Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vårt rika skyddsnät får inte hämma ansträngningen

GÄSTKRÖNIKA Det pratas ofta om hur viktiga vi småföretagare är för Sverige. Men det är bara några veckor inför valet var fjärde år som våra villkor verkligen lyfts till debatt. Det är dags att ta den debatten varje dag istället. Det skriver Kjell Undén, handlare i Sundsvall, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Beslut om vinstbegränsningar överklagas

PRIMÄRVÅRD Idag har Jonas Alexandersson, som driver Humanresurs Hälsocentral i Örnsköldsvik, överklagat beslutet i landstingsstyrelsen i Västernorrland att ge landstingsdirektören i uppdrag att ändra regelboken för vårdval så att vinstuttag begränsas.
NYHET Publicerad:

När förnuftet krockade med ideologin

GÄSTKRÖNIKA Sedan 2010 har HumanResurs jobbat för att bedriva primärvård både bättre och billigare än landstinget. Jag är stolt över att vi utvecklat primärvården i Västernorrland. Men privata vårdgivare är hårt utsatta i den lokala debatten.  Vi målas upp som anledningen till att landstingets egna hälsocentraler inte går runt, skriver vd Jonas Alexandersson.
NYHET Publicerad:

Höjd arbetsgivaravgift oroar rektor

ATT DRIVA SKOLA Engelska skolans rektor Pascal Brisson har de senaste åren rekryterat drygt 150 unga kanadensiska lärare till Sverige. Regeringens förslag på höjd arbetsgivaravgift för personer under 25 år ogillar han därför skarpt och menar att det med stor sannolikhet kommer att förändra hans sätt att anställa.
NYHET Publicerad:

Kraft och mod i jobbskaparrörelsen

KRÖNIKA Jag har den största respekt för arbetarrörelsens 120-åriga tradition att fira 1 maj. Rätten att ena sig och göra sin gemensamma röst hörd är en av samhällets viktigaste grundpelare. Därför hoppas jag att så många svenskar som möjligt tar chansen att engagera sig, inte bara en dag som denna, utan varje dag med jobbskaparnas bästa för ögonen.
NYHET Publicerad:

Öppet brev till Stefan Löfven

GÄSTKRÖNIKA "Hej Stefan! Min första fråga till dig handlar om rotavdraget. Du har lagt ett förslag som innebär att avdraget ska sänkas från 50 procent till 30 procent. Tidigare har du lovat att det ska vara kvar, kan du förklara hur du tänker?" Så börjar Kent Blomquist, företagare i Örnsköldsvik, sitt brev till Stefan Löfven.
NYHET Publicerad:

Mera vind i seglen vore önskvärt

KONJUNKTUR Företagarpanelen i Västernorrland har sagt sitt. Deras förväntan på kommande halvårets produktion- och försäljningsvolymer visar att dagens nivåer håller i sig och varken ökar eller minskar nämnvärt. Investeringarna tenderar att fortsatt öka försiktigt i linje med rikssnittet. Gällande att anställa det närmaste halvåret råder en blygsam optimism bland länets företag.
NYHET Publicerad:

Mer än vita jobb står på spel

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv står bakom kampen mot svartjobb, skattefusk och orimliga anställningsvillkor. Kontroll och uppföljning av avtal och leverantörer är av central betydelse för att upprätthålla konkurrens på lika villkor och möjliggör effektiva affärer för offentlig sektor. Vi kan dock inte acceptera LO:s modell för uppföljning och kontroll. De kallar modellen för ”Vita Jobb” men vad den egentligen handlar om är att runda gemensamma överenskommelser och lagstiftning i syfte att stärka fackets makt ute på arbetsplatserna.
NYHET Publicerad:

Soppa till arbetsmarknad

GÄSTKRÖNIKA Sverige har hög arbetslöshet, men en stor del av min vardag går åt till att jaga personal. I min bransch har vi akut arbetsbrist, hur går det ihop? Det skriver Mats Löfroth, vd och ägare av Hotell Höga kusten, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Seriöst driven vård står på spel

FÖRETAGARE I DEBATT Landstinget Västernorrland har bestämt sig för att begränsa de privata vårdcentralernas vinster. För oss som driver företagen är den här signalen stoppröd och måste tas på största allvar. Förstår landstingspolitikerna effekterna av beslutet i praktiken för patienterna, personalen och vårdcentralernas verksamheter i sin helhet? Det skriver några företagare i en debattartikel.
NYHET Publicerad:

Västernorrland först med begränsat vinstuttag

VÄLFÄRD Västernorrland har som första landsting beslutat att begränsa vinstuttaget för privata vårdgivare. Beslutet möter hård kritik från både företagare och opposition.
NYHET Publicerad:

"Tänker jag för mycket på det så kommer tårarna"

VALFRIHET Härnösands kommun har beslutat att riva upp avtalet med hälften av sina hemtjänstutförare, däribland det privata företaget Rik hemtjänst. ”Tänker jag för mycket på det så kommer tårarna för jag tycker att det är bedrövligt”, säger brukaren Sonja Hjelm.
NYHET Publicerad:

Ungdomar lyfter framtidsfrågor

UNG FÖRETAGSAMHET Vad händer om man sammanför 30 gymnasieelever med ett företag för att diskutera företagsfrågor och framtidsvisioner? Härom veckan samlades elever från ekonomi- och teknikprogrammen på Härnösands gymnasium för en Innovation camp. Tillsammans med Ung Företagsamhet Västernorrland och Härnösand Energi och Miljö (HEMAB) var uppgiften att skapa framtidsbilder av HEMAB och Härnösand år 2030. Idéerna för en grönare och mer hållbar stad var många.
NYHET Publicerad:

Jag kallar det jobbologi

KRÖNIKA Över 400 000 personer i Sverige är arbetslösa just nu. Och fler tickar in varje dag. På arbetsförmedlingen finns strax över 90 000 lediga jobb registrerade. Vem som helst kan räkna ut att ekvationen inte går ihop.
NYHET Publicerad:

Tuffare tider för jobbskaparna

ARBETSMARKNAD "Att höja arbetsgivaravgifterna för unga slår hårt mot personalintensiva branscher. Det att är fel väg att gå. Vi ser en risk med ungdomsarbetslöshet, mindre tillväxt och lägre sysselsättning", säger Edward Hamilton, arbetsmarknadsekonom på Svenskt Näringsliv. Han besökte Sundsvall för att presentera hur regeringens vårändrings-budget påverkar jobbskaparna.
NYHET Publicerad:

Det handlar om att skapa samhällsnytta

GÄSTKRÖNIKA De flesta som startar och driver ett företag gör det med stort engagemang och hjärta. Där målet är att leverera bästa kvalité på sin produkt eller tjänst inom ett område man brinner för. Det gör även jag som driver ett så kallat välfärdsföretag. Men ofta måste jag tyvärr försvara att det är verksamheten i sig, glädjen, entusiasmen och viljan att göra det bättre för så många människor som möjligt, som är det viktigaste för mig i mitt företagande. Det skriver Pernilla Burholm, som driver  Framtidens Förskolor i Härnösand, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Tiden till jobb måste kortas

KRÖNIKA Sverige behöver många nya företag, jobbskapare och spetskompetens. De flesta är också överens om att arbetskraft och entreprenörer från andra länder är viktigt. Hur kan då väntetiden för att få arbetstillstånd vara upp till 1,5 år för utomeuropeisk arbetskraft? Och framför allt, vad händer med människors drivkraft under den tiden?
NYHET Publicerad:

Galaxernas marknadsplats tar för sig

DIGITALISERING Techentreprenör Lisa Renander var på plats i Örnsköldsvik för att guida oss genom digitaliseringens galaxer. En galax där världens största taxirörelse Uber – driver sin verksamhet utan att äga en enda taxibil. Där världens mest populära mediasajt – Facebook – drivs utan att producera något som helst innehåll. Där Airbnb är på väg att konkurrera ut en hel hotellnäring utan att äga en enda fastighet. En värld som inte längre är science-fiction. Utan verklighet år 2015.
NYHET Publicerad:

Tuff konkurrens bland unga företagare

UNG FÖRETAGSAMHET Det kokade av kreativitet och entreprenörskap när Ung Företagsamhet genomförde regionfinal med stor UF-mässa i Sundsvall. Priser delades ut i 15 olika kategorier och det företag som blev årets UF-företag i Västernorrland, DeliBread UF, kammade även hem vinsten i ytterligare fyra kategorier.
NYHET Publicerad:

Att våga bli företagare

GÄSTKRÖNIKA Jag visste redan som liten att jag ville bli företagare. Att se min pappas hårda arbete som företagare inspirerade mig tidigt till företagsamhet. Nu är det dags att få ut budskapet till fler unga - att driva företag är fantastiskt! Men för att lyckas med detta krävs ett positivt synsätt på att driva företag. Det skriver Sebastian Norman i sin krönika.