Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Storm och stiltje i jultider

JULHÄLSNING Det är företagsamma människorna som får vår välfärd att blomstra. De som vågar ta över en vårdcentral, starta en blomsterbutik, som törs satsa på en ny industrianläggning eller en sångutbildning. Hur blir 2015 för dem?
NYHET Publicerad:

Annette och Marie-Christine – solklara vinnare!

FÖRETAGSAM Idag avslöjades och firades vinnaren av utmärkelsen "Skånes mest företagsamma människa 2014". Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson, med företaget Solklart Vård AB, fick flest röster av de fem finalisterna när vi bad allmänheten avgöra.
NYHET Publicerad:

Hässleholms livsmedelsupphandling öppnar upp för småföretag

UPPHANDLING Ekologiskt, bättre djurhållning och kvalitet är viktiga frågor på kommunernas agendor vid livsmedelsupphandlingar. Hässleholms kommun har hittat en innovativ lösning på sin upphandling för att öppna upp för mindre företag genom sin ”80/20-regel”.
NYHET Publicerad:

Rätt lön stimulerar till jobb

LÖNESÄTTNING Sverige har internationellt sett höga lägstalöner och en låg lönespridning. Vad innebär det för företagen, för de anställda och för de arbetslösa? Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert på Svenskt Näringsliv och Eva Klevås, HR-ansvarig på PartnerTech AB, Malmö, hade svaren under ett mycket efterfrågat seminarium som handlade om lönesättningar.
NYHET Publicerad:

Skånes företagare: Stäng inte Bromma!

INFRASTRUKTUR Nära hälften av de tillfrågade i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Skåne anger att Bromma flygplats är mycket eller ganska viktig för företagets möten och kontakter. Drygt 4 av 10 anser att en nedläggning skulle påverka det egna företaget negativt.
NYHET Publicerad:

Låt Bromma fortsätta flyga!

INFRASTRUKTUR Bromma flygplats riskerar att läggas ner om majoriteten i Stockholm får sin vilja igenom.  Men en nedläggning av Bromma kommer att slå hårt mot det skånska såväl som hela det svenska näringslivet. ”Om Bromma försvinner kommer våra restider till vår anläggning i Tumba att öka markant”, säger Lars Renström, vd för Alfa Laval. 
NYHET Publicerad:

”Vi vet att vi är ganska unika”

SAMVERKAN "Redan vid 16 års ålder ska ungdomarna vara rustade med kontakter i näringslivet”, säger Annhild Månsson, projektledare på Skurups kommun där man startat ett pilotprojekt som ska ge pedagoger i skolan möjlighet att använda sig av exempel från arbetslivet redan från årskurs ett.
NYHET Publicerad:

Jobba som en King

TILLVÄXT Företaget King har för andra året i rad blivit utsedd till Sveriges bästa arbetsgivare och vi träffade Kim Nordström, chef på Malmökontoret, för att höra vad han tror det beror på. Vi möttes av en stark företagskultur och ett arbetssätt under benämning ”frihet under ansvar”.
NYHET Publicerad:

Näringslivets skattedelegations mediapris till Petter Birgersson

PRISAD 2014-års pris går till Petter Birgersson som är politisk redaktör för Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda samt ledarskribent på Kristianstadsbladet. Mediapriset är ett stipendium på 100 000 kronor, som delades ut på pressklubben i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Sjuka krav drabbar hälsoprodukt

REGLERING Probi AB:s resa från forskningsprojekt till globalt företag har varit en inspirerande framgångssaga, där företaget med hjälp av Lunds universitet har utvecklat hälsoprodukter med stor internationell potential. Men ett krångligt EU-direktiv kostar nu företaget flera miljoner.
NYHET Publicerad:

Rösträkning pågår!

