Jacob Wallenberg: ”En hård brexit skickar ut oss på okända vatten”

NYHET Publicerad

SEMINARIUM Osäkerheten som råder kring brexit är det sämsta scenario man kan tänka sig. Det sa Jacob Wallenberg, ordförande i industrigruppen Investor, på ett seminarium som Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan. 

John Springford
Foto: S…REN ANDERSSON

– Det råder inga tvivel om att Theresa May förlorar på tisdag. Frågan är snarare hur stort hon kommer att förlora, kommenterade John Springford, vd för Europeiska Reformcentret.

Allt tyder på att Theresa Mays brexituppgörelse kommer att bli nedröstat i det brittiska parlamentet i morgon tisdag.

En tredjedel av hennes egna partimedlemmar har sagt att de kommer att rösta emot hennes brexitförslag, vilket Theresa May kallat den enda möjliga kompromissen.

Om så sker är läget framöver mycket osäkert när det endast återstår 16 veckor till det formella utträdet i slutet av mars nästa år.

John Springford, vd på det Europeiska Reformcentret i London, var en av talarna på seminariet.

– Det råder inga tvivel om att Theresa May förlorar på tisdag. Frågan är snarare hur stort hon kommer att förlora.

Han menar att det kommer att bli svårt för Theresa May att få en ny förhandlingsrunda i Bryssel och att det snarare finns mycket som talar för en ny folkomröstning om brexit.

– Men det är svårt att veta på vilka villkor en sådan skulle kunna ske, sa Johan Springford.

Investors Jacob Wallenberg efterlyser klara besked.

– I det rådande läget är det omöjligt att göra affärer. Osäkerhet är det minsta vi önskar oss.

– En hård brexit skulle skicka ut oss på helt okända vatten, fortsatte han.

Han pekade på att i dagens globala situation behöver Europa uppvisa enighet och styrka.

– Vi ser en allt större konkurrens från USA och Kina, samt vi är inne i ett snabbt pågående teknikskifte. Vi behöver ett starkt EU, konstaterade Jacob Wallenberg.

Anna Stellinger, generaldirektör på Kommerskollegium, underströk att Storbritannien inte är vilken marknad som helst för Sverige.

– Det är den viktigaste marknaden för importen av tjänster och den näst viktigaste för den svenska tjänsteexporten. Totalt berörs cirka 66 000 jobb, sa Anna Stellinger.

Hon menade också att brexit måste ske så smidigt som möjligt och att den rådande osäkerheten inte är bra.

– Vi kan inte vänta hur länge som helst. Vi behöver en överskådlig spelplan.

Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson konstaterade att bollen ligger hos Storbritannien.

– Det är de som lämnar unionen vilket betyder att det är de som måste bestämma på vilka villkor. Men nu öppnar sig en ny era för EU, men vi ska inte vara alltför pessimistiska över vad vi kan uppnå, i denna nya konstellation, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Brittiska underhuset vill ha mer tid för brexit

AKTUELLT Efter ännu en dramatisk dag i det brittiska underhuset står det klart att brexit skjuts upp. Om detta verkligen kommer ske, och hur länge brexit i så fall skjuts upp återstår dock att se.
NYHET Publicerad:

Avgörande omröstning om uppskjuten brexit

EU Igår sa det brittiska underhuset nej till en avtalslös brexit, och idag röstar man om att skjuta upp brexit eller att tvinga premiärminister May att hitta en ny lösning inom två veckor.
NYHET Publicerad:

Ännu ett nej till utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU 

BREXIT Premiärminister Theresa May har förlorat ännu en omröstning kring sitt utträdesavtal med EU och nu väntar antingen en hård Brexit i slutet av mars eller en uppskjuten Brexit med oklara konsevenser.
NYHET Publicerad:

Håll koll på brexitveckan – nu avgörs det

EU Det är mindre än 3 veckor tills Storbritannien ska lämna EU enligt nuvarande plan, men osäkerheten är stor och det finns ännu ingen godkänd överenskommelse för hur det ska ske.
NYHET Publicerad:

