Vad kan din personal om lön?

NYHET Publicerad

SKATTER För många är storleken på lönen och hur den utvecklas en viktig fråga. Ofta kommer den upp när det är dags för lönediskussioner eller vid avtalsförhandlingar. Tyvärr pratar man sällan om den totala kostnaden för arbetsgivaren, utan mer om procent och kanske om kronor och ören

Tar vi ett exempel där du tjänar 20 000 kronor i månaden får du troligen ut ca 15 600 kronor, det skiljer ju lite åt beroende på var du bor. Naturligtvis tror man då att skatten blir ungefär 4 500 kronor, inklusive jobbskatteavdraget. Det blir den inte, långt ifrån. När vi inkluderar arbetsgivaravgifter och löneskatt, som arbetsgivaren måste betala, hamnar den totala skatten istället på 10 500 kronor. Då väldigt få arbetsgivare tar med denna information på lönebeskeden är det inte många anställda som vet om vad den verkliga skatten på lönen är. En arbetsgivare betalar alltså drygt 26 000 kronor för denne persons arbetsinsats per månad.

Om vi istället utgår från en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och den anställde får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad.

Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent.

För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s k marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor.

Tyvärr är det många som inte känner till det här. För att öka kunskapen och stimulera till samtal om skatt på lön, både den som syns och den som inte syns, har Ekonomifakta tagit fram en plansch som illustrerar detta. Du hittar planschen här. Sprid den gärna i din omgivning.

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Rekrytera rätt

REKRYTERING Att rekrytera rätt medarbetare är redan idag viktigt men kommer i framtiden bli ännu viktigare i takt med att konkurrensen om duktiga medarbetare ökar. I ett seminarium i Växjö gav Sara Williamsson och Magnus Carlhielm från Experis, tips och tankar kring rekrytering.
NYHET Publicerad:

Frågetecken blev till utropstecken

UPPHANDLING Under en förmiddag i Växjö träffades företagare från olika branscher för att samtala om sina erfarenheter och tankar om offentlig upphandling. De fick många tips. "Vi vill påverka tjänstemän och politiker som ansvarar för upphandlingsfrågor. Här är några tips som vi tror kan hjälpa till i den utvecklingen", sade Birgitta Laurent, expert på upphandling.
NYHET Publicerad:

Vem får din röst?

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Kronoberg är nu klara. Alla är personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Rösta - du kan vinna en smartklocka!
NYHET Publicerad:

Vem blir Årets mest företagsamma människa i Kronoberg? Nu räknar vi röster!

UTMÄRKELSE De fem finalisterna till utmärkelsen Årets mest företagsamma människa i Kronoberg är alla personer som skapar jobb, utvecklar, vågar och ser möjligheter. Här nedan finns länkar till mer information om dem.
NYHET Publicerad:

Finalist - Andreas Svensson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Andreas Svensson, vd Fogmarker, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Rune Andersson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Rune Andersson, fabrikör Ljungby Maskin, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Paul Haglund

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Paul Haglund, vd Konga Mekaniska, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - José Navarro

UTMÄRKELSE Läs om finalisten José Navarro, ägare och undersköterska Linné Hemvård, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Finalist - Monica Carlsson

UTMÄRKELSE Läs om finalisten Monica Carlsson, delägare PM & Vänner, här! Vem blir Kronobergs mest företagsamma människa 2015? Du avgör - glöm inte att rösta!
NYHET Publicerad:

Ökande sjukskrivningar oroar

REHABILITERING Kurvan över sjuktalen i den arbetande befolkningen i Sverige uppvisar en rejäl berg- och dalbana över tid, vilket är väldigt speciellt för Sverige. Anledningen till de stora upp- och nedgångarna tycks ofta bero på politiska beslut och regelförändringar, än på verkliga förändringar i folkhälsan.
NYHET Publicerad:

Planera generationsskiftet i tid

FRAMTIDEN Även företagare blir äldre. Inte minst i Kronobergs och Kalmar län, som har de äldsta företagarna i landet. För dem är det inte lika enkelt att gå i pension, som för anställda. Reträtten måste planeras i god tid, oavsett om den ska följas av egna barn, anställda eller externa köpare.
NYHET Publicerad:

Juryarbete pågår

FÖRETAGSAMMA Stort tack för alla nomineringar till Kronobergs mest företagsamma människa! Nu börjar juryns arbete med att ta fram de fem finalisterna. Den 9 november presenteras finalisterna och då börjar även röstningen där du kan vara med och rösta fram Kronbergs mest företagsamma människa 2015!
NYHET Publicerad:

Toppkommuner lär av varandra

FÖRETAGSKLIMAT Markaryd och Mönsterås är i topp när företagen får tycka till om det lokala företagsklimatet. Vad gör dem så framgångsrika? Vad kan de lära av varandra? Det var temat när kommunerna träffades en eftermiddag på Svenskt Näringsliv i Växjö.
NYHET Publicerad:

Ungdomar är mera medvetna om sina möjligheter

UNGDOMSBAROMETERN Dagens ungdomar är mera kräsna än gårdagens, men det är en missuppfattning att tro att de inte är beredda att börja med enklare jobb, om de ser en möjlighet till framtida avancemang och utveckling.
NYHET Publicerad:

Unga ställer krav på jobbet

ARBETSMARKNAD Ulrik Simonsson på Ungdomsbarometern tittar in i ungdomars tankar och inställning till utbildning och arbete. Styr intresset ungdomars val, eller?
NYHET Publicerad:

Växjö har Kronobergs bästa företagsklimat

RANKING Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner har släppts. I Kronoberg är det Växjö kommun som når den bästa rankingplaceringen 2015. 4 av länets 8 kommuner klättrar i årets ranking och Lessebo är den kommun i länet som klättrar mest i förhållande till förra årets ranking.
NYHET Publicerad:

Var finns bästa företagsklimatet?

RANKING Varje år presenterar vi en ranking av företagsklimatet i alla kommuner uppbyggd av resultatet från företagarenkäter och officiell statistik. Syftet är att lyfta fram var i Sverige det är bäst att starta och driva företag.
NYHET Publicerad:

Stora utmaningar väntar kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Förändringens vindar blåser över vår del av Småland. 11 av 20 kommuner i Kronobergs och Kalmar län har efter valet fått nya politiska ledningar. Det är många nya politiska konstellationer som bildats, och i vissa kommuner ställs det höga krav på förhandlingsförmågan hos partierna för att man ska lyckas nå tillräcklig majoritet i sina frågor.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Tankar hos en välfärdsföretagare

GÄSTKRÖNIKÖR Snart börjar den politiska hösten efter en sommar med dåligt väder och få politiska händelser. Nu ska man ta itu med utmaningarna och hitta lösningarna på samhällsproblemen – oavsett om man är höger eller vänster. Det skriver Claes Bromander, ägare av Växjö Fria Gymnasium och Denbro Omsorg.