Prisas för förmågan att väcka ungas drivkraft

NYHET Publicerad

SKOLAN & ENTREPRENÖRSKAPET Entreprenöriellt lärande i skolan krävs för att Sverige ska få ett konkurrenskraftigt utbildningssystem. "Kunskap är viktig och entreprenörskap är rockânâroll", säger Chris Hansson, lärare på ProCivitas i Helsingborg.

Chris Hansson

Chris Hansson

Nyligen tilldelades han ett av Kungliga Vitterhetsakademiens årliga lärarpriser. Och blev därmed den första som fått priset för insatser i ämnet entreprenörskap.

– Jag är oerhört glad och stolt. Det är en skön känsla och en bekräftelse på att det jag gör fungerar, säger han.

Vunnit flest priser

Chris Hansson, som har en bakgrund som konsult, undervisar idag i ekonomi och entreprenörskap. Han har skapat biz4you, Sveriges största webbplats för businessrelaterade ämnen för unga entreprenörer.

– På sidan har jag lagt ut det material jag använt mig av under mina år som konsult. Jag vill att alla elever i landet ska kunna använda sig av det för att kunna utvecklas på samma sätt som våra elever på ProCivitas.

Och där har eleverna utvecklats bra; Chris Hansson är den lärare vars elever har vunnit flest priser inom Ung företagsamhet någonsin.

Inneboende kraft

Med rektors fulla stöd i ryggen har Chris Hansson vänt på sättet att arbeta med entreprenörskap i skolan. I stället för att fokusera på att lära eleverna att starta företag genom bokföring, försäljning med mera, fokuseras på ledarskap.

– Det är häftigt att se våra ungdomar stiga in i sitt eget ledarskap och utvecklas till unga entreprenörer med stark inneboende drivkraft. Att höra dem berätta att de tror på sig själva och att de höjt ribban för vad de vill åstadkomma i livet.

På ProCivitas är det obligatoriskt för eleverna på ekonomiprogrammet att starta ett UF-företag i tvåan. Möjligheten finns att även göra det i trean.

Passar entreprenöriellt lärande alla elever?

– Ja, det är jag hundra på. Det kan ta längre tid för vissa att mogna, men det är helt overkligt att se hur alla utvecklas. Jag tror att alla ungdomar har detta i sig, svarar Chris Hansson.

Fortbildning och specialisering

Henrik Heide, rektor på ProCivitas i Helsingborg, är stolt över att Chris Hansson tilldelats det prestigefyllda priset.

– Samtidigt är det ett kvitto på att eleverna får en bra utbildning. Det är också en inspiration för övriga medarbetare att det som händer på skolan uppmärksammas.

För Henrik Heide handlar det om att skapa rätt förutsättningar för alla pedagoger på skolan.

– Hos oss har alla goda möjligheter till fortbildning, där de kan specialisera sig inom valda områden. Pedagogerna är också med och skapar de miljöer de vill verka i, det är deras arena och det är viktigt att de känner sig bekväma, säger Henrik Heide.Från motiveringen:

”Kungliga Vitterhetsakademin har beslutat tilldela Dig ett pris på 50 000 kr för berömvärd lärargärning inom skolväsendet för att Du under hela Din lärargärning legat i framkant vad gäller undervisning i ämnena entreprenörskap och ekonomi och för din frikostighet att tillgängliggöra egenproducerat material, fritt för både kollegor och elever på andra skolor att ta del av."

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

EU i en världsordning under omvandling

En världsordning i förändring skapar nya utmaningar för Europa. Interna och externa påtryckningar hotar att förändra de liberala värden som länge präglat Europas relationer och skapar svårigheter för EU:s arbete med frihandel. Hur hanterar vi detta? Dessa frågor diskuterades på ett seminarium i Bryssel med bland annat ambassadör Lars Danielsson, EU-kommissionär Cecilia Malmström, Svenskt Näringslivs Jens Hedström, samt tre forskare som skrivit en bok om denna aktuella frågeställning.
NYHET Publicerad:

Staten tvingar markägare att ta strid i domstol

ÄGANDERÄTTEN Markägare tvingas gång på gång att ta strid i domstolen när olika miljömål krockar med äganderätten. Det är helt uppåt väggarna, anser Carl von der Esch, förbundsjurist på LRF, skriver tidningen Entreprenör. "Staten borde fundera på varför grundlagsskyddade rättigheter kränks. Inte tvinga markägare att stämma den".
NYHET Publicerad:

Skogsstyrelsen sätter stopp för egna skogsutredningen

VEM ÄGER SKOGEN? Skogsstyrelsen väljer att avsluta sin egen utredning om ersättningsnivåerna för den fjällnära skogen.  Juridiken är för svår, uppger myndigheten, skriver Entreprenör Nu skickas bollen vidare till domstolarna och regeringen. "Det är anmärkningsvärt", säger Gunnar Lindén, expert på LRF.
NYHET Publicerad:

EU-kommissionen vill satsa stort på artificiell intelligens

AI USA och Kina ligger långt före Europa avseende utveckling av autonoma datasystem. Den snedsitsen måste ändras för att Europa ska kunna bevara sin konkurrenskraft i framtiden, skriver juristen Olof Erixon.
NYHET Publicerad:

Ensidigt perspektiv i Fokus om hamnkonflikten

KOMMENTAR Nyligen publicerade nyhetsmagasinet Fokus en artikel om hamnkonflikten i Göteborg. Tyvärr ger artikeln endast Hamnarbetarförbundets perspektiv och läsare som vill få en bättre förståelse för konflikten bör komplettera med andra källor, exempelvis medlarnas rapport, skriver Kjell Frykhammar, expert på arbetsgivar- och arbetsmarknadsfrågor.
NYHET Publicerad:

