Valet 2018

Sverige behöver en företagsvänlig regering

COLOURBOX4472969stadshuset
Foto: AigarsR

Sveriges företagare bygger vårt välstånd. Därför måste nästa regering bedriva en företagsvänlig politik. Vi har tre priroterade frågor under valrörelsen: Jobben är vägen till integration, försvåra inte för företagen i välfärdssektorn och stärk företagens kompetensförsörjning.

Läs mer

Carolina_Br_nby
Viktiga pusselbitar saknas när GDPR införs
Läs Carolina Brånbys kommentar »
Tobias Krantz
HD-dom ger utländska studenter upprättelse
Läs Tobias Krantzs kommentar »
Bettina Kashefi, chefsekonom Svenskt Näringsliv
Mantrat om ökade klyftor håller inte
Läs Bettina Kashefis kommentar »
Anders Morin
Regeringens höjda krav driver bort välfärdsföretag
Läs Anders Morins kommentar »
Johan Olsson
Positivt med enklare vägar till yrkesutbildningar
Läs Johan Olssons kommentar »
Emil Görnerup
Europeisk forskning får inte tappa näringslivsfokus
Läs Emil Görnerups kommentar »
Tobias Krantz
Sverige behöver en samlad FoU-politik
Läs Tobias Krantzs kommentar »
Niklas Beckman
Friåret i ny skepnad – knappast vad svensk arbetsmarknad behöver
Läs Niklas Beckmans kommentar »
KarinRebas
Slå vakt om valfriheten
Läs Karin Rebas kommentar »
Mikaela Almerud
Mer och längre utbildning inte alltid lösningen
Läs Mikaela Almeruds kommentar »

”Frihandelsavtalet öppnar för nya affärer i Japan”

EXPORT En rekordstor näringslivsdelegation, under ledning av ordförande Fredrik Persson, besöker i veckan Japan. 50 svenska storföretag och 23 startupföretag deltar på resan, som förhoppningsvis ska leda till nya affärer och ökad export till Japan.

Svenskarna får lite vård för skattepengarna

WEBB-TV Svensk hälso-och sjukvård kostar skattebetalarna 235 miljarder kronor varje år. Men trots de höga kostnaderna får svenskarna ut relativt lite vård för pengarna, visar en rapport från OECD. Välfärdsexperten Robert Thorburn efterlyser en debatt om effektiviteten i svensk sjukvård.

Nytt förslag ger fjällnära skogsägare kraftigt sänkt ersättning

ÄGANDERÄTTEN Fjällnära skogsägare, som nekas avverkning, är under press. Ett förslag från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket kan innebära kraftigt sänkt ersättning. Enligt markägaren Hanna Holmberg, så är det ett sätt för myndigheterna att betala ut så lite ersättning som möjligt, skriver tidningen Entreprenör.

Anställningsskyddet behöver förändras

LAS Företag drar sig för att anställa på grund av gällande LAS-regler. Unga och oerfarna utestängs från arbetsmarknaden, antalet fast jobb minskar. Lagstiftningen behöver reformeras på ett genomgripande sätt, skriver Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

Nyheter från entreprenör

Tidningen för företagsamt folk

Staten tvingar markägare att ta strid i domstol om oklar miljölag

NYHET Allt fler markägare hamnar i kläm när miljömålen krockar med den svenska grundlagen. I stället för att ta sitt ansvar och rätta till felet väljer staten att ta strid, menar Carl von der Esch, förbundsjurist på LRF. "När staten egentligen borde fundera på varför grundlagsskyddade rättigheter kränks tvingar staten markägarna att stämma den".

Nytt förslag: Kraftigt sänkt ersättning upprör fjällnära skogsägare

ÄGANDERÄTTEN Markägare till fjällnära skog, som nekas avverkning, kan få se sina ersättningsnivåer sänkas radikalt om ett nytt förslag från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket blir verklighet. ”Det är inget annat än ett hån, säger Hanna Holmberg”, som äger 140 hektar fjällnära skog i Västerbotten.

Fler aktörer i framtidens högskolelandskap

UTBILDNING Högskolan får det allt svårare att möta behoven på en snabbrörlig arbetsmarknad. Efterfrågan på andra utbildningsformer ökar. Att mångfalden inom den högre utbildningen ökar är positivt men det finns utmaningar, menar Tobias Krantz, chef för utbildning på Svenskt Näringsliv. ”Det leder såklart till frågor om hur validering, kvalitetssäkring och finansieringen kommer att se ut i framtiden”, säger han.

"Olyckligt med bara valgodis"

SAMHÄLLSEKONOMI Det är olyckligt att regeringen fokuserar på valgodis istället för att underlätta för företag, företagande och jobbskapande. Det säger chefekonom Bettina Kashefi i en kommentar till regeringens vårproposition.