Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Plus och minus för handlare

FÖRETAGSBESÖK Vi efterlyser en 'centrumledare' som kan hjälpa oss med alla lokala evenemang som marknader etc. Många andra kommuner har redan detta idag och jag tror att det hade kunnat knyta samman näringslivet och kommunen på ett mycket bra sätt.” Det säger Jörgen Holmgren, butikschef och ägare, Hemköp Svedala.
NYHET Publicerad:

Skånes mest företagsamma människa 2014 – se filmen!

VINNARE I filmen intervjuas Marie-Christine Stobeus, Solklart Vård AB, som tillsammans med Annette Andersson är vinnare av Skånes mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

YOLO – framtidens melodi?

UNGDOMAR Hur kan arbetsgivare attrahera unga medarbetare? ”Om inte arbetet i sig är så intressant måste i alla fall arbetsplatsen vara det”, säger Ulrik Simonsson, Ungdomsbarometern.
NYHET Publicerad:

Drogtester – en ökande trend

ARBETSLIVET ”I många branscher har drogtester ökat men i vissa tycks det inte lika vanligt”. Det säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist, Svenskt Näringsliv. Kan tester ersätta samtal mellan chef och medarbetare eller skapar de en falsk trygghet?
NYHET Publicerad:

Vinst viktigt även i kommunal verksamhet

De så kallade RUR-reglerna har öppnat upp för kommuner att i likhet med företag ta ut vinst och därmed möjliggjort att de kan bedriva sin verksamhet mer långsiktigt och effektivt. "Vinsten eller förlusten är en viktig styrsignal", säger Claes Norberg, redovisningsexpert Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Skånes mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Skånes mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

”Vad än regeringen säger så drabbar det ungdomarna”

FÖRETAGSBESÖK "Vi har unga anställda både med och utan tidigare erfarenhet vilket är fantastiskt kul och givande. Det vill vi gärna fortsätta med men det är klart att höjda arbetsgivaravgifter påverkar.” Det säger Ulla Svensson, vd Nötesjö Konferenshotell.
NYHET Publicerad:

Skånes företagsklimat – med få ljusglimtar

RANKING 2015 års ranking av företagsklimatet i alla kommuner visar en negativ trend för Skåne där endast 13 av 33 förbättrar sina placeringar. Det är femte året i rad de skånska kommunerna backar totalt. Men det finns ljusglimtar – Burlöv är årets skånska raket, Vellinge är tillbaka på pallplatsen och Kävlinge och Höganäs är nya på rikets tio i topplista.
NYHET Publicerad:

Landskrona satsar på kvalitet och kreativitet 

UPPHANDLING Landskrona Energi har genomfört en tekniskt svår upphandling, bygget av en ny dataserverhall. Genom att ge entreprenörerna frihet, så blev anbuden både kreativa och kvalitativa. "Landskrona Energi  var engagerad och hade en tydlig bild av vad de ville ha, säger Magnus Angermund, vd för Enaco som tog hem kontraktet.
NYHET Publicerad:

Var finns bästa företagsklimatet?

RANKING Varje år presenterar vi en ranking av företagsklimatet i alla kommuner uppbyggd av resultatet från företagarenkäter och officiell statistik. Syftet är att lyfta fram var i Sverige det är bäst att starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Tilda Hall

FÖRSTÄRKNING En ny studentmedarbetare för hösten är Tilda Hall och hon är varmt välkommen till oss på regionkontoret i Malmö. Hon presenterar sig så här.
NYHET Publicerad:

”Vi odlar en kultur att enkla jobb inte behövs”

GÄSTKRÖNIKA "Mitt första jobb var som 17-åring på ett städbolag. Där jobbade jag på helger och kvällar med kontorsstäd, att samla kundvagnar på IKEA och att diska i Pågens personalkök. Nu är jag egen företagare. Oavsett hur många smarta jobb som finns därute så behövs även de enkla." Det skriver Jovan Diec, Ultra Clean i Malmö i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Victoria Bergstrand

PRAKTIKANT Välkommen Victoria Bergstrand, ny praktikant på Svenskt Näringsliv i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Adam Holmgren

FÖRSTÄRKNING Välkommen Adam Holmgren, ny studentmedarbetare på Svenskt Näringsliv i Malmö.
NYHET Publicerad:

Gränshinder blir gränsmöjligheter

FÖRETAGSAMHET ”Vi vill uppmärksamma företag som sett affärsmöjligheten i regionen och tagit den. Förhoppningsvis kan vi inspirera fler företag att göra samma sak”. Det säger Anna Bolander, Senior Advisor, Øresunddirekt.
NYHET Publicerad:

”Vägen till en likvärdig skola” är inte trovärdig

VÄLFÄRDSFÖRETAG I SvD den 19 augusti skriver Daniel Suhonen, chef vid fackliga idéinstitutet Katalys, med flera en debattartikel om rapporten ”Vägen till en likvärdig skola”. Det är flera som har reagerat på artikeln, en av dem är Jaan Timoleon i Lund.
NYHET Publicerad:

Reepalus vinstutredning bör syna Malmö

DEBATT Även i offentliga verksamheter finns vinster och samtliga riksdagspartier utformade ifjol regler för hur vinsterna ska hanteras. Det är ett erkännande, även från Vänsterpartiet, att vinster och resultatutjämning behövs. Vad är det då för fel med vinster i privata företag?
NYHET Publicerad:

Hotades av nedläggning – klarade sig i sista minuten

BYRÅKRATI I våras var SFI-skolan AlphaCE ytterst nära att tvingas lägga ner. De hade hamnat i en rävsax när Malmö stad hävdade att skolans lärare trots år av utbildning inte hade rätt behörighet. Viten hotade. Efter en blixtinsats räddades skolan i sista stund.
NYHET Publicerad:

Bemanningsföretag viktiga för unga

ARBETSMARKNAD ”Tröskeln är hög för att komma in på arbetsmarknaden. För många unga, som av naturliga skäl inte har så mycket arbetslivserfarenhet, kan ett bemanningsföretag vara steget över tröskeln.” Det säger Michelle Danielsson, personalansvarig, Uniflex i Malmö.
NYHET Publicerad:

Här lär unga sig om industrin

SOMMARJOBB Göran Sjöberg jobbade extra som städare och i arrestvakten hos polisen under gymnasietiden för att spara ihop till ett utbytesår i USA. Idag är han vd på Hörby Bruk och att själv anställa sommarjobbare är en självklarhet för honom.