Levande modern industrihistoria

NYHET Publicerad

GLOBALISERING Det finns bara ett svenskt glasbruk kvar som tillverkar flaskor. Det betyder att den svenska efterfrågan på glasformningsmaskiner är liten. Tack vare exporten är Emhart Glass fortfarande ett blomstrande företag.

Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån säger Bertil Bjugård, VD Emhart Glass Sweden

1756 startade klockgjutaren CJ Linderberg sitt klockgjuteri i Sundsvall. 1894 ombildades firman till aktiebolag under namnet NP Linderbergs Metalfabrik AB. Tyngdpunkten i tillverkningen flyttades efterhand över från klockgjutning till större belysningsarmaturer och produkter för sågverks- och massaindustrin. Det linderbergska bolaget slogs 1904 samman med ett annat bolag till det nybildade AB Sundsvalls Förenade Verkstäder.

Gammalt företag under nytt namn

Det är detta bolag som i dag, efter 250 år, fortlever under namnet Emhart Glass Sweden med tillverkning av maskiner och utrustning för glasindustrin. Med startåret 1756 är Emhart sannolikt Västernorrlands äldsta industriföretag.

– I dag ägs Emhart Glass Sweden AB i Sundsvall av Emhart Glass SA som är ett bolag i den schweiziska koncernen Bucher Industries, säger Bertil Bjugård som är VD.

– Vi är ett bolag som levererar till moderbolaget och inte har någon egen försäljning, men i praktiken går hela vår produktion på export. Den enda kvarvarande svenska flasktillverkaren är Limmareds Glasbruk som tillverkar Absolutflaskorna. De använder maskiner från oss.

Huvudprodukten för Emhart Glass är glasformningsmaskiner för industrin. Den som besöker fabriken i centrala Sundsvall får njuta av en klassisk industrimiljö där fabriken är om- och tillbygd under åren. I den stora verkstaden monteras de komplicerade glasformningsmaskinerna. Dessa underverk av mekanik, elektronik och pneumatik kan producera upp till en miljon buteljer per dygn vid full drift.

– Vi har stora reservdelslager och arbetar till klockan ett på nätterna. Då går den sista bilen härifrån. Våra kunder kan ha sina reservdelar inom ett eller ett par dygn från det att de ringt in sin beställning.

– Fabriken är ytterst modern och rationell, men den gamla yrkeskunskapen finns kvar. Om det skulle krävas kan skickliga yrkesmän tillverka vilka detaljer som helst från en metallbit. Service och flexibilitet har alltid varit viktigt för oss.

Omsättningen är 900 miljoner och antalet anställda 400. I slutet av 80-talet var de 750 man. Emhart Glass har drygt 40 procent av vad man kallar den fria marknaden. En stor del av flasktillverkningen i världen görs av en amerikansk koncern som tillverkar sina egna maskiner. Till de glasbruken är försäljningen begränsad.

Glaset utmanas men står sig

Glas som förpackningsmaterial utmanas i dag. PETflaskor, tetrapak, aluminiumburkar och ”bag in box” är alternativ på stark frammarsch. Men Bertil Bjugård är inte orolig för efterfrågan på maskinerna från Emhart Glass.

– Glas har en rad fördelar. Det släpper inte ifrån sig någon smak och släpper inte igenom någonting. Det gör att vin och öl av bättre kvalitet under överskådlig framtid kommer att säljas i glasflaskor. Coca-Cola relanserar glasflaskorna som huvudförpackning eftersom glas medger högre kolsyretryck än PETflaskorna. Möjlighet till högre tryck ger en bättre smak även för öl, mousserande vin och läskedrycker.

– Överhuvudtaget är glas ett mycket stabilt material som faktiskt klarar hundratals år utan att förändras. Få andra material har den egenskapen. Glas klarar hög värme och kan därför steriliseras. Det laddas inte heller upp av statisk elektricitet.

– Glas är estetiskt. Du ser produkten genom glaset och materialet i sig är vackert. Det är dessutom miljövänligt eftersom det går att återvinna och drar inte lika mycket energi som aluminium.

– Till sist har vi parfymflaskor och andra exklusiva produkter där flaskan ofta är dyrare än innehållet. Jag tror aldrig att aluminium eller någon plast kommer att slå glas när det gäller förpackningar med lyxkänsla. Våra maskiner kan blåsa även de allra minsta och exklusivaste flaskorna.

Men glas har också nackdelar. Det är tungt och det är bräckligt. Åtminstone i dag.