Välfärdsföretagare vill samarbeta mer

HEMTJÄNST Bra hemtjänst handlar om personalens och ledningens inställning, anser Anette Andersson. När hon inte längre stod ut med kommunens tröghet och ineffektivitet startade hon hemtjänstföretaget Primula på Gotland. Nu brottas hon med synen på välfärdsföretagare.
NYHET Publicerad:

Mobilapp får fler elever att äta lunch

KVALITET Sedan cateringfirman Mitt Gastronomi inte längre lagar skolmat i blindo har svinnet mer än halverats och kvaliteten på maten blivit högre. Det som ligger bakom är en mobilapp där elever förbeställer det de vill äta till lunch. Nu äter fler elever lunch – och presterar bättre i skolan.
NYHET Publicerad:

Gilla Jobbskaparna bjöd på företagssafari

FÖRETAGSSAFARI Under april har kampanjen "Gilla Jobbskaparna" drivits av Svenskt Näringsliv runt om i landet. I Lekebergs kommun, Närke, arrangerades företagssafari och flera av kommunens företagare fick chans att visa vad de gör.
NYHET Publicerad:

Företagen står för hälften av Älvdalens intäkter – politiker ser inte sambandet

VÄLFÄRDSAVTRYCK Ett 40-tal företag arbetar gemensamt för att få kommunens politiker att förstå hur viktiga företagen är för Älvdalens välfärd. "Det är frustrerande att de inte förstår, säger Johanna Petersson", initiativtagare och ägare till Backlunds Skor på orten.
NYHET Publicerad:

Professor: LAS ökar sjukfrånvaron och minskar produktiviteten

ARBETSMARKNAD En lättnad av turordningsreglerna leder till mindre sjukfrånvaro och högre produktivitet, visar färsk forskning. Att avskaffa tvåundantaget i LAS skulle ge stora negativa effekter, menar professor Per Skedinger.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen bör sluta förmedla jobb

ARBETSMARKNAD Arbetsförmedlingen kostar mycket, men ger för klena resultat. Därför föreslår Svenskt Näringsliv en rejäl förändring av myndigheten, som presenteras i den femte rapporten av framtidsprojektet ”Ett utmanat Sverige”.
NYHET Publicerad:

Viktiga pusselbitar saknas när GDPR införs

KOMMENTAR Den 25 maj ska det nya dataskyddet vara på plats och börja tillämpas. Men det svenska regelverket är inte komplett utifrån ett näringslivsperspektiv, skriver Carolina Brånby, jurist och policyansvarig på Svenskt Näringsliv. Varken personuppgiftsscreening vid exportansökningar, uppgifter från visselblåsare eller möjlighet att följa FN:s och OECD:s riktlinjer om CSR kommer att vara möjligt enligt regelverket.
NYHET Publicerad:

Så vill Svenskt Näringsliv reformera Arbetsförmedlingen

DEBATT Svenskt Näringsliv presenterar en rad konkreta reformförslag för Arbetsförmedlingen idag på DN Debatt. För trots de enorma summor som Arbetsförmedlingen konsumerar misslyckas myndigheten med sitt uppdrag.
NYHET Publicerad:

”Frihandelsavtalet öppnar för nya affärer i Japan”

EXPORT En rekordstor näringslivsdelegation, under ledning av ordförande Fredrik Persson, besöker i veckan Japan. 50 svenska storföretag och 23 startupföretag deltar på resan, som förhoppningsvis ska leda till nya affärer och ökad export till Japan.
NYHET Publicerad:

Österrikes EU-prioriteringar

Österrike har hamnat i rampljuset efter förra årets regeringsskifte, och det lär fortsätta när man tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd i juli. Svenskt Näringslivs Brysselkontor besökte nyligen Wien för att diskutera våra EU-prioriteringar och samtidigt ta del av Österrikes prioriteringar. Under två dagar träffade vi representanter från regeringen, svenska ambassaden, svenska företag som verkar i landet, en tankesmedja och Svenskt Näringslivs österrikiska motsvarighet IV –  Industriellenvereinigung.
NYHET Publicerad:

Humana: Vi har sparat nästan en miljard åt skattebetalarna 2017

VÄLFÄRDEN Närmare en miljard kronor räknar företaget Humana AB med att ha sparat skattebetalarna år 2017 genom att erbjuda bättre och billigare vård och omsorg i förhållande till offentliga alternativ. De stora besparingarna sker inom personlig assistans.
NYHET Publicerad:

HD-dom ger utländska studenter upprättelse

KOMMENTAR HD:s dom ger den amerikanska studenten Connie Dickinson pengarna tillbaka för en utbildning som inte höll måttet. En välkommen upprättelse, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Svenskarna får lite vård för skattepengarna

WEBB-TV Svensk hälso-och sjukvård kostar skattebetalarna 235 miljarder kronor varje år. Men trots de höga kostnaderna får svenskarna ut relativt lite vård för pengarna, visar en rapport från OECD. Välfärdsexperten Robert Thorburn efterlyser en debatt om effektiviteten i svensk sjukvård.
NYHET Publicerad:

Dags att ta temperaturen på företagsklimatet

KOMMUNRANKNING "Företagsklimatet blir gradvis bättre. Vi vill tro att det bland annat är för att Svenskt Näringsliv för upp frågan på den kommunala agendan. Många kommuner sitter på helspänn och inväntar resultatet, säger Annie Widerberg, projektledare.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.