LO-förbundens lönekrav är ett brott mot svensk avtalstradition

NYHET Publicerad

AVTAL 2010 Svenskt Näringsliv har låtit granska vad LO:s löneavtalskrav innebär i praktiken för olika avtalsområden. Det visar sig att kravet på 2,6 procent enbart är ett golv och där utfallet på samtliga områden skulle bli betydligt högre om LO:s krav blev verklighet. Sammantaget innebär LO:s och Facken inom industrins krav att man nästan hamnar på Konjunkturinstitutets skräckscenario med kostnadshöjningar runt 4 procent.

Christer Ågren

Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– På industrins område tillkommer flera komponenter som höjer kostnaderna utöver 2,6 procent för företagen, bl a krontalspåslag, lönebildning utanför de avtalsmässiga höjningarna samt förbättringar av villkor för till exempel omställningsstöd, rehabilitering och föräldraledighet. Det innebär att resultatet i slutet på avtalsperioden rimligen hamnar på minst 3,5 procent inom industrin, säger Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv.

LO har genom sin avtalssekreterare Per Bardh medgivit att lönekraven på vissa avtalsområden är uppemot 4 procent. Men enligt Svenskt Näringslivs beräkningar av LO-förbundens låglönesatsning kan kraven till och med bli högre än så. LO:s förbund utanför industrin kräver låglönesatsningar som innebär lönekrav på mellan 3,6 och 4,6 procent.

– De avtal som träffas inom Industriavtalet har sedan dess tillkomst 1997 gällt som norm för löneökningarna i Sverige. Det gäller även för de branscher som inte är internationellt konkurrensutsatta. Nu vill dock LO-förbunden använda avtalskraven mot den konkurrensutsatta sektorn som golv för avtalskraven på andra områden. Nivån på kraven och metoden för att räkna fram dem innebär ett tydligt brott mot den tradition som inneburit en lång rad år av reallöneökningar till svenska löntagare.

– Från företagens perspektiv är Konjunkturinstitutets alternativscenario, som också ger den bästa utvecklingen ur ett samhällsperspektiv, vårt mål. Scenariot ger lönehöjningar på 1,5 procent per år med högre höjningar 2011-2012 än 2010. Konjunkturinstitutet räknar till och med med ett 0-scenario för 2010, men vår bedömning är att lokala lönehöjningar kommer att utgå på minst 1 procent. Ett sådant utfall skapar de bästa förutsättningarna för en ekonomisk utveckling som möjliggör innehåll i de centrala avtalen för 2011 och 2012. Detta är det bästa alternativet för företagen, medarbetarna och svensk ekonomi, avslutar Christer Ågren.

 

Ladda ner

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Sifferlöst avtal för Svenska Teknik&Designföretagen

AVTAL 2011 Svenska Teknik&Designföretagen inom Almega har tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Sveriges Arkitekter träffat ett avtal för teknikkonsulter och arkitekter om lokal lönebildning utan centralt fastställda siffror.
NYHET Publicerad:

Nytt tvåårigt kollektivavtal för transportsektorn

AVTAL 2011 40 000 åkerichaufförer och terminalarbetare har fått ett nytt kollektivavtal. Avtalet, som är tvåårigt och gäller från den 1 mars.
NYHET Publicerad:

Christer Ågren: "Facken borde vara stolta"

AVTAL 2011 Förra årets avtalsrörelse gav ett lyckat reslutat, om man får tro Medlingsinstitutet. Samtidigt pågår förberedelserna inför höstens avtalsrörelse. "Det finns ingen anledning för facken att revanschera sig", säger Christer Ågren, Svenskt Näringsliv. "De bör vara stolta över att ha bidragit till att få fart på ekonomin och minska arbetslösheten".
NYHET Publicerad:

Dialog med LO om turordningsreglerna

ARBETSMARKNAD LO och Svenskt Näringsliv ska tillsammans analysera hur turordningsreglerna fungerar på svensk arbetsmarknad. I ett webb-tv inslag förklarar Christer Ågren, vice vd på Svenskt Näringsliv, varför arbetsgivarsidan tackat ja till LO:s invit.
NYHET Publicerad:

Industrin samordnar avtalsrörelsen

AVTAL 2011 Parterna inom industrin är överens om att samordna årets avtalsförhandlingar. Förhandlingarna inleds den 1 september och senast tre månader senare måste de nya avtalen vara klara.
NYHET Publicerad:

