Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Lyftande samtal för teknikföretagens konkurrenskraft

SAMVERKAN Teknikföretagens behov av kompetens är påtaglig. Representanter från tretton större företag i Sundsvall och Ådalen träffas på EdmoLift  i Härnösand för att lyfta aktuella frågor i de enskilda verksamheterna och för branschen i sin helhet.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver Carola Lemne.
NYHET Publicerad:

Affärer i Europa utvecklar Flooré

SAMARBETE Golvvärmeföretaget Flooré i Torpshammar gynnas av den europeiska öppenheten. "Affärer är relationer och ett öppet Europa är värt mycket för oss", säger vd:n Annelie Norrbom.
NYHET Publicerad:

Många kreativa idéer i Örnsköldsvik

FÖRETAGSKLIMAT Återinför företagslotsen i kommunen och erbjud företagare att följa med kommunala tjänstemännen på jobbet en dag! Det var många kreativa idéer och olika frågor som dök upp under Mat & Prat då näringslivsklimatet i Örnsköldsvik diskuterades mellan företagare, politiker och tjänstemän.
NYHET Publicerad:

Mat & Prat i Härnösand

FÖRETAGSKLIMAT Ett tjugotal deltagare samlades för att samtala om hur företagsklimatet i Härnösands kommun kan förbättras.
NYHET Publicerad:

Den kommunala regelfloran måste minska

FÖRETAGSKLIMAT Ett sätt att underlätta för företag och öka andelen jobb är att minska byråkratin. Det tycker Örnsköldsviksföretagaren Leif Johnson som driver Brux, ett företag inom fastighets- och servicenäringen. Hans företag måste dagligen förhålla sig till en djungel av lagar och förordningar.
NYHET Publicerad:

Med upphandling på agendan

UPPHANDLING Det blir viktigare och viktigare för företag att marknadsföra sig gentemot kommunerna konstaterar Birgitta Laurent, Svenskt Näringsliv, under sitt besök i Timrå, där hon träffade företagare, upphandlare och politiker från regionen för att informera och ge råd om upphandling.
NYHET Publicerad:

Samtal om företagsklimatet i Timrå

FÖRETAGSKLIMAT Mat och pratturnén fortsätter genom länet. Nästa kommun som stod på tur för ett utvecklande samtal om företagsklimatet var Timrå.
NYHET Publicerad:

Praktik för att minska glapp mellan skola och arbetsliv

SKOLA - NÄRINGSLIV Gymnasieskolan har en kultur som ligger för långt ifrån verkligheten i ett företag. Glappet mellan skola och arbetsliv leder till problem när eleverna kommer ut i arbete. Det säger Jens Strömqvist som driver städföretaget Rentav. Han menar att mer praktik kan vara en del av lösningen.
NYHET Publicerad:

Mat och prat Sundsvall

FÖRETAGSKLIMAT Hur kan man lyfta sin kommun till att bli mer företagsvänlig och attraktiv? Hur kan alla bli bättre ambassadörer för sin egen stad? Svenskt Näringsliv i Västernorrland tar temperaturen på företagsklimatet under valtider i samtliga kommuner i länet med det nya konceptet Mat och Prat.
NYHET Publicerad:

Länets företag ger 64000 gymnasieplatser

KRÖNIKA I juni tog Emma, Julia och Ibrahim studenten. Deras gymnasieplatser finansierades via skattepengar. Skattepengar som ett genomsnittligt företag med en anställd betalar in till den gemensamma välfärden. 
NYHET Publicerad:

Varning för falska samtal, samlar in känsliga uppgifter

UPPDATERAD En eller flera personer samlar in personuppgifter genom att utge sig för att ringa från Svenskt Näringsliv. Detta stämmer inte, och vi vill nu varna medlemmar från att lämna ut uppgifter.
NYHET Publicerad:

Möte med en som tar matchen

KRÖNIKA Patrik Karlsson, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor, står för veckans inlägg. Han skriver på ett mycket bra, inkännande sätt om möte med en medlemsföretagare och den energi ett sånt möte ger oss som jobbar i Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Företagarrörelsen viktigare än någonsin

KRÖNIKA Valrörelsen rycker allt närmare och temperaturen i debatten höjs allt mer. Mycket kraft läggs på en debatt om hur välståndet ska fördelas, vad som ska göras med skattepengarna och hur mycket skatt som ska tas in. Mindre kraft läggs på att debattera om hur man skapar de bästa förutsättningarna för ökat välstånd. Det skriver Robert Thorburn i sin krönika. 
NYHET Publicerad:

Staten tar för sig

KRÖNIKA När man lyssnar på debatten kan det ibland låta som att vi befinner oss i en omfattande privatiseringsvåg. Eller experiment som en del föraktfullt kallar det. Det har visserligen skett en del konkurrensutsättningar på senare år. Men det är inte det som är det främsta kännetecknet för den tid vi lever i. Det skriver Jonas Frycklund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vad ska du göra i höst?

KRÖNIKA Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Så börjar Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknadsavdelning på Svensikt Näringsliv sin krönika.
NYHET Publicerad:

Almedalen är bara början

KRÖNIKA "Den bristande matchningen på arbetsmarknaden är ett av Sveriges största samhällsproblem just nu. Det förtjänar en intensiv debatt både fram till och efter valdagen – inte bara i Almedalen",  skriver Tobias Krantz i sin krönika.
 
NYHET Publicerad:

Dämpad optimism hos företagen i länet

KONJUNKTUR Återhämtningen bland företagen i Västernorrlands län fortsätter, men det går långsamt. Det framgår av Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel och konjunkturprognos. 
NYHET Publicerad:

Öka livskvaliteten för kommunens äldre

VÄLFÄRD Örnsköldsviks kommun borde berätta om kommunens RUT-företag på sin hemsida. Det tycker företagaren Liisi Hägglund som äger och driver ett bemanningsföretag som hyr ut seniorer över 65 år till kommunens äldre. 
NYHET Publicerad:

Den ljusnande framtid är vår

KRÖNIKA Examens- och studenttiderna är över för det här året. Många förväntansfulla ungdomar kliver rakt in i sin framtid. Men hur ser det ut med jobb, jobbmatchning och företagsamhet? Hur tar företagsklimatet i länets kommuner emot alla nya talanger?