NYHET29 september 2016

Är företagare fria?

Vad är det som driver en entreprenörssjäl att starta eget? Frihet är ett vanligt svar. Möjligheten att påverka sina arbetstider, att välja varifrån man ska jobba. Och ekonomisk frihet såklart.

Företagare ska jobba hårt, säger normerna. Ibland omänskligt hårt, skriver Åsa Jakobsson, smartamaten.se och uppmanar att i stället jobba smart.

Även tid för barnen och familjen brukar hamna högt upp på listan (i alla fall för kvinnliga företagare, om jag tar mig friheten att generalisera lite). Passion är ett annat vanligt svar. Att få arbeta med det man brinner för, att få förverkliga sina drömmar och idéer, ofta kopplat till en önskan att hjälpa andra.

För mig var det en kombination av dessa fyra som ledde till att jag startade SmartaMaten. Jag har alltid varit intresserad av kost och hälsa, och jag älskar god och vällagad mat. Dessutom är jag en naturbegåvning när det gäller att planera - så att förvandla mina egna recept och inköpslistor till en fungerande affärsidé var mest bara roligt och spännande.

Och den feedback mina kunder gett genom åren är det som ger mig lusten och drivkraften att fortsätta. När de berättar hur bra de mår, hur eksem eller allergier försvunnit, hur diabetes-, blodfetts- och blodtrycksmediciner har kunnat minskas eller helt tas bort och hur mycket enklare (och godare) deras liv blivit… Då är det lätt hitta motivationen att gå till jobbet!

Men det är inte att hitta motivationen att jobba som är problemet oss företagare. Snarare tvärt om. Vi behöver göra plats för resten av livet i våra liv, och vi behöver bli bättre på att ta hand om oss.

Mer än 80% av företagarna jobbar mer än 40 timmar i veckan. Visst finns det de som jobbar mindre än så, men lika många jobbar mer än 60 timmar. 94% av oss jobbar under semestern och SPP förutspår att småföretagare är nästa generations fattigpensionärer eftersom vi inte tar ut lön. Suck.

Ganska uselt facit för en grupp som vill ha mer tid, pengar och frihet, eller hur? Och vart tar passionen vägen när den övergått till ett krävande jobb med dålig lön?

Efter våra respektive skilsmässor bodde jag och min man Micke 70 mil ifrån varandra varannan vecka. Med andra ord behövde vi hitta nya strategier för vårt företagande. Vi behövde vara location independent för att få ihop arbets- och privatliv.

Dessutom har vi fem barn mellan oss, och att vi skulle ägna våra respektive "barnveckor” åt att prioritera jobbet har för oss båda varit fullständig otänkbart. Barnen först. Punkt.

Eftersom Micke också är egenföretagare - kring smart och strategiskt entreprenörskap, inte smart mat - så har vi genom året utarbetat vissa strategier. En av dem är att fokusera på nyckelverksamheten, det vill säga att lägga ut det vi inte vill göra själva på underleverantörer. Ekonomin är ett lysande exempel på detta.

En förlängning av denna strategi är att inte ha några anställda. Istället jobbar vi i nätverk med andra egenföretagare, som tar eget ansvar för både sig själva, sin lön och sin beläggning.

En annan strategi är att automatisera så mycket som möjligt. För SmartaMatens del gäller det framför allt prenumerationerna där en stor del av mitt jobb numera sker helt automatiskt - från välkomstmail via löpande betalningar till avslut. Jag behöver alltså inte sitta och passa min mailbox längre för att sköta något som ett datorprogram gör snabbare, bättre och säkrare än vad jag själv skulle klara. Istället kan jag lägga krut på kundservice och affärsutveckling.

Den sista strategin har varit att lägga verksamheten online så långt det är möjligt. Detta gäller självklart leveransen av recept och inköpslistor, men vi håller även de flesta möten och kurser online. Detta ger färre resor (bra för miljön) och högre tillgänglighet (det spelar ju ingen roll var din kropp befinner sig om du är med på ett onlinemöte) för både oss och våra kunder.

De enda riktiga undantagen från denna strategi är dels när vi håller föreläsningar och workshops, dels när vi hjälper andra företag med kostrådgivning för de anställda. Då reser vi mer än gärna, och uppdragen planeras in så att de fungerar med övriga delar av livet.

Sammantaget gör dessa strategier att vi faktiskt får den frihet som var ett av våra mål. De ger oss också möjlighet att ägna oss åt det vi älskar att göra och det vi är (super)duktiga på: att hjälpa andra att må och prestera bättre - i min verksamhet genom kosten, i Mickes verksamhet genom ett bättre och mer balanserat entreprenörskap.

Om vi vill jobba intensivt och fokuserat på ett projekt - eller ta ledigt en dag - så kan vi göra det utan att den löpande verksamheten märker av det. Om vi vill åka utomlands och jobba i tre månader kan vi göra det.

Företagare ska jobba hårt, säger normerna. Ibland omänskligt hårt. Men det är ju vi företagare själva som skapar den här situationen och upprätthåller de här normerna.

För ingen lyfter på ögonbrynen när en företagare lägger 50+ timmar i veckan. Ingen reagerar när en han eller hon tvingas ställa in semestern. Och visst. Självklart behövs det ibland extraordinära insatser när du driver ett företag. Men som företagare får du inte nöja dig i den situationen. Gör inte misstaget att acceptera att “det är så det är”.

För det är inte så det är. Det är bara så vi gör.

Åsa Jakobsson
smartamaten.se

Fakta

Åsa Jakobsson äger Enlumi AB och driver, tillsammans med sin man (och företagets VD) Mikael Jakobsson ett flertal verksamheter inom hållbar hälsa och hållbart företagande, framför allt smartamaten.se, mijak.com och mikael-jakobsson.com.

Åsa och Micke bor numera på heltid i Vallentuna med två av sina fem barn och två sibiriska katter.

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist