Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Nyheter

NYHET Publicerad:

På valfrihetens bekostnad

Det blev inte någon härlig sommar för eleverna, deras föräldrar eller för lärarna på Forsärlans Miljöskola i Bjuv i år. Mitt i sommaren fick de beskedet att kommunen tagit ett beslut som gör att skolan måste läggas ner. ”Vår skola blev motarbetad från första stund av Bjuvs kommun”, säger Anders Ek, vd.
NYHET Publicerad:

Valfrihet handlar om att kunna välja bort

GÄSTKRÖNIKA Val är alltid viktiga – men för mig som företagare känns valet 2014 som ett ödesval. Vi i Sverige har det bra jämfört med många, men i alla samhällen finns naturligtvis utrymme för förbättringar. Vad som oroar mig är att det känns som om vi nu står inför ett val som kan vrida utvecklingen bakåt i stället för framåt.
NYHET Publicerad:

Skolan – en viktig leverantör till näringslivet

UTBILDNING Möjligheten att rekrytera kompetenta medarbetare är avgörande för företagsklimatet och i förlängningen för tillväxt och sysselsättning. Bara 12 procent avtillfrågade företag anser att skolan lyckas förbereda eleverna för arbetslivet, en alarmerande låg siffra. ”Ungdomarna kan vara hur duktiga som helst på plåt men om man inte har förmåga att samarbeta med andra, planera veckan eller komma i tid, då spelar det mindre roll hur duktig man är på det praktiska”, säger Jimmy Wallberg, vd för Helsingborgs Plåt.
NYHET Publicerad:

”Omoderna regler gör mig frustrerad”

GÄSTKRÖNIKA "Jag driver en bröllopsbutik i Helsingborg som jag vuxit upp i då min mamma startade den för snart 50 år sedan. Av naturliga skäl går verksamheten på högvarv under sommaren. Tack vare ökad efterfrågan kan vi då med glädje fördubbla vår personalstyrka. Mitt företag är beroende av flexibla regler vad gäller anställningsformer men nu finns det orosmoln." Det skriver Agnetha Estberger i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Fyra frågor till politiker i Bromölla

FÖRETAGSKLIMAT Till politikerfrukosten i Bromölla hade företrädare för de politiska partierna i Bromölla kommun bjudits in för att svara på deltagarnas frågor om hur de vill utveckla företagandet i kommunen
NYHET Publicerad:

Bromöllapolitiker överens - företagen har stor betydelse

FÖRETAGSKLIMAT Det blev en livlig och stundtals het men positiv debatt när Bromölla kommun bjöd in till politikerfrukost på Hotell IFÖ Hus i Bromölla. På plats fanns representanter från de politiska partierna i kommunen som fick svara på frågor om hur de ser på entreprenörskap, företagande och näringslivsutveckling ur ett lokalt perspektiv.
NYHET Publicerad:

Riv barriärerna så skapar vi jobben!

GÄSTKRÖNIKA Jag är en stolt byggentreprenör som efter ett generationsskifte leder Byggmästar´n i Skåne, ett lokalt byggföretag verksamt i Skåne. Jag är dock inte ensam, utan gör detta tillsammans med 190 underbara medarbetare. Det är vi tillsammans som är företaget. Vi älskar byggbranschen trots alla utmaningar! Tillsammans vill vi växa vidare, men vi ser många hinder på vägen till en sund och god byggbransch, säger Carin Stoeckmann.
NYHET Publicerad:

Vi vill inte dra i handbromsen

GÄSTKRÖNIKA Jag representerar en av de största privata arbetsgivarna i Ystad. På lönelistan har vi omkring 200 medarbetare vilket innebär ca 130 heltidsanställda. Bara under resten av året beräknar vi anställa ett 10-tal till. Vi är sugna på att fortsätta utveckla vår verksamhet och därför vore det så trist om ett politiskt förslag skulle sätta stopp för vår expansion.
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

"Jag vill anställa fler ungdomar"

GÄSTKRÖNIKA "Jag förstår mig inte på politiker som vill höja arbetsgivaravgiften för unga. Jag vet av egen erfarenhet att en lägre arbetsgivaravgift ger fler jobb och att det är en viktig inkörsport till arbetsmarknaden. Hotet att avgiften skulle höjas vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet gör mig både bekymrad, ledsen och förbannad." Det säger Emma Link, vVD OnlineSverige AB.
NYHET Publicerad:

Skillnaden mellan nya jobb eller inga alls

GÄSTKRÖNIKA I semestertider blir det ibland tid för sällskapspel med barn och vänner och likheten mellan dessa och att driva företag är ofta slående.  Ingetdera är en dans på rosor utan ofta resor fyllda av utmaningar.
NYHET Publicerad:

Varför ska jag starta företag?

GÄSTKRÖNIKA Det var frågan jag ställde till mig då jag fick chansen att starta upp Stormtrivs Öresund AB. Svaret kom dock snabbt - vad kunde vara mer rätt än att starta ett företag där svarta jobb blir vita och som gör att valfriheten ökar?
NYHET Publicerad:

Hur många Florence Nightingale finns det?

GÄSTKRÖNIKA Jag har varit tjänsteföretagare och pedagogisk entreprenör i Hörby sedan 1986 och drivit förskola i 20 år, sedan 1994. Efter noga övervägande har jag nu kommit fram till att jag inte vill driva förskola längre.
NYHET Publicerad:

”Hetsjakten på privata vårdgivare måste sluta”

GÄSTKRÖNIKA Som privat vårdgivare blir jag kränkt flera gånger i veckan när jag läser eller ser på nyheterna. Dagligen är jag och mina kollegor slagpåsar i debatten. Men trots detta älskar jag vårt företag och mitt jobb säger Birthe Björkenstock, Backebo Vård & Omsorg.
NYHET Publicerad:

"Jag är ingen riskkapitalist"

GÄSTKRÖNIKA Jag och min fru driver förskolan Sagobrunnen på landet strax utanför Helsingborg. Så har det inte alltid varit. Men nu är det vår gemensamma dröm och den hotas.
NYHET Publicerad:

Varför ska min köttbulle straffbeskattas?

GÄSTKRÖNIKA Att kalla frågan om rättvis moms på mat för ett ”hamburgerkrig” visar på vilket sätt media och en rödgrön politik värdesätter en av Sveriges basnäringar. För dem tycks vår bransch och jobben där inte ha något värde alls.
NYHET Publicerad:

Dåliga upphandlingar har en fiende

UPPHANDLING ”Kommunernas tjänstemän behöver en rejäl kompentenshöjning”, säger Douglas Erixon på Klottrets Fiende nr 1 i Malmö. Som det ser ut nu är det miljö, bra arbetsvillkor och andra så kallade mjuka värden som ger vika för lägsta pris.
NYHET Publicerad:

Vi skapar riktiga jobb

GÄSTKRÖNIKA Jag lyssnade på ett föredrag av Feministiskt Initiativ häromdagen. De pratade om att ta från de rika och ge till de fattiga och bestraffa de som driver företag och går med vinst. Jag blev helt knäsvag när jag hörde det.
NYHET Publicerad:

”Vi behöver ett bättre företagarklimat”

GÄSTKRÖNIKA Jag har varit företagare i väldigt många år och sett företagens betydelse för jobben och vårt välstånd. Så här i valtider vill jag ge ett medskick till dig som ska lägga din röst i valurnan.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: få ungdomar våga vilja våga

UTBILDNING ”Känsla för entreprenörskap i ung ålder ger fler ungdomar i sysselsättning och skapar mervärde för ungdomar, skola och näringsliv”, säger Annika Rickard på K&R Education i Malmö.