Vad kan din personal om lön?

NYHET Publicerad

SKATTER För många är storleken på lönen och hur den utvecklas en viktig fråga. Ofta kommer den upp när det är dags för lönediskussioner eller vid avtalsförhandlingar. Tyvärr pratar man sällan om den totala kostnaden för arbetsgivaren, utan mer om procent och kanske om kronor och ören

Tar vi ett exempel där du tjänar 20 000 kronor i månaden får du troligen ut ca 15 600 kronor, det skiljer ju lite åt beroende på var du bor. Naturligtvis tror man då att skatten blir ungefär 4 500 kronor, inklusive jobbskatteavdraget. Det blir den inte, långt ifrån. När vi inkluderar arbetsgivaravgifter och löneskatt, som arbetsgivaren måste betala, hamnar den totala skatten istället på 10 500 kronor. Då väldigt få arbetsgivare tar med denna information på lönebeskeden är det inte många anställda som vet om vad den verkliga skatten på lönen är. En arbetsgivare betalar alltså drygt 26 000 kronor för denne persons arbetsinsats per månad.

Om vi istället utgår från en lön på 40 000 kronor i månaden. Den kostar arbetsgivaren 52 500 kronor. Löntagaren betalar då också statlig inkomstskatt, så summan skatter blir runt 24 000 kronor och den anställde får sedan ut cirka 28 000 kronor per månad.

Löner och löneökningar beskattas således olika. Ju högre inkomst, desto mer går i skatt. Detta bestäms av marginalskatten, som avgör hur den sist intjänade 100-lappen beskattas. Tjänar man under 34 500 kr i månaden baseras marginalskatten på kommunalskatten, d v s säga i normalfallet 31–32 procent. När årsinkomsten når 414 000 kronor börjar man betala statlig inkomstskatt. Då stiger marginalskatten till drygt 50 procent.

För inkomster över 49 000 kr i månaden är skatten på den sista kronan, den s k marginalskatten, 56-57 procent. Som mest betalar man alltså 57 procent av en lönehöjning i skatt i Sverige, vilket är högst i världen. Räknar man med arbetsgivaravgiften så kan den totala marginalskatten bli upp till 67 procent. Om en anställd som tjänar 49 000 kr i månaden eller mer ska få ut 500 vid en lönehöjning måste arbetsgivaren betala drygt 1 500 kronor.

Tyvärr är det många som inte känner till det här. För att öka kunskapen och stimulera till samtal om skatt på lön, både den som syns och den som inte syns, har Ekonomifakta tagit fram en plansch som illustrerar detta. Du hittar planschen här. Sprid den gärna i din omgivning.

Anna Gillek Dahlström
 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stora utmaningar väntar kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Förändringens vindar blåser över vår del av Småland. 11 av 20 kommuner i Kronobergs och Kalmar län har efter valet fått nya politiska ledningar. Det är många nya politiska konstellationer som bildats, och i vissa kommuner ställs det höga krav på förhandlingsförmågan hos partierna för att man ska lyckas nå tillräcklig majoritet i sina frågor.
NYHET Publicerad:

Företagare har både hjärta och hjärna

SOMMARKRÖNIKAN Företagen efterfrågar stöd, råd och hjälp för att underlätta för medarbetarna att efter en sjukdomsperiod återgå i arbete – inte fler stenar på en redan tung börda, skriver Catharina Bäck, försäkringsexpert.
NYHET Publicerad:

Tankar hos en välfärdsföretagare

GÄSTKRÖNIKÖR Snart börjar den politiska hösten efter en sommar med dåligt väder och få politiska händelser. Nu ska man ta itu med utmaningarna och hitta lösningarna på samhällsproblemen – oavsett om man är höger eller vänster. Det skriver Claes Bromander, ägare av Växjö Fria Gymnasium och Denbro Omsorg.
NYHET Publicerad:

Ledarskapet fortsätter att utvecklas i näringslivet

SOMMARKRÖNIKAN På bara ett år har andelen kvinnor i börsbolagens styrelser ökat med mer än tre procentenheter. Trots detta kommer allt oftare utspel från politiker om kvotering, skriver Carina Lindfelt, chef för Arbetsmarknad och förhandlingsservice.
NYHET Publicerad:

"Det går fort nu och det gäller att hänga med."

GÄSTKRÖNIKÖR Omvandlingstrycket i näringslivet är enormt och många företag slås ut hela tiden för att man inte uppfattar och ser vad som händer i marknaden. Hemmablindhet kanske det heter. Eller vi vet ofta bäst själva.  Det skriver Johan Sjöberg, delägare i Bröderna Sjöberg.
NYHET Publicerad:

Viktigt att jobba med lönen

SOMMARKRÖNIKAN Lön som ett verktyg att motivera medarbetare att göra ett bra jobb utvecklar också företagen. Och när företagen går bättre skapas fler jobb och mer välfärd. Det är det enkla budskapet på den löneturné som Svenskt Näringsliv arrangerat under året, skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Fatta grejen med sommarjobb

SOMMARKRÖNIKA Myggen bet mig så att delar av min hals svullnade upp till en enda stor röd kliande böld. Trädgrenar fastnade och slet hål i mina kläder och lämnade skrapmärken på min hud när jag kämpade mig fram.  Jag var 15 år gammal och planterade träd. Det var mitt första riktiga sommarjobb och jag älskade det. Det skriver Hanna Fjellström.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver reformera skattepolitiken

SOMMARKRÖNIKAN En rad skattehöjningar har aviserats under våren. Tyvärr kommer det att göra det svårare att nå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet, skriver Johan Fall, skatteexpert.
NYHET Publicerad:

Morot effektivare än piska i miljöarbete

SOMMARKRÖNIKAN Debatten om hur miljöregler ska se ut finns på många håll. När man i Sverige ser företagen som en belastning i miljösammanhang ser man i länder som Storbritannien, Finland och USA dessa som en tillgång som kan bidra till miljöförbättringar. Är det bättre med piska eller morot i miljölagstiftningen, skriver Nicklas Skår, expert, miljörätt.
NYHET Publicerad:

Tid att lyssna på en vinnare i sommar

SOMMARENS PODCAST Det handlar om envishet, misslyckanden, ännu mer envishet och tidsbrist. Men också om mod att satsa, friheten att skapa och att göra skillnad för människor i vårt samhälle. Upptäck Jobbskaparpodden i sommar - en serie personliga samtal med människor som skapar de jobb vi behöver. Flera av dem som berättar vann också senaste upplagan av tävlingen  "Årets mest företagsamma".
NYHET Publicerad:

Ungdomsskatten påverkar framtida sommarjobb

SOMMARKRÖNIKAN Sommarjobb är för många ungdomar den första riktiga kontakten med arbetslivet. Men när arbetsgivaravgiften för unga höjs talar mycket för att sommarjobben blir färre, skriver Edward Hamilton, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

Välfärd genom arbete eller konsumtion?

SOMMARKRÖNIKAN Argumentationen inför löneförhandlingarna kommer att stå mellan dem som hävdar att höga löneökningar måste förtjänas och dem som vill driva på löneökningar som ett medel att få fart på en konsumtionsdriven tillväxt, skriver Christer Ågren, vice vd.
NYHET Publicerad:

Första och tredje Sommarjobbet

SOMMARJOBB På Stål & Verktyg Anno -92 AB i Växjö som säljer industriförnödenheter är det full fart på sommarjobbarna Philip och Andreas. Att inventera och plocka upp varor i butikshyllorna är på dagens program.
NYHET Publicerad:

Från underentreprenör till totalentreprenör – upphandlingens mysterium

GÄSTKRÖNIKÖR För ca 10 år sedan bestämde vi oss att ta klivet från att vara underentreprenörer till att bli totalentreprenörer och ge oss in i de offentliga upphandlingarnas värld. Ett beslut som vi förstod kunde ge oss bekymmer med våra tidigare uppdragsgivare som kunde känna konkurrens. Det skriver Birgitta Johansson som tillsammans med sin man Rolf driver, RJ Schakt & Transport AB i Tingsryd.
NYHET Publicerad:

Drömyrke, var god dröj

SOMMARKRÖNIKAN Tyvärr kan dörren till drömyrket vara stängd om du tagit studenten med godkända betyg, och det måste vi ändra på, skriver Mia Liljestrand, yrkesutbildningsexpert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

I denna ljuva sommartid…?

GÄSTKRÖNIKA "I dagarna lämnar tusentals studenter runt om i landet sin trygga skolmiljö. För många är planerna redan utstakade medan det för andra innebär en tid i otrygghet. Vad skall jag göra nu? Det är säkert en fråga många ställer sig. Vi har en arbetsmarknad som INTE är förberedd för stora grupper ungdomar som nu lämnar skolan eller som redan står utanför den ordinarie arbetsmarknaden". Det skriver Tomas Johansson som driver två McDonalds restauranger i Växjö.
NYHET Publicerad:

Trotsade rädslan för regelkrångel

JOBBSKAPARPODDEN Lunchgästerna har fördubblats. Och saluhalls-projektet med lokala producenter sista lördagen varje månad lockar närmare 1000 människor. Lyssna på Christian Hallberg i Jobbskaparpodden när han berättar om resan som började när han vågade ta över Gäsgivaregården i Ljungby.
NYHET Publicerad:

Yrkesintroduktion öppnar för rekrytering

REKRYTERING Trots nedläggningar och driftsinskränkningar i branschen under senare år, har den manuella glasindustrin svårt att hitta ny kompetent personal, när de äldre går i pension. "Jag hoppas att YI-programmet får vara kvar. I så fall fortsätter vi gärna att anställa flera", säger Eva-Marie Hagström, vd Målerås Glasbruk.
NYHET Publicerad:

Markaryd i topp

FÖRETAGSKLIMAT När företagen får sätta betyg på det lokala företagsklimatet hamnar Markaryd i topp på flera områden. I det sammanfattande omdömet från företagen får Markaryd högst betyg av samtliga kommuner i Sverige. 31 400 företagare och 7 200 kommunpolitiker i landet har svarat på enkäten.
NYHET Publicerad:

Spänning när resultatet presenteras

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpptes resultatet för enkäten angående företagsklimatet i länets alla kommuner. Detta är något som många politiker och tjänstemän väntat på med spänning. Förväntningarna är högt ställda och intresset väldigt stort.