Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Turbulens som kräver nya lösningar och reformer

SEMINARIUM Det är en ovanligt turbulent tid konstaterade David Ahlin från Ipsos när han föreläste om aktuellt i politiken för medlemsföretag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Höjd arbetsgivaravgift kostar ICA Grytan en miljon

JOBBSKAPARE För ICA Grytan i Västerås innebär den slopade ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften att företagets kostnader stiger med nästan en miljon per år. För 19 av butikens 50 medarbetare har den lägre arbetsgivaravgiften varit aktuell.
NYHET Publicerad:

ABB-chefen ser mångfald som en stor konkurrensfördel

ARBETSMARKNAD "Mångfald är en stor konkurrensfördel, både för arbetsklimatet och för affärerna. En arbetsplats måste spegla samhället som helhet" säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.
NYHET Publicerad:

Tony gick från maskiner till människor

JOBBSKAPARPODDEN Tony Blomqvist trivdes otroligt bra som försäljningschef på ett maskinföretag. Assistansföretaget Personstöd Mälardalen var ju mammas hjärtebarn. Men så fick mamma erbjudandet om att bli uppköpt - ville de verkligen sälja? I det här avsnittet av Jobbskaparpodden berättar Tony Blomqvist om en häftig resa som resulterat i 280 anställda. Lyssna! 
NYHET Publicerad:

Företagen spelar huvudroll i dokumentär om klimatutmaningen

MILJÖ I Svenskt Näringslivs första dokumentärfilm tar man sig an världens stora miljö- och klimatutmaningar. ”Det är viktigt att visa vilken viktig roll företagen har för en hållbar utveckling”, säger Nicklas Skår om filmen som nu ska visas för företagare och andra intresserade.
NYHET Publicerad:

Här är finalisterna! Var med och avgör vinnaren

MEST FÖRETAGSAMMA 2015 Markus & Nicolai, Daniel , Isabell & Fredrik, Mathias & Ulrika och Doris är några av vår regions mest företagsamma människor. Vi tycker alla är värdiga vinnare men nu är det du som avgör!
NYHET Publicerad:

Driver bageri med egen filosofi kring hur bröd ska bakas

FINALIST ”Mina framgångar beror på att jag är mig själv, att jag faktiskt gör det jag själv gillar. Jag kör mitt eget race och litar på min magkänsla. Jag springer inte efter lättfångade idéer utan gör det jag känner är rätt” säger Doris som driver Kopparlundens bageri och nu nominerad till en av Västmanlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Skapat ett lyckat helhetskoncept i måleribranschen

FINALIST Isabella och Fredrik driver företaget Samuelssons måleri som erbjuder måleri och servicetjänster. Företaget funnits i familjen i flera generationer och nu är det syskonen som håller traditionen levande. Genom glädje och engagemang skapar de attraktiva arbetsplatser i Arboga och Västerås. Tillsammans är den en av finalisterna i Västmanlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Framtidens omsorg med kunden i fokus

FINALIST "Vi är ett nytänkande företag som vill skapa trygghet och mening för våra äldre, inom en bransch vars traditionella arbetssätt är ifrågasatt just nu" säger Mathias och Ulrika som driver Framtidens omsorg. Tillsammans är de nominerade till finalist i Västmanlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Driver butik med stort hjärta

FINALIST ICA-sonen driver butik med mycket själ och hjärta. Rötterna finns kvar i fotbollsvärlden, och idrottens värderingar och grundtanke om teamwork genomsyrar hela verksamheten på ICA Vallby. Daniel Özer är en av finalisterna i Västmanlands mest företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Sätter Köping på surdegskartan

FINALIST "Vi vill vara en destination, något man väljer att åka till. Vi vill att våra vackra miljö som vi är i ska upplevas av många människor" det är målet för Markus och Nicolai som driver Skeppshandelns Stenungsbageri. Nu är de båda nominerade i tävlingen Västmanlands mest  företagsamma människa 2015.
NYHET Publicerad:

Utebliven kritik är inte beröm nog

SEMINARIUM -Får vi inget skäll har vi gjort ett bra jobb. En del anställda tvingas nöja sig med den formen av beröm, men medarbetare behöver bli bekräftade på riktigt. Bekräftelse är en hörnpelare i allt ledarskap. Det förklarade Lars Svorse från utbildnings- och konsultbolaget Lovak på Svenskt Näringslivs seminarium i Västerås om ledarskap för varaktig framgång.
NYHET Publicerad:

Lönsamma företag har rätt styrning

SEMINARIUM Att driva företag handlar om att välja och att välja bort. Hur vet man då att man väljer rätt strategi och hur vet man att man mäter rätt saker? En av lösningarna kan vara att skaffa sig en styrelse med rätt fokus. En fokus som skapar värde åt företaget. En styrelse som ägnar sig åt strategiarbete snarare än kontroll.
NYHET Publicerad:

Superentreprenören från Bosnien byggde upp ny tillvaro i Västerås

JOBBSKAPARE För 23 år sedan kom Enes Bilalovic från krigets Bosnien till Sverige och Västerås fast besluten att skapa en ny tillvaro för sig själv och sin familj. Tre veckor efter det att uppehållstillståndet var beviljat hade han jobb på det som då hette Skultuna Folie. Något år senare var Enes Bilalovic egen företagare i sitt nya hemland.
NYHET Publicerad:

Industriföretag söker unga med ljus och lykta

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Recotech i Arboga har medvind. Företaget söker nytt folk med ljus och lykta. Men det är svårt att hitta kompetensen och vd Bo Martin Tell är orolig. ”Dagens unga tror inte på tillverkningsindustrin", säger han. Men i en ny rapport visar industrin framfötterna. Bland andra Almega, IF Metall och Teknikföretagen lyfter fram en dynamisk expansion med yrken som ställer krav på kreativitet, designkunnande och innovation.
NYHET Publicerad:

Var skapas jobben?- Fråga jobbskaparna

KOMMENTAR När vi frågar vår företagarpanel hur de kommer påverkas av de aviserade skattehöjningarna säger Tre av fyra företagare att det kommer leda till att de kommer anställa färre medarbetare i sina företag i framtiden. Det är ett underbetyg till en budget och en regering där utgångspunkten var att beslut skulle ta hänsyn till hur sysselsättningen påverkas. Påverkan finns där men de flesta hade nog uppfattat att det skulle påverka sysselsättningen positivt, inte tvärt om.
NYHET Publicerad:

Dialog för bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Raymond Jennersjö, näringslivsutvecklare i Kungsör! Kungsör är en av de sex kommuner i länet som klättrat uppåt i Svenskt Näringslivs ranking. Kommunen uppvisar framför allt en klar förbättring gällande kommunens service och tillämpning av lagar och regler. Hur har ert arbete sett ut under året?
NYHET Publicerad:

Mästarmöte i Köping

UTBILDNING Otippat möte på Ullviskolan, en bryggerimästare möter en mekarmästare. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup träffar Marcus Morén, en tidigare elev, och nu också europamästare i personbilsteknik. Det ska snackas yrkesutbildningar.
NYHET Publicerad:

"Jag måste få hjälp att hjälpa"

VARDAGSJOBBEN På Daniel Özers Ica Nära-butik finns det mängder med uppgifter som aldrig hinns med, samtidigt som det finns mängder med arbetslösa unga, lågutbildade och nyanlända svenskar i landet. ”Det måste bli lättare att erbjuda vardagsjobb, jag hade kunnat ge upp till fem personer ett arbete”, säger han.
NYHET Publicerad:

"Get digital or die trying"

SEMINARIUM Det enda som är konstant är den ständiga förändringen. Världen förändras, teknologin förändras och människorna förändras. Då räcker inte magkänslan för att fatta beslut om marknadsföringsinsatser. Det fastslog Arash Gilan vid Svenskt Näringslivs seminarium i Västerås om digital marknadsföring.