Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Robertsfors stoppar populär hemtjänst

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får inte förlängt kontrakt med Robertsfors kommun, enligt ett beslut i kommunstyrelsen. Det innebär att företaget får lägga ned sin hemtjänst till sommaren.
NYHET Publicerad:

Strategiskt, modigt eller bara vansinne?

GÄSTKRÖNIKA "Nu har jag bestämt mig, jag gör det! Jag satsar och expanderar. Restaurangbranschen går bra, till och med jättebra! Och vår näring kan mer! Vi har satt upp en vision om att fördubbla näringens omsättning till 2020. Jag är, och vill vara, en del av den visionen. Så det låter kanske som ett lätt beslut att ta, men varför har jag då magen full av fjärilar?" Det skriver Mia Karlsson-Jonsson, ägare av Rex, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Öppet brev till Jonas Sjöstedt

GÄSTKRÖNIKA "Hej Jonas! Genom god retorik och inslag av osanningar så har du vunnit slaget om vinster i välfärden. Många tycks tro att betala till vinst är slöseri. Men är det verkligen så? Du vet ju att vinst har skapat den välfärd som vi har i Sverige. Vad har du egentligen emot vinst när den gör så mycket nytta? Det är det jag vill skriva till dig om i dag". Så börjar Mats Lövgren, företagare i Skellefteå sitt brev till Jonas Sjöstedt.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag hotas av nedläggning

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får högt betyg av de äldre. Ändå vill kommunen inte förlänga avtalet och hänvisar till rutinbrister, som Vårdsolen försökt hitta lösningar på tillsammans med Robertsfors kommun. ”I själva verket ligger politiska skäl bakom”, säger Anna Isberg, grundare till Vårdsolen.
NYHET Publicerad:

Fel lägga skulden på Vårdsolen

VÄLFÄRD God vård i livets slutskede är något som vi alla önskar. Ronny Jacobssons mamma fick det, tack vare äldreboendet Hammarhöjd och vårdföretaget Vårdsolen i Bygdeå, Robertsfors kommun. "Kommunens läkare, distriktssköterskor och vårdplanerare var en aktiv del i planeringen tillsammans med Vårdsolen och oss anhöriga och borde därför också förstått relationen mellan vårdinsats och kostnad. Att i efterhand lägga skulden för en för hög kostnad på Vårdsolen känns verkligen inte rättvist", säger Ronny Jacobsson.
NYHET Publicerad:

Det finns jobb!

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 1500 plåtslagare inom 3 år. 4000-5000 skogsmaskinförare inom 10 år. 30.000 ingenjörer fram till 2030. Och enbart i Umeå över 300 till handeln kommande år och redan idag säger hälften av Västerbottens företagare att de inte lyckas rekrytera personer med rätt kompetens. Det berättade Matilda Henningsson, projektledare vid Svensk Näringsliv för de åttiotalet SYV- are som samlats i Umeå för fortbildning.
NYHET Publicerad:

Slösa inte bort de ungas jobbmöjligheter

DEBATT I dag tisdag anordnar Svenskt Näringsliv och Region Västerbotten en konferens för att synliggöra de framtida rekryteringsbehoven i Västerbotten. Genom att samla länets studie- och yrkesvägledare hoppas vi kunna fördjupa diskussionen om hur länets unga ska kunna rusta sig bättre för en arbetsmarknad i förändring.
NYHET Publicerad:

Konkurrensverket upphandlar för en krona per timme

UPPHANDLING Tommy Lundström, vd på Autotech Teknikinformation i Skellefteå, är djupt kritisk till hur många myndigheter upphandlar tjänster. "När till och med Konkurrensverket (KKV), som ju ska hjälpa myndigheter och företag i LOU-djungeln, gör en egen upphandling och godkänner taktiska ”nollbud” och därmed utesluter seriösa företag med realistiska timpriser, är botten nådd".
NYHET Publicerad:

Tydlig färdriktning ger bra företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Norsjö och Malå kommuner liknar varandra till storlek, ekonomi och antal invånare. Men medan Malås företagsklimat störtat till botten, ligger Norsjö stadigt kvar över riksgenomsnittet. Nyckeln är en tydligt uttalad vilja och ett stabilt näringslivskontor.
NYHET Publicerad:

