Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp 100 är målet för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Vindeln klättrar 34 placeringar till plats 205 av 290 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. Det konstaterades när företagare och politiker samlades i Vindeln för att samtala om årets ranking. Och målsättningen för framtiden är fastställd. "Så snart som möjligt hoppas jag att vi når plats 100. Det är målet", kommenterar Mathias Haglund (S) kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ge inte upp!

GÄSTKRÖNIKA Konftel skulle bara fungera som en teknisk resurs och varumärket skulle försvinna. Det var det stora amerikanska bolagets intentioner vid förvärvet för fyra år sedan. Vi lyckades övertyga dem om motsatsen och nu växer Konftel igen – mot alla odds.
NYHET Publicerad:

Lokala välfärdsföretag motarbetas

DEBATT I veckan fattade Robertsfors kommun ett olyckligt beslut: Att beröva medborgarna rätten att välja vem som ska hjälpa till i hemmet på ålderns höst. Valfrihetssystemet inom hemtjänsten ska nu avvecklas och även i Vindeln vill den styrande majoriteten driva igenom ett motsvarande förslag. Det är hög tid att inse vad som står på spel.
NYHET Publicerad:

Vännäs vill mer

FÖRETAGSKLIMAT Målet för 2015 var att nå en plats på topp 200-listan. Dit nådde inte riktigt Vännäs, trots att man avancerade 20 placeringar. I årets ranking av företagsklimatet hamnade Vännäs på plats 216.
NYHET Publicerad:

Lågtryck i Dorotea

FÖRETAGSKLIMAT Bäst företagsklimat i Norrland, det kunde Dorotea skryta med åren 2008-2009. Men nu är man nere i rankingen på plats 196 efter ett tapp i år på 45 placeringar. Kommunikation eller rättare sagt brist på kommunikation är förklaringen som slogs fast när politiker och företagare möttes häromveckan.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Västerbottens mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Västerbottens mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Valfriheten försvinner i Vindeln

VÄLFÄRD Valfriheten inom vård och omsorg (LOV) i Vindeln ska tas bort. Socialdemokraternas två huvudskäl är tung administration och få LOV-företag. "Svepskäl", säger Margareta Norgren på Maggans hemhjälp och kritiserar kommunens bristande information om LOV.
NYHET Publicerad:

Snabbare få bygglov

RANKING "Ärenden måste kunna hanteras smidigt. Det är det företagen främst önskar när vi är ute och pratar med dem". Det säger Hans Lindberg, kommunalråd (S) i Umeå, som är nöjd över kommunens högsta placering någonsin i klimatmätningen. Umeå är nu på plats 89, för första gången en tvåsiffrig placering.
NYHET Publicerad:

I Nordmaling bygger man stolthet

RANKING Nordmaling tar solklart hem titeln som ”Årets klättrare” i Västerbotten. Med hela 104 placeringar upp så tar kommunen det tredje största klivet i Sverige. "Det känns helt fantastiskt", säger kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). "Vi hade satt upp plats 220 som mål och det lyckades vi med."
NYHET Publicerad:

Umeå all time high när elva kliver uppåt

RANKING Hela elva av länets kommuner förbättrar sin placering när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Umeå tar klivet upp bland de hundra främsta och når därmed all time high. Årets raket är Nordmaling och Bjurholm är bäst i Norrland. Hans Lindberg (s) kommunstyrelsens ordförande Umeå, Maria Bahlenberg (c) kommunfullmäktiges ordförande Bjurholm och Madelaine Jakobsson (c) kommunstyrelsens ordförande Nordmaling uppvaktades med tårta.
NYHET Publicerad:

Lägg ut, lägg ut, LÄGG UT!

GÄSTKRÖNIKA Det händer mycket positivt i Skellefteå just nu. Målet 80 000 invånare till 2030 har växt till ett mantra. Det byggs och planeras för framtiden. Någonstans i yran har bakgrunden till varför vi måste klara målet att växa till 80 000 invånare senast 2030 fallit bort, detsamma gäller vad det är som driver själva utvecklingen och vad som i sin tur sker som en följd av tillväxt. Så inleder Roger Fransson, VD i Arkitektkopia–Skellefteå och K2 Reklambyrå, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bättre upphandlingar för miljö, säkerhet och lönsamhet

GÄSTKRÖNIKA Jag heter Kent Ernerstedt och driver ett åkeri som heter Lycksele Transport AB. Jag arbetar också som ordförande i åkeriföretagens branschorganisation, Sveriges Åkeriföretag Norr, där arbetar vi dagligen med att uppmärksamma såväl politiker, transportköpare samt allmänhet om åkerinäringens förutsättningar, samt vikten och värdet i att tänka sunt och schysst. Min förhoppning är att alla inom en snar framtid använder Fair Transport konceptet!
NYHET Publicerad:

Sorsele storsatsar på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT I Sorsele styr Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Samtliga partier är överens om att företagandet är nyckeln till Sorseles framtid. "Vi har verkligen förstått hur viktigt företagandet är för kommunens utveckling och har börjat arbeta mer strategiskt med de här frågorna", säger Kjell Öjeryd (v), kommunalråd i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Lägre arbetsgivaravgift ökade jobbchansen för unga

SKATTER I två steg, med start 1 augusti, slopas den sänkta arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Lägre arbetsgivaravgift för unga är ”en ineffektiv åtgärd för att skapa jobb”, tycker regeringen. Kristina Sörestam, 26 år från Umeå, håller inte med. Hon har nyligen blivit vald till årets teamleader på kundhanteringsspecialisten Transcoms Umeåkontor.
NYHET Publicerad:

9 av 10 fick nytt jobb

OMSTÄLLNING TRR - Trygghetsrådet fortsätter att visa upp strålande resultat i sitt arbete med att stötta uppsagda tjänstemän, arbetsgivare och fackligt förtroendevalda inom privat sektor. Av de tjänstemän i Västerbotten som blev uppsagda under första halvåret 2015 har 98 procent redan ny sysselsättning.
NYHET Publicerad:

Pippi på café kräver partner

REGELKRÅNGEL Westmans Café i Bygdsiljum, sju mil sydväst om Skellefteå, har varit känt för sin papegoja och sina fritt strövande påfåglar ända sedan 30-talet. Fåglarna har blivit en viktig del av både caféets och byns varumärke. Men nu kan det vara slut med det. Lagen kräver sällskap och större bur åt papegojan samt en inhägnad till påfågeln.
NYHET Publicerad:

Skatta inte bort skogsvården

GÄSTKRÖNIKA Finansminister Magdalena Anderson – Tänk om, gör om och gör rätt! Jag gillar att du vill förenkla skattesystemet för oss skogsägare, men så som förslaget nu ser ut från den statliga skatteförenklingsutredningen riskerar du att stå inför både en ökad klimatbelastning och en sinande skattekista.
NYHET Publicerad:

Lotta vill ha fokus på kvalitet

EN JOBBSKAPARES TANKAR Företaget Lottas omsorg i Umeå har gått från noll till 55 anställda på drygt två år. Idag är det 130 personer som valt hemtjänst genom Lottas omsorg. Företaget är en reell konkurrent till kommunal vård och omsorg och konkurrensen gör vården bättre, menar Lotta Lundsten som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Tre råd till regeringen

EN JOBBSKAPARES TANKAR Birgitta Corin, vd på Tärnaby Fjällhotell, skickar flera råd till regeringen, bland annat om sjuklöneansvaret och järnvägssatsningar. Dessutom konstaterar hon att höjningen av arbetsgivaravgiften för unga är en katastrof.