– Det problemet håller på att lösas. Våra produktutvecklare i Schweiz har tagit fram en process som ger en glasflaska som är extremt hållbar. Om man tappar dem i ett betonggolv studsar de bara. De har alla glasets goda egenskaper och blir dessutom lätta och starka.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KRÖNIKA Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna. Så inleder Anna Hedensjö Johansson sin krönika.
NYHET Publicerad:

Instabil elförsörjning oroar företagen

ENERGI När företrädare för den elintensiva industrin i regionen mötte politiker på Södra berget i Sundsvall handlade det om oro för en instabil elförsörjning. Ingemar Nilsson (S) från Energikommissionen var måltavla för frågor och ifrågasättanden från flera deltagare.
NYHET Publicerad:

Uthållighet, glädje och vetenskap

GÄSTKRÖNIKA Jag och mina kollegor är nu inne på vårt tionde år med att driva vårdcentral. Vi blev företagare för att vår dåvarande arbetsgivare inte tyckte det var viktigt att jobba på det sätt vi tyckte var det bästa. Vi blev också företagare för att det fanns en vårdcentral i glesbygd som landstinget inte kunde bemanna med läkare, men vi kunde tänka oss att driva. Så inleder Eva Jaktlund, delägare Familjeläkarna Mitt, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKAN En rad skattehöjningar har aviserats under våren. Tyvärr kommer det att göra det svårare att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet, skriver Johan Fall, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.
NYHET Publicerad:

Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

”Värdera inte yrken – värdera människorna”

DRIVKRAFT Till dig som sommarjobbar. Värdera inte yrken! Det viktigaste är mötet med människor. Det kan vara din framtida partner, chef, mentor eller blivande anställd du träffar, skriver Peyman Vahedi.
NYHET Publicerad:

”Flash that smile”

DRIVKRAFT Jodå, jag minns mitt första sommarjobb!  Jag var 16 år och arbetade på den amerikanska hamburgerkedjan "White Castle". Jag var superlycklig över min anställning och minns att jag visste att det var väldigt viktigt att sköta mig - att komma i tid med rätt kläder och en bra inställning, skriver Kate Almroth.
NYHET Publicerad:

”Förekom istället för att förekommas”

DRIVKRAFT Året var 1969, jag var femton år och fick jobb på Shells Båtmack i Härnösand. Mitt första sommarjobb. Det var intressant att vara den som hjälpte kunderna med tankning och annat. En viktig lärdom var att behandla kunderna utifrån hur jag själv skulle vilja bli behandlad, om jag var kund. Det där med kundservice är ju fortfarande nyckeln till framgång. Det skriver Björn Rudström.
NYHET Publicerad:

”Vet ditt värde – du är värdefull”

DRIVKRAFT Mitt första jobb var på ett företag som heter Nordwin i Kramfors. Här hade jag som arbetsuppgift på ett lager att packa små kabelskor i små lådor. Det skulle ligga 100 stycken i varje låda.  Ett sånt där enkelt jobb som det inte finns så många av idag, berättar Kirsi Wahlström.
NYHET Publicerad:

”Se det inte bara som ett sommarjobb”

DRIVKRAFT Mitt första jobb var på Sundsvalls Järn när jag var femton år gammal. Jag utgick från mina intressen och hade turen att få ett jobb utifrån det. Så det blev riktigt kul att jobba. Så pass roligt att jag några år senare – 1994 – köpte företaget. Det berättar Marcus Viberg.
NYHET Publicerad:

”Efter varje arbetsdag – tänk ut tre bra saker”

DRIVKRAFT Jag var tolv år och jobbade på min morbrors bondgård som dräng. Jag fick köra traktor, hjälpa till med korna och mycket mera. Om jag inte minns fel så tjänade jag 100 kronor i veckan. Känslan av att få min första lön minns jag extra – känslan av bekräftelse och frihet. Så beskriver Anders Wahlqvist minnet av sitt första sommarjobb.
NYHET Publicerad:

”Bit ihop och gör ditt bästa”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var att sätta plant i familjens egen skog. Jag var elva år och måttligt road av arbetet. Min mor påpekade att det var åt mig själv jag arbetade utifrån den framtida tillväxten av skogen. Något jag vid den tiden inte reflekterade närmare över, berättar, Lars-Erik Runudde.
NYHET Publicerad:

”Leder på ett eller annat sätt till nya jobb”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var att leta flyghavre på åkrarna i norra Älvsborgs län. Det var häftigt att tjäna sina första egna pengar och de gav en känsla av oberoende. Det berättar Björn Lyngfelt.
NYHET Publicerad:

”Ha skoj även om jobbet är tråkigt”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb fick jag när jag var femton år gammal. Jag fick jobba som diskare i hela sex veckor i Uddevalla, berättar Pernilla Wedin.
NYHET Publicerad:

”Gott mod, uthållighet – man får jobba för det”

DRIVKRAFT 15 år gammal valde jag att prova två helt olika sommarjobb. Det ena som kundtjänstguide på bank i tre veckor. Det andra tre veckor på ett lantbruk. Det här gjorde jag två somrar i rad och fick genom det inblick och upplevelse av två helt skilda jobb och världar. Det berättar Niclas Nilsson.
NYHET Publicerad:

”Testa olika branscher och jobb”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var på ett pitabrödsbageri i Härnösand. Jag tror att jag kan ha varit 13 år första gången jag sommarjobbade där, skriver Marcus Claesson.