Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Företagarrörelsen viktigare än någonsin

KRÖNIKA Valrörelsen rycker allt närmare och temperaturen i debatten höjs allt mer. Mycket kraft läggs på en debatt om hur välståndet ska fördelas, vad som ska göras med skattepengarna och hur mycket skatt som ska tas in. Mindre kraft läggs på att debattera om hur man skapar de bästa förutsättningarna för ökat välstånd. Det skriver Robert Thorburn i sin krönika. 
NYHET Publicerad:

Staten tar för sig

KRÖNIKA När man lyssnar på debatten kan det ibland låta som att vi befinner oss i en omfattande privatiseringsvåg. Eller experiment som en del föraktfullt kallar det. Det har visserligen skett en del konkurrensutsättningar på senare år. Men det är inte det som är det främsta kännetecknet för den tid vi lever i. Det skriver Jonas Frycklund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vad ska du göra i höst?

KRÖNIKA Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Så börjar Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknadsavdelning på Svensikt Näringsliv sin krönika.
NYHET Publicerad:

Almedalen är bara början

KRÖNIKA "Den bristande matchningen på arbetsmarknaden är ett av Sveriges största samhällsproblem just nu. Det förtjänar en intensiv debatt både fram till och efter valdagen – inte bara i Almedalen",  skriver Tobias Krantz i sin krönika.
 
NYHET Publicerad:

Dämpad optimism hos företagen i länet

KONJUNKTUR Återhämtningen bland företagen i Västernorrlands län fortsätter, men det går långsamt. Det framgår av Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel och konjunkturprognos. 
NYHET Publicerad:

Öka livskvaliteten för kommunens äldre

VÄLFÄRD Örnsköldsviks kommun borde berätta om kommunens RUT-företag på sin hemsida. Det tycker företagaren Liisi Hägglund som äger och driver ett bemanningsföretag som hyr ut seniorer över 65 år till kommunens äldre. 
NYHET Publicerad:

Den ljusnande framtid är vår

KRÖNIKA Examens- och studenttiderna är över för det här året. Många förväntansfulla ungdomar kliver rakt in i sin framtid. Men hur ser det ut med jobb, jobbmatchning och företagsamhet? Hur tar företagsklimatet i länets kommuner emot alla nya talanger? 
NYHET Publicerad:

Hög tid att se över LAS

ARBETSMARKNAD Det är hög tid att se över LAS. Nu behöver vi trygghetslagar som är bättre anpassade för 2000-talet. Det menar Elisabeth Nordberg, HR-direktör på Emhart Glass i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Ägna en fikarast åt säkerheten på företaget

SÄKERHET "Ägna en fikarast åt säkerheten på företaget nu inför sommaren och semestern. Det är en god investering och ett bra sätt att få igång diskussionerna och involvera alla medarbetare", säger Tommy Svensson, som är säkerhetsexpert på Svenskt Näringsliv
NYHET Publicerad:

”Kvar blir jag och de andra gubbarna”

LAS En differentierad pensionsålder och mer flexibla LAS-regler. Det skulle enligt Björn Rudström, vd Pacwire, leda till högre produktivitet och lägre ungdomsarbetslöshet. "Svensk industri skulle må bra av fler unga", menar han.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen behöver se hela människan

ARBETSMARKNAD Företag, skola och arbetsförmedling. En treenighet som med förändrade attityder och en mission om att peppa och bygga självförtroende hos unga kan minska ungdomsarbetslösheten. ”Vi har ett gemensamt ansvar”, säger företagaren Ann-Christin Lundqvist. 
NYHET Publicerad:

Momshöjning riskerar jobben

ARBETSMARKNAD "Det är arbetstillfällen som står på spel. Företagen kommer att behöva minska antalet anställda om det blir en momshöjning efter valet. Dessutom är risken stor att branschen åter får dåligt rykte om fusk. Den lägre momsen inom restaurangbranschen måste få vara kvar!" Det säger Lars-Jerker Molin på Best Western Baltic Hotel i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv kräver besked om framtiden för länets friskolor

VALFRIHET När Miljöpartiet i helgen samlades i Göteborg för att anta sitt valmanifest landade man i att inga skolor ska få drivas med vinst. Med utgångspunkt i dagsläget innebär det att 3831 elever i Västernorrlands län skulle få sin skola nedlagd, fördelat på 21 skolor. 
NYHET Publicerad:

Ungdomar vs pensionärer

ARBETSMARKNAD Satsa på premier för de som vill gå i pension tidigare, eller i alla fall vid 65, om det innebär att en ung människa i stället får arbete. Det menar Jimmy Söderström som är vd för TräTeam i Kramfors.
NYHET Publicerad:

Bra dialog ger bättre hemtjänst

FÖRETAGSKLIMAT Efter flera möten och konstruktiv dialog mellan utförare och politiker har socialnämnden i Sundsvall fattat ett beslut som gynnar alla inblandade. Ersättningen kommer tillsvidare att baseras på planerad tid och det föreslagna teknikstödet skrotas. 
NYHET Publicerad:

Tummen upp för konjunkturen - tummen ner för politiken

FÖRETAGARPANEL Företagarna i Västernorrland tycker inte att valdebatten innehåller förslag som innebär bättre villkor för företagande. Däremot finns optimism kring ökad produktion och försäljning framöver. Det visar resultatet från senaste Företagarpanelen i länet.
NYHET Publicerad:

Vikten av EU för Västernorrlands företag

EU Oavsett om man är entusiastisk, skeptisk eller likgiltig inför Sveriges roll i EU, är det tveklöst så att frågorna är viktiga. Detta och mer bekräftades av deltagarna på Europafrukosten i Timrå på Europadagen.
NYHET Publicerad:

Slagkraftig ranking

KOMMENTAR Förväntan, spänning och kanske lite oro hängde  i luften. I tisdags den här veckan släppte vi årets ranking av det lokala företagsklimatet. Listan på hur alla kommuner runt om i landet upplevs utifrån hur det är att driva företag, att satsa på företagande och få utrymme för sin företagsamhet. Med jobbskaparnas bästa för ögonen är listan lite av ett betyg på hur bra man är på att vara kommun. I Västernorrland har fyra kommuner, enligt företagen, blivit bättre medan tre kommuner backat.
NYHET Publicerad:

En dag med företagsklimatet i fokus

FÖRETAGSKLIMAT Det var god uppslutning när Svenskt Näringsliv under tisdagen presenterade resultatet av årets ranking av företagsklimatet. Presentationer gjordes i både Sollefteå och Kramfors, där båda kommunerna har klättrat stort i årets mätning.
NYHET Publicerad:

Kramfors är årets klättrare i Västernorrlands län

RANKING Årets ranking av företagsklimatet är klar. I Västernorrlands län är Kramfors kommun årets klättrare och Sollefteå lättar rejält från jumboplatsen. Timrå är fortfarande bäst i länet men tappar titeln ”Norrlands bästa företagsklimat” till Bjurholms kommun.