Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Malmös största utmaning

UTBILDNING ”6000 nya grundskoleplatser behövs i Malmö inom 4 år. Samtidigt som man köper baracker för att klara av att möta behovet av utbildningsplatser motarbetar Malmö privata alternativ”. Det säger Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Bleka solstrålar i Skåne

KONJUNKTUR Återhämtningen fortsätter men det går långsamt. Förväntningarna hos skånska företag på det kommande halvåret visar att för första gången på ett år är det nu fler som tror på ökad produktion/försäljning. Men investeringarna är fortsatt låga och företagen är försiktiga med att anställda. Det framgår av svaren från vår skånska företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Valfriheten är en kärnfråga

KONKURRENS ”Att vi ska få fortsätta finnas till, det är kärnfrågan.” Så löd budskapet till politikerna från Jaan Timoleon när de besökte vårdcentralen Laurentiikliniken i Lund. Vid besöket deltog tre politiker från Lunds kommun, Hanna Gunnarsson (V), Elin Gustafsson (S) och Inga-Kerstin Eriksson (C). Diskussionen kom att handla om vikten av valfrihet och primärvårdens största utmaningar.
NYHET Publicerad:

6 av 10 företag i Skåne drabbas när avgift höjs

ARBETSMARKNAD När regeringens förslag om en fördubblad arbetsgivaravgift för de under 25 år blir verklighet får det stora effekter för ungdomar och näringsliv i Skåne. Det visar Svenskt Näringslivs Företagarpanel för första kvartalet 2015.
NYHET Publicerad:

Näringslivschefen som vill slippa trassel

FÖRETAGSKLIMAT ”Kan vi från kommunens sida erbjuda mötesplatser, stötta företagen i deras kompetenshöjande arbete och vara marknadsskapande så tror jag vi får ett fint företagsklimat.” De orden kommer från Ulf Silbersky, Eslövs nya näringslivschef, som tillsammans med sina kollegor planerar för ett bättre företagsklimat i kommunen.
NYHET Publicerad:

Ny kalldusch för Malmös företagsklimat

KONKURRENS ”Kommunen ska inte gå in och sparka undan fötterna på privata aktörer som bidrar till folkhälsa och arbetstillfällen.” Det är Magnus Wilhelmssons, vd Nordic Welness, kommentar på att Malmö stad med nya Hylliebadet direkt konkurrerar med företagen.
NYHET Publicerad:

Skattechock slår mot företag och ungdomar

DEBATT Det saknas inte höga ambitioner i jobbpolitiken. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det kräver i sin tur över 400 000 nya jobb varav 76 700 i Skåne. Då höjs arbetsgivaravgifterna för unga med 19 miljarder.
NYHET Publicerad:

Någon måste betala för ökade kostnader

FÖRETAGSBESÖK Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar och införandet av skriftliga avtal vid telefonförsäljning diskuterades när kommunpolitiker besökte företaget Online Sverige i Lund.
NYHET Publicerad:

Företagsamt i Malmö

REKRYTERING ”Good Malmö är ett initiativ av näringslivet för att göra Malmö till en ännu bättre stad.” Så beskriver initiativtagaren David Polfeldt projektet. Med konceptet att en företagare anställer en person i ett år har man avsikten att minska stadens arbetslöshet och utanförskap.
NYHET Publicerad:

Mentorskap är win-win

MATCHNING ”De flesta jobb förmedlas via kontakter. En fot in i näringslivet är guld värt”. Det säger Måns Paulson, ansvarig för Akademikerprojektet hos Rotary Malmö.
NYHET Publicerad:

"Kommunala vetot grundskott mot mindre friskolor"

SKOLA Nu står det klart att regeringen vill utreda ett kommunalt veto vid friskoleetableringar. En rundringning visar att friskolorna är oroliga för att det blir tvärstopp för nyetableringar. "Det här är ett grundskott mot nya små aktörer på skolmarknaden", säger Christer Andersson, vd för Campeon gymnasieskola.
NYHET Publicerad:

Byggföretagare rasar mot fackliga kontrollanter

UPPHANDLING Malmö stad vill använda fackliga kontrollanter för att säkerställa att det inte finns svart arbetskraft på byggarbetsplatser. Stadens byggare protesterar. ”Att jag ska löneförhandla och kontrolleras av samma person skapar en obalans på arbetsmarknaden”, säger Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar´n i Skåne.
NYHET Publicerad:

Den livsviktiga anställningen

GÄSTKRÖNIKA "Att få sitt första jobb och kunna plocka ut sin första lön är en stor lycka och stolthet. Självförtroendet får fart på nytt. Men för de flesta av dagens ungdomar är det en lång och krokig väg dit. För dem spelar bemanningsbranschen, där jag verkar, en stor och mycket viktig roll." Det skriver Fredrik Mohlin, vd Joblink.
NYHET Publicerad:

Hur är företagsklimatet?

FÖRETAGSKLIMAT I Skåne har drygt 7000 företagare nu möjlighet att betygsätta sin kommun. Vår årliga enkät om företagsklimat är utsänd och då även till samtliga politiker i fullmäktige i Skånes kommuner. Missa inte chansen att svara är vårt budskap till dig som fått enkäten!
NYHET Publicerad:

Ny näringslivschef ska göra Landskrona attraktivt

FÖRETAGSKLIMAT "Under alla år jag bott i Landskrona har jag känt att det är en stad med otrolig potential och med oförtjänt dåligt rykte. Det vill jag förändra", säger Anna Classon, Landskronas nya tillväxt- och näringslivschef.
NYHET Publicerad:

Dyra miljösaneringar slår mot småföretag

MILJÖ Gamla miljösynder gör att upp till 78 000 markområden idag kan vara förorenade och måste saneras. För en enskild småföretagare kan saneringen gå på flera miljoner. "Det är förenat med stora risker och ibland klarar man sig, ibland gör man det inte", berättar Carin Stoeckmann, vd på Byggmästar´n.
NYHET Publicerad:

”Det gäller att våga satsa”

FÖRETAGSAMHET ”Spoons är ett företag som har vuxit snabbt sedan starten. Att driva ett livsmedelsföretag i Sverige som konkurrerar mot stora jättar kräver engagemang och driv.” Det var en av motiveringarna som Ulrika Gervais fick när hon var nominerad till Årets mest företagsamma i Skåne 2014.
NYHET Publicerad:

Ingen välgörenhet att ta emot praktikanter

SAMVERKAN Att man kan gå genom hela grundskolan, vidare till universitetet och sedan därifrån utan att någon gång ha varit ute i arbetslivet är helt obegripligt”. Det säger Maria Hernroth, vd Peabskolan i Ängelholm.
NYHET Publicerad:

Brottslighet mot företagare – skrämmande vanligt?

KRIMINALITET Nio av tio företagare i Skåne har utsatts för någon form av brottslig verksamhet. Det visar en undersökning från oss. Handeln är hårt drabbad och enbart svinnet i butiker kostar 9 miljarder per år. Det är som att en Volvo V70 skulle köra ut ur butiken - per månad.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

FÖRETAGSAMHET ”UF-företagare ger resultat som har betydelse för individen och samhället”. Det säger Jonas Hehrne, kvalitetsansvarig på Ung Företagsamhet. Den årliga UF-mässan på Emporia, där 200 företag ställde upp med sina varor, tjänster och kompetenser bevisar att det finns en stor potential i den kommande generationen av företagare.