Umeå/Skellefteå

Brogatan 4

903 25 Umeå

Tel: 090-71 82 86

Lägre andel investeringar i Västerbotten

KONJUNKTUR De senaste sex månaderna är det lika många företag som haft lägre investeringar som de som haft högre investeringar i Västerbotten. Det ger ett nettotal på plus en procent och ligger är betydligt lägre än snittet de senaste 10 åren, vilket är plus tio procent. Det visar svaren från företagen i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Karina Folkesson
Lokala välfärdsföretag motarbetas
Läs Karina Folkessons kommentar »
Karina Folkesson 2013
Jante lever, tro inte annat
Läs Karina Folkessons kommentar »
Karina Folkesson 2013
Politiker, tjänstemän nu är bollen hos er
Läs Karina Folkessons kommentar »
Karina Folkesson
Skellefteå måste göra verkstad av snack!
Läs Karina Folkessons kommentar »
Karina Folkesson
Välkommen dom mot Skelleftebuss
Läs Karina Folkessons kommentar »

Umeå säger nej till fackliga kontrollanter

UPPHANDLING Med vässade argument mötte Svenskt Näringsliv och dess medlemmar Umeås ledande politiker för att diskutera vita jobb-modellen. Resultatet – löfte om att hitta en Umeåmodell utan att blanda in facket i uppföljningar av upphandlingar.

Malå behöver tänka om annars flyttar företagen

FÖRETAGSKLIMAT Malås företagsklimat får underkänt av företagen. Blir det ännu sämre flyttar Björn Larsson, vd Arctic Bus, sin verksamhet. ”När jag tappar utvecklingsmöjligheter tappar jag min drivkraft. Kommer jag till den punkten då är det över för mig och Malå.”

Öppet brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

GÄSTKRÖNIKA Hej Ylva Johansson! Jag jobbar inte heltid. Men har fått jobb ca 2-3 dagar i veckan. Bättre än inget. Men om drygt 20 dagar är det slut med det. Då måste jag vara helt arbetslös för att överhuvudtaget få någon ersättning. Det skriver Jessica Söderlund.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

Operativt arbete lyfter Sorseles företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Sorseles politiker och tjänstemän har blivit bättre på upphandlingar och på att kommunicera. Det är betyget när företagen tycker till om kommunens företagsklimat. ”Vi arbetar mer medvetet nu med att hjälpa våra företag så att de vill stanna kvar och växa", säger Kjell Öjeryd (v), kommunstyrelsens ordförande i Sorsele.