Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Frustrerad företagare söker

GÄSTKRÖNIKA "Jag hör att det finns unga som vill utbilda sig till framtidsyrken som kan ge jobb. Jag hör att det finns arbetssökande som med ljus och lykta letar efter jobb. Jag hör att regeringen vill satsa på vuxenutbildningar som ska leda till arbete. Men hur jag än letar så verkar det inte ändå inte finnas någon för mig att anställa?" Det skriver Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör i Umeå.
NYHET Publicerad:

Bättre kommunikation lösningen för Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT Trots sämre placering i rankingen av företagsklimatet och trots sämre sammanfattande omdöme är både politiker, tjänstemän och företagare överens om att det genomförts flera förbättringsåtgärder i kommunen. "Kan det vara så att vi inte når ut med våra förbättringsåtgärder, och hur gör vi i så fall kommunikationen tydligare?" Det var en av frågorna som ställdes vid Svenskt Näringslivs träff om företagsklimatet i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Psykisk ohälsa på jobbet- delat ansvar

OHÄLSA I dag flyter privatliv och arbetsliv ofta ihop och ett pressat privatliv får ofta följder i arbetslivet. "En medarbetare som mår dåligt har faktiskt ett visst ansvar för att kollegorna inte ska må dåligt på kuppen,  sa Anna Bergsten, arbetsmiljöexpert hos Svenskt Näringsliv, vid ett lunchmöte i Umeå.
NYHET Publicerad:

Jobben räddades i Vännäsby

ÄGARSKIFTE 
Tolv arbetstillfällen i Vännäsby betyder mycket. Så när ekonomi- och personalchefen Martin Ohlsson och säljchefen Tommy Åström fick frågan av förre ägaren Göran Eriksson att köpa företaget Germ när han gick i pension, blev svaret ja.


NYHET Publicerad:

RÖSTA NU!

RÖSTA Finalisterna är utsedda!
Var med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Mia, Mats, Lars, Kajsa eller Mathias?

FINALISTER För några veckor sedan engagerade vi allmänheten i att nominera till Västerbottens mest företagsamma människa 2015. Bland alla nominerade som vi fick, har vår jury nu valt ut fem finalister som vi är stolta över att få presentera; Mia Karlsson Jonsson, Mats Lövgren, Lars Stenlund, Kajsa Wikström och Mathias Bäcklund Nu är du med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Ny flygskatt oroar företagare i norr

FLYGSKATT Regeringen vill införa en skatt på flygresor. Det oroar företagen, visar en färsk undersökning genomförd av TNS Sifo i Svenskt Näringslivs företagarpanel i Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Tillväxtraket efter 20 års tjoller i skogen

GASELLVINNARE Upplevelsesuccén Svansele Vildmarkscenter utses till årets Gasellföretag i Västerbotten av Dagens Industri. På tre år har företaget ökat sin omsättning med 463 procent, till nästan 25 miljoner. Men det är inget som ägaren och grundaren själv har greppat.
NYHET Publicerad:

Från städet till vd-jobb

DRIVKRAFT Hon har bokstavligt städat sig upp från golvet till sin nuvarande position och än sitter takterna i när överkastet ska läggas ut på sängen. Anna Gemrud Mörner är hotelldirektör på prisbelönta och uppmärksammade Stora Hotellet och U&Me i Umeå. Hon vill gärna anställa unga men höjningen av arbetsgivaravgiften försvårar.
NYHET Publicerad:

Sänkt arbetsgivaravgift skapade riktiga jobb i mitt företag

GÄSTKRÖNIKA Att ta steget från att vara ett enpersonsföretag till att anställa medarbetare var stort för mig. En halverad arbetsgivaravgift påskyndade processen radikalt. Men nu måste jag tänka om. Jag är förbaskad och besviken över att regeringen höjt arbetsgivaravgiften för ungdomar, skriver fotografen Marianne Näsström, som driver ett mindre företag i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Så rekryterar du bäst!

