Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sundsvall inför företagsfientlig inköpsstrategi

UPPHANDLING Den politiska majoriteten i Sundsvall har skapat stor oro bland kommunens företagare med sin nya inköpsstrategi. "Vi kommer av allt att döma inte kunna fortsätta leverera varor till kommunen", säger Tomas Emanuelz som äger ICA Maxi i Birsta.
NYHET Publicerad:

Skärpning krävs för bättre företagsklimat

ENKÄTSLÄPP Västernorrland behöver tillväxt och nya jobb. Det förutsätter att fler företag kan och vill anställa. Företagsklimatet borde därför vara en högt prioriterad fråga för politiker och tjänstemän på alla nivåer. Men så är det inte.
NYHET Publicerad:

Att trycka av och att trycka på

GÄSTKRÖNIKA Sätter mig tillrätta i stolen på flyget ner till Stockholm. Branschdagar i sikte med moderatoruppdrag står på programmet. Medan planet lyfter och landar in på behaglig kurs mot huvudstaden blickar jag ut över molntäcket och tänker på senaste halvåret på fabriken. SCA Ortviken där vi för ett halvår sedan tryckte på knappen och stängde av pappersmaskinen som stått som stadig trotjänare dygnet runt i 56 år. Så inleder Kristina Enander, SCA Ortviken, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Skiftjobb i däckfabriken

SÄSONGSJOBB Mutterdragaren går för högvarv, däcken står på rad och bilarna på kö för att skifta från vinter till sommar. På Däckia i Sundsvall berättar platschef Ulf Ehrnholm om utmaningarna som knackar på dörren två gånger om året då personalstyrkan i det närmaste fördubblas i antal.
NYHET Publicerad:

Medfinansiering slår mot jobb i Västernorrland

FÖRETAGARPANEL Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. 93 procent av företagarna i Västernorrland uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.
NYHET Publicerad:

Unga talangers kompetens ger utdelning

ARBETSMARKNAD Just nu pågår Åre Kapitalmarknadsdagar. Bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower i Sundsvall vill satsa på talanger och har valt att bjuda UF-företaget Wombat på en resa dit för att se och lära.
NYHET Publicerad:

Regional e-handelspionjär tar mark

E-HANDEL ICA Maxi Birstas ägare Tomas Emanuelz har investerat i nytt plocklager och system för e-handel. För Svenskt Näringsliv förklarar han strategin som hänger samman med trafik, nya livsstilar och sikte på framtida vinster.
NYHET Publicerad:

Ger nytt liv åt Möjligheternas ö

GÄSTKRÖNIKA Fastighetsägaren och superentreprenören Nicklas Nyberg från Örnsköldsvik gjorde en överraskande affär när han köpte nedlagda Vivstavarv i Timrå. I krönikan skriver han om sina planerna för området.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Bottennotering av antal anställda

FÖRETAGARPANELEN Företagen i Västernorrland uppvisar de lägsta siffrorna i Sverige när de får frågan om hur många anställda de har. Hela 24 % anger att de har färre andel anställda idag jämfört med för sex månader sedan. Och trenden har varit vikande i de tre senaste mätningarna. Det framgår av svaren från Västernorrlands företag i Svenskt Näringslivs Företagarpanel.
NYHET Publicerad:

Vem ska göra jobbet?

KRÖNIKA Mycket är bra i Sverige och Västernorrland, men samtidigt har vi en hel del utmaningar – inte minst när det gäller företagandet. Det behöver bli tydligare att företag och företagsamma människor har stor betydelse för välståndet. Utan företag som vågar investera, växa och därmed ta risker blir det inga fler jobb. Det är bara med fler och växande företag i många branscher som vi kan bygga ett bättre samhälle. Det skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Kvinnor i täten bland välfärdsföretagen

NY RAPPORT När Svenskt Näringsliv Västernorrland på tisdagen presenterade en rapport för hur företagsamheten utvecklats i länet, var siffrorna övervägande positiva. Företagsamheten ökar i Västernorrland och det är kvinnorna som står för det starkaste drivet.
NYHET Publicerad:

Förenkla de första anställningarna

#FÖRETAGSAMHET Startskottet har gått för kampanjen Gilla#Företagsamhet. I Sundsvall inleddes det med ett lunchmöte där två av länets riksdagspolitiker deltog. Anställningsfrågorna dominerade samtalet som ramades in kring temat hur politiker kan främja det regionala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Uppdrag: hitta jobb och integrera

ARBETSMARKNAD "Vi jobbar nytänkande och inte som andra, därför tog jag jobbet". Det säger tidigare Sundsvallsbon Berivan Mohammed som nu är försäljningschef i företaget AlphaCE. Jobbet är att hitta jobb åt nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap som rockar

INSPIRATION När Erik Grönwall vann tävlingen Idol var det starten på ett liv som entreprenör. Tillsammans med sin kollega och kompis Simon Vikström åker han nu runt och peppar gymnasieungdomar att våga bli företagare.
NYHET Publicerad:

Minska antalet möten och få mer gjort!

GÄSTKRÖNIKA Sedan jag blev företagare har jag tänkt mycket på vad som skapar utveckling i ett företag. Och en sak har jag i alla fall kommit underfund med. Jag vill att mina anställda släpper loss sin kreativitet i stället för att sitta i en massa möten på dagarna! Det skriver Magnus Bråth.
NYHET Publicerad:

Vikten av konkurrenskraft på sin spets

AVTAL 2016 Emhart Glass platschef i Sundsvall, Elisabeth Nordberg, fruktar resultatet av pågående avtalsrörelse. "Det handlar om internationell konkurrenskraft för vår del. Och två tredjedelar av jobben hos oss har redan flyttat till Malaysia på grund av lönenivåerna", säger hon.
NYHET Publicerad:

Tredjeklassare på spaning efter hur äldre vill bo

ENTREPRENÖRSKAP Tredjeklassarna på Bosvedjeskolan ska göra Sveriges största trygghetsboende roligare och hälsosammare. ”Det är så stimulerande att se barnens engagemang när de får jobba med det som är viktigt på riktigt. Eleverna känner sig verkligen delaktiga i bygget", säger Margaretha Nilsson, klasslärare för 3B på Bosvedjeskolan.
NYHET Publicerad:

Olikheternas storhet – en konkurrensfördel

GÄSTKRÖNIKA En dag, det var året 2008, gick jag och Mia tillsamman till vår chef och sade upp oss. Det var då allt började. Vi var enhetschefer inom området personlig assistans och upptäckte att själva instansen för omsorg och personlig assistans var en åsidosatt verksamhet, med stora omsättningar av både chefer och personal. Så inleder Anne Wigren, Rik Assistans, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Onödig arbetslöshet byggs upp

DRIVKRAFT Det är skattemässigt mer gynnsamt att investera i maskiner än att anställa, anser Peter Stenquist, vd för Paralox i Sundsvall. ”Onödig arbetslöshet blir följden”, säger han och menar att det skapas hinder på arbetsmarknaden som redan är tuff.