Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stolthet över företagsklimatet alltför sällsynt

SOMMARKRÖNIKA När Svenskt Näringsliv bjöd in företagare från hela landet för att diskutera det lokala företagsklimatet beskrev flera av deltagarna sin hemkommun med uppgivenhet. Som företagare upplever man på många håll att det saknas en grundläggande förståelse för företagens villkor och deras betydelse för välfärden i kommunen. Om detta berättar Pontus Lindström, projektledare på Företagsklimat, i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Väl fungerande konkurrens bygger Sverige starkare

SOMMARKRÖNIKA Med de utmaningar som Sverige står inför idag, imorgon och de kommande åren så behöver vi jobba mer tillsammans, inte mot varandra. Varför skapa en atmosfär där man ser varandra som ett ”hot”, snarare än som gemensam resurs? Det skriver Göran Grén, jurist på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Operativt arbete lyfter Sorseles företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Sorseles politiker och tjänstemän har blivit bättre på upphandlingar och på att kommunicera. Det är betyget när företagen tycker till om kommunens företagsklimat. ”Vi arbetar mer medvetet nu med att hjälpa våra företag så att de vill stanna kvar och växa", säger Kjell Öjeryd (v), kommunstyrelsens ordförande i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Ny lastbilsskatt oroar företagare i Västerbotten

KILOMETERSKATT Det känns som en straffskatt på Norrland, säger Anders Jonsson vd Rototilt i Vindeln, om förslaget på en kilometerskatt på lastbilstransporter. Det preliminära förslaget skapar stor oro bland företagen i Västerbottens län. Många av företagen känner dessutom inte ens till att en utredning om sk vägslitageskatt existerar, visar en färsk undersökning i Svenskt Näringslivs företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Det här med att ta ansvar

SOMMARKRÖNIKA På en arbetsmarknad där allt större ansvar läggs på arbetsgivaren, oavsett om det är möjligt att ta detta ansvar eller ej, så kan man fråga sig vad som hände med det personliga ansvaret? Ett omfattande arbetsgivaransvar i all ära men det kan inte betyda att medarbetarna, kollegorna och varje enskild människa blir av med sitt ansvar. Det skriver Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

Skattechocken som drabbar alla

KILOMETERSKATT "Går S och MPs förslag om en vägslitageavgift på 24 kronor milen igenom tvingar riksdagsledamöterna oss norrlandsåkare rätt ner i diket. Nu är regeringen riktigt ute och cyklar." Peter Gustavsson, åkeriägare i Malå skräder inte orden när han kritiserar regeringens planer. Liksom många andra i branschen har han tröttnat på hur transportnäringen skattemjölkats genom åren. Hur ignorant norrlandslänen med sin glesbygd, avstånd och sin konkurrensutsatta industri behandlas. "Bedrövligt helt enkelt."
NYHET Publicerad:

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika
NYHET Publicerad:

Vänder det neråt nu?

KONJUNKTUR Konjunkturen pekar nedåt i Västerbotten framöver. Det visar svaren från företagen i Svenskt Näringslivs Företagarpanel. Företagen indikerar dels att produktionen- och försäljningsvolymen avtar, dels och framförallt att de kommer att göra färre investeringar än tidigare.
NYHET Publicerad:

Vilhelmina i topp på fel sätt

FÖRETAGSKLIMAT Många företagare i Västerbotten tvekar att lämna in klagomål till sin kommun, oroade över att det kan påverka deras verksamhet negativt. Det visar årets stora enkätundersökning om företagsklimatet. Allra högsta andelen företagare som tvekar att kontakta kommunen med kritik finns i Vilhelmina - så många att kommunen ligger högst i Sverige.
NYHET Publicerad:

Stoppa sjukskatten

DEBATT Regeringen vill införa en ny sjukskatt. Företagen ska betala 25 procent av sjuklönekostnaderna för medarbetare som är borta mer än 90 dagar. En konsekvens blir att alla de som vill börja jobba igen efter en skada eller sjukdom får svårare att få ett jobb.
NYHET Publicerad:

Företagardagen i fokus

FÖRETAGARDAGEN I maj bjöd Svenskt Näringsliv in 100 företagare från hela Sverige till Stockholm, för att ge dem möjlighet att få träffa experterna i Näringslivets Hus och diskutera aktuella företagarfrågor. Senare på eftermiddagen så anslöt även en handfull riksdagsledamöter och diskussionerna fortsatte. Vi träffade två av företagarna från Västerbotten för att höra hur dagen varit.
NYHET Publicerad:

