Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Instabil elförsörjning oroar företagen

ENERGI När företrädare för den elintensiva industrin i regionen mötte politiker på Södra berget i Sundsvall handlade det om oro för en instabil elförsörjning. Ingemar Nilsson (S) från Energikommissionen var måltavla för frågor och ifrågasättanden från flera deltagare.
NYHET Publicerad:

Uthållighet, glädje och vetenskap

GÄSTKRÖNIKA Jag och mina kollegor är nu inne på vårt tionde år med att driva vårdcentral. Vi blev företagare för att vår dåvarande arbetsgivare inte tyckte det var viktigt att jobba på det sätt vi tyckte var det bästa. Vi blev också företagare för att det fanns en vårdcentral i glesbygd som landstinget inte kunde bemanna med läkare, men vi kunde tänka oss att driva. Så inleder Eva Jaktlund, delägare Familjeläkarna Mitt, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKAN En rad skattehöjningar har aviserats under våren. Tyvärr kommer det att göra det svårare att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet, skriver Johan Fall, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.
NYHET Publicerad:

Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

”Värdera inte yrken – värdera människorna”

DRIVKRAFT Till dig som sommarjobbar. Värdera inte yrken! Det viktigaste är mötet med människor. Det kan vara din framtida partner, chef, mentor eller blivande anställd du träffar, skriver Peyman Vahedi.
NYHET Publicerad:

”Flash that smile”

DRIVKRAFT Jodå, jag minns mitt första sommarjobb!  Jag var 16 år och arbetade på den amerikanska hamburgerkedjan "White Castle". Jag var superlycklig över min anställning och minns att jag visste att det var väldigt viktigt att sköta mig - att komma i tid med rätt kläder och en bra inställning, skriver Kate Almroth.
NYHET Publicerad:

”Förekom istället för att förekommas”

DRIVKRAFT Året var 1969, jag var femton år och fick jobb på Shells Båtmack i Härnösand. Mitt första sommarjobb. Det var intressant att vara den som hjälpte kunderna med tankning och annat. En viktig lärdom var att behandla kunderna utifrån hur jag själv skulle vilja bli behandlad, om jag var kund. Det där med kundservice är ju fortfarande nyckeln till framgång. Det skriver Björn Rudström.
NYHET Publicerad:

”Vet ditt värde – du är värdefull”

DRIVKRAFT Mitt första jobb var på ett företag som heter Nordwin i Kramfors. Här hade jag som arbetsuppgift på ett lager att packa små kabelskor i små lådor. Det skulle ligga 100 stycken i varje låda.  Ett sånt där enkelt jobb som det inte finns så många av idag, berättar Kirsi Wahlström.
NYHET Publicerad:

”Se det inte bara som ett sommarjobb”

DRIVKRAFT Mitt första jobb var på Sundsvalls Järn när jag var femton år gammal. Jag utgick från mina intressen och hade turen att få ett jobb utifrån det. Så det blev riktigt kul att jobba. Så pass roligt att jag några år senare – 1994 – köpte företaget. Det berättar Marcus Viberg.
NYHET Publicerad:

”Efter varje arbetsdag – tänk ut tre bra saker”

DRIVKRAFT Jag var tolv år och jobbade på min morbrors bondgård som dräng. Jag fick köra traktor, hjälpa till med korna och mycket mera. Om jag inte minns fel så tjänade jag 100 kronor i veckan. Känslan av att få min första lön minns jag extra – känslan av bekräftelse och frihet. Så beskriver Anders Wahlqvist minnet av sitt första sommarjobb.
NYHET Publicerad:

”Bit ihop och gör ditt bästa”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var att sätta plant i familjens egen skog. Jag var elva år och måttligt road av arbetet. Min mor påpekade att det var åt mig själv jag arbetade utifrån den framtida tillväxten av skogen. Något jag vid den tiden inte reflekterade närmare över, berättar, Lars-Erik Runudde.
NYHET Publicerad:

”Leder på ett eller annat sätt till nya jobb”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var att leta flyghavre på åkrarna i norra Älvsborgs län. Det var häftigt att tjäna sina första egna pengar och de gav en känsla av oberoende. Det berättar Björn Lyngfelt.
NYHET Publicerad:

”Ha skoj även om jobbet är tråkigt”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb fick jag när jag var femton år gammal. Jag fick jobba som diskare i hela sex veckor i Uddevalla, berättar Pernilla Wedin.
NYHET Publicerad:

”Gott mod, uthållighet – man får jobba för det”

DRIVKRAFT 15 år gammal valde jag att prova två helt olika sommarjobb. Det ena som kundtjänstguide på bank i tre veckor. Det andra tre veckor på ett lantbruk. Det här gjorde jag två somrar i rad och fick genom det inblick och upplevelse av två helt skilda jobb och världar. Det berättar Niclas Nilsson.
NYHET Publicerad:

”Testa olika branscher och jobb”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var på ett pitabrödsbageri i Härnösand. Jag tror att jag kan ha varit 13 år första gången jag sommarjobbade där, skriver Marcus Claesson.
NYHET Publicerad:

”Var nyfiken och ställ frågor”

DRIVKRAFT Mitt första sommarjobb var på en vårdcentral när jag gick på högstadiet. Efter det – under gymnasiet - sommarjobbade jag på SCA med arealdifferenser och arkivering. Det som var mest värdefullt var att uppleva hur olika arbetsplatser och organisationer fungerade. Något jag haft stor nytta av i mitt fortsatta arbetsliv, skriver Lisa Renander.