Mattehjälp direkt tack vare tekniken

NYHET Publicerad

MATTECOACHER Nu får alla Stockholms elever fri tillgång till mattecoacher på nätet. Varje helgfri måndag till torsdag mellan klockan 16-19 sitter blivande mattelärare på KTH redo att diskutera matematik och hjälpa eleverna med läxor via chattprogrammet Windows Live Messenger.

Projektet Mattecoach på nätet smygstartade i våras med sex grundskolor i Spånga-Tensta stadsdel. Efter ett lyckat pilotprojekt får nu alla stockholmselever möjlighet att chatta med mattecoacher från KTH och Stockholms universitet.

– Det övergripande syftet med Mattecoach på nätet är att bidra till elevernas ökade måluppfyllelse i matematik. Projektets andra syfte är att blivande mattelärare ska bli bättre på att handleda via nätet. Coacherna ska inte ses som en ersättning för elevernas ordinarie lärare, utan ett komplement. De är också ett bra stöd för föräldrar som inte har möjlighet att hjälpa sina barn med läxorna, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholms stad.

Hjälp direkt

Mattecoacherna rekryteras från det på KTH och Stockholms universitet gemensamma programmet "Civilingenjör och Lärare". Framöver kommer också studenter från matematiklärarprogram på SU att delta i projektet. Lärarstudenterna utbildas genom introduktion till Windows Live Messenger, problemlösning via nätet och coachning. Coacherna sitter tillsammans och besvarar frågor och kan ta hjälp av varandra om problem uppstår.

– Mattecoachprojektet är jätteviktigt; fastnar man på ett problem är det stimulerande att kunna få hjälp direkt, när man redan är igång. Jag tror också att det är en poäng i att det är relativt liten åldersskillnad mellan frågeställare och coach, coachen kan identifiera sig med frågeställarens situation och förkunskapsnivå, säger Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH.

Världens enklaste modell

Mattecoach på nätet är ett samarbete mellan Stockholms stad, Microsoft, KTH och Stockholms Universitet. Projektet stöds av LIKA-projektet, ett samarbete om digital kompetens i lärarutbildningar med fyra Stockholmsbaserade lärosäten. Samtidigt som projektet pågår samlar KTH in forskningsmaterial.

– Det här är världens enklaste modell: det spelar ingen roll var man sitter och i princip alla elever har tillgång till MSN. Det bygger på att det finns kunskap på ett ställe och ett behov av stöd och hjälp på ett annat. Här kan tekniken vara brobyggare över avstånden. Modellen skulle kunna appliceras på vilket skolämne som helst, säger Eva Pethrus, chef för Innovativa Skolprogrammet på Microsoft.

Du hittar information här: http://mattecoach.edu.stockholm.se/

Nyheter

NYHET Publicerad:

Krisgrupp räddade industriprogrammet

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Tomma elevplatser hotade industriprogrammet med nedläggning. Men istället satsade politiker, skola och företag i Jönköping på att vända trenden, bland annat med hjälp av en marknadsförare. Det gav utslag direkt, på mindre än ett år har antalet elever fyrdubblats.
NYHET Publicerad:

Volvos ingenjörer ska spetsa undervisningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nu startar Volvokoncernen Skolsteget i fem gymnasieskolor i Göteborg. Pilotprojektet går ut på att ingenjörer från Volvokoncernen deltar i den naturvetenskapliga och tekniska undervisningen.
NYHET Publicerad:

"Företag måste berätta vad de behöver"

UTBILDNING Sedan IT-företaget Redmind började samarbeta med Nackademin har 50 studenter praktiserat i företaget. Samtliga har fått arbete direkt efter utbildningen, 20 har anställts av Redmind. ”Utan näringslivets engagemang skulle det inte finnas bra utbildningar”, säger företagets grundare och ägare Pablo Garcia.
NYHET Publicerad:

Godistillverkning triggar intresset för kemi

NATURVETENSKAP Johanna, Filippa och Loella var några av de ungdomar som deltog i Perstorp Gymnasiums sommarskola i kemins tecken. ”Naturvetenskap verkar lika intressant som jag trodde”, säger Filippa. Den vetskapen kommer nu att påverka hennes val av gymnasieprogram.
NYHET Publicerad:

Ny utmärkelse för kvinnliga ledare

KOMPETENSFÖRSÖRJNING De kvinnliga studenterna finns på KTH, möjligheterna finns ute bland företagen. Nu ska en ny utmärkelse, Female Leader Engineer, ge dem möjlighet att mötas och framför allt öka tillgången på kvinnliga ledare.
NYHET Publicerad:

Tekniklärare extremt viktiga för svenska industrin

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Några av landets mest engagerade tekniklärare deltog i en konferens på Teknikföretagen i augusti. Workshops, föreläsningar och studiebesök stod på agendan under två fullspäckade dagar. "Vi har verkligen fått en nytändning inför skolstarten", säger Marita Gustavsson från Närlundaskolan i Askersund.
NYHET Publicerad:

Lärlingar välkomna till sågverksindustrin

VUXENUTBILDNING En helt ny, skräddarsydd lärlingsutbildning riktad mot sågverksindustrin. Den startar i Skellefteå i höst och både skolorna och företagen räknar med att den ska leva vidare och kunna minska det skriande personalbehovet inom träbranschen.
NYHET Publicerad:

Företagen efterlyser ökad kvalitet i skolan

Endast 12 procent av företagen anser att skolan lyckas förbereda eleverna för yrkeslivet. Det visar en undersökning bland Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Undersökningen visar också att företagen är oroliga över arbetsklimatet i skolan.
NYHET Publicerad:

Fortum satsar på fortbildning av lärare

NATURVETENSKAP & TEKNIK I höst är det dags igen. Fortums satsning på att fortbilda lärare från Karlstads kommunala grundskolor fortsätter. De kommer att få träffa några av Sveriges främsta professorer och experter inom energi och hållbar utveckling.
NYHET Publicerad:

Samarbete tog Åtvidaberg till toppen

SAMVERKAN För tredje året i rad toppar Åtvidaberg rankingen över lokalt företagsklimats kategori ”Skolans attityder till företagande”. Från mindre smickrande placeringar för bara några år sedan dominerar numera den östgötska kommunen listan. Lösningen stavas dialog och samarbete mellan skola och näringsliv.
NYHET Publicerad:

Civilingenjör ja, men helst lärare

PEDAGOGIK Jenny Widmark har egentligen alltid velat bli lärare men en civilingenjörsexamen i molekylär bioteknik kom emellan. Men nu har hon sadlat om och gjort verklighet av sina yrkesdrömmar. Och hon är inte ensam.
NYHET Publicerad:

Satsa lågstadiemiljarderna på lärarna

KOMMENTAR Lågstadielyftet är ingen dum tanke, men mer pengar är inte lösningen på skolans problem. I stället måste resurserna hamna rätt. Vi får hoppas att Alliansens nya satsning används för att rekrytera och belöna skickliga lärare. Det skriver Fredric Skälstad, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Bättre arbetslivskoppling lockar fler internationella studenter

KOMMENTAR Antalet internationella studenter i Sverige ökar igen. Men andelen är fortfarande låg. En orsak är den svaga kopplingen till arbetsmarknaden och den upplevda möjligheten till jobb efter utbildningen. Det skriver Mikaela Almerud, skolexepert i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Näringslivskopplad fortbildning för lärare

TEKNIK & NATURVETENSKAP "Intresset för energi och hållbar utveckling föds i skolbänken, och för att få inspirerade elever, behövs kunniga och motiverade lärare ", säger Johan Lindehag, VP på Fortum Distribution. Det är förklaringen till att Fortum, Karlstads kommun, IVA och KVA går samman för att fortbilda cirka 600 lärare mellan 2014-2016 i Karlstadregionen.
NYHET Publicerad:

Fadderföretag ger elever ovärderlig kunskap

SAMVERKAN I höst kommer eleverna på Karlfeldtsgymnasiets ekonomiprogram att få faddrar i det lokala näringslivet. "Genom att lära känna ett företag ordentligt, hoppas vi att våra elever ska bli så konkurrenskraftiga som möjligt", säger läraren Lennart Hammargren.
NYHET Publicerad:

Tydliga krav garanterar kvalitet på byggprogram

GYMNASIESKOLAN I mer än två år tillbaka har gymnasieskolor med bygg- och anläggningsprogram kunnat ansöka om att bli branschrekommenderade av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN. Den senaste utmärkelsen gick till Alströmergymnasiet i Alingsås som blev en branschrekommenderad skola i februari.
NYHET Publicerad:

Akademisk utbildning med fokus på jobb

SAMVERKAN I höst startar Mittuniversitetet en ny treårig programutbildning, "Turism och destinationsutveckling". Längre praktik, entreprenörskap och projektledning är nya inslag i utbildningen som ska rusta studenterna ännu bättre för arbetslivet. Till utbildningen knyts också ett namnkunnigt branschråd.
NYHET Publicerad:

Reklamfilm ska locka elever till UF-skola

SKOLAN & ENTREPRENÖRSKAPET I maj förra året blev Bildningscentrum Facetten utvald till årets UF-skola. Visma stod tillsammans med TV4 i Östergötland och mediebyrån Scream för priset: reklamtid värd 250 000 kronor. Nu har filmen visats 342 gånger i TV4 i Östergötland och Kanal 7.
NYHET Publicerad:

Teknikettor visar praktiskt handlag

SAMVERKAN Alströmergymnasiet i Alingsås satsar på nära samverkan med näringslivet för att ge eleverna inblick i vad företag gör. Teknikettan heter programmet där förstaårseleverna hugger tag i tekniska utmaningar från företag.