Skilsmässan kommer att kosta svenska företag

EU Svenska företag är överens. Storbritanniens skilsmässa med EU blir dyr. Prislappens storlek återstår att se.
NYHET Publicerad:

Veckan före domedagsveckan

AKTUELLT Denna vecka råder hittills ett ”lugn före stormen” kring Brexit. Det har inte kommit några offentliggöranden kring framsteg i förhandlingarna men inte heller något som tyder på att förhandlingarna strandat.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar öppnar för att skjuta upp Brexit

AKTUELLT Under tisdagen 26 februari deltog Theresa May i en debatt i det brittiska underhuset där hon berättade om den senaste utvecklingen kring Brexitförhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Ser vi ljuset i tunneln kring Brexit?

AKTUELLT Veckan som gick bjöd på många rykten men få konkreta resultat kring Brexit. Samtidigt menar många att de nu ser ljuset i slutet av förhandlingstunneln.
NYHET Publicerad:

Brexitdiskussionerna fortsätter

AKTUELLT Tonläget i den brittiska debatten är fortsatt högt. Ledaren för Scottish National Party, Ian Blackford, kallade Theresa May lögnare i samband med tisdagens debatt i brittiska underhuset, ett uttalande som han sedan tvingades dra tillbaka.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar

AKTUELLT Turerna har varit många, tonläget högt och de konkreta resultaten få den senaste veckan. Risken för en hård Brexit är påtaglig och klockan tickar för de företag som ännu inte börjat förbereda sig.
NYHET Publicerad:

Motstridiga budskap från brittiska underhuset

AKTUELLT Under tisdagskvällen röstade det brittiska underhuset om ett antal förslag som rörde Brexit.
NYHET Publicerad:

Ännu en avgörande vecka för Brexit

AKTUELLT På tisdag 29 januari kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May beskriva sin syn på den fortsatta Brexitprocessen och brittiska underhuset kommer ha en ny chans att rösta om utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien.
NYHET Publicerad:

Theresa Mays plan B

AKTUELLT Under måndagen den 21 januari presenterade premiärminister Theresa May sin ”plan B” efter att det brittiska underhuset i förra veckan röstade ner förslaget till utträdesavtal mellan EU och Storbritannien.
NYHET Publicerad:

Hoppas på det bästa men var beredd på det värsta

EU Veckans brexitomröstning i det brittiska parlamentet innebar att avtalet mellan EU och Storbritannien röstades ner, och att risken för en hård brexit. I takt med detta ökar också olika parters förberedelser för att minska konsekvenserna ifall det sker.
NYHET Publicerad:

Hård brexit ett mardrömsscenario

EU Theresa Mays brexitavtal föll med stor marginal. ”Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien", säger Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet.
NYHET Publicerad:

Avgörande vecka för Brexit

AKTUELLT Brexit är nu inne i ett avgörande skede och på tisdag den 15 januari ska det brittiska underhuset avgöra huruvida utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien godkänns eller inte.
NYHET Publicerad:

Nytt år men samma oklara läge kring brexit

AKTUELLT Situationen kring Storbritanniens utträde ur EU är fortfarande mycket osäker och det är i nuläget svårt att avgöra om vi går mot ett brittiskt utträde ur EU, och ännu mer omöjligt att bedöma hur det utträdet i så fall kommer se ut.
NYHET Publicerad:

Osäkerheten kring Brexit fortsätter

AKTUELLT Förra veckan var ännu en händelserik vecka i Storbritannien, men det är fortfarande oklart när det brittiska parlamentet kommer rösta om utträdesavtalet med EU.
NYHET Publicerad:

Brexitomröstning skjuts upp

AKTUELLT Den brittiska regeringen skjuter upp Brexitomröstningen som var tänkt att hållas i Storbritanniens underhus tisdagen 11 december.
NYHET Publicerad:

Jacob Wallenberg: ”En hård brexit skickar ut oss på okända vatten”

SEMINARIUM Osäkerheten som råder kring brexit är det sämsta scenario man kan tänka sig. Det sa Jacob Wallenberg, ordförande i industrigruppen Investor, på ett seminarium som Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan.