Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Det handlar om att skapa samhällsnytta

GÄSTKRÖNIKA De flesta som startar och driver ett företag gör det med stort engagemang och hjärta. Där målet är att leverera bästa kvalité på sin produkt eller tjänst inom ett område man brinner för. Det gör även jag som driver ett så kallat välfärdsföretag. Men ofta måste jag tyvärr försvara att det är verksamheten i sig, glädjen, entusiasmen och viljan att göra det bättre för så många människor som möjligt, som är det viktigaste för mig i mitt företagande. Det skriver Pernilla Burholm, som driver  Framtidens Förskolor i Härnösand, i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Tiden till jobb måste kortas

KRÖNIKA Sverige behöver många nya företag, jobbskapare och spetskompetens. De flesta är också överens om att arbetskraft och entreprenörer från andra länder är viktigt. Hur kan då väntetiden för att få arbetstillstånd vara upp till 1,5 år för utomeuropeisk arbetskraft? Och framför allt, vad händer med människors drivkraft under den tiden?
NYHET Publicerad:

Galaxernas marknadsplats tar för sig

DIGITALISERING Techentreprenör Lisa Renander var på plats i Örnsköldsvik för att guida oss genom digitaliseringens galaxer. En galax där världens största taxirörelse Uber – driver sin verksamhet utan att äga en enda taxibil. Där världens mest populära mediasajt – Facebook – drivs utan att producera något som helst innehåll. Där Airbnb är på väg att konkurrera ut en hel hotellnäring utan att äga en enda fastighet. En värld som inte längre är science-fiction. Utan verklighet år 2015.
NYHET Publicerad:

Tuff konkurrens bland unga företagare

UNG FÖRETAGSAMHET Det kokade av kreativitet och entreprenörskap när Ung Företagsamhet genomförde regionfinal med stor UF-mässa i Sundsvall. Priser delades ut i 15 olika kategorier och det företag som blev årets UF-företag i Västernorrland, DeliBread UF, kammade även hem vinsten i ytterligare fyra kategorier.
NYHET Publicerad:

Att våga bli företagare

GÄSTKRÖNIKA Jag visste redan som liten att jag ville bli företagare. Att se min pappas hårda arbete som företagare inspirerade mig tidigt till företagsamhet. Nu är det dags att få ut budskapet till fler unga - att driva företag är fantastiskt! Men för att lyckas med detta krävs ett positivt synsätt på att driva företag. Det skriver Sebastian Norman i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Det våras för företagsamheten

NY RAPPORT Företagsamheten har aldrig tidigare varit högre i Västernorrland. "Det är lättare och mer positivt att vara företagare idag än för tio år sedan. Även attityderna blir bättre", säger Carolina Brånby, Svenskt Näringsliv. I tisdags var hon i Sundsvall för att presentera rapporten om företagsamheten i Västernorrland 2015 för företagare och press.
NYHET Publicerad:

Framgångsrik modell för bättre företagsklimat?

FÖRETAGSKLIMAT Enkäten för hur företagsklimatet ser ut i landets alla kommuner ligger i skrivande stund på företagens bord att besvara. Varje år ges ungefär 60 000 företagare i Sverige möjlighet att ge sina synpunkter på attityderna till företagande, kommunens service eller tillämpningen av lagar och regler i den kommun där de verkar ges det lokala företagsklimatet en plats i debatten.
NYHET Publicerad:

Härnösands hamn ger unga jobb

SATSNING Det satsas stort i den privatägda hamnen i Härnösand. Stora investeringar, nya exportkunder och kommande trafiksatsningar till Europa väntar. "Vi sätter Härnösand på logistikkartan och stärker konkurrenskraften hos företag i Härnösand och i hela regionen. Det skapar även arbetstillfällen för ungdomar i stan", säger Johan Stén, hamnchef.
NYHET Publicerad:

Vårt välmående står på spel

KRÖNIKA Den senaste tiden har jag träffat en hel del av Västernorrlands företagare inom välfärdssektorn. Det gör mig ont att höra om deras oro inför eventuella begränsningar i det fria vårdvalet, skriver Anna Hedensjö Johansson i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Hur uppkopplad är Västernorrland egentligen?

