Jämtlandskvinnor mest företagsamma i landet

NYHET Publicerad

KVINNLIGT FÖRETAGANDE Jämtlands län är det främsta i landet när det gäller kvinnors företagande med drygt 8 företag per 100 kvinnor i åldern 25-64 år. Detta är nästan dubbelt så många som i det län som har det lägsta företagandet bland kvinnor. I Jämtland har vi med andra ord många goda förebilder för kvinnor som vill starta företag och detta ger en positiv spiral till nyföretagandet.

Gotlands och Jämtlands län är de mest företagstäta länen med nära 16 företag per 100 invånare i samma åldersgrupp.

Svenskt Näringsliv årliga kartläggning av företagandet visar att kvinnor i allt högre utsträckning startar egna företag. Årets undersökning för perioden 2005-2006 visar att det finns 3000 fler företag i landet som drivs av kvinnor jämfört med förra årets. Men antalet företag som drivs av män är 250 000 fler så det kommer att ta 80 år för att uppnå en ”jämställd” nivå om den nuvarande ökningstakten består. Glädjande är att nyföretagandet visar på ett ökat intresse bland kvinnor för att starta egna företag.

Flera kommuner där turismen är en viktig näring har ett högt företagande enligt den nu presenterade rapporten. Det gäller Åre och Härjedalen men även Berg inom vårt län.

Det är stora skillnader mellan både kvinnor och mäns företagande i länets kommuner. I Åre, Berg och Ragunda finns mer än 10 företag som drivs av kvinnor per 100 invånare i åldern 25-64 år medan det i Östersund bara finns dryga 6. Samma förhållande gäller för nyföretagandet. För länets kommuner är andelen företag som drivs av kvinnor i särklass lägst i Östersund.

Av rapporten kan också utläsas att det skett en stor minskning i både företagandet och nyföretagandet i Östersund jämfört med i andra kommuner i landet under det senaste året. Det gäller för både företag drivna av kvinnor respektive av män. Även i länets övriga kommuner bortsett från Bräcke och Härjedalen, har företagande och nyföretagande minskat relativt andra kommuner i landet.

Östersund är länets största kommun med hälften av länets befolkning och därmed en stor marknad för många företag och branscher.

-En slutsats som kan dras av den analys vi presenterar är att företagen inte står i fokus i Östersund. Här är det myndigheter och offentlig verksamhet som gäller, både i det politiska engagemanget och i medias rapportering.

Kommun, landsting och statliga myndigheter verkar inte i någon större utsträckning för att upphandla tjänster och konkurrensutsätta mer av den egna verksamheten. De stora marknader som finns för företag görs med andra ord inte tillgängliga. Det gäller särskilt kvinnors möjlighet till att driva och utveckla företag inom de sektorer där de har sin kompetens. Det skapas inga förebilder för personer som funderar på att starta eget och därmed förblir företagandet på en låg nivå.

- Det är förvånande att de politiska beslutsfattarna inte tar initiativ till att stärka tillväxten i länet genom att frigöra marknader för privata företag inom de offentliga verksamheterna. Det skulle vara en viktig investering för framtiden i Östersund och länet säger Lisbeth Godin Jonasson, regionchef för Svenskt Näringsliv i Östersund.

Både ungdomar och vuxna av båda könen har ett stort intresse för att starta egna företag men ändå är det alltför få som gör det. Orsaken är att det ofta är en komplicerad och dynamisk process där finansiering, kontaktnät och förtroliga råd är viktiga för att våga satsa. Det finns många hinder på vägen där kvinnor ofta möter på svårigheter inte minst i samband med att få fram ett eget kapital som kan ge möjligheter till lån och utveckling av företaget.

Företagandet är ofta också en osäker tillvaro särskilt när man går från en anställning till att själv finansiera sin vardag samtidigt som man hamnar utanför viktiga delar av välfärdssystemet.

En intressant iakttagelse är att ju fler företagare det finns i en kommun från början desto fler nya företag startas. Ett gott företagsklimat från början är en nödvändig förutsättning för fler företag. Den lilla kommunen Bjurholm som har ett företagsklimat i topp är den kommun i landet där både företagandet och nyföretagandet är starkast både för kvinnor och män. Det finns med andra ord positiva miljöer som stimulerar företagandet.

--Det går alltså för en kommun att stimulera till ett ökat företagande genom att utveckla ett riktigt bra företagsklimat, säger Lisbeth Godin Jonsson.

Förebilder är viktiga. I kommuner och län med svagt företagande är det därför svårare för kvinnor att finna inspiration. Det kvinnliga företagandet dominerar inom parti och detaljhandeln samt inom företagstjänster. Dessa två branscher står för ca 60 % av det kvinnliga företagandet i landet.

Det har varit en kraftfull debatt i media om nyföretagandet sedan itps för någon månad sedan rapporterade att nyföretagandet inte bidrar till tillväxten. Ett högt nyföretagande är dock nödvändigt för att skapa nya jobb i samma takt som befolkningen ökar och som de större företagen drar ner på sin verksamhet i Sverige. Nya företag med nya idéer bidrar till en viktig dynamik i samhället inte minst här i länet.

För mer information kontakta:
Lisbeth Godin Jonasson, regionchef Svenskt Näringsliv Östersund, tel 063 - 12 38 10
Stefan Fölster, chefekonom Svenskt Näringsliv och rapportförfattare tel 08-553 43 000

Kontakta gärna Margaretha Lindbäck Hansson, Höglunda Gårdsvärdshus 070 - 62 16 004, som kan bidra med värdefulla synpunkter på att vara kvinna och företagare. Margaretha kan även ge en bakgrund till utvecklingen i Berg och bidra med fler kvinnor att kontakta då hon är projektledare för ett affärsutvecklingsprojekt för företagande kvinnor i hela länet.

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tillväxt skapas av alla gemensamt

FÖRETAGSKLIMAT Företagen skapar tillväxt och arbetstillfällen och alla samlade skatteintäkter är basen för investeringar i vår gemensamma välfärd. En av kommunens uppgifter är att skapa förutsättningar för tillväxt och det gäller samtliga verksamheter och alla medarbetare, det menar Östersunds kommuns nya tillväxtchef Per Johansson.
NYHET Publicerad:

Svensta Huskomponenter företagsraket i Berg

TILLVÄXT "Det har gått väldigt fort. Vi hade inte tänkt att vi skulle bli fler än sex anställda och nu är vi 13! Efterfrågan på prefabricerade husstommar var långt större än vad vi kunde föreställa oss", säger Jens Mattson vd för Svensta Huskomponenter AB.
NYHET Publicerad:

Brist på kompetens hotar fjällturismen

GÄSTKRÖNIKA Fjällturismen har gott om jobb men inte lika gott om personal med erfarenhet och rätt utbildning. Störst är bristen på personal till SPA-verksamhet och restaurang. Idag finns omkring 120 lediga jobb som hudterapeuter utannonserade i hela landet och det är nästan lika svårt att få tag i duktigt restaurangfolk. Det skriver Anna Hansson, platschef Storhogna Högfjällshotell & SPA, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Inget snyggt världsrekord!

KOMMENTAR Enig expertis dömer ut att högre skatter leder till fler jobb ändå väljer regeringen att höja skatterna med 30 miljarder i höstbudgeten.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Jämtlands läns mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Jämtlands läns mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Bekymrande att plats 134 är bäst i länet

FÖRETAGSKLIMAT Det är klart att det är bra att Krokoms kommun klättrar i årets mätning av det lokala företagsklimatet. Men det är bekymrande att Krokom, på den blygsamma platsen 134, är bäst i länet. Det menar Lars Andersson, vd på Teknikinformation i Krokom AB – Tikab.
NYHET Publicerad:

Föräldrarna sa stopp: barnens skola skulle inte läggas ner!

JOBBSKAPARPODDEN När Östersunds kommun ville lägga ner Böle skola 2003 sa en grupp engagerade föräldrar "stopp"! Deras barn skulle ha kvar sin skola! På drygt tio år har friskolan dubblat antalet elever och tredubblat antalet anställda. Rektor Eva-Märet Nordenberg, Jämtlands mest företagsamma människa 2014, berättar om en häftig jobbskaparresa.
NYHET Publicerad:

Krokom ny etta i länet

RANKING Idag, den 15 september, släpps Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Krokom klättrar 24 placeringar, placerar sig på plats 134 och har därmed det bästa företagsklimatet i Jämtlands län 2015. Åre som länge innehaft första platsen för bästa företagsklimatet tappar stort i årets ranking, faller 36 placeringar och hamnar på plats 148 alltså under Sverige medianen.
NYHET Publicerad:

Industrinatten – nytt grepp för att locka unga till branschen

NYTT GREPP Tillverkningsindustrin är en framtidsbransch för den som vill ha jobb. De kommande åren behöver företagen i länet 100-tals nya medarbetare. Nu tar industriföretagen ett nytt grepp för att locka unga att jobba inom industrin. Den 19 november arrangeras Industrinatten med utgångspunkt i Excercishallen på Stadsdel Norr.
NYHET Publicerad:

Stora Blåsjön – bortkopplade från ära och redbarhet

KRÖNIKA Ibland känns det som att jag bor på platsen som gud glömde. Jag älskar mitt Blåsjön, tro inget annat. Det är ett fantastiskt ställe att bo på men det är inte alltid lättsamt, varken som privatperson eller som företagare, skriver Monica Moberg, ICA Nära i Stora Blåsjön.
NYHET Publicerad:

Alla måste förstå företagens betydelse

ENGAGEMANG Från underställ och yxor till uppdrag i Svenskt Näringslivs styrelserum. Woolpowers delägare och styrelseordförande Adam Brånby valdes in i styrelsen i maj. Ett viktigt och hedrande uppdrag, säger han.
NYHET Publicerad:

Har du missat poddarna från Jämtland?

JOBBBSKAPARNA JÄMTLAND Nu har du chans att lyssna till jobbskapare från olika branscher och olika kommuner i Jämtland. Poddarna som under sommaren lagts upp i Facebook gruppen ”Jobbskaparna Jämtland”.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKAN En rad skattehöjningar har aviserats under våren. Tyvärr kommer det att göra det svårare att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet, skriver Johan Fall, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Klurar på kultur och kunskap

EN JOBBSKAPARES TANKAR Hur får man ihop österrikisk industrikultur med jämtländsk? Hur integrerar man ung kunskap med äldres erfarenhet? Och hur kombinerar man semester med stenhård internationell konkurrens? Det är lite av vad Peter Vomacka, vd Hackås Precisionsgjuteri, funderar över i sommar.
NYHET Publicerad:

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.
NYHET Publicerad:

Julstök i chokladfabriken

EN JOBBSKAPARES TANKAR Marie Söderhielm har tillsammans med Marina Hansson och Eva-Lena Grape drivit Åre Chokladfabrik i dryga 20 år. När ett företag är så väletablerat är det mycket som rullar på, men det kommer också nya utmaningar. I sommar funderar Marie över hur de ska kunna erbjuda ekologisk choklad, och hur julsortimentet ska se ut.
NYHET Publicerad:

Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.