Lönemärke centralt i nästa avtalsrörelse

AVTALSRÖRELSEN Inför nästa års avtalsrörelse är det viktigt att parterna på arbetsmarknaden tar hänsyn till den internationellt konkurrensutsatta sektorns lönemärke, skriver Christer Ågren, vice vd för Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inspirerande statliga löneavtal

AVTAL 2010 Närmare 110 000 statsanställda har fått ett nytt löneavtal. Nyheten är att det inte finns några individgarantier. Avtalen följer tendensen från den privata sidan i årets avtalsrörelse, konstaterar Christer Ågren på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Fastighets blåser av sympatistrejk

AVTAL 2010 Det blir ingen sympatistrejk för att stötta Fönsterputsarna. Det står klart sedan Almega och Fastighets kommit överens om ett nytt avtal.
NYHET Publicerad:

Fastighets ratade medlarnas bud

AVTAL 2010 Medlarnas bud på området fönsterputs fick kalla handen av Fastighets. Almega Tjänsteföretagen har erbjudit samma lönenivåer som på resten av arbetsmarknaden och tillmötesgått övriga krav från Fastighets. Trots det ratades budet.
NYHET Publicerad:

Strejk kan stoppa flygtrafiken

AVTAL 2010 Flygteknikerna vid SAS Tech, Avia Express och Svenskt Direktflyg gick vid midnatt ut i den varslade strejken. Hur det kommer att påverka flygtrafiken är parterna oense om.
NYHET Publicerad:

Fönsterputskonflikt slår mot industriföretag

AVTAL 2010 Facket tar till storsläggan och varslar om sympatiåtgärder i den pågående konflikten om ett nytt avtal för fönsterputsare. Åtgärderna drabbar städkoncernen ISS och sex industriföretag som inte har något med konflikten att göra.
NYHET Publicerad:

Konfliktvarsel mot friskolor

AVTAL 2010 Den 18 oktober träder fackförbundet Kommunals varsel mot fristående skolor, förskolor och fritidsverksamheter i kraft.
NYHET Publicerad:

Strejken ställer in alla flygningar

AVTAL 2010 Inga inrikes flygningar. Och inte heller några flygningar till sommardestinationerna kring Medelhavet. Det är resultatet när 2 000 svenska piloter lägger ner arbetet under åtta timmar idag. Men den planerade manifestationen ute på stan har pilotfacket ställt in.
NYHET Publicerad:

Piloterna går ut i strejk

AVTAL 2010 För en vecka sedan sköts flygstrejken upp. Nu väljer Svensk Pilotförening att utlösa de uppskjutna sympatiåtgärderna och under onsdagen ställs nästan alla svenska flygbolags flygningar in.
NYHET Publicerad:

Den utökade flygstrejken skjuts upp

AVTAL 2010 10 000 passagerare drabbades av de senaste dagarnas pilotstrejk inom fyra regionalflygbolag. Nu skjuts en utvidgning av strejken på framtiden.
NYHET Publicerad:

Ingen buss- och färjestrejk idag

AVTAL 2010 Det blir ingen buss- och färjestrejk i veckan. Frågan om delade arbetspass löstes i helgen. "Det är bra att vi har kommit överens och att arbetsro nu får råda i företagen", säger Peter Jeppsson, vd för TransportGruppen.
NYHET Publicerad:

Piloterna sa nej till medlarbud

AVTAL 2010 Trots att medlarbudet innehöll en lösning av bemanningsfrågan, som motsvarar vad ett stort antal andra branscher i Sverige accepterat, sade piloterna nej.
NYHET Publicerad:

Strejkvarsel hotar buss- och färjetrafik

AVTAL 2010 En färje- och busskonflikt rycker närmare sedan arbetsgivarna sagt ja till medlarbudet men facket gjort tummen ner. Peter Jeppsson, vd för Transportgruppen, beskriver fackets agerande som obegripligt.
NYHET Publicerad:

Det blir ingen strejk på Volvo

AVTAL 2010 Almega och Fastighetsanställdas Förbund har enats om ett nytt avtal om löner och anställningsvillkor för saneringsföretagen. Därmed blir det ingen strejk i morgon.
NYHET Publicerad:

Strejkhot mot Volvo Torslanda

AVTAL 2010 Strejken rycker närmare sedan Fastighetsanställdas Förbund under måndagen sagt nej till medlarnas bud. ”Det är ett ansvarslöst missbruk av konflikträtten att försöka pressa ut ännu mer pengar”, säger Almegas vd Jonas Milton.