Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Det främmande lönar sig

GÄSTKRÖNIKA "Invandring kostar pengar, eller rättare sagt flyktingmottagning gör det. Men vad man sällan pratar om är vad invandringen ger tillbaka.  Jag kom hit 1987, sju år gammal, med familj. Sverige satsade på oss. Idag är jag entreprenör och arbetsgivare åt 65 personer", skriver Mohammad Khanahmadi i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare drar i handbromsen

VÄLFÄRD Privata vårdföretagaren Hassan Soleymanpur i Sundsvall har backat ett steg i sina planer på expansion. "Regeringens politik och landstinget i Västernorrlands agerande gör att jag måste vara försiktig", säger han.
NYHET Publicerad:

Ge oss möjlighet att fortsätta satsa

DEBATT Som jobbskapare är vi bekymrade över en hel del frågor som fortfarande är osäkra i rådande näringslivsklimat. En osäkerhet som slår direkt mot viljan och möjligheten till utveckling och därmed även mot fler jobb i Västernorrland. Det skriver några företagare från Västernorrland i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Insiktsfullt dialogmöte

PRAKTIK & DIALOG Företagaren Liisi Hägglund har under en arbetsdag följt Lena Hurtig, avdelningschef för välfärdsförvaltningen på Örnsköldsviks kommun. "Jag kontaktade kommunen och bad att få följa en tjänsteman med direkt ansvar för äldrefrågor eftersom jag ser mitt företag som ett komplement till den kommunala behovsprövade hemtjänsten", säger Liisi.
NYHET Publicerad:

En rörelse för Sverige

KRÖNIKA Regionchef Anna Hedensjö Johansson kommer under året att lyfta konkreta exempel och röster från företagarnas verklighet.
NYHET Publicerad:

Dörröppnare för utländska akademiker

ARBETSMARKNAD Hur klarar vi matchningen av den högutbildade kompetens som kommer till Sverige? Fáten Nilsson arbetar som jobbcoach och driver företaget Carriera. Hon vägleder främst akademiker med utländsk examen så de kan komma in på den svenska arbetsmarknaden och arbeta inom sitt yrke.
NYHET Publicerad:

Långsamt mot ljusnande tider

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs fjärde konjunkturprognos för 2014 är klar. Under perioden 19 november till 1 december har drygt 9000 företagare runt om i Sverige haft möjlighet att ge sin syn på de gångna sex månaderna och samtidigt de kommande sex månader vad gäller produktion, investeringar och anställningar.
NYHET Publicerad:

Med stjärnan i topp

KRÖNIKA Så blev det jul igen. Tänk vad tiden går fort och tänk vad extra fort det går när man, som jag, får arbeta med frågor som jag verkligen brinner för. Men innan den riktiga julefriden infinner sig är det dags att klä granen. I år gör jag det med tanke på länets företagare och vad som är nödvändigt för att de ska kunna glänsa.
NYHET Publicerad:

Rädda klimatet – ta en papperskasse – läs en tidning – tänd en brasa

GÄSTKRÖNIKA Känslan av att något är galet med klimatet göds av ännu en varm vinter med dåligt skidföre. Den internationella hanteringen av klimatfrågan snubblar vidare från en tippning till hörna till nästa, från Lima mot Paris 2015. Det skriver Björn Lyngfelt, SCA, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Regelverk och sänkt ersättning hotar

BYRÅKRATI Härnösandsföretaget Rik Assistans protesterar mot regler som försvårar för privata bolag inom branschen. "Jag tycker det är jättebra att den här branschen granskas eftersom de seriösa företagen då gynnas. Men regelbördan har blivit orimlig och kostnaderna för administration skjuter i höjden vilket riskerar att försämra kvaliteten", säger delägaren Anne Wigren.
NYHET Publicerad:

Återvinnaren är företagsammast i länet

MEST FÖRETAGSAMMA Sebastian Norman med återvinningsföretaget Sebnor har röstats fram som Västernorrlands mest företagsamma människa. "Jag är mest glad för att folk verkar tro på mig som företagare", säger han.
NYHET Publicerad:

Hjälp, jag får samvärk!

KRÖNIKA I ordlistan är de synonymer. I verkligheten är det ena aktivt och kraftfullt, det andra passivt och orkeslöst. Jag pratar om orden samarbete och samverkan.
NYHET Publicerad:

Succé för upphandling i Härnösand

FÖRETAGSKLIMAT Härnösands kommun tar täten i Västernorrland när det gäller offentlig upphandling. "Det är en milstolpe för oss producenter. Härnösands kommun har gjort allt rätt", säger Anders Segebo, vd Västernorrlandsgården.
NYHET Publicerad:

Den värdefulla ansträngningen

KRÖNIKA Att leverera och prestera är vår tids mantra. Det gäller att nå resultat – i verksamheter, i lönsamhet, på skolbetygen och inom idrotten. Resultatet är ofta det som syns och värderas. Enkelt och tydligt, men sällan hela sanningen.
NYHET Publicerad:

Morgondagens jobbskapare

ENTREPRENÖRSKAP "Ung Företagsamhets verksamhet är en enorm resurs för hela samhället". Det konstaterar Marcus Claesson efter tre månader som ansvarig för Ung Företagsamhet i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Länets mest företagsamma – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Vad har en jobbskapande grillkioskägare, en grundare av en förskola, en återvinnande entreprenör, en industrimagnat i länet och en tolkande företagare gemensamt? Jo, samtliga är utvalda finalister och kandidater till titeln ”Årets mest företagsamma Västernorrlänning”.
NYHET Publicerad:

Företagen investerar i framtiden

KONJUNKTUR Företagen i Västernorrland investerar, men anställer inte fler. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport som i Sundsvall presenterades av Jonas Frycklund.
NYHET Publicerad:

Sollefteås kommunalråd fick vd som praktikant

PRAKTIK & DIALOG Hallå där Daniel Söderström, vd på Facera i Sollefteå som fick följa med kommunstyrelsens ordförande Elisabet Lassen (S) på jobbet en vanlig dag.
NYHET Publicerad:

Skog, IT och konkurrensvillkor

FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne besökte i veckan Sundsvall och träffade företagen SCA och SDC. Viktiga frågor som bolagen lyfte med henne gäller kompetensförsörjning och hot om pålagor som snedvrider svensk konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Vem får högsta vinsten?

KRÖNIKA Jag tycker synd om ordet vinst. I den intensiva valrörelsen har det nästan blivit ett skällsord. Ordet vinst har decimerats till att vara synonymt med privata välfärdsföretagare som roffar åt sig skattepengar. Vinst är Caymanbolag och riskkapitalbolag. Vinst är också sämre kvalitet, girighet och egoism.