Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Frustrerad företagare söker

GÄSTKRÖNIKA "Jag hör att det finns unga som vill utbilda sig till framtidsyrken som kan ge jobb. Jag hör att det finns arbetssökande som med ljus och lykta letar efter jobb. Jag hör att regeringen vill satsa på vuxenutbildningar som ska leda till arbete. Men hur jag än letar så verkar det inte ändå inte finnas någon för mig att anställa?" Det skriver Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör i Umeå.
NYHET Publicerad:

Bättre kommunikation lösningen för Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT Trots sämre placering i rankingen av företagsklimatet och trots sämre sammanfattande omdöme är både politiker, tjänstemän och företagare överens om att det genomförts flera förbättringsåtgärder i kommunen. "Kan det vara så att vi inte når ut med våra förbättringsåtgärder, och hur gör vi i så fall kommunikationen tydligare?" Det var en av frågorna som ställdes vid Svenskt Näringslivs träff om företagsklimatet i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa på jobbet- delat ansvar

OHÄLSA I dag flyter privatliv och arbetsliv ofta ihop och ett pressat privatliv får ofta följder i arbetslivet. "En medarbetare som mår dåligt har faktiskt ett visst ansvar för att kollegorna inte ska må dåligt på kuppen,  sa Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert hos Svenskt Näringsliv, vid ett lunchmöte i Umeå.
NYHET Publicerad:

Jobben räddades i Vännäsby

ÄGARSKIFTE 
Tolv arbetstillfällen i Vännäsby betyder mycket. Så när ekonomi- och personalchefen Martin Ohlsson och säljchefen Tommy Åström fick frågan av förre ägaren Göran Eriksson att köpa företaget Germ när han gick i pension, blev svaret ja.


NYHET Publicerad:

RÖSTA NU!

RÖSTA Finalisterna är utsedda!
Var med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Mia, Mats, Lars, Kajsa eller Mathias?

FINALISTER För några veckor sedan engagerade vi allmänheten i att nominera till Västerbottens mest företagsamma människa 2015. Bland alla nominerade som vi fick, har vår jury nu valt ut fem finalister som vi är stolta över att få presentera; Mia Karlsson Jonsson, Mats Lövgren, Lars Stenlund, Kajsa Wikström och Mathias Bäcklund Nu är du med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Ny flygskatt oroar företagare i norr

FLYGSKATT Regeringen vill införa en skatt på flygresor. Det oroar företagen, visar en färsk undersökning genomförd av TNS Sifo i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Tillväxtraket efter 20 års tjoller i skogen

GASELLVINNARE Upplevelsesuccén Svansele Vildmarkscenter utses till årets Gasellföretag i Västerbotten av Dagens Industri. På tre år har företaget ökat sin omsättning med 463 procent, till nästan 25 miljoner. Men det är inget som ägaren och grundaren själv har greppat.
NYHET Publicerad:

Från städet till vd-jobb

DRIVKRAFT Hon har bokstavligt städat sig upp från golvet till sin nuvarande position och än sitter takterna i när överkastet ska läggas ut på sängen. Anna Gemrud Mörner är hotelldirektör på prisbelönta och uppmärksammade Stora Hotellet och U&Me i Umeå. Hon vill gärna anställa unga men höjningen av arbetsgivaravgiften försvårar.
NYHET Publicerad:

Sänkt arbetsgivaravgift skapade riktiga jobb i mitt företag

GÄSTKRÖNIKA Att ta steget från att vara ett enpersonsföretag till att anställa medarbetare var stort för mig. En halverad arbetsgivaravgift påskyndade processen radikalt. Men nu måste jag tänka om. Jag är förbaskad och besviken över att regeringen höjt arbetsgivaravgiften för ungdomar, skriver fotografen Marianne Näsström, som driver ett mindre företag i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Så rekryterar du bäst!

REKRYTERING Rekryterar du personal på magkänsla? Det kan vara farligt. "Lägg en grund med kravprofil och kompetensbaserad intervju så ökar möjligheterna ordentligt för att du ska hitta rätt", sa Maria Håkansson, Experis, vid ett lunchmöte som samlade 30-talet deltagare i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Västerbotten fyller 20 år!

ENTREPRENÖRSKAP Västerbotten behöver fler företag och företagsamma människor. Det var sant när Ung Företagsamhet startade upp i Västerbotten 1995. Och det är lika sant idag. Föreningen har under sina första 20 år utbildat ca 10 000 gymnasieelever i Västerbotten i entreprenörskap och låtit dem testa på att driva ett eget företag, ett så kallat UF-företag.
NYHET Publicerad:

Hagströms öppnar för fler musikelever i Umeå

SAMVERKAN Svenskt Näringsliv har många exempel på när en företagare och en kommun har svårt att komma överens. Med nystartade Hagströms Musikskola i Umeå är det precis tvärtom. Företaget välkomnas med öppna armar av kommunen.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår: Årets mest företagsamma

MEST FÖRETAGSAMMA Nomineringsperioden för Västerbottens läns mest företagsamma människa 2015 är avslutad och nu är det dags för juryn att ta vid. Totalt skickades 95 nomineringar in och juryns uppdrag, att utse de 5 finalisterna, är en stor utmaning. "Och inte blir juryns uppdrag lättare av att kvalitén på nomineringarna är oerhört hög", säger Matilda Henningsson, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

En hyllning till unga företagare

INSPIRATION "Young Startup Day behövs verkligen. Unga företagare hyllas för lite för sina gärningar", säger Gustav Paringer en av initiativtagarna till Young Startup Day Umeå. Detta trots att vi vet hur viktiga de är ur ett samhällsperspektiv. De gör en av de viktigaste insatserna för framtiden – startar upp nya verksamheter och skapar nya jobb.
NYHET Publicerad:

Facket vill ha ökad makt över upphandling

ARBETSGIVARDAG "Tanken är att kommunen ska låta fackombudsmän  kontrollera lönelistor, bokföring och anställningsförhållanden på plats utan att anmäla sig i förväg. Det är razzialiknande förutsättningar", sa Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv vid den första Arbetsgivardagen någonsin i Umeå. Det handlar om ” Vita jobb”- en modell för upphandling som LO tagit fram.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen i Umeå drog ett åttiotal deltagare

ARBETSGIVARDAG Ämnen som Kriskommunikation, hur attraherar vi unga medarbetare, avtal 2016 och att sätta rätt lön gjorde att drygt 80 företag kom till Arbetsgivardagen, ett samarrangemang mellan Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationerna, i Umeå i veckan.
NYHET Publicerad:

Skellefteå måste få fler företagare - inte färre

DEBATT Skellefteå måste få företagare om 2030målet ska nås. Det skriver Mats Lövgren, företagare i Skellefteå i tidningen Norran. "Utan fler företag och fler företagare så kommer det inte att bli fler sysselsatta och då blir det inte heller fler innevånare."
NYHET Publicerad:

Topp 100 är målet för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Vindeln klättrar 34 placeringar till plats 205 av 290 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. Det konstaterades när företagare och politiker samlades i Vindeln för att samtala om årets ranking. Och målsättningen för framtiden är fastställd. "Så snart som möjligt hoppas jag att vi når plats 100. Det är målet", kommenterar Mathias Haglund (S) kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ge inte upp!

GÄSTKRÖNIKA Konftel skulle bara fungera som en teknisk resurs och varumärket skulle försvinna. Det var det stora amerikanska bolagets intentioner vid förvärvet för fyra år sedan. Vi lyckades övertyga dem om motsatsen och nu växer Konftel igen – mot alla odds.