Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Topp 100 är målet för Vindeln

FÖRETAGSKLIMAT Vindeln klättrar 34 placeringar till plats 205 av 290 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige. Det konstaterades när företagare och politiker samlades i Vindeln för att samtala om årets ranking. Och målsättningen för framtiden är fastställd. "Så snart som möjligt hoppas jag att vi når plats 100. Det är målet", kommenterar Mathias Haglund (S) kommunstyrelsens ordförande.
NYHET Publicerad:

Ge inte upp!

GÄSTKRÖNIKA Konftel skulle bara fungera som en teknisk resurs och varumärket skulle försvinna. Det var det stora amerikanska bolagets intentioner vid förvärvet för fyra år sedan. Vi lyckades övertyga dem om motsatsen och nu växer Konftel igen – mot alla odds.
NYHET Publicerad:

Lokala välfärdsföretag motarbetas

DEBATT I veckan fattade Robertsfors kommun ett olyckligt beslut: Att beröva medborgarna rätten att välja vem som ska hjälpa till i hemmet på ålderns höst. Valfrihetssystemet inom hemtjänsten ska nu avvecklas och även i Vindeln vill den styrande majoriteten driva igenom ett motsvarande förslag. Det är hög tid att inse vad som står på spel.
NYHET Publicerad:

Vännäs vill mer

FÖRETAGSKLIMAT Målet för 2015 var att nå en plats på topp 200-listan. Dit nådde inte riktigt Vännäs, trots att man avancerade 20 placeringar. I årets ranking av företagsklimatet hamnade Vännäs på plats 216.
NYHET Publicerad:

Lågtryck i Dorotea

FÖRETAGSKLIMAT Bäst företagsklimat i Norrland, det kunde Dorotea skryta med åren 2008-2009. Men nu är man nere i rankingen på plats 196 efter ett tapp i år på 45 placeringar. Kommunikation eller rättare sagt brist på kommunikation är förklaringen som slogs fast när politiker och företagare möttes häromveckan.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Västerbottens mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Västerbottens mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Valfriheten försvinner i Vindeln

VÄLFÄRD Valfriheten inom vård och omsorg (LOV) i Vindeln ska tas bort. Socialdemokraternas två huvudskäl är tung administration och få LOV-företag. "Svepskäl", säger Margareta Norgren på Maggans hemhjälp och kritiserar kommunens bristande information om LOV.
NYHET Publicerad:

Snabbare få bygglov

RANKING "Ärenden måste kunna hanteras smidigt. Det är det företagen främst önskar när vi är ute och pratar med dem". Det säger Hans Lindberg, kommunalråd (S) i Umeå, som är nöjd över kommunens högsta placering någonsin i klimatmätningen. Umeå är nu på plats 89, för första gången en tvåsiffrig placering.
NYHET Publicerad:

I Nordmaling bygger man stolthet

RANKING Nordmaling tar solklart hem titeln som ”Årets klättrare” i Västerbotten. Med hela 104 placeringar upp så tar kommunen det tredje största klivet i Sverige. "Det känns helt fantastiskt", säger kommunstyrelsens ordförande Madelaine Jakobsson (C). "Vi hade satt upp plats 220 som mål och det lyckades vi med."
NYHET Publicerad:

Umeå all time high när elva kliver uppåt

RANKING Hela elva av länets kommuner förbättrar sin placering när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Umeå tar klivet upp bland de hundra främsta och når därmed all time high. Årets raket är Nordmaling och Bjurholm är bäst i Norrland. Hans Lindberg (s) kommunstyrelsens ordförande Umeå, Maria Bahlenberg (c) kommunfullmäktiges ordförande Bjurholm och Madelaine Jakobsson (c) kommunstyrelsens ordförande Nordmaling uppvaktades med tårta.
NYHET Publicerad:

Lägg ut, lägg ut, LÄGG UT!

