UF populär väg till företagande i gröna näringar

NYHET Publicerad

ENTREPRENÖRSKAP ”Elever som driver företag i Ung Företagsamhets regi har ett försprång in på arbetsmarknaden”, anser Peter Nyman, rektor för Stora Segerstad Naturbrukscentrum i Reftele utanför Gislaved. Skolan vann nyligen pris som Årets UF-skola.

rektor

Peter Nyman, rektor för Stora Segerstad Naturbrukscentrum

Många av eleverna på skolan har dessutom siktet inställt på eget företagande.

– Entreprenörskap är ett vanligt sätt att försörja sig inom gröna näringar, säger Peter Nyman. Idag är han en stolt rektor som gärna lyfter fram det framgångsrika arbete som lärarna tillsammans med eleverna presterat så att skolan lyckats vinna utmärkelsen.

Vad betyder vinsten?

– Väldigt mycket för oss. Det är en bekräftelse på att vi jobbar bra. Våra elever har också vunnit flera priser i Yrkes-SM i år, så vi har en väldigt positiv stämning i skolan.

Inom naturbruksprogrammet på Stora Segerstad Naturbrukscentrum finns utbildningar inom lantbruk, skog, maskinmekaniker och hund. Söktrycket har till all glädje ökat något under senare tid. Men Peter Nyman skulle vara glad om priset som Årets UF-skola ytterligare kan öppna ungdomarnas intresse för naturbruk i allmänhet och Stora Segerstads utbildningar i synnerhet.

Arbetar målinriktat

Redan för tio år sedan började Stora Segerstad Naturbrukscentrum arbeta i mindre skala med entreprenörskap och UF i skolan. I och med GY-11 tog det ytterligare fart. Sedan Peter Nyman började i skolan, för snart fyra år sedan, har den arbetat ännu mer målinriktat mot entreprenörskap. Arbetet leds av lärare i ämnet och eget undervisningsmaterial har tagits fram för skolan.

Entreprenörskapskursen genomförs under samma period för alla. För att denna ska godkännas krävs inte att eleven startar ett UF-företag, men cirka 70 procent tar chansen, ett antal som ökat kontinuerligt och där målet givetvis är att ännu fler ska nappa.

Varför är entreprenörskap i skolan viktigt?

– Om vi ser på de gröna näringarna så är entreprenörskap en vanlig form för försörjning. Men det är också en bra förberedelse för vidare studier, eftersom eleverna blir målinriktade, de lär sig samarbeta och att ta eget ansvar, säger Peter Nyman. Väldigt många som går här har inställningen att någon gång bygga upp något eget.

Nära samarbete

Ett ytterligare skäl till att Stora Segerstad Naturbrukscentrum utnämnts till Årets UF-skola är det nära samarbetet med näringslivet. Skolan i sig fungerar som ett naturbruksföretag; den har egen produktion av mjölk, kött, ägg och skogsråvaror och även egna hundstallar. I alla dessa delar tränas eleverna praktiskt såväl som teoretiskt. Ett sant lärande i verkligheten.

– Det är inte i alla skolor som en elev kan få ta eget ansvar för en stor maskin som kostar 3,5 miljoner, säger Peter Nyman.

Alla skolans inriktningar i naturbruksprogrammet har programråd med representanter från näringarna.

– De är bollplank för oss och ser till att vi gör rätt saker, säger Peter Nyman. Fortbildning åt företag och organisationer, lärare som fortbildas i företag, gymnasiearbete i företag, föreläsare från näringslivet, studiebesök… listan kan göras lång. Utöver detta har eleverna 15 veckors praktik per år.

– Våra elever, som spelar sina kort rätt, får jobb direkt efter sina utbildningar här när de slutar. Och det är ett av målen vi utbildar för, säger Peter Nyman.

Fotnot: Vismas pris Årets UF-skola delades ut för åttonde gången. Tidigare har priset gått till Sven Erikssongymnasiet i Borås, Staffangymnasiet i Söderhamn, Malmö Borgarskola, Vansbro Utbildningscenter, Facetten i Åtvidaberg och Jensen gymnasium Södra i Stockholm. Förra året utsågs ABB Industrigymnasium i Västerås till Årets UF-skola.

