Vad kan din personal om lön?

NYHET Publicerad

SKATTER För många är storleken på lönen och hur den utvecklas en viktig fråga. Ofta kommer den upp när det är dags för lönediskussioner eller vid avtalsförhandlingar. Tyvärr pratar man sällan om den totala kostnaden för arbetsgivaren, utan mer om procent och kanske om kronor och ören

Tar vi ett exempel där du tjänar 20 000 kronor i månaden får du troligen ut ca 15 600 kronor, det skiljer ju lite åt beroende på var du bor. Naturligtvis tror man då att skatten blir ungefär 4 500 kronor, inklusive jobbskatteavdraget. Det blir den inte, långt ifrån. När vi inkluderar arbetsgivaravgifter och löneskatt, som arbetsgivaren måste betala, hamnar den totala skatten istället på 10 500 kronor. Då väldigt få arbetsgivare tar med denna information på lönebeskeden är det inte många anställda som vet om vad den verkliga skatten på lönen är. En arbetsgivare betalar alltså drygt 26 000 kronor för denne persons arbetsinsats per månad.

Om vi istället utgår från en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och den anställde får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad.

Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent.

För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s k marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor.

Tyvärr är det många som inte känner till det här. För att öka kunskapen och stimulera till samtal om skatt på lön, både den som syns och den som inte syns, har Ekonomifakta tagit fram en plansch som illustrerar detta. Du hittar planschen här. Sprid den gärna i din omgivning.

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Vart femte företag kan tvingas till nedskärningar.

ENERGI Om all kärnkraft skulle stänga redan runt år 2020 skulle det bli mycket svårt att garantera stabila och trygga elleveranser i Sverige, särskilt under vinterhalvåret, och ett medel som då skulle kunna tas till är roterande bortkoppling av olika delar av landet.
NYHET Publicerad:

Med örat mot rälsen

ARBETSRÄTT En handelsresande i transporter med fokus på att göra nytta för de olika medlemmar som finns inom organisationen. Det är vardagen för Johan Ericson som är rådgivare och förhandlare på arbetsgivarorganisationen Transportföretagen i Småland/Blekinge.
NYHET Publicerad:

Pauls företagsamhet driver på och inspirerar

FÖRETAGSAMHET Kreativiteten har alltid flödat i skallen på Paul Haglund. Fortfarande har han kvar en samling av 1500-2000 ölburkar från skoltiden. Han nöjde sig inte med att samla själv, utan han sålde sina dubbletter som ”startkit” till kompisarna. I år röstades han fram som Kronobergs mest företagsamma person.
NYHET Publicerad:

Reformer krävs för att möta robotiseringen

DIGITALISERING Nästan en halv miljon jobb har automatiserats bort mellan 2006 och 2011 i Sverige, vilket beror på att allt fler tjänstemän kan ersättas av digitaliserade lösningar. Enligt Stefan Fölster, chef för Reforminsitutet, kan sysselsättningen trots det upprätthållas. Men det kräver breda reformer. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsbranschen i förändring

GÄSTKRÖNIKA Under mina år i branschen har den förändrats radikalt. Den traditionella headhuntern har idag svårt att motivera höga arvoden för att vaska fram ”den bäste kandidaten”. Alla hittas numera på LinkedIn. Dessutom har bemanningsföretagen med snabba och enkla lösningar etablerat sig i Sverige. Det skriver Mats Högström, Högström & Co Management.
NYHET Publicerad:

Lyckosamma ägarskiften skapar jobb i små företag

GÄSTKRÖNIKA Jag ser med stor oro på vad som kommer att hända med de mindre ägarledda företagen och vill understryka hur viktigt det är att alla våra välmående småföretag skall få en chans att överleva och absolut inte läggas ner. Det skriver Conny Hermansson, Svensk Företags Förmedling i Växjö.
NYHET Publicerad:

"Om företagsamma människor inte finns där du bor, vad blir kvar då?"

JOBBSKAPARPODDEN Vad kan man lära sig av företagsamma människor? Varför måste fler inse deras betydelse? Och vad är egentligen jobbskapandet i grunden ett resultat av? I det här nyårsavsnittet av Jobbskaparpodden är det ombytta roller: producenten Gustav Skogens intervjuar programledaren Sussi Yildiz Dag.
NYHET Publicerad:

"Många företag har effektiviserat sin verksamhet genom investeringar som ger en bra konkurrenskraft framöver."

FÖRETAGARPANELEN De Kronobergska företagen signalerar i den senaste företagarpanelen att utvecklingen varit bättre än landet i övrigt när det gäller försäljning och antalet anställda. Framtidstron är också positiv och en förväntad tillväxt på tre procent nationellt är bättre än på länge.
NYHET Publicerad:

Stor framtidstro i länets företagarpanel

FÖRETAGARPANEL Hälften av företagen i Kronobergs läns företagarpanel tror på ökad försäljning och produktion det närmaste halvåret.
NYHET Publicerad:

Paul Haglund företagsammast i Kronoberg

VINNARE Årets mest företagsamma människa i Kronoberg 2015 är Paul Haglund, Konga Mekaniska AB. Bland 2 200 röster drog han det längsta strået och fick en statyett, blommor, diplom och varma applåder från publiken på Kök 11 i Växjö, när priset delades ut.
NYHET Publicerad:

Rekrytera rätt

REKRYTERING Att rekrytera rätt medarbetare är redan idag viktigt men kommer i framtiden bli ännu viktigare i takt med att konkurrensen om duktiga medarbetare ökar. I ett seminarium i Växjö gav Sara Williamsson och Magnus Carlhielm från Experis, tips och tankar kring rekrytering.
NYHET Publicerad:

Frågetecken blev till utropstecken

UPPHANDLING Under en förmiddag i Växjö träffades företagare från olika branscher för att samtala om sina erfarenheter och tankar om offentlig upphandling. De fick många tips. "Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor. Här är några tips som vi tror kan hjälpa till i den utvecklingen", sade Birgitta Laurent, expert på upphandling.
NYHET Publicerad:

Vem får din röst?

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Kronoberg är nu klara. Alla är personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Finalist - Andreas Svensson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Andreas Svensson, vd Fogmaker, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Rune Andersson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Rune Andersson, fabrikör Ljungby Maskin, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Paul Haglund

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Paul Haglund, vd Konga Mekaniska, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - José Navarro

UTMÄRKELSE Läs om finalisten José Navarro, ägare och undersköterska Linné Hemvård, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Monica Carlsson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Monica Carlsson, delägare PM & Vänner, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Ökande sjukskrivningar oroar

REHABILITERING Kurvan över sjuktalen i den arbetande befolkningen i Sverige uppvisar en rejäl berg- och dalbana över tid, vilket är väldigt speciellt för Sverige. Anledningen till de stora upp- och nedgångarna tycks ofta bero på politiska beslut och regelförändringar, än på verkliga förändringar i folkhälsan.
NYHET Publicerad:

Planera generationsskiftet i tid

FRAMTIDEN Även företagare blir äldre. Inte minst i Kronobergs och Kalmar län, som har de äldsta företagarna i landet. För dem är det inte lika enkelt att gå i pension, som för anställda. Reträtten måste planeras i god tid, oavsett om den ska följas av egna barn, anställda eller externa köpare.