Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Nyheter

NYHET Publicerad:

Oförutsägbarhetens tid är kommen

VALANALYS "Det osäkra politiska läget kommer att leda till att vi tappar tempo och det när Sverige behöver utmärka sig mer än någonsin i den internationella konkurrensen". Det konstaterade Pär Henriksson, ansvarig för politisk strategi på Svenskt Näringsliv, vid en eftervalsanalys i Umeå.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Nomineringen för Västerbottens läns mest företagsamma 2014 är avslutad och juryarbetet pågår. Totalt var det 64 nomineringar som kom in i Västerbotten. Det blir ett delikat uppdrag för juryn som består av Annakarin Nyberg, forskare, författare och föreläsare, Staffan Ling, konsult, Balticgruppen, Åsa Stocksén, Vd, Dixie PR och förra året vinnare Torbjörn Hahlin, Vd, Dorotea Mekaniska.
NYHET Publicerad:

Norsjö och Storuman sticker ut

FÖRETAGSKLIMAT "Företagsbesök, företagsbesök och åter företagbesök". Carolina Brånby, ansvarig inom Svenskt Näringsliv för företagsklimat, var tydlig i sitt budskap när hon träffade inlandskommunerna i region 8. Norsjö och Storuman var de kommuner som fick mest berömmande omdömen.
NYHET Publicerad:

Gustav och Gustav – gör det igen

GASELLVINNARE Förra året kunde säkerhetsföretaget Aptum stoltsera med en tillväxt på 678 procent på tre år. Därför utsågs de till årets Gasellföretag i Västerbotten av Dagens Industri. Under onsdagskvällen tog de hem titeln igen.
NYHET Publicerad:

Emanuel - årets pionjär

UTMÄRKELSE Emanuel Dohi, vd för Dohi Sweden med huvudkontor i Umeå, har utsetts till Årets Pionjär av Stiftelsen IFS. Emanuel Dohi fick motta utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Inspiration till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att ta bättre beslut är enda vägen till förändring", sa Ari Riabacke som var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. Träffen samlade 160 politiker, tjänstemän och företagare från totalt 90 kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagaruppror mot folkhögskola

KONKURRENS Folkhögskolan i Vindelns kommun som finansieras av offentliga medel är i blåsväder efter att ha blivit anmäld av flera företagare till Konkurrensverket. Skolans konferensverksamhet har tvingat Mikael Holmlund, som driver Vindelns camping, att lägga ned sin planerade konferenssatsning. ”Prismässigt är det omöjligt att konkurrera”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skapa inte kunder – skapa fans!

DRIVKRAFT Före detta black metalgitarristen Edel Puntonet har länge levt efter devisen ”Don’t make clients – make fans”. Men det var först under förra årets Umeågala han fick höra metalbandet Iron Maidens sångare Bruce Dickinson uttala orden. I år är umefotografen Edel Puntonet själv nominerad till Årets Unga Företagare.
NYHET Publicerad:

Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014

NOMINERA Nu riktar vi ljuset mot Västerbottens mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

Succé utan reklam

DRIVKRAFT Delikatessbutiken DUÅ i Umeå är duktiga på att synas, men lägger i princip inte en krona på att få uppmärksamhet. De låter magkänslan styra marknadsföringen. "Service är något man är, inget man ger", säger DUÅ:s grundare Lars Åkerlund.
NYHET Publicerad:

Jonas Nordin ny chef på Ung Företagsamhet

HALLÅ DÄR Jonas Nordin är ny chef på Ung Företagsamhet i Västerbotten och vi har frågat honom vem han är och vilka utmaningar han ser med nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Tidsgaranti nyhet på företagarfrukost

PARTIDEBATT En tidsgaranti för hur lång tid ett tillståndsbeslut ska ta. Det var samtliga partier överens om. Och Lorents Burman flaggade ”ja” för att upphandla kommunens IT-tjänster i framtiden. Annars handlade partidebatten i Skellefteå mest om vad som krävs för att målet 80 000 invånare 2030 ska nås.
NYHET Publicerad:

Så ökas tilltron till välfärdsföretagen

VINSTER I VÄLFÄRDEN Vinststopp är idiotiskt men ökade krav på långsiktighet är bra. Det skulle ge trovärdighet åt branschen. Det blir också kontinuitet, seriositet och trygghet för kunderna och ökar kvalitén i verksamheten, det menar Anna Isberg som driver företaget Vårdsolen i Bygdeå.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud stör Umeåanda?

VALFRÅGA Hans Lindberg, socialdemokraternas nye starke man i Umeå säger nej till att företag i välfärdsbranscher ska kunna gå med vinst. Oppositionsrådet Anders Ågren är kritisk.
NYHET Publicerad:

Höjd transportskatt slår hårt mot jobb och miljö

VALFRÅGA En höjning av transportskatten med 14 kronor milen kommer innebära att produktionen av förnybara bränslen bromsas in. Den kommer med all sannolikhet även innebära att många dyrbara jobb skulle försvinna från Västerbottens län. Det säger Norra Skogsägarna och Lycksele Transport.
NYHET Publicerad:

RUT ökar välfärden

RUT De har kallats tjänstefolk i den politiska debatten. Men RUT-företagen och deras anställda har en yrkesstolthet och ett driv som gör att de växer, skapar fler jobb och ökar resurserna till välfärden på ett sätt kommunen inte kan göra. Det borde politikerna fokusera på tycker Kajsa Wikström som äger och driver RUT-företaget Wikk i Norsjö.
NYHET Publicerad:

Carola Lemne besökte Umeå

SVENSKT NÄRINGSLIV Det blev en intensiv dag när Svenskt Näringslivs nya vd Carola Lemne, besökte Umeå.Flera intervjuer, företagsbesök och träff med företagare stod på programmet.
NYHET Publicerad:

Säger S i Umeå nej till företag i välfärdssektorn?

DEBATT Säga vad man vill om Vänsterpartiet. Men vänstern ger klara besked om att man inte vill ha några företag i välfärdssektorn. Men hur tänker Socialdemokraterna i Umeå egentligen? Det frågar ställer Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv, i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Avvaktar att anställa till efter valet

ARBETSMARKNAD Det kommer att bli svårare för unga att ta sig in i restaurangbranschen om en ny regering väljer att ta bort den sänkta krogmomsen och höjer arbetsgivaravgiften för unga. Krögaren Anna Larsson i Skellefteå har anställt många unga de senaste åren. Idag känns framtiden osäker.