Från garaget till prispallen

NYHET Publicerad

GASELLFÖRETAG Svenskt Näringsliv gratulerar Fantasy Interactive - med rötter i Tierps kommun - som i går utsågs till supergasell. Gasellpriset delas ut av Dagens Industri i samarbete med bland andra Svenskt Näringsliv.

Maud Olofsson gratulerade Camilla Östblom och David Martin till priset årets Supergasell 2006. Deras företag Fantasy Interactive växer därmed snabbast i Sverige.

För sju år sedan startade David Martin och Camilla Östblom sitt företag Fantasy Interactive i ett garage i norra Uppland. Nu har de 42 anställda på kontoren i Stockholm och New York. David Martin och Camilla Östblom startade Fantasy Interactive 1999. Det började som ett Internetcafé i Tierp, men företaget expanderade snabbt till Stockholm och vidare till New York.

Fantasy Interactive designar och utvecklar webbplatser, och anlitas av världens största underhållningsföretag, bland andra Time Warner och MTV.

-Vi ser internet som den framtida informationsbäraren, nummer ett när det gäller nyheter, underhållning och kultur. Vi skapar nästa generations interaktiva upplevelser, säger David Martin till Dagens Industri.

De senaste fyra åren har tillväxten i företaget legat på 2 508 procent och lönsamheten är hög. Bara det senaste året har antalet anställda mer än fördubblats, uppger DI.

För att räknas som en gasell måste företaget ha en omsättning på över tio miljoner kronor och minst tio anställda. Dessutom ska omsättningen ha ökat kontinuerligt de senaste tre åren, och under samma period minst ha fördubblats. Tillväxten måste ha skett organiskt, inte genom förvärv eller fusioner.

 

Länkar

  • Gasellföretagare på di.se »

    Sverige behöver tillväxt, och Sveriges entreprenörer behöver inspirerande förebilder. Därför utser Dagens Industri sedan år 2000 de snabbast växande företagen i landet, Sveriges Gaseller.

Nyheter

NYHET Publicerad:

Fler unga får jobb med rabatt

ARBETSGIVARAVGIFT FÖR UNGA Svenssons Krogar i Uppsala satsar gärna på unga medarbetare. Här får många in en fot på arbetsmarknaden. Fler och fler väljer sedan att fortsätta sin karriär i branschen och ser inte restaurangjobbet enbart som ett tillfälligt sätt att försörja sig på.
NYHET Publicerad:

”Vi ska utmana Coca Cola”

FÖRETAGSBESÖK För knappt 25 år sedan valde agronomie doktorn Monica Sandström att hoppa av den akademiska karriären för att starta eget. Idag driver hon tre företag, däribland Syltkrukan Månkarbo, och trivs med sin vardag. Men som egen företagare måste hon slita hårt för att få det att gå runt. – Jag lägger jag ner massor med tid på att uppfylla myndigheternas alla krav, det måste bli lättare för oss att driva vår verksamhet, säger hon.
NYHET Publicerad:

"Det tar jag med mig till Löfven"

FRAMTIDSMÖTE Ett 70-tal företagare och politiker från Uppsalaregionen träffades under Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Uppsala.  "Jag har fått ett antal värdefulla synpunkter med mig härifrån, bland annat på sjuklönerna. Det är synpunkter som jag tänker vidarebefordra till Stefan Löfven och Margareta Andersson i vår partiledning", säger Agneta Gille riksdagsledmot (s).
NYHET Publicerad:

EP-valet: Cecilia Wikström vill riva handelshinder

EU VALET Cecilia Wikström, från Uppsala, ledamot av Europaparlamentet för Folkpartiet och medlem i parlamentets liberala grupp (ALDE) sedan 2009, har varit mycket aktiv under den gångna mandatperioden, bland annat i arbetet med det Europeiska patentet och Europeiska varumärken. Cecilia står som nummer två på Folkpartiets lista till Europaparlamentet och har därmed en god chans att få en andra mandatperiod i EU-parlamentet.
NYHET Publicerad:

Kompetensbrist hindrar expansion

REKRYTERINGSENKÄT 2014 Vartannat företag i Uppsala län har svårt att rekrytera medarbetare, trots den höga arbetslösheten. Ett av sju rekryteringsförsök misslyckas helt. Den vanligaste orsaken är brist på personer med yrkeserfarenhet. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät som presenteras idag.
- Vi har svårt att rekrytera både platschefer och anbudsingenjörer. Det betyder att vi inte kan expandera i den takt vi tänkt oss säger Ulf Hansson avdelningschef på NCC Construction Region Mälardalen/Stockholm
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jacob Johnson (V)

VAL 2014 Höstens val närmar sig och vi vill därför gärna veta hur några av länets riksdagspolitiker tänker. Jacob Johnson (V), riksdagsledamot från Uppsala län, svarar här på några frågor kring företagsklimatet och företagarnas förutsättningar och villkor.
NYHET Publicerad:

Företagen i Uppsala möts av Moment 22

REGELKRÅNGEL Extremt långa processer för bygglov och andra tillstånd stoppar företag som vill etablera sig i Uppsala. Kommunen vill ha fler företag, men genom den här långsamma hanteringen sparkar man undan benen på sig själv. Det är rena rama Moment 22, säger Anna Molin på Temakonsult i Uppsala AB.
NYHET Publicerad:

