Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Med sommar kommer ljusning i företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Företagen i Västmanland är allt nöjdare med företagsklimatet i sina kommuner. I åtta av länets tio kommuner är företagen mer nöjda än vid förra mätningen. Det visar Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Hur bygger man en positiv företagskultur?

LEDARSKAP Vad är det som bygger en stark företagskultur med engagerade medarbetare som trivs? Anneli Angeling är sedan tre år tillbaka VD på Frontit, ett konsultbolag med över 100 konsulter på fem orter i Sverige. Frontit har fyra år i rad blivit utsett till en av "Sveriges Bästa Arbetsplatser" och i år hamnade de på en 5:e plats i kategorin medelstora företag. Här berättar hon vilka byggstenar som hon använt sig av.
NYHET Publicerad:

Företagare och politiker kan lösa mycket genom dialog

FÖRETAGSKLIMAT "Många problem kan lösas genom att politiker och företagare pratar med varandra. Det går att reda ut det mesta", betonade Agneta Bode (S), kommunstyrelsens ordförande i Arboga under den vandring för företagsamheten som Svenskt Näringsliv ordnade i Arboga. Här fick företagare och politiker i en annorlunda miljö prata om aktuella näringspolitiska frågor och på samma gång lära känna varandra lite bättre.
NYHET Publicerad:

Dialog under vandring ska lyfta Köpings företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT "Att vandra tillsammans är ett utmärkt sätt att lära känna varandra lite bättre. Jag tror också att en gemensam skogspromenad kan ta död på en del av de fördomar som vi politiker har om företagare och som företagare nog har om politiker", förklarade Elizabeth Salomonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Köping.
NYHET Publicerad:

Vi kan göra skillnad genom att engagera oss i unga

GÄSTKRÖNIKA Jag har ett par favoritglasögon som jag aldrig vill ta av mig. Ett par glasögon som får mig att känna stolthet, se möjligheter och ha rätt inställning. När jag tittar på Västerås som stad eller Västmanland som län så ser jag med mina glasögon saker som andra inte ser, skriver Gina Hedrén, projektledare för Trampolinen på Handelskammaren Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Siktar på att bli världens bästa personbilstekniker

YRKESLANDSLAGET Marcus Morén, 21, från Köping är en av de bästa unga yrkesutövarna i Sverige! Just nu ligger han i hårdträning för att bli bäst i världen. I augusti reser han och hela svenska yrkeslandslaget till Yrkes VM 2015 i Brasilien för att tävla i yrkeskunskap. Marcus tävlar i kategorin Automobile Technology.
NYHET Publicerad:

Friskvård som tema i daglig verksamhet

VÄLFÄRDSFÖRETAG "När vi gjorde den här satsningen kändes det helt rätt att satsa på friskvård som bas. Våra kunder här har precis som alla människor behov av att vistas ute och uppleva naturen. Vi förde diskussioner med företrädare FUB som är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. Svaret var tydligt. Kör på – detta behövs! Det måste finnas alternativ att välja på i vår egen regi" säger Annette Lundblom, Attendos verksamhetschef för LSS i Västerås.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap på riktigt – för ett mer företagsamt Västmanland

GÄSTKRÖNIKA Häromdagen noterade jag med viss förvåning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning för Västmanland. Den bild av Västmanland som landets minst företagsamma län återspeglar sig nämligen inte i min vardag, skriver Magnus Eriksson, regionchef för Ung Företagsamhet Västmanland.
NYHET Publicerad:

Snabba ryck och höga kvalitetsmål

VÄLFÄRDSFÖRETAG Q-RA med över 60 medarbetare arbetar för högtryck med alla hemtjänst- och hemsjukvårdskunder. "Vårt arbete bygger på hög kvalité och högt förtroende från våra kunder. Vi brinner för det vi gör och märks i alla delar av verksamheten" säger Mansour Nozhatzadeh, VD och delägare i Distriktssköterskegruppen Q-RA.
NYHET Publicerad:

Linus kan bli bäst i världen

YRKESLANDSLAGET 19 årige Västeråsare Linus Stengård ligger i hårdträning för yrkes VM 2015. Han kan bli bäst i världen på webbdesign. I augusti reser han och hela svenska yrkeslandslaget till Brasilien för att tävla i yrkeskunskaper.
NYHET Publicerad:

