Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.



Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Framgång når man genom lagarbete

SOPPLUNCH Anneli Angeling, koncernchef på Frontit, var huvudgäst när Svenskt Näringsliv bjöd på sopplunch tidigare i veckan. Det blev samtal om ledarskap, kommunikation, motivation och engagemang utifrån de erfarenheter hon samlat på sig inom såväl globala industriföretag, offentlig sektor som unga hungriga mediabolag.
NYHET Publicerad:

Nationell satsning ska vidga ungas syn på arbetsmarknaden

SAMVERKAN ”En nyckel till att minska ungdomsarbetslösheten är att unga får en större medvetenhet kring var jobben faktiskt finns”, säger Per-Arne Gulbrandsen, vd för Adecco Sverige. Därför går företaget in och stödjer den nationella lanseringen av konceptet.
NYHET Publicerad:

Företagen skriker efter yrkesutbildade i Västmanlands län

ARBETSMARKNAD Ökad flexibilitet och bättre matchning mot branscherna,; en förutsättning för bättre yrkesutbildning. Under en lunch där Svenskt Näringsliv tillsammans med sina medlemmar och  medlemsföretag bjudit in riksdagsledamöter, oppositionspolitiker och kommunalråd diskuterades frågan om matchningen på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Jag har hittat mitt kall

GÄSTKRÖNIKA 2013 blev Susanne Croner utsedd till "Västmanlands mest företagsamma människa". Det för att hon med med glöd och envishet driver sina två verksamheter, Hallstaparken och Borgåsunds Gästhamn och Café. Läs hennes gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Pia Nilsson (S)

POLITIKER Endast 9,4 % av länets befolkning är företagsamma, vilket gör Västmanland till det minst företagsamma länet i hela Sverige. Vi har ställt några frågor till Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledarmot, om hur hon förbättra företagsklimatet i länet. Hur ser hon på förutsättningarna för att starta företag i Västmanland?
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap är drömmar och hårt arbete

GÄSTKRÖNIKA Våga ta steget, ha kul och undvika att trampa i fällorna. Det är grundstommen i budskapet jag försöker förmedla till de ungdomar som deltar i projektet Roligaste Sommarjobbet. Jag startade själv min företagarbana som väldigt ung, då jag är uppväxt i pappas fotostudio och umgicks med egenföretagare som var pappas vänner.
NYHET Publicerad:

Filminspelning pågår

TEKNIK Skolprojektet Problemlösarna får ett rejält ansiktslyft i vår. Teknikföretagen spelar nu in filmer med ingenjörer på femton olika företag. Detta för att ge högstadieelever runt om i landet roliga uppdrag att jobba med på tekniklektionerna. "Med ingenjörsförebilder och verkliga frågeställningar från teknikföretag blir teknikundervisningen mer relevant", säger Emma Sabel, projektledare på Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Nästan alla företag prioriterar arbetsmiljön

ARBETSMILJÖ 95 procent av företagen ger arbetsmiljön hög eller mycket hög prioritet. Det framgår av en enkät som Svenskt Näringsliv gjort bland drygt 1 000 av medlemsföretagen. Enkäten presenterades vid ett arbetsmiljöseminarium i Västerås. "Det finns tyvärr en nidbild. Ibland hör man att arbetsmiljöarbete är något nödvändigt ont för att slippa straff. Så ser inte verklighet ut" säger Robert Thorburn, projektledare för ”Från 1970-tal till 2030-tal”
NYHET Publicerad:

Sänkt Rot-avdrag upprör företagare

SKATTER Regeringen har aviserat att de vill sänka Rot-avdraget från 50 till 30 procent från årsskiftet. Beskedet har fått företagare från flera branscher att se rött.
NYHET Publicerad:

Jag tänker aldrig ge upp

GÄSTKRÖNIKA Det är inställningen jag har även de morgnar det känns som tyngst att gå upp till ytterligare en dag hel dag av arbete. En vanlig vardag jobbar jag från klockan 05 till 19 och på helgerna oftast 09-17, allt för att få mitt företag att gå runt. Idioti tycker många i min närhet, men jag är alldeles för envis och stolt för att ge upp.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jessica Polfjärd (M)

POLITIKER Endast 9,4 % av länets befolkning är företagsamma, vilket gör Västmanland till det minst företagsamma länet i hela Sverige. Vi har ställt några frågor till Jessica Polfjärd, moderat och gruppledare i riksdagen, om hur hon förbättra företagsklimatet i länet. Hur ser hon på förutsättningarna för att starta företag i Västmanland?
NYHET Publicerad:

”Mina välmående barn är vinst i välfärden för mig”

VÄLFÄRD "Jag skulle vilja att Jonas Sjöstedt kom till mina barns skola så att jag kunde visa honom vad vinster i välfärden innebär. För mig innebär det att mina tre barn har fått en lugn och trygg pedagogisk miljö där lärare och övrig personal trivs. Är det detta som Jonas Sjöstedt vill förbjuda?" Det säger Åsa Svensson som är förälder till tre barn på Olympicaskolan i Hedemora.
NYHET Publicerad:

"Ett förbud för vinster kan det aldrig bli"

VÄLFÄRDSFÖRETAG Kommunalrådet Anders Teljebäck besökte nyligen Bengt Akterhag, på Qratios huvudkontor i Västerås. Bl.a. diskuterades osäkerheten kring eventuella kommande regleringar mot  företag som verkar inom området vård och omsorg står inför. "Det finns egentligen ingen möjlighet att förbjuda vinst för vissa företag, dock så skulle det kunna bli en reglering om hur vinsten ska användas, men ett förbud för vinster kan det aldrig bli" menar Anders Teljebäck.
NYHET Publicerad:

"Finare att slå med hammaren än att putsa fönster"

RUT "Vår bransch ger jobb till unga människor, till personer som inte behärskar det svenska språket så bra och andra som står långt från arbetsmarknaden. Då är det märkligt att regeringen motarbetar oss genom att halvera RUT-avdraget och ta bort ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften. Det drabbar dem som befinner sig i utanförskap" säger Anders Sundin, regionchef på hemserviceföretaget HomeMaid AB.
NYHET Publicerad:

Är vi i Sverige rädda för att ställa krav?

SOPPLUNCH Under rubriken "Vad har elitidrottare och företagsledare gemensamt?" gästade Anders ”Ankan” Parmström, nyligen Svenskt Näringslivs Sopplunch. Anders menade att vi i Sverige generellt är rätt otydliga och dåliga på att ställa krav. "Alla vill veta vilka krav och förväntningar man har på sig, och det oavsett om man är medarbetare eller idrottsman, säger Anders Ankan Parmström.
NYHET Publicerad:

Regeringens höjda avgifter är fel väg för jobben

DEBATT Många unga är utan jobb. Därför är det oklokt att göra jobben dyrare och därmed färre. Det är tyvärr precis vad regeringen tänker göra. Om den får sin vilja igenom höjs arbetsgivaravgifterna för unga redan i sommar. (Idag är avgiften 15 procent för den som är född 1989 eller senare, jämfört med 31 procent för de allra flesta andra.)
Sverige behöver fler jobb, inte färre. Målet för politiken borde alltså vara att göra det lättare både att anställa och att ta ett jobb.
NYHET Publicerad:

Systemairs vd till angrepp mot hemkommunen

FÖRETAGSKLIMAT Skinnskatteberg har en dominerande industri, världskoncernen Systemair. Under flera år har dess grundare Gerald Engström försökt få politiker och tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat. Nu har han tröttnat. ”Jag uppfattar det som om de bara vill jävlas med mig. De vill visa sin makt”, säger han och hotar med att byta bostadsort.
NYHET Publicerad:

Bästmanland, pyttsan

KOMMENTAR Rätt ofta hör jag ordet Bästmanland. Inte allt för sällan uttryckt av någon beslutsfattare i länet. Och visst det finns mycket länet kan vara stolt över: ABB, ICA, H&M, Johan Olsson skidbedrifter, Niclas Lidström, Frida Hansdotter, Sofi Flinck, Loreen och mycket mycket annat.
NYHET Publicerad:

Bästmanland? Inte för företagsamma

FÖRETAGSAMHETEN Västmanland har Sveriges svagaste företagsamhet, det visar årets Företagsamhetsrapport från Svenskt Näringsliv. För fjärde året i rad står utvecklingen av andelen företagsamma still.
NYHET Publicerad:

Kilometerskatt och LOU viktiga frågor för FORIA

TRANSPORTBRANSCHEN "Jag är ytterst tveksam till införandet av kilometerskatt, slitageskatt eller vad den kommer att kallas. Syftet med skatten ska vara att fler transporter flyttas från landsväg till järnväg, men hur ska det gå till när så många företag i olika delar av landet överhuvudtaget inte kan nås med järnväg?" Det frågar sig Bo Linder på FORIA AB, där han är regionchef för Västmanland och Uppland med stationering i Västerås.