Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Framtidstron stiger hos Nordmalings företagare

ENKÄT För andra året i rad får Nordmaling en tydligt positiv signal från företagen i kommunen om att företagsklimatet blir bättre. ”Fantastiskt och häftigt! Företagen är så otroligt viktiga för kommunen, de skapar jobben, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Icke godkänt i Skellefteå

DEBATT "Så halkade då Skellefteå ner på betyget IG för sitt företagsklimat. Trots satsningen på den röda tråd som ska locka nya, unga att skapa framtidens företag. Trots en stor utförsäljning av egna fastigheter till privata. Trots stora satsningar på kulturhus och älvbrink som ska generera attraktivitet." Skriver Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv Västerbotten i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Krävs mod att gå mot strömmen

GÄSTKRÖNIKA "Det är inte helt logiskt att utveckla, producera och sälja produkter till världen från Västerbottens inland. Kanske inte ens att rekommendera. Men nu är det så att jag råkar gilla Vindeln. Jag har så klart ett stort hjärta för företaget och våra anställda, men även för bygden vi verkar i. Och då blir det vi gör ännu viktigare. Men trots att vi har flertalet globalt framgångsrika företag i Vindeln, känns det ändå som att vi jobbar i motvind". Skriver Anders Jonsson, Rototilt i sin krönika.
NYHET Publicerad:

"Regeringen viftar med stora pekfingret mot oss"

SJUKFÖRSÄKRING Kritikerkanonaden mot regeringens ”sjukskatt” fortsätter. Vacker tanke men ogenomtänkt och otydligt förslag som lägger sten på börda, hävdar Torvald Östensson, vd för Umeåbaserade Umpac med tio anställda.
NYHET Publicerad:

Josef utbildar egen arbetskraft när skolan misslyckas

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Orderingången gör att Texor i Lycksele bygger ut sin fabrik. Men bristen på CNC-operatörer är stor och blir större när gymnasieutbildning lagts ner. "Utbildningsväsendet möter inte efterfrågan på arbetsmarknaden", menar Josef Alenius, vd på Texor.
NYHET Publicerad:

Vart tredje företag får tacka nej till order

REKRYTERING Hälften av företagen i Västerbotten uppger att de har svårt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens. Som en följd av detta så uppger var tredje företagare att de tvingats tacka nej till order på grund av rekryteringssvårigheterna. "Det är framförallt brist på personer med relevant yrkeserfarenhet", säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Människor roligare än datorn

SKOLA & NÄRINGSLIV Hallå där Elisabeth  Nordström, Lycksele Plåtprodukter. Ni har nyligen genomfört en lyckad satsning för åttondeklassare i Lycksele - Yrkesdagen, ett samarbete mellan Teknikföretagen, Rotary och Finnbacksskolan. Vilket är syftet?
NYHET Publicerad:

Insiktsfull eftermiddag

ARBETSGIVARDAG Röster sorlar ur konferensrummet som, för dagen, fungerar som samlingspunkt. Pauskaffe serveras och ett 60-tal personer minglar i rummet. Det är Arbetsgivardag på Stadshotellet i Skellefteå.
NYHET Publicerad:

Outsidern räddade Åbyns Bygg

DRIVKRAFT En stockholmare med engelsk brytning utan erfarenhet av byggbranschen köpte det olönsamma Burträskföretaget Åbyns Bygg 2013. Mot alla odds har företaget idag växt från 8 till drygt 40 anställda med kunder i både Skellefteå och Umeå. I januari kom erkännandet när Åbyns Bygg utsågs till Årets Varumärke på Alvargalan.
NYHET Publicerad:

Gör det inte mer riskfyllt att anställa

FÖRETAGARPANEL Regeringen vill återinföra medfinansieringen i sjukförsäkringen. Det kommer att fungera lika dåligt som förra gången. Istället blir effekten att 88 procent av företagarna i Västerbottens län bli mer försiktiga med att nyanställa.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på samverkan mellan skola och arbetsliv