REKRYTERING Rekryterar du personal på magkänsla? Det kan vara farligt. "Lägg en grund med kravprofil och kompetensbaserad intervju så ökar möjligheterna ordentligt för att du ska hitta rätt", sa Maria Håkansson, Experis, vid ett lunchmöte som samlade 30-talet deltagare i Umeå.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Västerbotten fyller 20 år!

ENTREPRENÖRSKAP Västerbotten behöver fler företag och företagsamma människor. Det var sant när Ung Företagsamhet startade upp i Västerbotten 1995. Och det är lika sant idag. Föreningen har under sina första 20 år utbildat ca 10 000 gymnasieelever i Västerbotten i entreprenörskap och låtit dem testa på att driva ett eget företag, ett så kallat UF-företag.
NYHET Publicerad:

Hagströms öppnar för fler musikelever i Umeå

SAMVERKAN Svenskt Näringsliv har många exempel på när en företagare och en kommun har svårt att komma överens. Med nystartade Hagströms Musikskola i Umeå är det precis tvärtom. Företaget välkomnas med öppna armar av kommunen.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår: Årets mest företagsamma

MEST FÖRETAGSAMMA Nomineringsperioden för Västerbottens läns mest företagsamma människa 2015 är avslutad och nu är det dags för juryn att ta vid. Totalt skickades 95 nomineringar in och juryns uppdrag, att utse de 5 finalisterna, är en stor utmaning. "Och inte blir juryns uppdrag lättare av att kvalitén på nomineringarna är oerhört hög", säger Matilda Henningsson, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

En hyllning till unga företagare

INSPIRATION "Young Startup Day behövs verkligen. Unga företagare hyllas för lite för sina gärningar", säger Gustav Paringer en av initiativtagarna till Young Startup Day Umeå. Detta trots att vi vet hur viktiga de är ur ett samhällsperspektiv. De gör en av de viktigaste insatserna för framtiden – startar upp nya verksamheter och skapar nya jobb.
NYHET Publicerad:

Facket vill ha ökad makt över upphandling

ARBETSGIVARDAG "Tanken är att kommunen ska låta fackombudsmän  kontrollera lönelistor, bokföring och anställningsförhållanden på plats utan att anmäla sig i förväg. Det är razzialiknande förutsättningar", sa Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv vid den första Arbetsgivardagen någonsin i Umeå. Det handlar om ” Vita jobb”- en modell för upphandling som LO tagit fram.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardagen i Umeå drog ett åttiotal deltagare

ARBETSGIVARDAG Ämnen som Kriskommunikation, hur attraherar vi unga medarbetare, avtal 2016 och att sätta rätt lön gjorde att drygt 80 företag kom till Arbetsgivardagen, ett samarrangemang mellan Svenskt Näringsliv och medlemsorganisationerna, i Umeå i veckan.
NYHET Publicerad:

Skellefteå måste få fler företagare - inte färre

DEBATT Skellefteå måste få företagare om 2030målet ska nås. Det skriver Mats Lövgren, företagare i Skellefteå i tidningen Norran. "Utan fler företag och fler företagare så kommer det inte att bli fler sysselsatta och då blir det inte heller fler innevånare."
NYHET Publicerad:

Topp 100 är målet för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Vindeln klättrar 34 placeringar till plats 205 av 290 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. Det konstaterades när företagare och politiker samlades i Vindeln för att samtala om årets ranking. Och målsättningen för framtiden är fastställd. "Så snart som möjligt hoppas jag att vi når plats 100. Det är målet", kommenterar Mathias Haglund (S) kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ge inte upp!

GÄSTKRÖNIKA Konftel skulle bara fungera som en teknisk resurs och varumärket skulle försvinna. Det var det stora amerikanska bolagets intentioner vid förvärvet för fyra år sedan. Vi lyckades övertyga dem om motsatsen och nu växer Konftel igen – mot alla odds.