Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Tack och farväl till 2014

JULHÄLSNING Ett händelserikt år är snart slut och det är dags att summera 2014. Att påverka för att få förbättringar för företagen är vår huvuduppgift. Det är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet. För att vi ska få bästa effekt är vi beroende av att ni företagare deltar och är aktiva i våra diskussioner och på våra arrangemang. Så ett stort tack till alla Er som på olika sätt bidragit till att driva våra gemensamma frågor framåt.
NYHET Publicerad:

Nattsvart vinter eller ljusare vår

KONJUNKTUR Återhämtningen i svensk ekonomi går fortsatt trögt och även den kommande tillväxten ser ut att bli svagare än förväntat. Konjunkturen i Västerbotten fortsätter att påverkas negativt av den svaga utvecklingen inom gruvindustrin. Jämfört med det tredje kvartalet har dock tillväxten förbättrats på grund av höga invest­eringar inom byggindustrin. Det framgår i Svenskt Näringslivs företagarpanel för det fjärde kvartalet.
NYHET Publicerad:

Investering i framtidens anställda

SAMVERKAN "Det är en ren investering!" Ulf Marklund på Railcare i Skellefteå är en av fyra företagare i Skellefteå, som på initiativ av Svenskt Näringsliv, är fadder åt en högstadieklass på Brännanskolan i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Glasögonföretag liknar ett sågverk!

DRIVKRAFT "Det är inte bara designen som är viktig när våra glasögon ska tillverkas. Först ska du hitta rätt råmaterial, sedan ska du hitta ett sätt att göra glasögon av materialet och sen ska produktionen genomföras på ett hållbart sätt. Vi jobbar nästan som ett sågverk, från råmaterial till slutprodukt", säger Erik Johansson, Creative Director på E&E glasses.  
NYHET Publicerad:

Grattis Petter Mikaelsson!

MEST FÖRETAGSAMMA Petter Mikaelsson på företaget Repay i Skellefteå är Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. "Det känns fantastisk att få priset", säger Petter.
NYHET Publicerad:

Julhandel året runt

KOMMENTAR De flesta företag är vana vid att kunder kommer och går i en ojämn ström. För företagen vore det förstås enklare om julhandeln var mer spridd över året eller om vi reste till och från jobbet mer jämnt över dygnet. Företagens skiftande förutsättningar gör att de måste kunna anställa medarbetare på viss tid.
NYHET Publicerad:

Maxgräns för sjuklönen

SJUKLÖNEKOSTNAD "Nu kan du som är företagare budgetera för dina sjuklönekostnader och veta att du nästa år inte kan få kostnader som är högre än en viss summa. Det känns som att den nya regeringen har lyssnat på våra medlemmar", säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert hos Svenskt näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jag är väl Gasell igen nästa år!

DRIVKRAFT "Jag är i Indien och har precis slutat för dagen", svarar Torbjörn Hahlin, Dorotea Mekaniska, när vi ringer honom en eftermiddag i november. "Men jag har sån där ip-telefoni och då kan man prata länge vart man än befinner sig i världen."
NYHET Publicerad:

Transportskatt eller två anställda?

SKATTER Inpipe i Vilhelmina kommer att tvingas hyvla hårt i sina egna kostnader om transportskatten höjs. En prishöjning gör att kunderna i byggbranschen väljer andra leverantörer och det är inte otänkbart att Inpipe tvingas flytta från orten.
NYHET Publicerad:

Full fart på samverkan med it-företagen i Umeå

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Förra årets satsning på mentorskapsprogram mellan it-företag och studenter blev mycket uppskattat. Inte minst bland företagen, vars intresse till och med överskuggade studenternas. I år får därför satsningen en fortsättning vid Umeå universitet.
NYHET Publicerad:

Amin fixade jobb på egen hand

ETT VÄLKOMNANDE SVERIGE Hösten 2013 kom Amin Ahmadi från en miljonstad i Iran och knackade på hos Svenska Tält i Dorotea. Det började med en praktik som gick över i fast jobb, trots att Svenska Tält inte hade några planer på att anställa.
NYHET Publicerad:

Var med och avgör – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Jan Hörnberg, Josef Nygren, Petter Mikaelsson, Rickard Lönneborg och Ulrika Dorsch – så heter de finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner. Våra finalister är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Vilka de är? Här kan du läsa om dem, vad de gör och hur det känns att vara finalist.
NYHET Publicerad:

Skör återhämtning i Västerbotten

KONJUNKTUR Återhämtningen i den globala ekonomin går långsammare än väntat. Den regionala analysen visar att de flesta län, liksom Västerbotten, befinner sig i början av konjunkturens återhämtningsfas. Och även om det finns enskilda företag och branscher som ser ljusare på framtiden så beskriver många uppgången som ”skör”.
NYHET Publicerad:

Dyrare mjölk om transportskatt höjs

SKATTER Går förslaget om höjd transportskatt igenom, kommer Norrmejerier få ökade transportkostnader med 5 miljoner kronor. Enligt Norrmejeriers vd Bo Rasmussen kommer det att slå direkt mot konsumenterna och mjölkbönder i Norrland.
NYHET Publicerad:

Tom lokal inspirerar framtidens samhällsbyggare

UNG FÖRETAGSAMHET "Man behöver inte skolan, man kan lära av de gamla". "Barn skulle inte ha någonstans att gå". "Men om inte skolan fanns skulle vi inte lära oss något". "Jo, matte finns överallt". "Det skulle hur som helst inte bli ett hållbart samhälle utan en skola". Det var några av svaren från eleverna i klass fem på Östermalmsskolan på frågan om vad som skulle hända om det inte fanns en skola i samhället.
NYHET Publicerad:

Oförutsägbarhetens tid är kommen

VALANALYS "Det osäkra politiska läget kommer att leda till att vi tappar tempo och det när Sverige behöver utmärka sig mer än någonsin i den internationella konkurrensen". Det konstaterade Pär Henriksson, ansvarig för politisk strategi på Svenskt Näringsliv, vid en eftervalsanalys i Umeå.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Nomineringen för Västerbottens läns mest företagsamma 2014 är avslutad och juryarbetet pågår. Totalt var det 64 nomineringar som kom in i Västerbotten. Det blir ett delikat uppdrag för juryn som består av Annakarin Nyberg, forskare, författare och föreläsare, Staffan Ling, konsult, Balticgruppen, Åsa Stocksén, Vd, Dixie PR och förra året vinnare Torbjörn Hahlin, Vd, Dorotea Mekaniska.
NYHET Publicerad:

Norsjö och Storuman sticker ut

FÖRETAGSKLIMAT "Företagsbesök, företagsbesök och åter företagbesök". Carolina Brånby, ansvarig inom Svenskt Näringsliv för företagsklimat, var tydlig i sitt budskap när hon träffade inlandskommunerna i region 8. Norsjö och Storuman var de kommuner som fick mest berömmande omdömen.
NYHET Publicerad:

Gustav och Gustav – gör det igen

GASELLVINNARE Förra året kunde säkerhetsföretaget Aptum stoltsera med en tillväxt på 678 procent på tre år. Därför utsågs de till årets Gasellföretag i Västerbotten av Dagens Industri. Under onsdagskvällen tog de hem titeln igen.
NYHET Publicerad:

Emanuel - årets pionjär

UTMÄRKELSE Emanuel Dohi, vd för Dohi Sweden med huvudkontor i Umeå, har utsetts till Årets Pionjär av Stiftelsen IFS. Emanuel Dohi fick motta utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i Stockholm.