KOMMENTAR Att hitta rätt person med rätt kompetens för uppdraget är i många fall svårare än vad man tror för många arbetsgivare. När Svenskt Näringsliv i förra veckan presenterade resultatet från den senaste rekryteringsenkäten visar det sig att så mycket som vart femte rekryteringsförsök misslyckas här i Västerbotten. Det är en oroväckande stor andel med tanke på att det är missade jobb vi talar om. Jobb vi behöver i regionen. En viktig faktor för att bryta den här trenden är att stärka samverkan mellan skola och arbetsliv.
NYHET Publicerad:

Det går inte att växa utan människor

GÄSTKRÖNIKA "Sökes: Ansvarstagande yrkeschaufförer för kortare och längre vikariat i Umeå. Finnes: Ett omväxlande och varierande jobb där stor möjlighet finns att utvecklas, samt bra ingångslön." Det skriver Ulrika Dorsch, UT Transport i Norr AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Handels vill stoppa sommarjobb

ARBETSMARKNAD När ICA Dorohallen och Coop Nära i Dorotea ville låta kommunens ferieungdomar sommarjobba i butikerna förra året, satte fackförbundet Handels stopp för att skydda riktiga jobb. Enligt Handels skulle det bli tråkigt för den handlare som trotsade stoppet. I år tänker kommunen ignorera varningen. "Det är fruktansvärt ogenomtänkt att hindra ungdomar från att känna på livet i handeln", säger Andreas Lundgren som driver ICA Dorohallen.
NYHET Publicerad:

Företagsamhet är en förutsättning för framtiden

FÖRETAGSAMHET När Svenskt Näringsliv släppte rapporten Företagsamheten Västerbottens län i mars så blev Sorsele kommun årets tillväxtraket i Sverige i två kategorier. Sorsele är dels den kommun i Sverige där företagsamheten i kommunen har vuxit snabbare än någon annan kommun. Sorsele kan dessutom stoltsera med att vara den kommun i Sverige där nyföretagsamheten växer snabbast. Vi tog kontakt med Kjell Öjeryd (V), kommunalråd i Sorsele för att gratulera.
NYHET Publicerad:

Koldioxidskatten slår hårt mot gjuteribranschen

GÄSTKRÖNIKA "Alla politiker, oavsett färg, säger att de vill värna små och medelstora företag och att de är basen i svenskt näringsliv. Samtidigt gör de alldeles för lite för att öka våra möjligheter att driva företag i glesbygd." Det skriver Peter Göttfert, vd Norrlandsgjuteriet AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Fortsatt positiv produktionskurva

FÖRETAGARPANELEN Förväntningarna om högre produktions- och försäljningsvolym är fortsatt positiva när företagen i Västerbotten ger sin syn på de kommande sex månaderna. Därmed förstärks den stadiga kurvan uppåt som företagen förutspått det senaste halvåret. Det framgår av svaren från Västerbottens företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Storuman perfekt för e-handel

E-HANDEL Från noll till fem anställda och fördubblad omsättning på drygt två år. Sara Mårtenssons e-butik Lapland Eco Store kan beskrivas som en affärsmässig framgångssaga. Hon säljer ekologiska produkter till kunder över hela landet.
NYHET Publicerad:

Årets påskblomma: Solrosen

GILLA #FÖRETAGSAMHET "Varje dag du vattnar blomman, tänk då: Har jag uppmuntrat en företagsam person idag? Om svaret är ja- vattna. Är svaret nej- vattna inte och se vad som händer med blomman". Med de orden delade Anna Larsson, företagare i Skellefteå, ut solrosfrön till politiker i förra veckan. På många ställen i länet fick politiker men också allmänheten samma hälsning med sig hem från våra välfärdsbyggare, dvs företagarna. Utan företagsamma stannar Sverige skulle man också kunna uttrycka det.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Hur ska Skellefteå blomma?

GILLA #FÖRETAGSAMHET Vinnarinstinkten slog till bland Skellefteås politiker när kampanjen Gilla #Företagsamhet kom till stan. Försedda med varsin mugg med solrosfrön från Skellefteåföretagarna Petter Mikaelsson och Anna Larsson antog kommunfullmäktiges gruppledare utmaningen att möta varandra i en tävling om vem som kan frambringa den ståtligaste blomman. Och det är nog ingen av dem som kommer att se en solros framöver utan att ägna företagandet en extra tanke.