Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Oförutsedda kostnader skapar osäkerhet inför framtiden

MEDFINANSIERING Regeringen planerar att införa ett så kallat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna. Enligt det förslaget som regeringen presenterat ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar. Vi har frågat företagare i Västerås vad man tycker om förslaget
NYHET Publicerad:

Samarbete och miljöhöjd skapar tillväxt hos Forslund

FÖRETAGSBESÖK Tvätt branschen ligger långt fram när det kommer till miljöhänsyn och det är branschen själva som driver utvecklingen mot mer effektiv och miljövänliga användning både när det kommer till energi, tvättmedel och energiåtervinning. "Jag visste inte att företagen var så intresserade av miljöfrågor, och det är positivt att man kan se det som en konkurrensfördel" säger Anna Thunell kommunalråd för miljöpartiet som nyligen besökte Forslunds Tvätt.
NYHET Publicerad:

Skrota förslaget

SOCIALFÖRSÄKRING Regeringen planerar att införa ett så kallat medfinansieringsansvar för sjukpenningen för arbetsgivarna. Enligt det förslaget som regeringen presenterat ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukpenningen för medarbetare som varit sjukskrivna längre än 90 dagar.
NYHET Publicerad:

Anställningsregler oroar

SEMINARIUM Ola Brinnen, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, gick vid ett fullbokat seminarium i Västerås igenom vad som gäller när arbetsgivare behöver anställa och säga upp personal. Engagemanget från åhörarna var stort och frågorna många.
NYHET Publicerad:

Budgeten straffar dem som skapar jobb

VÅRBUDGETEN "Det saknas en uthållig jobbpolitik som tar tag i Sveriges strukturella problem. Istället straffas de som skapar jobben". Det säger Jonas Frycklund, tf chefekonom på Svenskt Näringsliv, i en kommentar till regeringens vårbudget.
NYHET Publicerad:

Flera ungdomar bör driva UF-företag

GÄSTKRÖNIKA "Att dagens ungdomar är framtidens entreprenörer är ett faktum. Intresset för ungt entreprenörskap ökar, vilket bekräftas av rekordåret för Ung Företagsamhet i Västmanland. Trots det finns det mycket som kan förbättras för att gynna företagandet redan vid tidig ålder. Att införa entreprenörskap som ett obligatoriskt grundämne i skolan är ett sätt att få ungdomarna att utvecklas samtidigt som det gynnar samhället i längden." Det skriver Lucas Solteiro, VD för Lunchie UF, som utsågs till Årets Bästa UF-företag i Västmanland 2016 i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Industrins märke måste bli tak

DEBATT Industrins parter har nu satt riktmärket för hur stora kostnadsökningarna får bli i årets avtalsrörelse. Flera fackförbund inom LO har med Byggnads i spetsen dock lagt omfattande varsel om stridsåtgärder för att försöka driva igenom krav som spräcker märket och utmanar den svenska modellen.
NYHET Publicerad:

Teknikutveckling och digitalisering förändrar jobben

REKRYTERING Ny teknik och digitalisering förändrar nu jobb och kompetenskrav i snabb takt. I ett av fyra företag har kompetenskraven förändrats i hög utsträckning eller helt och hållet under de senaste fem åren. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät med svar från mer än 6 000 företag, varav 243 företag i Västmanlands län.
NYHET Publicerad:

Nyanlända hjärtefråga för handlare Özer

ARBETSMARKNAD Företagaren Daniel Özer ser det som en medborgerlig plikt att hjälpa nyanlända. Hittills har han anställt tre och fler är på gång. "Dagligen ser jag på nära håll hur unga, nyanlända och utrikes födda saknar en plats i tillvaron. Därför är det viktigt att vi hjälps åt och bidrar med möjligheter till arbete och försörjning", säger han.
NYHET Publicerad:

Ha flåset i nacken

ENTREPRENÖRSKAP Fahrim Shirinzade utnämndes nyligen av Ung företagsamhet och Svenskt Näringsliv till Västmanlands UF-Alumni 2016. Vi träffade Fahrim för att gratulera till utnämningen.
NYHET Publicerad:

