Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Skellefteå AIK - vinst också för bussföretag

FÖRETAGSKLIMAT Arctic Bus är en stor vinnare när Skelleftebuss tvingats sluta med beställningstrafik. Ett avtal med Skellefteå AIK är en stor anledning till framgången. "Det finns ingen annan förklaring till vår ökning än konkurrensdomen mot Skelleftebuss", säger Björn Larsson. 
NYHET Publicerad:

Klockrent yrkesval av Filip

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Filip Sjölin är utan konkurrens när han snart är färdig urmakare. För gymnasiernas yrkesprogram har det svårt. Och urmakarutbildningen i Vännäs är inget undantag - trots lysande arbetsmarknad. Programmet har två elever och en sökande till nästa år.
NYHET Publicerad:

Nya insikter på Yrkesdagen

SKOLA & NÄRINGSLIV 115 åttondeklassare från Finnbacksskolan har fått träffa 20 framtida arbetsplatser på Yrkesdagen i Lycksele. Mötet ledde till nya kontakter och insikter hos bägge grupperna.
NYHET Publicerad:

Spendrup: "Nyföretagande bot mot arbetslöshet"

FRAMTIDSMÖTE Med några satsningar på nyföretagande så skulle den svenska arbetslösheten nästan kunna utplånas. Det konstaterar Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup vid Framtidsmötet i Umeå under måndagen.
NYHET Publicerad:

UF- startskottet för löshårsdrottningen

UNG FÖRETAGSAMHET Tack vare Ung Företagsamhet blev Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden, företagare. Nu är Ida tillbaka hos UF som ett av två nya ansikten i Västerbottens styrelse.
NYHET Publicerad:

På spåret mot England med egen akademi

DRIVKRAFT Skellefteåföretaget Railcare har stora framgångar i England och startar en ny och egen utbildning för att klara bemanningen – Railcare Akademin. Runt 30 personer ska utbildas inom 2,5 år. Den första kullen sitter snart i skolbänken.
NYHET Publicerad:

Hållbart miljardbygge för Polarbröd

MILJARDFÖRETAG Hållbar utveckling och respekt för framtiden. Det har hållit familjeföretaget Polarbröd igång i fem generationer och 135 år. Nu när koncernen uppnått miljardomsättning görs nya investeringar för att företaget bland annat ska bli självförsörjande på förnybar el.
NYHET Publicerad:

Sparringpartner i upphandlingsbranschen

UPPHANDLING Uppemot en miljard finns att slåss om i offentliga upphandlingar varje år. Men alltför få företag är med i matchen. Att delta i en upphandling tar tid, kraven är många och utfallet  osäkert. Dessa problem gör att branschen för upphandlingsrelaterade företag växer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmiljöfokus för nytt bemanningsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Specialiserade bemanningsföretag är en trend. Konsultia i Umeå har precis startat och jobbar för att fylla den lucka som Arbetsförmedlingen inte klarar av. Men Arbetsförmedlingen är en viktig part i framgången, menar Jimmy Rönnblom, vd på det nystartade företaget.
NYHET Publicerad:

Fler företagsamma i Västerbotten 2013

RAPPORT Bjurholm är fortsatt länets mest företagsamma och Skellefteå den minst företagsamma kommunen i länet. Snabbast i hela landet ökade företagsamheten i Dorotea – oavsett hur man räknar.
NYHET Publicerad:

Malås företagare gör tummen ner

FÖRETAGSKLIMAT Malå får låga betyg av sitt näringsliv i den senaste mätningen. Dåliga upphandlingar väger tungt i raset.
NYHET Publicerad:

Hjulen snurrar snabbare i Västerbotten

KONJUNKTUR Företagare i Västerbotten tror på ett bättre kommande halvår. Man förväntar sig ökad produktion, ökade investeringar och fler anställda jämfört med förra halvåret. Det visar svaren från den senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Politiker, tjänstemän nu är bollen hos er

DEBATT Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning har blivit ett viktigt redskap i många kommuners utvecklingsarbete. Hela 75 procent av landets kommunchefer har som uttalat mål att avancera i den ranking som baseras på enkäten, enligt Sveriges kommuner och landsting. Ambitionerna finns alltså, men hur förverkligas de?
NYHET Publicerad:

Facebook bättre än Arbetsförmedlingen

ARBETSMARKNAD Allt färre använder Arbetsförmedlingen samtidigt som företagen får allt svårare rekrytera medarbetare. Förmedlingens misslyckande med att matcha fram rätt sökande gör att tillväxten i Västerbotten hotas.
NYHET Publicerad:

Umeå i topp om IT-branschen får bestämma

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna höjer Umeås betyg i Svenskt Näringslivs senaste mätning. Mest uppåt är det i IT-branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kommuner får IG

FÖRETAGSKLIMAT Umeå och Skellefteå är vinnarna. Malå, Åsele och Vilhelmina är de stora förlorarna. Förenklat och i idrottstermer kan man uttrycka resultatet av senaste enkätundersökningen kring företagsklimatet på det sättet.
NYHET Publicerad:

Nordtek tar matchen - fixar 26 gymnasieplatser

UTMANING "För mig är det viktigt att vårt företag skall leva kvar och finnas även långt efter att jag har gått i pension", säger Krister Koch, VD och ägare för företaget Nordtek i Kåge. Men om företaget skall fortsätta skapa arbetsmöjligheter på orten och bidra till den gemensamma välfärden är det viktigt att fler förstår hur utmaningen ser ut.
NYHET Publicerad:

Fullt hus när studenterna presenterade affärsidéer

HÖGSKOLAN Rugbyturnering i snön, konferensverksamhet längs Vindelälven, hälsohem och mikrobryggeri. Det är några av de utarbetade affärsplaner som studenterna från civilingenjörsprogrammet i Luleå hade med sig när de återvände till Sorsele efter första besöket i november 2013. "Nu är det bara att sätta igång", säger en av företagarna på orten.
NYHET Publicerad:

Västerbottens kompetensutmaning!

REKRYTERINGSENKÄT Alldeles i dagarna skickas Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät ut till drygt 17 500 företag i Sverige, varav närmare 700 i Västerbottens län. Undersökningen kartlägger företagens utmaningar med att hitta medarbetare med rätt kompetens.
NYHET Publicerad:

Rött - inget för Krister

ARBETSMARKNAD Baseco i Sorsele har inte haft några röda år sedan Krister Abrahamsson tog över. Och när nästa generation klev in på allvar i företaget sattes målet ännu högre. En anledning till framgången är personalen. Vd Krister Abrahamsson anställer gärna den som har rutin.