Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ska erövra Europa med gamla bildäck

DRIVKRAFT Att köpa gummi som tillverkats av nermalda gamla bildäck, låter inte så sexigt. Ändå försöker EcoRub i Holmsund få fordonsbranschen att göra just det. – Fördelarna med vårt ekologiska gummi är många och stora. Svårigheten är att få kunden att våga lita på produkten och vårt lilla bolag, säger vd Ulf Bergström.
NYHET Publicerad:

Robertsfors stoppar populär hemtjänst

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får inte förlängt kontrakt med Robertsfors kommun, enligt ett beslut i kommunstyrelsen. Det innebär att företaget får lägga ned sin hemtjänst till sommaren.
NYHET Publicerad:

Strategiskt, modigt eller bara vansinne?

GÄSTKRÖNIKA "Nu har jag bestämt mig, jag gör det! Jag satsar och expanderar. Restaurangbranschen går bra, till och med jättebra! Och vår näring kan mer! Vi har satt upp en vision om att fördubbla näringens omsättning till 2020. Jag är, och vill vara, en del av den visionen. Så det låter kanske som ett lätt beslut att ta, men varför har jag då magen full av fjärilar?" Det skriver Mia Karlsson-Jonsson, ägare av Rex, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Öppet brev till Jonas Sjöstedt

GÄSTKRÖNIKA "Hej Jonas! Genom god retorik och inslag av osanningar så har du vunnit slaget om vinster i välfärden. Många tycks tro att betala till vinst är slöseri. Men är det verkligen så? Du vet ju att vinst har skapat den välfärd som vi har i Sverige. Vad har du egentligen emot vinst när den gör så mycket nytta? Det är det jag vill skriva till dig om i dag". Så börjar Mats Lövgren, företagare i Skellefteå sitt brev till Jonas Sjöstedt.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag hotas av nedläggning

VÄLFÄRD Vårdsolens hemtjänst får högt betyg av de äldre. Ändå vill kommunen inte förlänga avtalet och hänvisar till rutinbrister, som Vårdsolen försökt hitta lösningar på tillsammans med Robertsfors kommun. ”I själva verket ligger politiska skäl bakom”, säger Anna Isberg, grundare till Vårdsolen.
NYHET Publicerad:

Fel lägga skulden på Vårdsolen

VÄLFÄRD God vård i livets slutskede är något som vi alla önskar. Ronny Jacobssons mamma fick det, tack vare äldreboendet Hammarhöjd och vårdföretaget Vårdsolen i Bygdeå, Robertsfors kommun. "Kommunens läkare, distriktssköterskor och vårdplanerare var en aktiv del i planeringen tillsammans med Vårdsolen och oss anhöriga och borde därför också förstått relationen mellan vårdinsats och kostnad. Att i efterhand lägga skulden för en för hög kostnad på Vårdsolen känns verkligen inte rättvist", säger Ronny Jacobsson.
NYHET Publicerad:

Det finns jobb!

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 1500 plåtslagare inom 3 år. 4000-5000 skogsmaskinförare inom 10 år. 30.000 ingenjörer fram till 2030. Och enbart i Umeå över 300 till handeln kommande år och redan idag säger hälften av Västerbottens företagare att de inte lyckas rekrytera personer med rätt kompetens. Det berättade Matilda Henningsson, projektledare vid Svensk Näringsliv för de åttiotalet SYV- are som samlats i Umeå för fortbildning.
NYHET Publicerad:

Slösa inte bort de ungas jobbmöjligheter

DEBATT I dag tisdag anordnar Svenskt Näringsliv och Region Västerbotten en konferens för att synliggöra de framtida rekryteringsbehoven i Västerbotten. Genom att samla länets studie- och yrkesvägledare hoppas vi kunna fördjupa diskussionen om hur länets unga ska kunna rusta sig bättre för en arbetsmarknad i förändring.
NYHET Publicerad:

Konkurrensverket upphandlar för en krona per timme

UPPHANDLING Tommy Lundström, vd på Autotech Teknikinformation i Skellefteå, är djupt kritisk till hur många myndigheter upphandlar tjänster. "När till och med Konkurrensverket (KKV), som ju ska hjälpa myndigheter och företag i LOU-djungeln, gör en egen upphandling och godkänner taktiska ”nollbud” och därmed utesluter seriösa företag med realistiska timpriser, är botten nådd".
NYHET Publicerad:

Tydlig färdriktning ger bra företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Norsjö och Malå kommuner liknar varandra till storlek, ekonomi och antal invånare. Men medan Malås företagsklimat störtat till botten, ligger Norsjö stadigt kvar över riksgenomsnittet. Nyckeln är en tydligt uttalad vilja och ett stabilt näringslivskontor.
NYHET Publicerad:

Landsbygdssatsning av Husläkarna

VÄLFÄRD Husläkarna Hälsocentral i Umeå har utökat verksamheten med en filialmottagning i Tavelsjö – tack vare ett plusresultat. – Just att vi genererat överskott i verksamheten i Umeå ger oss möjlighet att investera pengarna  i god sjukvård i Tavelsjö, säger verksamhetschefen Bengt Lunnergård.
NYHET Publicerad:

Lycksele bäst i Västerbotten

FÖRETAGSBESÖK Lycksele ska rankas ha det bästa företagsklimatet i länet till 2018. Lilly Bäcklund, kommunstyrelsens ordförande (S), i Lycksele satsar högt. Och hårt. Under våren ska minst 50 företag besökas.
NYHET Publicerad:

Nordmaling återinför LOV

FÖRETAGSKLIMAT Näringsliv, skola och integration är topprioriterade frågor för Madelaine Jakobsson (C), nytt kommunalråd i Nordmaling. Och ett steg i att få ett bättre företagsklimat blir att återinföra lagen om valfrihet, LOV, i hemtjänsten.
NYHET Publicerad:

No Plan B

GÄSTKRÖNIKA "Jag har en dröm, en dröm om att när du tänker på Västerbotten så ska du tänka på entreprenörer. En dröm om att människor i Europa, eller varför inte hela världen, ska prata och förundras över varför det finns så många entreprenörer i just Västerbotten". Så börjar Petter Mikaelsson, Repay Skellefteå sin krönika.
NYHET Publicerad:

Betygsätt din kommun

ENKÄT FÖRETAGSKLIMAT I Västerbotten har närmare 3000 företag nu möjlighet betygsätta sin kommun. Årets enkät om företagsklimat är nämligen utskickad till 67.000 företagare runt om i Sverige. "Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet betyder väldigt mycket för oss företagare. I diskussioner med politiker måste vi ha något konkret att peka på", säger Monica Falkner på Storumans Tryckeri & Reklam. 
NYHET Publicerad:

Vad vi önskar oss av 2015!

FÖRETAGARMÖTE Nya jobb uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Om kostnaderna blir för höga eller förutsättningarna för osäkra så avstår istället företagare från att expandera. Vid två träffar samlade vi företagare i Västerbotten som fick berätta om sina önskemål inför 2015 under rubriken - Ska vi göra det lättare eller svårare för jobbskaparna? 
NYHET Publicerad:

Let´s talk business

DEBATT Den senaste tidens politiska turbulens har lett till en inskränkt debatt om vem som sträckte ut handen och vem som knuffade med armbågen. Nu är det hög tid att börja tala väsentligheter. Det skriver Karina Folkesson, regionchef vid Svenskt Näringsliv i sin debattartikel.
NYHET Publicerad:

Färre assistanstimmar trots ökat behov

MYNDIGHETSBESLUT Funktionsnedsatta personer får konsekvent försämrat stöd av Försäkringskassan. Myndigheten har omprövat stödbesluten för ett tiotal av företaget Aktiv Assistans 30-tal kunder. Ingen har fått mer. Istället har de flesta fått färre assistanstimmar. "Det är svårt att förstå. Deras tillstånd har ju inte förbättrats", säger vd Tony Cox.
NYHET Publicerad:

T3 vill satsa på unga

GÄSTKRÖNIKA För ett par veckor sedan räknade jag på vad förslaget i den nya regeringsbudgeten, att ta bort rabatten på de sociala avgifterna, betyder för oss på T3. Glädjande nog blev det nedröstat men kan man vara säker på att detta inte kommer tillbaka?
NYHET Publicerad:

Gästkrönikörer

Med start idag kommer företagare i länet att skriva gästkrönikor på den här sidan. Vi har bett företagarna ta avstamp i sin egen verksamhet och berätta vilka problem, utmaningar och, för all del, glädjeämnen de ser i sin vardag. Läs och sprid gärna till politiker och beslutsfattare dvs de som sätter ramar  för dem som skapar jobb; företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag. Dagens krönika kommer från Johan Hellström, vd på T3 i Umeå. Vill du också skriva en krönika? Hör av dig!