Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Nyheter

NYHET Publicerad:

Närhet skapar engagemang på Kosmo

VÄLFÄRD Personal som bryr sig är grundbulten i vårdkoncernen Kosmo. Om den äldre inte möts av engagemang och känslan av att vara en viktig person blir det aldrig riktigt bra, anser grundaren Kristina Bardh.
NYHET Publicerad:

Ökat regelkrångel slår ut små aktörer

REGLER När Maria Jacky, vd och rektor på Lingua Montessori, startade en egen förskola för sju år sedan var allt mycket enklare. Med fler regler och högre krav kring finansiering och lokaler är det tufft för mindre aktörer inom välfärden idag. Det äventyrar mångfalden, anser hon.
NYHET Publicerad:

Gissel för bransch i generationsskifte

OROSMOLN Trollenäs Schakt är Eslövsföretaget som lyckats trotsa konjunkturen. Företaget som funnits sedan 1959 har kunnat anställa de senaste åren och utsågs 2013 till Årets Företagare i Eslöv. Men den närmaste framtiden kan bli lite tuffare.
NYHET Publicerad:

"Valfriheten är här för att stanna"

KOMMENTAR Friskolorna bidrar till pedagogisk utveckling och förnyelse. Tre av fyra föräldrar vill ha möjlighet att välja skola åt sina barn. Nu föreslår Socialdemokraterna i Skåne att valfriheten i skolan ska förbjudas. 43 000 elever i Skåne och deras föräldrar blir de stora förlorarna om förslaget skulle bli verklighet.
NYHET Publicerad:

"EU måste öppna sig gentemot omvärlden"

EU ”Vår verksamhet i Afrika är direkt hotad på grund av handelshinder inom EU”, säger Björn Falk, vd på företaget Samres. Den inre marknaden fungerar bra, men EU behöver öppna sig mycket mer gentemot omvärlden, menar han.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet tog över Emporia för en dag

ENTREPRENÖRSKAP Årets UF-mässa "Våga Vara Egen" hölls för första gången utanför de traditionella mässlokalerna – Emporia i Malmö öppnade sina dörrar för 200 UF-företag med tillhörande 700 elever! Med nästan 20 000 besökare på köpcentret denna dag fick UF-företagarna möta många nya nyfikna kunder.
NYHET Publicerad:

Växtvärk för snabbmatkedja

REGIONAL PROFIL En fastfoood-kedja som säljer sallader med restaurangkvalitet. Så beskriver en av ägarna, Sammy Challal, det snabbväxande företaget Salads and smoothies. Största orosmolnet just nu är om förslaget att slopa arbetsgivaravgiften för unga går igenom och bromsar expansionsplanerna.
NYHET Publicerad:

Spelentreprenör med sug efter det ”riktiga företagarlivet”

REGIONAL PROFIL Martin Walfisz är tillbaka som entreprenör, med Malmöbaserade spelbolaget Planeto. Han har startat flera spelbranschföreningar och är mycket engagerad i riskkapitalfrågor. Bästa modellen är när staten går in med samma peng som riskkapitalbolag i nystartade företag, anser han.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver EU:s fria rörlighet

EU Vi har intervjuat Gunnar Hökmark (M), europarlamentariker med skånsk anknytning om vad han vill åstadkomma de kommande fem åren i Europaparlamentet.
NYHET Publicerad:

"Skånes konkurrensfördelar kräver ett öppet och aktivt europasamarbete"

KOMMENTAR Europavalet i maj är vår chans att välja ett Europa som stärker vår konkurrenskraft i den globala ekonomin. Våra röster kan ge svenska europaparlamentariker den starka röst de behöver för att värna ett öppet Europa. Det är därför valet den 25:e maj är viktigt.
NYHET Publicerad:

Efterlyses: Smartare resursanvändning

SKATTER Har skattesänkningarna urholkat välfärden? Den frågan ställdes under ett lunchmöte när Annika Lundius, vice vd Svenskt Näringsliv, var på besök i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jesper Eriksson!

FÖRSTÄRKNING Här presenterar sig en av våra nya studentmedarbetare som just börjat på Malmökontoret. Välkommen Jesper!
NYHET Publicerad:

Hallå där, Biljana Matic!

FÖRSTÄRKNING Vi har ställt några frågor till en av våra nya studentmedarbetare på Malmökontoret under våren. Välkommen Biljana!
NYHET Publicerad:

Inre marknaden river murar

EU Den inre marknaden har fört europeiska länder närmare varandra och brutit ned protektionism, tycker Per Linde, senior advisor på Linde Metallteknik. Samtidigt har många krångliga regler ställt till med bekymmer för företag. För att åstadkomma förändring är det viktigt att rösta i EU-valet, menar Per Linde.
NYHET Publicerad:

ProCivitas utmanar i Lund

KONKURRENS ”Vi vill på ett mycket ödmjukt sätt utmana de etablerade skolorna i Lund så att vi alla ser till att skolan blir bättre för våra ungdomar”, säger Paul Gertsson, rektor för ProCivitas Malmö. Till hösten slår friskolan upp sina dörrar i staden. Camilla Lindkvist, rektor på ProCivitas Lund, och Paul Gertsson ser fram emot öppnandet.
NYHET Publicerad:

Fortsatt mismatch i Skåne

REKRYTERING Många av de skånska företagen vill nu växa och söker nya medarbetare. Efterfrågan ökar mest i de små och medelstora företagen. Men fortfarande misslyckas nära var femte rekryteringsförsök.  Det visar Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2014.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap är en naturkraft

VINNARE ”Jag är algbonde och entreprenör”. Så presenterar sig Fredrika Gullfot, Årets mest företagsamma människa i Skåne 2013. Se filmen om henne!
NYHET Publicerad:

EU-förslag problem för små företag

EU Teknisk utveckling går snabbt och springer många gånger ifrån rådande lagstiftning – den europeiska datalagstiftningen är inget undantag. Det aktuella förslaget tar ännu inte hänsyn till företagens situation – men det finns tid för justeringar innan förslaget blir verklighet. 
NYHET Publicerad:

Möte med Skånes företagsamma människor

FRAMTIDSMÖTE ”Jag har nog knäck i öronen för jag hör inte politiker prata näringslivsfrågor”. Så inledde Heidi Avellan som moderator för Framtidsmötet 2014 i Helsingborg som samlade företagare och politiker. Syftet med dagen var att ge politikerna fler bilder från företagarnas vardag så att deras frågor kan lyftas fram när jobb och välfärd diskuteras. För det är företagarna som anställer.
NYHET Publicerad:

Sveaskolans elever inspireras av Rotary

SAMVERKAN "Vi vill samverka med näringslivet. Det är viktigt för oss att våra elever får ta in omvärlden och framtida yrkesval", säger Tove Möller, biträdande rektor och studievägledare på Sveaskolan i Malmö. Därför inleds nu ett samarbete med Rotary.