Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler nyheter i ämnet

NYHET Publicerad:

Med stjärnan i topp

KRÖNIKA Så blev det jul igen. Tänk vad tiden går fort och tänk vad extra fort det går när man, som jag, får arbeta med frågor som jag verkligen brinner för. Men innan den riktiga julefriden infinner sig är det dags att klä granen. I år gör jag det med tanke på länets företagare och vad som är nödvändigt för att de ska kunna glänsa.
NYHET Publicerad:

Rädda klimatet – ta en papperskasse – läs en tidning – tänd en brasa

GÄSTKRÖNIKA Känslan av att något är galet med klimatet göds av ännu en varm vinter med dåligt skidföre. Den internationella hanteringen av klimatfrågan snubblar vidare från en tippning till hörna till nästa, från Lima mot Paris 2015. Det skriver Björn Lyngfelt, SCA, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Regelverk och sänkt ersättning hotar

BYRÅKRATI Härnösandsföretaget Rik Assistans protesterar mot regler som försvårar för privata bolag inom branschen. "Jag tycker det är jättebra att den här branschen granskas eftersom de seriösa företagen då gynnas. Men regelbördan har blivit orimlig och kostnaderna för administration skjuter i höjden vilket riskerar att försämra kvaliteten", säger delägaren Anne Wigren.
NYHET Publicerad:

Återvinnaren är företagsammast i länet

MEST FÖRETAGSAMMA Sebastian Norman med återvinningsföretaget Sebnor har röstats fram som Västernorrlands mest företagsamma människa. "Jag är mest glad för att folk verkar tro på mig som företagare", säger han.
NYHET Publicerad:

Hjälp, jag får samvärk!

KRÖNIKA I ordlistan är de synonymer. I verkligheten är det ena aktivt och kraftfullt, det andra passivt och orkeslöst. Jag pratar om orden samarbete och samverkan.
NYHET Publicerad:

Succé för upphandling i Härnösand

FÖRETAGSKLIMAT Härnösands kommun tar täten i Västernorrland när det gäller offentlig upphandling. "Det är en milstolpe för oss producenter. Härnösands kommun har gjort allt rätt", säger Anders Segebo, vd Västernorrlandsgården.
NYHET Publicerad:

Den värdefulla ansträngningen

KRÖNIKA Att leverera och prestera är vår tids mantra. Det gäller att nå resultat – i verksamheter, i lönsamhet, på skolbetygen och inom idrotten. Resultatet är ofta det som syns och värderas. Enkelt och tydligt, men sällan hela sanningen.
NYHET Publicerad:

Morgondagens jobbskapare

ENTREPRENÖRSKAP "Ung Företagsamhets verksamhet är en enorm resurs för hela samhället". Det konstaterar Marcus Claesson efter tre månader som ansvarig för Ung Företagsamhet i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Länets mest företagsamma – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Vad har en jobbskapande grillkioskägare, en grundare av en förskola, en återvinnande entreprenör, en industrimagnat i länet och en tolkande företagare gemensamt? Jo, samtliga är utvalda finalister och kandidater till titeln ”Årets mest företagsamma Västernorrlänning”.
NYHET Publicerad:

Företagen investerar i framtiden

KONJUNKTUR Företagen i Västernorrland investerar, men anställer inte fler. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport som i Sundsvall presenterades av Jonas Frycklund.
NYHET Publicerad:

Sollefteås kommunalråd fick vd som praktikant

PRAKTIK & DIALOG Hallå där Daniel Söderström, vd på Facera i Sollefteå som fick följa med kommunstyrelsens ordförande Elisabet Lassen (S) på jobbet en vanlig dag.
NYHET Publicerad:

Skog, IT och konkurrensvillkor

FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne besökte i veckan Sundsvall och träffade företagen SCA och SDC. Viktiga frågor som bolagen lyfte med henne gäller kompetensförsörjning och hot om pålagor som snedvrider svensk konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Vem får högsta vinsten?

KRÖNIKA Jag tycker synd om ordet vinst. I den intensiva valrörelsen har det nästan blivit ett skällsord. Ordet vinst har decimerats till att vara synonymt med privata välfärdsföretagare som roffar åt sig skattepengar. Vinst är Caymanbolag och riskkapitalbolag. Vinst är också sämre kvalitet, girighet och egoism.
NYHET Publicerad:

Regeringens aviserade förändringar oroar Lemne

BESÖK Ett 20-tal västernorrländska företag var i går samlade till lunchmöte med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne som i den rollen gjorde sitt första besök i regionen.
NYHET Publicerad:

Två sidor av myntet

VÄLFÄRD Höstens debatt om vinster för friskolor har fått Annika Östman, Docksta Friskola, att reagera starkt. "I Kramfors är det kommunen som laborerar med vinster inom verksamheten. Jag vill peka på att myntet har fler än en sida i den här debatten", säger hon.
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget som utvecklats till en Gasell

GASELLVINNARE Dagens Industri har utsett AHAB i Domsjö till årets Gasell i Västernorrlands län. "Priset är ett kvitto på att medarbetare och kunder är nöjda. Vi har en bra produkt och vi utvecklas", säger Andreas Hedin, vd och delägare, som mottog priset under högtidliga former vid Gasellgalan i Umeå.
NYHET Publicerad:

Företagarvänlig regering?

EFTERVALSANALYS Hur företagarvänlig är den nya regeringen? Jonatan Hedin, ansvarig för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv kom till Sundsvall för att summera valutgången och berätta hur den nya regeringsförklaringen kommer att påverka företagarna i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Lena bygger företagsanda hos andra

FÖRETAGSAM Det var ilska som en gång drev Lena Sjödin Roman att säga upp sig från en arbetsplats där hon inte fick utvecklas. Istället startade hon företaget Koncepteriet AB. Lena är den kreativa företagaren som hittar nya vägar till tillväxt och som vill se ett nytänk kring föräldraledighet för företagare.
NYHET Publicerad:

Talanger definierar nya ekonomin på 24 timmar

WORKSHOP 24H Det är utmaningen när 6 team bestående av totalt 23 personer från hela Sverige tävlar under ett dygn för att på ett nytt och kreativt sätt beskriva Sveriges ekonomi idag. Från Västernorrland deltar Team Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Kratta manegen för de företagsamma

KOMMENTAR Det är företagen som får kommunerna att blomstra, de som vågar ta över en vårdcentral, starta en blomsterbutik, som törs satsa på en ny industrianläggning eller en sångutbildning. Dessa företagsamma människor behöver tydliga signaler från politiker och tjänstemän – de behöver veta att det finns en långsiktig näringslivspolitik som gör att de vågar ta det där viktiga steget som skapar ett företag – eller som får det att växa.