Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kompetensbrist hämmar utveckling

EN JOBBSKAPARES TANKAR Gustafssons Rör i Umeå har högtryck. Allt ska hinnas med innan juli då de 25 medarbetarna går på sommarledighet. Sedan, i augusti, tar delägaren Liselott Gustafsson tag i företagets stora utmaning igen – att rekrytera fler medarbetare.
NYHET Publicerad:

Drömyrke, var god dröj

SOMMARKRÖNIKAN Tyvärr kan dörren till drömyrket vara stängd om du tagit studenten med godkända betyg, och det måste vi ändra på, skriver Mia Liljestrand, yrkesutbildningsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Kompetens framtidsfrågan för Franke Futurum

EN JOBBSKAPARES TANKAR Franke Futurum i Byske är Nordens ledande tillverkare av köksventilation. Företaget omsätter 250 miljoner kronor och har 170 anställda. Verksamheten går bra men ett hinder för fortsatt utveckling är bristen på kompetens. "Kompetensförsörjningen är ett hinder för företagsutveckling i hela norra Sverige och en satsning på utbildning är önskvärd", menar Stefan Lindqvist, vd för Franke Futurum.
NYHET Publicerad:

Tar jobbskaparna semester?

SOMMARKRÖNIKA "Det är inte alla som går och planerar för flera veckors sammanhängande semester. Medan den anställde har lagstadgad semester under sommaren är verkligheten en annan för företagaren". Skriver Karina Folkesson och Matilda Henningsson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Föräldraanpassad förskola

DRIVKRAFT Extra allt för småbarnsföräldern. Så kan man beskriva affärsiden för Utflex, den privata förskolan i Varuträsk utanför Skellefteå. Här kan man köpa fredagsmiddagen, matlådan till jobbet eller varför inte tårtan till barnkalaset. Unikt för en förskola möjligen. Men Lars Allgulander som styr över kastruller och bakplåtar i köket är nämligen såväl konditor som kock.
NYHET Publicerad:

Engelska skolan har höga förväntningar

UTBILDNING Ordning, disciplin och höga ambitioner. Det är viktiga faktorer när morgondagens toppelever ska fostras. Åtminstone är det den Internationella Engelska Skolans, IES, uppfattning. När läsåret inleds i augusti slår skolan upp portarna till nybyggda lokaler på Teg i Umeå. "Vi har 250 elever som börjar här i höst, men vi räknar med att växa snabbt i Umeå de kommande åren, säger Robb Cayford som ser Umeå som en naturlig plats att etablera sig på.
NYHET Publicerad:

Sökes: Ung utan mobilberoende

GÄSTKRÖNIKA Jag är ingen surkärring, snarare tvärtom. Men för första gången på 16 år kommer jag inte att avlöna några egna sommararbetare i affären eftersom de inte respekterar mitt förbud om mobiltelefoner på arbetstid. Det skriver Anna-Karin Holmquist, ägare av Borgafjälls Lanthandel i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Värdera social kompetens högre

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Att hitta rätt person till rätt arbetsuppgift är en stor utmaning för företagen. "Kortsiktigt handlar det om kompetensförsörjningen i vårt företag. Långsiktigt handlar det om vilka behov våra kunder kommer att ha i framtiden och att vi ska leverera den kompetensen", säger Agnetha Sjöstedt, vd och affärsområdeschef för utbildningsenheten på Tectel.
NYHET Publicerad:

Nordmaling är på gång

FÖRETAGSKLIMAT För första gången på fyra år får Nordmaling betyget godkänt för sitt företagsklimat.  "Det har blivit så mycket bättre och därför roligare att bo här, menar Peter Wedman, ägare till Nordmalings Skor och en av tolv företagare och nio politiker som deltog vid vandringen i Nordmaling.
NYHET Publicerad:

"Vi vill förändra!"

GÄSTKRÖNIKA "Äldreomsorgen är en speciell bransch att driva företag inom och knappast har det undgått någon att den varit i blåsväder den senaste tiden. Är det här ett försvarstal för vinster i välfärden? Nej, istället vill vi fokusera på det som så ofta försvunnit i debatten nämligen kvaliteten - livskvaliteten - i omsorgen." Det skriver Frida Nilsson och Aron Kristoffersson, ALEVA i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Robertsfors avskaffar LOV

VÄLFÄRD Den sista spiken i kistan är satt för valfrihet inom hemtjänst i Robertsfors. Ett beslut att slopa LOV kommer att avhandlas under kommunstyrelsens möte i veckan.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i många kommuner i Västerbotten

ENKÄTSLÄPP Åsele och Nordmaling sticker ut extra mycket. Men i hela elva av länets femton kommuner får företagsklimatet ett bättre betyg av företagen än i föregående mätning. Och i Sveriges minsta kommun, Bjurholm, fortsätter företagarna att lovprisa attityderna de möter på orten.
NYHET Publicerad:

London nästa för Umeås kodknackare

DRIVKRAFT Det låter löjligt enkelt när IT-företaget Codemill berättar hur de lyckats och när Johanna Björklund, vice VD och teknisk chef, berättar om att de nu växer med ungefär fem medarbetare per termin, får hon det att låta som en naturlag.
NYHET Publicerad:

Två silver till Västerbotten på SM

UNG FÖRETAGSAMHET Förra veckan avgjordes SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan och Västerbottens UF-företag kammade hem två silver. Det var Emma Renman, Oliver Rey UF, Minervagymnasiet i Umeå som tog silver i kategorin Årets Säljare och Måltid på nolltid UF från Tannbergsskolan i Lycksele som tog silver i kategorin Årets Monter.
NYHET Publicerad:

Stålmannen vill se fler människor ta steget till eget

JOBBSKAPARPODDEN No plan B. SÅ heter den entreprenörskola som Västerbotten läns mest företagsamma människa Petter Mikaelsson startar upp i höst. Hans dröm är att fler ska få möjligheten att driva eget företag.  Lyssna på ett inspirerande avsnitt om handelsstudenten som blev skrothandlare och idag är vd för stålämnesföretaget Repay som expanderar i hela landet.
NYHET Publicerad:

Personlighet och samsyn viktigt för Ikea

REKRYTERING Förberedelserna inför öppningen av Ikeas nya varuhus i Umeå pågår för fullt med inte minst rekryteringar av 150-180 blivande medarbetare. "När vi tittar på rekryteringar kommer de personliga egenskaperna och att den som ska anställas delar företagets värderingar i första hand. Det är viktigare än vilka tidigare yrkeserfarenheter som personen har", säger Mari Gustafsson, varuhuschef för Ikea Umeå.
NYHET Publicerad:

Hon vill höja statusen på städyrket

REGIONAL PROFIL I början ville kunderna att personalen från Wikk skulle komma i sina privata bilar så att grannarna inte såg att de köpte städtjänster. Nu är attityden en annan men fortfarande har branschen en bit kvar innan den värderas som vilket hantverkaryrke som helst, enligt Kajsa Wikström.
NYHET Publicerad:

"Jag är kriminell"

GÄSTKRÖNIKA "Jag är stolt över mitt företag! Och jag är stolt över att vara företagare – en engagerad, modig, visionär och ordningsam företagare. Min drivkraft har även inneburit att jag engagerat mig i företagarfrågor och branschfrågor. Jag drar mitt strå till stacken för att visa att företagare visst kan vara schyssta, att åkeribranschen är professionell och att det går att arbeta lönsamt efter regelverken. Därför gör det extra ont att erkänna att jag, genom att ofrivilligt bryta mot nya regler, tvingas bli kriminell. " Skriver Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare vet hur jobb skapas

ARBETSGIVARDAG ”De politiker jag pratat med säger att det inte finns några röster att vinna på att tala gott om företagande ”. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup är kritisk att det pratas så mycket om jobb men så lite om dem som ska skapa jobben; företagarna.
NYHET Publicerad:

Budget för jobbskapare?

FÖRETAGARMÖTE "Jag är övertygad om att förslagen som är lagda kommer att göra det sämre för jobbskaparna. Man bygger inte jobb genom att höja skatter och dela ut bidrag." Kent Ernerstedt, Lycksele Transport var en av många kritiska företagare när västerbottniska riksdagsledamöter bjöds in till debatt om regeringens vårbudget.