Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Uppåt men det går långsamt

KONJUNKTUR Förväntningarna hos företagen inför det kommande halvåret visar att flertalet tror på såväl ökad produktion/försäljning, fler anställda som ökade investeringar. Men den rejäla, breda uppgång i konjunkturen verkar dock vänta. Det framgår av svaren i den västerbottniska  företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Om oåterkalleliga beslut

GÄSTKRÖNIKA "Det finns ett antal beslut i livet som kan få livslånga konsekvenser. De flesta av dessa rör trevliga ämnen av privat karaktär som exempelvis att skaffa barn eller gifta sig. Tänk om det fanns en lag som krävde oåterkalleliga beslut? Inom arbetslivet finns det faktiskt en lag med precis denna andemening. Men är det rimligt att jag skall tvingas försörja en fast anställd i evig tid? Även om jag inte anser att personen för verksamheten framåt?". Det skriver Adam Wikström, Bastuträsk Charkuteri AB och kWh Consulting AB om i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Uppsving för underleverantör räddar jobb

DRIVKRAFT Sedan finanskrisen har kvalitet och samarbete med lokala leverantörer blivit viktigare för teknikföretagen. Det säger Jan Hörnberg, Protab i Vindeln som vänt från ruinens brant 2009 till att vara en stabil och uppskattad underleverantör.  Så kunde Protab också rädda jobb i Nordmaling.
NYHET Publicerad:

Fåtal oseriösa sänker välfärdsföretagen

HALLÅ DÄR "Det väldigt tråkigt för alla inblandade att det finns ett fåtal oseriösa bolag som sätter käppar i hjulet för alla de som har ren sand i påsen och tar väl hand om sina anställda, kunder och återinvesterar i företagen, säger Veronica LIndholm (S) riksdagsledamot, vid sitt besök hos Athena Omsorg/CogniCare där hon träffade Lena Sandlin och Lena Hellqvist.
NYHET Publicerad:

Glesbygdsföretagare med globalt tänk

REGIONAL PROFIL Glesbygden i södra Lappland. Det är här som Torbjörn Hahlin driver sitt globala verkstadsföretag. Nio av tio kunder finns utomlands. I dagsläget är han i färd med att investera i ny teknik för att hänga med i konkurrensen.
NYHET Publicerad:

Minskade vårdresurser med slopad ungdomsrabatt

ARBETSGIVARAVGIFT Om regeringen väljer att slopa den lägre arbetsgivaravgiften för unga kommer många sektorer i samhället att drabbas negativt på olika sätt. Företaget Lottas Omsorg kommer tvingas välja mellan minskad bemanning, mindre kompetensutveckling för medarbetarna eller längre investeringstakt. Det säger Åke Wiklund, verksamhetschef och delägare i Lottas Omsorg.
NYHET Publicerad:

Morouj ger aldrig upp

VÄLFÄRD Morouj Saleh är den irakiska läkaren som kom till Sverige utan att få fortsätta att praktisera sitt yrke. Efter att ha kämpat sig förbi mängder av hinder lever hon nu sin dröm – som vd för hemtjänstföretaget Batol AS. "Mitt mål är att vi ska konkurrera med andra inom hemtjänsten med en egen stil", säger Morouj.
NYHET Publicerad:

Tuffare jobbmarknad med slopad ungdomsrabatt

ARBETSMARKNAD Konkurshot för företagare och sämre jobbchanser för unga blir följder av att ungdomsrabatten tas bort. "En lägre arbetsgivaravgift för unga är en kostnadseffektiv väg in i arbetslivet. Det är bättre att de får ett riktigt jobb direkt istället för dyr arbetspraktik", säger Peter Jonsson som driver ICA i Kåge.
NYHET Publicerad:

Skogsbruk och semester hänger ihop

GÄSTKRÖNIKA Nu har vi precis avnjutit ett helt fantastiskt sportlov. Barnen har varit lediga från skolan, jag har tagit ut föräldraledigt och barnens far har tagit ut några semesterdagar. Vi har bara roat oss och man inser verkligen hur priviligierade vi är. Hur är då detta möjligt? Ja, jag skulle vilja påstå att vi har skogen och skogsbruket att tacka.
NYHET Publicerad:

7000 jobb på 5 år

DEBATT Socialdemokraternas löfte inför valet var att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Ett ambitiöst mål som nu har blivit regeringspolitik. Enligt Svenskt Näringslivs beräkningar kommer det att krävas 430 000 nya jobb i hela landet för att nå målet. Enbart i Västerbottens län innebär det att 6 900 nya jobb behöver skapas. Hur ska detta ske?
NYHET Publicerad:

Hur får Skellefteå fler företagsamma?

