Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvalls kommun svälter ut hemtjänstföretagen

VÄLFÄRD När hemtjänstföretagen i Sundsvall trodde att botten var nådd efter en lång rad av sparkrav kom nästa dråpslag: Kommunen vill minska tiden för matlagning. ”Vissa av uppgifterna vi ska göra hos kunderna kommer att bli omöjliga”, säger Emelie Söderström, vd på Hemtjänst Ditt liv. Hennes upprördhet är stor, inte minst för att kommunen valt att mörka inför kunderna.
NYHET Publicerad:

Säkra leveranser av el är en självklarhet

ENERGI Svenskt Näringsliv har under perioden 14-20 januari 2016 genomfört en underökning om el i Svenskt Näringslivs företagarpanel där nästan 2800 företagare svarade. Bakgrunden är de varningssignaler som kommit från kärnkraftsägarna om att de inte kommer att kunna driva kärnkraften vidare efter 2020, om inte beskattningen ändras. Beskattningen står idag för ungefär 25 procent av kärnkraftens driftkostnader.
NYHET Publicerad:

Klimatavtalet en jackpot

MILJÖTEKNIK Lars Ling är Sundsvallsbon och entreprenören som åker världen runt för att marknadsföra och sälja nordisk miljöteknik. Efter klimatmötet i Paris börjar han se effekterna.  "Klimatracet är igång. Inget stoppar affärerna nu", säger han.
NYHET Publicerad:

Vänta inte – ta steget idag och kör!

GÄSTKRÖNIKA Det hela började med att min kollega Susanne tyckte att vi skulle börja köra taxi. Jag hakade inte riktigt på idén först och tyckte väl att jag hellre ville hålla på med bud eftersom att paketen är lite tystare av sig. Susanne lyckades ändå övertala mig så vi tog taxikortet tillsammans och började sedan köra för Björn som då ägde Stöde Taxi. Tre år senare köpte vi företaget och det är det bästa jag gjort. Skulle jag ge ett råd till mig själv som yngre innan företagandet så skulle det vara att jag skulle ha gjort det tidigare. Varför vänta? Kör bara!
NYHET Publicerad:

Måste veta vad pytt-i-panna är för något

FÖRETAGSKLIMAT "Oavsett politiska utspel och regelverk som över tid förändras för företagen får inte någon-annan-ism ta över och låta det hämma oss i utvecklingen att skapa jobb, mekanismen behöver inte stanna", anser Ben Boulakmine, hotelldirektör på Scandichotellen i Sundsvall. Engagemanget och drivkraften går inte att ta miste på. Efter att ha jobbat hela livet i hotell- och restaurangbranschen både i Tunisien och Sverige med framgångsrikt resultat vet Ben vad han pratar om.
NYHET Publicerad:

Kompetensinvandring bygger välstånd

DEBATT Nu är det sju år sedan den dåvarande alliansregeringen och miljöpartiet öppnade upp för arbetskraftsinvandring till Sverige. Reformen har gjort det lättare för företag att anställa specialistkompetens från utlandet. I Västernorrland handlar det i dagsläget om 146 personer som bidrar till att stärka lokala företags konkurrenskraft. Viktiga rekryteringar som tyvärr riskerar att försvåras framöver.
NYHET Publicerad:

Högst på önskelistan – en välfärd i världsklass

JULKRÖNIKA Under året har jag haft förmånen att träffa många framgångsrika företagare. Företagare som drivs av att förverkliga sina idéer, utveckla sina verksamheter och skapa jobb. Företagare som också tar sig tid och engagerar sig på arenor och mötesplatser med våra folkvalda för att berätta om hur det är att vara företagare i Sverige idag. Så inleder Anna Hedensjö Johansson sin julkrönika.
NYHET Publicerad:

Mångfald ger flerfaldigt tillbaka

INTEGRATION På First Hotel Strand i Sundsvall har man öppnat upp dörrarna för utlandsfödda som har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden. Genom projektet Crea får de chans att praktisera på hotellet och vid flera tillfällen leder praktiken till en anställning. "Det finns såklart kulturella och språkliga svårigheter att ta sig förbi. Men med kreativitet och vilja så är det inga hinder, utan ger ett mervärde för alla på arbetsplatsen", menar Katarina Lenz, hotelldirektör.
NYHET Publicerad:

Grattis Maria: mest företagsam i Västernorrland!

