Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sebastian samlar skräp och gör succé

JOBBSKAPARPODDEN "För mig var utmaningen att förädla något som bara var skräp för andra!" Förra årets mest företagsamma människa i Västernorrland, 27-årige Sebastian Norman, berättar om en imponerande resa: från skräp till succé med 12 anställda på fyra år! Lyssna på hans story i vår podcast om företagsamma människor som skapar jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensmatchning en utmaning

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bemannings- och rekryteringsbranschen i Sundsvall förändras snabbt. Det upplever Pernilla Wedin, regionchef för KFX HR-partner. "Näringslivet har ändrat strategi. Mindre bemanning och mer rekrytering gäller nu. Och vårt jobb har blivit betydligt svårare", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Västernorrlands mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Västernorrlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Härnösand årets klättrare i företagsklimatet

RANKING Fyra av sju kommuner i Västernorrlands län förbättrar sin placering på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Årets raket är Härnösand som klättrar 72 placeringar och hamnar på plats 151.
NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KRÖNIKA Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna. Så inleder Anna Hedensjö Johansson sin krönika.
NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KOMMENTAR Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna.
NYHET Publicerad:

Instabil elförsörjning oroar företagen

ENERGI När företrädare för den elintensiva industrin i regionen mötte politiker på Södra berget i Sundsvall handlade det om oro för en instabil elförsörjning. Ingemar Nilsson (S) från Energikommissionen var måltavla för frågor och ifrågasättanden från flera deltagare.
NYHET Publicerad:

Uthållighet, glädje och vetenskap

GÄSTKRÖNIKA Jag och mina kollegor är nu inne på vårt tionde år med att driva vårdcentral. Vi blev företagare för att vår dåvarande arbetsgivare inte tyckte det var viktigt att jobba på det sätt vi tyckte var det bästa. Vi blev också företagare för att det fanns en vårdcentral i glesbygd som landstinget inte kunde bemanna med läkare, men vi kunde tänka oss att driva. Så inleder Eva Jaktlund, delägare Familjeläkarna Mitt, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKAN En rad skattehöjningar har aviserats under våren. Tyvärr kommer det att göra det svårare att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet, skriver Johan Fall, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.
NYHET Publicerad:

Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

”Värdera inte yrken – värdera människorna”

DRIVKRAFT Till dig som sommarjobbar. Värdera inte yrken! Det viktigaste är mötet med människor. Det kan vara din framtida partner, chef, mentor eller blivande anställd du träffar, skriver Peyman Vahedi.
NYHET Publicerad:

”Flash that smile”

DRIVKRAFT Jodå, jag minns mitt första sommarjobb!  Jag var 16 år och arbetade på den amerikanska hamburgerkedjan "White Castle". Jag var superlycklig över min anställning och minns att jag visste att det var väldigt viktigt att sköta mig - att komma i tid med rätt kläder och en bra inställning, skriver Kate Almroth.
NYHET Publicerad:

”Vet ditt värde – du är värdefull”

DRIVKRAFT Mitt första jobb var på ett företag som heter Nordwin i Kramfors. Här hade jag som arbetsuppgift på ett lager att packa små kabelskor i små lådor. Det skulle ligga 100 stycken i varje låda.  Ett sånt där enkelt jobb som det inte finns så många av idag, berättar Kirsi Wahlström.
NYHET Publicerad:

”Förekom istället för att förekommas”

DRIVKRAFT Året var 1969, jag var femton år och fick jobb på Shells Båtmack i Härnösand. Mitt första sommarjobb. Det var intressant att vara den som hjälpte kunderna med tankning och annat. En viktig lärdom var att behandla kunderna utifrån hur jag själv skulle vilja bli behandlad, om jag var kund. Det där med kundservice är ju fortfarande nyckeln till framgång. Det skriver Björn Rudström.
NYHET Publicerad:

”Se det inte bara som ett sommarjobb”

DRIVKRAFT Mitt första jobb var på Sundsvalls Järn när jag var femton år gammal. Jag utgick från mina intressen och hade turen att få ett jobb utifrån det. Så det blev riktigt kul att jobba. Så pass roligt att jag några år senare – 1994 – köpte företaget. Det berättar Marcus Viberg.
NYHET Publicerad:

”Efter varje arbetsdag – tänk ut tre bra saker”

DRIVKRAFT Jag var tolv år och jobbade på min morbrors bondgård som dräng. Jag fick köra traktor, hjälpa till med korna och mycket mera. Om jag inte minns fel så tjänade jag 100 kronor i veckan. Känslan av att få min första lön minns jag extra – känslan av bekräftelse och frihet. Så beskriver Anders Wahlqvist minnet av sitt första sommarjobb.