Byggstrejkens konsekvenser oroar

NYHET Publicerad

AVTAL 2012 Anders Mattsson driver företagen Björnbergs och Birka Rör som är uttagna i strejk. Han beskriver en kaotisk första strejkdag och bävar inför konsekvenserna om strejken fortsätter, både för branschen och för de egna företagen.

Rörmokare

Fackanslutna strejkar vid företagen Björnbergs och Birka Rö.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Anders Mattsson är ordförande i VVS-företagen. Han driver också tillsammans med en kompanjon två företag i VVS-branchen: Björnbergs och Birka Rör. Företagen har ett 80-tal anställda på LO-sidan. Alla fackanslutna har börjat strejka idag.

Att just Björnbergs och Birka rör är uttagna i strejk tror Anders Mattsson beror på att han är arbetsgivarsidans ordförande. Det följer samma mönster som många fackförbund använder när de lägger sina varsel, anser han.

Anders Mattsson är upprörd, besviken och tycker att han straffas för att han engagerar sig för branschen, till exempel för utbildningsfrågor.

– Jag känner mig fruktansvärt kränkt. Jag brinner ju för den här branschen!

Anders Mattsson beskriver en kaotisk första strejkdag och bävar inför konsekvenserna om strejken fortsätter, både för branschen och för de egna företagen.

– Telefonen går varm. Vi har haft fullt sjå att tala med kunder och avbeställa material. Och för framtiden finns det förstås risk att kunder inte lägger beställningar på oss.

– Vi har ansvar gentemot ägare, anställda, leverantörer och kunder.

Än så länge är det svårt att se hur konsekvenserna blir om strejken fortsätter. Men Anders Mattsson ser att flera jätteprojekt som hans personal normalt jobbar på hotas av förseningar. Det gäller till exempel stora byggen i Stockholm med omnejd som Lustgården 14 som är Skanskas nya huvudkontor, kvarteret Nöten i Solna för Skatteverket, Nynäs raffinaderi i Nynäshamn och marinunderhåll åt Kockums på Muskö.

Hans företag jobbar också med service inom rörmokeri till både privatpersoner och företag i hela Mälardalen. Även den delen av verksamheten ligger nere på grund av strejken.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Parterna måste skärpa sig!”

AVTAL Ett skäl till att så många står utanför arbetsmarknaden beror på att fackförbund och arbetsgivarorganisationer inte har hängt med och insett att den svenska modellen har försvagats. Den salvan kommer från Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknad på tankesmedjan Timbro.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringslivs roll i avtalsförhandlingarna

Svenskt Näringslivs roll i avtalsförhandlingarna 2016 är att som centralorganisation stödja medlemmarna (arbetsgivareförbunden) i deras förhandlingsarbete.
NYHET Publicerad:

Byggnads på krigsstigen

AVTALSRÖRELSEN Nyligen kom arbetsgivare och fack inom byggbranschen överens om metoder för att motverka svartarbete. Nu säger Byggnads upp Byggavtalet med motiveringen att överenskommelsen inte är tillräckligt långtgående.
NYHET Publicerad:

Överenskommelse stoppar svartjobb

AVTALSRÖRELSEN Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads har kommit överens om hur man ska komma till rätta med oegentligheter i så kallade entreprenörskedjor på byggarbetsplatser. "Oseriösa aktörer ska inte ha något att hämta i vår bransch", säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Strejk lamslår skärgårdstrafiken

AVTAL 2013 Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har gått i stå och skärgårdsstrejken är ett faktum. Strejken lamslår stora delar av färjetrafiken i Stockholm och Göteborg.
NYHET Publicerad:

Även städbranschen slipper strejk

AVTAL 2013 Den hotande konflikten inom städbranschen blåstes av bara två timmar innan strejken skulle träda i kraft. Almega Serviceentreprenörerna och Fastighetsanställdas Förbund och Seko tecknade ett treårigt avtal.
NYHET Publicerad:

Konflikthot avvärjt för telekombranschen

AVTAL 2013 IT&Telekomföretagen och SEKO accepterade igår kväll medlarnas förslag till nytt avtal för telekombranschen. Därmed undanröjs hotet om en konflikt som skulle ha brutit ut natten mot torsdag.
NYHET Publicerad:

