Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Nyheter

NYHET Publicerad:

RUT ökar välfärden

RUT De har kallats tjänstefolk i den politiska debatten. Men RUT-företagen och deras anställda har en yrkesstolthet och ett driv som gör att de växer, skapar fler jobb och ökar resurserna till välfärden på ett sätt kommunen inte kan göra. Det borde politikerna fokusera på tycker Kajsa Wikström som äger och driver RUT-företaget Wikk i Norsjö.
NYHET Publicerad:

Säger S i Umeå nej till företag i välfärdssektorn?

DEBATT Säga vad man vill om Vänsterpartiet. Men vänstern ger klara besked om att man inte vill ha några företag i välfärdssektorn. Men hur tänker Socialdemokraterna i Umeå egentligen? Det frågar ställer Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv, i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Avvaktar att anställa till efter valet

ARBETSMARKNAD Det kommer att bli svårare för unga att ta sig in i restaurangbranschen om en ny regering väljer att ta bort den sänkta krogmomsen och höjer arbetsgivaravgiften för unga. Krögaren Anna Larsson i Skellefteå har anställt många unga de senaste åren. Idag känns framtiden osäker.
NYHET Publicerad:

"Jag vill anställa fler ungdomar"

GÄSTKRÖNIKA "Jag förstår mig inte på politiker som vill höja arbetsgivaravgiften för unga. Jag vet av egen erfarenhet att en lägre arbetsgivaravgift ger fler jobb och att det är en viktig inkörsport till arbetsmarknaden. Hotet att avgiften skulle höjas vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet gör mig både bekymrad, ledsen och förbannad." Det säger Emma Link, vVD OnlineSverige AB.
NYHET Publicerad:

Möte med en som inte gnäller

KRÖNIKA Patrik Karlsson, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor, står för veckans inlägg. Han skriver på ett mycket bra, inkännande sätt om möte med en medlemsföretagare och den energi ett sånt möte ger oss som jobbar i Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

Företagarrörelsen viktigare än någonsin

KRÖNIKA Valrörelsen rycker allt närmare och temperaturen i debatten höjs allt mer. Mycket kraft läggs på en debatt om hur välståndet ska fördelas, vad som ska göras med skattepengarna och hur mycket skatt som ska tas in. Mindre kraft läggs på att debattera om hur man skapar de bästa förutsättningarna för ökat välstånd. Det skriver Robert Thorburn i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Staten tar för sig

KRÖNIKA När man lyssnar på debatten kan det ibland låta som att vi befinner oss i en omfattande privatiseringsvåg. Eller experiment som en del föraktfullt kallar det. Det har visserligen skett en del konkurrensutsättningar på senare år. Men det är inte det som är det främsta kännetecknet för den tid vi lever i. Det skriver Jonas Frycklund, tf chefekonom vid Svenskt Näringsliv i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Västerbottensföretagen ger 62 000 gymnasieplatser

KRÖNIKA I juni tog Emma, Julia och Ibrahim studenten. Deras gymnasieplatser finansierades via skattepengar. Skattepengar som ett genomsnittligt företag med en anställd betalar in till den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Åh, en automatiserad framtid är vår...

KRÖNIKA Veckan efter ett kort besök i Almedalen, snart dags för semester och känslan som infinner sig påminner lite om den efter en skolavslutning. I Almedalen är tempot intensivt, tusentals spännande föreläsningar blandas med planerade och spontana möten och massvis med nya intryck. Men jag lämnas också med en hel del funderingar inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Vad ska du göra i höst?

KRÖNIKA Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Så börjar Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknadsavdelning på Svensikt Näringsliv sin krönika.
NYHET Publicerad:

Redo för jobbet?

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nästan hälften, fyrtiofem procent, av företagen i Västerbotten anser inte att skolan lyckas förbereda eleverna för yrkeslivet. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort under våren. Ledarskapskompetens och uthållighet i arbetet samt att passa tider är egenskaper som företagen pekar ut som bristområden.
NYHET Publicerad:

Ägna en fikarast åt säkerheten på företaget

SÄKERHET "Ägna en fikarast åt säkerheten på företaget nu inför sommaren och semestern. Det är en god investering och ett bra sätt att få igång diskussionerna och involvera alla medarbetare", säger Tommy Svensson, som är säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv
NYHET Publicerad:

Sämre när kommunen tog över

KRITIK Umeå kommuns skötsel av äldreboendet Skräddaren får hård kritik av personal och anhöriga, man talar om personalflykt, vantrivsel och slarv. Under våren glömdes en brukare kvar i sängen. Ingen anhörig fick veta något. "På Carematiden fångades avvikelserna upp och åtgärdades", säger en anställd.
NYHET Publicerad:

Fortsatt försiktighet om framtiden

KONJUNKTUR Återhämtningen bland företagen i Västerbotten  fortsätter, men det går långsamt. Förväntningarna på det kommande halvårets produktion ligger fortfarande under det historiska genomsnittet. Problemet att hitta personal med relevant kompetens är ett av problemen som hämmar tillväxten. Det framgår av Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel och konjunkturprognos.
NYHET Publicerad:

Vännäs tar nya tag

HALLÅ DÄR... Christin Westman, näringslivsutvecklare i Vännäs - Vännäs kommun har på två år tappat över hundra placeringar i rankingen av företagsklimatet, idag finns man på plats 236. Nu ska kommunen bryta trenden. Hur ser målsättningen ut?
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv kräver besked om framtiden för länets friskolor

VALFRIHET När Miljöpartiet i helgen samlades i Göteborg för att anta sitt valmanifest landade man i att inga skolor ska få drivas med vinst. Med utgångspunkt i dagsläget innebär det att  2 199 elever i Västerbotten skulle få sin skola nedlagd.
NYHET Publicerad:

Det trixas med upphandling

UPPHANDLING Det går bra för Autotech Teknikinformation i Skellefteå. Förra veckan drog de hem ett mångmiljonjobb där ett större svenskt företag valt att satsa på Autotechs e-learningtjänster. Det har varit mycket jobb att ro hem affären, men det har i alla fall inte behövts en offentlig upphandling, vilket vd Tommy Lundström är glad över.
NYHET Publicerad:

Luckra upp LAS – gå efter kompetens

UTMANING "Jag och Mats hade funderat länge på att starta eget, men så länge man är anställd är det svårt att ta steget", säger vd Jonas Öhman. Men september 2011, när  Plymovent kom med beskedet att  hela fabriken i Lycksele skulle stängas och att alla 70 anställda skulle få gå, då startade Jonas Öhman tillsammans med Mats Fjällström JM Indutech. Men att anställa medarbetare redan från start medförde en oväntad strid med facket.
NYHET Publicerad:

Matilda ny projektledare på Svenskt Näringsliv

NY PÅ JOBBET Matilda Henningsson, tidigare regionchef för Ung Företagsamhet Västerbotten, blir ny projektledare för Svenskt Näringsliv i Västerbotten. Men faktum är att det inte är första gången som Matilda representerar Svenskt Näringsliv.