Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

Karina Folkesson

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kompetensbrist hämmar utveckling

EN JOBBSKAPARES TANKAR Gustafssons Rör i Umeå har högtryck. Allt ska hinnas med innan juli då de 25 medarbetarna går på sommarledighet. Sedan, i augusti, tar delägaren Liselott Gustafsson tag i företagets stora utmaning igen – att rekrytera fler medarbetare.
NYHET Publicerad:

Drömyrke, var god dröj

SOMMARKRÖNIKAN Tyvärr kan dörren till drömyrket vara stängd om du tagit studenten med godkända betyg, och det måste vi ändra på, skriver Mia Liljestrand, yrkesutbildningsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kompetens framtidsfrågan för Franke Futurum

EN JOBBSKAPARES TANKAR Franke Futurum i Byske är Nordens ledande tillverkare av köksventilation. Företaget omsätter 250 miljoner kronor och har 170 anställda. Verksamheten går bra men ett hinder för fortsatt utveckling är bristen på kompetens. "Kompetensförsörjningen är ett hinder för företagsutveckling i hela norra Sverige och en satsning på utbildning är önskvärd", menar Stefan Lindqvist, vd för Franke Futurum.
NYHET Publicerad:

Tar jobbskaparna semester?

SOMMARKRÖNIKA "Det är inte alla som går och planerar för flera veckors sammanhängande semester. Medan den anställde har lagstadgad semester under sommaren är verkligheten en annan för företagaren". Skriver Karina Folkesson och Matilda Henningsson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Föräldraanpassad förskola

DRIVKRAFT Extra allt för småbarnsföräldern. Så kan man beskriva affärsiden för Utflex, den privata förskolan i Varuträsk utanför Skellefteå. Här kan man köpa fredagsmiddagen, matlådan till jobbet eller varför inte tårtan till barnkalaset. Unikt för en förskola möjligen. Men Lars Allgulander som styr över kastruller och bakplåtar i köket är nämligen såväl konditor som kock.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan har höga förväntningar

UTBILDNING Ordning, disciplin och höga ambitioner. Det är viktiga faktorer när morgondagens toppelever ska fostras. Åtminstone är det den Internationella Engelska Skolans, IES, uppfattning. När läsåret inleds i augusti slår skolan upp portarna till nybyggda lokaler på Teg i Umeå. "Vi har 250 elever som börjar här i höst, men vi räknar med att växa snabbt i Umeå de kommande åren, säger Robb Cayford som ser Umeå som en naturlig plats att etablera sig på.
NYHET Publicerad:

Sökes: Ung utan mobilberoende

GÄSTKRÖNIKA Jag är ingen surkärring, snarare tvärtom. Men för första gången på 16 år kommer jag inte att avlöna några egna sommararbetare i affären eftersom de inte respekterar mitt förbud om mobiltelefoner på arbetstid. Det skriver Anna-Karin Holmquist, ägare av Borgafjälls Lanthandel i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Värdera social kompetens högre

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta rätt person till rätt arbetsuppgift är en stor utmaning för företagen. "Kortsiktigt handlar det om kompetensförsörjningen i vårt företag. Långsiktigt handlar det om vilka behov våra kunder kommer att ha i framtiden och att vi ska leverera den kompetensen", säger Agnetha Sjöstedt, vd och affärsområdeschef för utbildningsenheten på Tectel.
NYHET Publicerad:

Nordmaling är på gång

FÖRETAGSKLIMAT För första gången på fyra år får Nordmaling betyget godkänt för sitt företagsklimat.  "Det har blivit så mycket bättre och därför roligare att bo här, menar Peter Wedman, ägare till Nordmalings Skor och en av tolv företagare och nio politiker som deltog vid vandringen i Nordmaling.
NYHET Publicerad:

"Vi vill förändra!"