FÖRETAGARMÖTE Skellefteå har lägst andel företagsamma i Västerbotten enligt Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2015. Trenden är oroväckande och för att lyfta frågan bjöd Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium där ledande politiker fick ge sina förslag på hur trenden ska vändas och andelen företagsamma i Skellefteå öka.
NYHET Publicerad:

Gör det inte dyrare att bli vuxen

GÄSTKRÖNIKA Det mesta tyder på att regeringen redan i år höjer arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Därmed blockeras en inkörsport för unga till arbetsmarknaden. Många riskerar hamna i ett utanförskap som det är svårt att lämna, och det sker helt i onödan.
NYHET Publicerad:

Jobbet med lönen ger resultat

LÖNEBILDNING "Unga ställer krav på mer individuell lön", säger Rickard Westerberg, platschef på Setra Trävaror i Malå som tillsammans med Erik Johansson, Vitec och Edel Karlsson Håål, Svenskt Näringsliv pratade strategisk lönesättning vid ett seminarium i Umeå.
NYHET Publicerad:

Tvättäkta vinnare på UF-mässan

UNG FÖRETAGSAMHET Go Eco UF från Tannbergsskolan i Lycksele blev Årets UF-företag i Västerbotten vid UF-mässan, Entreprenörskap på riktigt. Motiveringen till priset löd: "Företaget som på ett hållbart sätt vänder alla utmaningar till möjligheter. I stenhård konkurrens och med en fläckfri insats knäckte de koden till juryns hjärtan. Go Eco UF, Go!"
NYHET Publicerad:

Äldrenämndens ordförande på besök

VÄLFÄRD I Umeå finns det ungefär 20 privata utförare att välja mellan inom hemtjänsten. Under våren genomför Janet Ågren, ordförande Äldrenämnden, besök hos ett par av dessa. Förra veckan var det Aleva Omsorgs tur.
NYHET Publicerad:

Kommuner sluta konkurrera med oss

GÄSTKRÖNIKA Det är inte bara på nationell nivå som man behöver arbeta med att stärka möjligheten för jobbskapande. Kommunala politiker har också en möjlighet att påverka. Ett exempel finns inom branschen jag verkar, säger Gustav Paringer, Aptum AB.
NYHET Publicerad:

Petter räknas bara en gång

NY RAPPORT I Västerbotten finns det ca 20 300 företagsamma personer. Det är rekordmånga och en ökning med cirka 400 personer jämfört med förra året. Men vi behöver många fler som vill ta ansvar för ett företag. Fler som Petter Mikaelsson, Repay i Skellefteå, som röstades fram som vinnare i tävlingen årets mest företagsamma i Västerbotten.
NYHET Publicerad:

OK för T4 inom IT

UTBILDNING NTI-Gymnasiet blir enda skolan i Umeå att erbjuda T4, ett fjärde år inom IT, tack vare skolans goda samarbete med det lokala näringslivet. Halva sista året kommer de blivande gymnasieingenjörerna att jobba ute på företag. "De får lära sig jobbet på jobbet", menar rektor Sarah Stridfeldt.
NYHET Publicerad:

Ska erövra Europa med gamla bildäck

DRIVKRAFT Att köpa gummi som tillverkats av nermalda gamla bildäck, låter inte så sexigt. Ändå försöker EcoRub i Holmsund få fordonsbranschen att göra just det. – Fördelarna med vårt ekologiska gummi är många och stora. Svårigheten är att få kunden att våga lita på produkten och vårt lilla bolag, säger vd Ulf Bergström.
NYHET Publicerad:

Robertsfors stoppar populär hemtjänst

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får inte förlängt kontrakt med Robertsfors kommun, enligt ett beslut i kommunstyrelsen. Det innebär att företaget får lägga ned sin hemtjänst till sommaren.