Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Upphandlingens villkor på sin spets

UPPHANDLING Det var stor uppslutning på Upphandlingsdagen i Västernorrland. Civilministern, upphandlingsexperter, upphandlare och företagare var alla eniga. Det är dialogen som skapar ett gott upphandlingsklimat. Tydliga upphandlingsregler, uppdelade upphandlingar och dialogmöten tidigt i processen är alla viktiga ingredienser i en lyckad upphandling.
NYHET Publicerad:

Fabrikschef för en dag

UNG FÖRETAGSAMHET Under en hel dag fick fem unga personer möjlighet att följa några av länets ledare inom näringslivet. En av de unga var Elin Lahtinen som fick ta rygg på Kristina Enander, fabrikschef på SCA Ortviken. "Det var väldigt lärorikt. En sak som jag tänkte mycket på var hennes beslutsamhet", säger Elin.
NYHET Publicerad:

Företagsamma finalister – vem vinner? Du avgör.

RÖSTA Nu är finalisterna utsedda. Av alla nominerade har vår jury valt ut fem finalister som visar att de vågar satsa, skapar jobb för fler och utvecklar vår region. Nu kan du vara med och avgöra vem som blir Västernorrlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Årets Gasellvinnare i Västernorrland

GASELLFÖRETAG Snabbväxande konsultbolaget inom VA och processteknik, ProVAb, är årets länsvinnare av Dagens Industris Gasellpris. Under de senaste tre åren har bolaget haft en tillväxttakt på 184 procent och har idag en omsättning på ca 50 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

Ungas drivkraft, osund konkurrens och ett välkomnande Sundsvall

GÄSTKRÖNIKA Min drivkraft som företagare är en längtan att få förverkliga en idé som jag verkligen tror på. Pengar? Självklart är jag glad att det har gått bra genom åren, men det fungerar inte som en verklig drivkraft till allt hårt arbete. En bild jag tror att många entreprenörer känner igen sig i skriver Susanne Marklund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mångfald ger dubbel arbetsglädje

MÅNGFALD Hon har anställda från åtta länder och har aldrig haft så roligt på jobbet som nu. Ann-Christine Lundqvist, vd på Nylands Städ, hoppas att fler ska se alla fördelar med en mångfald på arbetsplatsen.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Sundsvalls sparpaket slår ut hemtjänstföretag

VÄLFÄRD Sundsvall har vid flera tillfällen försämrat villkoren för hemtjänstföretagen. När kommunen också skyfflar över kostnaden för äldre som larmar vid fall på dem menar företagen att det är nådastöten. Upprördheten och uppgivenheten är stor. "Kommunen vill snygga till sina siffror och skiter i de äldre", säger företagaren Emelie Söderström.
NYHET Publicerad:

Dags att höja rösten igen

GÄSTKRÖNIKA Att som italienare leda ett företag i Sverige är utmanande, men väldigt roligt. I Italien är vi bättre på att involvera andra personer i diskussionen, vi ändrar ofta tonfall och använder mer kroppsspråk. När jag kom till Kubal i Sundsvall så insåg jag snabbt att det fanns andra metoder som var mer användbara. Att till exempel få med sig hela teamet och ha en mer stillsam framtoning är ett mer effektivt ledarskap i Sverige. Det skriver Davide Garofalo i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarnytta på tapeten

ARBETSGIVARDAG För att lyfta aktuella frågor och utmaningar för arbetsgivare i länet bjöd Svenskt Näringsliv med branschorganisationer in till Arbetsgivardagen i Sundsvall den första oktober.
NYHET Publicerad:

Sebastian samlar skräp och gör succé

JOBBSKAPARPODDEN "För mig var utmaningen att förädla något som bara var skräp för andra!" Förra årets mest företagsamma människa i Västernorrland, 27-årige Sebastian Norman, berättar om en imponerande resa: från skräp till succé med 12 anställda på fyra år! Lyssna på hans story i vår podcast om företagsamma människor som skapar jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensmatchning en utmaning

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bemannings- och rekryteringsbranschen i Sundsvall förändras snabbt. Det upplever Pernilla Wedin, regionchef för KFX HR-partner. "Näringslivet har ändrat strategi. Mindre bemanning och mer rekrytering gäller nu. Och vårt jobb har blivit betydligt svårare", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Västernorrlands mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Västernorrlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Härnösand årets klättrare i företagsklimatet

RANKING Fyra av sju kommuner i Västernorrlands län förbättrar sin placering på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Årets raket är Härnösand som klättrar 72 placeringar och hamnar på plats 151.
NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KRÖNIKA Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna. Så inleder Anna Hedensjö Johansson sin krönika.
NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KOMMENTAR Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna.
NYHET Publicerad:

Instabil elförsörjning oroar företagen

ENERGI När företrädare för den elintensiva industrin i regionen mötte politiker på Södra berget i Sundsvall handlade det om oro för en instabil elförsörjning. Ingemar Nilsson (S) från Energikommissionen var måltavla för frågor och ifrågasättanden från flera deltagare.
NYHET Publicerad:

Uthållighet, glädje och vetenskap

GÄSTKRÖNIKA Jag och mina kollegor är nu inne på vårt tionde år med att driva vårdcentral. Vi blev företagare för att vår dåvarande arbetsgivare inte tyckte det var viktigt att jobba på det sätt vi tyckte var det bästa. Vi blev också företagare för att det fanns en vårdcentral i glesbygd som landstinget inte kunde bemanna med läkare, men vi kunde tänka oss att driva. Så inleder Eva Jaktlund, delägare Familjeläkarna Mitt, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.