NYHET30 juni 2016

Smålänningar i världsklass

Det hela började med orden ”då vill jag vara med” yttrade av Paul Haglund när Klas Lindberg sagt att det skulle vara roligt att driva en egen restaurang någon gång. Det har gått många år sedan det tillfället, men nu blir drömmen verklighet.

Paul (Palle) Haglund

I sommar öppnar två drivna smålänningar restaurang ihop. Klas Lindberg är matkonstnären från Åseda som vann Årets Kock 2012 och därefter blev han Olympisk guldmedaljör med Svenska Kocklandslaget i Culinary Olympics. I december 2014 fick han dessutom äran att ansvara för Nobelbanketten. Vid sin sida har han sin ingifta släkting Paul (Palle) Haglund som driver vagntillverkningsföretaget Konga Mekaniska. Palle Haglund är vinnaren av Svenskt Näringslivs tävling, Årets mest företagsamma människa i Kronoberg 2015.

De har alltid varit intresserade av varandras verksamheter. Klas Lindberg har varit med och lagat mat på Konga Mekaniska mässor och kundevent och Palle Haglund har nogsamt följt allt som Klas Lindberg gjort.

– Jag är väldigt duktig på att laga riktigt god mat, Palle Haglund är fantastik duktig på entreprenörskap. Det är en klockren kombination, säger Klas Lindberg med ett leende.

Nu startar de båda en restaurang med namnet Portal i centrala Stockholm. De tänker att restaurangen skall vara en samlingsplats där man enkelt kan träffas och äta god och vällagad mat, men också bara kunna slå si ner och ta en öl. Ett självklart val för smålänningar som bor eller besöker Stockholm.

– Många affärer görs i samband med god mat, säger Palle Haglund och fortsätter, därför är kopplingen mellan att tillverka och sälja vagnar och restaurangen inte så långsökt som man skulle kunna tänka.
I samtalet med Klas Lindberg och Palle Haglund blir det uppenbart att de båda värdesätter samarbete och uppskattar sina rötter mycket. Att bygga restaurangen har blivit ett projekt som involverat många smålänningar. Klas föräldrar, vänner från hemtrakten och flera gamla klasskamrater som nu är hantverkare har varit med och arbetat med uppbyggnaden av restaurangen på St Eriksplan. Klas Lindberg har i sin verksamhet många kopplingar till hemtrakten, han samarbetar bland annat med Stens Chark i Åseda och håller på att ta fram ett recept på isterband tillsammans.

Det ska bli spännande att se vilka nya samarbeten och idéer som kommer att komma från dessa kreativa smålänningar.

Entreprenörskap
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist