Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Nyheter

NYHET Publicerad:

Hallå där, Elin Gafvelin!

FÖRSTÄRKNING Vår nya praktikant för hösten heter Elin Gafvelin och är varmt välkommen till oss på regionkontoret i Malmö! Elin studerar vid kandidatprogrammet i Europastudier i Lund och här kan du läsa hennes presentation av sig själv.
NYHET Publicerad:

Vem vill du lyfta lite extra?

FÖRETAGSAMHET Nominera den person som du tycker är mest företagsam i Skåne! Den som vågar när andra tvekar, som satsar och inspirerar. Den som skapar jobb och tillväxt. Dessa människor har vi i fokus när vi nu öppnar vår nomineringssida för utmärkelsen "Årets mest företagsamma människa i Skåne 2014".
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist kör grus i maskineriet

ARBETSMARKNAD Kompetensbristen i samhället gör sig påmind när småföretagare ska rekrytera. "Idag går varannan rekrytering från bemanningsföretagen tillbaka för att det helt enkelt inte fungerar", säger Henrik Larsson, en av ägarna till Larssons i Bjärred Mekaniska Verkstad AB.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Camilla Persson!

NÄRINGSLIVSCHEF I september tillträdde Camilla Persson som ny näringslivschef i Svedala. Efter en knapp vecka i den nya tjänsten har hon redan strategier och tydliga mål för hur hon tillsammans med sina kollegor ska skapa ett bättre företagsklimat i kommunen.
NYHET Publicerad:

Valresultat utan utrymme för återställare

DEBATT Riksdagsvalet visar tydligt att det inte finns något mandat för stora återställare i politiken. Väljarna röstade varken för skattehöjningar, stopp för valfrihet i välfärden eller fler regleringar på arbetsmarknaden. De allra flesta vill att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och välkomnande land.
NYHET Publicerad:

Hur mycket tål Skånes företag?

NULÄGE ”Det kommer att bli svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden”, säger Urban Ståhl på Online i Lund. Han är en av många företagare som redan nu anpassar verksamheten för att hantera konsekvenserna av de förslag som diskuterats under valrörelsen. Samtidigt fortsätter de stora varslen i länet.
NYHET Publicerad:

Unga entreprenörer intar sina platser

SPETSUTBILDNING Sten K. Johnson Centre for Entrepreneurship i Lund öppnar sina portar för årets studenter på Masterprogrammet i entreprenörskap. ”Här är en miljö som är mycket inspirerande och jag hoppas att den kommer hjälpa oss att utvecklas i våra roller som entreprenörer”, säger Ragna Landgren som har stora ambitioner.
NYHET Publicerad:

Kickoff för unga företagare

ENTREPRENÖRSKAP Det är september och därmed är Ung Företagsamhet Skånes kickoff 2014 i gång på Kristianstads Arena där närmare 1700 personer närvarar. "Hoppas denna dag kan inspirera eleverna att komma igång med sina idéer”, säger Karolina Engström, projektledare på UF.
NYHET Publicerad:

Kärnfulla insikter vid ESS

FORSKNINGSANLÄGGNING Förväntningarna är många och lärdomarna dras med allt högre hastighet när ESS accelererar mot nya höjder. CATE-projektet, som är en del av ESS, visar på hur samverkan i kluster och utbildning kan leda till positiva effekter för företagare och samhälle.
NYHET Publicerad:

”Det är omöjligt att backa bandet”

GÄSTKRÖNIKA "Jag önskar att politiker skulle sluta se ner på vår bransch och börja inse att den viktigaste drivkraften för oss är hög kvalitet." Det säger Daniel Oja på företaget Davsjö som hjälper barn och unga med psykosocial problematik och neuropsykiatriska funktionshinder. Läs hans gästkrönika här!
NYHET Publicerad:

Hög temperatur i valstugorna i Malmö

VAL Med endast några dagar kvar till valet besökte vi ett antal valstugor i Malmö och Lund för att ta tempen på politikernas syn på olika näringslivsfrågor, jobbfrågan och de som skapar jobben – företagen. Här kan du ta del av de filmade intervjuerna från Malmö!
NYHET Publicerad:

Hög temperatur i valstugorna i Lund

VAL Med endast några dagar kvar till valet besökte vi ett antal valstugor i Lund och Malmö för att ta tempen på politikernas syn på olika näringslivsfrågor, jobbfrågan och de som skapar jobben – företagen. Här kan du ta del av de filmade intervjuerna från Lund!
NYHET Publicerad:

Vårdcentraler som tänker nytt

VALFRIHET ”Inför valfrihet för medborgarna inom fler områden med exempelvis LOV, då blir det kvalitet som styr”. Det säger Annette Andersson som tillsammans med Marie-Christine Martinsson driver två vårdcentraler i Skåne.
NYHET Publicerad:

Sabina laddar inför EuroSkills i Lille

YRKESLANDSLAGET EuroSkills är de europeiska mästerskapen i yrkesskicklighet för ungdomar upp till 25 år. Det är en spektakulär tävling och uppvisning av olika yrken. En av deltagarna i år är Sabina Nykänen från Malmö som tävlar i receptionistyrket.
NYHET Publicerad:

Krönikor direkt från företagares hjärtan

JOBBSKAPARE Under sommaren har vi låtit 14 företagare skriva var sin gästkrönika för att berätta vilka frågor som är viktiga för dem inför valet. Läs och dela till politiker och beslutsfattare, det är viktigt att de får fler verklighetsberättelser från företagare – de som skapar jobben!
NYHET Publicerad:

"Välj valfriheten!"

KOMMENTAR Vi på Svenskt Näringsliv anser att det är du som ska välja, inte bara i valet den 14 september utan också i din vardag. När du får välja och fatta beslut om din framtid tas du också på allvar. Om det fria valet inom välfärden tas bort flyttas makten från dig till politiker och kommunala tjänstemän. Ett fritt val ger däremot dig mer inflytande och större möjligheter. Det vill vi värna om.
NYHET Publicerad:

"Vänsterpartiet vilseför väljarna"

KOMMENTAR Hanna Thomé och Martina Skrak, Vänsterpartiet, har uppenbarligen inte klart för sig hur LOV, lagen om valfrihet, fungerar. Det visar de tydligt i sin debattartikel i Sydsvenskan den 1 september 2014.
NYHET Publicerad:

Godistillverkning triggar intresset för kemi

NATURVETENSKAP Johanna, Filippa och Loella var några av de ungdomar som deltog i Perstorp Gymnasiums sommarskola i kemins tecken. ”Naturvetenskap verkar lika intressant som jag trodde”, säger Filippa. Den vetskapen kommer nu att påverka hennes val av gymnasieprogram.
NYHET Publicerad:

Vi behöver bättre attityd till vårdföretagare

GÄSTKRÖNIKA "Jag har arbetat hela mitt yrkesverksamma liv inom offentlig sjukvård, både på specialistmottagningar och som chef inom akutsjukvården. För tre år sedan kom en avgörande punkt i mitt liv - jag tog chansen att starta Barnmorskegruppen Öresund. Idag är jag stolt över den verksamhet vi byggt upp och varje person jag kan anställa." Det skriver Tina Zetterling, Barnmorskegruppen Öresund, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

På valfrihetens bekostnad

VALFRIHET Det blev inte någon härlig sommar för eleverna, deras föräldrar eller för lärarna på Forsärlans Miljöskola i Bjuv i år. Mitt i sommaren fick de beskedet att kommunen tagit ett beslut som gör att skolan måste läggas ner. ”Vår skola blev motarbetad från första stund av Bjuvs kommun”, säger Anders Ek, vd.