Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvall inför företagsfientlig inköpsstrategi

UPPHANDLING Den politiska majoriteten i Sundsvall har skapat stor oro bland kommunens företagare med sin nya inköpsstrategi. "Vi kommer av allt att döma inte kunna fortsätta leverera varor till kommunen", säger Tomas Emanuelz som äger ICA Maxi i Birsta.
NYHET Publicerad:

Skärpning krävs för bättre företagsklimat

ENKÄTSLÄPP Västernorrland behöver tillväxt och nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker och tjänstemän på alla nivåer. Men så är det inte.
NYHET Publicerad:

Att trycka av och att trycka på

GÄSTKRÖNIKA Sätter mig tillrätta i stolen på flyget ner till Stockholm. Branschdagar i sikte med moderatoruppdrag står på programmet. Medan planet lyfter och landar in på behaglig kurs mot huvudstaden blickar jag ut över molntäcket och tänker på senaste halvåret på fabriken. SCA Ortviken där vi för ett halvår sedan tryckte på knappen och stängde av pappersmaskinen som stått som stadig trotjänare dygnet runt i 56 år. Så inleder Kristina Enander, SCA Ortviken, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Skiftjobb i däckfabriken

SÄSONGSJOBB Mutterdragaren går för högvarv, däcken står på rad och bilarna på kö för att skifta från vinter till sommar. På Däckia i Sundsvall berättar platschef Ulf Ehrnholm om utmaningarna som knackar på dörren två gånger om året då personalstyrkan i det närmaste fördubblas i antal.
NYHET Publicerad:

Medfinansiering slår mot jobb i Västernorrland

FÖRETAGARPANEL Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. 93 procent av företagarna i Västernorrland uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.
NYHET Publicerad:

Unga talangers kompetens ger utdelning

ARBETSMARKNAD Just nu pågår Åre Kapitalmarknadsdagar. Bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower i Sundsvall vill satsa på talanger och har valt att bjuda UF-företaget Wombat på en resa dit för att se och lära.
NYHET Publicerad:

Regional e-handelspionjär tar mark

E-HANDEL ICA Maxi Birstas ägare Tomas Emanuelz har investerat i nytt plocklager och system för e-handel. För Svenskt Näringsliv förklarar han strategin som hänger samman med trafik, nya livsstilar och sikte på framtida vinster.
NYHET Publicerad:

Ger nytt liv åt Möjligheternas ö

GÄSTKRÖNIKA Fastighetsägaren och superentreprenören Nicklas Nyberg från Örnsköldsvik gjorde en överraskande affär när han köpte nedlagda Vivstavarv i Timrå. I krönikan skriver han om sina planerna för området.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Bottennotering av antal anställda

FÖRETAGARPANELEN Företagen i Västernorrland uppvisar de lägsta siffrorna i Sverige när de får frågan om hur många anställda de har. Hela 24 % anger att de har färre andel anställda idag jämfört med för sex månader sedan. Och trenden har varit vikande i de tre senaste mätningarna. Det framgår av svaren från Västernorrlands företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Vem ska göra jobbet?

KRÖNIKA Mycket är bra i Sverige och Västernorrland, men samtidigt har vi en hel del utmaningar – inte minst när det gäller företagandet. Det behöver bli tydligare att företag och företagsamma människor har stor betydelse för välståndet. Utan företag som vågar investera, växa och därmed ta risker blir det inga fler jobb. Det är bara med fler och växande företag i många branscher som vi kan bygga ett bättre samhälle. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten bland välfärdsföretagen

NY RAPPORT När Svenskt Näringsliv Västernorrland på tisdagen presenterade en rapport för hur företagsamheten utvecklats i länet, var siffrorna övervägande positiva. Företagsamheten ökar i Västernorrland och det är kvinnorna som står för det starkaste drivet.
NYHET Publicerad:

Förenkla de första anställningarna

#FÖRETAGSAMHET Startskottet har gått för kampanjen Gilla#Företagsamhet. I Sundsvall inleddes det med ett lunchmöte där två av länets riksdagspolitiker deltog. Anställningsfrågorna dominerade samtalet som ramades in kring temat hur politiker kan främja det regionala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: hitta jobb och integrera

ARBETSMARKNAD "Vi jobbar nytänkande och inte som andra, därför tog jag jobbet". Det säger tidigare Sundsvallsbon Berivan Mohammed som nu är försäljningschef i företaget AlphaCE. Jobbet är att hitta jobb åt nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap som rockar

INSPIRATION När Erik Grönwall vann tävlingen Idol var det starten på ett liv som entreprenör. Tillsammans med sin kollega och kompis Simon Vikström åker han nu runt och peppar gymnasieungdomar att våga bli företagare.
NYHET Publicerad:

Minska antalet möten och få mer gjort!

GÄSTKRÖNIKA Sedan jag blev företagare har jag tänkt mycket på vad som skapar utveckling i ett företag. Och en sak har jag i alla fall kommit underfund med. Jag vill att mina anställda släpper loss sin kreativitet i stället för att sitta i en massa möten på dagarna! Det skriver Magnus Bråth.
NYHET Publicerad:

Vikten av konkurrenskraft på sin spets

AVTAL 2016 Emhart Glass platschef i Sundsvall, Elisabeth Nordberg, fruktar resultatet av pågående avtalsrörelse. "Det handlar om internationell konkurrenskraft för vår del. Och två tredjedelar av jobben hos oss har redan flyttat till Malaysia på grund av lönenivåerna", säger hon.
NYHET Publicerad:

Tredjeklassare på spaning efter hur äldre vill bo

ENTREPRENÖRSKAP Tredjeklassarna på Bosvedjeskolan ska göra Sveriges största trygghetsboende roligare och hälsosammare. ”Det är så stimulerande att se barnens engagemang när de får jobba med det som är viktigt på riktigt. Eleverna känner sig verkligen delaktiga i bygget", säger Margaretha Nilsson, klasslärare för 3B på Bosvedjeskolan.
NYHET Publicerad:

Olikheternas storhet – en konkurrensfördel

GÄSTKRÖNIKA En dag, det var året 2008, gick jag och Mia tillsamman till vår chef och sade upp oss. Det var då allt började. Vi var enhetschefer inom området personlig assistans och upptäckte att själva instansen för omsorg och personlig assistans var en åsidosatt verksamhet, med stora omsättningar av både chefer och personal. Så inleder Anne Wigren, Rik Assistans, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Onödig arbetslöshet byggs upp

DRIVKRAFT Det är skattemässigt mer gynnsamt att investera i maskiner än att anställa, anser Peter Stenquist, vd för Paralox i Sundsvall. ”Onödig arbetslöshet blir följden”, säger han och menar att det skapas hinder på arbetsmarknaden som redan är tuff.