Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

NYHET Publicerad

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.

Boris Johnson

Vägrar Boris Johnson att avgå, så hamnar Storbritanniens framtida relation till EU i knät på landets högsta domstol.

Måndagen den 9 september stod det klart att den brittiska regeringens förslag om nyval i oktober röstats ner i parlamentet. Enligt en lag som tidigare röstats igenom måste premiärminister Boris Johnson därför be EU om en uppskjutning av Brexit om han inte lyckas få igenom ett nytt utträdesavtal på EU-toppmötet den 17 oktober. Johnson har dock sagt att han inte under några omständigheter tänker be om en uppskjutning vilket förvärrat konflikten mellan regeringen och oppositionen ytterligare.

När, hur eller ens om Brexit kommer ske är med andra ord fortfarande oklart.

Ett scenario är att Johnson lyckas få till ett avtal på EU-toppmötet, att detta godkänns av parlamentet och att man lämnar med ett avtal den 31. Det alternativet bedöms dock som osannolikt.

Ett annat alternativ är att Johnson avgår frivilligt eller genom missförtroendevotum i mitten av oktober och att en tillfällig regering ber om en förlängning för att kunna hålla nyval.

Ett tredje scenario är att Johnson helt enkelt vägrar avgå och att frågan hamnar i landets högsta domstol, hur lång tid detta tar är desto mer oklart.

Det brittiska parlamentet är för närvarande suspenderat vilket betyder att ingen ny lagstiftning kan röstas igenom innan parlamentets verksamhet återupptas i mitten av oktober. Huruvida denna suspendering är lagligt råder det dock delade meningar om. En skotsk domstol menar att suspenderingen är olaglig eftersom de menar att beslutet, som drevs igenom av premiärminister Boris Johnson, har politiska snarare än praktiska syften. Ärendet har nu överklagats till högsta domstolen som kan kräva att regeringen återkallar parlamentet i förtid.

I veckan offentliggjordes också den så kallade Yellowhammer-rapporten där den brittiska regeringen själva konstaterar att ett avtalslöst Brexit kan leda till massiva köer längs gränserna, tomma butikshyllor och upplopp på gatorna.

Den brittiska regeringen för nu samtal med EU-kommissionen och på måndag den 16 september träffas Boris Johnson och EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker för att se om man kan hitta en lämplig väg framåt.

Det instabila läget innebär att risken för en avtalslös Brexit fortfarande är stor och företag bör fortsätta vidta åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna om det sker. På Svenskt Näringslivs hemsida hittar ni länkar till relevanta sidor och uppdaterad information om vad som sker.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar igen

TORY Nyligen hölls den första utslagsomröstningen för att utse partiledare i Storbritanniens konservativa partiet  och Boris Johnson vann stort med 114 röster mot tvåan Jeremy Hunt som fick 43 röster.
 
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare.
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Tories påskyndas

AKTUELLT Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, meddelande under tisdagen att man kommer snabba på processen med att hitta en efterträdare till Theresa May.
NYHET Publicerad:

Europaparlamentsvalet och Brexit

AKTUELLT Många menar att Europaparlamentsvalet i Storbritannien skulle kunna tolkas som en folkomröstning kring Brexitfrågan. Resultatet kan tolkas på många sätt, och olika sidor gör olika tolkningar.
NYHET Publicerad:

Theresa May avgår 

AKTUELLT Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni, men att hon sitter kvar som premiärminister tills dess att hennes efterträdare är utsedd.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.
NYHET Publicerad:

Ny vecka och nya förhandlingar om Brexit

AKTUELLT Konservativa partiets ordförande Brandon Lewis fortsätter samtalen med Labour denna vecka, än så länge har man inte kunnat presentera några framsteg.
NYHET Publicerad:

Fortsatt skakigt i Storbritannien

AKTUELLT Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.
NYHET Publicerad:

Brittiska partier förbereder sig för Europaparlamentsval  

AKTUELLT Påskledigheten är över och samtalen mellan regeringen och oppositionen i Storbritannien har återupptagits. Nu är frågan om de kommer hitta en lösning innan Europaparlamentsvalet.
NYHET Publicerad:

Förhandlingarna i Storbritannien fortsätter

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har köpt sig mer tid att förhandla om brexit, men hindren är fortfarande många och det krävs kompromisser om brexit ska kunna genomföras.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 oktober

AKTUELLT En uppgörelse om en förlängning av brexit till 31 oktober är klar efter krismötet sent i natt.