Ett gott skratt förbättrar vårdkvaliteten

NYHET Publicerad

VÅRDFÖRETAG Pia Sjölund, verksamhetsansvarig på Kosmodrivna Hagalidsgården i Västerås är väldigt tydlig. - Trivs våra medarbetare på jobbet ökar det kvaliteten i vården. Skrattar vi ofta på jobbet, tillsammans och med våra boende, gör vi ett bra jobb menar Pia.

Pia som nyligen börjat sin tjänst på Hagalidsgården, ett demensboende med 32 boende ser därför som sitt viktigaste uppdrag att synliggöra personalen och få all personal att se sambandet mellan sitt engagemang och arbetsglädje till ökad vårdkvalitet.

 

- Vi ska genom våra medarbetares engagemang vara ett av de företag som är ledande inom demensvård menar Pia och medarbetarna är därför den allra viktigaste pusselbiten.

Kosmo som är ett privatdrivet företag är etablerade från Uppsala i norr till Skåne i söder.

Företagets vision är att ” alla människor, oavsett ålder, sjukdom eller funktionshinder, har behov av att få känna värme och omtanke, gemenskap och trygghet; att få känna att någon lyssnar och visar respekt; att få känna sig hemma, att få äta och dricka det man tycker om; att få känna värdighet och livsglädje”.
- För oss på Kosmo ser vi det som grundläggande, alla vill känna sig trygga, respekterade och ha en meningsfullhet i vardagen. Vi som personal besöker ju våra kunder i deras hem och det är deras behov som styr vår verksamhet menar Pia

Att tillfredsställa dessa behov är grunden för Kosmos verksamhet. Det framgår också av företagets namn KOSMO – Kropp Och Själ Med Omtanke.Pia Sjölund som har ett långt förflutet både inom landstings- och kommunalverksamhet men också som politiker där hon bland annat varit ledamot i Västerås Stads äldrenämnd menar att debatten kring vårdföretag i dag blivit missriktad.

- Vårdkvaliteten handlar inte om det är privat eller offentlig verksamhet eller om vinst eller inte, utan det handlar om ledarskap, organisation och tydlighet men också om viljan om att vilja utveckla vården och dess kvalitet.

 

- Många gånger blir det laddat när vi talar om vårdutveckling, det handlar ju inte om att någon utförare eller medarbetare inte gjort saker bra utan att samhället och vårdbehoven förändras i kombination med ökat inflytande för individen. Av den anledningen är det mycket viktigare och angelägnare att diskutera om hur vi möter framtidens vårdbehov säger Pia

- Vårddebatten är för viktig för att bara fokusera på och handla om vinst eller privat eller inte. Debatten borde istället handla om Kvalitet!

Nyheter

NYHET Publicerad:

Stjärnstatus i skamfilad säljbransch

REGIONAL PROFIL Genom Key Solutions får William Moulod chansen att ge ungdomar en karriär och en stärkt självkänsla. Säljföretaget har gått i bräschen med sitt långsiktiga tänkande. Resultatet är låg personalomsättning och trogna kunder.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap banar väg för andra engagemang

REGIONAL PROFIL Hon vågar ta plats, medger att hon har haft flyt och har näsa för när möjligheter uppstår. Möt franchiseföretagaren Marianne Ohlsson från Västerås.
NYHET Publicerad:

Erfarenhetsutbyte mellan företagare

LÖNESÄTTNING Svenskt Näringsliv bjöd tidigare i veckan in företagare till ett seminarium med fokus på lönesättning. Edel Karlsson Håål och Susanne Spector från Svenskt Näringsliv i Stockholm samt Marinne Ohlson på Gina Tricot fanns på plats för att diskutera individuell lönesättning och tuffa beslut.
NYHET Publicerad:

Under valrörelsen talade alla partier om betydelsen att få fler jobb i Sverige.

KOMMENTAR Några talade till och med om jobbskaparna, det vill säga om de personer som med sitt mod startar, driver och utvecklar företag, de som anställer. Några partiföreträdare verkade förstå att det bakom varje företag finns en människa av kött blod. En människa som sett affärsmöjligheter och som kanske till och med tagit risker för att förverkliga dessa möjligheter.
NYHET Publicerad:

Repay satsar på unga

FÖRETAGSBESÖK Blott 26 år tvekade inte Robin Lundqvist en sekund på att tacka ja till jobbet som platschef på Repay i Sala. Trots att han inte kände någon på orten så sålde han sitt boende och flyttade från släkt och vänner. "Företaget har faktiskt två andra platschefer som är yngre än mig", säger Robin.
NYHET Publicerad:

Våga ta det nödvändiga samtalet

FÖRETAGARMÖTE De flesta arbetsplatser drabbas någon gång av konsekvenser av missbruk och beroende. Det kan vara medarbetare som kommer sent, missar dead-lines eller på andra sätt inte fungerar som tidigare. Vi bekymrar oss och ser att en medarbetare mår dåligt. Det är enklare att prata om istället för med. Förr eller senare måste du som chef ta det här samtalet. Hur kan du göra det på ett bra sätt?
NYHET Publicerad:

Var med och avgör – rösta nu!

VÄSTMANANDS MEST FÖRETAGSAMMA MÄNNISKA Gisele, Roger, Henrik, Tony och Mia – så heter de utvalda finalisterna som vår jury valt ut bland alla nominerade i Västmanlands mest företagsamma människa 2014. Nu är du med och avgör vem som vinner.
NYHET Publicerad:

Gisele ger inte upp i första taget

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "Om du tror på dig själv och har en stark vilja kan du förverkliga dina drömmar. Även om du bara når halvvägs eller misslyckas helt så har du lärt dig något inför framtiden, säger Gisele Mwepu. Hon är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Tony uppmanar till helhjärtad satsning

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 Om du tror på din idé så ska du satsa helhjärtat på den. Du måste våga ta steget. Det är Tony Blomqvist, vd och en av ägarna till Personstöd Mälardalen, råd till alla som funderar på att bli företagare. Han har utsetts till finalist i Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

"Lär av dina misstag"

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 I Sverige är det tyvärr fult och skamligt att misslyckas. Jämför med USA där det nästan är en merit att ha gjort konkurs. Det viktiga är att man lär sig något av misstagen. Det säger Mia Hultgren på balkongföretaget TBO Haglinds i Arboga. Hon är en av fem finalistern i Svenskt Näringslivs tävling Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

"Våga gå din egen väg"

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "En entreprenör måste våga gå sin egen väg utan att fokusera alltför mycket på vad omvärlden säger. Håll fast vid en idé som du själv tror på så länge den inte är bevisligen dålig, säger Henrik Eriksson på ingenjörsföretaget ELE i Västerås. Han är en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Västmanlands läns mest företagsamma människa 2014
NYHET Publicerad:

"Den som är företagsam blir aldrig riktigt nöjd"

MEST FÖRETAGSAMMA 2014 "En företagsam människa måste brinna för att göra affärer och våga ta risker. Det handlar också om att aldrig vara riktigt nöjd ", säger Roger Berggren, vd och ägare till Fårbo Mekaniska AB i Fagersta och har i dagarna utsetts till en av de fem finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Västmanlands län mest företagsamma människa 2014.
NYHET Publicerad:

Gasellfart för Firas Ahmed och hans HVF Transport

ETT VÄLKOMNADE SVERIGE Gasellfart är det som gäller för HVF Transport AB i Västerås. Firas Ahmed startade sitt företag 2007. Förra året omsatte HVF 106 miljoner. I år pekar det mot 174 miljoner. Antalet anställda har under samma tid mer än fördubblats – från 130 till 290.
NYHET Publicerad:

Vintertid för Västmanland

KONJUNKTUR Negativt avvaktande så kan den Västmanländska konjunkturen sammanfattas. Företagen i Västmanland signalerar att en något avmattad produktion, investerings och anställningstakt skett under det senaste halvåret. Det framkommer i Svenskt Näringslivs företagarpanel för 3 kvartalet 2014.
NYHET Publicerad:

Miljöföretagare tack vare sina stövare

FÖRETAGSBESÖK Axon miljöteknik AB är ett svenskt miljöföretag som utvecklar och tillverkar egna produkter för rening av vatten från olja och tungmetaller. De har ett eget system för att detektera olja i vatten såväl före som efter rening. Företaget är beläget i Sala och startades 2000 av Per Axelson. Per kom på och utvecklade sin produkt tack vare sina stövare. "Med stövare får man många ensamma timmar i skogen och då också tid att fundera" säger han.
NYHET Publicerad:

Giseles appar ska förändra människors liv

ETT VÄLKOMNADE SVERIGE - Med mina företag vill jag förändra människors liv. Mitt motto är att ingenting är omöjligt. Problem är till för att lösas, säger entreprenören Gisele Mwepu, som sedan 2012 driver två företag med Västerås som bas och med både närområdet och världen som marknad – Soft Solutions Partner AB och Okapi Finance International AB.
NYHET Publicerad:

Politiska förslag hämmar viljan att anställa

ENKÄT Slopat tvåundantag i LAS och begränsningar av möjligheten att visstidsanställa är exempel på politiska förslag som allvarligt minskar viljan att anställa hos företagen. Det visar en enkät från Svenskt Näringsliv. Företagaren Marianne Ohlson kallar förslagen för skrivbordsprodukter. ”De som har skrivit förslagen har ingen koll på hur företag fungerar”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Brott - en del av vardagen

SEMINARIUM 20-talet företagare träffades för att diskutera brottslighet mot företagen på ett seminarium med Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. Handfasta råd och tips om hur man kan förebygga den brottslighet som företag utsätts för var uppskattat och gav upplopp för såväl frågor som känslor.
NYHET Publicerad:

Lärlingssystem i världsklass - så gör tyskarna

LÄRLINGSSYSTEM Hur får man Europas lägsta ungdomsarbetslöshet? I Tyskland ligger man bra till och många pekar på det tyska lärlingssystemet som en avgörande faktor. Systemet bygger dock på en över hundraårig tradition som gör det svårt för ett land som Sverige att kopiera det rakt av. Lärlingssystemet är mer än bara en utbildningsfråga och vill vi i Sverige dra samma nytta utav fler i lärlingsutbildning krävs ett helhetsgrepp anpassat till svenska förutsättningar.
NYHET Publicerad:

Nomineringsrekord i Västmanland - juryarbete pågår

VÄSTMANLANDS MEST FÖRETAGSAMMA Totalt 90 personer nominerades till att bli årets mest företagsamma människa i Västmanland, vilket är ett angenämt rekord. Finalisterna är företagare som vågat ta risken att anställa för att kunna utveckla sina bolag. Nu pågår ett intensivt juryarbete med att sålla fram de finalister som allmänheten sedan ska rösta fram en vinnare från.