Familjeföretag tvingas lägga satsning på is

WEBB-TV Regeringens vinstutredning ligger som en våt filt över landets välfärdsföretagare. En av företagarna som ser över verksamheten är Tony Blomqvist på Personstöd i Västerås. Han har lagt en investering på daglig verksamhet på is.
NYHET Publicerad:

Fortsatta frostnätter i Västmanland

KONJUNKTUR Hushålls konsumtion har under senare år varit ensamt draglok för svensk ekonomi. Nu sker tillväxten på bredare front när företagens investeringar ökar i fler branscher och omvärldens efterfrågan stärker exporten. I Svenskt Näringslivs nya konjunkturrapport beräknas tillväxten bli drygt 3 procent såväl 2015 som 2016.
NYHET Publicerad:

Socialförsäkring i förändring

SOCIALFÖRSÄKRING Omkring 55 procent av alla sjukfall avslutas inom de tre första dagarna, därefter sker en markant minskning av sjukfall mellan dag sju och åtta. " Det är därför återkommande korttidssjukskrivningar som är det största bekymret för företagen" menar Catharina Bäck, ansvarig för socialförsäkringar på Svenskt Näringsliv, som under ett seminarium i Västerås informerade om förändringarna i socialförsäkringen.
NYHET Publicerad:

Västmanland ett u-län för nyföretagandet

GÄSTKRÖNIKA Nu har det kommit färsk statistik över nyföretagandet i Sverige. Västmanland behåller positionen som ett u-län. Det är en bekymmersam läsning för många kommuner i länet. Var finns planen för att förändra? Vem tar ansvar för frågan, undrar Håkan Freijd VD för MedTec Nordic AB och tidigare ordförande i Hallstahammar Promotion.
NYHET Publicerad:

Framgång når man genom lagarbete

SOPPLUNCH Anneli Angeling, koncernchef på Frontit, var huvudgäst när Svenskt Näringsliv bjöd på sopplunch tidigare i veckan. Det blev samtal om ledarskap, kommunikation, motivation och engagemang utifrån de erfarenheter hon samlat på sig inom såväl globala industriföretag, offentlig sektor som unga hungriga mediabolag.
NYHET Publicerad:

Nationell satsning ska vidga ungas syn på arbetsmarknaden

SAMVERKAN ”En nyckel till att minska ungdomsarbetslösheten är att unga får en större medvetenhet kring var jobben faktiskt finns”, säger Per-Arne Gulbrandsen, vd för Adecco Sverige. Därför går företaget in och stödjer den nationella satsningen Arbetsmarknadskunskap.
NYHET Publicerad:

Företagen skriker efter yrkesutbildade i Västmanlands län

ARBETSMARKNAD Ökad flexibilitet och bättre matchning mot branscherna,; en förutsättning för bättre yrkesutbildning. Under en lunch där Svenskt Näringsliv tillsammans med sina medlemmar och  medlemsföretag bjudit in riksdagsledamöter, oppositionspolitiker och kommunalråd diskuterades frågan om matchningen på arbetsmarknaden.
NYHET Publicerad:

Jag har hittat mitt kall

GÄSTKRÖNIKA 2013 blev Susanne Croner utsedd till "Västmanlands mest företagsamma människa". Det för att hon med med glöd och envishet driver sina två verksamheter, Hallstaparken och Borgåsunds Gästhamn och Café. Läs hennes gästkrönika här.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Pia Nilsson (S)

POLITIKER Endast 9,4 % av länets befolkning är företagsamma, vilket gör Västmanland till det minst företagsamma länet i hela Sverige. Vi har ställt några frågor till Pia Nilsson, socialdemokratisk riksdagsledarmot, om hur hon förbättra företagsklimatet i länet. Hur ser hon på förutsättningarna för att starta företag i Västmanland?
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap är drömmar och hårt arbete

GÄSTKRÖNIKA Våga ta steget, ha kul och undvika att trampa i fällorna. Det är grundstommen i budskapet jag försöker förmedla till de ungdomar som deltar i projektet Roligaste Sommarjobbet. Jag startade själv min företagarbana som väldigt ung, då jag är uppväxt i pappas fotostudio och umgicks med egenföretagare som var pappas vänner. Det skriver Tom Ljungqvist NyWeb AB och Sweden In Bed AB.