Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Insiktsfull eftermiddag

ARBETSGIVARDAG Röster sorlar ur konferensrummet som, för dagen, fungerar som samlingspunkt. Pauskaffe serveras och ett 60-tal personer minglar i rummet. Det är Arbetsgivardag på Stadshotellet i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Outsidern räddade Åbyns Bygg

DRIVKRAFT En stockholmare med engelsk brytning utan erfarenhet av byggbranschen köpte det olönsamma Burträskföretaget Åbyns Bygg 2013. Mot alla odds har företaget idag växt från 8 till drygt 40 anställda med kunder i både Skellefteå och Umeå. I januari kom erkännandet när Åbyns Bygg utsågs till Årets Varumärke på Alvargalan.
NYHET Publicerad:

Gör det inte mer riskfyllt att anställa

FÖRETAGARPANEL Regeringen vill återinföra medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det kommer att fungera lika dåligt som förra gången. Istället blir effekten att 88 procent av företagarna i Västerbottens län bli mer försiktiga med att nyanställa.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på samverkan mellan skola och arbetsliv

KOMMENTAR Att hitta rätt person med rätt kompetens för uppdraget är i många fall svårare än vad man tror för många arbetsgivare. När Svenskt Näringsliv i förra veckan presenterade resultatet från den senaste rekryteringsenkäten visar det sig att så mycket som vart femte rekryteringsförsök misslyckas här i Västerbotten. Det är en oroväckande stor andel med tanke på att det är missade jobb vi talar om. Jobb vi behöver i regionen. En viktig faktor för att bryta den här trenden är att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.
NYHET Publicerad:

Det går inte att växa utan människor

GÄSTKRÖNIKA "Sökes: Ansvarstagande yrkeschaufförer för kortare och längre vikariat i Umeå. Finnes: Ett omväxlande och varierande jobb där stor möjlighet finns att utvecklas, samt bra ingångslön." Det skriver Ulrika Dorsch, UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Handels vill stoppa sommarjobb

ARBETSMARKNAD När ICA Dorohallen och Coop Nära i Dorotea ville låta kommunens ferieungdomar sommarjobba i butikerna förra året, satte fackförbundet Handels stopp för att skydda riktiga jobb. Enligt Handels skulle det bli tråkigt för den handlare som trotsade stoppet. I år tänker kommunen ignorera varningen. "Det är fruktansvärt ogenomtänkt att hindra ungdomar från att känna på livet i handeln", säger Andreas Lundgren som driver ICA Dorohallen.
NYHET Publicerad:

Företagsamhet är en förutsättning för framtiden

FÖRETAGSAMHET När Svenskt Näringsliv släppte rapporten Företagsamheten Västerbottens län i mars så blev Sorsele kommun årets tillväxtraket i Sverige i två kategorier. Sorsele är dels den kommun i Sverige där företagsamheten i kommunen har vuxit snabbare än någon annan kommun. Sorsele kan dessutom stoltsera med att vara den kommun i Sverige där nyföretagsamheten växer snabbast. Vi tog kontakt med Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele för att gratulera.
NYHET Publicerad:

Koldioxidskatten slår hårt mot gjuteribranschen

GÄSTKRÖNIKA "Alla politiker, oavsett färg, säger att de vill värna små och medelstora företag och att de är basen i svenskt näringsliv. Samtidigt gör de alldeles för lite för att öka våra möjligheter att driva företag i glesbygd." Det skriver Peter Göttfert, vd Norrlandsgjuteriet AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Fortsatt positiv produktionskurva

FÖRETAGARPANELEN Förväntningarna om högre produktions- och försäljningsvolym är fortsatt positiva när företagen i Västerbotten ger sin syn på de kommande sex månaderna. Därmed förstärks den stadiga kurvan uppåt som företagen förutspått det senaste halvåret. Det framgår av svaren från Västerbottens företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Storuman perfekt för e-handel

E-HANDEL Från noll till fem anställda och fördubblad omsättning på drygt två år. Sara Mårtenssons e-butik Lapland Eco Store kan beskrivas som en affärsmässig framgångssaga. Hon säljer ekologiska produkter till kunder över hela landet.
NYHET Publicerad:

Årets påskblomma: Solrosen

GILLA #FÖRETAGSAMHET "Varje dag du vattnar blomman, tänk då: Har jag uppmuntrat en företagsam person idag? Om svaret är ja- vattna. Är svaret nej- vattna inte och se vad som händer med blomman". Med de orden delade Anna Larsson, företagare i Skellefteå, ut solrosfrön till politiker i förra veckan. På många ställen i länet fick politiker men också allmänheten samma hälsning med sig hem från våra välfärdsbyggare, dvs företagarna. Utan företagsamma stannar Sverige skulle man också kunna uttrycka det.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Hur ska Skellefteå blomma?

GILLA #FÖRETAGSAMHET Vinnarinstinkten slog till bland Skellefteås politiker när kampanjen Gilla #Företagsamhet kom till stan. Försedda med varsin mugg med solrosfrön från Skellefteåföretagarna Petter Mikaelsson och Anna Larsson antog kommunfullmäktiges gruppledare utmaningen att möta varandra i en tävling om vem som kan frambringa den ståtligaste blomman. Och det är nog ingen av dem som kommer att se en solros framöver utan att ägna företagandet en extra tanke.
NYHET Publicerad:

Kajsa gillar #företagsamhet

GILLA #FÖRETAGSAMHET Möt Kajsa Wikström, en av finalisterna i tävlingen Västerbottens mest företagsamma, som ser utmaningar som en möjlighet. "Men det blir svårt att vara företagare när förutsättningarna plötsligt förändras", säger Kajsa som Gilla #företagsamhet. 
NYHET Publicerad:

Företagsamma skapar jobb och finansierar välfärd

DEBATT "Nio av tio jobb skapas av företagsamma personer som driver små eller medelstora företag. I Sverige finns 1 700 000 jobb tack vare dessa människor". Skriver Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten, Mats Granath, regionchef Lantbrukarnas riksförbund Västerbotten/Norrbotten och Torbjörn Halvardsson, regionchef Företagarna Västerbotten i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Politiker – tänk globalt!

GÄSTKRÖNIKA "Om jag gör en rimlig bedömning av framtiden för Dorotea Mekaniska tror jag på en fördubbling av antalet anställda. Det kan betyda 35-40 fler arbetstillfällen i Dorotea. Men det beror mycket på våra politiker. De måste förstå vad jag har att välja på". Skriver Torbjörn Hahlin, Dorotea Mekaniska i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Jag tror kommunen vill svälta ut oss"

FRISKOLA Minervaskolan i Umeå tvingas driva flera rättsfall parallellt för att få ut sin berättigade ersättning för verksamheten. Med åren har rättsfallen bara ökat, och skolan tvingas gå till rätten för att ens få se beslutsunderlagen. ”Kommunens aktioner är inte acceptabla”, säger Linda Björkman Swanberg, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nyföretagsamhet bland kvinnor högre än någonsin

FÖRETAGSAMHET Nyföretagsamheten bland kvinnor i Västerbotten når nya toppnoteringar. Här ökar det i högre takt än landet i stort, visar Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsamheten. – Vi måste snart börja med ”killkvällar” för att locka fler män, säger Lena Öhlund, verksamhetsledare på företagsinkubatorn BIC Factory i Umeå.
NYHET Publicerad:

Allt fler företagsamma med Sorsele i täten

NY RAPPORT Andelen företagsamma människor ökar starkt i Västerbottens län och uppgår nu till 10,7 procent av befolkningen, vilket är högre än någonsin tidigare. Även bland länets kvinnor och bland de unga ökar företagsamheten till nya toppnoteringar, vilket framgår av rapporten Företagsamheten Västerbottens län 2016. Sorsele är årets tillväxtraket, då företagsamheten i kommunen har vuxit snabbare än någon annan kommun i hela Sverige.
NYHET Publicerad:

Gilla #Företagsamhet

#FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Företagsamma människor skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Därför bör politikerna underlätta mer för företagande.