Bjurholm sticker ut

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Bjurholm är en av tre kommuner i landet som förbättrar sig bäst när företagen sätter betyg på företagsklimatet i landet. Det visar Svenskt Näringslivs senaste enkät om företagsklimat.

Ingemar Nyman kommunalråd i Bjurholm

Vi ringde Ingemar Nyman, kommunalråd (M) i Bjurholm och ställde frågor. Vi öppnar med en typisk sportfråga: Hur känns det?

- Jätteglädjande. Vi har som mål att stiga i betyg i undersökningen. Vi har medvetet satsat på frukostmöten och på personliga besök hos företagen av oss i kommunledningen. Vi diskuterar nutid och framtid. Och vi ska alltid vara tillgängliga, näringslivschefen och jag och kunna ge positivt bemötande och snabba svar.

En så liten kommun , Sveriges minsta, det måste vara en fördel?
- Nej, i det här sammanhanget får man inget gratis. Målmedvetet arbete är det som krävs och det ska vara kontinuerligt. En period höll vi på med en stor företagsetablering och hann inte med besöksrundorna. Då tappade vi i undersökningen.

Bjurholm har hög procent företagare, det måste väl vara en fördel?
- Var fjärde bjurholmare är företagare brukar vi säga- självklart är det en fördel.

Sveriges minsta kommun, befolkningsmässigt - utan bra företagsklimat hur hade det sett ut då?
- Vi skulle inte överleva utan näringslivet i botten. Företagen ger grunden för samhällets utveckling. Det är de som ger tillväxt och möjliggör att vi kan hålla servicen i kommunen.

Största utmaningen i Bjurholm?
- Vi ska bli ännu bättre!

På www.foretagsklimat.se kan man titta på alla enkätsvar från alla landets kommuner. Enkätsvaren från företagen ligger tillsammans med statistik från SCB och UC till grund för Svenskt Näringslivs kommunranking som presenteras den 23 april.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Liten dipp en knuff framåt

FÖRETAGSKLIMAT Umeå, som klev uppåt vid förra årets mätning av det lokala företagsklimatet, gör under 2016 en liten dipp på 0,1 och landar på betyget 3,4. En minskning som inte verkar oroa den expansiva kommunen alltför mycket, utan ger snarare bränsle för fortsatt arbete framåt.
NYHET Publicerad:

Framtidstron stiger hos Nordmalings företagare

ENKÄT För andra året i rad får Nordmaling en tydligt positiv signal från företagen i kommunen om att företagsklimatet blir bättre. ”Fantastiskt och häftigt! Företagen är så otroligt viktiga för kommunen, de skapar jobben, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Icke godkänt i Skellefteå

DEBATT "Så halkade då Skellefteå ner på betyget IG för sitt företagsklimat. Trots satsningen på den röda tråd som ska locka nya, unga att skapa framtidens företag. Trots en stor utförsäljning av egna fastigheter till privata. Trots stora satsningar på kulturhus och älvbrink som ska generera attraktivitet." Skriver Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Krävs mod att gå mot strömmen

GÄSTKRÖNIKA "Det är inte helt logiskt att utveckla, producera och sälja produkter till världen från Västerbottens inland. Kanske inte ens att rekommendera. Men nu är det så att jag råkar gilla Vindeln. Jag har så klart ett stort hjärta för företaget och våra anställda, men även för bygden vi verkar i. Och då blir det vi gör ännu viktigare. Men trots att vi har flertalet globalt framgångsrika företag i Vindeln, känns det ändå som att vi jobbar i motvind". Skriver Anders Jonsson, Rototilt i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Regeringen viftar med stora pekfingret mot oss"

SJUKFÖRSÄKRING Kritikerkanonaden mot regeringens ”sjukskatt” fortsätter. Vacker tanke men ogenomtänkt och otydligt förslag som lägger sten på börda, hävdar Torvald Östensson, vd för Umeåbaserade Umpac med tio anställda.
NYHET Publicerad:

Josef utbildar egen arbetskraft när skolan misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Orderingången gör att Texor i Lycksele bygger ut sin fabrik. Men bristen på CNC-operatörer är stor och blir större när gymnasieutbildning lagts ner. "Utbildningsväsendet möter inte efterfrågan på arbetsmarknaden", menar Josef Alenius, vd på Texor.
NYHET Publicerad:

Vart tredje företag får tacka nej till order

REKRYTERING Hälften av företagen i Västerbotten uppger att de har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Som en följd av detta så uppger var tredje företagare att de tvingats tacka nej till order på grund av rekryteringssvårigheterna. "Det är framförallt brist på personer med relevant yrkeserfarenhet", säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Människor roligare än datorn

SKOLA & NÄRINGSLIV Hallå där Elisabeth  Nordström, Lycksele Plåtprodukter. Ni har nyligen genomfört en lyckad satsning för åttondeklassare i Lycksele - Yrkesdagen, ett samarbete mellan Teknikföretagen, Rotary och Finnbacksskolan. Vilket är syftet?
NYHET Publicerad:

