Plötsligt sade Arbetsförmedlingen nej

NYHET Publicerad

BYRÅKRATI Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige slår i taket. Ändå stöter företagare som vill rekrytera unga på problem. Annette Lathi har under det senaste året anställt 35 arbetslösa ungdomar via arbetsförmedlingen. Men när företaget nu fortsätter att växa fick hon plötsligt nej.

Annette Lahti

Annette Lahti

I januari är det ett år sedan Annette Lathi tog steget att bli egen företagare. I dag har K2C, som bedriver kundserviceverksamhet för en rad välkända företag inom exempelvis detaljhandeln, 35 anställda varav många rekryterats via arbetsförmedlingens jobb-garantiprogram för långtidsarbetslösa ungdomar under 25 år.

– Vi ger ungdomarna tre månaders utbildning, en så kallad praktikperiod, som bekostas av arbetsförmedlingen. Fungerar allt bra anställer vi. Hittills har vi kunnat erbjuda nio av tio ungdomar som gjort praktik hos oss fast jobb, berättar Annette.

K2C fortsätter att växa i rask takt och Annette är nu i behov av att nyanställa igen. Men i den senaste kontakten med arbetsförmedlingen fick hon nej. Handläggaren på arbetsförmedlingen ansåg plötsligt att tre månaders utbildning var för länge och beviljade inte praktikperioden för en ung arbetslös kvinna som Annette önskade ta in. Handläggaren menade att det borde räcka med en månad för att lära sig jobbet.

– De ungdomar som vi tar in ska lära sig en rad olika system. Därutöver mängder av policys och guidelines. Vem är det som avgör vad som krävs under utbildningsperioden? Jag som företagsledare eller en handläggare på arbetsförmedlingen? frågar sig Annette.

Annette tog kontakt med handläggarens chef för att få beslutet omprövat, men utan resultat. Han hänvisade henne tillbaka till handläggaren med kommentaren att han hade fullt förtroende för sin personal och deras beslut.

Den kvinna som Annette ville erbjuda praktikplats, och med stor sannolikhet vidare anställning, fick alltså nej. Beskedet från arbetsförmedlingen kom bara ett par dagar innan hon skulle påbörjat praktikperioden hos K2C där utbildningsplan och inskolningsprogram redan var fastställd.

– Hon blev förstås väldigt besviken. Här hade hon chansen att äntligen komma in på arbetsmarknaden och få ett jobb som hon verkligen ville ha. Istället tvingas hon fortsätta gå på a-kassa och är, så vitt jag vet, arbetslös än idag.

– Siffrorna för ungdomsarbetslösheten i det här landet slår i taket – och samtidigt motarbetas företagare som vill anställa unga. K2C växer med 40-50 procent per år. Idag är vi 35 anställda, vid jul kommer vi vara 45 och inom två år har vi en personalstyrka på 150 personer enligt våra beräkningar. Det innebär att vi kommer behöva rekrytera över 100 personer inom den närmaste tiden varav många unga. Men ska vi lyckas behöver vi arbetsförmedlingens stöd. Vi måste samarbeta, inte motarbeta varandra då vi faktiskt jobbar mot samma mål, att få fler ungdomar i arbete.

Det Annette efterfrågar är större engagemang från arbetsförmedlingens sida och vill nu bjuda in lednigen till K2C för att visa upp verksamheten och hur de jobbar. Hon menar att det kan vara ett första steg för att uppnå större förståelse.

– Jag skulle önska att de var mer delaktiga och aktivt arbetade för att sätta sig in i våra behov. Först då kommer arbetsförmedlingen kunna fungera som den serviceinstans den bör vara för svenska företagare.Lisa Thorngren

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jobbigt svenskt mästerskap i Malmö

KOMMENTAR Den 11–13 maj arrangeras Sveriges jobbigaste evenemang, Yrkes-SM i Malmö. Runt 200 ungdomar från hela landet tävlar i fler än 30 yrken. Sveriges bästa yrkeselever tävlar i yrkesskicklighet och att bara kvalificera sig är en bedrift. Det är ett utmärkt tillfälle att också prata om jobbiga frågor som yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft samt om kompetensförsörjningen för företagen i Skåne.
NYHET Publicerad:

Nätverk – både hopp och hinder

FÖRETAGSAMHET ”Med myndigheterna och tillstånden gick allt bra, men att avtala kontrakt med de stora företagen kändes som snudd på omöjligt. Vi saknade kontakter och referenser”. Det säger Irena Kondi som flyttade sitt framgångsrika företag från Italien till Sverige. Att starta  verksamheten på nytt visade sig vara något av ett Moment 22.
NYHET Publicerad:

”Tänk om och tänk rätt”

SJUKFRÅNVARO Regeringen vill återinföra medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det kommer att fungera lika dåligt som förra gången, är budskapet från en rad skånska företagare. Nio av tio av dem kommer att bli mer försiktigare vid anställningar.
NYHET Publicerad:

Avskyr Sverige internationella företagare?

GÄSTKRÖNIKA ”Fram till 2013 bodde jag i mitt hemland Jordanien. Där drev jag eget företag, ett konsultföretag specialiserat på affärsutveckling och projektledning. Jag arbetade med kunder på den Arabiska halvön men kriget i Syrien påverkade allt och alla.” Det skriver Fairooz Tamini från Malmö i en gästkrönika om hur det var att flytta till Sverige som företagare.
NYHET Publicerad:

Does Sweden hate international entrepreneurs?

