Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Nyheter

NYHET Publicerad:

Med sommarjobb känner man sig mer vuxen och viktig

SOMMARJOBBET – För mig som student ser jag flera vinningar med att sommarjobba. Dels får jag omväxling från studierna och arbetar med hela kroppen, dels får jag arbetslivserfarenhet och jobbarkompisar och som grädde på moset tjänar jag pengar. Pengar som blir mina ”unna-mig-pengar” under studietiden, berättar Henrik Lillberg som tillsammans med Linn Linder sommarjobbar på Ica Ettan i Västerås.
NYHET Publicerad:

Jobba jämställt!

KRÖNIKA Vad ska du göra i höst? Den frågan får många ungdomar den här årstiden från släktingar och vänner. Svaret är sällan givet eller enkelt. Men valet av utbildning och yrke påverkar såväl individens förutsättningar och företagens rekrytering som jämställdheten i arbetslivet. Därför vill jag rikta mig särskilt till dig som är ung i denna sommarkrönika.
NYHET Publicerad:

”Ta rapporten med en tunna salt”

ALMEDALEN Blev det så mycket bättre med privatiseringen inom äldrevården? Niklas Nordström, kommunalråd (S), Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och Annelie Nordström, Ordförande för Kommunal deltog i panelen när Kommunal släppte rapporten med samma namn under Almedalen.
NYHET Publicerad:

Staten tar för sig

KRÖNIKA När man lyssnar på debatten kan det ibland låta som att vi befinner oss i en omfattande privatiseringsvåg. Eller experiment som en del föraktfullt kallar det. Det har visserligen skett en del konkurrensutsättningar på senare år. Men det är inte det som är det främsta kännetecknet för den tid vi lever i.
NYHET Publicerad:

Underlätta för nyföretagande!

FÖRETAGARE INTAR RIKSDAGEN I början av juni besökte Svenskt Näringsliv tillsammans med några av Västmanlands mest näringspolitiskt engagerade företagare riksdagen. Ett möte med moderata, socialdemokratiska och Vänsterpartistiska riksdagsledamöter som resulterade i många diskussioner om företagande och viktiga sakfrågor.
NYHET Publicerad:

Tar Robotarna över?

ALMEDALEN Vi står inför tröskeln till en ny "industriell revolution" menar forskare. Vad händer om och när revolutionen blir verklighet? Vad innebär arbetslinjen och full sysselsättning och vilka blir, som en följd av det, valfrågorna 2030? Dessa frågor ställdes under ett seminarium i Almedalen anordnat av Kairos future.
NYHET Publicerad:

Bristande matchningen är ett av Sveriges största samhällsproblem

ALMEDALEN "Tecknar ner dessa rader ett par timmar innan det är dags att återvända till fastlandet efter några intensiva dagar i Visby. Den så kallade politikerveckan har växt enormt sedan jag för säkert ungefär 20 år sedan för första gången satte min fot i Almedalen." Tobias Krantz, Svenskt Näringslivs chef för utbildning, forskning och innovation refflekterar över en vecka i Almedalen och arbetsmarknadens utmaningar.
NYHET Publicerad:

S-recept för minskad arbetslöshet

ALMEDALEN Arbetsmarknaden förändras snabbt. Kraven på en fungerande matchning ökar. Men som det ser ut idag tillsätts inte de lediga jobben. Det är en bild som delas av flera aktörer idag och också den bild som Ylva Johansson förmedlade under sitt frukostmöte i Almedalen idag.
NYHET Publicerad:

Varför är jag som kvinna inte lika viktig som en man?

FÖRETAGARE INTAR RIKSDAGEN Nyligen besökte några av Västmanlands mest näringspolitiskt engagerade företagare riksdagen. Ett möte med moderata, socialdemokratiska och Vänsterpartistiska riksdagsledamöter stod på agendan. Under mötet diskuterades företagande i allmänhet men många olika sakfrågor i synnerhet.
NYHET Publicerad:

Reellt hot mot 11 000 företag fick Vårdföretagarna att agera

LOV - Det finns ett reellt hot mot de 11 000 företagen inom privat vård och omsorg i Sverige och därmed också mot deras 160 000 medarbetare. Vi måste ta det som politikerna säger på allvar. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill inte ha vinstintressen inom välfärdssektorn och även hos Socialdemokraterna finns starka krafter med samma uppfattning.
NYHET Publicerad:

