Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Nyheter

NYHET Publicerad:

Giseles appar ska förändra människors liv

ETT VÄLKOMNADE SVERIGE - Med mina företag vill jag förändra människors liv. Mitt motto är att ingenting är omöjligt. Problem är till för att lösas, säger entreprenören Gisele Mwepu, som sedan 2012 driver två företag med Västerås som bas och med både närområdet och världen som marknad – Soft Solutions Partner AB och Okapi Finance International AB.
NYHET Publicerad:

Politiska förslag hämmar viljan att anställa

ENKÄT Slopat tvåundantag i LAS och begränsningar av möjligheten att visstidsanställa är exempel på politiska förslag som allvarligt minskar viljan att anställa hos företagen. Det visar en enkät från Svenskt Näringsliv. Företagaren Marianne Ohlson kallar förslagen för skrivbordsprodukter. ”De som har skrivit förslagen har ingen koll på hur företag fungerar”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Brott - en del av vardagen

SEMINARIUM 20-talet företagare träffades för att diskutera brottslighet mot företagen på ett seminarium med Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. Handfasta råd och tips om hur man kan förebygga den brottslighet som företag utsätts för var uppskattat och gav upplopp för såväl frågor som känslor.
NYHET Publicerad:

Lärlingssystem i världsklass - så gör tyskarna

LÄRLINGSSYSTEM Hur får man Europas lägsta ungdomsarbetslöshet? I Tyskland ligger man bra till och många pekar på det tyska lärlingssystemet som en avgörande faktor. Systemet bygger dock på en över hundraårig tradition som gör det svårt för ett land som Sverige att kopiera det rakt av. Lärlingssystemet är mer än bara en utbildningsfråga och vill vi i Sverige dra samma nytta utav fler i lärlingsutbildning krävs ett helhetsgrepp anpassat till svenska förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Nomineringsrekord i Västmanland - juryarbete pågår

VÄSTMANLANDS MEST FÖRETAGSAMMA Totalt 90 personer nominerades till att bli årets mest företagsamma människa i Västmanland, vilket är ett angenämt rekord. Finalisterna är företagare som vågat ta risken att anställa för att kunna utveckla sina bolag. Nu pågår ett intensivt juryarbete med att sålla fram de finalister som allmänheten sedan ska rösta fram en vinnare från.
NYHET Publicerad:

Moréns succé – silver i EM

YRKES-EM Höga förväntningar och ett tufft schema. Dessa förutsättningar tacklade Marcus Morén, 21, från Köping på absolut bästa sätt. Han lyckades ta en silvermedalj i Automobile Technology-kategorin på yrkes-EM i Lille, och var en ynka poäng ifrån att sluta först. "Jag är riktigt nöjd", säger han. 
NYHET Publicerad:

Rekordlots för nyanlända

ETT VÄLKOMNADE SVERIGE Etableringslotsen Samuel Dag i Västerås ställer ordentliga krav på de nyanlända personer som är inskrivna hos Back To Work. Resultaten låter inte vänta på sig. Ungefär 40 procent – en mycket hög andel i sammanhanget – får jobb och kan på allvar komma in i det svenska samhället. Men Samuel Dag vill också öka kraven på etableringslotsarna för att få bort lycksökarna.
NYHET Publicerad:

Ett välkomnande Sverige

ÖPPENHET Sverige är bra men kan bli bättre. Gör sällskap med Michael Treschow, Carola Lemne, Jacob Wallenberg, Mats Ågren, Susanne Edh och Magnus Westher och många andra och ta ställning för ett öppet och välkomnande Sverige!
NYHET Publicerad:

"Långsiktiga villkor viktigt för vår välfärd"

MÖTE MED POILITIKEN Flera företagare från Västmanland har under det senaste halvåret träffat riksdagspolitiker från hela länet och lyft viktiga företagarfrågor. En av dessa är Mats Ågren, VD på Imål AB som är ett event och ljud- och scenbolag verksamt i Västerås.
- Jag  anser att en bra diskussioner kring företagandets villkor är viktiga och att vi företagare har en stor uppgift i att informera våra politiker om vår verklighet, säger Mats.
NYHET Publicerad:

Ett mer medvetet studieval för en bättre matchad arbetsmarknad

RAPPORT Företag i många branscher skriker efter arbetskraft samtidigt som arbetslösheten bland unga och nyutbildade är hög, hur går det ihop? Problematiken berörs i rapporten ”Det ogrundade valet: En rapport om utbildningssystemets roll i missmatchen”, där det omedvetna studievalet läggs fram som en potentiell orsak till missmatchen.
NYHET Publicerad:

Var fanns jobbskaparna i regeringsförklaringen?