Until July 2013 I was living in my home country; Jordan, where I was running my own company; a consultancy firm specialized in business process re-engineering and project management. I was working with the Arab Gulf but the war in Syria was affecting everything and everyone in the Middle East.
NYHET Publicerad:

Sökte jobb på Linkedin – nu utvisas han

INTEGRATION Bangladesharen Syed Latif fick jobb i Sverige genom en platsannons på Linkedin, en av världens största webbtjänster för rekrytering och jobbsökande. Men nu utvisar Migrationsverket Syed Latif, eftersom de menar att hans jobb inte utannonserades på rätt sätt.
NYHET Publicerad:

Branschen som ungdomarna glömt bort

FÖRETAGSBESÖK ”Vårt största problem handlar om rekrytering. Vi söker sju stycken nya medarbetare men Arbetsförmedlingen hittar inte några som matchar våra kompetenskrav. Vi måste aktivt kontakta dem varje vecka för att det ska hända någonting. Företagare är de som skapar arbetstillfällen och Arbetsförmedlingen borde vilja samarbeta med oss.” Det säger Anders Karlsson, produktionschef på Naturstenskompaniet.
NYHET Publicerad:

En byggboom kräver en anställningsboom

FÖRETAGSAMHET ”Visst är det strålande om det kommer att byggas mer i Sverige. Men det är samtidigt frustrerande. Vi måste också ha tillräckligt med kompetent personal för att klara av det.” Det säger Olle Schönström, vd för S-Schakt i Hörby.
NYHET Publicerad:

Risk för nattfrost trots vårsol

FÖRETAGARPANEL När de skånska företagarna ger sin syn på kommande produktion/försäljning, investeringar och antalet anställda inför framtiden är det en dystrare bild än vad som ges i de flesta andra län. En tillbakablick visar också att de förhoppningar som fanns i höstas inte har infriats.
NYHET Publicerad:

Näringslivet värdefull partner för Värner Rydénskolan

SAMVERKAN Nyligen var alla elever i årskurs 8 på Värner Rydénskolan ute på prao. Mycket tack vare uppbackning av MKB Fastighets AB i Malmö. ”Vi ser hur våra elever växer och blomstrar när de är ute på en arbetsplats”, säger rektor Lise-Lott Nilsson.
NYHET Publicerad:

"Förmån för oss att ta emot en praoelev"

PRAO ”För oss var det en självklarhet att ställa upp genom att erbjuda en praoplats under en vecka”, säger Linda Molin, vice vd för Aspekta, ett av de företag som under veckan tagit emot en elev från Värner Rydenskolan. ”Vi ser fram emot att vara en del i MKB:s arbete på Värner Rydenskolan”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Företagare rasar mot sjuklöneförslag

SOCIALFÖRSÄKRING Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls förslag att företagen ska medfinansiera långtidssjukskrivningar får skarp kritik bland företagen. "Det verkar som vanligt att allt ansvar vilar på oss arbetsgivare och att arbete är livsfarligt", säger Skåneföretagaren Carl-Otto Schwarz, Örups Säteri.
NYHET Publicerad:

Fackligt lönerace hotar den svenska modellen

DEBATT Den svenska modellen är hotad. Och hotet kommer inifrån arbetarrörelsen. När ett antal LO-fack med Byggnads i spetsen i årets avtalsrörelse vill spräcka märket äventyrar de bärande delar av den svenska modellen. Det skriver Carola Lemne, Rolf Elmér och Anders Fredriksson i en debattartikel i Kristianstadsbladet.
NYHET Publicerad:

Krav på lärlingar stötte bort mindre företag

UPPHANDLING Perstorps kommun upphandlade ramavtal med ett märkligt krav- de uttagna företagen skulle anställa en lärling från orten. Trots kravet kunde kommunen inte garantera något värde på kontraktet, vilket tvingade ett lokalt företag att tacka nej till uppdraget.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Prestation ger modern lön hos Lödde Plåt

LÖNESÄTTNING Stort medarbetarinflytande, känslan av vara del i ett vinnande team och prestationsbaserade löner är ledord vid lönesättningen hos byggplåtslageriföretaget Lödde Plåt.
NYHET Publicerad:

Sveriges största kulturexport 2016 är skånsk

FÖRETAGSBESÖK ”Vi har fått en direkt global räckvidd genom succén med ”Tom Clancy’s The Division”. Spelet kommer med största säkerhet att bli Sveriges största kulturexport i år.” Det säger Martin Hultberg, IP Director på Massive Entertainment i Malmö.
NYHET Publicerad:

Vilken roll kan du som företagare spela för integrationen av nyanlända?

INTEGRATION Vid Svenskt Näringslivs seminarium i Malmö om vad som behövs för att nå en effektivare integration på arbetsmarknaden passade vi på att intervjua fyra deltagande företagare. Frågan de fick var "Vilken roll kan du som företagare spela för integrationen av nyanlända, och vilka verktyg behöver du för det?" – läs deras svar via bildspelet.
NYHET Publicerad:

Vårt viktigaste vägval

INTEGRATION ”Är vi verkligen redo för stora initiativ från civilsamhället? Jag tror att svaret är entydigt. Vi måste tillåta oss att bli det. Vi måste våga prova det vi aldrig har provat.” Det säger Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.
NYHET Publicerad:

Nästa generation skånska företagare

FÖRETAGSAMHET Ungdomarna är Sveriges framtid och  vi tror på innovatörer och entreprenörer. Min förhoppning för UF-mässan är att ungdomar och erfarna entreprenörer möts för att utbyta idéer och lära av varandra då det finns många saker som unga är bättre på än vuxna." Det säger Anders Börgdal, marknadschef på Emporia köpcentrum i Malmö.