Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Äntligen genomtänkt lönesättningsmodell

GÄSTKRÖNIKA "Det ska finnas en koppling mellan lön och prestation. Medarbetare som gör mer än förväntat, ska få ett erkännande i lönekuvertet. Det är logiskt och de allra flesta håller med. Men det är svårt att få till en rättvis och likvärdig bedömning. De senaste två åren har vi på Aptum tagit ett helhetsgrepp för att hitta en bra modell. Och nu är vi där!" Det skriver Gustav Paringer,delägare och vd Aptum AB i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Samtal om framtidsrapporten

VEM SKA GÖRA JOBBET "Brist på jobb och brist på arbetskraft." "Ett Umeå som växer men också är en transitkommun." "Fler asylsökande än någonsin." "Ett åldrat inland där allt mer samhällsservice hotas." Åsikterna var många liksom vinklarna in när Svenskt Näringslivs framtidsrapport, om förutsättningar för företagande, jobb och tillväxt, diskuterades på ett möte i Umeå.
NYHET Publicerad:

Hur ska nyanlända med låg utbildning få jobb?

VEM SKA GÖRA JOBBET Hälften av de nysvenskar som kommer till Sverige har låg utbildning, dvs under gymnasienivå. Vad kan vi göra för att påskynda deras möjligheter att snabbt få ett jobb? Vi ställde frågan till några av deltagarna på mötet om Svenskt Näringslivs Framtidsrapport.
NYHET Publicerad:

Starka företag är länets framtid

DEBATT Idag presenterar Svenskt Näringsliv underlag till en framtidsdiskussion om Västerbotten. Viktiga aspekter som demografi och invandring, företagsamhet och sysselsättning, försörjningskvoter och skatteutveckling diskuteras. Länets framtid hänger i betydande grad på näringslivets möjligheter att utvecklas, dvs. på företagens och företagarnas möjligheter till framgång med sina produkter.
NYHET Publicerad:

Staten måste samarbeta långsiktigt om nyanlända

GÄSTKRÖNIKA "En ingenjör från Syrien bör inte förbli städare på ett hotell. Det är nog de flesta överens om. Ändå fastnar alltför många nyanlända akademiker idag i sitt första ingångsjobb trots att de kan gå vidare. Det vinner ingen på. Inte heller jag som gärna och ofta rekryterar nyanlända till vår bransch", skriver Anna Göransdotter Nilsson, vd för Blå Huset i Umeå.
NYHET Publicerad:

Raja och Mia - prisade entreprenörer

NOMINERADE Raja Thorén, Thoréngruppen och Mia Karlsson-Jonsson, Rex i Umeå har bägge chansen till fin utmärkelse på onsdag när Entrepreneur of the year koras i Stockholm. Raja i klassen EY entrepreneur of the year. Mia i klassen årets kvinnliga stjärnskott. Lycka till säger vi till båda! Bättre sent än aldrig kan man väl kommentera Mias nominering - hon har ju hållit på ett tag. Mia var också finalist till titeln Årets mest företagsamma i Västerbotten 2015. Företagsamhet är min livsstil, säger hon i filmen.
NYHET Publicerad:

Hotande elkris

DEBATT Den höga särskilda skatten på kärnkraft, effektskatten, i kombination med de lägsta elpriserna på 15 år håller på att slå ut den koldioxidfria kärnkraftselen. Läget är allvarligt. Slås betydande delar av den svenska elproduktionen ut hotas såväl klimatmål som en stor del av näringslivets långsiktiga konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Dialog nyckeln till en lyckad upphandling

UPPHANDLING Dialog och transparens var nyckelorden när Ellen Hausel Heldahl, Svenskt Näringsliv, träffade en handfull inlandskommuner från Region 8 för att prata om offentlig upphandling. Ett samtal som gav mersmak och inspiration för den fortsatta utvecklingen av den offentliga upphandlingen i respektive kommun.
NYHET Publicerad:

”Flygskatt – Nej Tack!”

