Vårdföretag väntar på klartecken

NYHET Publicerad

VÅRDVAL Fyra lokala företag står på kö för att öppna vårdcentral inom ramen för det fria vårdvalet. De väntar nu på klartecken från landstinget - Det svåra är att kunna planera utan att veta hur många patienter som väljer oss, säger Kjell Antus som vill starta vårdcentral i Härnösand.

DE VILL ÖPPNA VÅRDCENTRALER: Kent Nyman, Kjell Antus, Gunilla Nilsson, Anders Kempe, Gun-Inger Soleymanpour och Staffan Salmonsson.

Markus Kallioinen och Annica Kjellin

Markus Kallioinen är chef för Landstinget Beställning som hanterar ansökningarna från de privata aktörer som vill öppna vårdcentral. Bakom honom Annica Kjellin, informatör som planerat informationskampanjen om det fria vårdvalet.

Det fria vårdvalet som infördes i Västernorrland i år innebär att alla medborgare har rätt att välja vilken vårdcentral de vill tillhöra.

Samtidigt ges möjlighet till privata företag att starta vårdcentral, om man först blir godkänd av Landstinget Västernorrland.

Hittills har fyra ansökningar kommit in, två som vill öppna i Härnösand och två i Sundsvall. Under våren kommer landstinget att besluta hur många av ansökningarna som får klartecken.

Läkaren Kjell Antus vill tillsammans med Gunilla Nilsson och Kjell Näslund dra igång en privat vårdcentral i Härnösand. För närvarande driver han en liten privat mottagning och har uppdrag av företagshälsovården Länshälsan. Han är spänd på om de ska få sin ansökan godkänd:

– Först och främst är det omöjligt att veta hur stort kundunderlag vi kommer att få, eftersom medborgarna ännu inte satt igång att göra sina val av vårdcentral. Det är därför svårt att planera för hur stora lokaler vi behöver och hur mycket personal som ska rekryteras, säger han.

De ligger ändå i startgroparna och har åtminstone tagit vissa underhandkontakter med sjuksköterskor och personer med andra kompetenser som kan erbjudas anställning.

Gun-Inger Soleymanpour och hennes man Hassan Soleymanpour väntar på att få öppna Sundsvalls vårdcentral Skönsmon, som i fjol lades ner av landstinget. De har också haft många olika saker att ta ställning till sedan deras planer blev kända.

– Vi har nästan fått värja oss från media eftersom det funnits stort intresse att skriva om läget på Skönsmon, nedläggningen vållade ju en het strid. Men det är inte lätt att veta hur mycket man ska synas i media innan vi fått klartecken att starta vårdcentral. Om man väcker förhoppningar så vill man också kunna infria dem, säger Gun-Inger Soleymanpour.

Övriga som lämnat in ansökningar är Kent Nyman, Rygginstitutet Sundsvall, samt Anders Kempe och Staffan Salmonsson PHC Resurs i Härnösand.

I slutet av april startar landstinget en omfattande kampanj med annonser och information i tidningar, radio, på bio, på köpcentrum och på webben för att uppmana allmänheten att själv välja vårdcentral.

Den som inte gör ett nytt val kommer automatiskt att tillhöra den vårdcentral den varit skriven på tidigare.

Svenskt Näringsliv kommer på den här hemsidan att fortsätta berätta om det fria vårdvalet och om hur entreprenörer i länet resonerar och agerar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Upphandlingens villkor på sin spets

UPPHANDLING Det var stor uppslutning på Upphandlingsdagen i Västernorrland. Civilministern, upphandlingsexperter, upphandlare och företagare var alla eniga. Det är dialogen som skapar ett gott upphandlingsklimat. Tydliga upphandlingsregler, uppdelade upphandlingar och dialogmöten tidigt i processen är alla viktiga ingredienser i en lyckad upphandling.
NYHET Publicerad:

Fabrikschef för en dag

UNG FÖRETAGSAMHET Under en hel dag fick fem unga personer möjlighet att följa några av länets ledare inom näringslivet. En av de unga var Elin Lahtinen som fick ta rygg på Kristina Enander, fabrikschef på SCA Ortviken. "Det var väldigt lärorikt. En sak som jag tänkte mycket på var hennes beslutsamhet", säger Elin.
NYHET Publicerad:

Företagsamma finalister – vem vinner? Du avgör.

