Man behöver inte leta länge för att hitta något hemma som är märkt "Made in China". Kinas ekonomi växer snabbt och landet satsar hårt på att ta större plats på den internationella arenan. Uppskattningsvis startar ett svenskt företag verksamhet i Kina var fjärde dag. Redan nu finns 550 svenska företag på plats och över 10 000 har affärsförbindelser av olika slag med Kina. Globaliseringen påverkar företagandet, utbildningen och jobben och därmed vår vardag. Men är den svenska gymnasieskolan rustad för denna utmaning?
Globaliseringen berör alla
Under oktober har Svenskt Näringsliv arrangerat en rad Kunskapsdagar över hela landet med tema Kina i Sverige för gymnasielärare som vill öka sin kunskap och få inspiration och exempel att kunna använda i undervisningen.
I Skåne har ett 25-tal lärare i två grupper besökt skånska företag som har en affärsrelation till Kina och träffat företagsledningar och medarbetare för en gemensam dialog om Kina och om framtidens kompetensbehov.
– Globaliseringen är något som berör oss alla. Fördjupad insikt och kunskap avgör om vi i Sverige kommer att kunna dra nytta av dess möjligheter och utmaningar. De globala utvecklingsfrågorna är därför också en angelägenhet för skolan säger Eva Frisk, biträdanderegionchef, Svenskt Näringsliv Skåne.
– Den snabba utvecklingen gör att kunskapen inte går att hämta från läroböcker, därför erbjuder vi lärare dessa Kunskapsdagar där de får möta företagare med erfarenhet från Kina.
Uppskattad kontakt
De företag som har besökts har varit av varierande storlek och från olika branscher. Det har varit tillverkningsföretag som antingen outsourcat eller flyttat den egna tillverkningen till Kina, tjänsteföretag som erbjuder företagsservice till exempel inom IT, logistik och juridik, exporterande företag inom miljöteknik samt de som bedriver handel med Kina.
Frågorna som diskuterats har haft stor spännvidd från Kinas historia och tillväxt, miljöfrågor och kulturskillnader till arbetsvillkor och löner, immaterialrätt, etableringsfrågor, lönsamhet och marknadsfrågor.
Svaret på lärarnas ingångsfråga om varför företaget finns i Kina beskrivs bäst genom det svar som Alrik Danielsson, vd på Höganäs AB gav: ”Det går inte att inte vara i Kina”! Med det menade han att det är där tillväxten sker då marknaden är så stor.
Imponerande insats
Lärarna uppskattade mycket att få denna kontakt med näringslivet som de uppfattade som mycket seriös och generös.
– Jag är mycket imponerad över att företagarna avsatte så god tid till att träffa oss, att de mötte upp så mangrant och att de bjöd så frikostigt på sina erfarenheter, både medgångar och motgångar, säger Lars Chr. Knudsen, lärare på Frans Suell- och Jörgen Kocksgymnasiet i Malmö.
– Det var dessutom mycket tydligt att de hade avsatt gott om tid och arbete till noggranna förberedelser, med genomtänkta program och genomtänkta föredragningar. De tog sig även tid att svara seriöst även på våra ibland enkla och ”naiva” frågor och det verkade som även företagarna tyckte det var givande att träffa oss.
Jobbar med dokumentation
– Under de här dagarna känner jag att jag fått en stor inblick i Kina och i det svenska näringslivet. Jag hoppas kunna föra över en del av denna kunskap till mina arbetskamrater och elever, tillägger Ingrid Malmberg på Vipans gymnasieskola i Lund. Hon avslutar med att framföra ett tack: Företagen och Svenskt Näringsliv har förhoppningsvis gjort en god "Feeling Investment " i oss lärare. Vi har fått mycket av er och åtminstone jag känner att jag vill ge något tillbaka!
Lärarna arbetar nu vidare med den dokumentation som ska göras över besöken och som kommer att kunna användas i undervisningen. Under 2009 kommer även ett antal av lärarna att erbjudas att följa med på en resa till Kina och på plats besöka de svenska företagen där.
För information kontakta Eva Frisk via länk till höger