Växjö

Kungsgatan 1 B

352 30 Växjö

Tel: 0470-74 84 00

Samsyn behövs om en effektivare offentlig sektor

SOMMARKRÖNIKA En ökande och åldrande befolkning, tillsammans med flyktingkrisen, gör att den offentliga sektorn måste effektivisera sina verksamheter. Successiva skattehöjningar är ingen utväg, det leder till sämre drivkrafter till arbete och investeringar, vilket i sin tur påverkar tillväxt och välstånd negativt. Det skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik på Svenskt Näringsliv i sin sommarkrönika

"Många företag har effektiviserat sin verksamhet genom investeringar som ger en bra konkurrenskraft framöver."
Läs Eilon Franssons kommentar »
Många företag i länet är starkt beroende av en bra export och de upplever ofta en bättre marknadssituation nu när kronan fallit i värde
Läs Eilon Franssons kommentar »
För att fler jobb ska skapas i Kronobergs län behövs fler personer som engagerar sig i företagande.
Läs Johnny Rönnfjords kommentar »
”Framtiden tillhör de modiga”
Läs Christoffer Hökmarks kommentar »
Ett öronbedövande men positivt mediebrus
Läs Christoffer Hökmarks kommentar »
Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv
EU:s lägsta arbetslöshet kräver 6 900 nya jobb i Kronberg
Läs Eilon Franssons kommentar »
Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv
Det är inte frågan om någon snabb återhämtning i konjunkturen men det går snabbare i Kronoberg.
Läs kommentaren »
Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv
Europavalet är vår chans att stärka vår konkurrenskraft i den globala ekonomin.
Läs kommentaren »
Har inte företagen bra villkor dör kommunerna
Läs Eilon Franssons kommentar »
Att få fram kapital till investeringar och expansion är en överlevnadsfråga för många företag
Läs Eilon Franssons kommentar »

Sjukskatten stoppade hans nyrekrytering

SJUKFÖRSÄKRING När jag nyligen gjorde en nyrekrytering fanns det en sökande som hade allt som behövdes. Men han hade varit sjukskriven för artros och risken för nya sjukskrivningar var uppenbar. Mot bakgrund av regeringens förslag om medfinansiering vågade jag inte ge honom jobbet, skriver Jörgen Bödmar, vd Design Online, som är starkt kritisk till förslaget.

Medfinansiering slår hårt mot jobb och företag

DEBATT Regeringens förslag om ökat kostnadsansvar för arbetsgivare kommer att leda till ökat utanförskap och sämre förutsättningar för orter med svag arbetsmarknad. I Kronobergs län är det 90 procent av företagen i Svenskt Näringslivs Företagarpanel som uppger att de kommer bli mer försiktiga med att nyanställa om regeringen gör verklighet av sitt förslag om medfinansiering.

2016 års finaler i Ung Företagsamhet

FÖRETAGSAMHET Till SM i Ung Företagsamhet åkte åtta UF-företag, de bästa i sin kategori i hela Kronoberg! SM inleddes magiskt med Prins Daniel som invigningstalare och tal till alla UF-företagare från stadsminister Stefan Löfvén.

Många försök utan att lyckas

REKRYTERING Företagen i Kronoberg märker tydligt av teknikutveckling och digitaliseringseffekter. I drygt vart fjärde företag har kompetenskraven förändrats i hög utsträckning under de senaste fem åren. Det visar Svenskt Näringslivs nya rekryteringsenkät.

Så står det till hos företagen

DIALOG Det är viktigt att politiker får höra hur det står till ute bland företagen. Därför bjöd vi in Kronobergs riksdagsledamöter till ett samtal med några av våra bransch- och arbetsgivarförbund.

Avtalsförhandlingarna i fokus

AVTAL 2016 Under 2016 omförhandlas närmare 500 kollektivavtal och bara i mars-april berör det 2,3 miljoner anställda på den svenska arbetsmarknaden. Vilka är förutsättningarna?

Växtkraft skapas av rätt förutsättningar

GILLA #FÖRETAGSAMHET Planterar man ett frö i jorden gör man det med en önskan om att det ska växa, frodas och utvecklas. Precis så är det med företag. Det krävs rätt miljö, rätt förutsättningar och omtanke för att verklig tillväxt ska kunna skapas. Det krävs en engagerad entreprenör, en kommun som skapar grogrund och ett regelverk i som krattar manegen för tillväxt.

Ung, kreativ och företagsam

FÖRETAGSAMHET Sätt ihop ett gäng unga och kreativa människor så kommer det att resultera i nya idéer och nya tankar. Det är precis det som Ung Företagsamhet handlar om. Framtidens idéer och framtidens entreprenörer får chansen att driva företag på riktigt.

Stärkt konkurrenskraft ger fler jobb

AVTALSRÖRELSEN Årets avtalsrörelse är avgörande för vi ska klara av att stärka svensk konkurrenskraft och skapa fler jobb i Sverige och här i Kronobergs län.

Gilla #företagsamhet

GILLA #FÖRETAGSAMHET Jobb skapas av företagsamma människor. Med rätt förutsättningar vågar fler förverkliga idéer och utveckla sina företag. Deras företag skapar jobb och framtidstro långt utanför storstäder och tillväxtregioner. Trots det gör politiken det svårare att driva företag och att anställa.

Vart femte företag kan tvingas till nedskärningar

ENERGI Om all kärnkraft skulle stänga redan runt år 2020 skulle det bli mycket svårt att garantera stabila och trygga elleveranser i Sverige, särskilt under vinterhalvåret, och ett medel som då skulle kunna tas till är roterande bortkoppling av olika delar av landet. Det visar en undersökning som baseras på Svenskt Näringslivs Företagarpanel.

Med örat mot rälsen

ARBETSRÄTT En handelsresande i transporter med fokus på att göra nytta för de olika medlemmar som finns inom organisationen. Det är vardagen för Johan Ericson som är rådgivare och förhandlare på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen i Småland/Blekinge.

Pauls företagsamhet driver på och inspirerar

FÖRETAGSAMHET Kreativiteten har alltid flödat i skallen på Paul Haglund. Fortfarande har han kvar en samling av 1500-2000 ölburkar från skoltiden. Han nöjde sig inte med att samla själv, utan han sålde sina dubbletter som ”startkit” till kompisarna. I år röstades han fram som Kronobergs mest företagsamma person.

Reformer krävs för att möta robotiseringen

DIGITALISERING Nästan en halv miljon jobb har automatiserats bort mellan 2006 och 2011 i Sverige, vilket beror på att allt fler tjänstemän kan ersättas av digitaliserade lösningar. Enligt Stefan Fölster, chef för Reforminsitutet, kan sysselsättningen trots det upprätthållas. Men det kräver breda reformer. 

Rekryteringen måste skifta fokus

GÄSTKRÖNIKA Under mina år i rekryteringsbranschen har den förändrats radikalt. Fokus ligger ofta på att hitta supermänniskor som klarar allt, medan kunskapen är ganska låg kring kundens verksamhet och behov. Med tanke på hur många rekryteringar som misslyckas tror jag att det finns en stor förbättringspotential i att skifta fokus, skriver Mats Högström på rekryteringsföretagety Högström & Co Management.

Lyckosamma ägarskiften skapar jobb i små företag

GÄSTKRÖNIKA Jag ser med stor oro på vad som kommer att hända med de mindre ägarledda företagen och vill understryka hur viktigt det är att alla våra välmående småföretag skall få en chans att överleva och absolut inte läggas ner. Det skriver Conny Hermansson, Svensk Företags Förmedling i Växjö.

"Om företagsamma människor inte finns där du bor, vad blir kvar då?"

JOBBSKAPARPODDEN Vad kan man lära sig av företagsamma människor? Varför måste fler inse deras betydelse? Och vad är egentligen jobbskapandet i grunden ett resultat av? I det här nyårsavsnittet av Jobbskaparpodden är det ombytta roller: producenten Gustav Skogens intervjuar programledaren Sussi Yildiz Dag.

Rekrytera rätt

REKRYTERING Att rekrytera rätt medarbetare är redan idag viktigt men kommer i framtiden bli ännu viktigare i takt med att konkurrensen om duktiga medarbetare ökar. I ett seminarium i Växjö gav Sara Williamsson och Magnus Carlhielm från Experis, tips och tankar kring rekrytering.

Frågetecken blev till utropstecken

UPPHANDLING Under en förmiddag i Växjö träffades företagare från olika branscher för att samtala om sina erfarenheter och tankar om offentlig upphandling. De fick många tips. "Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor. Här är några tips som vi tror kan hjälpa till i den utvecklingen", sade Birgitta Laurent, expert på upphandling.