Företagare intar riksdagen

FÖRETAGARMÖTE Nyligen träffades tolv av Västmanlands mest näringspolitiskt engagerade företagare för ett politikermöte med socialdemokratiska, moderata och vänsterpartistiska riksdagsledamöter för ett möte om företagande på Sveriges riksdag. Samtalen handlade om allmänna regler och attityder kring företagande. Om politikens roll att stimulera och underlätta för företagande men också som särskilda sakfrågor, såsom valfrihet, skatter, arbetsrätt och dubbelstöten.
NYHET Publicerad:

Här är 81-åringen en värdefull extra resurs

ARBETSMARKNAD För Ulf Sandberg på Nordisk Kranuthyrning AB i Västerås är det självklart att dra nytta av äldre medarbetare. Av hans 14 anställda är fyra formellt sett pensionärer. Den äldsta är 81 år.
NYHET Publicerad:

Västmanländska konjunkturen snart lika kylslagen som midsommarvädret

KONJUNKTURPROGNOS Återhämtningen i svensk ekonomi fortgår i stort som förväntat, men de Västmanländska företagen visar under andra kvartalet en kraftigt förändrad syn på framtiden, det framkommer i Svenskt Näringslivs uppdatering av det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

På McDonalds kommer man långt med att kunna och vilja

Stefan Ståhlmalm driver McDonald's i Köping, Arboga och Katrineholm och har 160 anställda, flertalet av dem är unga. Nyligen var han och några andra företagare inbjudna att inför över 300 avgångselever på Ullvigymnasiet i Köping, tala om sin företagarresa, entreprenörskap och arbetsliv. Arrangemanget kallas "Studenternas företagarfrukost".
NYHET Publicerad:

Vinstförbud är bara ren populism

VÅRD OCH OMSORG - Medarbetarnas engagemang, viljan att göra något bra och närheten till verksamheten är de stora fördelarna med privata hemtjänstföretag, säger Bengt Akterhag på Qratio Sverige AB i Västerås.
NYHET Publicerad:

Fokusera vårddebatten på gemensam utveckling av framtidens välfärd

VÅRD OCH OMSORG Det är valår och under en lång tid har samhällsdiskussionen om välfärden i Sverige handlat om vinster och driftsformer, istället för hur offentliga och privata utförare gemensamt ska kunna utveckla framtidens välfärd. En av de 160 000 kvinnor och män som arbetar inom privat driven vård och omsorg och som reagerat på den stundals kritiska debatten om vårdföretag är Eva Rothoff, verksamhetschef för Attendo i Västerås.
NYHET Publicerad:

Studentens lyckliga dar?

ARBETSMARKNAD Studenten stundar och det är återigen dags att sjunga om ”studentens lyckliga dar”. En tid av studieångest – allt ska hinnas klart, av festligheter och av stor framtidstro. Allt ligger framåt allt är möjligt!
Västmanland är dessvärre en av de län som har högst andel ungdomar utanför arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv kräver besked om framtiden för länets friskolor

VALFRIHET Miljöpartiet antog nyligen sitt valmanifest. I manifestet fastslog Miljöpartiet att inga skolor ska få drivas med vinst. Beslutet skulle kunna betyda att  4195 elever skulle få sin skola nedlagd, fördelat på 27 skolor.  Totalt berör Miljöpartiets ställningstagande 160 000 elevers skolor, vars framtid äventyras med Miljöpartiets besked.
NYHET Publicerad:

Hallå där Agneta Luttropp (MP)

I vår utfrågning av länets politiker inför riksdagsvalet 2014 har turen nu kommit till Agneta Luttropp (MP), riksdagsledamot från Västmanlands län. Hur högt står företagsklimatet på hennes agenda?
NYHET Publicerad:

Doris vågade ta steget

FÖRETAGSAMHET Kopparlundens Bageri i Västerås startades av Doris Näckdal för snart sju år sedan. Hon arbetade tidigare som journalist men bestämde sig för att prova något nytt. Hon ville försöka driva ett företag och hade en bild av den verksamhet hon ville bedriva.