GÄSTKRÖNIKA Jag tror att Västernorrland hamnat på efterkälken i den digitala infrastrukturen.  Nog för att det skrivs många fina ord som globalisering och digitalisering och att alla pratar om en uppkopplad värld, men vad bygger vi rent konkret för infrastruktur för att möta denna förändring? Förstår vi verkligen hur digitalt medborgarskap, shared-economy, service on-demand och digitala valutor kommer att förändra hela samhällets förutsättningar? Det skriver Lisa Renander i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Teknik tidigt på schemat ger jobb

UTBILDNING Heliås Friskola har de senaste åren förstärkt inriktningen mot teknik. Det har resulterat i att skolan vunnit priser i tekniktävlingar och att fler väljer att läsa teknik på gymnasiet. Den utvecklingen välkomnas av Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Jag vill se byggkranar överallt!

GÄSTKRÖNIKA "Jag är en hotellägare som hela tiden vill utveckla mig och min rörelse. För att göra det så måste jag våga satsa, vara en tydlig ledare och lyhörd för mina hotellgästers behov. Jag satsar och bygger till, skapar jobb och tycker det är kul".  Patrik Attini
NYHET Publicerad:

Med jobben som insats

UNGDOMSARBETSLÖSHET Finansminister Magdalena Andersson har gett ett tydligt besked: hennes plan är att arbetsgivaravgifterna för unga ska höjas redan under 2015. Lika tydligt är beskedet från en rad företagare: förutsättningarna att erbjuda jobb till oerfarna ungdomar kommer att bli ohållbara.
NYHET Publicerad:

Jag vill se byggkranar överallt!

GÄSTKRÖNIKA "Jag är en hotellägare som hela tiden vill utveckla mig och min rörelse. För att göra det så måste jag våga satsa, vara en tydlig ledare och lyhörd för mina hotellgästers behov. Jag satsar och bygger till, skapar jobb och tycker det är kul".  Det skriver Patrik Attini, hotellchef och ägare av Hotell Södra Berget i Sundsvall.
NYHET Publicerad:

Det främmande lönar sig

GÄSTKRÖNIKA "Invandring kostar pengar, eller rättare sagt flyktingmottagning gör det. Men vad man sällan pratar om är vad invandringen ger tillbaka.  Jag kom hit 1987, sju år gammal, med familj. Sverige satsade på oss. Idag är jag entreprenör och arbetsgivare åt 65 personer", skriver Mohammad Khanahmadi i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Vårdföretagare drar i handbromsen

VÄLFÄRD Privata vårdföretagaren Hassan Soleymanpur i Sundsvall har backat ett steg i sina planer på expansion. "Regeringens politik och landstinget i Västernorrlands agerande gör att jag måste vara försiktig", säger han.
NYHET Publicerad:

Ge oss möjlighet att fortsätta satsa

DEBATT Som jobbskapare är vi bekymrade över en hel del frågor som fortfarande är osäkra i rådande näringslivsklimat. En osäkerhet som slår direkt mot viljan och möjligheten till utveckling och därmed även mot fler jobb i Västernorrland. Det skriver några företagare från Västernorrland i en gemensam debattartikel.
NYHET Publicerad:

Insiktsfullt dialogmöte

PRAKTIK & DIALOG Företagaren Liisi Hägglund har under en arbetsdag följt Lena Hurtig, avdelningschef för välfärdsförvaltningen på Örnsköldsviks kommun. "Jag kontaktade kommunen och bad att få följa en tjänsteman med direkt ansvar för äldrefrågor eftersom jag ser mitt företag som ett komplement till den kommunala behovsprövade hemtjänsten", säger Liisi.
NYHET Publicerad:

En rörelse för Sverige

KRÖNIKA Regionchef Anna Hedensjö Johansson kommer under året att lyfta konkreta exempel och röster från företagarnas verklighet.
NYHET Publicerad:

Dörröppnare för utländska akademiker

ARBETSMARKNAD Hur klarar vi matchningen av den högutbildade kompetens som kommer till Sverige? Fáten Nilsson arbetar som jobbcoach och driver företaget Carriera. Hon vägleder främst akademiker med utländsk examen så de kan komma in på den svenska arbetsmarknaden och arbeta inom sitt yrke.