Landsbygdssatsning av Husläkarna

VÄLFÄRD Husläkarna Hälsocentral i Umeå har utökat verksamheten med en filialmottagning i Tavelsjö – tack vare ett plusresultat. – Just att vi genererat överskott i verksamheten i Umeå ger oss möjlighet att investera pengarna  i god sjukvård i Tavelsjö, säger verksamhetschefen Bengt Lunnergård.
NYHET Publicerad:

Lycksele bäst i Västerbotten

FÖRETAGSBESÖK Lycksele ska rankas ha det bästa företagsklimatet i länet till 2018. Lilly Bäcklund, kommunstyrelsens ordförande (S), i Lycksele satsar högt. Och hårt. Under våren ska minst 50 företag besökas.
NYHET Publicerad:

Nordmaling återinför LOV

FÖRETAGSKLIMAT Näringsliv, skola och integration är topprioriterade frågor för Madelaine Jakobsson (C), nytt kommunalråd i Nordmaling. Och ett steg i att få ett bättre företagsklimat blir att återinföra lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

No Plan B

GÄSTKRÖNIKA "Jag har en dröm, en dröm om att när du tänker på Västerbotten så ska du tänka på entreprenörer. En dröm om att människor i Europa, eller varför inte hela världen, ska prata och förundras över varför det finns så många entreprenörer i just Västerbotten". Så börjar Petter Mikaelsson, Repay Skellefteå sin krönika.
NYHET Publicerad:

Betygsätt din kommun

ENKÄT FÖRETAGSKLIMAT I Västerbotten har närmare 3000 företag nu möjlighet betygsätta sin kommun. Årets enkät om företagsklimat är nämligen utskickad till 67.000 företagare runt om i Sverige. "Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam. 
NYHET Publicerad:

Vad vi önskar oss av 2015!

FÖRETAGARMÖTE Nya jobb uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Om kostnaderna blir för höga eller förutsättningarna för osäkra så avstår istället företagare från att expandera. Vid två träffar samlade vi företagare i Västerbotten som fick berätta om sina önskemål inför 2015 under rubriken - Ska vi göra det lättare eller svårare för jobbskaparna? 
NYHET Publicerad:

Let´s talk business

DEBATT Den senaste tidens politiska turbulens har lett till en inskränkt debatt om vem som sträckte ut handen och vem som knuffade med armbågen. Nu är det hög tid att börja tala väsentligheter. Det skriver Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Färre assistanstimmar trots ökat behov

MYNDIGHETSBESLUT Funktionsnedsatta personer får konsekvent försämrat stöd av Försäkringskassan. Myndigheten har omprövat stödbesluten för ett tiotal av företaget Aktiv Assistans 30-tal kunder. Ingen har fått mer. Istället har de flesta fått färre assistanstimmar. "Det är svårt att förstå. Deras tillstånd har ju inte förbättrats", säger vd Tony Cox.
NYHET Publicerad:

T3 vill satsa på unga

GÄSTKRÖNIKA För ett par veckor sedan räknade jag på vad förslaget i den nya regeringsbudgeten, att ta bort rabatten på de sociala avgifterna, betyder för oss på T3. Glädjande nog blev det nedröstat men kan man vara säker på att detta inte kommer tillbaka?
NYHET Publicerad:

Gästkrönikörer

Med start idag kommer företagare i länet att skriva gästkrönikor på den här sidan. Vi har bett företagarna ta avstamp i sin egen verksamhet och berätta vilka problem, utmaningar och, för all del, glädjeämnen de ser i sin vardag. Läs och sprid gärna till politiker och beslutsfattare dvs de som sätter ramar  för dem som skapar jobb; företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag. Dagens krönika kommer från Johan Hellström, vd på T3 i Umeå. Vill du också skriva en krönika? Hör av dig!
NYHET Publicerad:

Tack och farväl till 2014

JULHÄLSNING Ett händelserikt år är snart slut och det är dags att summera 2014. Att påverka för att få förbättringar för företagen är vår huvuduppgift. Det är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet. För att vi ska få bästa effekt är vi beroende av att ni företagare deltar och är aktiva i våra diskussioner och på våra arrangemang. Så ett stort tack till alla Er som på olika sätt bidragit till att driva våra gemensamma frågor framåt.