 000 DKK blev IT-företaget Jayway.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Thomas Carlsson

FÖRETAGSKLIMAT I september tillträdde Thomas Carlsson som ny närings- och turismutvecklare i Svedala kommun. Han har redan många idéer om hur han tillsammans med sina kollegor i kommunhuset ska skapa ett bättre företagsklimat i kommunen.
NYHET Publicerad:

Enigt Simrishamn reser sig

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi blev överraskade. Att vi hamnar så långt ner i rankingen är oacceptabelt. Men nu vidtar vi en rad åtgärder”, säger Karl Erik Olsson (S), Anders Johnsson (M), och näringslivsutvecklare Lars Persson i Simrishamn. Simrishamn har en mycket hög andel företagsamma människor enligt rapporten Företagsamheten 2015, men de företagsamma verkade inte nöjda med företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Vem får din röst?

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Skåne är nu klara. Alla är personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Vem blir Årets mest företagsamma människa i Skåne? Rösta!

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Skåne är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Här finns länkar till mer information om dem. Glöm inte att rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Finalist Alexandra von Schwerin

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Alexandra von Schwerin, Skarhults Kulturminne, här! Vem blir Skånes mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist Marcus Nilsson Tervahauta

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Marcus Nilsson Tervahauta, verksamhetschef, iKlinik, här! Vem blir Skånes mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist Balqis Khattab

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Balqis Khattab, grundare Möllans Basement, här! Vem blir Skånes mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalister Mats och Ebbe Vollmer

UTMÄRKELSE Läs om finalisterna och bröderna Mats och Ebbe Vollmer, krögare, Vollmers Restauranger här! Vem blir Skånes mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist Martin Jörgensen

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Martin Jörgensen, grundare Lakritsfabriken, här! Vem blir Skånes mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Tips på framgångsrik rekrytering

En misslyckad rekrytering kan bli en kostsam historia, speciellt för små företag. Konsekvenserna påverkar företagets utveckling. Svenskt Näringsliv bjöd in Cecilia Jönsson och Pierre Bellin från Experis till ett seminarium i Helsingborg med företagare för att få tips på hur framgångsrik rekrytering går till.
NYHET Publicerad:

Om utveckling och motstånd

FÖRETAGSAMHET ”Entreprenöriellt driv. Det är avgörande inte bara i min roll som företagare men också som politiker.” Det säger Skåneprofilen Niels Paarup Petersen (C). Han ryggar inte för att ta matchen – varken som företagare eller i plenum.
NYHET Publicerad:

Kommunikation är A och O

FÖRETAGSKLIMAT ”Alla elever borde få en F-skattsedel i skolan för att väcka intresset för entreprenörskap och lära sig hur arbetslivet ser ut.” Det säger Anders Nissen, Bil & Ekonomi i Skåne som finns i Svedala.