Umeå/Skellefteå

Brogatan 4

903 25 Umeå

Tel: 090-71 82 86

Malå behöver tänka om annars flyttar företagen

FÖRETAGSKLIMAT Malås företagsklimat får underkänt av företagen. Blir det ännu sämre flyttar Björn Larsson, vd Arctic Bus, sin verksamhet. ”När jag tappar utvecklingsmöjligheter tappar jag min drivkraft. Kommer jag till den punkten då är det över för mig och Malå.”

Lokala välfärdsföretag motarbetas
Läs Karina Folkessons kommentar »
Jante lever, tro inte annat
Läs Karina Folkessons kommentar »
Politiker, tjänstemän nu är bollen hos er
Läs Karina Folkessons kommentar »
Skellefteå måste göra verkstad av snack!
Läs Karina Folkessons kommentar »
Välkommen dom mot Skelleftebuss
Läs Karina Folkessons kommentar »

Öppet brev till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

GÄSTKRÖNIKA Hej Ylva Johansson! Jag jobbar inte heltid. Men har fått jobb ca 2-3 dagar i veckan. Bättre än inget. Men om drygt 20 dagar är det slut med det. Då måste jag vara helt arbetslös för att överhuvudtaget få någon ersättning. Det skriver Jessica Söderlund.

Behövs reformer som underlättar vägen till jobb

SOMMARKRÖNIKA Utan invandrad kompetens kommer svenska företag inte att klara av att fylla sina kompetensbehov. Inhemsk arbetskraft räcker helt enkelt inte till. Därför är det nödvändigt att de personer som kommer till Sverige kommer ut på arbetsmarknaden och att vi tar vara på den kompetens som flera av dem har. Det kräver reformer som förkortar tiden mellan ankomsten till Sverige och etablering på arbetsmarknaden. Det skriver Mikaela Almerud, högskoleexpert på Svenskt Näringsliv.

Operativt arbete lyfter Sorseles företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Sorseles politiker och tjänstemän har blivit bättre på upphandlingar och på att kommunicera. Det är betyget när företagen tycker till om kommunens företagsklimat. ”Vi arbetar mer medvetet nu med att hjälpa våra företag så att de vill stanna kvar och växa", säger Kjell Öjeryd (v), kommunstyrelsens ordförande i Sorsele.

Vänder det neråt nu?

KONJUNKTUR Konjunkturen pekar nedåt i Västerbotten framöver. Det visar svaren från företagen i Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Företagen indikerar dels att produktionen- och försäljningsvolymen avtar, dels och framförallt att de kommer att göra färre investeringar än tidigare.

Samverkan blev nyckelordet

FÖRETAGSKLIMAT "Framtidsmöte på gång.” Gula reflexvästar med svart text berättar vad som bokstavligt talat är ”på gång” i Storuman. Företrädare från kommunen parades ihop med representanter för Storumans näringsliv. Sedan bar det iväg ut på en liten motionsrunda. En nyttopromenad som tjänade mer än ett syfte.