Umeå/Skellefteå

Brogatan 4

903 25 Umeå

Tel: 090-71 82 86

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

Lokala välfärdsföretag motarbetas
Läs Karina Folkessons kommentar »
Jante lever, tro inte annat
Läs Karina Folkessons kommentar »
Politiker, tjänstemän nu är bollen hos er
Läs Karina Folkessons kommentar »
Skellefteå måste göra verkstad av snack!
Läs Karina Folkessons kommentar »
Välkommen dom mot Skelleftebuss
Läs Karina Folkessons kommentar »

UF har lärt mig för livet

GÄSTKRÖNIKA I början på höstterminen 2015 bildade vi UF-företaget L:eft UF. Då hade en del av oss som mål att tjäna pengar, medan andra ville ha bra betyg. Personligen siktade jag mot att få livserfarenhet, och tro mig, jag har fått lära mig och uppleva mer än jag någonsin gjort tidigare. Det har visserligen krävts många timmars hårt arbete, men vilken otrolig resa det har varit. Mitt namn är Jenny Karlsson, jag är 17 år och har precis avvecklat mitt första bolag.

Liten dipp en knuff framåt

FÖRETAGSKLIMAT Umeå, som klev uppåt vid förra årets mätning av det lokala företagsklimatet, gör under 2016 en liten dipp på 0,1 och landar på betyget 3,4. En minskning som inte verkar oroa den expansiva kommunen alltför mycket, utan ger snarare bränsle för fortsatt arbete framåt.

Framtidstron stiger hos Nordmalings företagare

ENKÄT För andra året i rad får Nordmaling en tydligt positiv signal från företagen i kommunen om att företagsklimatet blir bättre. ”Fantastiskt och häftigt! Företagen är så otroligt viktiga för kommunen, de skapar jobben, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Icke godkänt i Skellefteå

DEBATT "Så halkade då Skellefteå ner på betyget IG för sitt företagsklimat. Trots satsningen på den röda tråd som ska locka nya, unga att skapa framtidens företag. Trots en stor utförsäljning av egna fastigheter till privata. Trots stora satsningar på kulturhus och älvbrink som ska generera attraktivitet." Skriver Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten i sin debattartikel.

Krävs mod att gå mot strömmen

GÄSTKRÖNIKA "Det är inte helt logiskt att utveckla, producera och sälja produkter till världen från Västerbottens inland. Kanske inte ens att rekommendera. Men nu är det så att jag råkar gilla Vindeln. Jag har så klart ett stort hjärta för företaget och våra anställda, men även för bygden vi verkar i. Och då blir det vi gör ännu viktigare. Men trots att vi har flertalet globalt framgångsrika företag i Vindeln, känns det ändå som att vi jobbar i motvind". Skriver Anders Jonsson, Rototilt i sin krönika.

Insiktsfull eftermiddag

ARBETSGIVARDAG Röster sorlar ur konferensrummet som, för dagen, fungerar som samlingspunkt. Pauskaffe serveras och ett 60-tal personer minglar i rummet. Det är Arbetsgivardag på Stadshotellet i Skellefteå.

Alla tjänar på samverkan mellan skola och arbetsliv

KOMMENTAR Att hitta rätt person med rätt kompetens för uppdraget är i många fall svårare än vad man tror för många arbetsgivare. När Svenskt Näringsliv i förra veckan presenterade resultatet från den senaste rekryteringsenkäten visar det sig att så mycket som vart femte rekryteringsförsök misslyckas här i Västerbotten. Det är en oroväckande stor andel med tanke på att det är missade jobb vi talar om. Jobb vi behöver i regionen. En viktig faktor för att bryta den här trenden är att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.

Handels vill stoppa sommarjobb

ARBETSMARKNAD När ICA Dorohallen och Coop Nära i Dorotea ville låta kommunens ferieungdomar sommarjobba i butikerna förra året, satte fackförbundet Handels stopp för att skydda riktiga jobb. Enligt Handels skulle det bli tråkigt för den handlare som trotsade stoppet. I år tänker kommunen ignorera varningen. "Det är fruktansvärt ogenomtänkt att hindra ungdomar från att känna på livet i handeln", säger Andreas Lundgren som driver ICA Dorohallen.