Håll koll på brexitveckan – nu avgörs det

NYHET Publicerad

EU Det är mindre än 3 veckor tills Storbritannien ska lämna EU enligt nuvarande plan, men osäkerheten är stor och det finns ännu ingen godkänd överenskommelse för hur det ska ske.

Den 15 januari förlorade Theresa May omröstningen kring sitt utträdesavtal i det brittiska underhuset. Sedan dess har Storbritannien försökt omförhandla avtalet, och trots att nästa omröstning kring avtalet kommer ske redan imorgon finns det inga uppgifter om att några större förändringar av innehållet ska ha skett. Denna veckan kommer vara helt avgörande för brexit, och nedan listar vi vad som kan hända dag för dag.

Måndag: De sista skälvande timmarna
Båda sidor hade hoppats på att nå en lösning förra veckan, men diskussionerna fortsatte i helgen och fortsätter sannolikt fortfarande. Klockan tickar och nu har Theresa May bokstavligen bara timmar på sig att nå en lösning.

Tisdag: Första omröstningen
På tisdag ska Theresa May presentera resultatet av de senaste veckornas förhandlingar och sedan kommer det brittiska underhuset rösta kring avtalet. Om ja-sidan vinner så lämnar Storbritannien EU den 29 mars. Det sker i så fall under en övergångsperiod där den framtida relationen förhandlas fram, och det kommer dröja innan vi märker några stora skillnader. Detta bedöms dock som osannolikt. Ett mer sannolikt scenario är att underhuset röstar nej till avtalet.

Onsdag: Andra omröstningen
Om underhuset röstar nej till avtalet kommer en andra omröstning att genomföras på onsdagen. Här kommer underhuset få rösta ja eller nej till en avtalslös/hård brexit. Om de röstar ja till en avtalslös brexit går Storbritannien ur EU den 29 mars utan ett avtal. Det innebär sannolikt tullar, kaos längs gränserna, en hård gräns mellan Irland och Nordirland och många andra problem. Underhuset väntas därför rösta nej. Det vore i så fall mest ett symboliskt ställningstagande eftersom alternativet till ett avtalslöst brexit är att man når ett avtal.

Torsdag: Tredje omröstningen
Om underhuset röstar nej till ett avtalslöst brexit kommer Theresa May föreslå att brexit skjuts upp, förmodligen till sista juni eftersom det nya Europaparlamentet tillsätts i juli. Om underhuset röstar ja till detta är det upp till resten av EU att acceptera förlängningen. EU:s ledare har sagt sig vara villiga att skjuta upp brexit, men samtidigt frågar man sig vad Theresa May ska kunna åstadkomma på tre månader när Storbritannien haft över två år på sig att nå en samsyn kring brexit.

Skulle underhuset rösta nej till att skjuta upp brexit fortsätter förhandlingarna, men med minskade chanser att lyckas. Samtidigt kommer såväl EU som Storbritannien att öka intensiteten i krisförberberedelserna inför alla de problem som en hård brexit lär innebära. Mycket kan hända och mycket kan ändras men helt klart är att vi har en spännande vecka framför oss.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Brittiska underhuset vill ha mer tid för brexit

AKTUELLT Efter ännu en dramatisk dag i det brittiska underhuset står det klart att brexit skjuts upp. Om detta verkligen kommer ske, och hur länge brexit i så fall skjuts upp återstår dock att se.
NYHET Publicerad:

Avgörande omröstning om uppskjuten brexit

EU Igår sa det brittiska underhuset nej till en avtalslös brexit, och idag röstar man om att skjuta upp brexit eller att tvinga premiärminister May att hitta en ny lösning inom två veckor.
NYHET Publicerad:

Ännu ett nej till utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU 

BREXIT Premiärminister Theresa May har förlorat ännu en omröstning kring sitt utträdesavtal med EU och nu väntar antingen en hård Brexit i slutet av mars eller en uppskjuten Brexit med oklara konsevenser.
NYHET Publicerad:

Håll koll på brexitveckan – nu avgörs det

EU Det är mindre än 3 veckor tills Storbritannien ska lämna EU enligt nuvarande plan, men osäkerheten är stor och det finns ännu ingen godkänd överenskommelse för hur det ska ske.
NYHET Publicerad:

Skilsmässan kommer att kosta svenska företag

EU Svenska företag är överens. Storbritanniens skilsmässa med EU blir dyr. Prislappens storlek återstår att se.
NYHET Publicerad:

Veckan före domedagsveckan

AKTUELLT Denna vecka råder hittills ett ”lugn före stormen” kring Brexit. Det har inte kommit några offentliggöranden kring framsteg i förhandlingarna men inte heller något som tyder på att förhandlingarna strandat.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar öppnar för att skjuta upp Brexit

AKTUELLT Under tisdagen 26 februari deltog Theresa May i en debatt i det brittiska underhuset där hon berättade om den senaste utvecklingen kring Brexitförhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Ser vi ljuset i tunneln kring Brexit?

AKTUELLT Veckan som gick bjöd på många rykten men få konkreta resultat kring Brexit. Samtidigt menar många att de nu ser ljuset i slutet av förhandlingstunneln.
NYHET Publicerad:

Brexitdiskussionerna fortsätter

AKTUELLT Tonläget i den brittiska debatten är fortsatt högt. Ledaren för Scottish National Party, Ian Blackford, kallade Theresa May lögnare i samband med tisdagens debatt i brittiska underhuset, ett uttalande som han sedan tvingades dra tillbaka.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar

AKTUELLT Turerna har varit många, tonläget högt och de konkreta resultaten få den senaste veckan. Risken för en hård Brexit är påtaglig och klockan tickar för de företag som ännu inte börjat förbereda sig.
NYHET Publicerad:

Motstridiga budskap från brittiska underhuset

AKTUELLT Under tisdagskvällen röstade det brittiska underhuset om ett antal förslag som rörde Brexit.
NYHET Publicerad:

Ännu en avgörande vecka för Brexit

AKTUELLT På tisdag 29 januari kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May beskriva sin syn på den fortsatta Brexitprocessen och brittiska underhuset kommer ha en ny chans att rösta om utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien.
NYHET Publicerad:

Theresa Mays plan B

AKTUELLT Under måndagen den 21 januari presenterade premiärminister Theresa May sin ”plan B” efter att det brittiska underhuset i förra veckan röstade ner förslaget till utträdesavtal mellan EU och Storbritannien.
NYHET Publicerad:

Hoppas på det bästa men var beredd på det värsta

EU Veckans brexitomröstning i det brittiska parlamentet innebar att avtalet mellan EU och Storbritannien röstades ner, och att risken för en hård brexit. I takt med detta ökar också olika parters förberedelser för att minska konsekvenserna ifall det sker.
NYHET Publicerad:

Hård brexit ett mardrömsscenario

EU Theresa Mays brexitavtal föll med stor marginal. ”Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien", säger Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet.
NYHET Publicerad:

Avgörande vecka för Brexit

AKTUELLT Brexit är nu inne i ett avgörande skede och på tisdag den 15 januari ska det brittiska underhuset avgöra huruvida utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien godkänns eller inte.
NYHET Publicerad:

Nytt år men samma oklara läge kring brexit

AKTUELLT Situationen kring Storbritanniens utträde ur EU är fortfarande mycket osäker och det är i nuläget svårt att avgöra om vi går mot ett brittiskt utträde ur EU, och ännu mer omöjligt att bedöma hur det utträdet i så fall kommer se ut.
NYHET Publicerad:

Osäkerheten kring Brexit fortsätter

AKTUELLT Förra veckan var ännu en händelserik vecka i Storbritannien, men det är fortfarande oklart när det brittiska parlamentet kommer rösta om utträdesavtalet med EU.
NYHET Publicerad:

Brexitomröstning skjuts upp

AKTUELLT Den brittiska regeringen skjuter upp Brexitomröstningen som var tänkt att hållas i Storbritanniens underhus tisdagen 11 december.
NYHET Publicerad:

Jacob Wallenberg: ”En hård brexit skickar ut oss på okända vatten”

SEMINARIUM Osäkerheten som råder kring brexit är det sämsta scenario man kan tänka sig. Det sa Jacob Wallenberg, ordförande i industrigruppen Investor, på ett seminarium som Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan.