Recept för bättre betyg

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet när företagsklimatet i kommunerna betygssätts. - Jag blir deppad om vi inte går uppåt i rankingen, säger han. Kortare bygglovstider, städning på entreprenad, införande av LOV och många företagsbesök är vad han satsat på.

Kommunalrådet Tomas Mörtsell vill ha bort Storuman från bottenskiktet.

När Storumans nye kommunalråd skulle närma sig näringslivet satsade han på företagsbesök. I dag får han tummen upp av ortens företagare.

Tomas Mörtsell, Storumans nye kommunalråd (C) utlovade innan tillträdet för ett år sedan bättre dialog med företagen.

- Jag satte upp ett mål på 36 företagsbesök, det blev 41 unika samt några som fått flera besök, berättar Mörtsell och fortsätter:

- Ibland har jag varit ute själv, ibland med näringslivskontoret. Vi har fått jättebra feedback från företagare över hela kommunen, berättar Mörtsell.

Storumans Tryckeri & Reklam är ett i raden av besökta företag.

- Det var första gången under våra tolv år som någon politiker tagit sig hit för att höra hur det går för oss. Vi pratade mest om vårt projekt att öppna filial i Umeå, säger Monica Falkner delägare och fortsätter:

- Näringslivsklimatet i Storuman har fått ett lyft under året.

Politikerbesöken som många företag fått är en del. En annan är att antalet träffar mellan kommunen och näringslivet ökat och det är jättebra.

Att arbetet fallit i god jord avslöjar de enkätsvar som väger tungt i Svenskt Näringslivs årliga kommunranking. Storuman, plats 286 av 290 ifjol och under många år en av landets minst företagsvänliga kommuner, har tagit sig i kragen.

Flera betygspilar pekar kraftigt uppåt.

- Företagen är viktiga för Storuman och det är en prioriterad fråga. Vi har gjort en del och mer är på gång.

- Vi vet i april om vi klättrar i rank eller inte. Men jag skulle bli både besviken och deppad om vi inte gör det. Vi har satsat och min känsla är att vi går åt rätt håll.

Storuman brottades för ett år med enorma bygglovsköer som då uppskattades till två år. Nu är man enligt Mörtsell nere på tre veckors väntan i okomplicerade ärenden.

Vidare har det kommunala fastighetsbolaget lagt ut städning på entreprenad och man har riggat en helt ny upphandlingsfunktion.

LOV, lagen om valfrihet i vården, är på väg att införas i Storuman. Flera företag räknar aktivt och förväntas komma in med svar inom kort.

Dessutom har arbetet med att närma sig skolan ökat. Storuman har fått en utbildning för vindkraftstekniker och ett nytt gymnasieprogram inom drift och underhåll, områden där företag saknar personal.

I Storuman uppskattar man kommande industriinvesteringar till 26 miljarder innan 2020. Det handlar främst om vindkraft, gruvor, besöksnäring, glesbygdsmedicinskt centrum och ny flygtestverksamhet.

- Vi anstränger oss för att göra en plats där man ska leva, inte en arbetsplats á la fly-in-fly-out, förklarar Mörtsell.

Vilka är de viktigaste frågorna i år?

- Vi har stort fokus på jätteinvesteringar och arbetar hårt för att de ska ge bestående effekter. Jag vill också att vi ska visa varandra respekt mellan de olika rollerna. Det är ett arbete som genomsyrat många möten på kommunen och som vi kommer att fortsätta arbeta med.

Anders Boström

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Maxgräns för sjuklönen

SJUKLÖNEKOSTNAD "Nu kan du som är företagare budgetera för dina sjuklönekostnader och veta att du nästa år inte kan få kostnader som är högre än en viss summa. Det känns som att den nya regeringen har lyssnat på våra medlemmar", säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert hos Svenskt näringsliv.
NYHET Publicerad:

Jag är väl Gasell igen nästa år!

DRIVKRAFT "Jag är i Indien och har precis slutat för dagen", svarar Torbjörn Hahlin, Dorotea Mekaniska, när vi ringer honom en eftermiddag i november. "Men jag har sån där ip-telefoni och då kan man prata länge vart man än befinner sig i världen."
NYHET Publicerad:

Transportskatt eller två anställda?

SKATTER Inpipe i Vilhelmina kommer att tvingas hyvla hårt i sina egna kostnader om transportskatten höjs. En prishöjning gör att kunderna i byggbranschen väljer andra leverantörer och det är inte otänkbart att Inpipe tvingas flytta från orten.
NYHET Publicerad:

Amin fixade jobb på egen hand

ETT VÄLKOMNANDE SVERIGE Hösten 2013 kom Amin Ahmadi från en miljonstad i Iran och knackade på hos Svenska Tält i Dorotea. Det började med en praktik som gick över i fast jobb, trots att Svenska Tält inte hade några planer på att anställa.
NYHET Publicerad:

Var med och avgör – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Jan Hörnberg, Josef Nygren, Petter Mikaelsson, Rickard Lönneborg och Ulrika Dorsch – så heter de finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner. Våra finalister är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Vilka de är? Här kan du läsa om dem, vad de gör och hur det känns att vara finalist.
NYHET Publicerad:

