Vad kan din personal om lön?

NYHET Publicerad

SKATTER För många är storleken på lönen och hur den utvecklas en viktig fråga. Ofta kommer den upp när det är dags för lönediskussioner eller vid avtalsförhandlingar. Tyvärr pratar man sällan om den totala kostnaden för arbetsgivaren, utan mer om procent och kanske om kronor och ören

Tar vi ett exempel där du tjänar 20 000 kronor i månaden får du troligen ut ca 15 600 kronor, det skiljer ju lite åt beroende på var du bor. Naturligtvis tror man då att skatten blir ungefär 4 500 kronor, inklusive jobbskatteavdraget. Det blir den inte, långt ifrån. När vi inkluderar arbetsgivaravgifter och löneskatt, som arbetsgivaren måste betala, hamnar den totala skatten istället på 10 500 kronor. Då väldigt få arbetsgivare tar med denna information på lönebeskeden är det inte många anställda som vet om vad den verkliga skatten på lönen är. En arbetsgivare betalar alltså drygt 26 000 kronor för denne persons arbetsinsats per månad.

Om vi istället utgår från en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och den anställde får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad.

Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent.

För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s k marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor.

Tyvärr är det många som inte känner till det här. För att öka kunskapen och stimulera till samtal om skatt på lön, både den som syns och den som inte syns, har Ekonomifakta tagit fram en plansch som illustrerar detta. Du hittar planschen här. Sprid den gärna i din omgivning.

Anna Gillek Dahlström
 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Välfärd genom arbete eller konsumtion?

SOMMARKRÖNIKAN Argumentationen inför löneförhandlingarna kommer att stå mellan dem som hävdar att höga löneökningar måste förtjänas och dem som vill driva på löneökningar som ett medel att få fart på en konsumtionsdriven tillväxt, skriver Christer Ågren, vice vd.
NYHET Publicerad:

Första och tredje Sommarjobbet

SOMMARJOBB På Stål & Verktyg Anno -92 AB i Växjö som säljer industriförnödenheter är det full fart på sommarjobbarna Philip och Andreas. Att inventera och plocka upp varor i butikshyllorna är på dagens program.
NYHET Publicerad:

Från underentreprenör till totalentreprenör – upphandlingens mysterium

GÄSTKRÖNIKÖR För ca 10 år sedan bestämde vi oss att ta klivet från att vara underentreprenörer till att bli totalentreprenörer och ge oss in i de offentliga upphandlingarnas värld. Ett beslut som vi förstod kunde ge oss bekymmer med våra tidigare uppdragsgivare som kunde känna konkurrens. Det skriver Birgitta Johansson som tillsammans med sin man Rolf driver, RJ Schakt & Transport AB i Tingsryd.
NYHET Publicerad:

Drömyrke, var god dröj

SOMMARKRÖNIKAN Tyvärr kan dörren till drömyrket vara stängd om du tagit studenten med godkända betyg, och det måste vi ändra på, skriver Mia Liljestrand, yrkesutbildningsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

I denna ljuva sommartid…?

GÄSTKRÖNIKA "I dagarna lämnar tusentals studenter runt om i landet sin trygga skolmiljö. För många är planerna redan utstakade medan det för andra innebär en tid i otrygghet. Vad skall jag göra nu? Det är säkert en fråga många ställer sig. Vi har en arbetsmarknad som INTE är förberedd för stora grupper ungdomar som nu lämnar skolan eller som redan står utanför den ordinarie arbetsmarknaden". Det skriver Tomas Johansson som driver två McDonalds restauranger i Växjö.
NYHET Publicerad:

Trotsade rädslan för regelkrångel

JOBBSKAPARPODDEN Lunchgästerna har fördubblats. Och saluhalls-projektet med lokala producenter sista lördagen varje månad lockar närmare 1000 människor. Lyssna på Christian Hallberg i Jobbskaparpodden när han berättar om resan som började när han vågade ta över Gäsgivaregården i Ljungby.
NYHET Publicerad:

Yrkesintroduktion öppnar för rekrytering

REKRYTERING Trots nedläggningar och driftsinskränkningar i branschen under senare år, har den manuella glasindustrin svårt att hitta ny kompetent personal, när de äldre går i pension. "Jag hoppas att YI-programmet får vara kvar. I så fall fortsätter vi gärna att anställa flera", säger Eva-Marie Hagström, vd Målerås Glasbruk.
NYHET Publicerad:

Markaryd i topp

FÖRETAGSKLIMAT När företagen får sätta betyg på det lokala företagsklimatet hamnar Markaryd i topp på flera områden. I det sammanfattande omdömet från företagen får Markaryd högst betyg av samtliga kommuner i Sverige. 31 400 företagare och 7 200 kommunpolitiker i landet har svarat på enkäten.
NYHET Publicerad:

Spänning när resultatet presenteras

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpptes resultatet för enkäten angående företagsklimatet i länets alla kommuner. Detta är något som många politiker och tjänstemän väntat på med spänning. Förväntningarna är högt ställda och intresset väldigt stort.
NYHET Publicerad:

Många företag i länet är starkt beroende av en bra export och de upplever ofta en bättre marknadssituation nu när kronan fallit i värde

KONJUNKTUR De Kronobergska företagen signalerar i den senaste företagarpanelen att utvecklingen varit bättre än landet i övrigt när det gäller försäljning och antalet anställda. Framtidstron är också positiv och en förväntad tillväxt på tre procent nationellt är bättre än på länge.
NYHET Publicerad:

Risk att svartjobben återkommer, om ROT-avdraget sänks

KONKURRENS Sänker man ROT-avdraget, så tappar vi minst 20 procent av omsättningen. De flesta jobben vi gör i dag är ROT-jobb, säger Anders Gustafsson, som tillsammans med sin bror Jan-Erik och hans son Martin driver Älmeboda Bygg AB.
NYHET Publicerad:

Industritekniskt program har luft under vingarna

UTBILDNING Industritekniska programmet (IN) på gymnasiet har på många håll svårt att locka elever, men på Wasaskolan i Tingsryd är det tvärtom. Där har antalet elever i årskurs 1 i år dubblerats i förhållande till tidigare, säger ansvarige läraren Per Johansson.
NYHET Publicerad:

Industritekniska programmet är viktigt för bygden

UTBILDNING Agrippa Manufacturing AB i Urshult samverkar med Industritekniska programmet vid Wasaskolan i Tingsryd. Fem IP-elever har anställts under de senaste tre åren, av vilka fyra kommer från utbildningen i Tingsryd och en från Olofström, berättar vd och delägaren Bengt Kronholm, i Agrippa.
NYHET Publicerad:

Framtidstro i Kronoberg

KONJUNKTUR De Kronobergska företagen signalerar i den senaste företagarpanelen att utvecklingen varit bättre än landet i övrigt när det gäller försäljning och antalet anställda. Framtidstron är också positiv och en förväntad tillväxt på tre procent nationellt är bättre än på länge.
NYHET Publicerad:

Astronauterna ska hjälpa Kronoberg lyfta mot nya höjder

UTBILDNING Kronoberg får under året draghjälp att öka intresset bland lärare och elever för teknisk och naturvetenskaplig utbildning, via Christer Fuglesang och hans astronautkollegor.
NYHET Publicerad:

Vi måste samarbeta över regiongränserna

SAMVERKAN Trots att han bott i Ljungby hela sitt liv, har kommunens nye näringslivschef Christopher Moberg mest jobbat på andra håll. Nu tar han med sig erfarenheterna från näringslivet in i det kommunala jobbet och ser stora möjligheter till korsbefruktning.
NYHET Publicerad:

"Ge oss ett lärlingssystem värt namnet"

SAMVERKAN Industriföretaget Hedins har goda erfarenheter av lärlingar. Men Kenneth Hedin på företaget vill se fler initiativ. "Det är viktigt att lärlingssystemet är attraktivt att välja för driftiga och duktiga ungdomar, säger han.
NYHET Publicerad:

”Regeringens skattechock slår mot företag och ungdomsjobben”

KOMMENTAR I dagarna inleder regeringspartierna samtal inför vårpropositionen i april. Det saknas inte höga ambitioner i jobbpolitiken. Regeringens mål är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Det kräver i sin tur knappt 500 000 nya jobb. Det skriver Edward Hamilton, Arbetsmarknadsenheten Svenskt Näringsliv och Eilon Fransson, regionchef Svenskt Näringsliv i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Samtal skapar bra klimat

FÖRETAGSKLIMAT Oavsett om du driver ett litet företag eller om du ansvarar för hundratals anställda så är företagsklimatet viktigt.
NYHET Publicerad:

Pirrigt och roligt

MÄSTERSKAP Stämningen i Växjö Konserthus är på topp. Man kan nästa skära i den täta stämning som råder i Greenroom där alla tävlande UF företag sitter och laddar upp inför sina olika presentationer.