Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Regelverk och sänkt ersättning hotar

BYRÅKRATI Härnösandsföretaget Rik Assistans protesterar mot regler som försvårar för privata bolag inom branschen. "Jag tycker det är jättebra att den här branschen granskas eftersom de seriösa företagen då gynnas. Men regelbördan har blivit orimlig och kostnaderna för administration skjuter i höjden vilket riskerar att försämra kvaliteten", säger delägaren Anne Wigren.
NYHET Publicerad:

Återvinnaren är företagsammast i länet

MEST FÖRETAGSAMMA Sebastian Norman med återvinningsföretaget Sebnor har röstats fram som Västernorrlands mest företagsamma människa. "Jag är mest glad för att folk verkar tro på mig som företagare", säger han.
NYHET Publicerad:

Hjälp, jag får samvärk!

KRÖNIKA I ordlistan är de synonymer. I verkligheten är det ena aktivt och kraftfullt, det andra passivt och orkeslöst. Jag pratar om orden samarbete och samverkan.
NYHET Publicerad:

Succé för upphandling i Härnösand

FÖRETAGSKLIMAT Härnösands kommun tar täten i Västernorrland när det gäller offentlig upphandling. "Det är en milstolpe för oss producenter. Härnösands kommun har gjort allt rätt", säger Anders Segebo, vd Västernorrlandsgården.
NYHET Publicerad:

Den värdefulla ansträngningen

KRÖNIKA Att leverera och prestera är vår tids mantra. Det gäller att nå resultat – i verksamheter, i lönsamhet, på skolbetygen och inom idrotten. Resultatet är ofta det som syns och värderas. Enkelt och tydligt, men sällan hela sanningen.
NYHET Publicerad:

Morgondagens jobbskapare

ENTREPRENÖRSKAP "Ung Företagsamhets verksamhet är en enorm resurs för hela samhället". Det konstaterar Marcus Claesson efter tre månader som ansvarig för Ung Företagsamhet i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Länets mest företagsamma – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Vad har en jobbskapande grillkioskägare, en grundare av en förskola, en återvinnande entreprenör, en industrimagnat i länet och en tolkande företagare gemensamt? Jo, samtliga är utvalda finalister och kandidater till titeln ”Årets mest företagsamma Västernorrlänning”.
NYHET Publicerad:

Företagen investerar i framtiden

KONJUNKTUR Företagen i Västernorrland investerar, men anställer inte fler. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport som i Sundsvall presenterades av Jonas Frycklund.
NYHET Publicerad:

Sollefteås kommunalråd fick vd som praktikant

PRAKTIK & DIALOG Hallå där Daniel Söderström, vd på Facera i Sollefteå som fick följa med kommunstyrelsens ordförande Elisabet Lassen (S) på jobbet en vanlig dag.
NYHET Publicerad:

Skog, IT och konkurrensvillkor

FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne besökte i veckan Sundsvall och träffade företagen SCA och SDC. Viktiga frågor som bolagen lyfte med henne gäller kompetensförsörjning och hot om pålagor som snedvrider svensk konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Vem får högsta vinsten?

KRÖNIKA Jag tycker synd om ordet vinst. I den intensiva valrörelsen har det nästan blivit ett skällsord. Ordet vinst har decimerats till att vara synonymt med privata välfärdsföretagare som roffar åt sig skattepengar. Vinst är Caymanbolag och riskkapitalbolag. Vinst är också sämre kvalitet, girighet och egoism.
NYHET Publicerad:

Regeringens aviserade förändringar oroar Lemne

BESÖK Ett 20-tal västernorrländska företag var i går samlade till lunchmöte med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne som i den rollen gjorde sitt första besök i regionen.
NYHET Publicerad:

Två sidor av myntet

VÄLFÄRD Höstens debatt om vinster för friskolor har fått Annika Östman, Docksta Friskola, att reagera starkt. "I Kramfors är det kommunen som laborerar med vinster inom verksamheten. Jag vill peka på att myntet har fler än en sida i den här debatten", säger hon.
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget som utvecklats till en Gasell

GASELLVINNARE Dagens Industri har utsett AHAB i Domsjö till årets Gasell i Västernorrlands län. "Priset är ett kvitto på att medarbetare och kunder är nöjda. Vi har en bra produkt och vi utvecklas", säger Andreas Hedin, vd och delägare, som mottog priset under högtidliga former vid Gasellgalan i Umeå.
NYHET Publicerad:

Företagarvänlig regering?

EFTERVALSANALYS Hur företagarvänlig är den nya regeringen? Jonatan Hedin, ansvarig för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv kom till Sundsvall för att summera valutgången och berätta hur den nya regeringsförklaringen kommer att påverka företagarna i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Lena bygger företagsanda hos andra

FÖRETAGSAM Det var ilska som en gång drev Lena Sjödin Roman att säga upp sig från en arbetsplats där hon inte fick utvecklas. Istället startade hon företaget Koncepteriet AB. Lena är den kreativa företagaren som hittar nya vägar till tillväxt och som vill se ett nytänk kring föräldraledighet för företagare.
NYHET Publicerad:

Talanger definierar nya ekonomin på 24 timmar

WORKSHOP 24H Det är utmaningen när 6 team bestående av totalt 23 personer från hela Sverige tävlar under ett dygn för att på ett nytt och kreativt sätt beskriva Sveriges ekonomi idag. Från Västernorrland deltar Team Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Kratta manegen för de företagsamma

KOMMENTAR Det är företagen som får kommunerna att blomstra, de som vågar ta över en vårdcentral, starta en blomsterbutik, som törs satsa på en ny industrianläggning eller en sångutbildning. Dessa företagsamma människor behöver tydliga signaler från politiker och tjänstemän – de behöver veta att det finns en långsiktig näringslivspolitik som gör att de vågar ta det där viktiga steget som skapar ett företag – eller som får det att växa.
NYHET Publicerad:

Västernorrlands mest företagsamma människa 2014

NOMINERA Nu riktar vi ljuset mot Västernorrlands mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

Lyftande samtal för teknikföretagens konkurrenskraft

SAMVERKAN Teknikföretagens behov av kompetens är påtaglig. Representanter från tretton större företag i Sundsvall och Ådalen träffas på EdmoLift  i Härnösand för att lyfta aktuella frågor i de enskilda verksamheterna och för branschen i sin helhet.