Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

NYHET Publicerad

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.

Boris Johnson

Vägrar Boris Johnson att avgå, så hamnar Storbritanniens framtida relation till EU i knät på landets högsta domstol.

Måndagen den 9 september stod det klart att den brittiska regeringens förslag om nyval i oktober röstats ner i parlamentet. Enligt en lag som tidigare röstats igenom måste premiärminister Boris Johnson därför be EU om en uppskjutning av Brexit om han inte lyckas få igenom ett nytt utträdesavtal på EU-toppmötet den 17 oktober. Johnson har dock sagt att han inte under några omständigheter tänker be om en uppskjutning vilket förvärrat konflikten mellan regeringen och oppositionen ytterligare.

När, hur eller ens om Brexit kommer ske är med andra ord fortfarande oklart.

Ett scenario är att Johnson lyckas få till ett avtal på EU-toppmötet, att detta godkänns av parlamentet och att man lämnar med ett avtal den 31. Det alternativet bedöms dock som osannolikt.

Ett annat alternativ är att Johnson avgår frivilligt eller genom missförtroendevotum i mitten av oktober och att en tillfällig regering ber om en förlängning för att kunna hålla nyval.

Ett tredje scenario är att Johnson helt enkelt vägrar avgå och att frågan hamnar i landets högsta domstol, hur lång tid detta tar är desto mer oklart.

Det brittiska parlamentet är för närvarande suspenderat vilket betyder att ingen ny lagstiftning kan röstas igenom innan parlamentets verksamhet återupptas i mitten av oktober. Huruvida denna suspendering är lagligt råder det dock delade meningar om. En skotsk domstol menar att suspenderingen är olaglig eftersom de menar att beslutet, som drevs igenom av premiärminister Boris Johnson, har politiska snarare än praktiska syften. Ärendet har nu överklagats till högsta domstolen som kan kräva att regeringen återkallar parlamentet i förtid.

I veckan offentliggjordes också den så kallade Yellowhammer-rapporten där den brittiska regeringen själva konstaterar att ett avtalslöst Brexit kan leda till massiva köer längs gränserna, tomma butikshyllor och upplopp på gatorna.

Den brittiska regeringen för nu samtal med EU-kommissionen och på måndag den 16 september träffas Boris Johnson och EU-kommissionens avgående ordförande Jean-Claude Juncker för att se om man kan hitta en lämplig väg framåt.

Det instabila läget innebär att risken för en avtalslös Brexit fortfarande är stor och företag bör fortsätta vidta åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna om det sker. På Svenskt Näringslivs hemsida hittar ni länkar till relevanta sidor och uppdaterad information om vad som sker.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Storbritannien lämnar EU – Vad händer nu?

EU Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
NYHET Publicerad:

Brexit: ”Nu börjar det svåra”

EU De komplicerade turerna i brexitförhandlingarna är bara en försmak av vad som väntar, enligt Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor. ”Storbritannien är en av Sveriges främsta handelspartners, därför måste det bli ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal.”
NYHET Publicerad:

Brexit: prognoser för 2020

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Brittiska valet: "Sverige förlorar en allierad i arbetet för ett konkurrenskraftigt EU"

EU Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari nästa år. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, menar att nästa steg blir oerhört viktigt. Förhandlingarna om vår framtida relation med Storbritannien måste fokusera på så smidiga handelsflöden som möjligt, anser hon. 
NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.