Östersund

Pedagogens väg 2

831 40 Östersund

Tel: 063-14 10 95

Företagsklimatet blir allt sämre i Jämtland

ENKÄTSLÄPP Sverige behöver många nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker på alla nivåer. Men så är det inte. I Jämtlands län får fem av åtta kommuner lägre betyg av företagsklimatet i årets undersökning av det lokala företagsklimatet.

Orimliga handläggningstider
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Jämtlands framtid är företagsamma människor, oavsett ålder!
Läs Ola Toftegaards kommentar »
I kölvattnet av sänkt ROT-avdrag - uppsägningar och mer svarta jobb
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Skattehöjningarna slår direkt mot jobben
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Inget snyggt världsrekord!
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Otrygghet för unga är att inte få ett jobb alls
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Begränsa inte företagens möjlighet att anställa
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Slopa förslaget om ungdomsskatt
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Brist på samsyn dåligt för företagsklimatet
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Se tillväxten för vad den är
Läs Ola Toftegaards kommentar »

Att rusta inför framtiden

GÄSTKRÖNIKA 6,4 miljarder uppkopplade enheter under 2016. Uppskattningsvis 50 miljarder enheter under 2020. Att leva i nutiden är svårt. Aldrig någonsin kommer man igen att få uppleva en så långsam utvecklingstakt som just nu. Ändå står våra fundamentala system såsom skolsystemet i princip stilla i utvecklingen där data/IT blir degraderat till att i bästa fall vara ett ämne. Det skriver Maria Svensson Wiklander i sin krönika.

Branschråd utvecklar friskskola

FRISKOLA Med marknadsanpassade utbildningar driver tre entreprenörer och lärare StorsjöGymnasiet i Östersund, StenstanGymnasiet i Sundsvall och GuldstadsGymnasiet i Skellefteå. Praktik hos lokala företag, verklighetstrogna projekt och branschråd bidrar till att eleverna är redo för arbetsmarknaden från dag ett.

Politisk låsning stoppar sommarjobb i Östersund

ARBETSMARKNAD Turerna kring feriearbetet i Östersund fortsätter fram och tillbaka. Senaste budet från kommunen är att ungdomarnas feriepraktik ska upphandlas, något som de privata vårdbolagen ställer sig starkt kritiska till. ”Jag kan inte under några omständigheter ta emot ungdomarna under de här villkoren”, säger Ruth Berglund, vd på Strukturrutan.

Miljöutmaningarna - Det är okört!

MILJÖ I slutet på april bjöd Svenskt Näringsliv in företagare, politiker och studenter till visning av den nya miljöfilmen ”Ingen tid att förlora” med Nicklas Skår och artisten Anna Sahlene i huvudrollerna.

Sänkt arbetsgivaravgift ger ökad sysselsättning

FÖRETAGARPANELEN På onsdag i nästa vecka lämnas 2016 års ekonomiska vårproposition till riksdagen. Svenskt Näringsliv har passat på att fråga företagen i Jämtland om vilka konkreta förslag de tror skulle bidra mest till ökad sysselsättning.

Företagarkritik mot det slopade avdraget för representation

DEBATT Det borde bli lättare att driva företag – inte svårare. Som företagare i Sverige bidrar vi till att skapa jobb och till den gemensamma välfärden genom den skatt vi betalar. Det skriver Per-Åke Wahlund, Sir Winston Group och Katarina Magnusson, Tages Konditori & Kök som är kritiska till regeringens förlag att avskaffa avdragen för representation.

Privat vårdbolag går miste om sommarjobbare

FERIEJOBB Kommunal och SKL sätter stopp för ungas sommarjobb inom den privata vården i Östersund. På äldreboendet Strukturrutan kan man bara se på när de unga glädjespridarnas sommarjobb rycks bort bara månader innan sommaren. ”De tar bort ungdomarnas chans till sitt första jobb”, säger Ruth Berglund, vd.

Digitalisering - möjligheter men också utmaningar

DIGITALISERING Många svenska företag riskerar att tas på sängen om de inte ser över sina it-system innan den nya dataskyddslagen träder ikraft om två år. Hårdare krav på att skydda personuppgifter och elektronisk lagrad information är att vänta.

Gräsrötter utvecklar bygden

DRIVKRAFT "Mötesplats Oviken ger ett mervärde i Oviken. Innan satsningen flyttade folk härifrån men nu har det vänt. Folk flyttar hit igen och vi har bostadsbrist och dagiset måste byggas ut. Bygden sjuder av utveckling och det finns en stark framtidstro. Samverkan mellan invånarna, det lokala näringslivet och det offentliga har gett bästa möjliga resultat", säger Linnéa Martinsson.