Håll koll på brexitveckan – nu avgörs det

NYHET Publicerad

EU Det är mindre än 3 veckor tills Storbritannien ska lämna EU enligt nuvarande plan, men osäkerheten är stor och det finns ännu ingen godkänd överenskommelse för hur det ska ske.

Den 15 januari förlorade Theresa May omröstningen kring sitt utträdesavtal i det brittiska underhuset. Sedan dess har Storbritannien försökt omförhandla avtalet, och trots att nästa omröstning kring avtalet kommer ske redan imorgon finns det inga uppgifter om att några större förändringar av innehållet ska ha skett. Denna veckan kommer vara helt avgörande för brexit, och nedan listar vi vad som kan hända dag för dag.

Måndag: De sista skälvande timmarna
Båda sidor hade hoppats på att nå en lösning förra veckan, men diskussionerna fortsatte i helgen och fortsätter sannolikt fortfarande. Klockan tickar och nu har Theresa May bokstavligen bara timmar på sig att nå en lösning.

Tisdag: Första omröstningen
På tisdag ska Theresa May presentera resultatet av de senaste veckornas förhandlingar och sedan kommer det brittiska underhuset rösta kring avtalet. Om ja-sidan vinner så lämnar Storbritannien EU den 29 mars. Det sker i så fall under en övergångsperiod där den framtida relationen förhandlas fram, och det kommer dröja innan vi märker några stora skillnader. Detta bedöms dock som osannolikt. Ett mer sannolikt scenario är att underhuset röstar nej till avtalet.

Onsdag: Andra omröstningen
Om underhuset röstar nej till avtalet kommer en andra omröstning att genomföras på onsdagen. Här kommer underhuset få rösta ja eller nej till en avtalslös/hård brexit. Om de röstar ja till en avtalslös brexit går Storbritannien ur EU den 29 mars utan ett avtal. Det innebär sannolikt tullar, kaos längs gränserna, en hård gräns mellan Irland och Nordirland och många andra problem. Underhuset väntas därför rösta nej. Det vore i så fall mest ett symboliskt ställningstagande eftersom alternativet till ett avtalslöst brexit är att man når ett avtal.

Torsdag: Tredje omröstningen
Om underhuset röstar nej till ett avtalslöst brexit kommer Theresa May föreslå att brexit skjuts upp, förmodligen till sista juni eftersom det nya Europaparlamentet tillsätts i juli. Om underhuset röstar ja till detta är det upp till resten av EU att acceptera förlängningen. EU:s ledare har sagt sig vara villiga att skjuta upp brexit, men samtidigt frågar man sig vad Theresa May ska kunna åstadkomma på tre månader när Storbritannien haft över två år på sig att nå en samsyn kring brexit.

Skulle underhuset rösta nej till att skjuta upp brexit fortsätter förhandlingarna, men med minskade chanser att lyckas. Samtidigt kommer såväl EU som Storbritannien att öka intensiteten i krisförberberedelserna inför alla de problem som en hård brexit lär innebära. Mycket kan hända och mycket kan ändras men helt klart är att vi har en spännande vecka framför oss.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Theresa May avgår 

AKTUELLT Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni, men att hon sitter kvar som premiärminister tills dess att hennes efterträdare är utsedd.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.
NYHET Publicerad:

Ny vecka och nya förhandlingar om Brexit

AKTUELLT Konservativa partiets ordförande Brandon Lewis fortsätter samtalen med Labour denna vecka, än så länge har man inte kunnat presentera några framsteg.
NYHET Publicerad:

Fortsatt skakigt i Storbritannien

AKTUELLT Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.
NYHET Publicerad:

Brittiska partier förbereder sig för Europaparlamentsval  

AKTUELLT Påskledigheten är över och samtalen mellan regeringen och oppositionen i Storbritannien har återupptagits. Nu är frågan om de kommer hitta en lösning innan Europaparlamentsvalet.
NYHET Publicerad:

Förhandlingarna i Storbritannien fortsätter

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har köpt sig mer tid att förhandla om brexit, men hindren är fortfarande många och det krävs kompromisser om brexit ska kunna genomföras.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 oktober

AKTUELLT En uppgörelse om en förlängning av brexit till 31 oktober är klar efter krismötet sent i natt.
NYHET Publicerad:

EU-toppmöte om brexit i kväll

AKTUELLT Ikväll träffas EU:s ledare för att diskutera huruvida brexit ska skjutas upp, och hur länge man i så fall bör skjuta upp utträdet.
NYHET Publicerad:

Allt eller inget för Theresa May

AKTUELLT Det här kan bli veckan där Storbritannien lämnar EU, det kan också bli veckan där Brexit skjuts upp med flera månader och Storbritannien tvingas börja förbereda för Europaparlamentsval.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp ytterligare, frågan är hur länge

AKTUELLT Flera källor har i dagarna rapporterat att EU-rådets ordförande Donald Tusk föreslår att Brexit skjuts fram med upp till 12 månader, samtidigt ber Theresa May istället att Brexit skjuts upp till 30 juni.
NYHET Publicerad:

Theresa May sträcker ut en hand till oppositionen

AKTUELLT Under tisdagskvällen höll premiärminister Theresa May ett tal där hon menade att Storbritannien kan få svårt att enas om Brexit innan den 12 april och att hon därför kan be att Brexit skjuts upp ytterligare, om än inte längre än till 22 maj.
NYHET Publicerad:

Brittiska underhuset röstar nej till samtliga brexitscenarion – igen

AKTUELLT Det brittiska underhuset har återigen röstat om olika alternativ för brexit, och återigen röstat nej till alla alternativen.
NYHET Publicerad:

Ny vecka, nya brexitomröstningar

AKTUELLT Under fredagen den 29 mars hölls en tredje omröstning kring utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien. Även denna gång blev det ett nederlag för Theresa May när avtalet röstades ner med 58 rösters marginal.
NYHET Publicerad:

Tredje omröstning om utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU

AKTUELLT Enligt ursprungsplanen skulle detta varit sista dagen innan Storbritannien lämnade EU. Nu ser det istället ut att bli dagen där Theresa May gör sitt tredje försök att få igenom utträdesavtalet med EU.
NYHET Publicerad:

Fortsatt dödläge kring brexit

AKTUELLT Under onsdagen var det åter dags för omröstningar i det brittiska underhuset och den här gången fanns flera alternativ att ta ställning till.
NYHET Publicerad:

Underhuset tar kontroll över brexit

AKTUELLT Sent under måndagskvällen röstade det brittiska underhuset ja till ett förslag om att ge underhuset kontrollen över brexitprocessen.