Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kvalitet till hundra procent

Ett demensboende drivet i privat regi landade på förstaplatsen i Äldreguiden 2015 för Hässleholm. Hundra procent "mycket eller ganska nöjda" äldre, det har bara Backebo Vård & Omsorg i Hörja.
NYHET Publicerad:

Första steget till ditt drömjobb

GÄSTKRÖNIKA "Alla jobb är bättre än inget jobb! Jag startade som obetald praktikant men det ledde till mitt mål om ett fast jobb.” Det skriver Victoria Bergstrand i Malmö i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En företagare i Almedalen

BLOGG En skånsk företagare med högt tempo är Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar'n i Skåne. Vi bad henne göra blogginlägg kring de aktiviteter hon deltog i vid årets Almedalsvecka och hon hann med mycket under några dagar. Häng med!
NYHET Publicerad:

”Sjukskatten förtjänar ingen respekt”

GÄSTKRÖNIKA "Regeringen betonar teoretiskt vikten av företagande och jobbskapande, men genomdriver samtidigt praktiskt allt fler företagsfientliga och tillväxthämmande lagar och regler. Strandhälls sjukskatt överträffar sig själv i drakoniskt destruktiv skatteiver." Det skriver Henrik Jönsson, Restaurang Online i Lund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

En femåring med över fyrtio års erfarenhet

INNOVATION Företaget GAIA i Helsingborg har lösningen för att minska påverkan från en av offentlig sektors värsta miljöbovar: plasten. GAIA startades 2011, men bär på historia som kan spåras tillbaka ända till 1970-talet. Ta del av en skånsk innovationsresa som spänner över fyrtio år.
NYHET Publicerad:

Ny skattehöjning oroar företagare i Skåne

SKATTER Regeringen vill införa en kilometerskatt på lastbilstransporter. Utredningens preliminära förslag skapar stor oro bland företagen i Skåne. Många av förtagen känner inte ens till att utredningen existerar, visar en färsk undersökning genomförd i Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Charlotte Hafström

FÖRSTÄRKNING Vi välkomnar vår nya studentmedarbetare Charlotte Hafström! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

"Ett feltänk från början till slut"

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en förskola och upplever hur sjukansvaret blir allt tyngre och urholkar alla mina möjligheter att vara den goda arbetsgivare som jag vill vara. Nu vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll göra det än tyngre." Det skriver Lena Karman, vd Klurifax Barnteaterhus AB i Hörby, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Företagare vågar inte framföra kritik

FÖRETAGSKLIMAT Företagare i Skåne tvekar att lämna klagomål till sin kommun eftersom det kan påverka deras verksamhet negativt. Det visar svaren i vår enkätundersökning om företagsklimatet. "Bara tanken om man ska våga framföra kritik eller inte är oacceptabel" säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne.
NYHET Publicerad:

Sjukt förslag utan slut

GÄSTKRÖNIKA "Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta." Det skriver Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Grattis Joakim

YRKES-SM Osbysonen Joakim Carlsson kammade hem guld i svetsning i Yrkes-SM i Malmö – stort grattis! Nu ska han representera Sverige i EM.
NYHET Publicerad:

Gör affärer med näringslivet Landskrona

KOMMENTAR Nio av tio företagare anser att det är ganska eller mycket viktigt att kommuner gör fler affärer med näringslivet och avstår verksamhet i egen regi. I kommuner som vill skapa ett gott företagsklimat – och därmed fler jobb – öppnar man upp marknader i stället för att stänga dem som man nu vill göra i Landskrona, skriver Eva Frisk, Biträdande regionchef Malmö
NYHET Publicerad:

Skånska företagare ger betyg

FÖRETAGSKLIMAT Av Skånes 33 kommuner får 13 bättre sammanfattande betyg av företagarna i år jämfört med 2015. Sämre betyg får 17 kommuner medan 3 står stilla. Det framgår av årets enkätundersökning av företagsklimatet där 3589 företagare i Skåne har satt betyg på sin kommun.
NYHET Publicerad:

Fler jobb i Skåne med förbättrat företagsklimat

På tisdag den 24 maj presenteras resultaten av företagsklimatets utveckling i Skånes 33 kommuner. Men hur påverkar egentligen företagsklimatet arbetslösheten och tillväxten i regionen och i kommunerna? I en färsk studie genomförd av nationalekonomen Fabian Wallén får vi svaret.
NYHET Publicerad:

Nystartat med visioner

INTEGRATION Att se samhällsnytta med migration och integration har Jakob Svärd och hans affärspartner Michel Massadakis tagit fasta på. De startade företaget Självbildarna i Malmö som vill minska avståndet mellan näringslivet och människor som kommer till Sverige genom att minska språkbarriären.
NYHET Publicerad:

Privat vårdföretag i en utmanande värld

FÖRETAGSBESÖK Det är inte problemfritt att driva en privat vårdcentral i Skåne, något som Näsets Läkargrupp har fått erfara. ”Det är svårt att satsa och planera framåt” säger Ingela Loth.
NYHET Publicerad:

Jobbkö från Malmö till Göteborg

DEBATT Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Malmö, så skulle den sträcka sig ända till Göteborg.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ludvig Hambraeus

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya studentmedarbetare – välkommen till oss, Ludvig Hambraeus! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre, läs hans presentation här!
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri snuvar företag på uppdrag

KONKURRENS Politikerna i Landskrona vill starta ett kommunalt tvätteri för att råda bot på den höga arbetslösheten i regionen. Helt fel väg att gå, menar företagen i branschen. "Om den volymen istället hade handlats upp bland oss företag hade vi definitivt kunnat anställa nya medarbetare och alltså skapat nya arbetstillfällen", säger Claes Olofsson, försäljningschef på tvätteriföretaget CWS-boco Sweden.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är att blomma"

FÖRETAGSAMHET Hemlängtan till Skåne och gården i Stora Råby tillsammans med viljan att se entreprenörer få växa med sina idéer fick Håkan Pålsson att återvända till sina rötter. Här har han utvecklat en unik ”business community” som uppskattas av både större och mindre företag.