Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Morgondagens jobbskapare

ENTREPRENÖRSKAP "Ung Företagsamhets verksamhet är en enorm resurs för hela samhället". Det konstaterar Marcus Claesson efter tre månader som ansvarig för Ung Företagsamhet i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Länets mest företagsamma – rösta nu!

MEST FÖRETAGSAMMA Vad har en jobbskapande grillkioskägare, en grundare av en förskola, en återvinnande entreprenör, en industrimagnat i länet och en tolkande företagare gemensamt? Jo, samtliga är utvalda finalister och kandidater till titeln ”Årets mest företagsamma Västernorrlänning”.
NYHET Publicerad:

Företagen investerar i framtiden

KONJUNKTUR Företagen i Västernorrland investerar, men anställer inte fler. Det visar Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport som i Sundsvall presenterades av Jonas Frycklund.
NYHET Publicerad:

Sollefteås kommunalråd fick vd som praktikant

PRAKTIK & DIALOG Hallå där Daniel Söderström, vd på Facera i Sollefteå som fick följa med kommunstyrelsens ordförande Elisabet Lassen (S) på jobbet en vanlig dag.
NYHET Publicerad:

Skog, IT och konkurrensvillkor

FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne besökte i veckan Sundsvall och träffade företagen SCA och SDC. Viktiga frågor som bolagen lyfte med henne gäller kompetensförsörjning och hot om pålagor som snedvrider svensk konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Vem får högsta vinsten?

KRÖNIKA Jag tycker synd om ordet vinst. I den intensiva valrörelsen har det nästan blivit ett skällsord. Ordet vinst har decimerats till att vara synonymt med privata välfärdsföretagare som roffar åt sig skattepengar. Vinst är Caymanbolag och riskkapitalbolag. Vinst är också sämre kvalitet, girighet och egoism.
NYHET Publicerad:

Regeringens aviserade förändringar oroar Lemne

BESÖK Ett 20-tal västernorrländska företag var i går samlade till lunchmöte med Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne som i den rollen gjorde sitt första besök i regionen.
NYHET Publicerad:

Två sidor av myntet

VÄLFÄRD Höstens debatt om vinster för friskolor har fått Annika Östman, Docksta Friskola, att reagera starkt. "I Kramfors är det kommunen som laborerar med vinster inom verksamheten. Jag vill peka på att myntet har fler än en sida i den här debatten", säger hon.
NYHET Publicerad:

Familjeföretaget som utvecklats till en Gasell

GASELLVINNARE Dagens Industri har utsett AHAB i Domsjö till årets Gasell i Västernorrlands län. "Priset är ett kvitto på att medarbetare och kunder är nöjda. Vi har en bra produkt och vi utvecklas", säger Andreas Hedin, vd och delägare, som mottog priset under högtidliga former vid Gasellgalan i Umeå.
NYHET Publicerad:

Företagarvänlig regering?

EFTERVALSANALYS Hur företagarvänlig är den nya regeringen? Jonatan Hedin, ansvarig för opinionsanalys på Svenskt Näringsliv kom till Sundsvall för att summera valutgången och berätta hur den nya regeringsförklaringen kommer att påverka företagarna i Västernorrland.
NYHET Publicerad:

Lena bygger företagsanda hos andra

FÖRETAGSAM Det var ilska som en gång drev Lena Sjödin Roman att säga upp sig från en arbetsplats där hon inte fick utvecklas. Istället startade hon företaget Koncepteriet AB. Lena är den kreativa företagaren som hittar nya vägar till tillväxt och som vill se ett nytänk kring föräldraledighet för företagare.
NYHET Publicerad:

Talanger definierar nya ekonomin på 24 timmar

WORKSHOP 24H Det är utmaningen när 6 team bestående av totalt 23 personer från hela Sverige tävlar under ett dygn för att på ett nytt och kreativt sätt beskriva Sveriges ekonomi idag. Från Västernorrland deltar Team Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Kratta manegen för de företagsamma

KOMMENTAR Det är företagen som får kommunerna att blomstra, de som vågar ta över en vårdcentral, starta en blomsterbutik, som törs satsa på en ny industrianläggning eller en sångutbildning. Dessa företagsamma människor behöver tydliga signaler från politiker och tjänstemän – de behöver veta att det finns en långsiktig näringslivspolitik som gör att de vågar ta det där viktiga steget som skapar ett företag – eller som får det att växa.
NYHET Publicerad:

Västernorrlands mest företagsamma människa 2014

NOMINERA Nu riktar vi ljuset mot Västernorrlands mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

Lyftande samtal för teknikföretagens konkurrenskraft

SAMVERKAN Teknikföretagens behov av kompetens är påtaglig. Representanter från tretton större företag i Sundsvall och Ådalen träffas på EdmoLift  i Härnösand för att lyfta aktuella frågor i de enskilda verksamheterna och för branschen i sin helhet.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Affärer i Europa utvecklar Flooré

SAMARBETE Golvvärmeföretaget Flooré i Torpshammar gynnas av den europeiska öppenheten. "Affärer är relationer och ett öppet Europa är värt mycket för oss", säger vd:n Annelie Norrbom.
NYHET Publicerad:

Vinst för utveckling av välfärden

GÄSTKRÖNIKA Frågan om vinster i företag och privata aktörer i välfärdsbranscher fortsätter att bita sig fast i valrörelsens slutskede. Oppositionspartierna vill i varierande utsträckning begränsa vinstsyftande företag inom vård och skola. Även vissa av regeringens ministrar vill ställa krav på ägandeformer. Gemensamt är att det är vinsten de oroar sig för. Det skriver Patrick Krassén, policyanalytiker för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Många kreativa idéer i Örnsköldsvik

FÖRETAGSKLIMAT Återinför företagslotsen i kommunen och erbjud företagare att följa med kommunala tjänstemännen på jobbet en dag! Det var många kreativa idéer och olika frågor som dök upp under Mat & Prat då näringslivsklimatet i Örnsköldsvik diskuterades mellan företagare, politiker och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Mat & Prat i Härnösand

FÖRETAGSKLIMAT Ett tjugotal deltagare samlades för att samtala om hur företagsklimatet i Härnösands kommun kan förbättras.