UTMÄRKELSE Just nu pågår sammanställningen av alla röster som kommit in till Skånes mest företagsamma människa 2014 – tack till alla er som har röstat!
NYHET Publicerad:

Regler är som en gungbräda

BYRÅKRATI Regler behövs men de kostar. Detta kom fram vid ett frukostmöte på kommunhuset i Sjöbo där företagare och kommunala tjänstemän möttes för informationsutbyte och för en diskussion kring regelkrångel. Medverkade gjorde bland andra Lena Ytterberg, näringslivsansvarig Sjöbo kommun och Ulrik Wehtje, ordförande Näringslivets Regelnämnd.
NYHET Publicerad:

Höganäs lägger in högre växel

FÖRETAGSKLIMAT Höganäs har antagit ny vision från 2015 där några av strategierna är att förenkla för företagen samt utveckla dialogen. Ett ordentligt avstamp gjordes vid premiären för fullmäktiges besök hos företag under en dag.
NYHET Publicerad:

Hur mår Skåne egentligen?

FRAMTIDEN Skåne har en stark befolkningstillväxt men brottas samtidigt med lägst sysselsättning i hela landet. Dessutom försöker Skåne profilera sig som en öppen region gentemot omvärlden men lyckas samtidigt inte plocka upp den kompetens som kommer hit. Dessa utmaningar och hur regionen ska bemöta dem på bästa sätt diskuterades vid en konferens i Malmö.
NYHET Publicerad:

Friskola överkörd av grannkommuner

FRISKOLAN Pusselbitens skola har sedan starten förra hösten drivit flera rättsfall, överklaganden och JO- anmälningar mot grannkommuner. Skolan har tvingats spendera 100 000 kronor på juridisk hjälp, vilket har lett till uppsägning av personal. ”Systemet är rättsosäkert”, säger styrelseordförande Navid Ghannad.
NYHET Publicerad:

Plantering för mer individuella löner

LÖNESÄTTNING Splendor Plant utanför Helsingborg är en av Skandinaviens största grossistplantskolor. Företaget har lämnat sin traditionella lönemodell för ett nytt lönesystem som differentierar lönerna på företaget. Målet är helt individbaserade löner.
NYHET Publicerad:

Urbaniseringen sätter Öresundsregionen på prov

ATTRAKTIONSKRAFT Framtidsvisionerna är stora för Öresundsregionen men den ställs inför stora utmaningar. I visionsrapporten ”Öresund 2070” nämns bland annat befolkningsökning, sysselsättning, integration och infrastruktur.
NYHET Publicerad:

"Begränsa inte företagens möjligheter att anställa"

KOMMENTAR De flesta företag är vana vid att kunder kommer och går i en ojämn ström. För företagen vore det förstås enklare om julhandeln var mer spridd över året eller om vi reste till och från jobbet mer jämnt över dygnet. Företag måste ständigt anpassa sig för att klara konkurrensen men också för att efterfrågan är ojämn över en säsong eller ett dygn. Här är besöksnäringen, som är viktig för Skåne, bra exempel. Därtill kommer att kundernas beteenden ständigt förändras. Den ökande e-handeln är ett sådant exempel.
NYHET Publicerad:

Checka in Malmö Live!

AUDITION ”Vi vill att alla ska kunna söka jobb på lika villkor”, säger Ulrika Rosén, Passion Manager på Nordic Choice. Det är därför 3000 människor från jordens alla hörn nu får chansen att visa upp sina bästa sidor under två knappa minuter, som en del i rekryteringsprocessen till Petter Stordalens senaste hotellkomplex, Malmö Live.
NYHET Publicerad:

Bättre regler för sjukt många företag

SJUKFÖRSÄKRING 43 663 stycken. Det är så många fler företag som beräknas ta del av ersättningspengar om det nya sjukförsäkringsförslaget går igenom. Den nya strukturen av sjukförsäkringen förenklar även administrationen. På tre seminarier i Kristianstad, Helsingborg och Ystad presenterade Catharina Bäck från Svenskt Näringsliv det nya förslaget på sjukförsäkring som arbetats fram och är med i den senaste budgetpropositionen.