Insiktsfull eftermiddag

ARBETSGIVARDAG Röster sorlar ur konferensrummet som, för dagen, fungerar som samlingspunkt. Pauskaffe serveras och ett 60-tal personer minglar i rummet. Det är Arbetsgivardag på Stadshotellet i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Outsidern räddade Åbyns Bygg

DRIVKRAFT En stockholmare med engelsk brytning utan erfarenhet av byggbranschen köpte det olönsamma Burträskföretaget Åbyns Bygg 2013. Mot alla odds har företaget idag växt från 8 till drygt 40 anställda med kunder i både Skellefteå och Umeå. I januari kom erkännandet när Åbyns Bygg utsågs till Årets Varumärke på Alvargalan.
NYHET Publicerad:

Gör det inte mer riskfyllt att anställa

FÖRETAGARPANEL Regeringen vill återinföra medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det kommer att fungera lika dåligt som förra gången. Istället blir effekten att 88 procent av företagarna i Västerbottens län bli mer försiktiga med att nyanställa.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på samverkan mellan skola och arbetsliv

KOMMENTAR Att hitta rätt person med rätt kompetens för uppdraget är i många fall svårare än vad man tror för många arbetsgivare. När Svenskt Näringsliv i förra veckan presenterade resultatet från den senaste rekryteringsenkäten visar det sig att så mycket som vart femte rekryteringsförsök misslyckas här i Västerbotten. Det är en oroväckande stor andel med tanke på att det är missade jobb vi talar om. Jobb vi behöver i regionen. En viktig faktor för att bryta den här trenden är att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.
NYHET Publicerad:

Det går inte att växa utan människor

GÄSTKRÖNIKA "Sökes: Ansvarstagande yrkeschaufförer för kortare och längre vikariat i Umeå. Finnes: Ett omväxlande och varierande jobb där stor möjlighet finns att utvecklas, samt bra ingångslön." Det skriver Ulrika Dorsch, UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Handels vill stoppa sommarjobb

ARBETSMARKNAD När ICA Dorohallen och Coop Nära i Dorotea ville låta kommunens ferieungdomar sommarjobba i butikerna förra året, satte fackförbundet Handels stopp för att skydda riktiga jobb. Enligt Handels skulle det bli tråkigt för den handlare som trotsade stoppet. I år tänker kommunen ignorera varningen. "Det är fruktansvärt ogenomtänkt att hindra ungdomar från att känna på livet i handeln", säger Andreas Lundgren som driver ICA Dorohallen.
NYHET Publicerad:

Företagsamhet är en förutsättning för framtiden

FÖRETAGSAMHET När Svenskt Näringsliv släppte rapporten Företagsamheten Västerbottens län i mars så blev Sorsele kommun årets tillväxtraket i Sverige i två kategorier. Sorsele är dels den kommun i Sverige där företagsamheten i kommunen har vuxit snabbare än någon annan kommun. Sorsele kan dessutom stoltsera med att vara den kommun i Sverige där nyföretagsamheten växer snabbast. Vi tog kontakt med Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele för att gratulera.
NYHET Publicerad:

Koldioxidskatten slår hårt mot gjuteribranschen

GÄSTKRÖNIKA "Alla politiker, oavsett färg, säger att de vill värna små och medelstora företag och att de är basen i svenskt näringsliv. Samtidigt gör de alldeles för lite för att öka våra möjligheter att driva företag i glesbygd." Det skriver Peter Göttfert, vd Norrlandsgjuteriet AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Fortsatt positiv produktionskurva

FÖRETAGARPANELEN Förväntningarna om högre produktions- och försäljningsvolym är fortsatt positiva när företagen i Västerbotten ger sin syn på de kommande sex månaderna. Därmed förstärks den stadiga kurvan uppåt som företagen förutspått det senaste halvåret. Det framgår av svaren från Västerbottens företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Storuman perfekt för e-handel

E-HANDEL Från noll till fem anställda och fördubblad omsättning på drygt två år. Sara Mårtenssons e-butik Lapland Eco Store kan beskrivas som en affärsmässig framgångssaga. Hon säljer ekologiska produkter till kunder över hela landet.
NYHET Publicerad:

Årets påskblomma: Solrosen

GILLA #FÖRETAGSAMHET "Varje dag du vattnar blomman, tänk då: Har jag uppmuntrat en företagsam person idag? Om svaret är ja- vattna. Är svaret nej- vattna inte och se vad som händer med blomman". Med de orden delade Anna Larsson, företagare i Skellefteå, ut solrosfrön till politiker i förra veckan. På många ställen i länet fick politiker men också allmänheten samma hälsning med sig hem från våra välfärdsbyggare, dvs företagarna. Utan företagsamma stannar Sverige skulle man också kunna uttrycka det.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”