Bankernas hårda utlåningskrav hindrar företagandet

FINASIERING Sedan finanskrisen har det blivit allt svårare för små och nystartade företag att få banklån, menar ekonomen Anders Bornefalk. Detta är också något som styrks av företagare. - Bankerna hjälper inte oss småföretagare tillräckligt. Trots att jag har haft en sund ekonomi i över 20 år blir jag nekad ett lån, säger Monica Sandström, ägare Syltkrukan Månkarbo
NYHET Publicerad:

Storexportören Mercodia satsar allt på Uppsala

FÖRETAGSBESÖK Mercodia AB i Uppsala har visserligen 90 procent av sin försäljning på export, men att flytta produktionen eller andra delar av verksamheten härifrån till något lågkostnadsland finns det inga som helst planer på.
NYHET Publicerad:

Uppsala län mer företagsamt

FÖRETAGSAMHET Vid årsskiftet 2013/14 fanns 31.179 aktivt företagsamma människor i Uppsala län, vilket motsvarar 12,1 procent av befolkningen (16-74 år). Det är en marginell uppgång med 0,2 procentenheter jämfört med förra mätningen. Uppsala läns företagsamhet ligger fortsatt i linje med riksgenomsnittet.
NYHET Publicerad:

Vem vågar vara chef?

FÖRETAGARMÖTE Att vara chef, och våga vara det fullt ut, är bland det svåraste och viktigaste som finns. Ledarskapet avgör i allra högsta grad hur det går för ett företag. Ulf Lundmark från ALMEGA och Lars Svorse från Lövudden Akademien delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter vid ett möte för Svenskt Näringslivs medlemmar
NYHET Publicerad:

Kommunal förskola kostade skjortan

WEBB-TV När Uppsala kommun byggde en förskola för 75 barn landade prislappen på 40 miljoner kronor. Samtidigt byggde företaget Kids2Home en jämförbar förskola i samma kommun, som kostade hälften så mycket. "Vår förskola är inte speciellt billig, det är deras som har blivit alldeles för dyr", säger Per Upman, vd på Kids2Home.
NYHET Publicerad:

Det kostar i tid att anställa unga

ARBETSMARKNAD För Crenna Plåt AB i Enköping blev 2013 ett mycket framgångsrikt år med nyanställningar, utbyggnad av produktionslokalerna och ökad omsättning. Allt kröntes med att Niklas Hyttsten, företagets vd och huvudägare, gick till final i Svenskt Näringslivs tävling om Uppsala läns mest företagsamma människa 2013.
NYHET Publicerad:

Därför behövs privata företag i välfärden

FÖRETAGARMÖTE Den svenska välfärden står inför stora utmaningar och behovet av nya lösningar är stort. Men hur skapar vi bästa möjliga förutsättningar för största möjliga kvalitet i skola, vård och omsorg, samtidigt som skattemedel hanteras på ett ansvarsfullt sätt? Ett 20-tal företagare deltog tidigare i veckan i välfärdsdebatten under ett möte hos Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Uppsalaregionens företag bromsar in

KONJUNKTUR Tillväxten i svensk ekonomi stärks allt mer. Efter flera turbulenta år övergår ekonomin till ett mer normalt förlopp. Ekonomin växer med 2,5 procent i år och 3,4 procent 2015 enligt Svenskt Näringslivs nya konjunkturprognos. Stärkt av stigande inkomster och låga räntor är det hushållens konsumtion leder uppgången.
NYHET Publicerad:

Knivsta - ett ljus i mörkret

FÖRETAGSKLIMAT Idag presenterar Svenskt Näringsliv svaren från den senaste enkätundersökningen gällande det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Totalt 31 000 företagare har satt betyg på hemkommunens företagsklimat. Hur ser Uppsalaregionens resultat ut?
NYHET Publicerad:

Gott ledarskap kräver insikt

HALLÅ DÄR I dagarna har Svenskt Näringslivs seminarieprogram skickats ut till medlemmar i området. Några av vårens seminarier har temat ledare och ledarskap. Vad krävs för att vara ledare, vilka rättigheter och skyldigheter behöver du som ledare veta, vad är en bra ledare och hur blir man en. Lars Svorse, delägare och seniorkonsult från LövuddenAkademien är en av de som kommer att delta på seminariet "Våga vara chef". Möt honom här.
NYHET Publicerad:

Privat mödravård fullträff i Uppsala

VÄLFÄRD Strax efter att barnmorskan Lotta Wiström startat Uppsalas första privata mödravårdsmottagning fick hon plötslig hjälp på vägen. När landstinget införde LOV strömmade patienterna till. Idag driver hon två mottagningar och om bara pengarna fanns skulle Lotta Wiström expandera snabbare. "I vissa skeden i ett företags utveckling behövs ekonomisk uppbackning för att ta nästa steg", säger hon.
NYHET Publicerad:

Nu kartlägger vi Uppsala läns kompetensutmaning!

REKRYTERINGSENKÄT Alldeles i dagarna skickas Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät ut till drygt 17 500 företag i Sverige, varav ca 650 i Uppsala län. Undersökningen kartlägger företagens utmaningar med att hitta medarbetare med rätt kompetens. Tidigare undersökningar har visat att det råder en betydande mismatch på svensk arbetsmarknad och att vart femte rekryteringsförsök misslyckas.
NYHET Publicerad:

Supervalåret 2014

KRÖNIKA Vi har nu ett supervalår framför oss. Med val till både Europaparlament, riksdag, landsting och kommun. Låt oss se till att få upp jobbskaparna och deras villkor högst upp på den politiska agendan.