Innovativa lärare möter eleverna på nätet

NYHET Publicerad

SKOLAN & IT Eleverna chattar, bloggar och twittrar på skoltid. Och det är precis som det ska. På Viktor Rydbergs Samskola används nätet som en kommunikationsplattform för mycket av skolarbetet. Det har fungerat så bra att lärare på skolan räknas som landets mest innovativa.

I dagarnas koras ”Europas mest innovativa lärare” i Berlin. I startfältet på cirka 130 lärare från hela Europa deltar två svenskar, Anna Karlsson och Ricardo Rodriguez från högstadiet på Viktor Rydbergs Samskola i Stockholm. De har tidigare utsetts till ”Årets mest innovativa lärare” i Sverige och ska, om det går bra i Berlin, tävla om VM-titeln i Kapstaden i november.

– Vi vill lyfta fram, hylla och visa på de goda förebilder som bra och innovativa lärare är, säger Eva Pethrus på Microsoft. Företagets Londonkontor initierade och startade 2004 hela tävlingen som nu är inne på sjunde året.

– Många lärare sätter sitt ljus under skeppan, fortsätter hon. Men duktiga pedagoger är avgörande för vår framtid. Det är ju lärarna som har ansvar för de arbetstagare som ska ta över i samhället.

Behärskar teknologin

Ökad närhet till arbetsmarknaden och möjligheten för eleverna att nå sina mål, är en del i syftet med priset. På Viktor Rydbergs Samskola har det innovativa tänkandet inneburit en fokusering på informations- och kommunikationsteknologi, IKT.

– Dagens elever behärskar teknologin på ett förbluffande sätt, säger rektor Kerstin Hallén. Det är en utveckling som vi inte ska ifrågasätta utan som, om vi samverkar med eleverna, kan ta undervisningen till nya höjder.

Arena på nätet

Det innebär dock inte att skolan viljelöst köper in datorer till varje elev med tanken att allt sedan löser sig till det bästa.

– Tekniken är ett redskap som hjälper lärarna att utveckla undervisningen tillsammans med eleverna, säger Kerstin Hallén. Det skapar delaktighet och ungdomarna får chansen att visa att de ibland är bättre än sina lärare.

Anna Karlsson håller med:

– Eleverna har redan en arena på nätet. Nu är det upp till oss lärare att visa hur den kan användas i lärandet.

Ständigt tillgängligt

I de högstadieklasser där hon undervisar innebär det bland annat att Facebook, blogg och twitter nu används i undervisningen. I egna chatgrupper på Facebook sker handledning och diskussioner. Anteckningar från lektioner publiceras på nätet och kan tankas ner av eleverna när de jobbar hemma eller i grupparbeten. Laborationer, muntliga gruppdiskussioner och en del lektioner filmas och streamas ut till eleverna. Allt görs ständigt tillgängligt och till ett kontinuerligt stöd i skolarbetet.

– Jag märker att elever som är blyga och inte vågar räcka upp handen i klassrummet, de är nu aktiva och kommer med inlägg på nätet, säger Anna Karlsson. Dagens tonåringar är vana att publicera sig på nätet. Varför ska vi då inte göra det möjligt också när det gäller skolarbetet?

Förberedelse för arbetslivet

I höst tar skolan ytterligare ett steg i teknikutvecklingen när alla nya elever i årskurs sju får en egen bärbar dator. Hittills har resurserna inte räckt utan skolan har förlitat sig till elevernas egna datorer.

– Det ger oss möjlighet att bygga vidare på vårt arbetssätt, säger Kerstin Hallén. Samtidigt ger det stora administrativa förenklingar för lärarna vilket frigör än mer tid till att arbeta nära eleverna.

Anna Karlsson ser ytterligare fördelar med att i högstadiet använda den teknik som eleverna redan behärskar.

– Det är ju så här det ser ut på arbetsplatserna, säger hon. De får möjlighet att reflektera över det, öva sitt kreativa tänkande och förbereder sig på så sätt redan nu för verkligheten i arbetslivet.Nyheter

NYHET Publicerad:

Krisgrupp räddade industriprogrammet

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Tomma elevplatser hotade industriprogrammet med nedläggning. Men istället satsade politiker, skola och företag i Jönköping på att vända trenden, bland annat med hjälp av en marknadsförare. Det gav utslag direkt, på mindre än ett år har antalet elever fyrdubblats.
NYHET Publicerad:

Volvos ingenjörer ska spetsa undervisningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nu startar Volvokoncernen Skolsteget i fem gymnasieskolor i Göteborg. Pilotprojektet går ut på att ingenjörer från Volvokoncernen deltar i den naturvetenskapliga och tekniska undervisningen.
NYHET Publicerad:

"Företag måste berätta vad de behöver"

UTBILDNING Sedan IT-företaget Redmind började samarbeta med Nackademin har 50 studenter praktiserat i företaget. Samtliga har fått arbete direkt efter utbildningen, 20 har anställts av Redmind. ”Utan näringslivets engagemang skulle det inte finnas bra utbildningar”, säger företagets grundare och ägare Pablo Garcia.
NYHET Publicerad:

Godistillverkning triggar intresset för kemi

NATURVETENSKAP Johanna, Filippa och Loella var några av de ungdomar som deltog i Perstorp Gymnasiums sommarskola i kemins tecken. ”Naturvetenskap verkar lika intressant som jag trodde”, säger Filippa. Den vetskapen kommer nu att påverka hennes val av gymnasieprogram.
NYHET Publicerad:

Ny utmärkelse för kvinnliga ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING De kvinnliga studenterna finns på KTH, möjligheterna finns ute bland företagen. Nu ska en ny utmärkelse, Female Leader Engineer, ge dem möjlighet att mötas och framför allt öka tillgången på kvinnliga ledare.
NYHET Publicerad:

Tekniklärare extremt viktiga för svenska industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Några av landets mest engagerade tekniklärare deltog i en konferens på Teknikföretagen i augusti. Workshops, föreläsningar och studiebesök stod på agendan under två fullspäckade dagar. "Vi har verkligen fått en nytändning inför skolstarten", säger Marita Gustavsson från Närlundaskolan i Askersund.
NYHET Publicerad:

Lärlingar välkomna till sågverksindustrin

VUXENUTBILDNING En helt ny, skräddarsydd lärlingsutbildning riktad mot sågverksindustrin. Den startar i Skellefteå i höst och både skolorna och företagen räknar med att den ska leva vidare och kunna minska det skriande personalbehovet inom träbranschen.
NYHET Publicerad:

Företagen efterlyser ökad kvalitet i skolan

Endast 12 procent av företagen anser att skolan lyckas förbereda eleverna för yrkeslivet. Det visar en undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Undersökningen visar också att företagen är oroliga över arbetsklimatet i skolan.
NYHET Publicerad:

Fortum satsar på fortbildning av lärare

NATURVETENSKAP & TEKNIK I höst är det dags igen. Fortums satsning på att fortbilda lärare från Karlstads kommunala grundskolor fortsätter. De kommer att få träffa några av Sveriges främsta professorer och experter inom energi och hållbar utveckling.
NYHET Publicerad:

Samarbete tog Åtvidaberg till toppen

SAMVERKAN För tredje året i rad toppar Åtvidaberg rankingen över lokalt företagsklimats kategori ”Skolans attityder till företagande”. Från mindre smickrande placeringar för bara några år sedan dominerar numera den östgötska kommunen listan. Lösningen stavas dialog och samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Civilingenjör ja, men helst lärare

PEDAGOGIK Jenny Widmark har egentligen alltid velat bli lärare men en civilingenjörsexamen i molekylär bioteknik kom emellan. Men nu har hon sadlat om och gjort verklighet av sina yrkesdrömmar. Och hon är inte ensam.
NYHET Publicerad:

Satsa lågstadiemiljarderna på lärarna

KOMMENTAR Lågstadielyftet är ingen dum tanke, men mer pengar är inte lösningen på skolans problem. I stället måste resurserna hamna rätt. Vi får hoppas att Alliansens nya satsning används för att rekrytera och belöna skickliga lärare. Det skriver Fredric Skälstad, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Bättre arbetslivskoppling lockar fler internationella studenter

KOMMENTAR Antalet internationella studenter i Sverige ökar igen. Men andelen är fortfarande låg. En orsak är den svaga kopplingen till arbetsmarknaden och den upplevda möjligheten till jobb efter utbildningen. Det skriver Mikaela Almerud, skolexepert i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Näringslivskopplad fortbildning för lärare

TEKNIK & NATURVETENSKAP "Intresset för energi och hållbar utveckling föds i skolbänken, och för att få inspirerade elever, behövs kunniga och motiverade lärare ", säger Johan Lindehag, VP på Fortum Distribution. Det är förklaringen till att Fortum, Karlstads kommun, IVA och KVA går samman för att fortbilda cirka 600 lärare mellan 2014-2016 i Karlstadregionen.
NYHET Publicerad:

Fadderföretag ger elever ovärderlig kunskap

SAMVERKAN I höst kommer eleverna på Karlfeldtsgymnasiets ekonomiprogram att få faddrar i det lokala näringslivet. "Genom att lära känna ett företag ordentligt, hoppas vi att våra elever ska bli så konkurrenskraftiga som möjligt", säger läraren Lennart Hammargren.
NYHET Publicerad:

Tydliga krav garanterar kvalitet på byggprogram

GYMNASIESKOLAN I mer än två år tillbaka har gymnasieskolor med bygg- och anläggningsprogram kunnat ansöka om att bli branschrekommenderade av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN. Den senaste utmärkelsen gick till Alströmergymnasiet i Alingsås som blev en branschrekommenderad skola i februari.
NYHET Publicerad:

Akademisk utbildning med fokus på jobb

SAMVERKAN I höst startar Mittuniversitetet en ny treårig programutbildning, "Turism och destinationsutveckling". Längre praktik, entreprenörskap och projektledning är nya inslag i utbildningen som ska rusta studenterna ännu bättre för arbetslivet. Till utbildningen knyts också ett namnkunnigt branschråd.
NYHET Publicerad:

Reklamfilm ska locka elever till UF-skola

SKOLAN & ENTREPRENÖRSKAPET I maj förra året blev Bildningscentrum Facetten utvald till årets UF-skola. Visma stod tillsammans med TV4 i Östergötland och mediebyrån Scream för priset: reklamtid värd 250 000 kronor. Nu har filmen visats 342 gånger i TV4 i Östergötland och Kanal 7.
NYHET Publicerad:

Teknikettor visar praktiskt handlag

SAMVERKAN Alströmergymnasiet i Alingsås satsar på nära samverkan med näringslivet för att ge eleverna inblick i vad företag gör. Teknikettan heter programmet där förstaårseleverna hugger tag i tekniska utmaningar från företag.