Jacob Wallenberg: ”En hård brexit skickar ut oss på okända vatten”

NYHET Publicerad

SEMINARIUM Osäkerheten som råder kring brexit är det sämsta scenario man kan tänka sig. Det sa Jacob Wallenberg, ordförande i industrigruppen Investor, på ett seminarium som Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan. 

John Springford
Foto: S…REN ANDERSSON

– Det råder inga tvivel om att Theresa May förlorar på tisdag. Frågan är snarare hur stort hon kommer att förlora, kommenterade John Springford, vd för Europeiska Reformcentret.

Allt tyder på att Theresa Mays brexituppgörelse kommer att bli nedröstat i det brittiska parlamentet i morgon tisdag.

En tredjedel av hennes egna partimedlemmar har sagt att de kommer att rösta emot hennes brexitförslag, vilket Theresa May kallat den enda möjliga kompromissen.

Om så sker är läget framöver mycket osäkert när det endast återstår 16 veckor till det formella utträdet i slutet av mars nästa år.

John Springford, vd på det Europeiska Reformcentret i London, var en av talarna på seminariet.

– Det råder inga tvivel om att Theresa May förlorar på tisdag. Frågan är snarare hur stort hon kommer att förlora.

Han menar att det kommer att bli svårt för Theresa May att få en ny förhandlingsrunda i Bryssel och att det snarare finns mycket som talar för en ny folkomröstning om brexit.

– Men det är svårt att veta på vilka villkor en sådan skulle kunna ske, sa Johan Springford.

Investors Jacob Wallenberg efterlyser klara besked.

– I det rådande läget är det omöjligt att göra affärer. Osäkerhet är det minsta vi önskar oss.

– En hård brexit skulle skicka ut oss på helt okända vatten, fortsatte han.

Han pekade på att i dagens globala situation behöver Europa uppvisa enighet och styrka.

– Vi ser en allt större konkurrens från USA och Kina, samt vi är inne i ett snabbt pågående teknikskifte. Vi behöver ett starkt EU, konstaterade Jacob Wallenberg.

Anna Stellinger, generaldirektör på Kommerskollegium, underströk att Storbritannien inte är vilken marknad som helst för Sverige.

– Det är den viktigaste marknaden för importen av tjänster och den näst viktigaste för den svenska tjänsteexporten. Totalt berörs cirka 66 000 jobb, sa Anna Stellinger.

Hon menade också att brexit måste ske så smidigt som möjligt och att den rådande osäkerheten inte är bra.

– Vi kan inte vänta hur länge som helst. Vi behöver en överskådlig spelplan.

Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson konstaterade att bollen ligger hos Storbritannien.

– Det är de som lämnar unionen vilket betyder att det är de som måste bestämma på vilka villkor. Men nu öppnar sig en ny era för EU, men vi ska inte vara alltför pessimistiska över vad vi kan uppnå, i denna nya konstellation, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar igen

TORY Nyligen hölls den första utslagsomröstningen för att utse partiledare i Storbritanniens konservativa partiet  och Boris Johnson vann stort med 114 röster mot tvåan Jeremy Hunt som fick 43 röster.
 
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare.
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Tories påskyndas

AKTUELLT Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, meddelande under tisdagen att man kommer snabba på processen med att hitta en efterträdare till Theresa May.
NYHET Publicerad:

Europaparlamentsvalet och Brexit

AKTUELLT Många menar att Europaparlamentsvalet i Storbritannien skulle kunna tolkas som en folkomröstning kring Brexitfrågan. Resultatet kan tolkas på många sätt, och olika sidor gör olika tolkningar.
NYHET Publicerad:

Theresa May avgår 

AKTUELLT Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni, men att hon sitter kvar som premiärminister tills dess att hennes efterträdare är utsedd.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.
NYHET Publicerad:

Ny vecka och nya förhandlingar om Brexit

AKTUELLT Konservativa partiets ordförande Brandon Lewis fortsätter samtalen med Labour denna vecka, än så länge har man inte kunnat presentera några framsteg.
NYHET Publicerad:

Fortsatt skakigt i Storbritannien

AKTUELLT Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.
NYHET Publicerad:

Brittiska partier förbereder sig för Europaparlamentsval  

AKTUELLT Påskledigheten är över och samtalen mellan regeringen och oppositionen i Storbritannien har återupptagits. Nu är frågan om de kommer hitta en lösning innan Europaparlamentsvalet.
NYHET Publicerad:

Förhandlingarna i Storbritannien fortsätter

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har köpt sig mer tid att förhandla om brexit, men hindren är fortfarande många och det krävs kompromisser om brexit ska kunna genomföras.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 oktober

AKTUELLT En uppgörelse om en förlängning av brexit till 31 oktober är klar efter krismötet sent i natt.
NYHET Publicerad:

EU-toppmöte om brexit i kväll

AKTUELLT Ikväll träffas EU:s ledare för att diskutera huruvida brexit ska skjutas upp, och hur länge man i så fall bör skjuta upp utträdet.
NYHET Publicerad:

Allt eller inget för Theresa May

AKTUELLT Det här kan bli veckan där Storbritannien lämnar EU, det kan också bli veckan där Brexit skjuts upp med flera månader och Storbritannien tvingas börja förbereda för Europaparlamentsval.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp ytterligare, frågan är hur länge

AKTUELLT Flera källor har i dagarna rapporterat att EU-rådets ordförande Donald Tusk föreslår att Brexit skjuts fram med upp till 12 månader, samtidigt ber Theresa May istället att Brexit skjuts upp till 30 juni.