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Västernorrlands mest företagsamma person 2015 heter Maria Eriksson och driver Stöde Bud & Taxi. Det står klart efter att den populära tävlingen avgjorts och 2 493 röster har räknats.
NYHET Publicerad:

”Mångfald är bra för affärerna”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag har mycket att tjäna på att anställa akademiker från andra kulturer, anser Anita Thorén, HR-chef på Permascand i Ljungaverk. Hon anställde nyligen ingenjören Husam Algarba som flytt till Sverige från Syrien. Han ska nu hjälpa företaget att hitta nya kunder i Mellanöstern.
NYHET Publicerad:

Är man stor ska man vara snäll

GÄSTKRÖNIKA Ibland kan det kännas rätt tröstlöst att vara småföretagare. När man under en period jobbat jättehårt, men ändå är på den där gränsen att få det att gå ihop. Går det att ta ut lön den sista den här månaden? Eller måste jag invänta den där fakturainbetalningen först? Allt administrativt arbete som måste göras och alla papper som ska vara inlämnade i tid. Och just då kommer det där oönskade rosa brevet från Bolagsverket. Det skriver Mia Berglund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Upphandlingens villkor på sin spets

UPPHANDLING Det var stor uppslutning på Upphandlingsdagen i Västernorrland. Civilministern, upphandlingsexperter, upphandlare och företagare var alla eniga. Det är dialogen som skapar ett gott upphandlingsklimat. Tydliga upphandlingsregler, uppdelade upphandlingar och dialogmöten tidigt i processen är alla viktiga ingredienser i en lyckad upphandling.
NYHET Publicerad:

Fabrikschef för en dag

UNG FÖRETAGSAMHET Under en hel dag fick fem unga personer möjlighet att följa några av länets ledare inom näringslivet. En av de unga var Elin Lahtinen som fick ta rygg på Kristina Enander, fabrikschef på SCA Ortviken. "Det var väldigt lärorikt. En sak som jag tänkte mycket på var hennes beslutsamhet", säger Elin.
NYHET Publicerad:

Företagsamma finalister – vem vinner? Du avgör.

RÖSTA Nu är finalisterna utsedda. Av alla nominerade har vår jury valt ut fem finalister som visar att de vågar satsa, skapar jobb för fler och utvecklar vår region. Nu kan du vara med och avgöra vem som blir Västernorrlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Årets Gasellvinnare i Västernorrland

GASELLFÖRETAG Snabbväxande konsultbolaget inom VA och processteknik, ProVAb, är årets länsvinnare av Dagens Industris Gasellpris. Under de senaste tre åren har bolaget haft en tillväxttakt på 184 procent och har idag en omsättning på ca 50 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

Ungas drivkraft, osund konkurrens och ett välkomnande Sundsvall

GÄSTKRÖNIKA Min drivkraft som företagare är en längtan att få förverkliga en idé som jag verkligen tror på. Pengar? Självklart är jag glad att det har gått bra genom åren, men det fungerar inte som en verklig drivkraft till allt hårt arbete. En bild jag tror att många entreprenörer känner igen sig i skriver Susanne Marklund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mångfald ger dubbel arbetsglädje

MÅNGFALD Hon har anställda från åtta länder och har aldrig haft så roligt på jobbet som nu. Ann-Christine Lundqvist, vd på Nylands Städ, hoppas att fler ska se alla fördelar med en mångfald på arbetsplatsen.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Sundsvalls sparpaket slår ut hemtjänstföretag

VÄLFÄRD Sundsvall har vid flera tillfällen försämrat villkoren för hemtjänstföretagen. När kommunen också skyfflar över kostnaden för äldre som larmar vid fall på dem menar företagen att det är nådastöten. Upprördheten och uppgivenheten är stor. "Kommunen vill snygga till sina siffror och skiter i de äldre", säger företagaren Emelie Söderström.
NYHET Publicerad:

Dags att höja rösten igen

GÄSTKRÖNIKA Att som italienare leda ett företag i Sverige är utmanande, men väldigt roligt. I Italien är vi bättre på att involvera andra personer i diskussionen, vi ändrar ofta tonfall och använder mer kroppsspråk. När jag kom till Kubal i Sundsvall så insåg jag snabbt att det fanns andra metoder som var mer användbara. Att till exempel få med sig hela teamet och ha en mer stillsam framtoning är ett mer effektivt ledarskap i Sverige. Det skriver Davide Garofalo i sin krönika.