Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Nyheter

NYHET Publicerad:

Tuff konkurrens på olika villkor

KONKURRENS Urbaniseringen, hårda miljökrav och höga förväntningar från kunder skapar ett förändringstryck för de små företagen i de mindre kommunerna. Trots detta är Mikael Brorsson, VD på Åbergs Tryckeri AB i Tomelilla, optimistisk inför framtiden. ”Även om det är tufft för branschen räknar vi med att finnas här om 10 år”, säger han.
NYHET Publicerad:

Budskap till Bromöllas politiker

FÖRETAGSKLIMAT Ifö Sanitär var ett av företag som fick besök av politikerna i Bromölla i samband med den företagssafari de genomförde nyligen. Per-Olof Johansson, VD, skickade en direkt uppmaning om ökat samarbete mellan företag och kommun.
NYHET Publicerad:

Ett oresonligt regelverk

RISKER En viktig princip för att möjliggöra kapitalbildning är att det finns ett begränsat ansvar för aktieägare och företrädare. Få är medvetna om de risker som finns för privatekonomin som vd eller styrelseledamot. Det framkommer i en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Skolinspektionens ekvation saknar lösning

FÖRETAGSKLIMAT Skolinspektionens agerande när det gäller IB-utbildning är på rak kollisionskurs med allt som stavas konkurrenskraftigt företagsklimat och kan dessutom kosta kommunerna värdefulla skatteintäkter. Lund är en kommun som kan drabbas när företag måste välja andra orter.
NYHET Publicerad:

Industrin välkomnar unga

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Beräkningar visar att teknik- och industrisektorn kommer att sakna sökande till cirka 9000 jobb inom några år. Detta samtidigt som ungdomsarbetslösheten i Skåne är fortsatt hög. Industrinatten är ett sätt att öka intresset för branschen.
NYHET Publicerad:

Alla förlorar på LAS

ARBETSRÄTT På Björkvik-Ringsjöhemmet ser man svårigheten med att hitta personal med rätt kompetens samtidigt som de bästa vikarierna ibland får gå. I en verksamhet med varierande personalbehov medför LAS stora problem.
NYHET Publicerad:

Skånska stjärnskott i världsklass

EUROSKILLS Tre unga talanger från Skåne vann nyligen medaljer i EuroSkills, de europeiska mästerskapen i yrkesskicklighet. Tävlingen avgjordes i Lille, Frankrike, där Sabina Nykänen, Elin Persson och Tobias Winge kammade hem var sitt silver i yrkesgrenarna hotellreception, florist och industrielektriker.
NYHET Publicerad:

Ojämn reglering ett bottennapp för rederierna

MILJÖ Nya IMO-regleringar gällande utsläppen av svaveloxider hänger som blytunga sänken i form av ökade bränslekostnader för en redan hårt ansatt svensk sjöfart. ”De nya regleringarna kommer kosta Stena Line drygt en miljon extra om dagen”, säger Claes Berglund, ansvarig för samhälls- och miljöfrågor på Stena.
NYHET Publicerad:

Skäms Eslöv!

PRAO I en tid då ungdomar får det allt svårare att komma in på arbetsmarknaden är praktik en viktig första kontakt med arbetslivet. Men i stället för att utöka prao-verksamheten avskaffas den nu helt för årskurs 8 i Eslöv. Detta trots att forskning visar att prao behövs.
NYHET Publicerad:

Internationell förskola i Malmö hotas

AVSLAG Skälet? Förskolan har inte svenska som huvudspråk. Verksamheten på engelska är inte längre förenlig med den nya skollagen enligt förskolenämnden i Malmö stad. Detta trots att brist på internationella skolor och förskolor är ett direkt hot mot etableringen av internationella företag. Malmö riskerar nu att gå miste om nya arbetstillfällen.
NYHET Publicerad:

Vi behöver vilja mer

VALANALYS ”Att vara sig själv nog räcker inte när andra gör så mycket bättre”. Det var det övergripande budskapet från Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, när hon gästade vår företagarlunch i Malmö för en eftervalsanalys.
NYHET Publicerad:

Politiker på företagssafari

FÖRETAGSKLIMAT "Viktigt och intressant. Det här måste vi utveckla!" Det var några av politikernas spontana kommentarer när näringslivenheten i Bromölla kommun tillsammans med det lokala näringslivet för första gången bjöd in till företagssafari.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sophia Jönsson!

FÖRSTÄRKNING Vi har pratat med vår nya studentmedarbetare på Malmökontoret under hösten. Välkommen till oss Sophia Jönsson!
NYHET Publicerad:

Osbyföretagaren med glasklar framtid

FÖRETAGSBESÖK ”På arbetsförmedlingen tycks man tro att nya jobb går att förmedla fram. Istället måste det till nya företag för att arbetstillfällen ska skapas”, säger Kent Granath, vd för Osby Glas. Osby Glas är ett av de företag som under de senaste åren har satsat hårt på att utveckla verksamheten för att stå väl rustade inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Hon vill öppna porten för företagen

FÖRETAGSKLIMAT ”Staffanstorp är en lagom stor kommun med många härliga människor som satsar tillsammans på att skapa ett bra företagsklimat”, säger Annika Jalgén, ny vd för Business Port Staffanstorp, när vi träffar henne för att höra vad hon tycker om sitt nya jobb och det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Elin Gafvelin!

FÖRSTÄRKNING Vår nya praktikant för hösten heter Elin Gafvelin och är varmt välkommen till oss på regionkontoret i Malmö! Elin studerar vid kandidatprogrammet i Europastudier i Lund och här kan du läsa hennes presentation av sig själv.
NYHET Publicerad:

Vem vill du lyfta lite extra?

FÖRETAGSAMHET Nominera den person som du tycker är mest företagsam i Skåne! Den som vågar när andra tvekar, som satsar och inspirerar. Den som skapar jobb och tillväxt. Dessa människor har vi i fokus när vi nu öppnar vår nomineringssida för utmärkelsen "Årets mest företagsamma människa i Skåne 2014".
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist kör grus i maskineriet

ARBETSMARKNAD Kompetensbristen i samhället gör sig påmind när småföretagare ska rekrytera. "Idag går varannan rekrytering från bemanningsföretagen tillbaka för att det helt enkelt inte fungerar", säger Henrik Larsson, en av ägarna till Larssons i Bjärred Mekaniska Verkstad AB.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Camilla Persson!

NÄRINGSLIVSCHEF I september tillträdde Camilla Persson som ny näringslivschef i Svedala. Efter en knapp vecka i den nya tjänsten har hon redan strategier och tydliga mål för hur hon tillsammans med sina kollegor ska skapa ett bättre företagsklimat i kommunen.
NYHET Publicerad:

Valresultat utan utrymme för återställare

DEBATT Riksdagsvalet visar tydligt att det inte finns något mandat för stora återställare i politiken. Väljarna röstade varken för skattehöjningar, stopp för valfrihet i välfärden eller fler regleringar på arbetsmarknaden. De allra flesta vill att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och välkomnande land.