Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Nomineringen för Västerbottens läns mest företagsamma 2014 är avslutad och juryarbetet pågår. Totalt var det 64 nomineringar som kom in i Västerbotten. Det blir ett delikat uppdrag för juryn som består av Annakarin Nyberg, forskare, författare och föreläsare, Staffan Ling, konsult, Balticgruppen, Åsa Stocksén, Vd, Dixie PR och förra året vinnare Torbjörn Hahlin, Vd, Dorotea Mekaniska.
NYHET Publicerad:

Norsjö och Storuman sticker ut

FÖRETAGSKLIMAT "Företagsbesök, företagsbesök och åter företagbesök". Carolina Brånby, ansvarig inom Svenskt Näringsliv för företagsklimat, var tydlig i sitt budskap när hon träffade inlandskommunerna i region 8. Norsjö och Storuman var de kommuner som fick mest berömmande omdömen.
NYHET Publicerad:

Gustav och Gustav – gör det igen

GASELLVINNARE Förra året kunde säkerhetsföretaget Aptum stoltsera med en tillväxt på 678 procent på tre år. Därför utsågs de till årets Gasellföretag i Västerbotten av Dagens Industri. Under onsdagskvällen tog de hem titeln igen.
NYHET Publicerad:

Emanuel - årets pionjär

UTMÄRKELSE Emanuel Dohi, vd för Dohi Sweden med huvudkontor i Umeå, har utsetts till Årets Pionjär av Stiftelsen IFS. Emanuel Dohi fick motta utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Inspiration till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att ta bättre beslut är enda vägen till förändring", sa Ari Riabacke som var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. Träffen samlade 160 politiker, tjänstemän och företagare från totalt 90 kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagaruppror mot folkhögskola

KONKURRENS Folkhögskolan i Vindelns kommun som finansieras av offentliga medel är i blåsväder efter att ha blivit anmäld av flera företagare till Konkurrensverket. Skolans konferensverksamhet har tvingat Mikael Holmlund, som driver Vindelns camping, att lägga ned sin planerade konferenssatsning. ”Prismässigt är det omöjligt att konkurrera”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skapa inte kunder – skapa fans!

DRIVKRAFT Före detta black metalgitarristen Edel Puntonet har länge levt efter devisen ”Don’t make clients – make fans”. Men det var först under förra årets Umeågala han fick höra metalbandet Iron Maidens sångare Bruce Dickinson uttala orden. I år är umefotografen Edel Puntonet själv nominerad till Årets Unga Företagare.
NYHET Publicerad:

Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014

NOMINERA Nu riktar vi ljuset mot Västerbottens mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

Succé utan reklam

DRIVKRAFT Delikatessbutiken DUÅ i Umeå är duktiga på att synas, men lägger i princip inte en krona på att få uppmärksamhet. De låter magkänslan styra marknadsföringen. "Service är något man är, inget man ger", säger DUÅ:s grundare Lars Åkerlund.
NYHET Publicerad:

Jonas Nordin ny chef på Ung Företagsamhet

HALLÅ DÄR Jonas Nordin är ny chef på Ung Företagsamhet i Västerbotten och vi har frågat honom vem han är och vilka utmaningar han ser med nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Tidsgaranti nyhet på företagarfrukost

PARTIDEBATT En tidsgaranti för hur lång tid ett tillståndsbeslut ska ta. Det var samtliga partier överens om. Och Lorents Burman flaggade ”ja” för att upphandla kommunens IT-tjänster i framtiden. Annars handlade partidebatten i Skellefteå mest om vad som krävs för att målet 80 000 invånare 2030 ska nås.
NYHET Publicerad:

Så ökas tilltron till välfärdsföretagen

VINSTER I VÄLFÄRDEN Vinststopp är idiotiskt men ökade krav på långsiktighet är bra. Det skulle ge trovärdighet åt branschen. Det blir också kontinuitet, seriositet och trygghet för kunderna och ökar kvalitén i verksamheten, det menar Anna Isberg som driver företaget Vårdsolen i Bygdeå.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud stör Umeåanda?

VALFRÅGA Hans Lindberg, socialdemokraternas nye starke man i Umeå säger nej till att företag i välfärdsbranscher ska kunna gå med vinst. Oppositionsrådet Anders Ågren är kritisk.
NYHET Publicerad:

Höjd transportskatt slår hårt mot jobb och miljö

VALFRÅGA En höjning av transportskatten med 14 kronor milen kommer innebära att produktionen av förnybara bränslen bromsas in. Den kommer med all sannolikhet även innebära att många dyrbara jobb skulle försvinna från Västerbottens län. Det säger Norra Skogsägarna och Lycksele Transport.
NYHET Publicerad:

RUT ökar välfärden

RUT De har kallats tjänstefolk i den politiska debatten. Men RUT-företagen och deras anställda har en yrkesstolthet och ett driv som gör att de växer, skapar fler jobb och ökar resurserna till välfärden på ett sätt kommunen inte kan göra. Det borde politikerna fokusera på tycker Kajsa Wikström som äger och driver RUT-företaget Wikk i Norsjö.
NYHET Publicerad:

Carola Lemne besökte Umeå

SVENSKT NÄRINGSLIV Det blev en intensiv dag när Svenskt Näringslivs nya vd Carola Lemne, besökte Umeå.Flera intervjuer, företagsbesök och träff med företagare stod på programmet.
NYHET Publicerad:

Säger S i Umeå nej till företag i välfärdssektorn?

DEBATT Säga vad man vill om Vänsterpartiet. Men vänstern ger klara besked om att man inte vill ha några företag i välfärdssektorn. Men hur tänker Socialdemokraterna i Umeå egentligen? Det frågar ställer Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv, i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Avvaktar att anställa till efter valet

ARBETSMARKNAD Det kommer att bli svårare för unga att ta sig in i restaurangbranschen om en ny regering väljer att ta bort den sänkta krogmomsen och höjer arbetsgivaravgiften för unga. Krögaren Anna Larsson i Skellefteå har anställt många unga de senaste åren. Idag känns framtiden osäker.
NYHET Publicerad:

"Jag vill anställa fler ungdomar"

GÄSTKRÖNIKA "Jag förstår mig inte på politiker som vill höja arbetsgivaravgiften för unga. Jag vet av egen erfarenhet att en lägre arbetsgivaravgift ger fler jobb och att det är en viktig inkörsport till arbetsmarknaden. Hotet att avgiften skulle höjas vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet gör mig både bekymrad, ledsen och förbannad." Det säger Emma Link, vVD OnlineSverige AB.