SVERIGES NYA REGERING Vår nya statsminister, Stefan Löfven, har just avgett sin regeringsförklaring. Det som sägs och det som inte sägs här ger en fingervisning om hur den kommande budgeten kommer att se ut. Stefan Löfven vill stärka välfärden på olika sätt men nämnde inte dem som finansierar den, jobbskaparna.
NYHET Publicerad:

Nominera Västmanlands mest företagsamma människa 2014 nu!

NOMINERA NU Nomineringarna trillar in till årets omgång av Västmanlands mest företagsamma människa 2014. Men vi är helt säkra på att det finns fler! Kanske är det du själv som tagit ett extra företagsamt kliv, någon i din närhet eller en person du inte alls känner – någon som vågat dra igång en ny verksamhet, anställt eller utvecklat sitt företag.
NYHET Publicerad:

”Det här jobbet är en förmån”

UNG FÖRETAGSAMHET i Västmanland har fått en ny regionchef. Magnus Eriksson ser det som en förmån att få arbeta med företagsamma ungdomar och lärare. Och han vill gärna att fler av länets företag sponsrar Ung Företagsamhet.
NYHET Publicerad:

Tror på en ljus framtid för Surahammar som företagskommun

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT Efter 24 år inom vården valde Eva Holmgren att byta yrkesinriktning och samtidigt bli egen företagare. Sedan 2008 äger och driver hon Present & Tyg i Surahammar AB. Därmed har hon gjort sin stora hobby till en bärkraftig affärsidé.
NYHET Publicerad:

Västmanlands mest företagsamma människa 2014

DAGS ATT NOMINERA Jobb skapas av människor – av företagsamma människor som satsar och investerar, som vågar anställa, utveckla, styra om och ta konsekvenserna när allt inte går som det ska.
Nu riktar vi ljuset mot Västmanlands mest företagsamma människor 2014. Vi söker förebilder som är värda att hyllas. Förebilder som ser möjligheter, som anställt sig själva och andra. Vilka företagsamma förebilder har du i din närhet? Kanske är det du själv?
NYHET Publicerad:

”Jag började grina när jag fick beskedet”

VINNARE Uppmuntran, glada tillrop från okända människor och ett starkare varumärke är några konsekvenser av förra årets seger för Hallstahammarprofilen Susanne Croner.
NYHET Publicerad:

Tankar hos en företagare efter valet

EFTER VALET Det råder ovisshet efter valet. Hur tänker företagare i dag om det? Ivan Bengtson är driftansvarig på Putsarkungen, ett städföretag inriktat på fönsterputsning. Han anser att den politiska situationen är mycket ovis och oroande just nu.
NYHET Publicerad:

Surahammars företagare har börjat prata med varandra

LOKALT FÖRETAGSKLIMAT - Surahammar är på rätt väg. De flesta förstår att det är välmående företag som skapar välstånd. Kommunens näringslivsarbete har fått mer företagstänk i sig, beslutsvägarna är korta och företagarna har börjat prata med varandra och samarbeta på ett sätt som inte skett tidigare, säger Hasse Niva på Moon Radio AB i Surahammar.
NYHET Publicerad:

Teknikstipendium får UF:are från Västerås att starta eget

UNG FÖRETAGSAMHET Lisa Rooth, Malin Eklund, William Stenberg och Tobias Skarhed tilldelas Ung Företagsamhets Teknikstipendium från Ljungbergsfonden. Under läsåret 2013-2014 drev de tillsammans UF-företaget Sätt Dig UF på ABB Industrigymnasium i Västerås. De går nu det sista året på gymnasiet och har bestämt sig för att ombilda sitt UF-företag till ett riktigt aktiebolag.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en ny reformvåg

VALET Snart tillträder en ny regering. Dess viktigaste uppgift blir att skapa förutsättningar som gör att Sverige fortsätter att vara ett bra land att leva och verka i. Det skriver vd Carola Lemne.