Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

No Plan B

GÄSTKRÖNIKA "Jag har en dröm, en dröm om att när du tänker på Västerbotten så ska du tänka på entreprenörer. En dröm om att människor i Europa, eller varför inte hela världen, ska prata och förundras över varför det finns så många entreprenörer i just Västerbotten". Så börjar Petter Mikaelsson, Repay Skellefteå sin krönika.
NYHET Publicerad:

Betygsätt din kommun

ENKÄT FÖRETAGSKLIMAT I Västerbotten har närmare 3000 företag nu möjlighet betygsätta sin kommun. Årets enkät om företagsklimat är nämligen utskickad till 67.000 företagare runt om i Sverige. "Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam. 
NYHET Publicerad:

Vad vi önskar oss av 2015!

FÖRETAGARMÖTE Nya jobb uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Om kostnaderna blir för höga eller förutsättningarna för osäkra så avstår istället företagare från att expandera. Vid två träffar samlade vi företagare i Västerbotten som fick berätta om sina önskemål inför 2015 under rubriken - Ska vi göra det lättare eller svårare för jobbskaparna? 
NYHET Publicerad:

Let´s talk business

DEBATT Den senaste tidens politiska turbulens har lett till en inskränkt debatt om vem som sträckte ut handen och vem som knuffade med armbågen. Nu är det hög tid att börja tala väsentligheter. Det skriver Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Färre assistanstimmar trots ökat behov

MYNDIGHETSBESLUT Funktionsnedsatta personer får konsekvent försämrat stöd av Försäkringskassan. Myndigheten har omprövat stödbesluten för ett tiotal av företaget Aktiv Assistans 30-tal kunder. Ingen har fått mer. Istället har de flesta fått färre assistanstimmar. "Det är svårt att förstå. Deras tillstånd har ju inte förbättrats", säger vd Tony Cox.
NYHET Publicerad:

T3 vill satsa på unga

GÄSTKRÖNIKA För ett par veckor sedan räknade jag på vad förslaget i den nya regeringsbudgeten, att ta bort rabatten på de sociala avgifterna, betyder för oss på T3. Glädjande nog blev det nedröstat men kan man vara säker på att detta inte kommer tillbaka?
NYHET Publicerad:

Gästkrönikörer

Med start idag kommer företagare i länet att skriva gästkrönikor på den här sidan. Vi har bett företagarna ta avstamp i sin egen verksamhet och berätta vilka problem, utmaningar och, för all del, glädjeämnen de ser i sin vardag. Läs och sprid gärna till politiker och beslutsfattare dvs de som sätter ramar  för dem som skapar jobb; företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag. Dagens krönika kommer från Johan Hellström, vd på T3 i Umeå. Vill du också skriva en krönika? Hör av dig!
NYHET Publicerad:

Tack och farväl till 2014

JULHÄLSNING Ett händelserikt år är snart slut och det är dags att summera 2014. Att påverka för att få förbättringar för företagen är vår huvuduppgift. Det är ett långsiktigt arbete som kräver uthållighet. För att vi ska få bästa effekt är vi beroende av att ni företagare deltar och är aktiva i våra diskussioner och på våra arrangemang. Så ett stort tack till alla Er som på olika sätt bidragit till att driva våra gemensamma frågor framåt.
NYHET Publicerad:

Nattsvart vinter eller ljusare vår

KONJUNKTUR Återhämtningen i svensk ekonomi går fortsatt trögt och även den kommande tillväxten ser ut att bli svagare än förväntat. Konjunkturen i Västerbotten fortsätter att påverkas negativt av den svaga utvecklingen inom gruvindustrin. Jämfört med det tredje kvartalet har dock tillväxten förbättrats på grund av höga invest­eringar inom byggindustrin. Det framgår i Svenskt Näringslivs företagarpanel för det fjärde kvartalet.
NYHET Publicerad:

Investering i framtidens anställda

SAMVERKAN "Det är en ren investering!" Ulf Marklund på Railcare i Skellefteå är en av fyra företagare i Skellefteå, som på initiativ av Svenskt Näringsliv, är fadder åt en högstadieklass på Brännanskolan i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Glasögonföretag liknar ett sågverk!

DRIVKRAFT "Det är inte bara designen som är viktig när våra glasögon ska tillverkas. Först ska du hitta rätt råmaterial, sedan ska du hitta ett sätt att göra glasögon av materialet och sen ska produktionen genomföras på ett hållbart sätt. Vi jobbar nästan som ett sågverk, från råmaterial till slutprodukt", säger Erik Johansson, Creative Director på E&E glasses.  
NYHET Publicerad:

Grattis Petter Mikaelsson!

MEST FÖRETAGSAMMA Petter Mikaelsson på företaget Repay i Skellefteå är Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. "Det känns fantastisk att få priset", säger Petter.
NYHET Publicerad:

Julhandel året runt

KOMMENTAR De flesta företag är vana vid att kunder kommer och går i en ojämn ström. För företagen vore det förstås enklare om julhandeln var mer spridd över året eller om vi reste till och från jobbet mer jämnt över dygnet. Företagens skiftande förutsättningar gör att de måste kunna anställa medarbetare på viss tid.
NYHET Publicerad:

Maxgräns för sjuklönen

SJUKLÖNEKOSTNAD "Nu kan du som är företagare budgetera för dina sjuklönekostnader och veta att du nästa år inte kan få kostnader som är högre än en viss summa. Det känns som att den nya regeringen har lyssnat på våra medlemmar", säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert hos Svenskt näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jag är väl Gasell igen nästa år!

DRIVKRAFT "Jag är i Indien och har precis slutat för dagen", svarar Torbjörn Hahlin, Dorotea Mekaniska, när vi ringer honom en eftermiddag i november. "Men jag har sån där ip-telefoni och då kan man prata länge vart man än befinner sig i världen."
NYHET Publicerad:

Transportskatt eller två anställda?

SKATTER Inpipe i Vilhelmina kommer att tvingas hyvla hårt i sina egna kostnader om transportskatten höjs. En prishöjning gör att kunderna i byggbranschen väljer andra leverantörer och det är inte otänkbart att Inpipe tvingas flytta från orten.
NYHET Publicerad:

Full fart på samverkan med it-företagen i Umeå

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Förra årets satsning på mentorskapsprogram mellan it-företag och studenter blev mycket uppskattat. Inte minst bland företagen, vars intresse till och med överskuggade studenternas. I år får därför satsningen en fortsättning vid Umeå universitet.
NYHET Publicerad:

Amin fixade jobb på egen hand

ETT VÄLKOMNANDE SVERIGE Hösten 2013 kom Amin Ahmadi från en miljonstad i Iran och knackade på hos Svenska Tält i Dorotea. Det började med en praktik som gick över i fast jobb, trots att Svenska Tält inte hade några planer på att anställa.
NYHET Publicerad:

Var med och avgör – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Jan Hörnberg, Josef Nygren, Petter Mikaelsson, Rickard Lönneborg och Ulrika Dorsch – så heter de finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner. Våra finalister är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Vilka de är? Här kan du läsa om dem, vad de gör och hur det känns att vara finalist.
NYHET Publicerad:

Skör återhämtning i Västerbotten

KONJUNKTUR Återhämtningen i den globala ekonomin går långsammare än väntat. Den regionala analysen visar att de flesta län, liksom Västerbotten, befinner sig i början av konjunkturens återhämtningsfas. Och även om det finns enskilda företag och branscher som ser ljusare på framtiden så beskriver många uppgången som ”skör”.