Skör återhämtning i Västerbotten

KONJUNKTUR Återhämtningen i den globala ekonomin går långsammare än väntat. Den regionala analysen visar att de flesta län, liksom Västerbotten, befinner sig i början av konjunkturens återhämtningsfas. Och även om det finns enskilda företag och branscher som ser ljusare på framtiden så beskriver många uppgången som ”skör”.
NYHET Publicerad:

Dyrare mjölk om transportskatt höjs

SKATTER Går förslaget om höjd transportskatt igenom, kommer Norrmejerier få ökade transportkostnader med 5 miljoner kronor. Enligt Norrmejeriers vd Bo Rasmussen kommer det att slå direkt mot konsumenterna och mjölkbönder i Norrland.
NYHET Publicerad:

Tom lokal inspirerar framtidens samhällsbyggare

UNG FÖRETAGSAMHET "Man behöver inte skolan, man kan lära av de gamla". "Barn skulle inte ha någonstans att gå". "Men om inte skolan fanns skulle vi inte lära oss något". "Jo, matte finns överallt". "Det skulle hur som helst inte bli ett hållbart samhälle utan en skola". Det var några av svaren från eleverna i klass fem på Östermalmsskolan på frågan om vad som skulle hända om det inte fanns en skola i samhället.
NYHET Publicerad:

Oförutsägbarhetens tid är kommen

VALANALYS "Det osäkra politiska läget kommer att leda till att vi tappar tempo och det när Sverige behöver utmärka sig mer än någonsin i den internationella konkurrensen". Det konstaterade Pär Henriksson, ansvarig för politisk strategi på Svenskt Näringsliv, vid en eftervalsanalys i Umeå.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Nomineringen för Västerbottens läns mest företagsamma 2014 är avslutad och juryarbetet pågår. Totalt var det 64 nomineringar som kom in i Västerbotten. Det blir ett delikat uppdrag för juryn som består av Annakarin Nyberg, forskare, författare och föreläsare, Staffan Ling, konsult, Balticgruppen, Åsa Stocksén, Vd, Dixie PR och förra året vinnare Torbjörn Hahlin, Vd, Dorotea Mekaniska.
NYHET Publicerad:

Norsjö och Storuman sticker ut

FÖRETAGSKLIMAT "Företagsbesök, företagsbesök och åter företagbesök". Carolina Brånby, ansvarig inom Svenskt Näringsliv för företagsklimat, var tydlig i sitt budskap när hon träffade inlandskommunerna i region 8. Norsjö och Storuman var de kommuner som fick mest berömmande omdömen.
NYHET Publicerad:

Gustav och Gustav – gör det igen

GASELLVINNARE Förra året kunde säkerhetsföretaget Aptum stoltsera med en tillväxt på 678 procent på tre år. Därför utsågs de till årets Gasellföretag i Västerbotten av Dagens Industri. Under onsdagskvällen tog de hem titeln igen.
NYHET Publicerad:

Emanuel - årets pionjär

UTMÄRKELSE Emanuel Dohi, vd för Dohi Sweden med huvudkontor i Umeå, har utsetts till Årets Pionjär av Stiftelsen IFS. Emanuel Dohi fick motta utmärkelsen av kung Carl XVI Gustaf i Stockholm.
NYHET Publicerad:

Inspiration till ett bättre företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att ta bättre beslut är enda vägen till förändring", sa Ari Riabacke som var en av föreläsarna på Svenskt Näringslivs inspirationsdag för ett bättre företagsklimat. Träffen samlade 160 politiker, tjänstemän och företagare från totalt 90 kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagaruppror mot folkhögskola

KONKURRENS Folkhögskolan i Vindelns kommun som finansieras av offentliga medel är i blåsväder efter att ha blivit anmäld av flera företagare till Konkurrensverket. Skolans konferensverksamhet har tvingat Mikael Holmlund, som driver Vindelns camping, att lägga ned sin planerade konferenssatsning. ”Prismässigt är det omöjligt att konkurrera”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skapa inte kunder – skapa fans!

DRIVKRAFT Före detta black metalgitarristen Edel Puntonet har länge levt efter devisen ”Don’t make clients – make fans”. Men det var först under förra årets Umeågala han fick höra metalbandet Iron Maidens sångare Bruce Dickinson uttala orden. I år är umefotografen Edel Puntonet själv nominerad till Årets Unga Företagare.
NYHET Publicerad:

Västerbottens läns mest företagsamma människa 2014

NOMINERA Nu riktar vi ljuset mot Västerbottens mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

Succé utan reklam

DRIVKRAFT Delikatessbutiken DUÅ i Umeå är duktiga på att synas, men lägger i princip inte en krona på att få uppmärksamhet. De låter magkänslan styra marknadsföringen. "Service är något man är, inget man ger", säger DUÅ:s grundare Lars Åkerlund.
NYHET Publicerad:

Jonas Nordin ny chef på Ung Företagsamhet

HALLÅ DÄR Jonas Nordin är ny chef på Ung Företagsamhet i Västerbotten och vi har frågat honom vem han är och vilka utmaningar han ser med nya jobbet.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.