RÖSTA Nu är finalisterna utsedda. Av alla nominerade har vår jury valt ut fem finalister som visar att de vågar satsa, skapar jobb för fler och utvecklar vår region. Nu kan du vara med och avgöra vem som blir Västernorrlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Årets Gasellvinnare i Västernorrland

GASELLFÖRETAG Snabbväxande konsultbolaget inom VA och processteknik, ProVAb, är årets länsvinnare av Dagens Industris Gasellpris. Under de senaste tre åren har bolaget haft en tillväxttakt på 184 procent och har idag en omsättning på ca 50 miljoner kronor.
NYHET Publicerad:

Ungas drivkraft, osund konkurrens och ett välkomnande Sundsvall

GÄSTKRÖNIKA Min drivkraft som företagare är en längtan att få förverkliga en idé som jag verkligen tror på. Pengar? Självklart är jag glad att det har gått bra genom åren, men det fungerar inte som en verklig drivkraft till allt hårt arbete. En bild jag tror att många entreprenörer känner igen sig i skriver Susanne Marklund i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Mångfald ger dubbel arbetsglädje

MÅNGFALD Hon har anställda från åtta länder och har aldrig haft så roligt på jobbet som nu. Ann-Christine Lundqvist, vd på Nylands Städ, hoppas att fler ska se alla fördelar med en mångfald på arbetsplatsen.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Sundsvalls sparpaket slår ut hemtjänstföretag

VÄLFÄRD Sundsvall har vid flera tillfällen försämrat villkoren för hemtjänstföretagen. När kommunen också skyfflar över kostnaden för äldre som larmar vid fall på dem menar företagen att det är nådastöten. Upprördheten och uppgivenheten är stor. "Kommunen vill snygga till sina siffror och skiter i de äldre", säger företagaren Emelie Söderström.
NYHET Publicerad:

Dags att höja rösten igen

GÄSTKRÖNIKA Att som italienare leda ett företag i Sverige är utmanande, men väldigt roligt. I Italien är vi bättre på att involvera andra personer i diskussionen, vi ändrar ofta tonfall och använder mer kroppsspråk. När jag kom till Kubal i Sundsvall så insåg jag snabbt att det fanns andra metoder som var mer användbara. Att till exempel få med sig hela teamet och ha en mer stillsam framtoning är ett mer effektivt ledarskap i Sverige. Det skriver Davide Garofalo i sin krönika.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarnytta på tapeten

ARBETSGIVARDAG För att lyfta aktuella frågor och utmaningar för arbetsgivare i länet bjöd Svenskt Näringsliv med branschorganisationer in till Arbetsgivardagen i Sundsvall den första oktober.
NYHET Publicerad:

Sebastian samlar skräp och gör succé

JOBBSKAPARPODDEN "För mig var utmaningen att förädla något som bara var skräp för andra!" Förra årets mest företagsamma människa i Västernorrland, 27-årige Sebastian Norman, berättar om en imponerande resa: från skräp till succé med 12 anställda på fyra år! Lyssna på hans story i vår podcast om företagsamma människor som skapar jobb.
NYHET Publicerad:

Kompetensmatchning en utmaning

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Bemannings- och rekryteringsbranschen i Sundsvall förändras snabbt. Det upplever Pernilla Wedin, regionchef för KFX HR-partner. "Näringslivet har ändrat strategi. Mindre bemanning och mer rekrytering gäller nu. Och vårt jobb har blivit betydligt svårare", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nominera nu! Vem är Västernorrlands mest företagsamma människa 2015?

ÅRETS MEST FÖRETAGSAMMA Bara företagsamma människor skapar jobb – det vill vi tydliggöra samtidigt som vi hyllar jobbskapare i vår region. Nu söker vi med ljus och lykta efter Västernorrlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Härnösand årets klättrare i företagsklimatet

RANKING Fyra av sju kommuner i Västernorrlands län förbättrar sin placering på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Årets raket är Härnösand som klättrar 72 placeringar och hamnar på plats 151.
NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KRÖNIKA Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna. Så inleder Anna Hedensjö Johansson sin krönika.
NYHET Publicerad:

Allas ansvar

KOMMENTAR Genom hallonsnåret ser jag dem. Barnen. En 3-åring, en 5-åring och en 11-åring leker i vattenspridaren på granntomten. Med glada skrik och skratt forcerar de vattenstrålen, om och om igen. Deras hår blir blött och gräset fastnar på fötterna.
NYHET Publicerad:

Instabil elförsörjning oroar företagen

ENERGI När företrädare för den elintensiva industrin i regionen mötte politiker på Södra berget i Sundsvall handlade det om oro för en instabil elförsörjning. Ingemar Nilsson (S) från Energikommissionen var måltavla för frågor och ifrågasättanden från flera deltagare.
NYHET Publicerad:

Uthållighet, glädje och vetenskap

GÄSTKRÖNIKA Jag och mina kollegor är nu inne på vårt tionde år med att driva vårdcentral. Vi blev företagare för att vår dåvarande arbetsgivare inte tyckte det var viktigt att jobba på det sätt vi tyckte var det bästa. Vi blev också företagare för att det fanns en vårdcentral i glesbygd som landstinget inte kunde bemanna med läkare, men vi kunde tänka oss att driva. Så inleder Eva Jaktlund, delägare Familjeläkarna Mitt, sin krönika.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.