Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Vi vill förändra!"

GÄSTKRÖNIKA "Äldreomsorgen är en speciell bransch att driva företag inom och knappast har det undgått någon att den varit i blåsväder den senaste tiden. Är det här ett försvarstal för vinster i välfärden? Nej, istället vill vi fokusera på det som så ofta försvunnit i debatten nämligen kvaliteten - livskvaliteten - i omsorgen." Det skriver Frida Nilsson och Aron Kristoffersson, ALEVA i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Robertsfors avskaffar LOV

VÄLFÄRD Den sista spiken i kistan är satt för valfrihet inom hemtjänst i Robertsfors. Ett beslut att slopa LOV kommer att avhandlas under kommunstyrelsens möte i veckan.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i många kommuner i Västerbotten

ENKÄTSLÄPP Åsele och Nordmaling sticker ut extra mycket. Men i hela elva av länets femton kommuner får företagsklimatet ett bättre betyg av företagen än i föregående mätning. Och i Sveriges minsta kommun, Bjurholm, fortsätter företagarna att lovprisa attityderna de möter på orten.
NYHET Publicerad:

London nästa för Umeås kodknackare

DRIVKRAFT Det låter löjligt enkelt när IT-företaget Codemill berättar hur de lyckats och när Johanna Björklund, vice VD och teknisk chef, berättar om att de nu växer med ungefär fem medarbetare per termin, får hon det att låta som en naturlag.
NYHET Publicerad:

Två silver till Västerbotten på SM

UNG FÖRETAGSAMHET Förra veckan avgjordes SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan och Västerbottens UF-företag kammade hem två silver. Det var Emma Renman, Oliver Rey UF, Minervagymnasiet i Umeå som tog silver i kategorin Årets Säljare och Måltid på nolltid UF från Tannbergsskolan i Lycksele som tog silver i kategorin Årets Monter.
NYHET Publicerad:

Stålmannen vill se fler människor ta steget till eget

JOBBSKAPARPODDEN No plan B. SÅ heter den entreprenörskola som Västerbotten läns mest företagsamma människa Petter Mikaelsson startar upp i höst. Hans dröm är att fler ska få möjligheten att driva eget företag.  Lyssna på ett inspirerande avsnitt om handelsstudenten som blev skrothandlare och idag är vd för stålämnesföretaget Repay som expanderar i hela landet.
NYHET Publicerad:

Personlighet och samsyn viktigt för Ikea

REKRYTERING Förberedelserna inför öppningen av Ikeas nya varuhus i Umeå pågår för fullt med inte minst rekryteringar av 150-180 blivande medarbetare. "När vi tittar på rekryteringar kommer de personliga egenskaperna och att den som ska anställas delar företagets värderingar i första hand. Det är viktigare än vilka tidigare yrkeserfarenheter som personen har", säger Mari Gustafsson, varuhuschef för Ikea Umeå.
NYHET Publicerad:

Hon vill höja statusen på städyrket

REGIONAL PROFIL I början ville kunderna att personalen från Wikk skulle komma i sina privata bilar så att grannarna inte såg att de köpte städtjänster. Nu är attityden en annan men fortfarande har branschen en bit kvar innan den värderas som vilket hantverkaryrke som helst, enligt Kajsa Wikström.
NYHET Publicerad:

"Jag är kriminell"

GÄSTKRÖNIKA "Jag är stolt över mitt företag! Och jag är stolt över att vara företagare – en engagerad, modig, visionär och ordningsam företagare. Min drivkraft har även inneburit att jag engagerat mig i företagarfrågor och branschfrågor. Jag drar mitt strå till stacken för att visa att företagare visst kan vara schyssta, att åkeribranschen är professionell och att det går att arbeta lönsamt efter regelverken. Därför gör det extra ont att erkänna att jag, genom att ofrivilligt bryta mot nya regler, tvingas bli kriminell. " Skriver Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare vet hur jobb skapas

ARBETSGIVARDAG ”De politiker jag pratat med säger att det inte finns några röster att vinna på att tala gott om företagande ”. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup är kritisk att det pratas så mycket om jobb men så lite om dem som ska skapa jobben; företagarna.
NYHET Publicerad:

Budget för jobbskapare?

