Gymnasielärare blickar mot Kina

NYHET Publicerad

GLOBALISERINGEN & SKOLAN Under oktober arrangerade Svenskt Näringsliv en rad Kunskapsdagar för gymnasielärare över hela landet på tema Kina i Sverige. De tog chansen att öka sin kunskap och få inspiration och exempel att kunna använda i undervisningen.

Alrik Danielsson, vd på Höganäs AB, förklarar varför man etablerat sig i Kina

Alrik Danielsson, vd på Höganäs AB, förklarar varför man etablerat sig i Kina

Man behöver inte leta länge för att hitta något hemma som är märkt "Made in China". Kinas ekonomi växer snabbt och landet satsar hårt på att ta större plats på den internationella arenan. Uppskattningsvis startar ett svenskt företag verksamhet i Kina var fjärde dag. Redan nu finns 550 svenska företag på plats och över 10 000 har affärsförbindelser av olika slag med Kina. Globaliseringen påverkar företagandet, utbildningen och jobben och därmed vår vardag. Men är den svenska gymnasieskolan rustad för denna utmaning?

Globaliseringen berör alla

Under oktober har Svenskt Näringsliv arrangerat en rad Kunskapsdagar över hela landet med tema Kina i Sverige för gymnasielärare som vill öka sin kunskap och få inspiration och exempel att kunna använda i undervisningen.

I Skåne har ett 25-tal lärare i två grupper besökt skånska företag som har en affärsrelation till Kina och träffat företagsledningar och medarbetare för en gemensam dialog om Kina och om framtidens kompetensbehov.

– Globaliseringen är något som berör oss alla. Fördjupad insikt och kunskap avgör om vi i Sverige kommer att kunna dra nytta av dess möjligheter och utmaningar. De globala utvecklingsfrågorna är därför också en angelägenhet för skolan säger Eva Frisk, biträdanderegionchef, Svenskt Näringsliv Skåne.

– Den snabba utvecklingen gör att kunskapen inte går att hämta från läroböcker, därför erbjuder vi lärare dessa Kunskapsdagar där de får möta företagare med erfarenhet från Kina.

Uppskattad kontakt

De företag som har besökts har varit av varierande storlek och från olika branscher. Det har varit tillverkningsföretag som antingen outsourcat eller flyttat den egna tillverkningen till Kina, tjänsteföretag som erbjuder företagsservice till exempel inom IT, logistik och juridik, exporterande företag inom miljöteknik samt de som bedriver handel med Kina.

Frågorna som diskuterats har haft stor spännvidd från Kinas historia och tillväxt, miljöfrågor och kulturskillnader till arbetsvillkor och löner, immaterialrätt, etableringsfrågor, lönsamhet och marknadsfrågor.

Svaret på lärarnas ingångsfråga om varför företaget finns i Kina beskrivs bäst genom det svar som Alrik Danielsson, vd på Höganäs AB gav: ”Det går inte att inte vara i Kina”! Med det menade han att det är där tillväxten sker då marknaden är så stor.

Imponerande insats

Lärarna uppskattade mycket att få denna kontakt med näringslivet som de uppfattade som mycket seriös och generös.

– Jag är mycket imponerad över att företagarna avsatte så god tid till att träffa oss, att de mötte upp så mangrant och att de bjöd så frikostigt på sina erfarenheter, både medgångar och motgångar, säger Lars Chr. Knudsen, lärare på Frans Suell- och Jörgen Kocksgymnasiet i Malmö.

– Det var dessutom mycket tydligt att de hade avsatt gott om tid och arbete till noggranna förberedelser, med genomtänkta program och genomtänkta föredragningar. De tog sig även tid att svara seriöst även på våra ibland enkla och ”naiva” frågor och det verkade som även företagarna tyckte det var givande att träffa oss.

Jobbar med dokumentation

– Under de här dagarna känner jag att jag fått en stor inblick i Kina och i det svenska näringslivet. Jag hoppas kunna föra över en del av denna kunskap till mina arbetskamrater och elever, tillägger Ingrid Malmberg på Vipans gymnasieskola i Lund. Hon avslutar med att framföra ett tack: Företagen och Svenskt Näringsliv har förhoppningsvis gjort en god "Feeling Investment " i oss lärare. Vi har fått mycket av er och åtminstone jag känner att jag vill ge något tillbaka!

Lärarna arbetar nu vidare med den dokumentation som ska göras över besöken och som kommer att kunna användas i undervisningen. Under 2009 kommer även ett antal av lärarna att erbjudas att följa med på en resa till Kina och på plats besöka de svenska företagen där.