DEBATT Regeringen vill införa en skatt på flygresor som en klimatåtgärd. Vi menar dock att det skulle ha fler negativa än positiva effekter för klimatet. En flygskatt skulle utgöra ett allvarligt hot mot företag och jobb i många av våra mindre tätbefolkade regioner som är beroende av bra kommunikationer som flyget. Det skriver nio företagare från Norrlandslänen.
NYHET Publicerad:

Du kan förändra

GÄSTKRÖNIKA Jag var med och förändrade innebörden av ett riksdagsbeslut. Ja, du läste rätt! Jag var med och förändrade ett beslut som skulle satt en hel bransch ur spel och definitivt satt spiken i kistan för min egen verksamhet. Och allt detta trots att alla sa att det var omöjligt. Mitt namn är Linda Sandberg och låt mig få berätta allt från början.
NYHET Publicerad:

Utmaningar 2016

KRÖNIKA "I min roll som regionchef i Västerbotten får jag frågan vilka stora utmaningar jag ser för länet. Då travesterar jag ofta mäklarnas svar på vad som avgör priset för en bostad. Ni vet; läget, läget, läget. Västerbottens stora utmaning är människor, människor, människor." Skriver Karina Folkesson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västerbotten i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Slutet gott – allting gott!

JULHÄLSNING Vi närmar oss slutet på 2015 och det är dags att göra årsbokslut. På Svenskt Näringsliv kan vi summera ett händelserikt år med många aktiviteter för våra medlemsföretag. Och ännu viktigare, ett stort engagemang från er medlemmar i våra aktivteter.
NYHET Publicerad:

Oförändrat läge i konjunkturen

KONJUNKTUR Produktionen, försäljningsvolymen och investeringarna ligger i det närmaste oförändrade sedan ett halvår tillbaka för företagen i Västerbotten. Antalet anställda har minskat något sedan förra kvartalet. Det framgår av svaren från Västerbottens företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

No Plan B drillar framtidens entreprenörer

DRIVKRAFT Kan entreprenörsskap läras ut? Absolut! Åtminstone till rätt personer. Så resonerar företagsprofilen Petter Mikaelsson som helt utan bidrag eller statliga medel startat entreprenörsskolan No Plan B i Skellefteå. En ambitiös satsning som förhoppningsvis föder många nya företagare i en tid när generationsväxlingsbehovet är akut.
NYHET Publicerad:

Jag – en kommunkritiker

GÄSTKRÖNIKA Jag är Joachim Östergårds, VD på Geoteam AB, det bolag som jag startade 2010. Jag är också pappa och son, numera också ordförande för Team Thoren SK, samt kommunkritiker. Det sista är kanske inte de mest smickrande som jag blivit kallad, men det leder mig osökt in på det som jag tänkte skriva om.
NYHET Publicerad:

Prisutdelning - Västerbottens mest företagsamma 2015

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Svenskt Näringsliv bjöd på en galainspirerad TV-show när prisutdelningen av Västerbottens mest företagsamma 2015 stod för dörren.
NYHET Publicerad:

Mathias är företagsammast i Västerbotten

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Han bor längs E45:an i en liten glesbygdsby. Han driver 7 företag i två kommuner. Han brinner för inlandet och tror på företagande i de små inlandsorterna. Och han är framröstad till Västerbottens mest företagsamma människa 2015. Mathias Bäcklund mottog under fredagen utmärkelsen av Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Bra företagsklimat - hur bidrar du?

GÄSTKRÖNIKA "Undrar i hur många kommunhus runt om i Sverige som det finns fina handlingsplaner för bättre företagsklimat? Fina ord som i möten mellan olika företrädare med stor tankemöda diskuterats fram. Handlingsplaner som sedan samlar damm i bokhyllor och i arkiv." Skriver Kennet Holmbom, vd för TM-Konsult i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Frustrerad företagare söker

GÄSTKRÖNIKA "Jag hör att det finns unga som vill utbilda sig till framtidsyrken som kan ge jobb. Jag hör att det finns arbetssökande som med ljus och lykta letar efter jobb. Jag hör att regeringen vill satsa på vuxenutbildningar som ska leda till arbete. Men hur jag än letar så verkar det inte ändå inte finnas någon för mig att anställa?" Det skriver Liselott Gustafsson, Gustafssons Rör i Umeå.
NYHET Publicerad:

Bättre kommunikation lösningen för Sorsele

FÖRETAGSKLIMAT Trots sämre placering i rankingen av företagsklimatet och trots sämre sammanfattande omdöme är både politiker, tjänstemän och företagare överens om att det genomförts flera förbättringsåtgärder i kommunen. "Kan det vara så att vi inte når ut med våra förbättringsåtgärder, och hur gör vi i så fall kommunikationen tydligare?" Det var en av frågorna som ställdes vid Svenskt Näringslivs träff om företagsklimatet i Sorsele.