GÄSTKRÖNIKA Det händer mycket positivt i Skellefteå just nu. Målet 80 000 invånare till 2030 har växt till ett mantra. Det byggs och planeras för framtiden. Någonstans i yran har bakgrunden till varför vi måste klara målet att växa till 80 000 invånare senast 2030 fallit bort, detsamma gäller vad det är som driver själva utvecklingen och vad som i sin tur sker som en följd av tillväxt. Så inleder Roger Fransson, VD i Arkitektkopia–Skellefteå och K2 Reklambyrå, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Bättre upphandlingar för miljö, säkerhet och lönsamhet

GÄSTKRÖNIKA Jag heter Kent Ernerstedt och driver ett åkeri som heter Lycksele Transport AB. Jag arbetar också som ordförande i åkeriföretagens branschorganisation, Sveriges Åkeriföretag Norr, där arbetar vi dagligen med att uppmärksamma såväl politiker, transportköpare samt allmänhet om åkerinäringens förutsättningar, samt vikten och värdet i att tänka sunt och schysst. Min förhoppning är att alla inom en snar framtid använder Fair Transport konceptet!
NYHET Publicerad:

Sorsele storsatsar på näringslivet

FÖRETAGSKLIMAT I Sorsele styr Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Samtliga partier är överens om att företagandet är nyckeln till Sorseles framtid. "Vi har verkligen förstått hur viktigt företagandet är för kommunens utveckling och har börjat arbeta mer strategiskt med de här frågorna", säger Kjell Öjeryd (v), kommunalråd i Sorsele.
NYHET Publicerad:

Lägre arbetsgivaravgift ökade jobbchansen för unga

SKATTER I två steg, med start 1 augusti, slopas den sänkta arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Lägre arbetsgivaravgift för unga är ”en ineffektiv åtgärd för att skapa jobb”, tycker regeringen. Kristina Sörestam, 26 år från Umeå, håller inte med. Hon har nyligen blivit vald till årets teamleader på kundhanteringsspecialisten Transcoms Umeåkontor.
NYHET Publicerad:

9 av 10 fick nytt jobb

OMSTÄLLNING TRR - Trygghetsrådet fortsätter att visa upp strålande resultat i sitt arbete med att stötta uppsagda tjänstemän, arbetsgivare och fackligt förtroendevalda inom privat sektor. Av de tjänstemän i Västerbotten som blev uppsagda under första halvåret 2015 har 98 procent redan ny sysselsättning.
NYHET Publicerad:

Pippi på café kräver partner

REGELKRÅNGEL Westmans Café i Bygdsiljum, sju mil sydväst om Skellefteå, har varit känt för sin papegoja och sina fritt strövande påfåglar ända sedan 30-talet. Fåglarna har blivit en viktig del av både caféets och byns varumärke. Men nu kan det vara slut med det. Lagen kräver sällskap och större bur åt papegojan samt en inhägnad till påfågeln.
NYHET Publicerad:

Skatta inte bort skogsvården

GÄSTKRÖNIKA Finansminister Magdalena Anderson – Tänk om, gör om och gör rätt! Jag gillar att du vill förenkla skattesystemet för oss skogsägare, men så som förslaget nu ser ut från den statliga skatteförenklingsutredningen riskerar du att stå inför både en ökad klimatbelastning och en sinande skattekista.
NYHET Publicerad:

Lotta vill ha fokus på kvalitet

EN JOBBSKAPARES TANKAR Företaget Lottas omsorg i Umeå har gått från noll till 55 anställda på drygt två år. Idag är det 130 personer som valt hemtjänst genom Lottas omsorg. Företaget är en reell konkurrent till kommunal vård och omsorg och konkurrensen gör vården bättre, menar Lotta Lundsten som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Tre råd till regeringen

EN JOBBSKAPARES TANKAR Birgitta Corin, vd på Tärnaby Fjällhotell, skickar flera råd till regeringen, bland annat om sjuklöneansvaret och järnvägssatsningar. Dessutom konstaterar hon att höjningen av arbetsgivaravgiften för unga är en katastrof.