GÄSTKRÖNIKA "Äldreomsorgen är en speciell bransch att driva företag inom och knappast har det undgått någon att den varit i blåsväder den senaste tiden. Är det här ett försvarstal för vinster i välfärden? Nej, istället vill vi fokusera på det som så ofta försvunnit i debatten nämligen kvaliteten - livskvaliteten - i omsorgen." Det skriver Frida Nilsson och Aron Kristoffersson, ALEVA i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Robertsfors avskaffar LOV

VÄLFÄRD Den sista spiken i kistan är satt för valfrihet inom hemtjänst i Robertsfors. Ett beslut att slopa LOV kommer att avhandlas under kommunstyrelsens möte i veckan.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i många kommuner i Västerbotten

ENKÄTSLÄPP Åsele och Nordmaling sticker ut extra mycket. Men i hela elva av länets femton kommuner får företagsklimatet ett bättre betyg av företagen än i föregående mätning. Och i Sveriges minsta kommun, Bjurholm, fortsätter företagarna att lovprisa attityderna de möter på orten.
NYHET Publicerad:

London nästa för Umeås kodknackare

DRIVKRAFT Det låter löjligt enkelt när IT-företaget Codemill berättar hur de lyckats och när Johanna Björklund, vice VD och teknisk chef, berättar om att de nu växer med ungefär fem medarbetare per termin, får hon det att låta som en naturlag.
NYHET Publicerad:

Två silver till Västerbotten på SM

UNG FÖRETAGSAMHET Förra veckan avgjordes SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan och Västerbottens UF-företag kammade hem två silver. Det var Emma Renman, Oliver Rey UF, Minervagymnasiet i Umeå som tog silver i kategorin Årets Säljare och Måltid på nolltid UF från Tannbergsskolan i Lycksele som tog silver i kategorin Årets Monter.
NYHET Publicerad:

Stålmannen vill se fler människor ta steget till eget

JOBBSKAPARPODDEN No plan B. SÅ heter den entreprenörskola som Västerbotten läns mest företagsamma människa Petter Mikaelsson startar upp i höst. Hans dröm är att fler ska få möjligheten att driva eget företag.  Lyssna på ett inspirerande avsnitt om handelsstudenten som blev skrothandlare och idag är vd för stålämnesföretaget Repay som expanderar i hela landet.
NYHET Publicerad:

Personlighet och samsyn viktigt för Ikea

REKRYTERING Förberedelserna inför öppningen av Ikeas nya varuhus i Umeå pågår för fullt med inte minst rekryteringar av 150-180 blivande medarbetare. "När vi tittar på rekryteringar kommer de personliga egenskaperna och att den som ska anställas delar företagets värderingar i första hand. Det är viktigare än vilka tidigare yrkeserfarenheter som personen har", säger Mari Gustafsson, varuhuschef för Ikea Umeå.
NYHET Publicerad:

Hon vill höja statusen på städyrket

REGIONAL PROFIL I början ville kunderna att personalen från Wikk skulle komma i sina privata bilar så att grannarna inte såg att de köpte städtjänster. Nu är attityden en annan men fortfarande har branschen en bit kvar innan den värderas som vilket hantverkaryrke som helst, enligt Kajsa Wikström.
NYHET Publicerad:

"Jag är kriminell"

GÄSTKRÖNIKA "Jag är stolt över mitt företag! Och jag är stolt över att vara företagare – en engagerad, modig, visionär och ordningsam företagare. Min drivkraft har även inneburit att jag engagerat mig i företagarfrågor och branschfrågor. Jag drar mitt strå till stacken för att visa att företagare visst kan vara schyssta, att åkeribranschen är professionell och att det går att arbeta lönsamt efter regelverken. Därför gör det extra ont att erkänna att jag, genom att ofrivilligt bryta mot nya regler, tvingas bli kriminell. " Skriver Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare vet hur jobb skapas

ARBETSGIVARDAG ”De politiker jag pratat med säger att det inte finns några röster att vinna på att tala gott om företagande ”. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup är kritisk att det pratas så mycket om jobb men så lite om dem som ska skapa jobben; företagarna.
NYHET Publicerad:

Budget för jobbskapare?

FÖRETAGARMÖTE "Jag är övertygad om att förslagen som är lagda kommer att göra det sämre för jobbskaparna. Man bygger inte jobb genom att höja skatter och dela ut bidrag." Kent Ernerstedt, Lycksele Transport var en av många kritiska företagare när västerbottniska riksdagsledamöter bjöds in till debatt om regeringens vårbudget.