Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Nyheter

NYHET Publicerad:

Vi behöver bättre attityd till vårdföretagare

GÄSTKRÖNIKA Jag har arbetat hela mitt yrkesverksamma liv inom offentlig sjukvård, både på specialistmottagningar och som chef inom akutsjukvården. För tre år sedan kom en avgörande punkt i mitt liv - jag tog chansen att starta egna barnmorskemottagningar. Idag är jag stolt över den verksamhet vi byggt upp och varje person jag kan anställa.
NYHET Publicerad:

Hur många Florence Nightingale finns det?

GÄSTKRÖNIKA Jag har varit tjänsteföretagare och pedagogisk entreprenör i Hörby sedan 1986 och drivit förskola i 20 år, sedan 1994. Efter noga övervägande har jag nu kommit fram till att jag inte vill driva förskola längre.
NYHET Publicerad:

”Hetsjakten på privata vårdgivare måste sluta”

GÄSTKRÖNIKA Som privat vårdgivare blir jag kränkt flera gånger i veckan när jag läser eller ser på nyheterna. Dagligen är jag och mina kollegor slagpåsar i debatten. Men trots detta älskar jag vårt företag och mitt jobb säger Birthe Björkenstock, Backebo Vård & Omsorg.
NYHET Publicerad:

"Jag är ingen riskkapitalist"

GÄSTKRÖNIKA Jag och min fru driver förskolan Sagobrunnen på landet strax utanför Helsingborg. Så har det inte alltid varit. Men nu är det vår gemensamma dröm och den hotas.
NYHET Publicerad:

Varför ska min köttbulle straffbeskattas?

GÄSTKRÖNIKA Att kalla frågan om rättvis moms på mat för ett ”hamburgerkrig” visar på vilket sätt media och en rödgrön politik värdesätter en av Sveriges basnäringar. För dem tycks vår bransch och jobben där inte ha något värde alls.
NYHET Publicerad:

Dåliga upphandlingar har en fiende

UPPHANDLING ”Kommunernas tjänstemän behöver en rejäl kompentenshöjning”, säger Douglas Erixon på Klottrets Fiende nr 1 i Malmö. Som det ser ut nu är det miljö, bra arbetsvillkor och andra så kallade mjuka värden som ger vika för lägsta pris.
NYHET Publicerad:

Vi skapar riktiga jobb

GÄSTKRÖNIKA Jag lyssnade på ett föredrag av Feministiskt Initiativ häromdagen. De pratade om att ta från de rika och ge till de fattiga och bestraffa de som driver företag och går med vinst. Jag blev helt knäsvag när jag hörde det.
NYHET Publicerad:

”Vi behöver ett bättre företagarklimat”

GÄSTKRÖNIKA Jag har varit företagare i väldigt många år och sett företagens betydelse för jobben och vårt välstånd. Så här i valtider vill jag ge ett medskick till dig som ska lägga din röst i valurnan.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: få ungdomar våga vilja våga

UTBILDNING ”Känsla för entreprenörskap i ung ålder ger fler ungdomar i sysselsättning och skapar mervärde för ungdomar, skola och näringsliv”, säger Annika Rickard på K&R Education i Malmö. 
NYHET Publicerad:

Sommar i paradiset

SOMMARHÄLSNING Vi måste hjälpas åt att lyfta de goda exemplen och berätta hur privat vård och skola faktiskt fungerar. Och att alla företagare är lokalt engagerade människor som jobbar för Skånes och Sveriges bästa och att det är de som skapar jobben – inte politikerna. Därför kommer du under sommaren kunna följa några av dessa jobbskapare i rollen som gästskribenter här nedan.
NYHET Publicerad:

Förskolor förtjänar professionell granskning

FÖRETAGSKLIMAT Efter uteblivet startbidrag, allt lägre ersättningar och tillsynsärenden med förelägganden efter anonyma anmälningar har Lena Karman, förskolan Klurifax i Hörby, börjat tröttna på hur hon blir behandlad av kommunen.
NYHET Publicerad:

Skåne lyfter inte

KONJUNKTUR Återhämtningen fortsätter men det går långsamt. Förväntningarna hos skånska företag på det kommande halvåret ligger fortfarande under det historiska genomsnittet och under de flesta andra län. Det framgår av svaren från vår skånska Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Kafé tvingas varsla personal

TÅGKONFLIKTEN Trafikcaféer har hand om serveringen på Öresundstågen som står helt still på grund av tågstrejken. Nu tvingas de varsla ett trettiotal anställda för att rädda företaget.
NYHET Publicerad:

Vi behöver 82 600 jobb i Skåne

DEBATT Socialdemokraternas mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Målet är ambitiöst och det kommer att krävas omfattande jobbskapande reformer för att nå dit. I praktiken betyder det att en halv miljon nya jobb behöver skapas i Sverige. I Skåne måste 82 600 jobb skapas. Men vilka reformer har effekt?
NYHET Publicerad:

Vd med rötter i Lund

BESÖK Den 12 maj tillträdde Svenskt Näringslivs nya vd Carola Lemne sin post. Nu inleder hon med besök runt om i landet och att Skåne stod överst listan kanske föll sig naturligt då hon har sina rötter i Lund.
NYHET Publicerad:

Bristande företagsklimat är ett hot

NYETABLERING ”Kommunen står som handfallna i företagsfrågor”. Det anser Anders Karlsson på Elkedjan i Eslöv. Nyetablering omöjliggörs vilket hotar utvecklingen för företagen och därmed samhället. På sikt kan det leda till utflyttning från mindre företagsvänliga kommuner.
NYHET Publicerad:

Mer pang för pengarna

REKRYTERING Mismatch på arbetsmarknaden är en allt mer återkommande fråga i samband med företags rekryteringar. 8 000 nyanmälda platser i Skåne i april månad, trots det minskar inte arbetslösheten i länet i samma takt som i riket. Nära en av fem rekryteringar misslyckas vilket kostar pengar för både företagen och samhället.
NYHET Publicerad:

Framtiden för Skånes friskolor äventyras

HOT När Miljöpartiet nyligen samlades i Göteborg för att anta sitt valmanifest landade man i att inga skolor ska få drivas med vinst. Med utgångspunkt i dagsläget innebär det att nära 22 000 elever i Skåne hotas att få sin skola nedlagd, fördelat på 140 skolor.
NYHET Publicerad:

Investeringbehovet framtidens utmaning

FINANSIERING Det framtida investeringsbehovet i välfärden är så omfattande att landsting och kommuner kommer att ha stora bekymmer om inte privatägda bolag kommer in och hjälper till med finansieringen. Det framkom vid ett lunchmöte i Malmö.
NYHET Publicerad:

Vinna eller försvinna?

Åsikterna var motstridiga när tre företagare inom vård och omsorg mötte tre politiker för en debatt i Malmö om hur vi klarar välfärden utan privata entreprenörer. Med ett vinstförbud för dessa hotas en hel bransch och därmed även valfriheten för medborgarna.