Sökte jobb på Linkedin – nu utvisas han

NYHET Publicerad

INTEGRATION Bangladesharen Syed Latif fick jobb i Sverige genom en platsannons på Linkedin, en av världens största webbtjänster för rekrytering och jobbsökande. Men nu utvisar Migrationsverket Syed Latif, eftersom de menar att hans jobb inte utannonserades på rätt sätt.

syed

"Jag har bott här i sex år och aldrig varit en belastning för det svenska samhället, utan istället bidragit med skatt och samhällsengagemang", säger Syed Latif.

Foto: Emil Langvad/TT

För sex år sedan kom Syed Latif från Bangladesh till Östersund för att läsa mastersprogrammet i företagsekonomi. Efter det ville han bättra på sina språkkunskaper och började läsa svenska på Linköpings universitet. Syad Latif såg en jobbannons som account manager på växlingskontoret Ria i Malmö. Annonsen hittade han på Linkedin, en av världens största webbtjänster för yrkesrelaterat nätverkande. Han sökte jobbet, fick det och flyttade till Malmö.

Från tjänsten som account manager har Syed Latif avancerat till butikschef för hela kontoret i Malmö. Efter att ha jobbat på Ria i över ett och ett halvt år, blir den mycket uppskattade chefen nu utvisad på grund av ett fel som inte är hans.

– Jag har bott här i sex år och aldrig varit en belastning för det svenska samhället, utan istället bidragit med skatt och samhällsengagemang. Nu blir jag utvisad för ett fel som inte är mitt. Det känns så orättvist, jag orkar knappt prata om det, säger Syed Latif.

Problemet är att Syed Latif fick sitt jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Enligt regelverket måste en tjänst som ska fyllas av en icke EU-medborgare utannonseras så att alla EU-medborgare kan söka den. Det gör man genom att annonsera genom Arbetsförmedlingen eller på motsvarande sätt, enligt Migrationsverket.

Migrationsverket anser inte att det har gjorts i Syeds fall, och det är upp till honom att bevisa motsatsen. I domen står ”Enbart påståenden om att så är fallet är inte tillräckligt.” Detta trots att Linkedin har 40 000 svenska jobb utannonserade just nu och över 100 miljoner europeiska medlemmar, enligt Sveriges Radio (14/4). Eftersom Syed inte kan bevisa mer än så, så utvisas han.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag är inte jurist, jag är arbetssökande och fick ett jobb. Hur ska jag kunna bevisa att annonsen jag såg på Linkedin har setts av EU-medborgare?

Syed Latif har, med hjälp av jurister, överklagat till samtliga instanser men fått avslag. Migrationsöverdomstolen kommer inte att ta upp fallet, så nu väntar Syeds resa tillbaka till Bangladesh. Senast den 10 maj måste han vara ute ur landet.

– Jag har bott här i sex år, pratar bra svenska, har ett bra fast jobb och många vänner. Vad mer begär Migrationsverket? De tar mig från mitt liv, på grund av ett fel jag inte har begått, säger han.

Sedan Syed flyttade till Skåne har han startat ett språkcafé på Skurups bibliotek. Varje lördag kommer omkring 50 personer dit för att umgås, tala med varandra, integrera sig med varandra och lära sig av andra kulturer. Han är också involverad i andra projekt, bland annat hjälper han ensamkommande flyktingbarn genom en organisation i Lund.

– Jag bidrar så mycket jag kan, och försöker hjälpa de jag kan. Som invandrare vill jag göra gott, men nu tvingas jag lämna Sverige och allt jag har byggt upp. 

Karin Ekenger, arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv, menar att domslutet är mycket egendomligt. Eftersom Migrationsverkets egna råd är att annonsera via Arbetsförmedlingen eller motsvarande alternativ, så borde Linkedin definitivt räknas som motsvarande menar hon.

– Det är ett svårbegripligt domslut. Linkedin är ett internationellt välkänt rekryteringsforum och det borde ha samma värde som Arbetsförmedlingen, säger hon.

Det blir också problematiskt för andra företagare som har följt Migrationsverkets råd om att andra alternativ är okej, menar hon.

– Det är ett problem att reglerna är godtyckliga och otydliga. Det är väldigt konstigt att ändra sig och försöka göra gällande att en så välkänd plattform som Linkedin inte räknas, säger Karin Ekenger och lyfter att det är dags att ta krafttag för att förenkla för företagare att anställa personer som inte är från Sverige eller från EU.

Syed Latifs fall belyser hur de byråkratiska problemen gör det svårt att göra rätt, menar Karin Ekenger. Hon kommer ta upp Syed Latifs fall i den pågående utredningen om arbetskrafsinvandringssystemet som ett typexempel för att visa upp problemen som finns.

– Detta drabbar den enskilde oerhört hårt. Vi måste hänga med i samtiden och inse att rekryteringsmönster förändras. Att en internationell, stor och välkänd sajt inte godtas för utannonsering är inte acceptabelt, säger hon.

Migrationsverket står som motpart till Syed Latif i domstolen, men vill ändå inte uttala sig. Presstjänsten hänvisar istället frågor vidare till Migrationsdomstolen, och meddelar att de kommer följa domen att Linkedin inte räcker som utannonsering.

Försök görs att nå Claes Lindblom, rådman i Migrationsdomstolen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

Utbildningsplikten är feltänkt

KOMMENTAR Regeringens reform för att öka utbildningsnivån bland nyanlända – den så kallade utbildningsplikten – går trögare än tänkt. Hittills i år har 5 500 personer bedömts omfattas av utbildningsplikt. Av dem har endast 90 personer påbörjat studier. Det är svårt att inte se det som ett fiasko, skriver Karin Rebas, skolpolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Jobb en förutsättning för integration

ARBETSMARKNAD Med många utlandsfödda utanför arbetsmarknaden och företag som skriker efter kompetens borde integrationen kunna lösas. Men varför går det så långsamt? Och vad behöver göras för att det ska fungera bättre? Det diskuterades vid ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Bussbolag sätter nyanlända i förarsätet

INTEGRATION Västanhede Trafik i Avesta var i stort behov av fler busschaufförer, tack vare en vunnen upphandling. Att större delen av de rekryterade chaufförerna var nyanlända var inget hinder. Fyra år senare jobbar företaget fortfarande med integration.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.