FÖRETAGARMÖTE "Jag är övertygad om att förslagen som är lagda kommer att göra det sämre för jobbskaparna. Man bygger inte jobb genom att höja skatter och dela ut bidrag." Kent Ernerstedt, Lycksele Transport var en av många kritiska företagare när västerbottniska riksdagsledamöter bjöds in till debatt om regeringens vårbudget.
NYHET Publicerad:

Uppåt men det går långsamt

KONJUNKTUR Förväntningarna hos företagen inför det kommande halvåret visar att flertalet tror på såväl ökad produktion/försäljning, fler anställda som ökade investeringar. Men den rejäla, breda uppgång i konjunkturen verkar dock vänta. Det framgår av svaren i den västerbottniska  företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Om oåterkalleliga beslut

GÄSTKRÖNIKA "Det finns ett antal beslut i livet som kan få livslånga konsekvenser. De flesta av dessa rör trevliga ämnen av privat karaktär som exempelvis att skaffa barn eller gifta sig. Tänk om det fanns en lag som krävde oåterkalleliga beslut? Inom arbetslivet finns det faktiskt en lag med precis denna andemening. Men är det rimligt att jag skall tvingas försörja en fast anställd i evig tid? Även om jag inte anser att personen för verksamheten framåt?". Det skriver Adam Wikström, Bastuträsk Charkuteri AB och kWh Consulting AB om i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Uppsving för underleverantör räddar jobb

DRIVKRAFT Sedan finanskrisen har kvalitet och samarbete med lokala leverantörer blivit viktigare för teknikföretagen. Det säger Jan Hörnberg, Protab i Vindeln som vänt från ruinens brant 2009 till att vara en stabil och uppskattad underleverantör.  Så kunde Protab också rädda jobb i Nordmaling.
NYHET Publicerad:

Fåtal oseriösa sänker välfärdsföretagen

HALLÅ DÄR "Det väldigt tråkigt för alla inblandade att det finns ett fåtal oseriösa bolag som sätter käppar i hjulet för alla de som har ren sand i påsen och tar väl hand om sina anställda, kunder och återinvesterar i företagen, säger Veronica LIndholm (S) riksdagsledamot, vid sitt besök hos Athena Omsorg/CogniCare där hon träffade Lena Sandlin och Lena Hellqvist.
NYHET Publicerad:

Glesbygdsföretagare med globalt tänk

REGIONAL PROFIL Glesbygden i södra Lappland. Det är här som Torbjörn Hahlin driver sitt globala verkstadsföretag. Nio av tio kunder finns utomlands. I dagsläget är han i färd med att investera i ny teknik för att hänga med i konkurrensen.
NYHET Publicerad:

Minskade vårdresurser med slopad ungdomsrabatt

ARBETSGIVARAVGIFT Om regeringen väljer att slopa den lägre arbetsgivaravgiften för unga kommer många sektorer i samhället att drabbas negativt på olika sätt. Företaget Lottas Omsorg kommer tvingas välja mellan minskad bemanning, mindre kompetensutveckling för medarbetarna eller längre investeringstakt. Det säger Åke Wiklund, verksamhetschef och delägare i Lottas Omsorg.
NYHET Publicerad:

Morouj ger aldrig upp

VÄLFÄRD Morouj Saleh är den irakiska läkaren som kom till Sverige utan att få fortsätta att praktisera sitt yrke. Efter att ha kämpat sig förbi mängder av hinder lever hon nu sin dröm – som vd för hemtjänstföretaget Batol AS. "Mitt mål är att vi ska konkurrera med andra inom hemtjänsten med en egen stil", säger Morouj.
NYHET Publicerad:

Tuffare jobbmarknad med slopad ungdomsrabatt

ARBETSMARKNAD Konkurshot för företagare och sämre jobbchanser för unga blir följder av att ungdomsrabatten tas bort. "En lägre arbetsgivaravgift för unga är en kostnadseffektiv väg in i arbetslivet. Det är bättre att de får ett riktigt jobb direkt istället för dyr arbetspraktik", säger Peter Jonsson som driver ICA i Kåge.
NYHET Publicerad:

Skogsbruk och semester hänger ihop

GÄSTKRÖNIKA Nu har vi precis avnjutit ett helt fantastiskt sportlov. Barnen har varit lediga från skolan, jag har tagit ut föräldraledigt och barnens far har tagit ut några semesterdagar. Vi har bara roat oss och man inser verkligen hur priviligierade vi är. Hur är då detta möjligt? Ja, jag skulle vilja påstå att vi har skogen och skogsbruket att tacka.