Valet 2018

Sverige behöver en företagsvänlig regering

COLOURBOX4472969stadshuset
Foto: AigarsR

Sveriges företagare bygger vårt välstånd. Därför måste nästa regering bedriva en företagsvänlig politik. Vi har tre priroterade frågor under valrörelsen: Jobben är vägen till integration, försvåra inte för företagen i välfärdssektorn och stärk företagens kompetensförsörjning.

Läs mer

Politikerna om näringslivets viktigaste valfrågor

VALET 2018 Moderaterna och Liberalerna vill ha tuffare kvalitetskrav på välfärdsföretagen. Miljöpartiet vill att Arbetsförmedlingen anlitar fler externa aktörer och Socialdemokraterna hyllar etableringsjobben. Det framkom vid politikerutfrågningen på Svenskt Näringslivs stämma.

Tobias Krantz
Lättare ingripa mot kommunala skolor som missköts
Läs Tobias Krantzs kommentar »
Emil Görnerup
Enögt om satsningar på forskningen
Läs Emil Görnerups kommentar »
Karl Lallerstedt
Brottsligheten kostar 55 miljarder om året
Läs Karl Lallerstedts kommentar »
Juristen Christina Wainikka på Wainikkas Innovationsbyrå.
Regeringens AI-satsning riskerar att bli bortkastad
Läs kommentaren »
Christer Östlund
Kommuner måste lyssna på lokala företagare
Läs Christer Östlunds kommentar »
Carolina Brånby
Nya förslag om datadelning för att stärka innovation och AI
Läs Carolina Brånbys kommentar »
Kjell Frykhammar - 01
Ensidigt perspektiv i Fokus om hamnkonflikten
Läs Kjell Frykhammars kommentar »
Carolina Brånby
Viktiga pusselbitar saknas när GDPR införs
Läs Carolina Brånbys kommentar »
Tobias Krantz
HD-dom ger utländska studenter upprättelse
Läs Tobias Krantzs kommentar »
Bettina Kashefi, chefsekonom Svenskt Näringsliv
Mantrat om ökade klyftor håller inte
Läs Bettina Kashefis kommentar »

Norrlandsföretagarna: "Flygstoppet är en ren katastrof"

INFRASTRUKTUR ”Flygstoppet är en ren katastrof för oss i den här delen av landet”, säger Jalle Svanberg, ordförande i Swedish Lapland som är regionens officiella företrädare för besöksnäringen. ”Samtidigt är konkursen kanske det bästa som kunde ha hänt. Nextjet har tyvärr fungerat väldigt dåligt under ett par år med inställda flygningar, trassel med tider och problem med bagagehantering. Jag hoppas naturligtvis att det kan bli en bättre operatör som tar över framöver.”

Advokater sågar förvaltningsdomstolarna

SKATT Advokater har ett mycket lågt förtroende för förvaltningsdomstolarnas hantering av skattemål, visar en färsk Demoskopundersökning beställd av Rättvis skatteprocess. Resultatet är tyvärr inte oväntat för den som följer utvecklingen på skatteområdet, konstaterar skatteexpert Lynda Ondrasek Olofsson, Svenskt Näringsliv.

Nyheter från entreprenör

Tidningen för företagsamt folk

Ny studie krossar fyra myter om kvinnors företagande

FÖRETAGANDE Kvinnor som driver företag är alltför försiktiga och deras bolag underpresterar. Det är två vanliga fördomar om kvinnors entreprenörskap. Men nu visar ny forskning – en gång för alla – att dessa uppfattningar helt saknar grund i verkligheten.

Allt bättre företagsklimat

ENKÄT Det lokala företagsklimatet fortsätter att förbättras. I år får rekordmånga kommuner betyget ”bra” i sammanfattande omdöme.  Allra högst betyg får Munkfors i Värmland. "Vi har sett en positiv utveckling under de senaste åren", säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.

SL-kortet skjuter privata företag i sank

KONKURRENS Stockholms landstings försök att låta SL-kortet gälla på Waxholmsbolagets skärgårdsbåtar slår mot den privata skärgårdstrafiken. ”Blir det här permanent kommer vi bli tvungna att lägga ned”, säger Ronny Jansson, vd på Roslagens sjötrafik, till Entreprenör.

Så bekämpar vi betygsinflation

KOMMENTAR Debatten om betygsinflationen i skolan har ofta fel utgångspunkt med fokus på skolformen, trots att skillnaderna är små mellan kommunala och fristående skolor. Betygsinflationen kräver ett större grepp med åtgärder som central rättning av prov, effektiva åtgärder mot fusk och en översyn av betygssystemet. Det menar Anders Morin och Johan Olsson.

Kritiken: ”Alliansen sviker företagarna”

VÅRDSKATT Allianspartierna lägger sig platt i frågan om att stoppa regeringens vårdskatt. Det innebär att anställda kommer beskattas för privat hälso- och sjukvård som betalas av arbetsgivaren. Ett beslut som får stark kritik från företagare. ”Det är ett oerhört starkt svek”, säger Hans-Åke Johansson, som driver företaget HÅJ Transporter.

Producenter skålar för riksdagens besked om gårdsförsäljning

ENTREPRENÖRSKAP Bryggaren Robin Johnander och vinodlaren Göran Amnegård gör tummen upp för riksdagens besked om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. "Genomförs det kommer det att vara ett lyft för landsbygden", säger Göran Amnegård till Entreprenör.