Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Två silver till Västerbotten på SM

UNG FÖRETAGSAMHET Förra veckan avgjordes SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan och Västerbottens UF-företag kammade hem två silver. Det var Emma Renman, Oliver Rey UF, Minervagymnasiet i Umeå som tog silver i kategorin Årets Säljare och Måltid på nolltid UF från Tannbergsskolan i Lycksele som tog silver i kategorin Årets Monter.
NYHET Publicerad:

Stålmannen som vill se fler människor ta steget att starta eget

JOBBSKAPARPODDEN No plan B. SÅ heter den entreprenörskola som Västerbotten läns mest företagsamma människa Petter Mikaelsson startar upp i höst. Hans dröm är att fler ska få möjligheten att driva eget företag.  Lyssna på ett inspirerande avsnitt om handelsstudenten som blev skrothandlare och idag är vd för stålämnesföretaget Repay som expanderar i hela landet.
NYHET Publicerad:

Personlighet och samsyn viktigt för Ikea

REKRYTERING Förberedelserna inför öppningen av Ikeas nya varuhus i Umeå pågår för fullt med inte minst rekryteringar av 150-180 blivande medarbetare. "När vi tittar på rekryteringar kommer de personliga egenskaperna och att den som ska anställas delar företagets värderingar i första hand. Det är viktigare än vilka tidigare yrkeserfarenheter som personen har", säger Mari Gustafsson, varuhuschef för Ikea Umeå.
NYHET Publicerad:

Hon vill höja statusen på städyrket

REGIONAL PROFIL I början ville kunderna att personalen från Wikk skulle komma i sina privata bilar så att grannarna inte såg att de köpte städtjänster. Nu är attityden en annan men fortfarande har branschen en bit kvar innan den värderas som vilket hantverkaryrke som helst, enligt Kajsa Wikström.
NYHET Publicerad:

"Jag är kriminell"

GÄSTKRÖNIKA "Jag är stolt över mitt företag! Och jag är stolt över att vara företagare – en engagerad, modig, visionär och ordningsam företagare. Min drivkraft har även inneburit att jag engagerat mig i företagarfrågor och branschfrågor. Jag drar mitt strå till stacken för att visa att företagare visst kan vara schyssta, att åkeribranschen är professionell och att det går att arbeta lönsamt efter regelverken. Därför gör det extra ont att erkänna att jag, genom att ofrivilligt bryta mot nya regler, tvingas bli kriminell. " Skriver Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare vet hur jobb skapas

ARBETSGIVARDAG ”De politiker jag pratat med säger att det inte finns några röster att vinna på att tala gott om företagande ”. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup är kritisk att det pratas så mycket om jobb men så lite om dem som ska skapa jobben; företagarna.
NYHET Publicerad:

Budget för jobbskapare?

FÖRETAGARMÖTE "Jag är övertygad om att förslagen som är lagda kommer att göra det sämre för jobbskaparna. Man bygger inte jobb genom att höja skatter och dela ut bidrag." Kent Ernerstedt, Lycksele Transport var en av många kritiska företagare när västerbottniska riksdagsledamöter bjöds in till debatt om regeringens vårbudget.
NYHET Publicerad:

Uppåt men det går långsamt

KONJUNKTUR Förväntningarna hos företagen inför det kommande halvåret visar att flertalet tror på såväl ökad produktion/försäljning, fler anställda som ökade investeringar. Men den rejäla, breda uppgång i konjunkturen verkar dock vänta. Det framgår av svaren i den västerbottniska  företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Om oåterkalleliga beslut

GÄSTKRÖNIKA "Det finns ett antal beslut i livet som kan få livslånga konsekvenser. De flesta av dessa rör trevliga ämnen av privat karaktär som exempelvis att skaffa barn eller gifta sig. Tänk om det fanns en lag som krävde oåterkalleliga beslut? Inom arbetslivet finns det faktiskt en lag med precis denna andemening. Men är det rimligt att jag skall tvingas försörja en fast anställd i evig tid? Även om jag inte anser att personen för verksamheten framåt?". Det skriver Adam Wikström, Bastuträsk Charkuteri AB och kWh Consulting AB om i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Uppsving för underleverantör räddar jobb

DRIVKRAFT Sedan finanskrisen har kvalitet och samarbete med lokala leverantörer blivit viktigare för teknikföretagen. Det säger Jan Hörnberg, Protab i Vindeln som vänt från ruinens brant 2009 till att vara en stabil och uppskattad underleverantör.  Så kunde Protab också rädda jobb i Nordmaling.
NYHET Publicerad:

Fåtal oseriösa sänker välfärdsföretagen

HALLÅ DÄR "Det väldigt tråkigt för alla inblandade att det finns ett fåtal oseriösa bolag som sätter käppar i hjulet för alla de som har ren sand i påsen och tar väl hand om sina anställda, kunder och återinvesterar i företagen, säger Veronica LIndholm (S) riksdagsledamot, vid sitt besök hos Athena Omsorg/CogniCare där hon träffade Lena Sandlin och Lena Hellqvist.
NYHET Publicerad:

Glesbygdsföretagare med globalt tänk

REGIONAL PROFIL Glesbygden i södra Lappland. Det är här som Torbjörn Hahlin driver sitt globala verkstadsföretag. Nio av tio kunder finns utomlands. I dagsläget är han i färd med att investera i ny teknik för att hänga med i konkurrensen.
NYHET Publicerad:

Minskade vårdresurser med slopad ungdomsrabatt

ARBETSGIVARAVGIFT Om regeringen väljer att slopa den lägre arbetsgivaravgiften för unga kommer många sektorer i samhället att drabbas negativt på olika sätt. Företaget Lottas Omsorg kommer tvingas välja mellan minskad bemanning, mindre kompetensutveckling för medarbetarna eller längre investeringstakt. Det säger Åke Wiklund, verksamhetschef och delägare i Lottas Omsorg.
NYHET Publicerad:

Morouj ger aldrig upp

VÄLFÄRD Morouj Saleh är den irakiska läkaren som kom till Sverige utan att få fortsätta att praktisera sitt yrke. Efter att ha kämpat sig förbi mängder av hinder lever hon nu sin dröm – som vd för hemtjänstföretaget Batol AS. "Mitt mål är att vi ska konkurrera med andra inom hemtjänsten med en egen stil", säger Morouj.
NYHET Publicerad:

Tuffare jobbmarknad med slopad ungdomsrabatt

ARBETSMARKNAD Konkurshot för företagare och sämre jobbchanser för unga blir följder av att ungdomsrabatten tas bort. "En lägre arbetsgivaravgift för unga är en kostnadseffektiv väg in i arbetslivet. Det är bättre att de får ett riktigt jobb direkt istället för dyr arbetspraktik", säger Peter Jonsson som driver ICA i Kåge.
NYHET Publicerad:

Skogsbruk och semester hänger ihop

GÄSTKRÖNIKA Nu har vi precis avnjutit ett helt fantastiskt sportlov. Barnen har varit lediga från skolan, jag har tagit ut föräldraledigt och barnens far har tagit ut några semesterdagar. Vi har bara roat oss och man inser verkligen hur priviligierade vi är. Hur är då detta möjligt? Ja, jag skulle vilja påstå att vi har skogen och skogsbruket att tacka.
NYHET Publicerad:

7000 jobb på 5 år

DEBATT Socialdemokraternas löfte inför valet var att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Ett ambitiöst mål som nu har blivit regeringspolitik. Enligt Svenskt Näringslivs beräkningar kommer det att krävas 430 000 nya jobb i hela landet för att nå målet. Enbart i Västerbottens län innebär det att 6 900 nya jobb behöver skapas. Hur ska detta ske?
NYHET Publicerad:

Hur får Skellefteå fler företagsamma?

FÖRETAGARMÖTE Skellefteå har lägst andel företagsamma i Västerbotten enligt Svenskt Näringslivs rapport Företagsamheten 2015. Trenden är oroväckande och för att lyfta frågan bjöd Svenskt Näringsliv in till ett lunchseminarium där ledande politiker fick ge sina förslag på hur trenden ska vändas och andelen företagsamma i Skellefteå öka.
NYHET Publicerad:

Gör det inte dyrare att bli vuxen

GÄSTKRÖNIKA Det mesta tyder på att regeringen redan i år höjer arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Därmed blockeras en inkörsport för unga till arbetsmarknaden. Många riskerar hamna i ett utanförskap som det är svårt att lämna, och det sker helt i onödan.
NYHET Publicerad:

Jobbet med lönen ger resultat

LÖNEBILDNING "Unga ställer krav på mer individuell lön", säger Rickard Westerberg, platschef på Setra Trävaror i Malå som tillsammans med Erik Johansson, Vitec och Edel Karlsson Håål, Svenskt Näringsliv pratade strategisk lönesättning vid ett seminarium i Umeå.