Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Glöd för mat och mentorskap

FÖRETAGSAMHET "Människor kommer hit från hela världen för att äta vår skånsk-danska mat. Vi drivs av passionen för mat, men också för mentorskap." Det säger Mats och Ebbe Vollmer som driver stjärnkrogarna Vollmers, Snapphane och Malmö Rökeri i Malmö.
NYHET Publicerad:

Med företagande i blodet

FÖRETAGSBESÖK Ingela Engman var bara 17 år när hon startade Felestad. Från början var det en enskild firma där hon bland annat sålde klockor till sina föräldrars vänner. Nu 30 år senare har den växt till ett aktiebolag med 21 anställda som hon driver tillsammans med sin man.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Elna Dahlberg

MEDARBETARE Vår nya praktikant inför våren 2016 är Elna Dahlberg och hon är varmt välkommen till oss på regionkontoret i Malmö. Vi bad Elna att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre – läs hennes presentation här!
NYHET Publicerad:

Skånska företag behöver trygga elleveranser

ENERGI En eventuell stängning av kärnkraften runt 2020 kan få konsekvenser för elpriset. Sex av tio företag i Skåne anger att el till konkurrenskraftiga priser har avgörande eller ganska stor betydelse för företagets konkurrenskraft. Många kan inte heller kompensera för ökade kostnader utan tvingas minska antalet anställda.
NYHET Publicerad:

Här vässas företagsklimatet

FÖRBÄTTRINGAR ”Ett gott företagsklimat är en förutsättning för tillväxt.” Det säger Karin Kroon Gunnarsson, näringslivschef i Hörby, som varit en av initiativtagarna till att förbättra för företagen. Nu har startskottet gått för utbildning av ca 400 personer i flera kommuner för att bättre tillmötesgå företagens behov.
NYHET Publicerad:

”Att se människor lyckas är min drivkraft”

FÖRETAGSAMHET Från fängslad i Syrien till hyllad entreprenör i Sverige – 22-åriga Balqis Khattab har gjort en resa som få ens kan föreställa sig. Idag driver hon Möllans Basement i Malmö och fick nyligen ett hedersomnämnande i Svenskt Näringslivs utmärkelse ”Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015” där allmänheten fick rösta fram de bästa. 
NYHET Publicerad:

Myndighetsbeslut delseger för näringslivet

KOMMENTAR Konkurrensverket har kommit med ett beslut gällande Malmö kommuns tillämpning av den så kallade Vita-jobbmodellen. Myndigheten konstaterar bland annat att modellen ger fackliga kontrollanter allt för långtgående befogenheter. Svenskt Näringsliv ser både fördelar och nackdelar med beslutet, skriver upphandlingsexperten Ellen Hausel Heldahl.
NYHET Publicerad:

"Informera i stället för inspektera"

FÖRETAGSKLIMAT "Hade jag vetat om allt krångel med myndigheter innan så vete sjutton om jag startat företaget". Det säger Göran Nordander, vd på Torekows Lilla Chipsfabrik, ett relativt nystartat företag som växt snabbt men som fått brottas med en hel del regelkrångel.
NYHET Publicerad:

Mannen med nio företagarliv

FÖRETAGSAMHET Årets mest företagsamma människa i Skåne 2015, Martin Jörgensen, ger ett vänligt och avslappnat intryck när han hälsar oss välkomna i den väldoftande Lakritsfabriken i Helsingborg. Han visar stolt upp sitt diplom från finalen och prisutdelningen som genomfördes dagen före. ”Det får stå här i butiken tillsammans med mina andra priser så att alla kan se”, säger Martin Jörgensen stolt.
NYHET Publicerad:

Försvåra inte arbetskraftsinvandringen

DEBATT Nu är det sju år sedan den dåvarande alliansregeringen och miljöpartiet öppnade upp för arbetskraftsinvandring till Sverige.  Nu ser vi ett antal hinder framöver. Det skriver Karin Ekenger och Rolf Elmér i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Hallå där Katarina!

FÖRETAGSKLIMAT Svalövs kommun har fått en ny näringslivs- och turismchef. Vi har träffat henne och ställt några frågor.
NYHET Publicerad:

Företagare om ID-kontrollerna: ”Det är panik i politiken”

NYHET Lagen om ID-kontroller för resenärer över Öresund har lett till en omfattande debatt och massiv kritik. För företaget Swiftcourt är ID-kontrollerna förödande. ”Det är väldigt olyckligt och en stor huvudvärk för oss”, säger Johan Hedén Hultgren, vd.
NYHET Publicerad:

Varje tusenlapp är viktig för en småföretagare

FÖRETAGSAMHET Efter en längre tid i San Francisco och London blev det dags att komma hem till Skåne när familjen utökades. Här upptäckte Henrik Jönsson från Malmö att det var lättare sagt än gjort att ta hand om nyfödda tvillingar och samtidigt driva företag. Därför startade han ett till företag.
NYHET Publicerad:

Grattis Cecilia

VINNARE Det blev Cecilia Rehn som skrev den i vårt tycke bästa motiveringen vid röstningen på Årets mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Nyårskarameller

NYÅRSÖNSKAN Vid vår final av Skånes mest företagsamma människa 2015 passade vi på att fråga några företagare om deras förväntningar inför 2016.  Det de har gemensamt är: företagsamhet!
NYHET Publicerad:

Näringslivsupprop som sprider sig

INTEGRATION Vad kan näringslivet göra när vi står mitt uppe i vår tids mest allvarliga humanitära kris? 60 miljoner befinner sig på flykt världen över. Tusentals människor kommer till Sverige varje vecka, och en stor del av dem anländer till Malmö.
NYHET Publicerad:

De anställer mångfaldskraftiga ninjor

UTMÄRKELSE ”Mångfald är aldrig ett mål i sig. Målet är att vara ett konkurrenskraftigt och innovationskraftigt företag. För att vara det har vi sprungit efter talanger i hela världen, och det har gjort oss mångfaldskraftiga.” Det säger Deniz Yildrim, vd för IT-bolaget tretton37 som vann MINE:s utmärkelse ”Årets mångfaldssmarta företag”.
NYHET Publicerad:

Blek vintersol i Skåne

KONJUNKTUR Återhämtningen fortsätter men det är skakigt för Skåne. Förväntningarna hos skånska företag på det kommande halvåret visar att det är det nu fler som tror på ökad produktion/försäljning och fler investeringar. Men företagen är försiktiga med att anställa. Det framgår av svaren från vår skånska företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Kan sociala krav i upphandling försämra integrationen?

INTEGRATION ”Helt vanlig konkurrensutsättning av offentlig verksamhet är bättre för integrationen än sociala krav i upphandling”. Det säger Li Jansson, arbetsmarknadsekonom Almega, vid ett seminarium i Malmö. Det debatterades av kommunalrådet Andreas Schönström (S) och regionrådet Niels Paarup Petersen (C).
NYHET Publicerad:

…och vinnaren är – Martin!

Idag avslöjades och firades vinnaren av utmärkelsen "Skånes mest företagsamma människa 2015". Martin Jörgensen, med företaget Lakritsfabriken i Helsingborg, fick flest röster av de fem finalisterna när vi bad allmänheten avgöra.