Efter Ung Företagsamhet var det lätt att starta eget

NYHET Publicerad

Ett år som utbytesstudent i Tyskland blev startskottet för 21-åriga Julia Hamrins och Lisa Renanders företag. För det var där de fick idén med reklamstatyer i glasfiber.

Lisa och Julia

Lisa Renander och Julia Hamrin är vana vid uppmärksamhet. I Sundsvall finns få unga företagare.

Foto: Olle Jonzon

Först startade Julia ett skolföretag inom Ung företagsamhet under sista året i gymnasiet hemma i Sundsvall.

– UF var superkul! Den vanliga undervisningen passade mig inte så bra och äntligen fick jag göra något som hörde ihop med verkligheten.

Företaget gick så bra att de efter studenten drog igång handelsbolaget Xcited.

– Att starta eget var ett pyttelitet steg att ta när man har varit med i UF.

Affärsidén är att sälja meterhöga drakstatyer i glasfiber till sundsvallsföretagen. Drakarna målas av konstnärer och placeras ut på stan. Att det blev just drakar beror på att draken är Sundsvalls symbol. Efterfrågan har varit stor, både bland företag och kommun, säger Julia. Förra sommaren stod ett 30-tal drakar på parad över hela stan.

Företagen stöttar

– Det finns inte så många unga företagare i Sundsvall och vi har fått stor uppmärksamhet. Lokaltidningarna har skrivit mycket om oss och företagarna har ställt upp som sponsorer. De har lånat ut alltifrån byggmateriel till kontorslokal. Utan deras stöd hade det inte gått.

Det är så otroligt roligt att driva företag, tycker Julia.

– Det är spännande att testa och driva igenom sina egna idéer, utan att styras av någon. Och kul att vi får glädja så många människor med våra drakar.

Redan andra året kunde Julia och Lisa leva på sitt företag. Och det är företaget som försörjer dem bägge nu under studieåren.

För att bli en bättre företagare läser Julia entreprenörskap och affärsutveckling vid Växjö universitet. Hälften av utbildningen sker i företag.

– Så fort jag är klar med mina studier så ska jag satsa ordentligt. Hittills har vi inte marknadsfört oss någonting, men målet är att sprida verksamheten till andra städer. Även andra länder.

Föräldrarna ställer upp

Företaget kommer alltid i första rummet.

– Men det har inte kunnat hindra mig från att göra andra saker. Jag är ju ung och vill pröva på allt möjligt. Jag har läst psykologi i England och jobbat som skidlärare i alperna. Det har gått tack vare min mamma. Ja, våra föräldrar ställer upp en hel del och hjälper oss med transporter och montage.

Julias mamma har också drivit eget företag, men det är inte hon som har påverkat.

– Det är personerna på Ung företagsamhet UF. De har stöttat mig och Lisa jättemycket.

Hon beskriver sig själv som en tjej med stark vilja, tålamod, som inte ger upp.

– Jag kämpar järnet tills jag får min vilja igenom.

Hon tog studenten med högsta betyg, men har inte mycket till övers för skolan. Den är för fyrkantig och instängd. Lärare som har gjort något annat utanför skolvärlden är alltför sällsynta.

– Nä, det är som företagare jag lär mig mest. Man träffar ju så otroligt mycket folk.

Rådet till andra ungdomar är:

– Lyssna inte på kritikerna. Gå din egen väg.

Xcited

start 2002

omsatte förra året 350 000 kronor

säljer reklamstatyer

60-talet kunder i Sundsval

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

"Entreprenörskap triggar våra elever"

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörskapet cementerat i skolans väggar. Det är målet för årets vinnare av priset Sveriges främsta lärare i entreprenörskap. I många år har de arbetat entreprenöriellt i syfte att skapa en stabilitet och långsiktighet, som håller även när de inte är drivande.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.
NYHET Publicerad:

Från UF-företag till aktiebolag

FÖRETAGSAMHET Pico är ett lysande exempel på ungas företagsamhet som har lett till framgångsrikt entreprenörskap, från UF-företag på gymnasiet till aktiebolag på bara några månader.