Studenten Johan Wikström sexa i global entreprenörstävling

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP När Global Student Entrepreneur Award avgjordes i Bangkok slutade svensken Johan Wikström på en hedersam sjätteplats av 50 deltagare. En inledande besvikelse vändes snart till glädje. ”Det slutade med att vi fixade 6-7 investerare, från Japan och Indien till USA och Ryssland”, säger Johan Wikström.

Vinnare-2

Julia och Johan Wikström tillsammans med Thomas Jonasson på världsfinalen i Global Student Entrepreneur Awards i Bangkok.

Häromveckan avgjordes Global Student Entrepreneur Award i Bangkok. Tävlingens syfte är att uppmärksamma och belöna entreprenöriella studenter över hela världen. Johan Wikström, som utöver studier vid Mittuniversitetet även driver den digitala kommunikationsbyrån Genomtänkt i Sundsvall, lyckades ta sig igenom nålsögat och hela vägen till den internationella finalen.

– Det började med att vi nominerades av vår inkubator. Efter att vi skickat in vår affärsplan gick vi vidare till Sverigefinalen i Stockholm där vi i tio minuter fick pitcha om hur man löser problem när man är både student och entreprenör. Trots hårt motstånd vann vi till slut och blev Sveriges representant i Bangkok, säger Johan Wikström.

Att ha på sig två hattar samtidigt, student och entreprenör, är inte alltid en dans på rosor.

– När vi startade vår kommunikationsbyrå betraktade många företag oss som bara studenter. De tyckte att det vi gjorde var beundransvärt, men ens kunnande ifrågasattes. Tack vare vår unika idé om en mjukvara för kundlojalitet ökade legitimiteten och i och med att vi har forskningen nära till hands har det stärkt vår trovärdighet i möten med företag, berättar han.

Inför världsfinalen i Bangkok var förberedelserna minutiösa. Johan Wikström anlitade en internationell pitch coach för att finslipa sin presentation.

– Det är stor skillnad mellan en svensk och en internationell pitch. Dels att den är på engelska, dels att vi svenskar ofta kan vara rätt försiktiga. Med hjälp av min coach kan man säga att jag tog fram en svensk-amerikansk pitch. Jag var kaxig, men ändå ödmjuk.

Engelskan satt där den skulle och pitchen fick mycket beröm av juryn efter genomförandet. Ändå föll Johan Wikström på målsnöret mot Belgien, som avancerade till slutfinalen. Anledningen var att belgarnas mjukvara redan var färdigutvecklad, medan svensken mjukvara ännu inte var helt klar. Men det snöpliga nederlaget vändes snart till en framgång.

– Jag är en vinnarskalle så jag deppade en stund, innan jag och mina kollegor bestämde oss för att leta upp investerare på plats. Det slutade med att vi fixade 6-7 investerare, från Japan och Indien till USA och Ryssland, säger Johan Wikström.

Utöver Johan Wikström består Genomtänkts ledning av ekonomiansvariga Julia Wikström och Thomas Jonasson, vice vd.

Segrare i Global Student Entrepreneur Award blev Gladys Martinez från El Salvador. Utöver äran mottog hon även en vinstsumma på 20 000 dollar.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.