Osäkerhet och dribblande påverkar företagen

FÖRETAGSKLIMAT 40 000 kr dyrare per person och år för vår personal som är under 26 år, det är en verklighet som Stanislav Arih företagare och ägare i Ecoklimat Norden har att förhålla sig till. Höjningen av arbetsgivaravgiften är ju direkt improduktiv menar han.
NYHET Publicerad:

Miljonbesparing när företag tar över parkskötseln i Västerås

KONKURRENS I höst – den 1 oktober närmare bestämt – tar Västmanlands Fastighetsskötsel AB över gatu- och parkskötseln i de östra delarna av Västerås. Den verksamheten har Västerås stad hittills drivit i egen regi.
NYHET Publicerad:

Lemne: Succé för Gilla företagsamhet

WEBB-TV Carola Lemne, vd, sammanfattar i en studiointervju kampanjen Gilla #företagsamhet med orden: ”Den är enormt positivt mottagen.”
NYHET Publicerad:

Visst gillar vi företagsamhet

GILLA #FÖRETAGSAMHET Gilla Företagsamhet samlade rekordstort antal politiker och företagare från hela länet. Det är ett initiativ runt om i landet. Det märktes tydligt när mer 30 inflytelserika politiker och 50 företagare från hela Västmanland samlades i Västerås under fredagen. Mötet var starskottet för ett gemensamt forum för diskussion om företagsamhet. Inte sällan stannar många tankar just vid att vara tankar. Men nu skulle de fram i ljuset. Det blev rejäla tag i diskussionerna på temat Gilla Företagsamhet i praktiken och politiken.
NYHET Publicerad:

Företagsamma möten i affärer och i shoppingcenter

GILLA #FÖRETAGSAMHET Gör det enklare att skapa jobb – det budskapet mötte affärs- och kafékunder under lördagen. Närmare 50 näringsidkare i Västmanland: Västerås, Hallstahammar och i Köping samtalade om företagsamhet och företagandets villkor under lördagen. "Det är viktigt att visa att det är i företagen vi kan göra skillnad" säger Erik Schartau, Ica skrapan.
NYHET Publicerad:

En stor utmaning att hitta personal med rätt kompentens

GILLA #FÖRETAGSAMHET När företagsamma människor vågar förverkliga sina idéer och utveckla sina företag så skapas det jobb i Sverige och det behöver vi mer av. Men vilka förutsättningar har företagsamheten att växa idag? Vi frågar företagare i Västmanland vad de behöver för att växa och skapa fler jobb.  Idag har vi kommit till Fredrik Samuelsson och Isabella Andersson driver familjeföretaget Samuelssons Måleri i Arboga och Västerås.
NYHET Publicerad:

Företagarkritik mot myndighetsinformation

ARBETSMILJÖ Den sista mars träder en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö i kraft och inför detta har Arbetsmiljöverket gått ut med ett brev till alla Sveriges arbetsgivare med information om den nya föreskriften och vad som ligger bakom. En del företagare har reagerat på utskicket.
NYHET Publicerad:

Sveriges minst företagsamma befolkning – Västmanland

FÖRETAGSKLIMAT Företagsamheten stiger i Sverige, och så också i Västmanland. Men trots att 9,5 procent av Västmanlands befolkning startar företag, sitter i en styrelse, eller äger ett företag är vi alltså sämst i Sverige. Rikssnittet ligger på 12,3 procent. Mest oroande är att när det kommer till den yngre generationen är företagsamheten oförändrad.
NYHET Publicerad:

"Jag tänker globalt och agerar lokalt"

FÖRETAGSAMHET Västmanland tillhör ett av de län med minst andel företagsamma. Varför är det så? Daniel Özer tillhör de företagsamma, till och med så företagsam att han nyligen röstades fram till Västmanlands mest företagsamme 2015. Han menar att en stark genuin framtidstro och positiva förebilder är a och o, och så klart att kommunerna i större utsträckning vårdar sina företagsamma.
NYHET Publicerad:

Sämst kan bli bäst – om vi alla är med!

KOMMENTAR I dagarna har Svenskt Näringslivs årliga företagsamhetsmätning släppts. Det är en mätning som kort tar pulsen på hur företagsamheten utvecklas och mår i landets alla län och kommuner. En mätning som brutalt och statistiskt visar på hur många människor som driver och leder företag i våra kommuner. Brutalt ja, därför att den verkligen sätter fingret på Västmanlands svaghet.