Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förskolan som en demokratisk mötesplats

GÄSTKRÖNIKA Allt prat om vinster i välfärden känns orättvis, vi är inga riskkapitalister! Varför är det OK att de som bygger förskolorna åt oss får göra vinst? Att de som levererar vår mat, de vi köper material ifrån och de som städar åt oss får också göra vinst – men inte vi? Tack och lov för alla fantastiska barn och föräldrar som oupphörligt uppmuntrar oss och ger oss kraft och mod att fortsätta vår kamp för att skapa utrymme för morgondagens vuxna – de kommer att höja sina röster och vara starka krafter i det samhälle vi skapar tillsammans!
NYHET Publicerad:

Hallå där, Anna Wallén (S)

NYVALDA POLITIKER har tagit plats i riksdag, kommuner och landsting. Deras viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Vi har bett riksdagspolitiker Anna Wallén (S) beskriva hur hon under kommande mandatperiod kommer arbeta för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Åsa Coenraads (M)

NYVALDA POLITIKER har tagit plats i riksdag, kommuner och landsting. Deras viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Vi har bett riksdagspolitiker Åsa Coenraads (M) beskriva hur hon under kommande mandatperiod kommer arbeta för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Se företagare som människor, inte som företeelser

GÄSTKRÖNIKA Blev ombedd att skriva en krönika om företagande och de företagarfrågor som ligger mig varmast om hjärtat. Givetvis finns det åtskilliga frågor som jag skulle kunna ta upp, men väljer ändå att gå till det mest fundamentala i företagandet, människan och människans drivkraft. Det skriver Mats Ågren, vd för event och ljud- och scenbolaget Imål.
NYHET Publicerad:

Hallå där Marcus Morén från Köping!

YRKESLANDSLAGET Det har varit en bra höst för Marucs Morén. Inte nog med att han tog silver i yrkes-EM i fordonsteknik, han har nu också blivit utnämnd till årets mekaniker inom Meconomen group  norden. Vi ville naturligtvis säga grattis till Marcus.
NYHET Publicerad:

Gasellfart för Firas Ahmed och hans HVF Transport

ETT VÄLKOMNADE SVERIGE Gasellfart är det som gäller för HVF Transport AB i Västerås. Firas Ahmed startade sitt företag 2007. Förra året omsatte HVF 106 miljoner. I år pekar det mot 174 miljoner. Antalet anställda har under samma tid mer än fördubblats – från 130 till 290.
NYHET Publicerad:

Välkommen till Företagsklimatsdag

INBJUDAN Vi vill gärna bjuda in dig till en dag av inspiration och diskussion om arbetsmarknad, kompetensförsörjning, service och upphandling.
NYHET Publicerad:

LOV och jämställdhet

VALFRIHET Lagen om valfrihetssystem (LOV) väcker starka känslor, bland förespråkare såväl som motståndare till regelverket. Ett argument som lyfts fram för att behålla LOV är att det främjar kvinnors företagande och därmed ökar jämställdheten på arbetsmarknaden. Frågan är om det finns stöd för detta i statistiken?
NYHET Publicerad:

Andra chansen

KRÖNIKA i har fått en chans till. Att få vara med och bestämma, och kanske också få reda i oredan. För det behövs en väckarklocka i svensk politik. En klocka som ringer och påminner om vad som är verkligt viktigt, viktigt för jobbskaparna och därmed viktigt för Sverige. Nu har vi genomlidit tre månader av politiskt kaos med oklara besked och politikergrenen ”kast med liten paj”. Det har handlat oerhört lite om sakfrågor och oerhört mycket om det politiska spelet.
NYHET Publicerad:

Tony vill dela äran med sina medarbetare

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Nu kan Tony Blomqvist på Personstöd Mälardalen AB i Västerås titulera sig Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014. I Svenskt Näringslivs tävling samlade han fler röster än någon annan av finalisterna. Att titeln går till en företrädare för vård- och omsorgsbranschen gör honom extra glad och stolt. "Branschen har utsatts för en massiv kritik. Då är det roligt att lyftas fram som ett föredöme", säger Tony Blomqvist.
NYHET Publicerad:

Grattis Tony!

