NYHET10 mars 2014

Unga läcker positiv energi i Åre

Varje år i november fylls Copperhill Mountain Lodge i Åre till bredden av energi, mod, passion, arbetsglädje och massor av god stämning. Det är säsongsarbetarna som kommer. Över femtio unga nya medarbetare på ett bräde.

– Jag har lärt mig av vår rekryteringsprocess att man som arbetsgivare inte ska stirra sig blind på ”fem års erfarenhet”. De flesta som börjar hos oss har mycket kortare erfarenhet. Karaktär är viktigare än kompetens och de lär sig snabbt, säger Pernilla Gravenfors, hotelldirektör på Copperhill Mountain Lodge i Åre.

Visst händer det att det är någon av de nya medarbetarna som inte fungerar, men en effektiv rekryteringsprocess och en genomtänkt introduktion med tydliga kunskapskrav gör att det hela enligt Pernilla fungerar överraskande smidigt.

Utmaningen ligger snarare i gästens förutfattade mening om vilken ålder det är på kompetens och service. De finns gäster som blir extra krävande och tuffa mot de unga medarbetarna för att sätta dem på prov.

– Man pratar mycket om att unga ska ha respekt för de äldre. Jag tycker att det borde gälla i båda riktningar, säger Pernilla.

Men de flesta gäster har inga problem med att större delen av medarbetarna på hotellet bara är dryga tjugo. Den goda stämningen smittar av sig. Pernilla berättar om en gäst som häromdagen berömt en av hennes unga medarbete: ”Jag har bott på massor av hotell i hela världen, men det här är mitt favorithotell. Ni läcker positiv energi!”

Pernilla tycker att fler företag skulle våga satsa på unga oprövade kort. Enligt henne finns mycket att vinna både för samhället i stort och för företaget.

– Min bild är att dagens unga generation är flexibla och orädda. De tar åt sig ny kunskap och vågar testa. Om jag till exempel tipsar om ett specifikt sätt att bemöta en gäst, kan jag redan samma eftermiddag se att det testas. En äldre person har ofta mycket svårare för att prova nytt.

En reflektion som Pernilla har gjort efter alla dessa möten med unga medarbetare är att de inte är särskilt intresserade av tillsvidareanställda heltidsjobb. För den yngre generationen verkar frihet och att inte kompromissa med sin livsstil vara viktigare än rutiner och trygghet.

– Jag upplever att de unga inte är lika karriärsdrivna som 60- och 70-talisterna. Det blir en utmaning för oss arbetsgivare att forma om vårt jobberbjudande så att det attraherar den nya generationen, säger Pernilla.

Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist