Östersund

Pedagogens väg 2

831 40 Östersund

Tel: 063-14 10 95

En stark arbetsmarknad med matchningsproblem

SOMMARKRÖNIKA Konjunkturen har stärkts och arbetslösheten är på väg nedåt. Samtidigt finns det betydande matchningsproblem på arbetsmarknaden. Av alla de jobb som anmäls hos Arbetsförmedlingen kvarstår över 90 procent vid månadens slut. Det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste åren. Det skriver Gabriella Chirico Willstedt, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.

Skurar av finurliga förslag att höja skatterna duggar tätt
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Orimliga handläggningstider
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Jämtlands framtid är företagsamma människor, oavsett ålder!
Läs Ola Toftegaards kommentar »
I kölvattnet av sänkt ROT-avdrag - uppsägningar och mer svarta jobb
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Skattehöjningarna slår direkt mot jobben
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Inget snyggt världsrekord!
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Otrygghet för unga är att inte få ett jobb alls
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Begränsa inte företagens möjlighet att anställa
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Slopa förslaget om ungdomsskatt
Läs Ola Toftegaards kommentar »
Brist på samsyn dåligt för företagsklimatet
Läs Ola Toftegaards kommentar »

Ny lastbilsskatt oroar företagare i Jämtland

TRANSPORTER Regeringen vill införa en kilometerskatt på lastbilstransporter. Utredningens preliminära förslag skapar stor oro bland företagen i Jämtlands län. Många av företagen känner heller inte till att utredningen existerar, visar en färsk undersökning genomförd av TNS Sifo i Svenskt Näringslivs företagarpanel.

Teknikcollege viktig rekryteringsbas

SKOLA & NÄRINGSLIV I Strömsund finns länets enda Teknikcollege, en värdefull utbildning för industrin som behöver rätt utbildad arbetskraft. Företaget Engcon samarbetar med kommun och skola om utbildningen.

Företagsklimatet blir allt sämre i Jämtland

ENKÄTSLÄPP Sverige behöver många nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker på alla nivåer. Men så är det inte. I Jämtlands län får fem av åtta kommuner lägre betyg av företagsklimatet i årets undersökning av det lokala företagsklimatet.

Att rusta inför framtiden

GÄSTKRÖNIKA 6,4 miljarder uppkopplade enheter under 2016. Uppskattningsvis 50 miljarder enheter under 2020. Att leva i nutiden är svårt. Aldrig någonsin kommer man igen att få uppleva en så långsam utvecklingstakt som just nu. Ändå står våra fundamentala system såsom skolsystemet i princip stilla i utvecklingen där data/IT blir degraderat till att i bästa fall vara ett ämne. Det skriver Maria Svensson Wiklander i sin krönika.

Branschråd utvecklar friskskola

FRISKOLA Med marknadsanpassade utbildningar driver tre entreprenörer och lärare StorsjöGymnasiet i Östersund, StenstanGymnasiet i Sundsvall och GuldstadsGymnasiet i Skellefteå. Praktik hos lokala företag, verklighetstrogna projekt och branschråd bidrar till att eleverna är redo för arbetsmarknaden från dag ett.

Politisk låsning stoppar sommarjobb i Östersund

ARBETSMARKNAD Turerna kring feriearbetet i Östersund fortsätter fram och tillbaka. Senaste budet från kommunen är att ungdomarnas feriepraktik ska upphandlas, något som de privata vårdbolagen ställer sig starkt kritiska till. ”Jag kan inte under några omständigheter ta emot ungdomarna under de här villkoren”, säger Ruth Berglund, vd på Strukturrutan.

Miljöutmaningarna - Det är okört!

MILJÖ I slutet på april bjöd Svenskt Näringsliv in företagare, politiker och studenter till visning av den nya miljöfilmen ”Ingen tid att förlora” med Nicklas Skår och artisten Anna Sahlene i huvudrollerna.