Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Team Olivia gör skäl för namnet!

VÄLFÄRDSFÖRETAG -Jag är i sig ett bevis för att vi arbetar i ett stort företag med många olika möjligheter, säger Olivia Personlig Assistans enhetschef i Mälardalen Sven-Åke Alveving. Under mina år i Olivia har jag arbetat i flera olika roller både med hemtjänst och med personlig assistans. Det har varit enormt lärorikt och utvecklande. Med vår nya organisation känner jag mig bäst hemma inom assistansen.
NYHET Publicerad:

Yrkeslandslaget lyckönskades av minister på Bosön

YRKES VM Under helgen genomfördes den sista lagträffen för Svenska Yrkeslandslaget inför VM som går av stapeln i Sao Paulo den 11-16 augusti. Truppen består av 29 tävlande som under helgen bland annat fick träna på mental coachning, teambuilding och yrkesspecifik träning.
NYHET Publicerad:

Drömyrke, var god dröj

SOMMARKRÖNIKAN Tyvärr kan dörren till drömyrket vara stängd om du tagit studenten med godkända betyg, och det måste vi ändra på, skriver Mia Liljestrand, yrkesutbildningsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

I Köping ska kompetensen tillvaratas

ARBETSMARKNAD Matchningen på arbetsmarknaden har länge varit ett problem i Sverige. Detta innebär att många svenskar går utan jobb samtidigt som företagen inte hittar den arbetskraft de efterfrågar. För att möta problematiken har Köping nu dragit igång SFA, Svenska för akademiker.
NYHET Publicerad:

Heta tips för att undvika bluffarna

SÄKERHETSFRÅGOR Under sommaren är fakturabedragarna extra aktiva samtidigt som många i den ordinarie personalen är lediga. Svensk Handel har tagit fram sex tips för att inte bli lurad av bluffakturor.
NYHET Publicerad:

Den blomstertid nu kommer…

KRÖNIKA Sedan valet har jag fört många samtal med företagare om konsekvenserna av de förändringsförslag regeringen lagt fram. Företagarna har berättat för mig hur förslagen konkret skulle komma att påverka deras verksamheter. Jag har fört berättelserna vidare till berörda politiker och tjänstemän och till allmänheten i syfte att få dem att förstå och se saker ur ett annat perspektiv. Det skriver Kristin Lahed, Svenskt Näringliv, och berättar även vad hon kommer drömma om i hängmattan i sommar.
NYHET Publicerad:

Idédrivet Humana gör skäl för namnet

VÄLFÄRDSFÖRETAG -Det Patrik inte vet om assistans är inte värt att veta. Han har ju varit med sedan 2003, säger distriktschefen Caroline Nogelius om sin kollega Patrik Ahlvin som är regionchef i Mellansverige. Hos Humana är det ledorden engagemang, glädje och ansvar som gäller.
NYHET Publicerad:

Lastbil lämnade företräde för barnfamilj – fick böter

REGELTILLÄMPNING Kontrollerna av tunga transporter saknar sans och vett, anser flera företagare. När en av Bengt Söderstens chaufförer flyttade sin timmerbil några meter under en lagstadgad rast fick han 3000 kronor i böter. ”Ingen kan gå fri”, säger Bengt Södersten.
NYHET Publicerad:

Ersätt ovisshet med långsiktighet

GÄSTKRÖNIKA I januari sålde jag mina båda mina butiker tillbaka till huvudkontoret efter 18 fina år. Åren som franchisetagare för Gina Tricot har varit väldigt lärorika. Tiden har naturligtvis präglats av många härliga, men också väldigt tuffa stunder. Jag tycker att det finns ett antal saker som behöver göras för att underlätta företagandet i Sverige och stärka den bransch jag har verkat i. Det skriver Marianne Ohlsson, tidigare butiksägare.
NYHET Publicerad:

Personstöd – en enda stor familj

VÄLFÄRDSFÖRETAG "Vi är väldigt breda och det gör oss starka. Personstöd Mälardalen AB har utvecklats från ett rent assistansföretag till en riktig grossist för personliga tjänster. Vi har gjort det till vår affärsidé", säger VD Tony Blomqvist. Det är ett smart drag i dagens osäkra politiska situation kring privat välfärd.
NYHET Publicerad:

Vad händer när studentsången tystnat?

