Håll koll på brexitveckan – nu avgörs det

NYHET Publicerad

EU Det är mindre än 3 veckor tills Storbritannien ska lämna EU enligt nuvarande plan, men osäkerheten är stor och det finns ännu ingen godkänd överenskommelse för hur det ska ske.

Den 15 januari förlorade Theresa May omröstningen kring sitt utträdesavtal i det brittiska underhuset. Sedan dess har Storbritannien försökt omförhandla avtalet, och trots att nästa omröstning kring avtalet kommer ske redan imorgon finns det inga uppgifter om att några större förändringar av innehållet ska ha skett. Denna veckan kommer vara helt avgörande för brexit, och nedan listar vi vad som kan hända dag för dag.

Måndag: De sista skälvande timmarna
Båda sidor hade hoppats på att nå en lösning förra veckan, men diskussionerna fortsatte i helgen och fortsätter sannolikt fortfarande. Klockan tickar och nu har Theresa May bokstavligen bara timmar på sig att nå en lösning.

Tisdag: Första omröstningen
På tisdag ska Theresa May presentera resultatet av de senaste veckornas förhandlingar och sedan kommer det brittiska underhuset rösta kring avtalet. Om ja-sidan vinner så lämnar Storbritannien EU den 29 mars. Det sker i så fall under en övergångsperiod där den framtida relationen förhandlas fram, och det kommer dröja innan vi märker några stora skillnader. Detta bedöms dock som osannolikt. Ett mer sannolikt scenario är att underhuset röstar nej till avtalet.

Onsdag: Andra omröstningen
Om underhuset röstar nej till avtalet kommer en andra omröstning att genomföras på onsdagen. Här kommer underhuset få rösta ja eller nej till en avtalslös/hård brexit. Om de röstar ja till en avtalslös brexit går Storbritannien ur EU den 29 mars utan ett avtal. Det innebär sannolikt tullar, kaos längs gränserna, en hård gräns mellan Irland och Nordirland och många andra problem. Underhuset väntas därför rösta nej. Det vore i så fall mest ett symboliskt ställningstagande eftersom alternativet till ett avtalslöst brexit är att man når ett avtal.

Torsdag: Tredje omröstningen
Om underhuset röstar nej till ett avtalslöst brexit kommer Theresa May föreslå att brexit skjuts upp, förmodligen till sista juni eftersom det nya Europaparlamentet tillsätts i juli. Om underhuset röstar ja till detta är det upp till resten av EU att acceptera förlängningen. EU:s ledare har sagt sig vara villiga att skjuta upp brexit, men samtidigt frågar man sig vad Theresa May ska kunna åstadkomma på tre månader när Storbritannien haft över två år på sig att nå en samsyn kring brexit.

Skulle underhuset rösta nej till att skjuta upp brexit fortsätter förhandlingarna, men med minskade chanser att lyckas. Samtidigt kommer såväl EU som Storbritannien att öka intensiteten i krisförberberedelserna inför alla de problem som en hård brexit lär innebära. Mycket kan hända och mycket kan ändras men helt klart är att vi har en spännande vecka framför oss.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar igen

TORY Nyligen hölls den första utslagsomröstningen för att utse partiledare i Storbritanniens konservativa partiet  och Boris Johnson vann stort med 114 röster mot tvåan Jeremy Hunt som fick 43 röster.
 
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare.
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Tories påskyndas

AKTUELLT Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, meddelande under tisdagen att man kommer snabba på processen med att hitta en efterträdare till Theresa May.
NYHET Publicerad:

Europaparlamentsvalet och Brexit

AKTUELLT Många menar att Europaparlamentsvalet i Storbritannien skulle kunna tolkas som en folkomröstning kring Brexitfrågan. Resultatet kan tolkas på många sätt, och olika sidor gör olika tolkningar.