Tågstrejk avblåst i sista minuten

AVTAL 2013 På onsdagskvällen godkände Spårtrafikföretagen Almega och fackförbunden SEKO och ST medlarnas bud om ett nytt treårigt kollektivavtal. Lönerna ökar med 6,8 procent under tre år, vilket är i nivå med vad andra grupper på arbetsmarknaden har enats om.
NYHET Publicerad:

Hundratusentals drabbas av busstrejk

BUSSTREJK I Umeå står alla bussar stilla. I Stockholm innerstad och fyra kranskommuner är merparten av busstrafiken inställd. Redan första dagen drabbar strejken hundratusentals resenärer runt om i landet. ”Kommunal tar på sig ett stort ansvar när de drar igång konflikten”, säger Bussarbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

Busstrejk får omfattande konsekvenser

AVTAL 2013 Medlarnas bud har idag accepterats av Bussarbetsgivarna. Kommunal har sagt nej. Om inte Kommunal ändrar sig bryter en omfattande busstrejk ut natten mot onsdagen.
NYHET Publicerad:

Strejkvarsel slår mot midsommartrafiken

AVTAL 2013 Tusentals resenärer drabbas om SEKO:s varsel inom spårtrafiken bryter ut till midsommar. Förhandlingarna med Almega Spårtrafikföretagen har strandat och facket lägger nu ett omfattande varsel om strejker och blockader för flera järnvägsföretag.
NYHET Publicerad:

Strejk hotar stoppa flygtrafik och kontanthantering

AVTAL 2013 Transport har utökat sitt varsel och kommer att stoppa flygplatskontroller, kontantförsörjning samt parkeringsövervakning om avtal inte träffats innan 13 maj. "Varslet slår direkt mot tredje man", säger Almegas vd Jonas Milton.
NYHET Publicerad:

Transportstrejk avblåst

AVTAL 2013 Strax efter lunch, bara minuter efter att strejken brutit ut, kom parterna inom transportsektorn överens om ett nytt avtal.
NYHET Publicerad:

Små e-handlare drabbas av strejken

AVTAL 2013 Strejken kommer att slå hårt mot landets e-handelsföretag. Småländska Designonline.se räknar med extrakostnader på drygt 50 000 kronor per dag.
NYHET Publicerad:

Viktiga leveranser hotade inom industrin

AVTAL 2013 Särskilt industrin och Coop i Västra Götaland kommer att få svårt att få sina leveranser om det blir strejk nästa vecka. Det är beskedet från ett av åkerierna i regionen, Gert Stahlgård Åkeri.
NYHET Publicerad:

Avtal klart för tjänstemän i byggföretagen

AVTAL 2013 Sveriges Byggindustrier har träffat nya kollektivavtal på tjänstemannaområdet med Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Avtalen löper på 36 månader och löneökningarna ligger inom märket på 6,8 procent.
NYHET Publicerad:

Strejk kan lamslå Sverige

AVTAL 2013 Sverige närmar sig en omfattande strejk. Fackförbundet Transports varsel mot 23 terminaler drabbar flera stora åkerier, vilket slår hårt mot hela Sverige. DB Schenkers press- och informationschef Pierre Olsson berättar att strejken riskerar att ”lamslå vår verksamhet”.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivare varslar om lockout

FÖRETAGSKLIMAT I syfte att minska skadeverkningarna har Biltrafikens Arbetsgivareförbund beslutat om lockout. För att undvika en upptrappning av konflikten omfattar lockouten enbart de som blir sysslolösa i och med Transports varsel.
NYHET Publicerad:

Transports varsel slår mot fjärrtrafiken

AVTAL 2013 Transport varslar om strejk samt blockad mot bland annat övertids- och mertidsarbete. "Varslet är utformat för att slå hårt mot åkerier och terminaler", säger Peter Jeppsson, Transportgruppen. Han är också kritisk mot att facket vill förbjuda vissa typer av alkoholtester.
NYHET Publicerad:

Nytt avtal för väg- och banarbetare

AVTAL 2013 Väg- och Banavtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Seko är klart. "Vi konstaterar att vi har ett treårsavtal på plats inom märket för väg- och banområdet", säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef.