Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Nyheter

NYHET Publicerad:

Viktigt med inspiration till entreprenörskap i skolan

UNGA ENTREPRENÖRER Sarawut Sathin är en av Västmanlands unga företagre. Parallellet med att han studerade innovation och ekonomi vid Mälardalens högskola startade han konsultfirman Growthon tillsammans med två kollegor som ett sätt att omsätta sina kunkaper i praktiken.
NYHET Publicerad:

ELE vill ha tillbaka gymnasieingenjören

MATCHNING På tre år har ingenjörsföretaget ELE i Västerås ökat antalet anställda från 13 till 85. Omsättningen har gått från 10 till 75 miljoner. Ett problem för denna snabbväxare är att hitta lämpliga medarbetare.
NYHET Publicerad:

Rastlös entreprenör jobbar gränslöst

REGIONAL PROFIL Gerald Engström slår sig aldrig till ro. Hans företag verkar i över 100 länder, i 45 finns egna bolag. På hemmaplan vill han slå samman några småkommuner till en stor.
NYHET Publicerad:

Brobyggen med speed-dating

FRAMTIDSMÖTE Ett 40-tal företagare och nästan lika många politiker från Västmanland byggde broar i ett rasande tempo på Svenskt Näringslivs Framtidsmöte i Västerås. Speed-dating visade sig vara en framgångsrik modell för att skapa kontakter.
NYHET Publicerad:

Hallå där Kent Persson (V),

VAL 2014 Vi vill gärna känna några av länets riksdagsledamöter på pulsen inför den kommande valet. Nu har turen kommit till Kent Persson (V), att ge sina svar på hur han ser på företsgens villkor och förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Företag hindras växa – med onödigt hög arbetslöshet som följd.

REKRYTERINGSENKÄT 2014 Svårigheter att rekrytera bromsar upp företagens och Västmanlands tillväxt. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät som presenteras idag. Mismatch problematiken ligger som en blöt filt över Västmanlands arbetsmarknad och vart annat företag uppger att de har svårt att rekrytera medarbetare trots hög arbetslöshet. Ett av fyra rekryteringsförsök misslyckas helt.  Den vanligaste orsaken är brist på personer med yrkeserfarenhet.
NYHET Publicerad:

”Med en stark vilja kan man komma långt”

UNGA ENTREPRENÖRER Anna Brostram som driver Brostams design och är en av Västmanlands unga företagare. Som nyutexaminerad med en kandidatexamen i industriell design var konkurrensen om jobben hård. Annas engagemang för design och formgivning gjorde att hon inte kunde tänka sig att jobba med något annat, alternativet var därför att starta eget.
NYHET Publicerad:

”Utskällningen fick mig att starta eget”

SVERIGE TAR MATCHEN Från kommunanställd till egenföretagare. Sedan 2008 är Liena Ljungströms kulturcafé i Sala ett av alla de småföretag som får Sverige att gå runt.
NYHET Publicerad:

Hallå där Roger Haddad (FP)

VAL 2014 Vi vill gärna känna några av länets riksdagsledamöter på pulsen inför den kommande valet. Här ger Roger Haddad (FP), svar på några frågor om hur han ser på företsgens villkor och förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Mer jämställt med Rut-avdrag!

FÖRETAGSBESÖK Rutavdraget har blivit var mans avdrag säger Ivan Bengtsson grundare av Putsarkungen i Västerås. ROT- avdraget möjliggör ju endast för de som äger sin bostad eller bostadsföreningar, inte för de som hyr sitt boende men Rut-avdraget kan du ju använda nästan som du vill i ditt hem.
NYHET Publicerad:

Utan vinst inget företag

HALLÅ DÄR Rebecca Rosendahl och Johanna Lahed som nu har drivit sitt UF-företag COEPI UF en tid. Vi träffar tjejerna på nytt för att se hur det gått för dem.
NYHET Publicerad:

Västeråsföretagare stoppas efter 15 år

FÖRETAGSKLIMAT I 15 år har André Axelsson anordnat aktiviteter i ett populärt friluftsområde, Björnö, i Västerås. Men nu stryper kommunen hans möjligheter med motiveringen att det blir för trångt på ön. "Kommunen slår undan fötterna på min verksamhet", säger André Axelsson.
NYHET Publicerad:

Sänkt skatt ger mer
välfärd = sant

KOMMENTAR Sänkt skatt ger mer välfärd = sant
NYHET Publicerad:

Med doft av trivsel kommer man långt

HALLÅ DÄR Stort Grattis till Kosmodrivna Hagalidsgården som vunnit Västerås Stads Folkhälsopris 2013. Årets folkhälsopris hade temat ”restauranger som serverar den goda lunchen på äldreboendet”. Hagalidsgården samt Attendos Tujagården och Västerås Stads Herrgärdets Servicehus var de tre uttagna finalisterna. Efter besök från juryn som tittade på hela menyn och restaurangsmiljön och trivseln stod det klart att Hagalidsgården utsetts till vinnare.
NYHET Publicerad:

Vi tar tempen på företagsamheten i Västmanland

FÖRETAGSAMHET Vem älskar inte företag och företagsamma? Men vilka är de egentligen? I debatten och från politiken hörs oftare och allt högre att fler företagsamma är Sveriges väg framåt. Allt från sysselsättning, försvagad konkurrenskraft till bättre välfärd kan och ska lösas med fler och växande företag. Svenskt Näringslivs presenterar idag mätningen av den svenska företagsamheten.
NYHET Publicerad:

Våga vara chef

FÖRETAGARMÖTE Att vara chef, och våga vara det fullt ut, är bland det svåraste och viktigaste som finns. Ledarskapet avgör i allra högsta grad hur det går för ett företag. Lars Nilsson från ALMEGA och Lars Svorse från Lövudden Akademien delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter vid ett möte för Svenskt Näringslivs medlemmar.
NYHET Publicerad:

Högtryck för Västmanlands företag

KONJUNKTUR Tillväxten i svensk ekonomi stärks allt mer. Efter flera turbulenta år övergår ekonomin till ett mer normalt förlopp. Ekonomin växer med 2,5 procent i år och 3,4 procent 2015 enligt Svenskt Näringslivs nya konjunkturprognos. Stärkt av stigande inkomster och låga räntor är det hushållens konsumtion som leder uppgången.
NYHET Publicerad:

Fagersta kommun överger valfriheten

LOV Efter tre år väljer nu Fagersta kommun att avveckla LOV (Lag om valfrihetssystem) inom hemtjänsten. ”Vi har i dag 272 personer som beviljats hemtjänst, av dem har samtliga valt kommunen. Det finns en viss kostnad att ha ”loven” rullande och dessa pengar vill vi hellre använda i verksamheten”, förklarar kommunalråd Stig Henriksson.
NYHET Publicerad:

Västeråsföretagare stoppas efter 15 år

FÖRETAGSKLIMAT I mitten av december i fjol fick företagaren André Axelsson i Västerås en julklapp han helst velat vara utan. Västerås stad säger upp hans kontrakt och stoppar det mesta av den verksamhet han bedrivit i 15 års tid på friluftsområdet Björnö. "Jag kommer att bli tvungen att säga upp mina anställda och är ytterst tveksam om jag kan fortsätta över huvudet taget", säger han besviket.
NYHET Publicerad:

Bakläxa för Västmanland

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Idag presenterar Svenskt Näringsliv svaren från den senaste enkätundersökningen av det lokala företagsklimatet. Totalt har 31 000 företagare har satt betyg på hemkommunens företagsklimat.