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "Ett omtyckt familjeföretag som tagit sig an område efter område inom vård och omsorg. Företaget har gjort en fantastisk resa och sysselsätter ca 180 personer". Så löd motiveringen till årets mest företagsamma i Västmanland, Tony Blomqvist, vd och en av ägarna till Personstöd Mälardalen.
NYHET Publicerad:

"Går det bra för Drivers går det bra för andra"

FÖRETAGSBESÖK Det säger Lennart Heintz som tillsammans med sin hustru Annelie som sedan 2000 driver Drivers bar i Västerås. Trots långa dagar har de aldrig ångrat att de tog över restaurangen. "Genom restaurangen har vi kunnat bidra till samhället, både som goda skattebetalare, arbetsgivare men också genom att vi under åren kunnat ta emot främst ungdomar som behöver lite mer stöd och tid för att komma in i arbetslivet" säger Lennart. "Man kan nästan säga att det blivit något av vår grej, att hjälpa och stötta andra" fortsätter han och berättar att de just nu arbetar med Julklappen – en insamling till familjer som kan behöva lite mer stöd så här i juletider.
NYHET Publicerad:

"Jag älskar det jag gör"

MEST FÖRETAGSAMMA För Susanne Croner, Hallstaparken och Borgåsunds Hamncafé, som utsågs till "Västmanlands mest företagsamma människa 2013" har året varit hektiskt. Stor nyfikenhet har väckts på hennes två verksamheter men även på henne som person. Här berättar hon om året som gått och om framtidsplanerna.
NYHET Publicerad:

Ersättningssystem som främjar kvalitet och effektivitet i primärvården

RAPPORT Valfriheten i primärvården har debatterats flitigt men mycket av kritiken har egentligen inte handlat om vårdvalen i sig utan om att ersättningsmodeller inte i tillräcklig utsträckning har styrt mot de resultat man önskat sig. Svenskt Näringsliv har i dagarna släpp ny rapport på ämnet som syftar till att besvara frågan: ”Hur bör dagens ersättningssystem inom primärvården vidareutvecklas för att bättre främja kvalitet och effektivitet?”
NYHET Publicerad:

Oviss framtid för företagen

Stefan Löven har presenterat sin regering och Magdalena Andersson har gått budgetpromenaden. Vad händer nu? En långdragen väntan och ovisshet då de rödgröna reformförslagen ska malas genom alla parlamentariska kvarnar kommer förmodligen att bromsa näringslivets utveckling. Och vi kan utgå från att en hel del av de föreslagna reformerna kommer att träda i kraft. Hur kommer detta påverka företagen? Vi har träffat några företagare för att få deras reflektioner.
NYHET Publicerad:

Stjärnstatus i skamfilad säljbransch

REGIONAL PROFIL Genom Key Solutions får William Moulod chansen att ge ungdomar en karriär och en stärkt självkänsla. Säljföretaget har gått i bräschen med sitt långsiktiga tänkande. Resultatet är låg personalomsättning och trogna kunder.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap banar väg för andra engagemang

REGIONAL PROFIL Hon vågar ta plats, medger att hon har haft flyt och har näsa för när möjligheter uppstår. Möt franchiseföretagaren Marianne Ohlsson från Västerås.
NYHET Publicerad:

Erfarenhetsutbyte mellan företagare

LÖNESÄTTNING Svenskt Näringsliv bjöd tidigare i veckan in företagare till ett seminarium med fokus på lönesättning. Edel Karlsson Håål och Susanne Spector från Svenskt Näringsliv i Stockholm samt Marinne Ohlson på Gina Tricot fanns på plats för att diskutera individuell lönesättning och tuffa beslut.
NYHET Publicerad:

Under valrörelsen talade alla partier om betydelsen att få fler jobb i Sverige.

KOMMENTAR Några talade till och med om jobbskaparna, det vill säga om de personer som med sitt mod startar, driver och utvecklar företag, de som anställer. Några partiföreträdare verkade förstå att det bakom varje företag finns en människa av kött blod. En människa som sett affärsmöjligheter och som kanske till och med tagit risker för att förverkliga dessa möjligheter.
NYHET Publicerad:

Repay satsar på unga

FÖRETAGSBESÖK Blott 26 år tvekade inte Robin Lundqvist en sekund på att tacka ja till jobbet som platschef på Repay i Sala. Trots att han inte kände någon på orten så sålde han sitt boende och flyttade från släkt och vänner. "Företaget har faktiskt två andra platschefer som är yngre än mig", säger Robin.