ARBETSMARKNAD Studenten stundar och det är återigen dags att sjunga om ”studentens lyckliga dar”. Allt ligger framåt allt är möjligt! Västmanland är dessvärre en av de län som har högst andel ungdomar utanför arbetsmarknaden. Över 2 362 ungdomar 18-24 år i Västmanland har idag inget arbete. Samtidigt visar siffror från Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät att vart fjärde rekryteringsförsök misslyckats i vårt län.
NYHET Publicerad:

Många tänder på Attendo

VÄLFÄRDSFÖRETAG "Vi är ett stort företag med en platt organisation och ett mycket nära förhållande till våra kunder. Kontinuiteten i kundrelationen skapar en hög kvalité. Det är ingen tillfällighet att Attendo Hemtjänst i Västerås har gått från 300 kunder i LOV-starten 2008 till drygt 1200 i dag", säger regionchefen Rebecca Frylmark-Berg och hennes biträdande regionchef Camilla Aho vid Attendo Hemtjänst.
NYHET Publicerad:

Med sommar kommer ljusning i företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västmanland är allt nöjdare med företagsklimatet i sina kommuner. I åtta av länets tio kommuner är företagen mer nöjda än vid förra mätningen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hur bygger man en positiv företagskultur?

LEDARSKAP Vad är det som bygger en stark företagskultur med engagerade medarbetare som trivs? Anneli Angeling är sedan tre år tillbaka VD på Frontit, ett konsultbolag med över 100 konsulter på fem orter i Sverige. Frontit har fyra år i rad blivit utsett till en av "Sveriges Bästa Arbetsplatser" och i år hamnade de på en 5:e plats i kategorin medelstora företag. Här berättar hon vilka byggstenar som hon använt sig av.
NYHET Publicerad:

Företagare och politiker kan lösa mycket genom dialog

FÖRETAGSKLIMAT "Många problem kan lösas genom att politiker och företagare pratar med varandra. Det går att reda ut det mesta", betonade Agneta Bode (S), kommunstyrelsens ordförande i Arboga under den vandring för företagsamheten som Svenskt Näringsliv ordnade i Arboga. Här fick företagare och politiker i en annorlunda miljö prata om aktuella näringspolitiska frågor och på samma gång lära känna varandra lite bättre.
NYHET Publicerad:

Dialog under vandring ska lyfta Köpings företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att vandra tillsammans är ett utmärkt sätt att lära känna varandra lite bättre. Jag tror också att en gemensam skogspromenad kan ta död på en del av de fördomar som vi politiker har om företagare och som företagare nog har om politiker", förklarade Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping.
NYHET Publicerad:

Vi kan göra skillnad genom att engagera oss i unga

GÄSTKRÖNIKA Jag har ett par favoritglasögon som jag aldrig vill ta av mig. Ett par glasögon som får mig att känna stolthet, se möjligheter och ha rätt inställning. När jag tittar på Västerås som stad eller Västmanland som län så ser jag med mina glasögon saker som andra inte ser, skriver Gina Hedrén, projektledare för Trampolinen på Handelskammaren Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Siktar på att bli världens bästa personbilstekniker

YRKESLANDSLAGET Marcus Morén, 21, från Köping är en av de bästa unga yrkesutövarna i Sverige! Just nu ligger han i hårdträning för att bli bäst i världen. I augusti reser han och hela svenska yrkeslandslaget till Yrkes VM 2015 i Brasilien för att tävla i yrkeskunskap. Marcus tävlar i kategorin Automobile Technology.
NYHET Publicerad:

Friskvård som tema i daglig verksamhet

VÄLFÄRDSFÖRETAG "När vi gjorde den här satsningen kändes det helt rätt att satsa på friskvård som bas. Våra kunder här har precis som alla människor behov av att vistas ute och uppleva naturen. Vi förde diskussioner med företrädare FUB som är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. Svaret var tydligt. Kör på – detta behövs! Det måste finnas alternativ att välja på i vår egen regi" säger Annette Lundblom, Attendos verksamhetschef för LSS i Västerås.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap på riktigt – för ett mer företagsamt Västmanland

GÄSTKRÖNIKA Häromdagen noterade jag med viss förvåning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning för Västmanland. Den bild av Västmanland som landets minst företagsamma län återspeglar sig nämligen inte i min vardag, skriver Magnus Eriksson, regionchef för Ung Företagsamhet Västmanland.