Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nordmaling återinför LOV

FÖRETAGSKLIMAT Näringsliv, skola och integration är topprioriterade frågor för Madelaine Jakobsson (C), nytt kommunalråd i Nordmaling. Och ett steg i att få ett bättre företagsklimat blir att återinföra lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

No Plan B

GÄSTKRÖNIKA "Jag har en dröm, en dröm om att när du tänker på Västerbotten så ska du tänka på entreprenörer. En dröm om att människor i Europa, eller varför inte hela världen, ska prata och förundras över varför det finns så många entreprenörer i just Västerbotten". Så börjar Petter Mikaelsson, Repay Skellefteå sin krönika.
NYHET Publicerad:

Betygsätt din kommun

ENKÄT FÖRETAGSKLIMAT I Västerbotten har närmare 3000 företag nu möjlighet betygsätta sin kommun. Årets enkät om företagsklimat är nämligen utskickad till 67.000 företagare runt om i Sverige. "Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam. 
NYHET Publicerad:

Vad vi önskar oss av 2015!

FÖRETAGARMÖTE Nya jobb uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Om kostnaderna blir för höga eller förutsättningarna för osäkra så avstår istället företagare från att expandera. Vid två träffar samlade vi företagare i Västerbotten som fick berätta om sina önskemål inför 2015 under rubriken - Ska vi göra det lättare eller svårare för jobbskaparna? 
NYHET Publicerad:

Let´s talk business

DEBATT Den senaste tidens politiska turbulens har lett till en inskränkt debatt om vem som sträckte ut handen och vem som knuffade med armbågen. Nu är det hög tid att börja tala väsentligheter. Det skriver Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Färre assistanstimmar trots ökat behov

MYNDIGHETSBESLUT Funktionsnedsatta personer får konsekvent försämrat stöd av Försäkringskassan. Myndigheten har omprövat stödbesluten för ett tiotal av företaget Aktiv Assistans 30-tal kunder. Ingen har fått mer. Istället har de flesta fått färre assistanstimmar. "Det är svårt att förstå. Deras tillstånd har ju inte förbättrats", säger vd Tony Cox.
NYHET Publicerad:

T3 vill satsa på unga

GÄSTKRÖNIKA För ett par veckor sedan räknade jag på vad förslaget i den nya regeringsbudgeten, att ta bort rabatten på de sociala avgifterna, betyder för oss på T3. Glädjande nog blev det nedröstat men kan man vara säker på att detta inte kommer tillbaka?
NYHET Publicerad:

Gästkrönikörer

Med start idag kommer företagare i länet att skriva gästkrönikor på den här sidan. Vi har bett företagarna ta avstamp i sin egen verksamhet och berätta vilka problem, utmaningar och, för all del, glädjeämnen de ser i sin vardag. Läs och sprid gärna till politiker och beslutsfattare dvs de som sätter ramar  för dem som skapar jobb; företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag. Dagens krönika kommer från Johan Hellström, vd på T3 i Umeå. Vill du också skriva en krönika? Hör av dig!
NYHET Publicerad:

Tack och farväl till 2014

JULHÄLSNING Ett händelserikt år är snart slut och det är dags att summera 2014. Att påverka för att få förbättringar för företagen är vår huvuduppgift. Det är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet. För att vi ska få bästa effekt är vi beroende av att ni företagare deltar och är aktiva i våra diskussioner och på våra arrangemang. Så ett stort tack till alla Er som på olika sätt bidragit till att driva våra gemensamma frågor framåt.
NYHET Publicerad:

Nattsvart vinter eller ljusare vår

KONJUNKTUR Återhämtningen i svensk ekonomi går fortsatt trögt och även den kommande tillväxten ser ut att bli svagare än förväntat. Konjunkturen i Västerbotten fortsätter att påverkas negativt av den svaga utvecklingen inom gruvindustrin. Jämfört med det tredje kvartalet har dock tillväxten förbättrats på grund av höga invest­eringar inom byggindustrin. Det framgår i Svenskt Näringslivs företagarpanel för det fjärde kvartalet.
NYHET Publicerad:

Investering i framtidens anställda

SAMVERKAN "Det är en ren investering!" Ulf Marklund på Railcare i Skellefteå är en av fyra företagare i Skellefteå, som på initiativ av Svenskt Näringsliv, är fadder åt en högstadieklass på Brännanskolan i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Glasögonföretag liknar ett sågverk!

DRIVKRAFT "Det är inte bara designen som är viktig när våra glasögon ska tillverkas. Först ska du hitta rätt råmaterial, sedan ska du hitta ett sätt att göra glasögon av materialet och sen ska produktionen genomföras på ett hållbart sätt. Vi jobbar nästan som ett sågverk, från råmaterial till slutprodukt", säger Erik Johansson, Creative Director på E&E glasses.  
NYHET Publicerad:

Grattis Petter Mikaelsson!

MEST FÖRETAGSAMMA Petter Mikaelsson på företaget Repay i Skellefteå är Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. "Det känns fantastisk att få priset", säger Petter.
NYHET Publicerad:

Julhandel året runt

KOMMENTAR De flesta företag är vana vid att kunder kommer och går i en ojämn ström. För företagen vore det förstås enklare om julhandeln var mer spridd över året eller om vi reste till och från jobbet mer jämnt över dygnet. Företagens skiftande förutsättningar gör att de måste kunna anställa medarbetare på viss tid.
NYHET Publicerad:

Maxgräns för sjuklönen

SJUKLÖNEKOSTNAD "Nu kan du som är företagare budgetera för dina sjuklönekostnader och veta att du nästa år inte kan få kostnader som är högre än en viss summa. Det känns som att den nya regeringen har lyssnat på våra medlemmar", säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert hos Svenskt näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jag är väl Gasell igen nästa år!

DRIVKRAFT "Jag är i Indien och har precis slutat för dagen", svarar Torbjörn Hahlin, Dorotea Mekaniska, när vi ringer honom en eftermiddag i november. "Men jag har sån där ip-telefoni och då kan man prata länge vart man än befinner sig i världen."
NYHET Publicerad:

Transportskatt eller två anställda?

SKATTER Inpipe i Vilhelmina kommer att tvingas hyvla hårt i sina egna kostnader om transportskatten höjs. En prishöjning gör att kunderna i byggbranschen väljer andra leverantörer och det är inte otänkbart att Inpipe tvingas flytta från orten.
NYHET Publicerad:

Full fart på samverkan med it-företagen i Umeå

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Förra årets satsning på mentorskapsprogram mellan it-företag och studenter blev mycket uppskattat. Inte minst bland företagen, vars intresse till och med överskuggade studenternas. I år får därför satsningen en fortsättning vid Umeå universitet.
NYHET Publicerad:

Amin fixade jobb på egen hand

ETT VÄLKOMNANDE SVERIGE Hösten 2013 kom Amin Ahmadi från en miljonstad i Iran och knackade på hos Svenska Tält i Dorotea. Det började med en praktik som gick över i fast jobb, trots att Svenska Tält inte hade några planer på att anställa.
NYHET Publicerad:

Var med och avgör – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Jan Hörnberg, Josef Nygren, Petter Mikaelsson, Rickard Lönneborg och Ulrika Dorsch – så heter de finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner. Våra finalister är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Vilka de är? Här kan du läsa om dem, vad de gör och hur det känns att vara finalist.