Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Antar du min utmaning?

GÄSTKRÖNIKA Jag har förmånen att se elever gå från som en del uttrycker det; en fjantig gymnasieelev till en fullfjädrad entreprenör. Jag ser glädjen i deras ögon när deras företag säljer sin första produkt till en okänd och jag ser hur de växer i takt med att deras företag går från idé till verklighet. Att driva företag i skolan upplever många som kanske det tuffaste de gjort, men också det roligaste och mest lärorika. Det skriver Susan Wahlgren, Ung Företagsamhet, i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Slut på läxhjälps-RUT

RUT Från och med den första augusti avskaffas RUT-avdraget för läxhjälp. Många barn med behov av extra hjälp drabbas och jobbtillfällen kommer att försvinna. ”En stor grupp föräldrar och barn fråntas möjligheten till hjälp som de så väl behöver”. Det säger Rasmus Andersson, vd för Kunskapsugglan i Lund.
NYHET Publicerad:

Kalla inte min väg hit för skit

SOMMARKRÖNIKA Myggen bet mig så att delar av min hals svullnade upp till en enda stor röd kliande böld. Trädgrenar fastnade och slet hål i mina kläder och lämnade skrapmärken på min hud när jag kämpade mig fram.  Jag var 15 år gammal och planterade träd. Det var mitt första riktiga sommarjobb och jag älskade det.
NYHET Publicerad:

Kom igen Hörby!

SAMVERKAN ”Vi måste visa eleverna var det kommer finnas jobb i framtiden. Vi kan inte kräva att de ska veta det. För oss handlar det om att få motiverade medarbetare i framtiden som gjort rätt val bland annat med hjälp utav prao”, säger Olle Schönström, vd S-Schakt AB i Hörby.
NYHET Publicerad:

Björntjänsten som inte skapar jobb

GÄSTKRÖNIKA "Att få tillbaka de utan sysselsättning in på arbetsmarknaden igen är något av den viktigaste utmaningen för svensk politik och näringsliv. Därför blir jag så upprörd över Stefan Löfvens senaste utspel att 100 000 nya jobb ska skapas genom upphandlingar, det vill säga man ska tvinga företag att anställa arbetslösa." Det skriver Björn Falk, vd Samres i Lund, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Malmö försvårar medvetet för friskolorna”

VALFRIHET Sommaren är här och Malmös sommarpraktikprojekt lika så. Samtliga kommunala högstadieskolor i Malmö ingår i satsningen. Barnen som går i friskolor står utanför. 
NYHET Publicerad:

Tid att lyssna på en vinnare i sommar

SOMMARENS PODCAST Det handlar om envishet, misslyckanden, ännu mer envishet och tidsbrist. Men också om mod att satsa, friheten att skapa och att göra skillnad för människor i vårt samhälle. Upptäck Jobbskaparpodden i sommar - en serie personliga samtal med människor som skapar de jobb vi behöver. Flera av dem som berättar vann också senaste upplagan av tävlingen  "Årets mest företagsamma".
NYHET Publicerad:

”Att skapa jobb är stundtals berusande”

GÄSTKRÖNIKA "När jag startade mitt företag vid årsskiftet ångrade jag egentligen bara en sak. Att jag inte gjorde detta tidigare. Det var mycket enklare än vad jag trodde och jag hade stor hjälp av mitt breda nätverk att komma igång. Visst, det är mycket jobb, men jag njuter varje sekund av att vara entreprenör." Det skriver Yasemin Arhan Modéer, Altitude Meetings, Malmö.
NYHET Publicerad:

Svart eller vitt?

ARBETSMARKNAD ”Före ROT fick vi tre till fyra förfrågningar i veckan om att utföra jobb svart. Efter ROT har det helt upphört”. Det säger Crister Olsson, vd Olofssons Plåt AB i Höör.
NYHET Publicerad:

När tänkte du en ny tanke senast?

