Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Affärer i Europa utvecklar Flooré

SAMARBETE Golvvärmeföretaget Flooré i Torpshammar gynnas av den europeiska öppenheten. "Affärer är relationer och ett öppet Europa är värt mycket för oss", säger vd:n Annelie Norrbom.
NYHET Publicerad:

Många kreativa idéer i Örnsköldsvik

FÖRETAGSKLIMAT Återinför företagslotsen i kommunen och erbjud företagare att följa med kommunala tjänstemännen på jobbet en dag! Det var många kreativa idéer och olika frågor som dök upp under Mat & Prat då näringslivsklimatet i Örnsköldsvik diskuterades mellan företagare, politiker och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Mat & Prat i Härnösand

FÖRETAGSKLIMAT Ett tjugotal deltagare samlades för att samtala om hur företagsklimatet i Härnösands kommun kan förbättras.
NYHET Publicerad:

Den kommunala regelfloran måste minska

FÖRETAGSKLIMAT Ett sätt att underlätta för företag och öka andelen jobb är att minska byråkratin. Det tycker Örnsköldsviksföretagaren Leif Johnson som driver Brux, ett företag inom fastighets- och servicenäringen. Hans företag måste dagligen förhålla sig till en djungel av lagar och förordningar.
NYHET Publicerad:

Med upphandling på agendan

UPPHANDLING Det blir viktigare och viktigare för företag att marknadsföra sig gentemot kommunerna konstaterar Birgitta Laurent, Svenskt Näringsliv, under sitt besök i Timrå, där hon träffade företagare, upphandlare och politiker från regionen för att informera och ge råd om upphandling.
NYHET Publicerad:

Samtal om företagsklimatet i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Mat och pratturnén fortsätter genom länet. Nästa kommun som stod på tur för ett utvecklande samtal om företagsklimatet var Timrå.
NYHET Publicerad:

Praktik för att minska glapp mellan skola och arbetsliv

SKOLA - NÄRINGSLIV Gymnasieskolan har en kultur som ligger för långt ifrån verkligheten i ett företag. Glappet mellan skola och arbetsliv leder till problem när eleverna kommer ut i arbete. Det säger Jens Strömqvist som driver städföretaget Rentav. Han menar att mer praktik kan vara en del av lösningen.
NYHET Publicerad:

Mat och prat Sundsvall

FÖRETAGSKLIMAT Hur kan man lyfta sin kommun till att bli mer företagsvänlig och attraktiv? Hur kan alla bli bättre ambassadörer för sin egen stad? Svenskt Näringsliv i Västernorrland tar temperaturen på företagsklimatet under valtider i samtliga kommuner i länet med det nya konceptet Mat och Prat.
NYHET Publicerad:

Länets företag ger 64000 gymnasieplatser

KRÖNIKA I juni tog Emma, Julia och Ibrahim studenten. Deras gymnasieplatser finansierades via skattepengar. Skattepengar som ett genomsnittligt företag med en anställd betalar in till den gemensamma välfärden. 
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

Möte med en som tar matchen

KRÖNIKA Patrik Karlsson, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor, står för veckans inlägg. Han skriver på ett mycket bra, inkännande sätt om möte med en medlemsföretagare och den energi ett sånt möte ger oss som jobbar i Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Företagarrörelsen viktigare än någonsin

KRÖNIKA Valrörelsen rycker allt närmare och temperaturen i debatten höjs allt mer. Mycket kraft läggs på en debatt om hur välståndet ska fördelas, vad som ska göras med skattepengarna och hur mycket skatt som ska tas in. Mindre kraft läggs på att debattera om hur man skapar de bästa förutsättningarna för ökat välstånd. Det skriver Robert Thorburn i sin krönika. 
NYHET Publicerad:

Staten tar för sig

KRÖNIKA När man lyssnar på debatten kan det ibland låta som att vi befinner oss i en omfattande privatiseringsvåg. Eller experiment som en del föraktfullt kallar det. Det har visserligen skett en del konkurrensutsättningar på senare år. Men det är inte det som är det främsta kännetecknet för den tid vi lever i. Det skriver Jonas Frycklund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vad ska du göra i höst?

KRÖNIKA Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Så börjar Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknadsavdelning på Svensikt Näringsliv sin krönika.
NYHET Publicerad:

Almedalen är bara början

KRÖNIKA "Den bristande matchningen på arbetsmarknaden är ett av Sveriges största samhällsproblem just nu. Det förtjänar en intensiv debatt både fram till och efter valdagen – inte bara i Almedalen",  skriver Tobias Krantz i sin krönika.
 
NYHET Publicerad:

Dämpad optimism hos företagen i länet

KONJUNKTUR Återhämtningen bland företagen i Västernorrlands län fortsätter, men det går långsamt. Det framgår av Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel och konjunkturprognos. 
NYHET Publicerad:

Öka livskvaliteten för kommunens äldre

VÄLFÄRD Örnsköldsviks kommun borde berätta om kommunens RUT-företag på sin hemsida. Det tycker företagaren Liisi Hägglund som äger och driver ett bemanningsföretag som hyr ut seniorer över 65 år till kommunens äldre. 
NYHET Publicerad:

Den ljusnande framtid är vår

KRÖNIKA Examens- och studenttiderna är över för det här året. Många förväntansfulla ungdomar kliver rakt in i sin framtid. Men hur ser det ut med jobb, jobbmatchning och företagsamhet? Hur tar företagsklimatet i länets kommuner emot alla nya talanger? 
NYHET Publicerad:

Hög tid att se över LAS

ARBETSMARKNAD Det är hög tid att se över LAS. Nu behöver vi trygghetslagar som är bättre anpassade för 2000-talet. Det menar Elisabeth Nordberg, HR-direktör på Emhart Glass i Sundsvall.