UF har lärt mig för livet

GÄSTKRÖNIKA I början på höstterminen 2015 bildade vi UF-företaget L:eft UF. Då hade en del av oss som mål att tjäna pengar, medan andra ville ha bra betyg. Personligen siktade jag mot att få livserfarenhet, och tro mig, jag har fått lära mig och uppleva mer än jag någonsin gjort tidigare. Det har visserligen krävts många timmars hårt arbete, men vilken otrolig resa det har varit. Mitt namn är Jenny Karlsson, jag är 17 år och har precis avvecklat mitt första bolag.
NYHET Publicerad:

Samverkan blev nyckelordet

FÖRETAGSKLIMAT "Framtidsmöte på gång.” Gula reflexvästar med svart text berättar vad som bokstavligt talat är ”på gång” i Storuman. Företrädare från kommunen parades ihop med representanter för Storumans näringsliv. Sedan bar det iväg ut på en liten motionsrunda. En nyttopromenad som tjänade mer än ett syfte.
NYHET Publicerad:

Det handlar om relationer

FÖRETAGSKLIMAT För andra året i rad tar Vännäs stora steg framåt i sitt företagsklimat. Det sammanfattande omdömet har ökat med 0,5 över två år och ligger vid årets mätning på 3,5. Vid 2016 års mätning så visar Vännäs positiva siffror på alla enkätens frågor. Vi träffade Johan Söderling, kommunstyrelsens ordförande, Christin Westman, näringslivsutvecklare, och Johan Hedvall, företagare i Vännäs.
NYHET Publicerad:

Ny sjukskatt förvärrar läget

SJUKSKATT Regeringen vill införa en ny sjukskatt. Företagen ska betala 25 procent av sjuklönekostnaderna för medarbetare som är borta mer än 90 dagar. I förslaget finns inte någon bortre tidsgräns för arbetsgivarens betalningsansvar. Frida Stighäll, Kii Umeå, tror att den nya sjukskatten kommer att innebära ett förvärrat läge för både arbetsgivare och personal.
NYHET Publicerad:

Liten dipp en knuff framåt

FÖRETAGSKLIMAT Umeå, som klev uppåt vid förra årets mätning av det lokala företagsklimatet, gör under 2016 en liten dipp på 0,1 och landar på betyget 3,4. En minskning som inte verkar oroa den expansiva kommunen alltför mycket, utan ger snarare bränsle för fortsatt arbete framåt.
NYHET Publicerad:

Framtidstron stiger hos Nordmalings företagare

ENKÄT För andra året i rad får Nordmaling en tydligt positiv signal från företagen i kommunen om att företagsklimatet blir bättre. ”Fantastiskt och häftigt! Företagen är så otroligt viktiga för kommunen, de skapar jobben, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Icke godkänt i Skellefteå

DEBATT "Så halkade då Skellefteå ner på betyget IG för sitt företagsklimat. Trots satsningen på den röda tråd som ska locka nya, unga att skapa framtidens företag. Trots en stor utförsäljning av egna fastigheter till privata. Trots stora satsningar på kulturhus och älvbrink som ska generera attraktivitet." Skriver Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Krävs mod att gå mot strömmen

GÄSTKRÖNIKA "Det är inte helt logiskt att utveckla, producera och sälja produkter till världen från Västerbottens inland. Kanske inte ens att rekommendera. Men nu är det så att jag råkar gilla Vindeln. Jag har så klart ett stort hjärta för företaget och våra anställda, men även för bygden vi verkar i. Och då blir det vi gör ännu viktigare. Men trots att vi har flertalet globalt framgångsrika företag i Vindeln, känns det ändå som att vi jobbar i motvind". Skriver Anders Jonsson, Rototilt i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Regeringen viftar med stora pekfingret mot oss"

SJUKFÖRSÄKRING Kritikerkanonaden mot regeringens ”sjukskatt” fortsätter. Vacker tanke men ogenomtänkt och otydligt förslag som lägger sten på börda, hävdar Torvald Östensson, vd för Umeåbaserade Umpac med tio anställda.