Umeå/Skellefteå

Brogatan 4

903 25 Umeå

Tel: 090-71 82 86

Liten dipp en knuff framåt

FÖRETAGSKLIMAT Umeå, som klev uppåt vid förra årets mätning av det lokala företagsklimatet, gör under 2016 en liten dipp på 0,1 och landar på betyget 3,4. En minskning som inte verkar oroa den expansiva kommunen alltför mycket, utan ger snarare bränsle för fortsatt arbete framåt.

Lokala välfärdsföretag motarbetas
Läs Karina Folkessons kommentar »
Jante lever, tro inte annat
Läs Karina Folkessons kommentar »
Politiker, tjänstemän nu är bollen hos er
Läs Karina Folkessons kommentar »
Skellefteå måste göra verkstad av snack!
Läs Karina Folkessons kommentar »
Välkommen dom mot Skelleftebuss
Läs Karina Folkessons kommentar »

Framtidstron stiger hos Nordmalings företagare

ENKÄT För andra året i rad får Nordmaling en tydligt positiv signal från företagen i kommunen om att företagsklimatet blir bättre. ”Fantastiskt och häftigt! Företagen är så otroligt viktiga för kommunen, de skapar jobben, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Icke godkänt i Skellefteå

DEBATT "Så halkade då Skellefteå ner på betyget IG för sitt företagsklimat. Trots satsningen på den röda tråd som ska locka nya, unga att skapa framtidens företag. Trots en stor utförsäljning av egna fastigheter till privata. Trots stora satsningar på kulturhus och älvbrink som ska generera attraktivitet." Skriver Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten i sin debattartikel.

Vart tredje företag får tacka nej till order

REKRYTERING Hälften av företagen i Västerbotten uppger att de har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Som en följd av detta så uppger var tredje företagare att de tvingats tacka nej till order på grund av rekryteringssvårigheterna. "Det är framförallt brist på personer med relevant yrkeserfarenhet", säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.

Alla tjänar på samverkan mellan skola och arbetsliv

KOMMENTAR Att hitta rätt person med rätt kompetens för uppdraget är i många fall svårare än vad man tror för många arbetsgivare. När Svenskt Näringsliv i förra veckan presenterade resultatet från den senaste rekryteringsenkäten visar det sig att så mycket som vart femte rekryteringsförsök misslyckas här i Västerbotten. Det är en oroväckande stor andel med tanke på att det är missade jobb vi talar om. Jobb vi behöver i regionen. En viktig faktor för att bryta den här trenden är att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.

Fortsatt positiv produktionskurva

FÖRETAGARPANELEN Förväntningarna om högre produktions- och försäljningsvolym är fortsatt positiva när företagen i Västerbotten ger sin syn på de kommande sex månaderna. Därmed förstärks den stadiga kurvan uppåt som företagen förutspått det senaste halvåret. Det framgår av svaren från Västerbottens företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Årets påskblomma: Solrosen

GILLA #FÖRETAGSAMHET "Varje dag du vattnar blomman, tänk då: Har jag uppmuntrat en företagsam person idag? Om svaret är ja- vattna. Är svaret nej- vattna inte och se vad som händer med blomman". Med de orden delade Anna Larsson, företagare i Skellefteå, ut solrosfrön till politiker i förra veckan. På många ställen i länet fick politiker men också allmänheten samma hälsning med sig hem från våra välfärdsbyggare, dvs företagarna. Utan företagsamma stannar Sverige skulle man också kunna uttrycka det.

Kajsa gillar #företagsamhet

GILLA #FÖRETAGSAMHET Möt Kajsa Wikström, en av finalisterna i tävlingen Västerbottens mest företagsamma, som ser utmaningar som en möjlighet. "Men det blir svårt att vara företagare när förutsättningarna plötsligt förändras", säger Kajsa som Gilla #företagsamhet.