Juryns motivering

”Årets UF-skola har utmärkt sig genom tydlig förståelse av vikten att utveckla företagsamma individer och säkerställa att eleverna får med sig företagandet ut i arbetslivet. Entreprenörskap löper som en röd tråd genom alla utbildningsprogram och i årskurs två driver alla elever UF-företag. Lärarnas och skolledningens inställning att tillsammans kan vi ta steget från att göra det omöjliga möjligt till att utveckla elevernas ''ta-sig-för-samhet'' är en nyckelfaktor i framgången. Skolan har ett nära samarbete med näringslivet som värdesätter skolans fokus på att utveckla den entreprenöriella förmågan som efterfrågas i arbetslivet.”

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

UF i Västerbotten kör mässan digitalt

UNG FÖRETAGSAMHETUF Då den stora UF-mässan Entreprenörskap på riktigt, som skulle engagera mer än 500 personer, inte går att genomföra fysiskt så kommer den att ställas om till ett digitalt event för Västerbottens UF-företag.
NYHET Publicerad:

Nu rullar Lillerudsgymnasiets reklamfilm

UNG FÖRETAGSAMHET Förra året utsågs Lillerudgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad till Årets UF-skola av Visma. Priset bestod av reklamtid till ett värde av en kvarts miljon kronor och nu har skolans reklamfilm börjat visas i TV4 i Värmland.
NYHET Publicerad:

Lillerudsgymnasiet bäst i Sverige på entreprenörskap bland eleverna

UNG FÖRETAGSAMHET Lillerudsgymnasiet i Vålberg utanför Karlstad är bäst i Sverige på att jobba med entreprenörskap bland eleverna. Under tisdagskvällen avgjordes SM i Ung Företagsamhet (UF) på Stockholmsmässan i Älvsjö och skolan fick ta emot Vismas pris Årets UF-skola 2019.
NYHET Publicerad:

Explosion av unga entreprenörer i Bromma

UNG FÖRETAGSAMHET Bromma gymnasiums satsning på entreprenörskap det senaste året har lett till att mer än dubbelt så många elever driver UF-företag. Främst beror framgångarna på att fler program än bara ekonomi ingår, enligt Carl Kronberg, förstelärare på skolan.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten har flyttat till Företagskällan

SKOLMATERIAL Företagsamheten har i många år berättat om svenska uppfinnare, entreprenörer och deras företag. Nu har allt innehåll på sajten flyttat över till skolsajten Företagskällan.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskap ännu högre upp på schemat

GYMNASIESKOLAN Thoren Business School vill utveckla framtidens stjärnor i affärsvärlden. För att ytterligare stärka affärsgymnasiets koncept kliver nu Forza of Sweden in ett samarbete för att spetsa utbildningarna.
NYHET Publicerad:

Bryssel nästa för Locker room talk UF

UNG FÖRETAGSAMHET 70 idrottsklubbar och 15 skolor. Så många har hittills fått besök av killarna bakom Sveriges bästa UF-företag 2017. Med föreläsningar om jämställdhet för unga pojkar vill Locker room talk UF få till justare samtal i omklädningsrummen.
NYHET Publicerad:

Entreprenörskapet sitter i skolans väggar

UF-VINNARE ProCivitas i Helsingborg är den gymnasieskola i Sverige som är bäst på att jobba med entreprenörskap. Det stod klart när SM i Ung Företagsamhet igår avgjordes på Stockholmsmässan i Älvsjö.
NYHET Publicerad:

IT-support för seniorer duvning inför arbetslivet

GYMNASIESKOLAN Nyligen avslutade elever på IT-Gymnasiet i Helsingborg ett projekt med en IT-supportgrupp för äldre. ”Det har känts oerhört nyttigt att låta eleverna få sitta och diskutera tekniken med de äldre”, säger Mickey Missler som undervisar i IT-ämnen på skolan.
NYHET Publicerad:

Årets studentföretagare brinner för bokföring och integration

ENTREPRENÖRSKAP Grattis, Vera Antonov, till utmärkelsen Årets studentföretagare 2017! "Tack, det var väldigt roligt att få Tillväxtverkets pris. Jag tror inte att jag hunnit landa än."
NYHET Publicerad:

UF attraktiv erfarenhet för arbetsgivare

ENTREPRENÖRSKAP "Bäst med att driva ett UF-företag är att allt är möjligt. Det är verkligen en chans att prova sina vingar och se vad man går för." Det säger Ebba Bauer Zetterblom, vd Städarna i Katrineholm AB. Erfarenheten var ett skäl till att hon gick direkt till vd-jobbet på Städarna.
NYHET Publicerad:

Äldre elever lär yngre att programera

KODNING En ny vinkel på matte och teknik. I Örebro samarbetar IT-gymnasiet med grundskolan om programmering och kodning. Det har gett både sjätteklassare och gymnasister nya tankar om yrkeslivet.
NYHET Publicerad:

Malin hjälper ungdomar att fatta galoppen

TEKNIK Chalmersstudenten och ryttaren Malin Ramne ville öka intresset för tekniska ämnen hos ungdomar. Med ambitionen att visa hur man har nytta av skolkunskaperna i det verkliga livet, inte minst i stallet, startade hon Facebook-sidan IQuusen.
NYHET Publicerad:

"Otroligt utvecklande driva UF-företag"

ENTREPRENÖRSKAP Filip Printzell gick direkt från gymnasiet till att bli VD för Städarna i Motala AB. "Jag har haft extremt mycket nytta av UF-tiden. Den gav mig möjligheten att utmana mig själv på ett nytt sätt och samtidigt se hur det funkar i företagsvärlden", säger han.
NYHET Publicerad:

Städarna anställer gärna tidigare UF-elever

ENTREPRENÖRSKAP Hälften av medarbetarna i ledande position på Städarna Sverige AB har bakgrund som UF-företagare. Senaste tillskottet är bara 19 år. ”Vi vill jobba med duktiga entreprenörer och ge dem en chans. Det vinner alla på”, säger vd Christoffer Sjögren.
NYHET Publicerad:

Boostar chansen till eget företag efter UF

ENTREPRENÖRSKAP Läsåret 2016/2017 driver fler än 5100 gymnasieelever i Stockholms län ett UF-företag genom Ung Företagsamhet. Nu inleder organisationen ett nytt samarbete med Start-Up Stockholm i syfte att få fler unga entreprenörer att ta sina idéer vidare efter UF-året.
NYHET Publicerad:

Ny högstadieturné ger unga Framtidskoll

SKOLVAL Nu lanserar Ung Företagsamhet Stockholm grundskolesatsningen Framtidskoll.nu, en temadag tillsammans med Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under pilotomgången får 1200 elever på 12 skolor i 6 Stockholmskommuner ett besök.
NYHET Publicerad:

Hon hjälper nyanlända starta företag

ENTREPRENÖRSKAP En kurs i entreprenörskap underlättar för nyanlända att etablera sig i samhället. Resultatet är 40 nya företag. En av initiativtagarna är Sandra Magnusson. "Orimligt att det ska ta tio år att bli självförsörjande", anser hon.
NYHET Publicerad:

"Sverige behöver fler entreprenörer"

HALLÅ DÄR ... Lottie Olsson Norrsén, ansvarig för externa relationer vid Sten K Johnson Centre for Entrepreneurship, som i veckan anordnade en ny mässa i Lund i samarbete med VentureLab.
NYHET Publicerad:

Elever vinner på entreprenörskap i skolan

ENTREPRENÖRSKAP Läraren Karin Ekelund tvekar inte: ”Entreprenörskap är en av skolans framgångsfaktorer – en av nycklarna till högre måluppfyllelse.” Nyligen utnämndes hon till en av Sveriges främsta lärare i entreprenörskap.