Jacob Wallenberg: ”En hård brexit skickar ut oss på okända vatten”

NYHET Publicerad

SEMINARIUM Osäkerheten som råder kring brexit är det sämsta scenario man kan tänka sig. Det sa Jacob Wallenberg, ordförande i industrigruppen Investor, på ett seminarium som Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan. 

John Springford
Foto: S…REN ANDERSSON

– Det råder inga tvivel om att Theresa May förlorar på tisdag. Frågan är snarare hur stort hon kommer att förlora, kommenterade John Springford, vd för Europeiska Reformcentret.

Allt tyder på att Theresa Mays brexituppgörelse kommer att bli nedröstat i det brittiska parlamentet i morgon tisdag.

En tredjedel av hennes egna partimedlemmar har sagt att de kommer att rösta emot hennes brexitförslag, vilket Theresa May kallat den enda möjliga kompromissen.

Om så sker är läget framöver mycket osäkert när det endast återstår 16 veckor till det formella utträdet i slutet av mars nästa år.

John Springford, vd på det Europeiska Reformcentret i London, var en av talarna på seminariet.

– Det råder inga tvivel om att Theresa May förlorar på tisdag. Frågan är snarare hur stort hon kommer att förlora.

Han menar att det kommer att bli svårt för Theresa May att få en ny förhandlingsrunda i Bryssel och att det snarare finns mycket som talar för en ny folkomröstning om brexit.

– Men det är svårt att veta på vilka villkor en sådan skulle kunna ske, sa Johan Springford.

Investors Jacob Wallenberg efterlyser klara besked.

– I det rådande läget är det omöjligt att göra affärer. Osäkerhet är det minsta vi önskar oss.

– En hård brexit skulle skicka ut oss på helt okända vatten, fortsatte han.

Han pekade på att i dagens globala situation behöver Europa uppvisa enighet och styrka.

– Vi ser en allt större konkurrens från USA och Kina, samt vi är inne i ett snabbt pågående teknikskifte. Vi behöver ett starkt EU, konstaterade Jacob Wallenberg.

Anna Stellinger, generaldirektör på Kommerskollegium, underströk att Storbritannien inte är vilken marknad som helst för Sverige.

– Det är den viktigaste marknaden för importen av tjänster och den näst viktigaste för den svenska tjänsteexporten. Totalt berörs cirka 66 000 jobb, sa Anna Stellinger.

Hon menade också att brexit måste ske så smidigt som möjligt och att den rådande osäkerheten inte är bra.

– Vi kan inte vänta hur länge som helst. Vi behöver en överskådlig spelplan.

Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson konstaterade att bollen ligger hos Storbritannien.

– Det är de som lämnar unionen vilket betyder att det är de som måste bestämma på vilka villkor. Men nu öppnar sig en ny era för EU, men vi ska inte vara alltför pessimistiska över vad vi kan uppnå, i denna nya konstellation, sa han.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Hoppas på det bästa men var beredd på det värsta

EU Veckans brexitomröstning i det brittiska parlamentet innebar att avtalet mellan EU och Storbritannien röstades ner, och att risken för en hård brexit. I takt med detta ökar också olika parters förberedelser för att minska konsekvenserna ifall det sker.
NYHET Publicerad:

Hård brexit ett mardrömsscenario

EU Theresa Mays brexitavtal föll med stor marginal. ”Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien", säger Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet.
NYHET Publicerad:

Avgörande vecka för Brexit

AKTUELLT Brexit är nu inne i ett avgörande skede och på tisdag den 15 januari ska det brittiska underhuset avgöra huruvida utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien godkänns eller inte.
NYHET Publicerad:

Nytt år men samma oklara läge kring brexit

AKTUELLT Situationen kring Storbritanniens utträde ur EU är fortfarande mycket osäker och det är i nuläget svårt att avgöra om vi går mot ett brittiskt utträde ur EU, och ännu mer omöjligt att bedöma hur det utträdet i så fall kommer se ut.
NYHET Publicerad:

Osäkerheten kring Brexit fortsätter

AKTUELLT Förra veckan var ännu en händelserik vecka i Storbritannien, men det är fortfarande oklart när det brittiska parlamentet kommer rösta om utträdesavtalet med EU.
NYHET Publicerad:

Brexitomröstning skjuts upp

AKTUELLT Den brittiska regeringen skjuter upp Brexitomröstningen som var tänkt att hållas i Storbritanniens underhus tisdagen 11 december.
NYHET Publicerad:

Jacob Wallenberg: ”En hård brexit skickar ut oss på okända vatten”

SEMINARIUM Osäkerheten som råder kring brexit är det sämsta scenario man kan tänka sig. Det sa Jacob Wallenberg, ordförande i industrigruppen Investor, på ett seminarium som Svenskt Näringsliv arrangerade i förra veckan.
NYHET Publicerad:

Brexitavtalet löser immaterialrättsliga knutar

KOMMENTAR Immaterialrätten får ett relativt stort utrymme i brexiavtalet. För svenska företag är de skrivningar som finns där betydligt bättre än vad som fruktats och också betydligt bättre än en del förslag som tidigare förekommit i diskussionerna, skriver Christina Wainikka, expert på immaterialrätt.
NYHET Publicerad:

Avtalet om utträde godkänt

AKTUELLT Den 13 november enades förhandlare från EU och Storbritannien om ett utträdelseavtal som reglerar relationen efter Brexit och som sätter ramarna för de framtida relationerna.
NYHET Publicerad:

”Ett första steg mot fortsatt handel och investeringar"

BREXIT Brittiska regeringen godkände ett utträdesavtal under gårdagskvällen. ”Medlemsföretagen behöver få definitiva besked att riskerna för en avtalslös brexit är undanröjda”, säger Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Brexit: Företagen uppmanas öka sina förberedelser

KOMMENTAR Brexitförhandlingarna kärvar. Svenska företag känner oro. Gör en grundlig riskanalys och en handlingsplan om effekterna kring tull, tillstånd och logistik, uppmanar Jens Hedström, chef för Brysselkontoret.
NYHET Publicerad:

Risken ökar för en hård Brexit

ANALYS Många plågsamma förhandlingar, ont om tid att enas. I bakgrunden väntar näringslivet otåligt på besked om vad som gäller. Avgörandet närmar sig för Brexit, konstaterar Karin Atthoff, ansvarig för Brexitfrågor.
NYHET Publicerad:

Halvtid i Brexit

KOMMENTAR EU och Storbritannien har kommit närmare en överenskommelse vad gäller utträdet. Svårigheten är att inget är klart förrän allt är klart, och förhandlingar om den framtida relationen kan inte inledas förrän hela utträdesavtalet är klart och godkänt, skriver Karin Atthoff.
NYHET Publicerad:

Överenskommelse om Brexit närmar sig

KOMMENTAR En överenskommelse om Brexit närmar sig, och förhoppningsvis klarnar läget i veckan. Det är av största vikt för företagen, skriver Karin Atthoff, Brexitexpert.
NYHET Publicerad:

Med ett år kvar till brexit är osäkerhet det enda säkra

BREXIT Tveklöst medför Storbritanniens förestående utträde ur EU risker och utmaningar för svenska företag med handel på den brittiska marknaden. Det är drygt ett år kvar till brexit den 29 mars 2019. Förhandlingar pågår mellan EU och Storbritannien; om villkoren för utträdet, om en övergångsperiod efter brexit samt om den framtida relationen. Fortfarande råder stor osäkerhet om vilka förändringar brexit medför. För svenska företag handlar det nu om att minimera risker. Det framkom vid en hearing på Statsrådsberedningen som Svenskt Näringsliv medarrangerat.
NYHET Publicerad:

Lågt tempo i Brexitförhandlingar oroar

EU Nyligen avslutades den femte förhandlingsrundan om Brexit. Senast i mars 2019 måste EU och Storbritannien ha enats om både ett skilsmässoavtal och ett avtal för de fortsatta relationerna. Men förhandlingarna går långsamt. Det konstaterar Carola Lemne, som i London träffat brittiskt näringsliv, tankesmedjor och svenska företag.
NYHET Publicerad:

Minimera skadorna av Brexit

KOMMENTAR Svenskt Näringsliv ser inget positivt med britternas utträde ur EU. En ny överenskommelse måste garantera goda handelsförbindelser mellan de två parterna. Ansvaret vilar tungt på politiker, att hitta konstruktiva lösningar, skriver vd Carola Lemne. 
NYHET Publicerad:

Berlin ingen bro i Brexitdiskussionerna

Vilken riktning EU-samarbetet ska ta i framtiden har blivit en fråga som diskuteras flitigt i såväl Bryssel som alla medlemsstaters huvudstäder. Med tanke på Tysklands starka ställning i EU för närvarande, besökte en delegation från Svenskt Näringslivs Brysselkontor Berlin, för att träffa ett antal regeringsrepresentanter och näringslivet och diskutera viktiga EU-frågor som den digitala inre marknaden, regelförbättring, Brexit och den sociala pelaren.
NYHET Publicerad:

Ett konkurrenskraftig EU efter Brexit

Den brittiska regeringen väntas utlösa artikel 50 om några månader men vi vet inte vilka effekter det i slutändan det får för vare sig Storbritannien eller EU. Sedan resultatet av den brittiska folkomröstningen blev känt har diskussioner om den framtida brittiska relationen med EU relation förts. Vad som saknas i debatten är dock hur EU förblir konkurrenskraftigt och stärker sin ställning som ledande global ekonomisk aktör.
NYHET Publicerad:

Brexit slår hårt mot tjänstesektorn

BREXIT Att Storbritannien lämnar EU kommer att påverka den svenska tjänstesektorn mycket negativt, enligt Almega. Sveriges tjänsteexport till Storbritannien utgör hela 10 procent av Sveriges totala tjänsteexport och en femtedel av Sveriges export av immateriella rättigheter, enligt SCB:s statistik över tjänsteexporten för 2015.