För information kontakta Eva Frisk via länk till höger

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.
NYHET Publicerad:

"Entreprenörskap triggar våra elever"

ENTREPRENÖRSKAP Entreprenörskapet cementerat i skolans väggar. Det är målet för årets vinnare av priset Sveriges främsta lärare i entreprenörskap. I många år har de arbetat entreprenöriellt i syfte att skapa en stabilitet och långsiktighet, som håller även när de inte är drivande.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet inspirerar stort i Bromma

UF På Bromma gymnasium kommer läsåret 2016/2017 att gå i företagsamhetens tecken. Skolan storsatsar på entreprenörskap och har vikt en heltidstjänst åt Ung Företagsamhet. ”Det är jätteroligt att få göra den här resan med eleverna, otroligt inspirerande”, säger Carl Kronberg, nytillträdd förstelärare.
NYHET Publicerad:

Från UF-företag till aktiebolag

FÖRETAGSAMHET Pico är ett lysande exempel på ungas företagsamhet som har lett till framgångsrikt entreprenörskap, från UF-företag på gymnasiet till aktiebolag på bara några månader.
NYHET Publicerad:

”Det viktigaste är att tro på eleverna”

HALLÅ DÄR… Anneli Johansson, ekonomilärare på Sundsvalls gymnasium, som nyligen kammade hem utmärkelsen Sveriges bästa UF-lärare.
NYHET Publicerad:

UF populär väg till företagande i gröna näringar

ENTREPRENÖRSKAP ”Elever som driver företag i Ung Företagsamhets regi har ett försprång in på arbetsmarknaden”, anser Peter Nyman, rektor för Stora Segerstad Naturbrukscentrum i Reftele utanför Gislaved. Skolan vann nyligen pris som Årets UF-skola.
NYHET Publicerad:

Studenten Johan Wikström sexa i global entreprenörstävling

ENTREPRENÖRSKAP När Global Student Entrepreneur Award avgjordes i Bangkok slutade svensken Johan Wikström på en hedersam sjätteplats av 50 deltagare. En inledande besvikelse vändes snart till glädje. ”Det slutade med att vi fixade 6-7 investerare, från Japan och Indien till USA och Ryssland”, säger Johan Wikström.
NYHET Publicerad:

”Företagen visar hur det funkar på riktigt"

UTBILDNING Eleverna på Stockholm Science and Innovation School i Kista jobbar tätt ihop med en rad globala företag under utbildningen. Satsningen har gett resultat, betonar rektorn Patrick Vestberg. ”Vi märker att våra studenter mognar snabbare än andra”, säger han.
NYHET Publicerad:

Guldregn på SM i Ung Företagsamhet

ENTREPRENÖRSKAP Under SM i Ung Företagsamhet den 17 maj utsågs vinnarna av det prestigefulla priset Årets UF-företag, Update UF från Dalarna. Update UF:s affärsidé är att göra det enkelt för företag att hålla sina sociala medier uppdaterade för att skapa en levande och varierad dialog med kunder och andra följare. Under SM har totalt 800 elever och 250 företag deltagit och tävlat i 14 olika kategorier.
NYHET Publicerad:

Här är framtidens företagare

ENTREPRENÖRSKAP SM i unga företagare har ägt rum på Stockholmsmässan i Älvsjö. Montrarna var fyllda av entusiastiska ungdomar och färska idéer på nya innovationer. Vi har träffat några av de unga företagarna.
NYHET Publicerad:

Idag börjar SM i Ung Företagsamhet

ENTREPRENÖRSKAP Idag och imorgon pågår tävlingen som prisar Sveriges främsta unga entreprenörer. Gymnasieelever kommer att tampas i Stockholmsmässan om en chans att representera Sverige i EM för Unga Företag som går av stapeln i Schweiz under sommaren. "Vi vill främja entreprenörskap i ung ålder och försöka få fler ungdomar att ta steget som egen företagare", säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.
NYHET Publicerad:

Möt framtidens entreprenörer på SM i Ung Företagsamhet

ENTREPRENÖRSKAP På SM i Ung Företagsamhet samlas Sveriges främsta UF-företagare. De har under ett år drivit UF-företag som en del av sin gymnasieutbildning och har kvalificerat sig till SM från regionala mässor runt om i Sverige. Den 16-17 maj möts de i Stockholm för att tävla i olika kategorier, exempelvis Sveriges bästa UF-företag, men även för att sälja produkter och ställa ut sina företag för besökarna. Fri entré och massor av inspiration utlovas!
NYHET Publicerad:

"Otroligt gensvar för UF på estetiska program"

ENTREPRENÖRSKAP Att få jobb inom konstnärliga yrken är svårt och frilansandet är en naturlig bana för de flesta esteter. Ändå är det väldigt få som får utbildning i entreprenörskap på gymnasiet. Detta vill Ung Företagsamhet tillsammans med SEB och Stockholms konserthus ändra på och bjöd 140 lärare på en inspirationskväll med Björn Ulvaeus, konserthusets vd Stefan Forsberg och en rad andra kulturprofiler.
NYHET Publicerad:

Företagsamma lärare ska prisas för andra gången

ENTREPRENÖRSKAP För andra året i rad korar Lärarnas Riksförbund och Svenskt Näringsliv ”Sveriges främsta lärare i entreprenörskap”. Tävlingen vill uppmärksamma alla lärare som lockar fram sina elevers intresse för att starta egna företag och utveckla sina förmågor i samarbete, kreativitet och problemlösning.