millgårdh
Foto: Kicki Nilsson / Icon Photography

För höga lönelyft äventyrar Millcons tillväxt

NYHET Publicerad

AVTAL 2016 "Jag tycker att ansvar och långsiktighet borde vara nyckelorden i den kommande avtalsrörelsen. Det är en förutsättning för att Sverige ska kunna hålla uppe sin konkurrenskraft på den globala marknaden", säger Johan Millgårdh, vd på familjeföretaget Millcon i Kumla.

Johan Millgårdh, vd på Millcon.

Johan Millgårdh, vd på Millcon.

Foto: Kicki Nilsson / Icon Photography

Millcon är specialiserat på omrullning och trissning av papper och kartong. På det sättet kan kunderna – pappersindustrin – skapa snabba och flexibla flöden. Leveranserna till slutkunderna blir enklare. 

För närvarande är den ekonomiska utvecklingen mycket positivt för Millcon.

– De senaste åren har vi vuxit med 20-30 procent per år, säger Johan Millgårdh.

Men för inte speciellt länge sedan var situationen allvarlig. Millcon skakades ordentligt av den djupa lågkonjunkturen.

– Det har varit jättetufft. Vi tappade 40 procent av orderingången när en kund 2010 bestämde sig för att lägga ner, berättar Johan Millgårdh.

Av de tolv medarbetarna tvingades Millcon säga upp fem. Företaget var riktigt illa ute. Krisen ledde till ett omtag, en nystart. Man stärkte sina positioner inom det viktiga området kartong till livsmedelsindustrin.

Nu pekar alla kurvor åt rätt håll. Försäljningen har ökat kraftigt. Antalet anställda är uppe 23.

– Vi behöver rekrytera ytterligare tre-fem personer mycket snart, säger Johan Millgårdh.

Han poängterar vikten av att hålla kostnaderna nere. För att förbättra lönsamheten jobbar Millcon intensivt med effektivitet och produktivitet. I dagarna trimmas en hypermodern rullskärningsmaskin in. Det handlar om en investering på 4,5 miljoner kronor.

Prishöjningarna som företaget kan göra är minimala.

– Höjningarna täcker med nöd och näppe våra ökade omkostnader. Därför är förbättrad produktivitet är nödvändighet. Utan en ansvarsfull avtalsrörelse klarar vi inte att möta konkurrensen från företag nere i Europa, konstaterar Johan Millgårdh och pekar på att hela 90 procent av det gods som lämnar Millcon går på export.

Han påminner om att den svenska inflationen varit och fortfarande är närmast obefintlig.

– Det betyder att reallöneökningarna blivit ganska stora. Det borde hålla tillbaka kraven i avtalsrörelsen.

Något som bekymrar Johan Millgårdh är höjningen av arbetsgivaravgiften för unga. Genomsnittsåldern för företagets anställda ligger på 24 år. Många har med andra ord omfattats av den lägre avgiften.

– Höjningen drabbar oss med hård kraft. Det är en riktig käftsmäll. Sverige har tyvärr fått en regering som verkligen inte är företagsvänlig, säger Johan Millgårdh.

Sören Karlsson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Orimligt att arbetsgivarna ska finansiera höjda pensioner

PENSIONER Socialdemokraterna vill höja pensionerna till 70 procent av lönen. Notan ska betalas av arbetsgivarna. ”Det leder till sämre konkurrenskraft och på sikt till lägre pensioner”, säger vice vd Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

”Hamnarnas problem är Sveriges problem”

KONFLIKT ”Sverige är under press”, sa APM Terminals vd Henrik Kristensen vid ett möte med företagare i Göteborgs hamn. Hamnarbetarförbundets ständiga konflikter skapar problem för svenska företag.
NYHET Publicerad:

Konfliktreglerna påverkar svensk konkurrenskraft

ALMEDALEN Sveriges unikt långtgående möjligheter att ta till stridsåtgärder påverkar industrins konkurrenskraft och riskerar på sikt att driva investeringar utomlands. Det menade företrädare för industrins arbetsgivargivarorganisationer under ett Almedalsseminarium om Industriavtalets framtid.
NYHET Publicerad:

Även SKF nobbar Göteborgs hamn

KONFLIKT Hamnkonflikten i Göteborg får fler och fler negativa konsekvenser. Nu meddelar industrijätten SKF Sverige att de styr bort sina leveranser från Göteborgs hamn till tyska hamnar. Även Swedebridge, som samordnar transporter från världens alla hörn, varnar för allvarliga konsekvenser.
NYHET Publicerad:

Företag ryter till om hamnkonflikt

ARBETSMARKNAD Hamnkonflikten i Göteborg har under lång tid tagit vinden ur seglen för många företag. Protester har framförts i det tysta. Nu höjer en rad företag rösten och säger ifrån.
NYHET Publicerad:

Städstrejk avblåst

AVTAL 17 Det blir ingen strejk för städarna. Under fredag eftermiddag tecknade Almega Tjänsteförbunden avtal med Seko och Fastighets för avtalsområdet Serviceentreprenad. Avtalen landade på märket, det vill säga 6,5 procent över tre år.
NYHET Publicerad:

”Hamnkonflikten har kostat oss många miljoner”

ARBETSMARKNAD Hamnkonflikten i Göteborg får följdverkningar för många företag. Billerud/Korsnäs har redan ställt om transporter som tidigare gick via Göteborgs hamn till andra hamnar i Sverige och utomlands.
NYHET Publicerad:

Bra med översyn av konfliktreglerna

ARBETSMARKNAD Den infekterade konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals gör att regeringen vill se över konfliktreglerna på svensk arbetsmarknad. Bra att regeringen markerar att läget i Göteborgs hamn inte är acceptabelt, anser Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Nu utreds konfliktreglerna

AVTALSRÖRELSE Regeringen ska utreda en förändring av konfliktreglerna i syfte att hindra fackförbund utan kollektivavtal att strejka mot företag som redan har ett kollektivavtal. Det är vad som är fallet i Göteborgs hamn där APM Terminals har ett giltigt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet.
NYHET Publicerad:

Måleriavtal klart

AVTAL 17 Medlarbudet fick tummen upp av parterna i målarbranschen. Därmed är strejkhotet avvärjt.
NYHET Publicerad:

Hamnarbetarförbundet varslar mest

ARBETSMARKNAD Strejkhoten duggar tätt. Värst är Hamnarbetarförbundet. Hittills i år har de lagt 60 varsel om stridsåtgärder.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: Målareförbundet kränker föreningsrätten

AVTAL 17 När Målareförbundet varslar om konfliktåtgärder drabbar det inte sällan företag som ägs av nyckelpersoner hos Måleriföretagen. Enligt arbetsgivarna handlar det om en utstuderad taktik. ”De kränker föreningsrätten", säger Peter Jeppsson, vice vd.
NYHET Publicerad:

Nytt avtal inom märket – strejk avblåst

AVTAL 17 Trots upprepade strejkvarsel har ingen strejk brutit ut i årets avtalsrörelse. Hittills har samtliga avtal hamnat inom märket på 6,5 procent på tre år. Men på torsdag hotar en strejk inom telekomområdet, där Almega och Seko fortfarande inte har enats.
NYHET Publicerad:

Jeppsson: LO hotar svenska modellen

AVTAL 17 Sverige har de högsta minimilönerna och den mest sammanpressade lönestrukturen i hela OECD. Det är med de förutsättningarna som LO, med 6F-förbunden i spetsen, driver krav om en så kallad låglönesatsning, menar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.
NYHET Publicerad:

Strejkhot avvärjt i sista minuten

AVTAL 17 Almega Tjänsteförbunden och fackförbundet Seko är överens om ett nytt löneavtal. Cirka 10 000 medlemmar inom spårtrafiken får löneökningar på 6,5 procent fördelade på tre år.
NYHET Publicerad:

Tre avtal i hamn

AVTAL 17 Tre nya löneavtal har tecknats i årets avtalsrörelse. Löneökningarna följer industrins märke och gäller områdena transport, bemanning och specialservice. 
NYHET Publicerad:

Fastighets drar tillbaka alla strejkvarsel

AVTAL 17 Almega och fackförbundet Fastighets har kommit överens om ett nytt avtal som följer industrins märke på 6,5 procent över tre år. Därmed är strejken som skulle ha drabbat svensk fordonsindustri, kärnkraftsindustri och livsmedelsindustri på fredag inställd.
NYHET Publicerad:

Ytterligare ett avtal respekterar märket

AVTAL 17 Biltrafikens Arbetsgivarförbund och fackförbundet Transport är överens om ett nytt löneavtal. Med en löneökning om 6,5 procent under tre år ligger avtalet inom ramen för industrins märke.
NYHET Publicerad:

Sekos varsel kan lamslå tågtrafiken

AVTALSRÖRELSEN Strejkvarslen fortsätter att trilla in i årets avtalsrörelse. Återigen är det Seko som är på krigsstigen. Denna gång varslar fackförbundet om strejk inom området järnvägsinfrastruktur. Motparten Almega varnar för att en strejk kan lamslå stora delar av spårtrafiken i Sverige.
NYHET Publicerad:

Ännu ett avtal inom märket

AVTAL 17 Under sen söndagseftermiddag kom Almega och Fastighets överens om ett löneavtal inom ramen för industrins märke. Avtalet innebär en total kostnad om 6,5 procent på tre år. "Arbetsmarknadens parter har återigen visat att de klarar av att ta ansvar för lönebildningen i Sverige", säger vice vd Peter Jeppsson.