Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hur är företagsklimatet?

FÖRETAGSKLIMAT I Skåne har drygt 7000 företagare nu möjlighet att betygsätta sin kommun. Vår årliga enkät om företagsklimat är utsänd och då även till samtliga politiker i fullmäktige i Skånes kommuner. Missa inte chansen att svara är vårt budskap till dig som fått enkäten!
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef ska göra Landskrona attraktivt

FÖRETAGSKLIMAT "Under alla år jag bott i Landskrona har jag känt att det är en stad med otrolig potential och med oförtjänt dåligt rykte. Det vill jag förändra", säger Anna Classon, Landskronas nya tillväxt- och näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Dyra miljösaneringar slår mot småföretag

MILJÖ Gamla miljösynder gör att upp till 78 000 markområden idag kan vara förorenade och måste saneras. För en enskild småföretagare kan saneringen gå på flera miljoner. "Det är förenat med stora risker och ibland klarar man sig, ibland gör man det inte", berättar Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar´n.
NYHET Publicerad:

”Det gäller att våga satsa”

FÖRETAGSAMHET ”Spoons är ett företag som har vuxit snabbt sedan starten. Att driva ett livsmedelsföretag i Sverige som konkurrerar mot stora jättar kräver engagemang och driv.” Det var en av motiveringarna som Ulrika Gervais fick när hon var nominerad till Årets mest företagsamma i Skåne 2014.
NYHET Publicerad:

Ingen välgörenhet att ta emot praktikanter

SAMVERKAN Att man kan gå genom hela grundskolan, vidare till universitetet och sedan därifrån utan att någon gång ha varit ute i arbetslivet är helt obegripligt”. Det säger Maria Hernroth, vd Peabskolan i Ängelholm.
NYHET Publicerad:

Brottslighet mot företagare – skrämmande vanligt?

KRIMINALITET Nio av tio företagare i Skåne har utsatts för någon form av brottslig verksamhet. Det visar en undersökning från oss. Handeln är hårt drabbad och enbart svinnet i butiker kostar 9 miljarder per år. Det är som att en Volvo V70 skulle köra ut ur butiken - per månad.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

FÖRETAGSAMHET ”UF-företagare ger resultat som har betydelse för individen och samhället”. Det säger Jonas Hehrne, kvalitetsansvarig på Ung Företagsamhet. Den årliga UF-mässan på Emporia, där 200 företag ställde upp med sina varor, tjänster och kompetenser bevisar att det finns en stor potential i den kommande generationen av företagare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Sofie Andersson

FÖRSTÄRKNING Sofie Andersson började nyligen som studentmedarbetare på vårt kontor i Malmö. Här berättar hon mer om sig själv och varför hon vill jobba hos oss.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver fler jobb, inte färre

DEBATT Många unga är utan jobb. Därför är det oklokt att göra jobben dyrare och därmed färre. Det är tyvärr precis vad regeringen tänker göra.
NYHET Publicerad:

Praktik som leder till anställning

SAMVERKAN ”Vi vill utbilda anställningsbara ungdomar”, säger Håkan Persson, utbildningsstrateg på Sydskånska gymnasiet. Samarbete mellan skola och näringslivet är nyckeln till detta.
NYHET Publicerad:

"Vägled rätt"

SAMVERKAN Det råder minskat intresse för yrkesutbildningar samtidigt som branscherna har svårt med sin kompetensförsörjning. ”Ta kontakt med branscherna! Fråga var jobben finns!” uppmanar Åsa Rönngard, rådgivare på Teknikföretagen region Syd.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring – en möjlighet

”Frågan om arbetskraft från andra länder är en stor fråga idag och intresset har ökat markant de senaste åren.”Det säger Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv vid ett besök i Malmö.
NYHET Publicerad:

Skånes kvinnor mer företagsamma än någonsin

FÖRETAGSAMHETEN 112 000 personer är en stor skara människor. Så många i Skåne är företagsamma personer – och de har ökat med 1 000 sedan förra året.  Det är företagsamma kvinnor som står för ökningen, aldrig tidigare har kvinnors företagsamhet varit högre.
NYHET Publicerad:

Vi behöver många anställningsformer

STUDENTMEDARBETARSYSTEMET "Ingen enskild anställningsform kan vara lösningen på arbetsmarknadens alla utmaningar. Med ett större utbud av olika anställningsformer är chansen större att någon av dem passar såväl individen som arbetsgivaren. Det är därför studentmedarbetarsystemet är viktigt." Det skriver vår före detta medarbetare Christoffer Hökmark i en avslutande artikel efter sin tid hos oss – vi säger lycka till i framtiden!
NYHET Publicerad:

Många konsekvenser vid höjd arbetsgivaravgift

UNGDOMAR Sänkta arbetsgivaravgifter för unga ger företagen bättre möjligheter att anställa vilket har lett till att fler ungdomar har fått sysselsättning under de senaste åren. Vilka konsekvenser blir det om våra politiker beslutar att höja avgiften?
NYHET Publicerad:

”Jag ser en enorm utvecklingspotential”

GÄSTKRÖNIKA I mitt arbete befinner jag mig mitt i skärningspunkten mellan medborgare, upphandlare, ledning och politiker – vilket gör arbetet både spännande och utmanande. Jag vet att det går att fördela resurserna på ett bättre sätt som bland annat kan skapa nya jobb. Det skriver Peter Ljungbro, projektledare offentlig sektor, ISS Facility Services AB, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Utan tvekan har vi utmaningar

NÄRINGSLIVSSTRATEG I februari tillträdde Henrik Lundblad som ny näringslivsstrateg i Skurups kommun. Efter drygt två veckor har han hunnit träffa ett stort antal företag, kollegor och politiker och är både glad och imponerad över det genuina intresset som finns för näringslivet i Skurup.
NYHET Publicerad:

Se möjligheterna med studentmedarbetarsystemet

ERFARENHETER ”För mig har möjligheten att arbeta vid sidan av studierna alltid varit viktig. När jag började på Svenskt Näringsliv hade jag därför med mig erfarenheter från två tidigare studentmedarbetartjänster. Steget vidare till Svenskt Näringsliv kom naturligt då jag som egenföretagare tycker att näringslivsfrågor är både spännande och viktiga.” Det säger Sophia Jönsson efter sin tid som studentmedarbetare hos oss – vi säger lycka till i framtiden!
NYHET Publicerad:

Dags att sätta jobbskapandet på agendan

DEBATT Socialdemokraternas löfte inför valet var att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Ett ambitiöst mål som nu har blivit regeringspolitik. Enligt våra beräkningar kommer det att krävas 430 000 nya jobb i hela landet för att nå målet. Enbart för Skåne innebär det att 76 700 nya jobb behöver skapas. Hur ska då detta ske?
NYHET Publicerad:

"Det finns mycket att förbättra"

SAMVERKAN Att få prova på att starta företag som ung har visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Men det finns många sätt att ge elever en ökad kunskap om framtidens arbetsmarknad.