Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Nyheter

NYHET Publicerad:

Öppenhetens fiender hotar jobben

DEBATT Sverige är ett handelsberoende land. Bara varuexporten uppgår till 1 100 miljarder, eller 115 000 kronor per svensk. Med tjänsteexporten inräknad motsvarar utrikeshandel hälften av svensk BNP.
NYHET Publicerad:

Skellefteå AIK - vinst också för bussföretag

FÖRETAGSKLIMAT Arctic Bus är en stor vinnare när Skelleftebuss tvingats sluta med beställningstrafik. Ett avtal med Skellefteå AIK är en stor anledning till framgången. "Det finns ingen annan förklaring till vår ökning än konkurrensdomen mot Skelleftebuss", säger Björn Larsson. 
NYHET Publicerad:

Klockrent yrkesval av Filip

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Filip Sjölin är utan konkurrens när han snart är färdig urmakare. För gymnasiernas yrkesprogram har det svårt. Och urmakarutbildningen i Vännäs är inget undantag - trots lysande arbetsmarknad. Programmet har två elever och en sökande till nästa år.
NYHET Publicerad:

Nya insikter på Yrkesdagen

SKOLA & NÄRINGSLIV 115 åttondeklassare från Finnbacksskolan har fått träffa 20 framtida arbetsplatser på Yrkesdagen i Lycksele. Mötet ledde till nya kontakter och insikter hos bägge grupperna.
NYHET Publicerad:

Spendrup: "Nyföretagande bot mot arbetslöshet"

FRAMTIDSMÖTE Med några satsningar på nyföretagande så skulle den svenska arbetslösheten nästan kunna utplånas. Det konstaterar Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup vid Framtidsmötet i Umeå under måndagen.
NYHET Publicerad:

UF- startskottet för löshårsdrottningen

UNG FÖRETAGSAMHET Tack vare Ung Företagsamhet blev Ida Backlund, grundare av Rapunzel of Sweden, företagare. Nu är Ida tillbaka hos UF som ett av två nya ansikten i Västerbottens styrelse.
NYHET Publicerad:

På spåret mot England med egen akademi

DRIVKRAFT Skellefteåföretaget Railcare har stora framgångar i England och startar en ny och egen utbildning för att klara bemanningen – Railcare Akademin. Runt 30 personer ska utbildas inom 2,5 år. Den första kullen sitter snart i skolbänken.
NYHET Publicerad:

Hållbart miljardbygge för Polarbröd

MILJARDFÖRETAG Hållbar utveckling och respekt för framtiden. Det har hållit familjeföretaget Polarbröd igång i fem generationer och 135 år. Nu när koncernen uppnått miljardomsättning görs nya investeringar för att företaget bland annat ska bli självförsörjande på förnybar el.
NYHET Publicerad:

Sparringpartner i upphandlingsbranschen

UPPHANDLING Uppemot en miljard finns att slåss om i offentliga upphandlingar varje år. Men alltför få företag är med i matchen. Att delta i en upphandling tar tid, kraven är många och utfallet  osäkert. Dessa problem gör att branschen för upphandlingsrelaterade företag växer.
NYHET Publicerad:

Arbetsmiljöfokus för nytt bemanningsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Specialiserade bemanningsföretag är en trend. Konsultia i Umeå har precis startat och jobbar för att fylla den lucka som Arbetsförmedlingen inte klarar av. Men Arbetsförmedlingen är en viktig part i framgången, menar Jimmy Rönnblom, vd på det nystartade företaget.
NYHET Publicerad:

Fler företagsamma i Västerbotten 2013

RAPPORT Bjurholm är fortsatt länets mest företagsamma och Skellefteå den minst företagsamma kommunen i länet. Snabbast i hela landet ökade företagsamheten i Dorotea – oavsett hur man räknar.
NYHET Publicerad:

Malås företagare gör tummen ner

FÖRETAGSKLIMAT Malå får låga betyg av sitt näringsliv i den senaste mätningen. Dåliga upphandlingar väger tungt i raset.
NYHET Publicerad:

Hjulen snurrar snabbare i Västerbotten

KONJUNKTUR Företagare i Västerbotten tror på ett bättre kommande halvår. Man förväntar sig ökad produktion, ökade investeringar och fler anställda jämfört med förra halvåret. Det visar svaren från den senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Politiker, tjänstemän nu är bollen hos er

DEBATT Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning har blivit ett viktigt redskap i många kommuners utvecklingsarbete. Hela 75 procent av landets kommunchefer har som uttalat mål att avancera i den ranking som baseras på enkäten, enligt Sveriges kommuner och landsting. Ambitionerna finns alltså, men hur förverkligas de?
NYHET Publicerad:

Facebook bättre än Arbetsförmedlingen

ARBETSMARKNAD Allt färre använder Arbetsförmedlingen samtidigt som företagen får allt svårare rekrytera medarbetare. Förmedlingens misslyckande med att matcha fram rätt sökande gör att tillväxten i Västerbotten hotas.
NYHET Publicerad:

Umeå i topp om IT-branschen får bestämma

FÖRETAGSKLIMAT Företagarna höjer Umeås betyg i Svenskt Näringslivs senaste mätning. Mest uppåt är det i IT-branschen.
NYHET Publicerad:

Fler kommuner får IG

FÖRETAGSKLIMAT Umeå och Skellefteå är vinnarna. Malå, Åsele och Vilhelmina är de stora förlorarna. Förenklat och i idrottstermer kan man uttrycka resultatet av senaste enkätundersökningen kring företagsklimatet på det sättet.
NYHET Publicerad:

Nordtek tar matchen - fixar 26 gymnasieplatser

UTMANING "För mig är det viktigt att vårt företag skall leva kvar och finnas även långt efter att jag har gått i pension", säger Krister Koch, VD och ägare för företaget Nordtek i Kåge. Men om företaget skall fortsätta skapa arbetsmöjligheter på orten och bidra till den gemensamma välfärden är det viktigt att fler förstår hur utmaningen ser ut.
NYHET Publicerad:

Fullt hus när studenterna presenterade affärsidéer

HÖGSKOLAN Rugbyturnering i snön, konferensverksamhet längs Vindelälven, hälsohem och mikrobryggeri. Det är några av de utarbetade affärsplaner som studenterna från civilingenjörsprogrammet i Luleå hade med sig när de återvände till Sorsele efter första besöket i november 2013. "Nu är det bara att sätta igång", säger en av företagarna på orten.
NYHET Publicerad:

Västerbottens kompetensutmaning!

REKRYTERINGSENKÄT Alldeles i dagarna skickas Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät ut till drygt 17 500 företag i Sverige, varav närmare 700 i Västerbottens län. Undersökningen kartlägger företagens utmaningar med att hitta medarbetare med rätt kompetens.