"Företagsam inställning hälsosam"

NYHET Publicerad

Skolan spelar en viktig, men underskattad, roll för att Sverige ska få fler entreprenörer, anser småföretagaren och psykologen Britt Orstadius. - Ungdomar behöver få ta ansvar för egna projekt och få frihet att lyckas och misslyckas!

Britta Orstadius

Istället har skolan en tendens att ta ifrån eleverna initiativkraften, menar Britt Orstadius. Och samhället i stort bidrar också till detta. tycker att Sverige kan lära av USA när det gäller synen på entreprenörskap och att vända motgång till framgång.

– Där ser man misslyckanden som ett tillfälle att lära sig. I USA finns över huvud taget en positiv inställning till svårigheter, som vi har missat i vårt samhälle. Att staten ska ta hand om allting är förödande för hela skolsystemet och samhället i stort, säger hon och fortsätter:

– Skolan borde ta fasta på det som entreprenören är så bra på; att förvandla misslyckanden till framgång.

Entreprenörskap en talang

Britt Orstadius var en av talarna under Framtidsveckan som genomfördes parallellt med Tekniska Mässan på Stockholmsmässan i förra veckan. En av dagarna fokuserade på entreprenörskap. Britt Orstadius var inbjuden att ge sin syn på om man verkligen kan utbilda sig till entreprenör.

Så hur är det med den saken?

– Det finns olika svar på det. Många entreprenörsutbildningar är numera knutna till universitet och högskolor. Vår erfarenhet är att mentorer från näringslivet redan från början kan se vilka adepter som inte passar som entreprenörer, säger Britta Orstadius, som inte tror att alla kan tillgodogöra sig en entreprenörskapsutbilding.

Studenter som har entreprenöriell förmåga kan å andra sidan utveckla sitt entreprenörskap om de får tillgång till praktiska kunskaper och redskap. Och detta kan då öka antalet människor som väljer att starta företag.

Likadant tror Britt Orstadius att verksamheter som till exempel Ung Företagsamhet kan ha positiva effekter på intresset för att starta företag. Så här uttrycker hon det:

– Om man har rätt förutsättningar att bli entreprenör, kan naturligtvis en utbildning förstärka de förutsättningarna.

Mentalt hälsosamt

– Ett andra svar på frågan om man kan utbilda sig till entreprenör handlar om grundutbildning och samhället i stort, säger Britt Orstadius. Och det är här skolans uppgift att uppmuntra elever till att våga ta egna initiativ och ansvar kommer in.

– Skolan ger inte eleverna självförtroende. Den skulle behöva vara mer tillåtande och experimenterande.

För Britt Orstadius tror att en entreprenöriell livsinställning kan odlas fram och det med början tidigt.

Och inte minst viktig är förstås föräldrars inställning.

– Entreprenörer har ofta föräldrar som drivit på dem och haft förväntningar på dem som barn. Det bekräftar också större undersökningar,.

Men det finns barn som växer upp med föräldrar som känner sig maktlösa och matas med samma känsla. Då är utgångsläget tuffare.

– Men då kan skolan vara en motkraft mot en maktlös hemmamarknad. Barnen kan få en fristad i skolan, det kan bli räddningen för många.

Kan samverkan mellan skolan och näringslivet spela någon roll för detta?

– Absolut! Jag tror att det är jätteviktigt. Det är bra för barn att ha förebilder och se människor som har lyckats. Därför är till exempel mentorskap så betydelsefullt.

För Britt Orstadius är begrepp som företagsamhet, kreativitet och initiativkraft avgörande att ta fasta på.

– Det är mentalt hälsosamt för alla människor att känna att de har makt över sitt liv. Redan Freud hävdade det. Det är faktiskt det som gör oss människor lyckliga!

 

Externa länkar

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förhastad slutsats om friskolornas betygssättning

KOMMENTAR De nationella proven speglar inte alla kunskaper som elever har i ett ämne. Därför kan inte proven ensamt vara rättesnöre för betygen, hävdar Anders Morin, välfärdspolitisk expert. Han anser att forskaren Jonas Vlachos drar förhastade slutsatser när han säger att friskolorna är för generösa i betygssättningen.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

"Entreprenörskap triggar våra elever"

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörskapet cementerat i skolans väggar. Det är målet för årets vinnare av priset Sveriges främsta lärare i entreprenörskap. I många år har de arbetat entreprenöriellt i syfte att skapa en stabilitet och långsiktighet, som håller även när de inte är drivande.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.