Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Grattis Joakim

YRKES-SM Osbysonen Joakim Carlsson kammade hem guld i svetsning i Yrkes-SM i Malmö – stort grattis! Nu ska han representera Sverige i EM.
NYHET Publicerad:

Gör affärer med näringslivet Landskrona

KOMMENTAR Nio av tio företagare anser att det är ganska eller mycket viktigt att kommuner gör fler affärer med näringslivet och avstår verksamhet i egen regi. I kommuner som vill skapa ett gott företagsklimat – och därmed fler jobb – öppnar man upp marknader i stället för att stänga dem som man nu vill göra i Landskrona, skriver Eva Frisk, Biträdande regionchef Malmö
NYHET Publicerad:

Skånska företagare ger betyg

FÖRETAGSKLIMAT Av Skånes 33 kommuner får 13 bättre sammanfattande betyg av företagarna i år jämfört med 2015. Sämre betyg får 17 kommuner medan 3 står stilla. Det framgår av årets enkätundersökning av företagsklimatet där 3589 företagare i Skåne har satt betyg på sin kommun.
NYHET Publicerad:

Fler jobb i Skåne med förbättrat företagsklimat

På tisdag den 24 maj presenteras resultaten av företagsklimatets utveckling i Skånes 33 kommuner. Men hur påverkar egentligen företagsklimatet arbetslösheten och tillväxten i regionen och i kommunerna? I en färsk studie genomförd av nationalekonomen Fabian Wallén får vi svaret.
NYHET Publicerad:

Nystartat med visioner

INTEGRATION Att se samhällsnytta med migration och integration har Jakob Svärd och hans affärspartner Michel Massadakis tagit fasta på. De startade företaget Självbildarna i Malmö som vill minska avståndet mellan näringslivet och människor som kommer till Sverige genom att minska språkbarriären.
NYHET Publicerad:

Privat vårdföretag i en utmanande värld

FÖRETAGSBESÖK Det är inte problemfritt att driva en privat vårdcentral i Skåne, något som Näsets Läkargrupp har fått erfara. ”Det är svårt att satsa och planera framåt” säger Ingela Loth.
NYHET Publicerad:

Jobbkö från Malmö till Göteborg

DEBATT Regeringens målsättning är att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det innebär att 460 000 nya jobb behöver skapas på bara några år. Skulle alla de arbetssökande till dessa jobb ställa sig i kö utanför arbetsförmedlingen i Malmö, så skulle den sträcka sig ända till Göteborg.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ludvig Hambraeus

FÖRSTÄRKNING Möt vår nya studentmedarbetare – välkommen till oss, Ludvig Hambraeus! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre, läs hans presentation här!
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri snuvar företag på uppdrag

KONKURRENS Politikerna i Landskrona vill starta ett kommunalt tvätteri för att råda bot på den höga arbetslösheten i regionen. Helt fel väg att gå, menar företagen i branschen. "Om den volymen istället hade handlats upp bland oss företag hade vi definitivt kunnat anställa nya medarbetare och alltså skapat nya arbetstillfällen", säger Claes Olofsson, försäljningschef på tvätteriföretaget CWS-boco Sweden.
NYHET Publicerad:

"Att driva företag är att blomma"

FÖRETAGSAMHET Hemlängtan till Skåne och gården i Stora Råby tillsammans med viljan att se entreprenörer få växa med sina idéer fick Håkan Pålsson att återvända till sina rötter. Här har han utvecklat en unik ”business community” som uppskattas av både större och mindre företag.
NYHET Publicerad:

Nyhetscafé med annat perspektiv

FÖRETAGSAMHET För drygt två år sedan flydde journalisten Ali Alabdallah ett krigshärjat Syrien för att komma till Sverige. Nu vill han sprida sina kunskaper till nyanlända.
NYHET Publicerad:

Nu tvingas Syed Latif lämna Sverige

INTEGRATION Syed Latif fick avslag på sin resningsansökan i Högsta Förvaltningsrätten, och idag verkställs utvisningen. Idag tvingas han lämna Sverige eftersom han fått sitt jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. ”Jag vill tacka alla som har hjälpt mig”, säger han.
NYHET Publicerad:

I stället för att höja skatten

VÄLFÄRD ”Det handlar om att få ut mer välfärd ur varje skattekrona”. Det sa Anders Morin, Svenskt Näringsliv, och hänvisade till de stora skillnaderna i kostnaden för välfärden mellan Skånes olika kommuner. Det framkommer i en rapport som han presenterade i Malmö.
NYHET Publicerad:

Skånska hopp tävlar i Malmö

YRKES-SM Den 11–13 maj öppnar Malmömässan dörrarna för Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar. Joakim Carlsson och Niklas Sandelius är några av de 25 skånska ungdomar som är laddade att slåss om SM-titlarna inom sina yrken. Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Uppladdningen har bara börjat – vinnarna får representera Sverige i EM och VM.
NYHET Publicerad:

Jobbigt svenskt mästerskap i Malmö

KOMMENTAR Den 11–13 maj arrangeras Sveriges jobbigaste evenemang, Yrkes-SM i Malmö. Runt 200 ungdomar från hela landet tävlar i fler än 30 yrken. Sveriges bästa yrkeselever tävlar i yrkesskicklighet och att bara kvalificera sig är en bedrift. Det är ett utmärkt tillfälle att också prata om jobbiga frågor som yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft samt om kompetensförsörjningen för företagen i Skåne.
NYHET Publicerad:

Nätverk – både hopp och hinder

FÖRETAGSAMHET ”Med myndigheterna och tillstånden gick allt bra, men att avtala kontrakt med de stora företagen kändes som snudd på omöjligt. Vi saknade kontakter och referenser”. Det säger Irena Kondi som flyttade sitt framgångsrika företag från Italien till Sverige. Att starta  verksamheten på nytt visade sig vara något av ett Moment 22.
NYHET Publicerad:

”Tänk om och tänk rätt”

SJUKFRÅNVARO Regeringen vill återinföra medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det kommer att fungera lika dåligt som förra gången, är budskapet från en rad skånska företagare. Nio av tio av dem kommer att bli mer försiktigare vid anställningar.
NYHET Publicerad:

Avskyr Sverige internationella företagare?

GÄSTKRÖNIKA ”Fram till 2013 bodde jag i mitt hemland Jordanien. Där drev jag eget företag, ett konsultföretag specialiserat på affärsutveckling och projektledning. Jag arbetade med kunder på den Arabiska halvön men kriget i Syrien påverkade allt och alla.” Det skriver Fairooz Tamini från Malmö i en gästkrönika om hur det var att flytta till Sverige som företagare.
NYHET Publicerad:

Does Sweden hate international entrepreneurs?

Until July 2013 I was living in my home country; Jordan, where I was running my own company; a consultancy firm specialized in business process re-engineering and project management. I was working with the Arab Gulf but the war in Syria was affecting everything and everyone in the Middle East.
NYHET Publicerad:

Sökte jobb på Linkedin – nu utvisas han

INTEGRATION Bangladesharen Syed Latif fick jobb i Sverige genom en platsannons på Linkedin, en av världens största webbtjänster för rekrytering och jobbsökande. Men nu utvisar Migrationsverket Syed Latif, eftersom de menar att hans jobb inte utannonserades på rätt sätt.