GÄSTKRÖNIKA "Den frågan fick jag tillsammans med mina kurskamrater när jag för några år sedan gick en Executive MBA-utbildning i Lund. Professor Leif Edvinsson bad oss fundera på när vi senast tänkte en ny tanke som vi aldrig förr hade tänkt." Det skriver Jaan Timoleon, Neron Hälso- och Sjukvårdsutveckling AB i Lund, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

”Vi har potential för 10 i topp”

FÖRETAGSKLIMAT ”Vi har företag som kan utvecklas och växa här och vi ska möjliggöra för dem. Inget är omöjligt!” Det säger Christel Jönsson, ny kommundirektör i Kristianstad.
NYHET Publicerad:

”Vi odlar en kultur att enkla jobb inte behövs”

GÄSTKRÖNIKA "Jag har varit egen företagare och jobbat inom städyrket hela min yrkeskarriär. Jag företräder en bransch som behövs, oavsett hur många smarta jobb som finns därute." Det skriver Jovan Diec, vd för Poolarna Clean Malmö i en gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Vi måste vara attraktiva

ARBETSGIVARAVGIFT ”Höjda arbetsgivaravgifter för unga är en stor oro just nu”. Det säger Camilla Olsson, vd Flädie Mat & Vingård utanför Bjärred.
NYHET Publicerad:

Fem skånska hopp i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Den 11 augusti är det dags för WorldSkills Competition 2015, ett världsmästerskap i yrkesskicklighet. Sverige representeras av 29 ungdomar och 5 av dem kommer från Skåne. Målet är klart - att ta hem världsmästartiteln.
NYHET Publicerad:

”Elisabeth från Malmö”

UTMÄRKELSE I år delades för första gången priset Årets Kvinnliga Gasell ut och det gick det till Elisabeth Brevenson, grundare och vd Beepsend. ”Om jag, Elisabeth från Malmö, kan då kan även många andra kvinnor”, säger den lyckliga vinnaren.
NYHET Publicerad:

Det viktiga sommarjobbet

ARBETSMARKNAD ”Det är svårt att komma in på arbetsmarknaden idag. För unga är ett sommarjobb ett ypperligt tillfälle att få in en fot." Det säger Karin Wikström, vd Skånes Djurpark. För många unga är ett sommarjobb den första kontakten med arbetsmarknaden. Skånes Djurpark, Ystad Saltsjöbad och Scandic S:t Jörgen är tre arbetsgivare som ger ungdomarna en chans.
NYHET Publicerad:

"Vi fungerar som en boost"

MATCHNING Att under sin studietid kunna fördjupa sina kunskaper genom att använda dem praktiskt gagnar både studenter och de företag som tar vara på kompetensen. ”Vi är stolta över att minska matchningsproblematiken”, säger Emil Eriksson, vd Lunicore i Lund. Lunicore anställer toppstudenter som studerar vid Lunds universitet och har byggt ett framgångsrikt konsultföretag.
NYHET Publicerad:

”Det är som ett lotteri”

INTEGRATION Många välutbildade invandrar till Sverige på flykt från krig och oro i andra delar av världen. Men vägen fram till arbetsmarknaden är krånglig. ”Det tar för lång tid att komma in i samhället”, säger Hamzeh Azimeh som kom till Malmö 2014 från Syrien med en lång karriär som lärare och skolledare i bagaget.
NYHET Publicerad:

(S)tå upp för den svenska modellen!

KOMMENTAR Jag möter många företagare som är bekymrade över vad som nu håller på att ske i Malmö och på flera andra håll i landet. När kommuner anställer fackliga kontrollanter rubbas balansen på arbetsmarknaden. Vårt budskap inför Socialdemokraternas kongress är att vi i stället behöver slå vakt om den svenska modellen.
NYHET Publicerad:

"Visstid är ett gummiband som parerar förändringarna"

ARBETSMARKNAD "Stor flexibilitet är direkt avgörande för hotell- och restaurangbranschen. Här ingår att vi behöver visstidsanställda som ett gummiband för att parera de otroligt snabba förändringarna", säger Anders Nilsson, vd och en av ägarna till Ystad Saltsjöbad.